Written by AbangNara | August 5th, 2011

Abang Nara baru terbaca blog Sazuya yang menyatakan bahawa permohonan halal untuk Simply Siti tidak berjaya. Dan tuan puan blog tersebut tidak hanya bercakap kosong tetapi turut melampirkan surat pekeliling daripada Jabatan Agama Islam Negeri Pahang.

simply siti tidak halal

Tambah mengejutkan ialah apabila produk berus Simply Siti dikatakan diperbuat daripada bulu babi. Namun untuk makluman anda, bukan hanya produk Simply Siti sahaja yang tidak berjaya mendapatkan pengesahan halal, ada lagi beberapa nama besar yang turut sama gagal mendapatkan pengesahan halal.

Namun sebenarnya Abang Nara agak pelik sebab kalau tak silap dulu pernah dengar cerita yang Simply Siti telah disahkan halal oleh pihak-pihak tertentu. Kenapa tiba-tiba boleh jadi tak halal pulak? Kita nantikan penerangan daripada pihak Simply Siti kelak.

UPDATE: Baru Abang Nara perasan yang lampiran tersebut hanyalah lampiran muka hadapan dan tidak ada senarai nama syarikat-syarikat yang gagal dalam permohonan sijil halal. Maka kemungkinan besar berita ini adalah palsu. Terima kasih.

38 responses to Produk Simply Siti Tidak Halal? Berus Diperbuat Daripada Bulu Babi?

  1. Wan Qhairi says:

    kt blog sazuya tu ada surat je. lampiran 1 xde pon..

    0

    0
  2. da princess says:

    kenapa launch product first before getting halal cert?

    0

    0
  3. vv says:

    makin bayak gossip fitnah abg nara ni.bertobatlah bang

    0

    0
  4. bukan pengguna SimplySiti, tapi apa lagi barangan make up yang tak halal?.. adesh. risau lah bab halal haram ni.

    0

    0
  5. y[o]n says:

    Abang Nara,
    saya dapat email yang ade lampiran. suratnye xde. and memang ade SimplySiti kt situ. Wallahua’lam lerr…

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      ape ni y ! bang nara bang nara ! dh ada surat tu sudah lah tengok aje ! bang nara bang nara naik menyampah pulak minah jambu lah !!!!!

      0

      0
      • putput says:

        kalo ko mnyampah, berambus lah… yg dok menyemak kat sini buat apo.. ramai lg yang menympah kat ko.. slalu bg statement bodohhhh….

        0

        0
      • mulut capoi says:

        Ape pasal kau ni manja sangat bang nara bang nara….
        Entah2 minah jambu ni adik nara / nara sendiri/wife nara/kawan….buat provokasi untuk menarik pengomen2 yg. panas / geram dgn. statementnya.
        Aku dok syak2 lama dah entah betul entah idak.

        Mcm. icon avatar aku kami guna 3-4 org., bukannya sorang.

        0

        0
        • minah jambu 24jam mengadap computer says:

          oi capek capoi ! minah jambu tkde kena mngena ngan sapa2 kt sini ! ngan bng nara pn minah jambu tkda kena mengena….jangan2 kau tk ada kene mengena ngan bang nara ?????????? sape2 pn kt ruangan komen ni boleh sayang ngan bang nara termasok kau sekali leh sayang ngan bang nara………bukan setakat bang nara je yg minah jambu sayang…….apek.. safie sali…aidil …zakuan….minah jambu sayang jugak…kalau boleh minah jambu nk pelok2 diorang ni semua HUH !!!!!!!!

          0

          0
  6. Aduhai.. says:

    Saya penah try product nih kat watson!!! tidak!!!!

    0

    0
  7. kaki_g0ssip says:

    LAU IKUTKAN LOGIK MAJORITY PRODUK YG ADE PUN KITE XTAU STAUS HALAL HARAM DY. SO PD SAPE YG RAGU2 TU, TOKSAH LA PAKAI. YE DAK?

    0

    0
  8. anastasyea says:

    biar betul ! isu hala harap nie bukan boleh buat mainan =(

    0

    0
  9. cik embun says:

    Ya Allah biar benar..sy pengguna setia produk ni..hrp beri keterangan lanjut…tqvm

    0

    0
  10. AbangNara says:

    ok tengah mengkaji lagi LINK lampiran tersebut. Nanti maybe nak call JAKIM. sabar ek semua

    0

    0
  11. sokongsiti says:

    jangan lah main cakap je bang. apa yg keluar kat blog org, abg terus publish. siti dah tweet dah menunjukkan yg dia kecewa dgn org yg buat finah tu. dulu simplysiti memang dah halal la.

    0

    0
  12. ely says:

    Abg nara. Klik la kt perkataan ‘Lampiran’ kat bawah gambo surat jakim tu. Pasti nampak lampirannya. Apa la abg nara ni ;)

    0

    0
  13. Peminat siti says:

    Hanya 4 product simplysiti yang dapat pengesahan halal JAKIM. yg lain x dpt. Harap maklum. Jgn terlalu taksub ;)

    0

    0
  14. Malisa says:

    kepada fanatik ct: sila check laman jakim ye.. hanya 4 produk yg disahkan halal.. oleh jakim.. berus x termasuk..so ini bukan fitnah.. patutnya tokti kena la bgtau 4 produk shj yg disahkan.. so produk dia ada byk yang lain tu mcmna plk.. jgn nak kaut untung 4 sj sah halal yg selebihnya pukul rata kata halal juga. . isu skrg ialah berus bulu B .B. yg disahkan halal semuanya krim ye.. lain kali pergi belajo lagi ..fanatik pun sama jgn pasal dia je semuanya baik..org lain jahat… ni kes menipu dlm bisnes ni tokti.. perbuatan tu haram juga…

    0

    0
  15. Malisa says:

    kepada fanatik ct: sila check laman jakim ye.. hanya 4 produk yg disahkan halal.. oleh jakim.. berus x termasuk..so ini bukan fitnah.. patutnya tokti kena la bgtau 4 produk shj yg disahkan.. so produk dia ada byk yang lain tu mcmna plk.. jgn nak kaut untung 4 sj sah halal yg selebihnya pukul rata kata halal juga. . isu skrg ialah berus bulu B .B. yg disahkan halal semuanya krim ye.. l

    0

    0
  16. mulut capoi says:

    Bukan bahan make-up saja, awas sekarang ni makanan pulak ada campuran DNA BABI.
    terkini mentega GOLDEN CHURN CREAMY BUTTER..keluaran dari new zealand.
    MENTEGA ni digunakan khas untuk buat kek lapis sarawak , tahan 6 bulan kek tu x rosak.
    Cuba click kelab Greenboc ada berita tu.
    Kesian pengusaha kek lapis ada rugi jutaan RM.
    Nak buat macamana baru tau.
    Mungkin dlm. utusan ada berita tu..

    Nampak tak…sempena perayaan kita baru dihebahkan.
    Kek tu dah dibuat , rugi.. tapi dah ada dna babi x bolihlah kita makan.
    Aku ni jika kepasaraya mmg. suka beli kek lapis nenas…ada dibuat dari Indonesia.
    Emmm…..dah termakan ……..x halal rupanya.
    Patutlah ORG2 ISLAM sekarang ni kita lihat hai..susah nk. cakap…tst sudahlah..

    Jika x hati2 kita terpedaya, org. kafir memang mereka cari jalan halus rosakkan akidah kita.

    0

    0
    • Darsita says:

      Syukur jer lah dgn pendedahan ni semua – sebenarnya banyak lagi benda benda yang ada sumber dari babi (syampoo rambut, ubat gigi, sabun mandi) banyak lah ..tapi kat Malaysia jbt ugama tu tak cukup kakitangan so benda benda mcm ni lambat lah nak update ke HALAL Haraman nya.

      Back to cerita Siti ni tadi — nak tanya lah kan Siti, brush makeup keluaran you pakai bahan apa?

      Thanks

      0

      0
    • malaysian says:

      pasal mentega GOLDEN CHURN CREAMY BUTTER tu. bknnya company new zealand tu paksa ko mkn. dah negara org putih. paham2 je la mknan mcm mn. cuma sepatutnya org2 yg buat brg mknan tempatan ni kena peka n kaji dulu status bhn2 sebelom buat kek, biskut, etc. pls be open minded n jgn asyik buruk sangka pd bangsa lain? btw, im a non muslim. thx.

      0

      0
  17. erin says:

    produk mac pun tak semestinya halal..tpi berebut2 nak guna..konon brg branded…

    0

    0
  18. AJ says:

    KENYATAAN RASMI DARI SIMPLYSITI

    Merujuk kepada sebaran lampiran yang terdapat di dalam blog, berikut adalah kenyataan daripada SimplySiti. Pihak kami terpaksa membuat kenyataan akhbar lebih awal memandangkan terlalu banyak pihak yang telah menyebarkan spekulasi mengenai hal ini. Kenyataan ini dibuat bagi mengelakkan salah faham orang ramai dan melindungi imej produk kami yang dituduh menggunakan berus babi.

    Produk SimplySiti sentiasa mematuhi semua peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak JAKIM sebelum sebarang produk kami diberi sesuatu kelulusan Halal. Sebenarnya, produk-produk SimplySiti serta berus yang terdapat di dalamnya yang telah mendapat pengesahan Halal tidak terbabit dengan tuduhan yang dibangkitkan tersebut. Pihak kami selama ini berkerjasama rapat dengan pihak JAKIM dalam setiap proses yang harus dipatuhi sebelum sesuatu produk itu dihasilkan dan dipasarkan untuk kegunaan orang awam. Sokongan dan bantuan yang kami terima daripada pihak JAKIM amat kami hargai dan kami banyak belajar daripada mereka kerana sebagai perniagaan yang berusaha untuk memberikan yang terbaik untuk semua, pihak JAKIM adalah rakan dan pihak yang sangat komited dan paling berwibawa dalam menghulurkan khidmat nasihat dan bantuan kepada pengusaha-pengusaha seperti kami terutama sekali dalam proses penghasilan dan pengesahan kualiti sesuatu produk secara amnya, dan untuk piawaian Halal secara khususnya. Sebab itu proses penghasilan sesuatu produk yang ingin mendapat pengesahan Halal daripada Jakim perlu melalui proses pemeriksaan dan siasatan yang terperinci bukan hanya bagi setiap jenis bahan yang terbabit di dalam pembuatan produk, malahan premis, setiap prosesnya termasuk pengangkutan, simpanan, pengeluaran, para pekerja dan segala-galanya perlu mematuhi piawaian yang telah ditetapkan oleh pihak JAKIM.

    Apa yang berlaku di dalam konteks seperti yang tertera di di dalam blog tersebut adalah tidak benar. Bulu yang dilaporkan di dalam lampiran tersebut

    BUKANLAH bulu berus yang terdapat di dalam produk SimplySiti tetapi hanyalah berus yang terlibat di dalam kerja pembersihan di kawasan kilang dan kerja-kerja menyamak dan penyucian menurut syarak telahpun dilakukan bagi memastikan tidak ada apa-apa langsung yang tidak suci terdapat di dalam premis kilang tersebut lagi sebelum proses pembuatan produk dilakukan di kilang tersebut.

    Oleh itu, kami dengan ini menjamin bahawa produk-produk SimplySiti yang telahpun mendapat pengesahan Halal JAKIM adalah benar & berus yang terdapat di dalam produk-produk kosmetik yang kini terdapat di pasaran juga adalah mematuhi syarat piawaian Halal daripada JAKIM. Bukan itu sahaja, kami juga rasa terharu kerana kerjasama dan follow up yang kami terima daripada pihak JAKIM juga adalah pantas dan efisyen untuk kami mudah membuat apa-apa tindakan susulan dengan efektif.

    Memang sudah cita-cita dan niat Siti adalah untuk memastikan produk SimplySiti adalah halal, suci dan berkualiti. Hanya yang terbaik untuk semua para pengguna maka Siti sanggup buat apa sahaja dan akan terus berusaha memperbaiki mana-mana kekurangan walaupun proses atau usaha itu mengambil masa dan kos yang lebih sedikit daripada proses yang biasa. Sekiranya sesuatu produk itu diragui kesuciannya, kami tidak akan menjual malahan akan menarik balik dari pasaran.

    SimplySiti akan turut mendapatkan kenyataan daripada JAKIM supaya hal ini tidak lagi dipanjangkan sehingga meragukan pengguna SimplySiti. Kami harap pihak JAKIM akan dapat menerangkan status halal SimplySiti dalam kenyataan akhbar mereka nanti. Dan memandangkan isu ini timbul secara mengejut dan kebetulan jatuh pada hujung minggu, pihak SimplySiti akan turut berjumpa dengan pihak JAKIM secepat mungkin untuk berbincang tentang hal ini. Kami mohon agar orang ramai tidak membuat spekulasi awal kerana kami sangat prihatin dan sentiasa menitikberatkan kualiti dan kesucian di dalam produk kami.

    Sekian, terima kasih.

    Dato’ Siti Nurhaliza Tarudin

    Presiden
    SimplySiti Sdn Bhd
    6 Ogos 2011

    0

    0
  19. uncle amran says:

    Nabi kita pernah bersabda, di akhir zaman nanti terlalu banyak benda2 subahat, maksudnya yg halal dan haram tu dh bercampur, tp kita tak tau…

    0

    0
  20. i discovered your blog site on google and check a few of your early posts. continue to keep up the very good operate. i just additional up your rss feed to my msn news reader. seeking forward to reading more from you later on!é

    0

    0
  21. hehehehe says:

    tu la bg fans ct jgn la kalo psl ct semuanye btl…manusia kan bknnye 100% perfect. memang dah tau byk produk kat malaysia nie tak halal coz ade member bgtau ssh nak cr produk halal kt malaysia nie sampai member terpakse bl kt kuwait(kalo tak slh) ms dia pg outstation… tp pd aku kalo dah was2 tak pyh pakai lar…lgpun meakup dia 4 jns jer yg pergi ujian yg lain tak msk ujian kesahihan pun…lgpun ct srh org korea yg bt research bknnye org islam mekah yg btkan research…sendr punye duit sendiri bt pilihan lar…

    0

    0
  22. anne says:

    back to basic….. org dulu2 tak guna make up branded pon cantik… air wudhu’ tu pun menyeri muka gax… tak yah guna mengilang luar negara…..

    0

    0
  23. nur says:

    babi hutan la ada bulu…

    0

    0
  24. Kamarul says:

    Dah tutup pun blog sayuza tu. Kalo dia betul, kenapa nak tutup blog tu? Takut ker?????

    0

    0