Written by AbangNara | December 21st, 2009

[Sila skroll ke bawah untuk gosip terbaruu]

Kenapa perlu kita mencantikkan Rumah? Sebab-sebab nya tu kan kita dah cerita panjang dulu dalam post ni. Korang boleh ulagkaji balik ek….

Tapi camana ek nak cantikkan rumah? Yeah, pastinya cara paling senang – CAT aja! Macam bilik BangNara ni, kami telah membuat transformasi besar-besaran dari gambar Before kat atas tu kepada gambar bawah sekali…. Cara-cara nya transformasi ni senang aja..cekidautt~~

1. Pilih warna yang anda suka & pastikan bersesuaian dengan tema bilik. Macam kami, haruslah warna biru kan..Kami pilih biru ““Sky Blue 7241P” & “Cozy Blue1194T” Nippon Paint Odour-less.

2. Pastu apa-apa kalau ada kecacatan atau kekotoran tu bersihkanlah yer. Kemudian apa lagi, sensenglah lengan baju itu dan mulakan mengecat. Lagi seronok kalau buat ramai-ramai adik beradik lagi meriah boleh main renjis-renjis.

3. Bila dah abis cat semua dinding dalam bilik, barulah kita reka design kat satu feature wall. Bahan paling penting kat sini ialah Selotep. (pita pelekat) & satu lagi warna yang kontra dengan biru. Kami pilih warna kuning Marsh Marigold 7043D.

3. Haaa, kan dah siap!! Ada bakat tak kami??

Lihatlah gambar bilik selepas siap mengecat guna cat-cat Nippon Paint ni….

Haa, amcam, cantik kan? Lepas ni idea mencurah-curah untuk buat post! Warna biru yang tenang, dan bilik Nampak besar & kemas. Hanya dengan menggunakan 3 jenis cat dari Nippon Paint!

Cubalah hari ini untuk kesan yang menakjubkan~

72 responses to (Pesanan Khidmat Masyarakat) Cantikkan Rumah Dengan Nippon Paint!

  1. [email protected] says:

    nak cat umah lagi ker BN ni

  2. hantupensil says:

    hurmmm kreatif2…
    bleh wat kat umah aku…

  3. BorakArtisMalaysia says:

    BN dah cat,,,ajak korang mengecat rumah plak . xtvt cuti skolah

    • blackberry00 says:

      really love that blue….

      thx to bn..

      u’ve cheered up my monday mood

    • hantupensil says:

      cat susah… pkai wallpaper jek..
      hehehe..siap bule print gamba muke lagi…
      huhuhu

      • [email protected] says:

        huhuhu… pesal semua warna biru ni…..
        tema tuk ari ni ker

  4. [email protected] says:

    2 star BN ker…. ikut tema blog BN ker… wah3…. maju setapak lagi

  5. aMmey says:

    SEK JA CUTI KAK NARA
    KITORG KJA XCTI…………

    • hantupensil says:

      amek la annual leaves emey..

    • aMmey says:

      Y BN KALE BIRU EKK…….
      DA MKSUD2 KE

    • [email protected] says:

      tau xper….
      kalo cikgu lain cter ler

  6. fifie says:

    cayalahh bn!!
    heheh mmg monday blue la arini jwbnye..

    • aMmey says:

      aii fify

        • [email protected] says:

          hai weiya…
          rindu kat wieya n kak lady
          mana p kak lady

        • anNeDeSiLva says:

          kt aku ko tak rindu pett??

        • fifie says:

          hye amy,hye weiya.. :)
          bz ke korg arini..

  7. [email protected] says:

    KALER APA YANG SESUAI GAN KORANG

    1. Hitam, sebagai warna yang tertua (gelap) dengan sendirinya menjadi lambang untuk sifat gulita dan kegelapan (juga dalam hal emosi).
    2. Putih, sebagai warna yang paling terang, melambangkan cahaya, kesucian.
    3. Abu-abu, merupakan warna yang paling netral dengan tidak adanya sifat atau kehidupan spesifik.
    4. Merah, bersifat menaklukkan, ekspansif (meluas), dominan (berkuasa), aktif dan vital (hidup).
    5. Kuning, dengan sinarnya yang bersifat kurang dalam, merupakan wakil dari hal-hal atau benda yang bersifat cahaya, momentum dan mengesankan sesuatu.
    6. Biru, sebagai warna yang menimbulkan kesan dalamnya sesuatu (dediepte), sifat yang tak terhingga dan transenden, disamping itu memiliki sifat tantangan.
    7. Hijau, mempunyai sifat keseimbangan dan selaras, membangkitkan ketenangan dan tempat mengumpulkan daya-daya baru.

    • hantupensil says:

      kaler kelabu taik anjing xde ke?

      • [email protected] says:

        warna abu2 2 kot warna yang ko nak

      • aMmey says:

        mitak kt apek bela anjing………..
        hihi

      • fifie says:

        pink xde ke?
        tlg sediakn sume jenis kaler ok..heheh

        • [email protected] says:

          nant mak cari ek tuk anak2 mak

  8. anNeDeSiLva says:

    apesal dh makan pon rasa lapa??
    maybe sbb mang lapa sgt..
    pening…

    • [email protected] says:

      HUHUHU… makn telur lagi ker anne

  9. anNeDeSiLva says:

    Mood : xsehat…Batok…huk..huk..huk…

  10. anNeDeSiLva says:

    pening…

    • [email protected] says:

      pening pun,,, jangan peningkan kitar orang tuk kejar anner…
      heheheh

      • anNeDeSiLva says:

        heheheh..
        pening kew jugak??
        si antu tu dh elok2 kuar gambar pensil tetibe kuar balik gambar idong nape?
        wt anne bertambah pening…

    • hantupensil says:

      bnyk sgt mkan ubat gegat anne nih…
      huhuhu..sbb tu pening

      • [email protected] says:

        lipas ker

  11. [email protected] says:

    Merah
    Merah adalah warna yang menstimulasi suasana dominant. Warna merah akan memberi kesan memperbesar tampilan suatu object, tetapi sebaliknya memperkecil ukuran ruang Merah adalah warna yang baik untuk memberi aksen. Warna ini sebaiknya digunakan di ruang makan, ruang tidur anak, dapur atau tempat kerja.
    Pro : hangat dan kaya
    Kontra : kemarahan, rasa malu kebencian
    Elemen: api

    Pink
    Pink diasosiasikan dengan inosens, kemurnian dan susana romantis. Pink cocok untuk ruang tidur, kurang cocok untuk kamar mandi atau dapur.
    Pro : Kegembiraan, romantis
    Kontra : tidak ada
    Elemen: Api

    Ungu
    Ungu adalah warna yang impresif dan spiritual. Unggu dapat dipakai di ruang tidur atau ruang meditasi. Sebaiknya, warna ini tidak digunakan di dapur atau kamar mandi.
    Pro : Gairah, energik dan memotivasi.
    Kontra : kesedihan, menekan
    Elemen: Api

    Biru
    Biru dikaitkan dengan spiritualitas, kedamaian, misteri, kesabaran dan kontemplasi. Warna biru cocok untuk ruang tidur, ruang terapi dan ruang meditasi. Sebaiknya tidak digunakan untuk ruang makan atau ruang kerja.
    Pro : Kepercayaan, stabilitas
    Kontra : Melankolis, kecurigaan
    Elemen: Air

    Hijau
    Hijau adalah simbol pertumbuhan, kesuburan dan harmoni. Warna hijau itu menyegarkan dan meneduhkan. Hijau cocok untuk kamar mandi, ruang terapi dan conservatory. Hijau seharusnya tidak dipakai di ruang keluarga, ruang bermain atau ruang belajar.
    Pro : optimisme, kebebasan dan keseimbangan
    Kontra : permusuhan, curang
    Elemen: kayu

    Kuning
    Kuning diasosiasikan dengan pencerahan.Kuning membantu pencernaan dan menstimulasi pikiran. Kuning cocok untuk gang/koridor dan dapur. Kuning sebaiknya tidak dipakai untuk kamar mandi atau ruang meditasi.
    Pro : optimisme, akal dan ketegasan
    Kontra : tricky, kaku, berlebihan
    Elemen: berlebihan

    Oranye
    Oranye adalah warna kegemberiaan, dan kuat dalam mendorong komunikasi. Oranye dapat dipakai di ruang tidur, ruang makan dan gang/koridor. Oranye sebaiknya tidak dipakai di ruang tidur dan ruangan-ruangan kecil
    Pro : konsentrasi, intelek
    Kontra : pemberontakan
    Elemen: Tanah

    Coklat
    Coklat adalah warna yang berhubungan dengan stabilitas dan elegant. Coklat dapat dipakai di ruang belajar. Sebaiknya tidak dipakai di ruang tidur.
    Pro : keamanan, elegant
    Contra : kotor, depresi dan tua.
    Elemen: tanah

    Putih
    Putih menyimbolkan permulaan baru, innosens dan kemurnian. Putih dapat dipakai di ruang tidur dan dapur. Putih seharusnya tidak digunakan di ruang makan dan ruang tidur anak.
    Pro : bersih, segar
    Kontra : Dingin, tanpa kehidupan, datar
    Elemen: logam

    Hitam
    Hitam adalah warna yang independent dan misterius. Warna hitam sering dipakai di ruang anak remaja. Warna hitam seharusnya tidak dipakai di ruang tidur anak.
    Pro : intrik, kekuatan menarik
    Kontra : kematian, kegelapan:
    Elemen: air

  12. anNeDeSiLva says:

    kaan umah sebelah..

  13. KY says:

    oOo cantik gilerrr!

    • [email protected] says:

      PE YANG CANTIK

  14. hothotheat says:

    briliant gle..
    ha3

  15. kesian says:

    bang nara,

    sy nak bagi tau, patutnye pintu tu pun kaler kan putih..baru cunnnn..dan lagi satu frame tu x sesuai letak kat cat yg kaler biru air tu..menutup pandangan deco tu..dan lagi satu frame tu tukar la kale putih..dan computer table tu pun cari yg putih..baru la nangisssssssss…

  16. Kylin says:

    Wahhh..!!blik bang nara ka..??
    kreative…!!

  17. eyriqazz says:

    wah2,terror bang nara mengecap…Kreatif…tak sangka akauntan yang berseni pun ada..hehehe…
    Terimakasih kerana sudi bergambar di Malam Mister Potato Fiesta 2009…Apsal Bang Nara tak follow temA?Nuffnang tak marahke?

    http://eyriqazz.blogspot.com/

  18. [email protected] says:

    kak nara xder cter baru ker…..
    pet x leh komen ler kat gosip AWAL 2…… heran tol….
    buat le umah baru kak nara n bang nara

    • pEnArI pOcO2 says:

      aiiikkkk…
      umah TERbaru pasal maya karin…
      ko xleh bukak ker…
      ish3…musykil tul…

      • [email protected] says:

        x leh le poco2 kat umah awl pun aku xleh nak komen

  19. pEnArI pOcO2 says:

    Blue is my 3rd favourite colour after chocolate and pink…
    huhuhuhu…nice…

  20. Aimi Liyana says:

    erk, nak menyelit kejap.. mama kita kirim salam, dia dah bangga sgt ramai org ckp dia awet muda, dia cakap lin cantik sgt sgt. dia pelik mcm mana arr bang nara boleh mengorat lin. hehh..

    kita pun nak cakap ‘thank u so much’ sbb tangkap gambar dgn kita mlm tu.. :)

    p.s : bintang tu cantik, pandai ye guna selotep buat bintang tu.. good good.. ;)

  21. yana says:

    memang cun ye bilik nya..pandai cari kaler…saya pun suka kaler biru ni…

  22. nizaa says:

    wow..biru..i loike..cayalah BangNara..gimme five!!!

  23. zaid says:

    cantiknya warna… memang nak cat rumah… nak beli nippon paint la … warna tahan lama dan berkualiti tinggi…

  24. Biawak Air says:

    wah wah! nais werk! sy suka ijau!

  25. me like hijau..eh..merah..eh purple.. eh kaler-kaler!

  26. Setia9 says:

    so…. nice that color….

  27. edwin says:

    Wow..you have a very good creativity and drawing skill…

    Liked it…

  28. DaHLia says:

    kaler belu tu lagi santek dr merah (sgt gerun tenguk cat yg bertompok2 xkemas langsung)

    border yg BN buat tu pun sesuai…bintang pun ok gak…cume kaler kuning pd bintang atas tu macam ade nampak xsekata…nampak kecomotan sket… tu jer ahh

    tapi still kreatif :)

  29. sanaa says:

    gorgeous design!
    pandai kasi ‘up’ skit mood bilik tu… thumbs up!

  30. fad says:

    wow..sgt menarik..

  31. zainalalieff says:

    woohoo paling cantik. love the stars and the blue is amazing. sky blue FTW!

  32. mem says:

    nampak senang jer….nk cubala nanti…tq

  33. Type was an interplay between the human soul and tools that were limiting. In the digital period, it must come from the soul alone. – Jaron Lanier

  34. Awesome post, hey I found this post while googling for lyrics. Thanks for sharing I’ll email my friends about this too.

  35. Imagination is the only weapon in the war against reality.

  36. Seeing that i have been exploring temporarly for a pleasant study with reference to this one topic . Researching in Yahoo I lastly came across this web site. Reading these details I am relieved to convey that I get a good uncanny feeling I came across precisely what I needed. I most certainly will make sure to remember this web-site and check it out consistently.

  37. Me too, thanks for sharing this..

  38. Is it doesn’t small tweaks that induce some of the most dramatic shift.