Written by AbangNara | May 9th, 2012

Bukan senang untuk meminta maaf, namun Abang Nara respek dengan Mejar David Teo yang membuat permohonan maaf terhadap semua yang terlibat tentang isu arwah Bob Kuman baru-baru ini. Abang Nara dapat rasakan keikhlasan hati Mejar David apabila membaca tulisan di Facebook David Teo.

david teo mohon maaf

Berikut ialah permohonan maaf tersebut:-

Salam sejahtera,

Salam takziah saya buat seluruh keluarga dan sahabat handai arwah Bob Kuman (Husni Bin Mohd. Rawi). Pemergian beliau sememangnya satu kehilangan buat industri hiburan Malaysia. Saya sendiri terkejut apabila mendengar berita pemergian beliau namun kita sebagai manusia harus redha dengan segala ketentuan tuhan. Allahyarham sebelum ini banyak terlibat dalam produksi saya dan beliau sangat komited dengan segala kerja yang dilakukannya. Saya juga sangat menghormati beliau sebagai sahabat dan rakan kerja.

Di kesempatan ini, saya dari lubuk hati yang dalam memohon maaf daripada keluarga Allahyarham sekiranya ada kata-kata atau tindakan saya yang menyinggung perasaan mereka. Bukanlah niat saya untuk mencetuskan sebarang isu atau kontroversi.

Saya sedar kata-kata saya dalam rancangan Melodi bertarikh 22 April 2012 saya ada menyebut tentang sumbangan yang telah saya beri di Hospital Tawakal pada tahun 2010 semasa beliau sakit. Dalam kenyataan itu, saya ada menyebut “jika Bob Kuman perlukan sumbangan lebih, saya boleh sedekah”. Di sini saya ingin menjelaskan bahawa kenyataan ini dikeluarkan semasa Arwah masih hidup, BUKANNYA setelah beliau meninggal. Penggunaan perkataan “sedekah” yang saya maksudkan adalah “derma atau sumbangan”.

Apa yang saya faham, “sedekah” bukanlah sesuatu yang hina. Selalu kita dengar “senyum adalah satu sedekah” dan “sedekahkan al-Fatihah” jika ada orang meninggal dunia. Saya anggap perkataan ini sesuatu yang suci tetapi mungkin saya tersalah tafsir.

Saya sedar kata-kata saya ini telah menyinggung perasaan keluarga dan sebilangan masyarakat terutamanya peminat dan penyokong Arwah Bob Kuman. Percayalah, demi Tuhan saya langsung tidak terlintas niat di hati untuk menyakitkan hati mana-mana pihak sedangkan beliau telah saya anggap sebagai sahabat baik saya.

Saya sekali lagi memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki di atas kertelanjuran saya. Saya bukanlah insan sempurna yang tidak terlepas dari melakukan kesilapan. Pengalaman ini akan saya jadikan pedoman untuk menempuh hari-hari yang mendatang dengan lebih berhati-hati.

Kepada semua rakan-rakan artis dan peminat, sama-sama lah kita mendoakan kesejahteraan roh Allahyarham di-sana. Diharapkan permohonan maaf ikhlas ini dapat diterima dengan hati yang ikhlas juga.

Ikhlas,
David Teo

Semoga salah faham yang berlaku akan dapat diredakan dengan permohonan maaf ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

173 responses to Permohonan Maaf Terbuka David Teo Tentang Isu Arwah Bob Kuman

  1. dapat x aku 1st? says:

    1st x aku??

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tahniah..anda berjaya dapat rumah banglow!! (tangan dibahu mata keatas)

      0

      0
    • sape yang nak 1st mmg gile bangang nk mampos says:

      weiii bangang.. apsal berebut 1st hah? sewel ek? blog ni bukan utk korg2 yg suka suki nk 1st.. ape yg korg dpt? aku dh naik benci.. biler bukak blog ni kalo xde yg sebut 1st mmg x sah.. kalo duk depan aku dah lama aku sekeh2 kpala korg smpai mereng.. bengong!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ms sekolah dlu xde plak nk berebut 1st…dlm solat, dlm dewan, dlm kelas xde plak nk 1st.. asik2 last manjang. bodo

      0

      0
    • feez says:

      sukati la dia nak sebut sedekah ape pun…company aku pun bagi sedekah kat staff dlm bentuk bonus..mmg sebut sedekah pun, takde hal je pada aku..kan ke sumbangan tu di sebut sedekah..tgk surat ni mesti la kita tahu bukan dia tulis..tapi dia mesti baca sebelum publish. ala mcm la kat opis engkorang semua surat bos tulis..mesti la staff tulis bos sign..tapi bos tu mesti la baca ape dia sign..aku rasa dia tahu alfatihah tu ape..sebab dia kan dah campur org islam ramai..setiap majlis dia buat mesti ade bacaan doa dari ustaz..
      Dia kan bukan islam, mmg kekhilafan dia la sikit2..yang jadi issue besar ni bila ade individu yang provoke2!..

      0

      0
    • david_teh_lipton says:

      cepat2 cari baldi ke kawah ke..tadah duit bjuta2 nk bertabur sbb ko jd 1st..kahkahkah

      0

      0
    • Cik Ketom says:

      Inilah padahnya jika bukan Melayu tidak berusaha bersungguh2 untuk mempelajari budaya Melayu. Dari tulisan tu pun aku tau bukan ditulis oleh David tapi orang Melayu.
      Moral of the story, tak payahlah bodohkan Melayu dengan permohonan maafkan kau tu… kami tak perlukan sedekah maaf kau tu…

      Al-Fatihah buat allahyarham Husni @ Bob Kuman

      0

      0
      • miss amanda says:

        yela.. dia draft staff dia yg taip kan..hihihi..

        takpe lah.. sebagai umat islam maafkan je lah dia.. sbb kite sendiri tak pasti niat dia tu.. bila kite semua umat islam positif pe yg dia katakan tu..pasti yg bukan Islam akan rs Islam itu Indah.. Saling maafi.. semoga roh arwah tenang disana.. rs tak perlu debat atau mrh psl hal ni lg.. kesian pd arwah..

        0

        0
      • nini celup - celup says:

        tp kan cik ketom..knpa msti tgk dr sudut negetif? ada x yg terpk..dia bos..xkan nk taip surat plak..bos korang pun msti tggu sign je kan? kita tgk dr niat sudah la..cuma dia je tau,yg mana sebenarnya. maaf la mencelah.. yg buruk dr manusia,yg baik semuanya dr Allah s.w.t. ;)

        0

        0
      • Anonymous says:

        dia org cina, ada gak buat maaf terbuka.. dpd melayu yang hari tu duk mengutuk bob dah tau x mampu nak gi hospital swasta, berlagak nak pegi swasta pastu mintak sedekah, siap ckp – langsung x simpati ngan artis berlagak macam ni.. mana peginya melayu2 tersebut?? dah mintak maaf? dah cari arwah dalam kubur??

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Aku rasa dia mesti menyesal dalam diam sekarang ni… Tu la mengata orang tak hengat… baru dia tau…

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Haaa…..tengok-tengok…!! cer tengok, dia dislike komen aku, dia memang ada tengah baca bn ni, dia tak puas hati dia dislike..

        0

        0
      • Xmas says:

        nanti kalau dia yang tulis korang pulak yang tak faham bahasa dia. kalau dia tulis dlm bhs cina ko paham, bahasa inggeris ko lagi tak paham. kalau silap tulis nanti korang kutuk pulak. cakap dia tak tau bahasa. nanti menyinggung pulak hati korang. macamlah kau orang tu selalu cakap betul tak pernah menyinggung perasaan orang. apa kau orang tu perfect sangat ke.
        sedekah maaf konon. tak hingin pun nak sedekah maaf kat awak tu.

        0

        0
      • Anonymous says:

        haa’aah kipas, dh ramai dislike ko, diorg la tu yg berdosa mengutuk arwah hari tu… bwk2 bertobat la korg.. amik pengajaran, jgn hina org yg tgh sakit..

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Ada 2 kemungkinan, maybe yang dislike tu sebab sangka aku kata kat David Teo.. diorang taktau komen aku tu relate dengan komen kau.. Kalau diorang baca komen kau, lepas tu baca komen aku, tapi diorang dislike jugak, sah la dia la tu.. takdak orang lain dah.. Hari tu ngutuk Bob bagai, suka hati dia la nak pegi hospital mana pun.. Pelik..

        0

        0
      • takpe lah david teoh. kamu teruskan membuat felem berkualiti. kami suka melihat kamu menyebut filem sebagai ‘felem’ dalam program Melodi. kami terhibur.

        0

        0
      • Cik Ketom says:

        Uols pernah kenal tak David Teoh dari dekat?

        0

        0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Pernah, banyak kali. David Teoh ni kalau tiap kali last day shooting, dia akan suruh assistant director baca doa kesyukuran. Selalunya Azhari Zain yang jadi tukang baca doa untuk MIG. Kalau diorang yang lain-lain ni aku taktau la penah jumpa ke tak.

        0

        0
    • Menjahanamkan Otak Melayu Ada Lah says:

      Filem2 David Teoh

      1)Syirik
      2)Lawak Bodoh
      3)Tak menjana minda
      4)Tahap IQ selevel orang utan
      5)Sampah sarap

      Melayu2 masih disogokkan dengan filem tak bermutu. Cina makin kaya, melayu makin sedih. Boikot je lah.

      0

      0
      • mimi says:

        setuju, mmg citer metrowealth tah apa2, tapi most of the films directed by ahmad idham and the other malay director..adnan sempit, ngankung yg aku rasa citer bongok tp still bleh kutip juta2, ntah aku tak faham..rugi dowh bayar duit ngk wayang, paling bodoh aku rasa sumpahan kum-kum, congkak, aku masih dara, kongsi dll (byk lgi yg bodoh) buat aku da tak nak ngk citer melayu….

        baru-baru ni citer kat slot akasia, cinta buat emelda yang almy nadia berlakon ngan pijo omar tu,serious tahap hampeh! , si almy nadia tu asyik termenung 24 jam, asyik2 igt kisah lama, nak angkat sejadah pun boleh termenung, mcm siut jer…dulu aku tak ngk citer melayu, tapi konon nak belajar la ngk, tp cam hampeh jer, baik tak yah ngk,

        aku boleh ckap dalam 10 cerita melayu kat wayang hanya 1-2 sja yang berkualiti yang lain..lu pikir la sendiri ( citer ni pon bongok jgk)

        0

        0
      • papa says:

        nak boikot produk org cina, tinggal gerai cucur pisang jer lah yang ada kat msia nih..lol

        0

        0
      • don says:

        tolong wahai abg yg bijaksana kasi taw bahagian mana yang syirik?

        JANGAN PANDANG BELAKANG
        Ustaz yang selamatkan keadaan lepas karekter asyik diganggu

        SANTAU
        bacaan Quran yang akhirnya tamatkan rasukan.

        Filem Islamik Pertama
        SYUKUR 21

        Filem-Filem Islamik
        2008 – SYURGA CINTA
        2009 – AKU MASIH DARA
        2012 – 7 PETALA CINTA
        Akan Datang – SALAM CINTA, 99 KALI RINDU

        saya tak faham maksud syirik abang hensem ni. tolong bgtau sy please, tq :)

        0

        0
    • mahaguru says:

      bia la klau dia 1st pon. sume nk dislike -_-

      0

      0
  2. ngomel says:

    maaf diterima

    0

    0
  3. zetty says:

    1st..ok la tu

    0

    0
  4. etong.. says:

    first yeay

    0

    0
    • nini celup - celup says:

      kecian nye nk jd first ye?…nnt cuba lg ye ;) pas tu dpt adiah dr pengomen2 BN…kah3

      0

      0
    • kasihan_dia says:

      jgn la wehh kutuk die..kesian die kemaruk nk jd 1st tu..kahkahkahkah

      0

      0
  5. mel says:

    first?

    0

    0
  6. […] ini. Abang Nara dapat rasakan keikhlasan hati Mejar David apabila membaca tulisan di … Continue reading → This entry was posted in Gosip and tagged arwah, David, Kuman, Maaf, Permohonan, Tentang, […]

    0

    0
  7. mr badang says:

    bgus la…klu niat nak derma…

    0

    0
  8. saya says:

    itu yang sebaiknya..

    0

    0
  9. Sengal says:

    Bau busuk mulut bole kite ilangkan serta merta,tapi kalau bau mulut kata-kata kesat seseorang tuh,orang akan ingat sampai bila-bila laa..

    0

    0
  10. eeeeee says:

    eeeeeeee 1st!!!

    0

    0
  11. Fasha Sandha says:

    yeaaahhhh!!! aku 1st…akhirnya…………

    0

    0
  12. akula says:

    niii DT yg tulis ke atau idea org lain niiii??? bole plak tau sedekahkan al-fatihah…hmmmmmmmmm

    0

    0
    • m says:

      rasa rkyat msia dah biasa dgr sedekahkan al-fatihah bila ada org meninggal..xkira la islam ke bukan islam msti dh slalu dgr bnda ni..even my chinese fren pon tau baca Al-fatihah walaupun bukan islam.dia tau pon sbab dah selalu dengar..so normal la tu..

      0

      0
      • joyah says:

        yes, bos aku yg chinese pun tau al fatihah, bila keluar meeting jauh2, dia siap tanya, kalau kita keluar jauh mcmnih, u boleh ‘smbahyang jamak’ ka lebih 90km kan..??? .. non muslim kalau dia mmg ramai kwn2 muslim, automatik, dia akan alert benda2 mcmnih..

        0

        0
    • nak mencelah says:

      Biarlah dia nak mintak maaf… dia tulis apa2 yg melibatkan agama pun sekadar menunjukkan keprihatinan lagi kan…tak yah jadikan satu isu.. mcm org kita jugak..once bangsa lain meninggal ada yg..ucap takziah..idea dia atau siapa…tak penting …keikhlasan dia yg harus dipuji..

      0

      0
    • imani says:

      agak2..sapela yang tolong karang ayat nie utk dia kan..sungguh manis berkata2…

      0

      0
    • hana says:

      tu yg pelik.. ada translator kot.. takpun writer n editor cek sblm surat ni kluar… mintak maaf tu bagus.. tapi.. kalau dia yg tulis sndiri lg bagus.. baru pdan dan sesuai dgn gaya bahasa yg dia selalu guna smpai buat rmai org tersinggung.. jd.. minta maaf pun biar natural, neutral dari hati dia sndiri…wallahualam

      0

      0
      • Anonymous says:

        karang dia salah tulis kene marah lagi.. dia bukan fasih berbahasa melayu pun, elok la suruh org lain tulis dpd die kuarkan perkataan yg bukan2 tp yg dia maksudkan lain..

        0

        0
      • elly says:

        dier sebut sedekah pon ramai orang fikir negatif…. baik dier mintak orang yang arif buat surat ni… DT ni pon tau la… kalau dier cakap lagi.. ditakuti ada yang salah erti lagi.. panjang lagi citernyer…. orang dah minta maaf… sudah la…

        0

        0
      • Nobody says:

        Laa…da bgus dia minta maaf walaupun dia xda salah.cuma dia takut org anggap sedekah yang dia katakan 2 mbawa erti lain. ni soal surat 2 plak jd isu. Bodochhhhh!!

        0

        0
      • Awang Nano says:

        How do you know it is not true from his heart? Ada kemungkinan dia sebut, PA karang la mcm apa ysng dia cuba sampaikan. Karang dia buat bhs tunggang langgang, confirm ngko kutuk, “berduit tapi tak mampu la pulak nak sampaikan mesej dia dgn betul”, lepas tu pulak ngko kata dia tak ikhlas sbb tak karang betul2 – mcm komen ngko yang cukup sempit nih… Org dah minta maaf, terima. Tak payah nak judge as if awak tu Tuhan. Whether he is sincere or not (I truly believe he is), it is between him and God.

        Oh ya, istilah “neutral” yg awak gunakan dlm komen nie kurang tepat yer… Neutral bermaksud tak berpihak kpd sapa2, or kalau dlm konteks asid dan alkali, ia di tgh2 ya, nilai pH = 7.

        0

        0
  13. Bunga says:

    Bau busuk mulut bole kite ilangkan serta merta,tapi kalau bau mulut kata-kata kesat seseorang tuh,orang akan ingat sampai bila-bila laa..

    0

    0
    • mr badang says:

      sengal diatas dgn bunga ni org yg sm ker?tukar nama je ke dik…ayt sm plak tu..

      0

      0
    • Anonymous says:

      ye samala dgn pengomen bn yg mengutuk bob hari tu.. mana ke perginya korg, x muncul2 dah? tgh bertobat ke??

      0

      0
  14. hah says:

    setakat tulis je tak aci…ni blom tentu DT sndiri yg tulis..bole plak ayat sedekahkan al-fatihah ade kat ctu…ceh!

    0

    0
    • Fasha & Jejai says:

      kalau sdh namanya org malaysia..tinggal negara islam dan majoriti rakyat melayu…takkan masih tak tau apa tu Al-Fatihah??!!! ni…nenek saya yg org Kristian pun tau apa Al-Fatihah tu…kerrrr..engko yg tak tau apa Al-Fatihah??!!

      0

      0
    • Aku kesah says:

      la..nti klau DT y wat surat tu lain pla jdinya..dh la dia pnya bahasa malaysia lintang pukang..nti dia nk bgi tahu secara jujur tpi cara penyampain dia x btl dh kecoh satu dunia lagi..so fhm2 la..

      0

      0
    • pizza says:

      Kalau dah namanya rakyat Malaysia, x salah utk kita mengambil tahu perihal agama keturunan/ras yang lain. Baru ada rasa saling hormat menghormati. Dia carik makan pun melalui hasil keringat anak2 bangsa kita. Wajarlah dia cepat2 cover kesalahan dia dgn meminta maaf, karang filem dia yang nak kuar sgt2 dah tu ranap kena boikot dgn org Melayu. Yalah, berapa kerat org Cina yang masuk panggung utk menonton citer Melayu kan? Ni namanya org cerdik…. pantas bertindak utk menyelamatkan income…. nanti x masyukkkkkk…

      Alah, masa dia berselisih paham ngan staf dia dulu, Pierre, Ahmad Idham, Apek…condemn depa kt public, ada dia kalut mintak maaf atas kelancangan mulut dia secara terbuka? Sendri mau ingat laaaaa…..

      0

      0
  15. Anonymous says:

    first jgk aku…

    0

    0
  16. Cik Mona says:

    Alaaa…kekeliruan “statement” skit aje Mr David Teo..yg penting niat u ikhlas menolong org disaat org mmg memerlukan..at least ade jgk bangsa lain yg prihatin atas nasib arwah,,nk harapkn bangsa sendiri yg darjat setaraf dgn Mr David tu…masing buat dek aje,,,busy memanjang alasan mrk…

    0

    0
  17. Kucing Hitam says:

    Sedang kn nabi ampunkan umat, inikan pula kita sesama manusia….!
    OoOo…yeah!

    0

    0
  18. Lynn says:

    Baguslah dah clarify mcm ni..manusia tidak sempurna..harap semua boleh memaafkan David Teo ni..

    0

    0
  19. ahPUI.. says:

    kalau arwah masih ada.. ada ke si mejar david teoh ni nak mintak maaf? propa jer la ko david.. buah cempedak di luar pagar, david teoh mane berani nak lompat pagar.. yg dikutip pun ludah sendiri… chooooy!

    0

    0
    • Aku kesah says:

      Sudah la tu..DT pn sudah mta mf..jgn nk d panjngkn cite lgi..dlm hal ni kita pn x thu sape y btl n sape y salah..DT sbgi org cina pn dia mta mf..kadang2 kita ni y sesama islam pn klau tahu kita y salah x nk mta mf..makin saman menyaman ada la..betul tak? sape setujuuuu..

      0

      0
  20. mantop says:

    wei sial..lembu..ko dok 1st-1st pehal..mmg keturunan lembu!

    0

    0
  21. aku_JUARA says:

    aku rasa abg nara patut buat game la..sape jd 1st dpt hadiah..kesian pd sape2 yg kemaruk nk jd 1st tu..kahkahkah

    0

    0
  22. Kucing Hitam says:

    setiap masalah yang berlaku mesti ada jalan penyesaiannya, xperlu nk maki hamun org, even dari pihak arwah mahu pun pihak D.T.
    Hanya org yang berkaitan antara mereka berdua sahaja yang tahu sama ada siapa yang benar dan siapa yang salah….

    0

    0
  23. konah says:

    DT ni x bermaksud menghina, cuma penggunaan bahasa dia tu je yang berapa nak betul…itu je…

    0

    0
  24. Anonymous says:

    siapalah david teo kalau kiter orang melayu tak tgk filem dier…lenkali blaja bahasa melayu

    0

    0
  25. meeradriana says:

    oklah tu dah mintak maaf dah pun..
    xpayah nak gosip² lagi org yg dah meninggal..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko gi mintak maaf kat org yg ko kata mandul sebelum terlambat.. bwk2 bertobat!

      0

      0
      • Kipas Susah Mati Neelofa says:

        Betul cakap Anonymous tu. Meeradriana, baik ko gi minta maaf sebelum orang tu mati..

        0

        0
      • meeradriana says:

        Apsal nk mintak maaf??
        Pompuan mandul tu dah mati ker??
        Kalau dah mati esok lusa or dorg jadi janda, anggaplah kifarah dorg buat kat dunia..
        Ingat diri sendiri sudah..
        Lantak plah korang..

        0

        0
      • Anonymous says:

        pdn mke meeradriana.smpi ble2 org igt kate2 krg enak ko tu.puih!

        0

        0
      • ziana zain says:

        buruknya akhlak meeradriana ni!

        0

        0
      • Anonymous says:

        bodoh meeraadriana, abis tu ade aku suruh ko fikirkan org yg ko kata mandul tu jadi janda ke hape? aku suruh ko mintak maaf supaya nnt ko senang nak mati, xde la terseksa sebelum nak mati sbb asik teringat kat org yg ko dh buat dosa kat dia.

        0

        0
  26. snaz says:

    1) dia mmg TERBAEK ble m.maaf..

    TP

    2) stiap tindakan dia tue..nant ble ada media dtg tanye esp MELODI, ayat dia akan MENUNJUKKAN YG DIA MMG SGTLA BAEK UTK M,MAAF..dia mmg slalu begitu kan…hope no.2 nie xberlaku n niat dia IKHLAS

    0

    0
  27. Aku kesah says:

    yg dh lepas tu lepas la..moga arwah bob d tempatkan d tmpt org2 y briman..sy pn tahu y devid teo pn bahasa malaysia agk kurang sikit..so sy fhm ap y d maksudkan.

    0

    0
  28. Kucing Hitam says:

    itu biasa lah klau bangsa cina nie pelat skit klau ckap, pomen motor kt depan rumah aku pun pelat jgak asl tnye keje pe mesti dia jwb MENKON*K (mekanik)
    so mungkin aku da biase kot dgr dorg2 nie pelat kot…haha

    Tp jgn la smpai filem tempatan kte boikot, kesian artis2 semua nie nk carik mkan xde duit….sbb kene boikot!
    hehe

    0

    0
    • yela... says:

      hahaha…aku plak biase dgr manager aku sebut totol (yg bermaksud “total”)…mule2 pelik tp lame2 aku dh biase dh, so aku pn fhm keadaan DT yg mane BM dia tunggang langgang….

      0

      0
      • Kucing Hitam says:

        Klau nk di sebutkan psl pelat dorg nie mmg byk……haha
        tpi yg penting hati maw btol….!

        0

        0
      • Kucing Hitam says:

        klau psl pelat dorg nie, mcm2 lagi bunyi…..
        tpi yg lebih penting hati nk kene btol!!
        u ada betol ka?
        haha

        0

        0
  29. Na O Mei says:

    Terasa tu memang lah ada. Tapi dia dah minta maaf apa salahnya.
    Tak kan sampai nak buat press conf baru kta semua nak berenti kutuk dia.
    At least ada gak niat dia nak minta maaf dari org yang asyik menafikan kebenaran.

    Semua nak first…Aku nak last lah…

    0

    0
  30. apa lah ko nie says:

    kan kat tv lepas berita.. mesti ada perkataan sedekah al fatihah..

    0

    0
  31. siti khadijah says:

    apa lagi yang kita semua tak puas hati dengan mr. david. orang suruh dia minta maaf dia minta maaf. ingat senang ke merendahkan diri meminta maaf dengan orang lain yang pada hemat saya kesalahan yang tidak seberapa tetapi diperbesar-besarkan dan digembar-gemburkan menjadi isu yang bermacam-macam lagi. seharusnya kita ramai-ramai kena minta maaf juga sebab mencetuskan isu ini yang boleh menjatuhkan reputasi oang lain. di mana betulnya kita jika hal ini kelak akan memberi kesan mendalam kepada pihak yang terbabit. hal ini akan memberi kesan kepada ramai pihak.fikir-fikirkan lah

    0

    0
  32. ladymorgana says:

    Sbnarnye c APEX tu jer yg over acting..tk sedar diri dah lah MAT PIT!nak cri kesalahan David..tapi kesalahan diri sendiri ttk tau asyik dok kena tahan ..tahan..HA HA HAAAAAA…nak cari publisiti lah tue..HA HA HA

    0

    0
  33. Kucing Hitam says:

    kebenaran masih belum d temui…..haha

    0

    0
  34. ladymorgana says:

    Sbnrnye c APEK tu yg over acting..dah tkder modal..sbb dia asyik kena tahan jer..
    nak cari kesalahan orang lain tapi diri sendiri tak betul dasar MAT PIT!HA HA HA HAAAAAAAAAAAA…

    0

    0
  35. Anonymous says:

    ahhh… pegi mampos la ko DT, … apa pun aku benci ko DT dengan kesombongan ko masa arwah masih terlantar sakit..

    0

    0
  36. kuchiki makimura says:

    wakharimashta..!!!!

    0

    0
  37. chentalove says:

    tak smestinya prkataan ‘sedekah’ tu tak bgus…
    David Teo dh mnta maaf tu dh k la tu dri dia bdiam dri…
    sudah2 la ye…

    0

    0
  38. TeruteruBozu says:

    mak ok jer sbb maaf tak maaf…bukan kepada kita maaf itu sepatutnyer ditujukan…

    p/s: semoga roh arwah tenang di sana…~

    0

    0
  39. Kucing Hitam says:

    suro org g mampos?
    pelik plak aku…..haha
    klau suro org lain pun konpom xnak punyer….tpi klau nk sgt suro DT tu mampos jgak, dtg sendiri hunus kn keris kt dia!

    Tapi kan……, islam xsuro kite berbunuh-bunuhan sesama manusia malah islam juga ada menyuruh kita supaya saling bermaafan sesama manusia…..

    Macam mana ko nk dia mampos?
    Melainkan ajal dia da sampai tu jer….

    0

    0
  40. gurl says:

    pandai lak DT berbahasa melayu……. kalau tidak, lelaut ker bahasa dia… apa2 pom dengan permohonan maaf DT nee d harap akan selesai segala2 kontroversi. AL-Fatihah buat Arwah BOB.

    0

    0
  41. Jose says:

    aku pun agak ni,dia punya staff melayu yg rangka ni punya ayat.pastu post kt wall dia..

    0

    0
  42. bagusla dia minta maap. yang penting niat dia baek.

    alfatihah buat a. bob

    0

    0
  43. rosngatin wahab says:

    maafmu diterima wahai mejar…yg lepas biarlah berlalu..yg hidup doakan si arwah moga beliau ditempatkan dikalangan org2 mukmin..

    0

    0
  44. gok says:

    maaf ke tak..kalau dia mati kafir..tetap jadi kayu api neraka, kalau sempat masuk islam, segal doasa dia sebelum ni dimaafkan..so takde isu penting sangat.. tapi sebagai rakyat malaysia, bagus la dia minta maaf…sekurang2nya dia tahu juga hormat bangsa lain..chaow cincao

    0

    0
    • KEYBOARD WARRIOR says:

      MAAAAAF BERKATA….
      BAB AKHIRAT TU BUKAN URUSAN KAMU, AKU DAN KITA SEMUA.
      HANYA ALLAH SWT YG BERHAK MENENTUKAN SIAPA
      HAMBA2 NYA YG KE SYURGA ATAU NERAKA. :))

      0

      0
      • gok says:

        maaf diterima dan maaf dipinta juga..
        orang kafir memang akan masuk neraka..ada dalam quran. orang Islam je belum tentu lagi kat mana…Allah Taala yang tentukan. macam syirik la, dosa yang tak diampunkan, sebab menyekutukan Allah swt, inikan pulak kafir laknatullah.

        0

        0
      • Anonymous says:

        pelacur hukumnya masuk neraka, kenapa ada kisah pelacur bagi anjing yg haus minum dimasukkan ke syurga?? kerana Allah maha berkuasa utk menentukan segala2nya. kamu bukan tuhan utk tentukan syurga neraka seseorg, yes dlm quran mengatakan kafir akan ke neraka, pembunuh akan ke neraka, pelacur akan ke neraka.. tetapi Allah tu maha berkuasa utk menentukan, dan berkuasa utk mengubah apa sahaja, termasuk hak syurga atau neraka seseorg. jgn pulak kamu memandai melebihi kuasa Allah.

        0

        0
      • Anonymous says:

        kunfayakun milik Allah, bukan kamu..

        0

        0
      • Anonymous says:

        Kalau tak solat pun kira kafir jugak aper…?
        Jadi aper hak kita nak menentukan seseorang
        yg bukan non Muslim/ Kafir masuk neraka?
        Yg non Muslim ada hati nya ahlak nya lebih mulia lebih baik dari yg Muslim.
        Jgn kita sesuka hati nak MENGHUKUM ayat Allah SWT pada seseorangdgn kata akan jadi kayu api neraka.
        Kan lebih baik dan mulia kita doakan agar kita ni semua
        mahluk Allah SWT tak Kira lah Muslim, non muslim DI BERI HIDAYAH,
        Pertunjuk ke jalan yg benar…
        Syurga, Neraka di sana urusan Allah SWT.

        0

        0
      • xtian says:

        Halo si Gok…ngok ngok, kau tu nanti masuk syurgalah ye..ngok ngok onk onk!!!!!!!!

        0

        0
    • Xmas says:

      Abis tu, kau tu confirm masuk syurga la ye.

      0

      0
    • LLM says:

      Abis tu, kau tu confirm masuk syurga la ye.

      0

      0
    • gok says:

      nauzubillah, saya cuma bagitahu ape yang saya belajar. bukan nak memandai2 dari Allah Taala. Saya tak pertikaikan kedudukan orang Islam di akhirat, syurga atau neraka, Allah yang tentukan. Tapi orang kafir yang tidak menyembah Allah Taala, memang takde peluang masuk syurga. mereka kekal dalam neraka. Kalau depa buat baik, Allah Taala balas di dunia ni lagi, sebab tu ada orang kafir yang lebih kaya, bahagia dari kita. Kalau david teo masuk Islam sebelum mati, dia lebih baik dari kita sebab dosa2 dia masa kafir Allah Taala dah hapuskan. pelacur yang bagi anjing minum tu, dia kafir ke? kalau la kafir pun boleh masuk syurga, tak payah la susah2 nak berdakwah kat depa.

      0

      0
      • Anonymous says:

        gok akan ditimpa TULAH.. pecaya lah cakap aku. org yang bukan islam pun ada Tuhan mereka juga.kalau mereka terguris oleh kata2 ko,berani mati lah weh..

        0

        0
    • gok says:

      takpe la anon…saya tak kisah kene timpa tangga ke tulah ke..tiada kuasa melainkan Allah Taala. Anon masih percaya pada tulah2..apekah?

      0

      0
      • Anonymous says:

        masalahnye ko x percaya kekuasaan Allah, ko lebih pentingkan apa yg ko tau dlm buku dpd percaya kekuasaan Allah. semoga ko bertaubat. klu ko rs ko lebih pandai lebih berkuasa menentukan syurga neraka org kafir ke, org islam ke, pelacur ke. better ko bertaubat. we never know pelacur tu islam atau tidak, yg aku tau pelacur mmg suppose dimasukkan ke neraka, tetapi Allah dah bg petunjuk melalui cerita itu bahawasanya dia mampu merubah apa2 sahaja, kerana Dia maha berkuasa. aku rs ko better belajar balik sedalam2nya apa yg org nak sampaikan, jgn amik benda bulat2 pastu telan mcm org xde akal utk berfikir!

        0

        0
    • gok says:

      kepada Anon, kat sini saya nak tegaskan beberapa perkara:
      1) saya hanya cakap pasal orang KAFIR yang tak beriman, bukan pelacur, orang tak solat dan sabagainya…jangan keliru dan baca dengan cermat.
      2) terima atas ingatan Anon supaya saya belajar lagi, saya amat menghargainya dan saya berharap agar Anon pun buat perkara yg sama.
      3) saya maafkan Anon yang menuduh saya tak percaya kekuasaan Allah Taala. alangkah beratnya tuduhan Anon itu.
      4) saya pun nak ikut contoh David Teo dengan minta maaf pada Anon kalau terasa hati…
      5) last but not least, selamat beramal dan semoga Allah Taala terima amalan kita..ameen ya Rabb.

      0

      0
  45. KEYBOARD WARRIOR says:

    DAVID TEO YG NON MUSLIM BERBANGSA CINA DAH MINTAK MAAF PADA SESEORANG MUSLIM..
    YG KITA NI BORN MUSLIM BILA PULAK NAK MINTAK MAAF PADA ARTIS2 YG SEAGAMA DGN KITA,YG KITA KUTUK KAW2…?
    ;P :(
    Kwang kwang kwang….

    0

    0
    • hamba hina says:

      Yg kutuk kaw kaw satu hal…
      Yg suka buat FITNAH BIDAAH ANIANYA sesama manusia,
      Macam mana pulak yaaaaa……????

      0

      0
    • Anonymous says:

      yes!! aku setuju, mana makhluk2 yg suka mengutuk2 muka artis ni huduh, hidung pesek, fitnah cucuk botox sana sini? mana mana?? tuhankah kamu kerana suka mengutuk ciptaan Allah?

      0

      0
  46. AKU says:

    hampa ni semua serba tak kena…dia minta maaf pun salah..dia cakap yg dia tak maksudkan.. hampa yg buat conclusion sendiri pun dia gak yang salah..bukan tak tau david teo ni cakap bahasa melayu dia bukan perfect mcm kita…yg tu pun nak jadi isu..aku dgr je dalam melodi..tapi aku faham apa yang dia maksudkan…dia taip ka sapa yang taip ka…itu bukan masalahnya…buat dia taip sat g dia karang bunyi lagu lain pun hampa kutuk dia lagiii..hampa nak apa sebenarnya??

    0

    0
    • Didi says:

      Aku sokong, pemikiran kita di Malaysia ni sempit kadang2. Macam mana nak maju? And yet, duk kutuk negara2 lain, termasuk la negara sendiri.

      0

      0
  47. Sha says:

    Bahasa Melayu Mejar David sangat baik!!!

    0

    0
  48. […] Bukan senang untuk meminta maaf, namun Abang Nara respek dengan Mejar David Teo yang membuat permohonan maaf terhadap semua yang terlibat tentang isu arwah Bob Kuman baru-baru ini. Abang Nara dapat rasakan keikhlasan hati Mejar David apabila membaca tulisan di … Continue reading → […]

    0

    0
  49. rainbow says:

    seperti yg dijangka, pemahaman yg berlainan tuk penggunaan ‘sedekah’..
    moral of the story, sentiasalah bersangka baik.. =)

    0

    0
  50. beta draconis says:

    sedekah- bersinonim dengan sumbangan: derma, bantuan, fitrah, dana, khairat, kebajikan, hadiah, pemberian,

    0

    0
  51. Sshh.. says:

    u org semua ad dngr x y DT x bayo duit saiful apek brlakon..u org tengok la Facebook apek..bkn apek seorang jer tau y x d bayo..

    0

    0
  52. neverwinter says:

    Bukti Apek kat facebook tu pon tak bertarikh. Macam mane nak percaya??
    Masyarakat sekarang mudah terpedaya.

    0

    0
  53. ikan sepat says:

    kalau si kafir jdi kayu api neraka..msti yg dibakar itu bukan si kafir…fikir2 kn lah,slamat beramal.

    0

    0
  54. meera says:

    TAIK la kau David Teo ! Bila org dah meninggal baru nak minta maaf. Oh sy bukan bermaksud nk menghina david teo, bagi sy taik tu digunakan setiap hari. Kuih taik itik, taik lembu, taik kambing. walaupun perkataan itu suci, tp nada suara anda bercakap masa tu org blh rasa yg anda sebenarnya bertujuan menghina.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Taik cicak, taik tikus, taik badak, taik orang..
      Hahaha!

      0

      0
    • gurl says:

      dah dt dah minta maaf. ape lagi yg koorg nak die buat. ALLAH yang Maha berkuasa pun mengampunkan umatnya,lagikah kite ni hamba ALLAH yang lemah.

      non muslim pun tahu minta maaf. ko tahu ke? bertaubatlah cepat ye.

      0

      0
  55. wahh….maaf memaafi

    0

    0
  56. cik ja says:

    1stttttt!!!..apekah aku akan dapat banglo?..

    0

    0
  57. nhh says:

    Harap masalah antara mereka dapat diselesaikan. Doakanlah yang terbaik.

    0

    0
  58. maafkan jela says:

    arwah da xde…klu arwah ada pun mesti dia xsuke org gaduh2 pasal dia…arwah mesti dah maafkan mr david klu dia ada kecik hati pun..same2 kite bermaaf2an..kite sendiri pun xtaw bile kite akan “pergi”…maaf yek…

    0

    0
  59. mamaDee says:

    Bagus David Teoh..bende mcm ni pun nak kecoh ke..at least dia dah tolong Bob tu masa arwahnya masih hidup..korang yg kecoh2 ni ada tolong ke?

    0

    0
  60. triple j says:

    sampai bila2 pun i akan tetap ingat david teo adalah penerbit cerita syukur 21, aku masih dara, syurga cinta dan 7 petala cinta, cerita2 keislaman yg belum tentu ada org melayu islam nak buat. prof razak mohidin? yusuf haslam? semua lebih mementingkan populariti artis dan kutipan wang semata2.

    lagi 1 sangat suka tang dia suka bagi peluang kat pelakon2 dan pengarah2 muda utk bekerja di bawahnya. malah kadang2 org2 yg terkenal selepas diberi peluang itu pula yg kutuk dia dari belakang.

    dia pun dah minta maaf, so maafkan sajalah. takkan kita pula nak melebih2 kan.

    0

    0
  61. Kerusi Jamban says:

    Kita almaklum bahawa Bahasa Melayu David Teoh tak berapa baik. Mungkin dia nak sebut tu seperti sumbangan tetapi terkeluar jadi sedekah. Sedangkan bukit pun boleh jadi bukuit. Mungkin dia tak perasan perkataan yang dia ungkapkan itu mendatangkan ketidakselesaan kepada yang lain.

    0

    0
  62. siti jienah says:

    maafkanlah dia…. kdg2 heran juga dgn org melayu ni…pandai marah org lain x menolong tp diri sendiri x menolong….eemmmmm…….

    0

    0
  63. Miss Thursday says:

    mintak maaf pun kene kutuk…takkanlah dia nk mintak maaf dlm BM dia yang tunggang langgang tu…kalau tersalah sebut..lagi kene kutuk!! so, ofkozlah dia draft…then ada org wat editing… maafkanlah dia…tak rugi wang ringgit pun…
    org bukan Islam pun manusia jugak.. dengki sesama manusia pun berdosa!!! ingat tu korang!!

    0

    0
  64. Kucing Hitam says:

    Biasa la manusia, xpenah nk puas,
    tpi saya stuju sgt pendapat yang arif Miss Thursday…!
    so mcm mana pendapat pihak pendakwaraya?

    0

    0
  65. blahlaluDT says:

    orang melayu sengal je dok tgk citer DT ni…
    dah buat salah..ok la mintak maaf..but then…cuba pikir kalau arwah bob kuman x meninggal…xdenya dia nak mintak maaf….ape2 pun Al-fatihah utk arwah..
    sokong industri filem org melayu…

    0

    0
  66. Kucing Hitam says:

    Jangan la label melayu yg tgk cte DT tu sengal…….
    semua org dok membesar dgn tgk filem dia taw….
    start dengan filem Syukur 21, pastu filem Anak Mimi, pastu cite Jutawan Fakir dan smpai la skrg……
    xkan la Tuan hamba di sna xpnah tgk langsung filem2 nie?
    klau Tuan hamba penah tgk dan pasti nya anda juga terketegori sengal jgak kot?

    0

    0
  67. ciklara says:

    awang nano — i agreed with you 110%..

    pe msalah dorang ni?sume bende nak jadikan isu..naik pulak isu ikhlas ke tdak based on surat tu smua..arwah dah pergi…sudah la…

    mmbuat kesilapan itu sudah pasti tp tdak belajar dr kesilapan yes itu msalah besar..ermm..

    0

    0
  68. TG SHAHRIL says:

    ni corfirm ayat dari P.A dia….aku rasa bkan dari david teo sndiri ni…

    0

    0
  69. kikilala says:

    tolong jangan memputar belitkan perkataan sedekah itu..
    senyum itu satu dekah dgn sedekah kan Al-Fatihah itu lain maksudnya
    tapi sebutan sedakah bagi arwah bob kuman tu sangat mengina org melayu..
    tapi apa boleh buat bila film dia keluar orang melayu jugak yg beduyun2
    ke pawagam

    0

    0
  70. Anonymous says:

    David mmg pdi ckp,dia ckp arwah mintak sedekah bukan dia nak sedekah ,alah china mmg mcm tu

    0

    0
  71. kikolala says:

    ye ke david teo yang cakap ni..bersusun je ayat dia..cakap BM pn tunggang langgang, tulis nota mintak maaf bukan main cantik bahasanya..

    0

    0
  72. Anonymous says:

    ni mesti hasil kerja tgn penulis @ wartwan….b.mlyu sgt cantik..haha

    0

    0
  73. ernie says:

    sya suka pnyataan
    davit teo…..sape pun owg yg yg baik,pasti peNa mlakukan ksilapaN..apa lg kta maknusia yg biasa…..alfatiha wat arwah bob kuman,,,mga2x…rohnya d tmpatkan d kalangan owg2x yg beriman….amin

    0

    0