Written by serenity | October 13th, 2015

Pada era Internet para peminat industri hiburan bebas berinteraksi sesama sendiri tentang artis yang diminati dan tidak disukai. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, wujud satu istilah baru untuk merujuk kepada artis iaitu ‘retis’ dalam perbulan tidak formal secara lisan mahu pun bertulis.

Pelakon berbakat Beto Kusyairy bagaimanapun berpendapat penggunaannya perlu disesuaikan dengan maksud kerana menurut beliau, perkataan retis ialah satu bentuk kutukan dan penghinaan. Beto menulis status di akaun Twitter miliknya:-
 photo beto1.png

Baginya sekiranya peminat hendak berinteraksi dengan artis dan masih mahu mengekalkan suasana yang positif dan mengeratkan hubungan perkataan ‘retis’ tidak seharusnya digantikan kepada perkataan ‘artis’ kerana ia istilah berbentuk ‘slanga’, iaitu sesuatu yang digunakan untuk menyampaikan tona negatif.
 photo beto2.png

Ada betulnya kata Beto itu. Sekiranya anda mahu memperli atau menyampaikan sesuatu secara sinis bolehlah menggunakan perkataan ‘retis’, seperti terma yang biasa digunakan pada masa kini iaitu ‘retis sendu’.

Sebaliknya jika anda meminati artis itu seharusnya menggunakan perkataan artis sebagai satu bentuk penghargaan kepada mereka. Janganlah panggil mereka ‘retis’, sentap mereka mendengarnya, ya tak?

Festival of ASEAN Cultural Expressions 2015 – 15-20 Oct 2015

Posted by Festival of ASEAN Cultural Expressions 2015 – 15-20 Oct 2015 on Saturday, 10 October 2015

 

31 responses to Perkataan ‘Retis’ Satu Bentuk Kutukan Dan Penghinaan – Beto Kusyairy

  1. Pekerja Gomen says:

    Yer Beto….
    I mmg guna perkataan retis untuk artis yang menyampah je..
    Tapi dengan U i tak panggil retis..
    I panggil, Hero…
    heheheh

    0

    0
    • Pekerja blum keje says:

      Betol …. betol …. betol suke komen u ….
      beto my hero gak
      Retis utk artis yg menggelitis … menggedik … tak sodar diri dah kertu ….
      moral dan mulut tahap longkang busuk …
      dan akhir skali yg bg stmnt pasal agama mcm budak2 baru blajar Alif … Ba … Ta blum baligh.

      0

      0
      • Anonymous says:

        perkataan menganjing paling hina atau retis?

        0

        0
        • Anonymous says:

          SEBENARNYEEEE “RETIS” TU BHSA PONDAN….
          TP BILA MENGUMPAT ARTIS, NK JGK GUNAKAN BHSA PONDAN…
          BILA DH SLLU GUNA,BHSA PONDAN RETIS ITU AUTOMATIK MENJADI BHSA YG BIASA DIGUNAKAN UTK UMPATAN DAN KUTUKAN…

          0

          0
    • Anonymous says:

      antara retis di malaysia : sharnaz, fara mendoza..
      kui3..kui3.. dan kui3.. lagi

      0

      0
    • minah jambu says:

      jangan tuduh minah jambu eh ..minah jambu tk pernahhhh pakai perkataan retis ok beto…lov uuu….

      0

      0
  2. nok gebuzzz says:

    mmg layak la kalau tergedik2,pos pic bukan2…nak kan kontroversi murahan lebih retis la tu!!

    0

    0
  3. Anonymous says:

    masalah bagus sgt ke artis nk dipanggil artis?? kebanyakkn rosak je aku tgk pastu klua fakta2 sndiri konon nk cover yg retis buat ni x berdosa.. berapa byk jela artis dari retis..

    0

    0
  4. Anonymous says:

    mmg retis tue khas utk spesies yg aku menyampah! retis retis retis dan retis!!!

    0

    0
  5. melati says:

    aper nk hanjing kan…memang ko pun cam Hanjing…terlepas kandang sebab aku tak kenal ko…..

    0

    0
  6. Nyah kongkang kuat says:

    i tak suka retis tapi i suka u beto..i love u,kongkang u bleh tak..auwww..

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Memang skrg ni ramai retis pun…. Bakat apa yg depa ada? Setakat masuk dunia seni nak cari glamour, cari jodoh di kalangan org kaya. Layakkah dipanggil artis?

    0

    0
  8. Mat K says:

    memang byk retis dari artis.

    kontroversi ciptaan sendiri. entah apa-apa.

    0

    0
  9. hana says:

    hero ku…

    0

    0
  10. Senduk Beracun says:

    walaupun aku bukan peminat fanatik beto tapi bila tgk drama lakonan dia, serta merta hati ini tertambat dan rasa mcm nak kidnap dia utk dijaikan boipren aku… hmmm camner tuh?

    0

    0
  11. Anonymous says:

    ooo ye ke. baru tau retis tu bermaksud menyindir.

    0

    0
  12. Lara says:

    Retis Mesia ni.. art nya ke mana, menggeletis jer lebih.

    0

    0
  13. rozmah manshor says:

    rilek beto..
    kak mah rasa ko pun paham mana yg diorang panggil retis..mana yg dipanggil artis..
    so..x perlu menggelabah k…

    0

    0
  14. Mengong says:

    Rasanye ‘retis’ tu loghat je kot? utk bahasa pasar je. Beto sendiri pun ada tulis loghat kat stmt dia ” hagham”. rasanye maknanye ‘haram, kan? cenggitu gak ngan artis – retis, haram – hagham. Kalau salah sorry ekk… jangan marah…

    0

    0
  15. zaza says:

    i masih menunggu u buat silap je beto… once u done mistake, perkataan retis tu bakal i tampal kt dahi u..nasib baik u masih lagi ARTIS.

    0

    0
  16. minah jambu says:

    ape2 pon mari kite sama2 laong kn ini perkataan sato dua tigaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa idop umno ! idop jalur gemilang ! idop 1malaysia ! idop pak najib ! lov u pak najibb emmmuah …!

    0

    0
  17. mojo says:

    Terangkanlah maksud retis tu.apa yang hina sngt tu.Kalau berlakon drama peluk bagai tu tak hina pulak.drama pun asyik kisah nak celah kang memanjang tak hina pulak.menjahanamkan generasi Malaysia dengan drama filem kemaruk meleleh air bured tak hina pulak.Poyo!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Terukny bahasa ko ni , sampai tergamak sebut Bured ? Napa la ko ni ?
      Sesabar la ye cuba istifar .

      0

      0
    • Elana Fuad says:

      Hahahaha, komen moralist sangat, tapi sebut b***d. Eloklah sangat. Kau nilah ikon kibod warrior kat Malaysia. Tak ada adab. Kalau ikutkan hati aku ni nak aja aku cakap macam2 kat ang. Yang baca site ni budak 12 tahun ke bawah pun ada. I hope there is a special hell for people like you.

      0

      0
  18. Beto tak betol says:

    Betol beto , beto betol betol betol betol beto jgn tak betol ok beto ..
    Kompuse la … Hahahha

    0

    0
  19. Weng Weng says:

    ‘retis’ ni untuk pelakon yang mengedik menggetis

    0

    0
  20. Anonymous says:

    x yah jd artis kalau ayat retis tu pn nak touching….. Nampak sgt jiwa x kental…. bkn org panggil ko bodoh @ bangang pn….. ermmm… mcm2 retis skrg nie…..

    0

    0
  21. Amina says:

    Sumber Google search..

    APAKAH ITU MAKSUD RETIS?
    “Budget Retis Lettew ..”

    Itu antara ungkapan popular yang sering didengari. Sana sini orang sebut pasal retis. Apa kebendanya retis tu? Betis ker?
    Retis adalah untuk orang yang berkarya yang dikaitkan dengan dunia seni. Contohnya penyanyi, pelukis, penyajak, penyair, pelakon, penulis komik, penulis novel dan penulis blog kerana mereka ni tergolong dalam golongan artistic.

    Walaupun baru dalam bidang tersebut tapi seseorang itu sudah layak digelar “Retis”. Maknanya tidak kira kita popular atau tidak , kita di gelar retis kalau kita pandai berkarya.
    Pendek kata ada retis yang popular , ada retis yang tidak popular , ada retis yang famous dan ada retis yang tidak famous

    Sudah faham apakah itu maksud retis ? Kesimpulannya retis itu merujuk kepada orang terkenal dan rasanya lebih sedap dengan sebutan “ARTIS” .

    TANG MANA YANG MENGHINA / KUTUKAN TU NTAHHHH ..???

    0

    0
  22. noi_ssi says:

    Beto..ko tak hensem pun.. tp kenapa den bekonan tul dengan ko ni?

    0

    0