Written by serenity | September 30th, 2015

Pasti ramai berpendapat entri ini tidak sesuai untuk disiarkan di BeautifulNara kerana ia bukan berkenaan artis, namun sebenarnya ia sedikit terkait dengan seorang artis maka kami menulisnya di sini.

 photo design.jpg

Seorang wanita di Twitter mendakwa membayar sebanyak RM 380 untuk membeli sehelai gaun yang dijahit oleh seorang pereka yang dikatakan berhutang dengan Eina Azman. Bagaimanapun, dia mendedahkan rekaan baju itu terlalu biasa untuk harga yang dibayarnya lalu mendedahkan tentangnya melalui Twitter.

 photo 1.png
 photo 2.png
 photo 3.png
Okay, abaikan tatabahasa Inggerisnya, ini ialah sesuatu yang menarik untuk dibincangkan. Harga RM 380 untuk satu pakaian yang cantik dari seorang pereka yang pernah bekerja untuk selebriti sememangnya murah.

Jadi ada yang menganggap hasil itu sesuai dengan harga yang sudi dibayar oleh wanita yang mengupah tersebut. Namun begitu, untuk berlaku adil, hasil kerjanya sememangnya agak mengecewakan, seolah-olah rekaan yang biasa dilihat dijual di pasar-pasar malam dan boleh dikatakan mahal untuk harga RM 380. Apa pendapat anda?

Lihat gambar yang lebih jelas dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Hi! let’s join the Festival of ASEAN Cultural Expressions 2015 on 15-20 October, at NU Sentral, Kuala Lumpur.You will…

Posted by Festival of ASEAN Cultural Expressions 2015 – 15-20 Oct 2015 on Tuesday, 22 September 2015


 photo CQAEMt-UkAATGez.jpg
 photo CQAEOCIU8AAa9U_.jpg

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

86 responses to Pereka Berhutang Dengan Eina Azman Jahit Gaun Ini Untuk Harga RM 380. Berpatutan?

  1. Anonymous says:

    tapi baju yg buruk tu lg sopan dari baju yg sepatutnya dia dpt tu hihiii.. agaknya ni tailor tangkp muat je.. bkn fesyen designer yg btol2 hebat

    0
    0
    • Anonymous says:

      klu nak terbonjol sgt jgn pkai tudung..
      klu nak lawa kuar bajet lebeyy cket lah..
      dan klu tak puas hati confront je dgn designer tu yg pong pang pong pang kat ms dh kenape..attention seeker jugak ke

      0
      0
      • Anonymous says:

        diandra couture – fazil fadil.. tapi saje lah..mtk nk murah tapi tgklah pulak susahnye baju tu nk buat cane.klu designer laen pn menyumpah hak. so sape2 nk vogue2 tp kang hasil laen, igt ler nama tu ye. kang jd mcm bju minah dangdut indon lak..xsexy pulak. ape pun, ade la sebabnye jd cmtu, renung2kan.

        0
        0
      • Anonymous says:

        kalau 400 tu pun dia mintak diskaun…so 380 harga sesuai untuk baju tu…aku pergi fesyen designer murah2 pun 1.3k utk baju sahaja x pernah dengar harga 380 hahaa

        0
        0
        • Bongok says:

          Hey bongok. Dia beli 5 helai bridesmaid dresses tau. Rm380 sehelai is a fair price. Melinda looi, jovian etc pun boleh je dpt hrga mcm tu. Kau jgn bajet sgt. Kena kat kau ntah2 meroyan lagi teruk

          0
          0
        • hantu bonceng says:

          dek kot ye nak menipu pun logik la skit… baju raya diorg pun lagi mahal dari 380..

          0
          0
    • natadecoco says:

      Bahasa jiwa bangsa :)

      0
      0
      • dewan bahasa says:

        tulah menyampah pulak bahasa die…kalau nk rojak pastikan sedap dibaca..ini gigih sgt nk speaking..i also tempah baju at him..!!! hahaha larrr

        0
        0
    • minah jambu says:

      ini baju macm nk pegi joget rongeng kt bawah pokok taugeh…dia tkde ciri2 baju pengantin..

      0
      0
    • Benciupdateighari2 says:

      Baju kakak die tu mcm baju ngandung pun hado hehehe
      Lojik skit la upah 380 nk vavavoom sgt xlojik ler
      Dunia2 ?

      0
      0
  2. Anonymous says:

    SURAYA HANIM..ERM PAKAI TUDUNG TAPI NAK PAKAI SENDAT2..SEBAB TU BAJU TU CINCAI JE..U KNOW WHAT I MEAN..UH SORRY TER CAPS LOCK

    0
    0
    • Rooney says:

      Syurga bawah tapak kaki kau ke?

      Hahaha, typical nitizen. Mudah tercirit.

      0
      0
      • Anon says:

        Oowwhh..perlu ada syurga bwh tapak kaki then baru layak diberi nasihat ke? hhhmmm begitu rupanya……phhuuiiii (sorry termerecek kt muka ko plak)

        0
        0
    • Mak Jemah says:

      aku rase SURAYA HANIM ni mention kakak die yg tempah baju..
      pesal plk ko nk ckp die pakai tudung nk pakai sendat2 ea???
      ade gambar kakak die betudung ke kat atas ni???
      *Bace artikel btol2 baru mengutuk yer”

      U KNOW WHAT I MEAN..UH SORRY TER CAPS LOCK
      huahuhahuahua…#aptb

      KBAI…

      0
      0
      • Anonymous says:

        jemah ko bute ke..screenshot 1st tu die sendiri mention die tempah..booo!
        sila menyorok bawah meja..malu jek!

        0
        0
        • Anonymous says:

          adik beradik nak pakai sendat2 apeheyy nye

          0
          0
        • woot says:

          boooo kat kooo…xbace btul2 ker? screnshot 1st tuh da trang2 tulis yg tuh baju yg KAKAK dia tmpah..n kat tweet dia yg 1st lak tulis yg dia “terrified” cmne lar baju dia jadi..mksudnyer..dia xdpt ag baju dia..and MAYBE baju yg dia tempah mnutup aurat? who knows? berbaik sangka n baca statement smpai paham yer dikk….booooooooo…

          opss peace no war =)

          0
          0
        • Mak Jemah says:

          Kalau aku ckp ko bodoh nnt ko marah…
          tapi ko mmg BODOH pon…HAHAHAHA!
          sape yg bute skarang ni pon aku tk tau..konfius jap!
          tkpela abaikan je…janji ko jgn nyorok bawah meja yer…
          nyorok la dlm LUBANG JAMBAN…HAHAHAHHA!

          KBAI!

          0
          0
        • wAwA says:

          camni kot… dua2 tempah baju…tp baju kakak dia dh dpt dulu and tak seperti yang diharapkan. Maka si adik jadi takut apekah yg bakal berlaku kepada bajunya pula.

          Cenggitu ikut kepahaman aii’

          0
          0
      • ? says:

        aku syak jemah bapok neh pompuan tu lah. kemaen komen. org larn punye baju ko yg panas dh kenape! lepas tu nk bodoh2 org? lu igt lu bijak sgt lah setakat baca gosip je. mcm lembu..ops! bapok! lebih baek b.i tunggang langgang dr bahasa melayu yg teruk mcm jemah neh.

        0
        0
  3. Anonymous says:

    Patutnya “Terrified” jadi “Terrific”

    Popular designer’s “touched”??

    At the “ended”??

    Oh My English……..kalau tak reti nak speaking then tulis aje la BM sepenuhnya……

    0
    0
    • zaza says:

      dh boleh geng dgn chef wan tulis dh mcm rojak.
      rojak petis basi.

      0
      0
    • Anonymous says:

      Stalk twitter dia, hampir semua english words dia tambah ‘ed’. Tak kena pulak perkataan tu.

      0
      0
    • Anonymous says:

      Xsalahpun nk tulis BI…asal org phm.tatabahasa slh biasa la.bukn mat salleh pun….

      0
      0
      • Anonymous says:

        I’m not a mat salleh yet I’m capable of speaking and writing in perfect coherence without a single grammar error. Aku Melayu biasa aje pun. If you think you gotta be a mat salleh to have perfect English, then you’re either plain dumb or just fookin lazy

        0
        0
      • Anonymous says:

        lagipun masih banyak orang melayu up status bahasa melayu tunggang terbalik kannn… hahahaha.. perfect sangat korang

        0
        0
  4. limah says:

    komen aku:
    1) harga tak berpatutan dgn design tsebut, klu beli dkt tmpt lain especially online 10x cantik dr tu & murah.
    2) dharapkan suraya dpt mpbaiki grammar.

    sekian!

    0
    0
  5. ... says:

    dress yang di expect kan tu nak nak bayor rm380 jaa ??

    0
    0
    • Mak Buyong says:

      kan!!

      0
      0
    • cik kpoci says:

      agak2 la nak bayaq rm380 utk design baju yg dia harapkan tu….padanla dapat baju yg dah siap tu…nilai la tu…rasa2 baju yg dia naakkkkk sgt tu sure lebih mahai dr rm380….haiyaaa…nak cantik tp kedekut

      0
      0
      • thuglife says:

        dia tnya designer.. then designer kata bleh buat tp dgn harga RM400.. so.. kalo ko kat tmpt customer tu ko x rs WOW! Murah!! prof designer bleh buat dgn harga RM400 jer? So customer mntk diskaun,dpt la RM 380.. so salah siapa? customer??

        0
        0
  6. Random says:

    Oh YOUR ENGLISH.
    Ughs.

    0
    0
  7. Lovelyvic says:

    RM380 agak mahal untuk design macam kaler oren tu…
    Sebab baju design camtu ko leh dapat dlm RM150-200 je kalau kat butik..
    Tapi… RM380 tu terlampau murah giler untuk baju yg ko expect nak dapat tu.

    Agak2 la… ko expect RM380 boleh dapat baju mcm bridesmaid tu?
    Upah jahit manik aku kena pun RM200 tau..
    Manik bodoh2 je… bukan manik mewah cam evening gown ni.
    belum citer kain… belum citer organza ropol2 kat belakang tu..
    Ko ni kot iya pun tak survey harga ke…
    Kedai kak kiah pun kalau suh jahit baju mcm bridesmaid tu silap2 dia charge ko RM500…
    Inikan plak designer ternama

    0
    0
    • rania kulup says:

      designer ternama dlm menipu pelanggan. kipidap!!

      0
      0
    • akucakap says:

      kalau ye pun jangan la bagi baju serupa baju pasar malam buat kain buruk lepastu. baju rm 380 expection dia macam baju butik laa, baju nak pakai depan orang ramai kot.

      0
      0
    • haprak betul says:

      tak kisahlah bagi ko mahal ke tidak. customer ni cuma bagitau yg dia tak puas hati.. designer tu dah close deal harga rm 380, so, nak tak nak, dia kena buat dress yg terbaik.
      kecualilah kalau designer tu bagitau awal2 nk sebijik camni kena up lg duit ke ape.. Diandra Couture ni ada buat baju ala2 camtu, dipakai retis, pastu jual balik dgn harga rm 350 – 400.. mmg range harga dia gitu.. so, harga 380 utk baju bridesmaid tu normal, tp hasilnya – kain buruk! sape xbengang der.

      0
      0
    • minah jambu says:

      itu minah jambu stuju..baju yg dia nkan tu dh tentu Nye mahal la mana boleh dapat RM380 kurang2 pon seribu keatas or mungkin dua ribu ke atas..alah pakai baju kurung aje lah huh !

      0
      0
  8. bukan orang ada-ada says:

    aku beli baju kat kedai kemboja dgn harga rm400 pun lg cantek drpd baju ni..even kau suruh Pnina Tornai buat wedding dress dgn harga 380 pun die blh buat yg lebih better dr ni…sabar aje la ye..dugaan org nk berkahwin mmg mcm tu.. ;)

    0
    0
  9. sarabanon says:

    anyway,designer ni mmg penipu besar..aku pun pernah terkena..menipu jek kerjanya..kami smua x halalkan duit yang ko ambil

    0
    0
  10. Aaaaa says:

    Oh my injlishhh..u better use bahasa

    0
    0
    • inglismu says:

      aku takleh nak ignore english dia. terus jadi tak simpati. cakap jelaaaaa melayu weyy kalau english kau buat org migraine nak bacaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

      0
      0
  11. Anonymous says:

    Buruknya..beli yg dah siap je sng2..berlambak2 jual..hsrga pun berpatutan.

    0
    0
  12. jawapan aku says:

    ok english dia mmg superb..n aku fhm .hahahahaha

    0
    0
  13. Alahai Melayu says:

    Nak pakai baju mahal, nak baju “touched” by designer even local designer sekalipun, kalau tak mampu tu Suraya Hanim buat cara tak mampu. Bukan masalah kenamaan atau bukan golongan retis masalahnya RM380 tu baju kurung je dapatnya! Haiiih tu lar, ni mesti wedding nak ajet ajet grand macam retis, nak bagitau lar kat kawan kawan baju kawen kau designed by designer kan kan kan….hidup bersederhana lah Suraya Hanim!

    0
    0
    • NEUTRAL says:

      yg kau pulak emosional ni kenapa?

      dia bising sebab dia tak dapat mcm yg dia nak.

      kalau nk jd fashion/art/graphic/web designer, just follow lah ape yg customer nak.

      simple doooo.

      0
      0
      • Lavagirl says:

        Maslahnye rm380 nk dpt cm baju rm1000++ mmg x lah..nak beli kain lg,sequin lagi ko ingt pakai taik hidung..org keje pown nak kasik family makan

        0
        0
        • ntah pape says:

          lembab jgak engkorang nih. dah designer tu kate boleh buat baju bridesmaid cantik camtu dgn harga 380.? apesal ko nak pertikai lagi harga dia.. salahnya skg ni, designer tu yg jenis buat keje ala kadar.. buruk giler baju tu.. klau jual balik harga rm 100 pun xde org nk beli..

          0
          0
        • Anonymous says:

          Adoi.. dik.. masalahnye diandra setuju nak jahit baju tu dengan harga rm380. Sapa yang x nak.. murah giler.. tp alih2 dapat baju lain pulak. Ni kes jujur tak jujur ni.. jangan setuju nak ambil tempahan kalau tak mampu nak buat..

          0
          0
    • NANA says:

      KEJADAH NYE baju kurung 380 inggit… patot la ramai x suka pakai baju kurung. bukan butik international pon….butik cikai ayam pon nk caj mahal. tp series x kisah butik mn pon, kalo baju mcm tu thp puluh2 inggit je. kain pon nmpk murah pastu top ala2 langsir. please la..wat malu je bukak butik

      0
      0
    • QiQiLaLa says:

      Just my opinion.. ni bkn la sbb suraya tu mampu byr atau tidak tp psl designer tu dh agree dgn design n payment tu.. hrga tu pn designer tu yg bg kn.. suraya tu cuma dpt discount rm20 jak pn.. tak kn la dr hrga rm400 turun ke rm380 design n colour trus berubah dr pbincangan asal.. as a designer he should keep his words la.. klu rasa x mampu buat then jgn la terima duit org dan bgtau la baik2 yg dia tidak dpt buat spt yg customer minta sbb byrannya mgkin sgt mahal… biarpn 1sen ttp bkn hak kita apatah lg klu org tidak halalkan..

      0
      0
      • Firsttimecomment says:

        Betul ape cik qiqilala ckp.mungkin harga rm380 mmg xberbaloi dgn dress orange tu.tapi,setahu sy utk buat bju bridesmaid(normally)client yg akan provide fabrics sndri(sbb biase ikut theme)and cik qiqi xbole nk salahkan designer yg tukar warna sesuka hati sebab suraya pun tak mention hal fabric tu.dr pandangan sy,even fabrics yg dr expected dress tu mau 10meter baru dpt buat dress tu.so i believed that those orange fabrics was provided by suraya herself.tapi xtahu lah if encik designer tu yg suggest that fabric.

        0
        0
  14. Anonymous says:

    donia! donia!!!! hahaha…. aptb

    0
    0
  15. Anonymous says:

    dress saya tempah untuk weeding pun price more then $1000 ++ huhuhu
    kalau dress yang u nak buat macam dalam gambar tue belum tentu akan dapat harga murah macam tue..

    0
    0
  16. kutu says:

    alamak dah nmpk kat tag tu..
    “DIANDRA COUTURE”

    0
    0
  17. aku cantik says:

    i feel terrific right now how my dress will be.!!
    errr…. okay….google translate punya english.. sorry..can’t abai it.. too much of wannabes.. ngape x cakap melayu saja. at least i can empathize with your predicament…

    0
    0
  18. anti poyo says:

    pergi tempah kat ariwedding je la. Harga lebih kurang yang kau bayar ni. design lagi superb.

    0
    0
  19. Teruknya English Suraya says:

    mari belajar english suraya.. pertingkatkan penguasaan english setiap hari…bila da ok barulah post dgn yakinya, sekurang2nya x jadi bahan jenaka budaya viral semasa…

    0
    0
  20. tukang jahit kampung says:

    pada pendapat saya, “mungkin” dia yg bagi kain tu dkt pereka, dan 380 tu adalah harga upah kut. Wallahua’lam. Kalau bagi kain tak cukup kat tukang jahit , hasilnya mmg tak ckuplah kan. Itu pendapat je.

    0
    0
  21. Jwanita says:

    Bukan nak hina tapi kesilapan English menyukarkan pemahaman maksud. Lebih elok cakap Melayu jer

    0
    0
    • anon says:

      Tulah dia org ni ingt dia org terer sngt english agaknya. Kenapa tak tulis je dlm BM, kan senang. Ni english berterabur…. tapi nak menunjuk. Dia ingat org lain tak pandai english ke. Org lain berlambak2 graduate dari luar negara tapi pandai aje guna BM. Kdg2 naik meluat dgn org2 yg tak terer english tapi perasan terer, tak kiralah komen kat FB ke insta ke. Yg kelakarnya adek beradek berkomen2 kat FB dlm english. Takde tepon ke……Dia org ni tak malu…

      0
      0
  22. Anonymous says:

    dgn rm380 bwk g pkns shah alam bole dpt 2 psg baju tinggal pakai dgn manik blink2 lagik!! inilah akibatnya kalo bajet nk vogue dgn baju buatan fashion designer terkenal kekdahnya tp pengakhirannya….sedeyyy….!

    0
    0
  23. anon says:

    Amboi….nak tempah baju mcm omputeh, dedah situ dedah sini… Kan senang gih beli je kat butik…

    0
    0
  24. josh says:

    Nak post komen in english sb nak menunjuk, sedangkan english berterabur…..wat malu je.
    Suraya, u need to go back to school and learn the basics of english….b4 posting yr comments…..adui.

    0
    0
  25. Poyos says:

    Seriously??like seriously??u really think u can carry the dress that u wanted at the first place?

    0
    0
  26. Bobby says:

    PADAN MUKA KO. NK DESIGNER RETIS KONON. KUIKUIKUI

    0
    0
  27. Hazab says:

    Hazabnya english ko..k bai

    0
    0
  28. tet says:

    kuang3…!

    0
    0
  29. Anonymous says:

    omg, seriousy my friend kene juga. lagi satu jam nak bersanding pon baju tak sampai2 lagi. malunya boleh sponsor sana sini, baju entah apa2. bayar dah habis tinggal 200rm je lagi. baju tak siap ada hati nak suruh bayar habis. mulut manis. ade ke atut sehari sebelum wedding, dia taknak buat baju kawan i tu. kalau tak boleh buat at the first place jangna buat. kawan i tunggu dekat luar kedai dia till 4pagi. jahatnya perangai. nak berfoya dengan duit orang, kerja tak gerak. rasa macam nak saman je, biar dia belajar

    0
    0
  30. Laila says:

    Meh i nak cerita sikit kat Cik Su. Member i kawin 2 tahun lepas tempah baju kurung moden kat man kajang pun seribu lebih dia caj. Inikan yang fashun fashun macam dalam gambar tu. Lagi satu, kalau perhati, baju 380 tu cantik kot bila pakai; kainnya siap gather gather lagi. Ok what upah 380 untuk dress half lace.

    0
    0
  31. Pemerhati says:

    Kesimpulannya dedua salah..designer kena la jujur harga rm380 tu selayaknya mcmne baju tu. Si suraya tu pls lah jgn nk feeling2 pki baju designer ternama klu bajet ciput. Rmi lg designer yg masih gigih menempah nama bole bagi harga ok. Kawan aku buat baju kt sorg designer ni kt ceruk mantin sana nama designer erin zamree ala2 zery zamree nama ceh..klu mcm ko nk tu 500 aku rs tp dpt la mcm apa yg ko nk..agak la 380 nk flair kain sebegitu rupa..tp kn kain tu mst kain ko yg bagi kan..sedih kain lgsir..biasa tmpah baju ni kastemer yg bg kain…btw takziah n jadikan pgajaran

    0
    0
  32. Esah says:

    Rm380 pun kau nk kecoh satu alam..nmpak nau la bajet ciput n tu je duit yg kau ad untk berangan buat baju kat fashion designer retis2..n lagi satu tlg la, bi kau cam barai sgt..xsnggup nk baca..at least, blajar balik some basics of english grammar..then barulah ko blh jet2 nk tweet ke pebende in english..

    0
    0
  33. yekeni says:

    Seriosly? She expected that design to just be rm380? Custom made? From a celebrity designer? Ermm is he a celebrity designer? If I’m a designer, I would say with that budget, maybe you can get off the rack dress? I sell these kinda dresses. Maybe USD100+ can get lah off the rack…. now convert to rm brapa eh?

    Maybe that designer felt insulted with the budget she gave. Siap tawar lagi.. kurang rm20 pun jadilah… mcm kat pasar pulak. Lol. So, he gave what she deserved?

    0
    0
  34. pening says:

    asal korang x faham bahase die….aku faham je..focus on cerite dah la…klu designer tu rase x leh wat dgn bajet tu patot ckp awl2…customer bkn slalu tmpah baju…mane die nk tau…lainlah bese kawan ngn cikta ke…aku rase die ade hak nk cmplain…sbb design tu langsung x same ngn design yg die nak…xkire la sexy ke x… tp 1 je aku nk komen…kain kuning corak tu tak santek la awak…tu je.kbai.

    0
    0
  35. unknown says:

    baju fesyen designer dgn rm380.. eehh macam murah je.. kl beli siap kat butik pon ley dapat harga tuh

    0
    0
  36. ntahnya says:

    huh pegi fesyen designer yg fofular….dgn berbekal kan 380… tu je la yg ko dpt.
    klo ko bayar 3800 maybe ko dapat yg apa yg ko expect kan!!!!

    nak bandingkan dgn baju yg kat jln tar or mana2 butik (380 ko dpt yg lagi cantik n lawa) xdpt la cek oi….dah ko pegi butik courtour2 mcm tu bagai..

    ini la dunia skarang cik oiii….

    0
    0
  37. Batman says:

    si Suraya Hanim ni…English dia berterabor! Bukan ‘terrific’ dik..’terrified’. Past n Present tense dia hancur berderai…he! he!

    0
    0
  38. Emma says:

    @Suraya Hanim…have you heard of the saying “You pay peanuts you get monkeys”

    0
    0
  39. jejai says:

    ko pakai telekung udah la suraya oii buat kelainan….380 ko blh dapat telekung bling2 kt Jln TAR….semua org mesti pandang ko nok

    0
    0
  40. aku says:

    aku tgok post designer tu ok je. trgantung mcmni mmg la k.o, kat [email protected] ok
    tapi yelah, rm380??? hahaha, cikai btol bajet.

    0
    0
  41. poko poko says:

    Since when beautifulnara jadi grammar nazi ni?

    0
    0
  42. dee says:

    memang bahasa inggerisnya hancur.. baiklah cakap melayu aje.. buat malu org melayu je gini.. keciwa I sebagai seorg guru bahasa..

    0
    0