Written by Bella | October 5th, 2016

Penyanyi yang popular dengan lagu Satu Dua Kau pada era 80-an, Salwa Abdul Rahman mengesahkan beliau sudah mula berhijab sepenuhnya pada 4 Oktober lali.

Menurut Salwa, beliau mula mempunyai niat untuk berhijrah selepas satu hari ternampak kalimah Allah terbentuk di langit.

Dua tahun lalu Kak Wa terlihat kalimah Allah di langit ketika hantar anak ke sekolah.  Suami Kak Wa dengan anak-anak pun nampak.  Sempat Kak Wa rakamkan cuma Kak Wa tak upload sahaja video tu.  Tak mahu nanti orang kata Kak Wa macam-macam.

Kak Wa menangis dan pelbagai perasaan timbul bila lihat kalimah tersebut.   Balik rumah, Kak Wa solat hajat, solat taubat, menangis sahaja.  Dalam fikiran mungkin ada sesuatu Tuhan nak tunjukkan pada aku.  Tapi Kak Wa belum bersedia, belum kuat lagi, namun rasa sangat bersalah.

Selepas itu, Kak Wa ada tanya pada orang-orang sekeliling, kawan-kawan,  katanya memang Tuhan nak tunjukkan sesuatu kepada kita.  Mungkin supaya kita tingkatkan amal ibadat dahulu sebelum berhijab.  Dalam masa yang sama Kak Wa selalu berdoa supaya diberi kekuatan dan seruan untuk cepat berhijab.

Seminggu sebelum beliau berhijab sepenuhnya, Salwa sudah mula menunjukkan perubahan positif, belia selalu sahaja ingin berpuasa dan tidak lagi meninggalkan solat.  Bermula daripada itu, beliau terlintas dalam hati bahawa sudah tiba masanya untuk beliau berhijrah ke arah lebih baik.

Kemudian bila kawan baik, Rohana Jalil pergi Mekah, Den Wahab dengan isteri dia pun pergi Mekah, Kak Wa cuma minta mereka doakan supaya Kak Wa menerima seruan dan kekuatan hati untuk segera berhijab.  Memang Kak Wa suka nampak rambut cantik tapi terfikir lagi cantik depan orang, tak cantik depan Allah.

Alhamdulilah, berkat doa-doa sahabat di Mekah, akhirnya pada hari lahir suami dan anak Kak Wa pada 4 Oktober lalu, Kak Wa memberi hadiah kepada mereka dengan mengatakan yang Kak Wa akan bertudung. Sayu sangat suasana ketika itu.  Alhamdulilah kini Kak Wa benar-benar yakin, benar-benar sudah bersedia dan lebih tenang.

Alhamdullilah, akhirnya Salwa Abdul Rahman sudah diberikan hidayah untuk berubah menjadi seorang wanita Islam yang lebih baik. Kami doakan perubahan Salwa ini akan kekal sehingga akhir hayat.

Sumber Berita : Media Hiburan

19 responses to Penyanyi Era 80-an Salwa Abdul Rahman Kini Sudah Berhijab Sepenuhnya

  1. kicapsotong says:

    alhamdulillah.. moga Allah luaskan lagi hidayahnya meliputi tatacara hidup dalam Islam kepada akak dan kepada kami semua, amin

    9

    0
  2. HEhe says:

    Kemain edit gambar

    16

    0
  3. Anonymous says:

    masa ank dara dlu dia ni cantik..skg pn cantik gak..x de la nmpk cocok sane sini…alhamdulilah dh d beri hidayah..

    2

    2
  4. Ratu Kebaya says:

    pakai make up apps… hahahahaha ;oD

    2

    1
  5. mak c kina says:

    hokey…klu ni edit,aku bleh terima…klu ni ori (bkn edit)..sian mak nak..jauh beno ghope nye dr yg dlu

    2

    0
  6. minah jambu says:

    macm bukan muka salwa kakak minah jambu cakap…mungkin di edit kenape macm kelabu2 aje gambar tu..mungkin botox jugak atau pon sengaja di make up tebal jadi nampak lain…bagos la kalau dh berhijib cute jugak..tapi cuba elak kan berjubbah sambil berbowling ok…

    2

    1
  7. anon says:

    Crite gini, psl penyanyi tua berhijab pun masuk paper ke….hish, takde cerita lain ke…

    4

    0
  8. Yoyo o says:

    Tiba2 timbul dari dasar lubuk mana makcik ni, nk bertudung, diam2 je lah, org blh tgk sndri (ada ke yg nk tgk?) la. Ataupun pakai tudung utk publicity stunt je.. nti tiba2 kuar berita nk wat comeback. Hmmm.. sendu je..

    6

    0
  9. X says:

    Berhijab,berselfie gaya stim…hurmmmm.Artis.Berhijab je.acacah suci.

    3

    0
  10. guling guling says:

    Nak pakai hijab tu, pakai jelah. Tak payah nak gebang satu Malaya. Ni mcm nak minta puji je ni.

    1

    0
  11. sakit mata says:

    bertudung tapi bukan berhijab..still nampak dada..belum sepenunya

    0

    0
  12. sentap says:

    amboi2 kamera 360 gitu tp dagu yg senget tak boleh nak btolkan…

    1

    0
  13. mek says:

    UBANNNNNNNNNNNNNNNNNNNN
    banyak
    kena tutup

    0

    0
  14. alhamdulillah…semoga istiqamah

    1

    0