Written by Bella | April 27th, 2017

Penulis novel cinta, 7 Hari Mencintaiku, Siti Rosmizah Ali hari ini telah memfailkan saman fitnah terhadap penerbit terkenal, Datuk Ziela Jalil melalui Tetuan Chambers of Rafie Mohd Shafie & Associates atas dakwaan mengaibkan dan mejatuhkan reputasinya.

Saman fitnah tersebut difailkan di kaunter pendaftaran Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Siti Rosmizah yang juga seorang peguam dan sebagai plaintif menuntut RM 10 juta daripada Ziela selepas penerbit tersebut dengan sengaja memuat naik, menyiarkan, menyebarkan dan menghebahkan kenyataan fitnah di laman sosial Instagram miliknya pada 9 Februari dan 10 April lalu.

Oleh itu, plaintif menuntut injunksi bagi menghalang defendan (Ziela) daripada mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya daripada sebarang medium, selain ganti rugi khas, am, teladan, faedah dan kos.

Sumber Berita Dan Foto : Harian Metro

[jetpack-related-posts]

56 responses to Penulis Novel 7 Hari Mencintaiku Saman Datuk Ziela Jalil RM 10 Juta

  1. Anonymous says:

    apey g ziela jalil cakap pasal dier ni?

    12

    0
    • Anonymous says:

      I rase ziela just kecewa dgn si penulis yg kuat sentapp.. lagi satu celah mana fitnah, screenshot whatsapp dh sah2 bukti, fitnah celah mana?

      24

      0
      • nina says:

        aku baca komen kt ig ziela ni penulis lain ramai yg sokong dia

        3

        0
        • nina says:

          BN ni suka keluar gosip tpi x habis…kupas la sikit. jgn la malas. ni bukan akbar utusan ..suka suruh org meneka. apa si mak ziela tu ckp? jenuh nk cari dlm insta pulak….

          57

          0
        • vie santet says:

          x kn menang lah. xkn ziela jalil sebelum type x pikir antara kenyataan dan pitnah. keling2 tu semua nk duit ko aja. mcm kes shila amzah…last2 kena balik muka mu.

          12

          2
        • Dewi Persik says:

          Bakal jadi kes Azwan Ali- Melodi (Tv3)…saman berjuta-juta hakikatnya, kalah…terpaksa bayar balik kos guaman. lol

          7

          0
        • Anonymous says:

          Setuju! Ini yg aku malas masuk BN, cerita selalu x lengkap ..x padu!
          Ko ingat kami ni Nujum Pak Belalang ke Bella nk meneka apa si ZJ tulis? Nk menyampaikan cerita biarlah ada kredibiliti. Mcm nak x nak je ko ni. Nara, please gugurkan si Bella..

          35

          0
      • iq says:

        mane nak maju, sikit2 sentap, sikit2 nak saman, sikit2 nak publisti murahan. Org ada banyak kerja dan benda nak buat dan develop.
        kalau nak semua org adore dan sayang ko mcm menantang minyak masak yang mahal dan penuh, gihhh duk dlm gua, tak de ig, takde wasap tak de blog.
        hadui…

        10

        0
        • Anonymous says:

          lawyer2 nk duit…kes takkan menang pun sanggup terima. diaorang apa susah…kalah menang payment /fee still masyukkk.

          14

          0
    • Yaya says:

      Wow kaya!! 10juta tu, 7 keturunan xhbis mkn. Dah knp tetiba nk menyaman plak?
      Baru menang besar kt dfkl aritu.hihi

      7

      0
      • Anonymous says:

        die saja nk saman cz nk dpt duit mudah..nk guna buat modal filem die..kuikuikui

        1

        2
      • fatimah busung says:

        lebih sudu dari kuah. kalau ziela jalil tak angkat novel ko jadi hot drama, sampai sekarang la novel ko tu duduk di perpustakaan sekolah kebangsaan jah. kang blkg kulit novel pengawas perpustakaan catit tarikh pinjam dan pulang.

        33

        0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      helo pak najib tolong siasat betol2 tentang pelajar tahfiz tu pak najib jangan kasi lepas itu orang yg rotan itu budak tahfiz…kalau dia di dapati bersalah kasi dia hukuman yg setimpal dengan perbuatan dia suka2 nak rotan budak tahfiz tu..sape yg kasi kuasa ngan dia rotan itu budak tahfiz ? tolong pak najib ini macm punye orang tak boleh di kasi bebas takot terjadi pada budak2 tahfiz yg lain ok pak najib ? idop umno ! idop jalur gemilang ! idop 1malaysia ! idop pak najib ! lov u pak najibbbb….eemmuah…! mari kite sama2 mendoakn agar roh Nye termasok di kalangan orang2 yg beriman dan di sayangi Allah…syurga lah hendak Nye…

      12

      0
      • Anonymous says:

        menteri pendidikan kena tegas…ko ingt pak jib xde kerja lain eh? pru dah dekat ni…kempen dah nk bermula.

        9

        1
    • NONA says:

      AKU MEMYAMPAH BETUL BLOG HIBURAN SUKA CERITA SEKERAT-SEKERAT. KO INGAT.. KAMI NI ADA MASA KE NK MASUK INSTA KAK ZIELA JALIL NK SCROLL SATU PERSATU KES NI WOI.

      35

      0
    • minah latoya vazz mulot longkang says:

      penah keje ngan zila jalil ni. mmg perangai dia bossy and arrogant. tapi sebab perangai dia mcm tu la boleh jadi pengarah berjaya. successful tapi iron lady. si novelist ni plak cam mata duitan je ak tgok

      12

      0
      • Anonymous says:

        mmg mata duitan pn..dr whatsapp die ngn ziela jalil ,drama lom buat kot dh target dpt 300k lps tu kekonon ckp xpe die amik 20% je lain bg ziela biar ziela yg untung tup2 dh separuh jalan nk buat drama tu die leh tarik balik ckp nk buat sendiri guna company die xmo kerjasama ngn ziela dh…biasa la 7hm meletup habiskn so die nk untung sendiri la xnk kongsi2.

        11

        0
  2. xerxes says:

    Gemuk2 sungguh muslimah sekarang ni. Sebab tu penjualan jubah amat berjaya sekali. Kenapa perempuan melayu sekarang besar dan obes, tak exercise ke? Mungkin pakaian sukan haram kot, nampak semua lurah2. Gemuk lah korang bila laki cari yg lain padan muka

    8

    31
    • Mak Becok says:

      Yg. lu nak hina Islam/umatnya apahal?

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, punya penakut nak menyamaq pula si gemuk mcm- b*abi sewel Homo/porno puaka Zionis Penyamaq si pemakan taik dedak penjajah parasit lanun perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

      3

      2
  3. Aqilah says:

    laa kenapa pula? cerita dah lama tamat tiba2 nak saman pula

    5

    0
  4. Mia says:

    SR ni…huhu memalukan Novelis je wehhh..
    Gi stalk IG DZ…ermm mmg memalukan la prgai SR ni…hope DZ menang..

    9

    0
  5. ckup mkn je says:

    10 juta byk tu…bgi aku yg miskin ni 100000 ribupun dh byk..hehehe

    9

    0
  6. Anonymous says:

    Nak senang dapat duit saman orang..amboi..macam menang je kan.hahha

    5

    0
  7. el says:

    Ziela jalil ni tak habis habis dengan drama cinta adaptasi novel yang meleret leret, boringlah

    5

    0
  8. Yana says:

    ape nama ig nye?

    1

    2
  9. mak aku says:

    Sama2 lah korang saman menyaman.Lepas merosakkan generasi Melayiu dgn drama kisah kemaruk celah kangkang saban hari.Sampah.Bertudung berjubah tapi mengelitas buat drama novel kisah kemaruk pengalak pembuangan bayi.Bagus sangat.

    9

    0
    • simpanbodohanda says:

      weh weh. haha ko mst belum baca lagi novel 7 hari mencintaiku. dia bukan sebarang novel mcm si surihati mr pilot the hell etc. bukan picisan novel dia bukan novel jenis sampah, ko x tahu jangan banyak cakap pulak.

      0

      16
      • Anonymous says:

        Eeee.. Sumpah aku x pernah jumpa novel sebangang novel SR ni. X ada nilai murni langsung. Menggalakkan org jadi biadab dan kurang ajar.. Sungguh memalukan dan memualkan.

        28

        0
      • I baca Newsweek says:

        Novel yg memperbodohkn bangsa Melayu. Melayu2 loser yg kuat baca novel karut ni..

        14

        0
    • maju says:

      Ko ni taik drama sampah. Patut ler tak maju

      4

      0
  10. Anonymous says:

    Off topic jap..aku tgh tgk maharajalawak mega minggu 7..kumpulan xoxo…ulangan..menyampah betullah..tk kelakar..mengarut..buat lawak bodoh bangang…nasib baik dh terkluar..dh klur senang sikit..kalau tidak… perbanyakkan dosa aku mengata..

    2

    1
    • Anonymous says:

      cakap susah, tak cakap pun susah. program melawak mcm tu dinanti nantikan rakyat malaysia yg malay….apa faedah nya pun tau lah….yang boring2 tu ujung2 masuk plastik dlm dubur..apa lah nak jadi.

      2

      2
  11. Anonymous says:

    padan la. die peguam. kalau google die pernah menang saman fitnah 50k pembantu peribadi a.k.a adik ipar die. tuntut juta2 jgk.

    8

    0
  12. Anonymous says:

    saman jgn tak saman bini arwah pak menteri kaya raya,tau la kan ‘menteri’…keh keh keh ki ki kih idupppp ummmmmmmnooooooo

    2

    3
  13. Kitamalaysia says:

    Ziela jalil memang patut kena saman. Buat tudung BlackSwanZ tu tapi tak habis bayar. Pastu buat tak tahu je. Menyusahkan keluarga orang lain.

    2

    2
  14. Anonymous says:

    dia ni mmg kaki saman…mata $$$$

    2

    0
  15. Lahaiii says:

    10 juta…mereput lah ko wahai pelahap duit. Ingat tuan hakim sebodoh ko? Kaki gempar ni…

    4

    1
  16. Anonymous says:

    yang dok dislike komen2 yg kutuk penulis ni sape…kaum kerabat die ke?huhuhuhuhu

    4

    0
  17. Mak Becok says:

    Tamaknya si bangsat ni! 10 juta?! Mampos lah si tamak mcm. ni!

    2

    0
  18. Anonymous says:

    SR hanya penulis tapi gaya arahan ( dlm wasap ) cam dia plak yang produser…suppose biar laa orang production house yang tentukan siapa pelakon bagai…hmm…tak npk ape pun yang fitnahnya..cume sebab pihak WARTAWAN tak berapa nak fokus kepada SI PENULIS..so di situ nampak dia SENTAP ..even dia cakap tak kisah tak terasa…budak2 kalau baca pun tau SR ni terasa…..tak salah untuk bekrjasama tapi jgn la lebih sudu dari kuah…

    10

    0
  19. Anonymous says:

    pa citer ni saman sbb apa

    0

    0
  20. naz77 says:

    buku ni dan crita ni biasa je pada i,,, tapi bila pelakon tu lakon kan jd citer ni meletop… penulis tu kne besyukur la jila bik novel dia…. adoi lupa daratan mata duitan sungguh

    1

    0
  21. jgn kecam says:

    novel dia BAPAK berat nak hadam.. aku taubat tak nak beli, siap bagi kat orang, tebal gila weh novel dia. dugaan cam haram. cmne cerita dia blh trending aku pn xpaham. ai suka lagi melur jelita.. hehehe. dia lawyer weh, dia tau ape dia buat.

    4

    0
  22. meowww says:

    orang jiwa seni sebenar takde mcm ni. penulis buku lama2 semua tk dikenali secara terbuka. hanya dikenali nama je. pembaca suka kerana karya yg bermutu. kalau tgk sms tu semua ziela cuba ikut kemahuan dia. over mintak itu ini. awal2 pun dia tak setuju guna pelakon shukri yahya dia kata tk sesuai tapi hasilnya? meletop. nmpk sgt byk songeh. ziela jgn risau, org yg dianiayai insyaallah dipelihara Allah swt

    7

    1
  23. Anonymous says:

    Contoh manusia tamak, kawan makan kawan, gunting dalam lipatan, talam dua muka, tak professional. Lepas ni semua nk buat drama adaptasi novel takut dah.

    3

    0
  24. Elle says:

    Meh aku sinopsis kan, penulis ni start sentap bile ZJ x mentioned nama SR ni dlm awards DFKL. Die ckp ZJ lupa die sebagai shared partner bla bla bla n ZJ lupa pasal keringat susah payah die tulis novel ni. Tp start from d beginning nak promosi drama tu dlu ZJ mmg ada je include nama die n even mase tv3 announced drama 12mil viewers ZJ ade mentioned nama die dlm satu posting. So ZJ cuba post balik screen shot ZJ n SR dlm IG utk tunjukkan kebenaran ZJ. Then si SR ni x puas hati n tu yg jdnye saman semua ni.

    Tula sape suruh org dah invite tapi x datang event sedangkan semua orang dah bley bajet drama ni akan menang few awards. Tp SR x dtg mase event tu pastu nak blame ZJ sbb x mentioned tq to her etc..

    So skrg ada paham??

    0

    0
  25. Nina says:

    aku tunggu org buat drama usman awang.

    0

    0
  26. wekkkkkkk says:

    len kali buat drama..fikir otk sendiri cm ne nk buat citer, jgn amek dri buku org..walaupun buku tu pnh meletop jualannya..”from the Based Novel Book Story”.
    Kalau nk cpy & paste pun, tanyalah |”owner ” atau kaum2 kerabat2 yg mengeluarkan story tu.

    citer dri Omputeh pun byk dari ” buku jugak”.. tpi best .
    Org melayu mmng suka niru, kalau kt kedai menu msk tu, tetiba ada kt sebelh bukak gerai jugk, msk benda yg sama…tanpa peduli rezeki org. Org msk Char Kew Teow basah..di sebelah masak Char Kew Teow kering.

    0

    3
    • Bukan melayu typical says:

      Melayu mcm ko ni mmg x percaya rezeki ke mcm mana? Cina boleh je aku tengok niaga bnda sama sebelah menyebelah xde pulak diorg nk mekak. Kt guangzhou satu mall kalau meniaga kasut smua meniaga kasut. Jgn nk typical sgt. Just bcz ko meniaga barang A semua org x boleh meniaga pulak. Apehal? Aku ada kedai aku elok je ngn jiran2 sbb kitorg smua sedar rezeki dpd di Atas.

      6

      0
  27. King Fio says:

    Siapa Rosnizah ni x kenal lh… novel ni dh la x famous buruk mcm org nye…? Boikot novel x bertamadun….

    0

    0
  28. Anonymous says:

    baca wasap penulis tu..nampak dia yang over..

    0

    0
  29. Aku kau.. says:

    Dia yg sentap up status kat ig dulu pastu padam..now nk saman org..dia yang mulakan dulu…hope DZ menang lah.lawyer ke apa ka Allah lebih berkuasa

    0

    0

Leave a Comment

Optional