Written by Bella | February 4th, 2016

Drama Cinta Teruna Kimchi yang ditayangkan di TV3 baru-baru ini mendapat pelbagai kritikan daripada penonton sehingga ada yang melabelkan drama itu sebagai sampah.

Ini kerana ada yang berpendapat drama ini terlalu mengangkat cerita Korea sehingga ia menjadi ibarat karya asing didalam drama tempatan.

Bengang dengan komen negatif, pengarah drama tersebut Heykal Hanifah menganggap kritikan yang diberikan agak melampau dan menyifatkan mereka yang memberikan komen tersebut seumpama menghina agama.

Saya lihat, tindakan melabel drama ini seperti sampah amat keterlaluan sedangkan ia sebuah karya berpaksikan Islam. Apabila mereka berbuat demikian, orang itu seumpama menghina agama.

Ikutkan hati, saya enggan melayan komen sedemikian, tetapi saya rasa perlu untuk tampil memperbetulkan segala tanggapan salah itu. Sebaik-baiknya, pengikut drama tempatan menontonnya terlebih dulu dan jangan cepat menjatuhkan hukum.

Malah, ada yang kata, drama ini mengangkat cerita Korea, seolah-olah tiada kisah kita yang boleh diketengahkan. Padahal, 30 peratus saja daripada drama ini membabitkan elemen asing berkenaan.

Tambah Heykal lagi, ketika drama itu mula disiarkan 28 Januari lalu, ia turut menjadi ‘trending’ di Twitter kerana ada yang sudah boleh melihat drama tersebut sebenarnya mengangkat agama Islam sebagai tema utama dan menyelitkan sedikit unsuk K-Pop sebagai daya penarik untuk ramai lagi yang menonton Cinta Teruna Kimchi.

Sejujurnya kami masih belum berkesempatan untuk menonton drama Cinta Teruna Kimchi ni, tapi jika benar ia berkonsepkan tema untuk mengangkat agam Islam, kami rasa drama ini adalah medium terbaik untuk menarik perhatian ramai tentang agama. Ada sesiapa yang dah tonton drama ini? Mungkin boleh kongsikan sedikit pendapat anda.

Sumber Berita: BH ONLINE

141 responses to Pengarah Sentap Drama Cinta Teruna Kimchi Dilabelkan Drama Sampah

  1. Shhh says:

    Entahlah aku pun dh lama tak tgk drama ni..tajuk dia pun dh buat aku mual..byk kualiti dh tak da..kebanyakkan pelakon hanya bersandarkan paras rupa..berlakon kayu takpe lagi..lama2 ok..penerbit plak asik nk kaut untung..ah rindu dgn drama2 zaman Rashid Sibir, Along Kamaruddin…skrg ni asik citer anak org kaya je….lantak teruna nk mkan kimchi ke..teruna nk mkn smbl belacan ke..

    0
    0
    • ace says:

      Entahlah.. Yg peliknya pelakonnya xsentap pulak dgn skrip dia yg byk ckp pasal agama… Asyik dok ulang islam tu mudah.. Tapi x tutup aurat… Ade ke pensyarah pengajian melayu yg berfikiran barat dlm dunia ni…. Pelik3.. Cite tu ok.. Tp cm x munasabah

      0
      0
      • kak nam says:

        tak pernah tengok pun. last tengok drama..tuan anas mikael je. lepas tu ikut drama balqish kt tv3. lepas 2 minggu tk tengok lagi. plot n jalan cerita lembap mcm kura2. berulang-rulang. sorry x boleh komen apa2.

        0
        0
        • Irfan says:

          klau pkl 7…mmg x tengok la jawabnya. saya layan astro 106 oasis sbb ada ngaji. halau rumah drp iblis waktu mahgrib la katakan. waktu2 tu hantu2 berkeliaran mama saya cakap. hingga sekarang x terasa pon nk tengok benda lain. hati rasa tenang sgt leps balik kerja. syukur….

          0
          0
        • Anonymous says:

          akak geli dgn rambut tudung periuk si nazim tu yg sebenarnya…
          please lah…mcm gay boy baru nak menjadi. sorry.

          0
          0
        • . says:

          kena tengok drama kemaruk celah kangkang Malaysia boleh maju?wakakaka

          0
          0
      • Tok Vidah says:

        makan kimchi senang kentut….tanyalah siapa yg pernah makan. sebab tu aku x tengok. bayangkan nazim kentut. eeeemmuahahah.

        0
        0
      • Me says:

        Salam. Cerita ni rasanya kena tgk bebetul sampai habis. Episod semalam watak perempuan freehair ad ckp yg taqwa lg pnting dr tutup aurat kt ayah dia. Then, ayah dia tanya apa tu taqwa, dia ckp tqwa tu ikut apa yang Allah suruh, then ayah dia pun tanya, “tutup aurat tu bukan ke suruhan Allah?” So rasanya cerita ni nak ketengahkan pendapat org yg still xberapa faham konsep islam thru watak perempuan tu, and akan diperbetulkan throughout the drama. Ni my humble opinion la. ?

        0
        0
        • Pencinta Agama says:

          Cerita ni sgt bagus. Xminat pun pelakon2 dia. Tp tertengok sekali sbb xde cite. Time tu pensyarah tu berdebat dgn ayah dia pasal tutup aurat. Cerita ni bnyk kupasan ttg islam. Sgt bagus la. Cuba tengok dlu baru komen, ni yg tak tgk pun sibuo nk komen. Tgk tajuk je dh komen2 negative. Tah pape tah. Bila tah malaysia nk maju

          0
          0
      • Sheryl says:

        Apa plak tak munasabah, memang ada. Yang practice Islam according to what ever suits them, macam macam hujah kuar, kerana meneggakkan benang yang basah,Plot citer bagus cuma pelakon muda agak tak mmbrangasangkan bawak watak.

        0
        0
      • Balqis says:

        Walaupun ade bhg org y xttup aurat ni ttiba bg nasihat . Dgr je sbb Allah sndri brfirman ” dgrlah nasihat wlaupun dr seorg plcur ”
        ?ada slh tgur jgn kecam sya

        0
        0
      • Balqis says:

        Better cerita ni drp dramatik cinta melayu skarang ni 100% cinta duk sibuk dgn jodoh bagai tp 0% x memperingatkan dkt allah . Kita semua umat akhir zaman igt skitt , astaghfirullah’alazim . Citer ni lebihkan ajaran agama wlaupun ad part cinta tp cinta yg xbrlebih² peluk sana sini ?. Maaf kalau ada salah blh tgur , jgn kecam dr blkg plk nnty dpt dosa .

        0
        0
        • Pendapat makcik jemah says:

          Betul lah. Aku rasa cite ni lg best kot drpd cite pukul 7 tu balik2 kahwin paksa pastu ada org ketiga nak rampas pasangan, mesti anak org kaya. Cite kimchi ni pun ada gak cite pasal anak org kaya. Tapi bagi aku best sbb cite ni ada unsur2 islamic. Sesuai la untuk bdk2 zaman skrg tgk cite ni. Biar terbukak sikit biji mata pasal islam.

          0
          0
    • Anonymous says:

      cerita Cinta Hati Abah best..unsur kekeluargaan…

      0
      0
    • enot says:

      Drama yg teramatlah bodoh…….memang layak digelarkan sampah

      0
      0
    • kalish says:

      Pesanan kak jah, buatlah drama tentang family2. Muak la dengan cerita cinta ni. Semuanya hampir sama jalan cerita. Kalau x kahwin paksa, terlanjur lah kan pastu ada org ketiga biasanya watak perempuan jahat yang sebenarnya lagi best lakonan dia drpada si hero n heroin sbb hero n heroin artis baru yang masih kayu nak berlakon. Maaf komen panjang. Hahhahaha bye.

      0
      0
      • maimunah says:

        yg paling tak tahan drama melayu suka cakap sorang-sorang. lepas tu bila cakap phone tak pernah cakap bye atau assalamualaikum. :)

        0
        0
    • minah jambuterlajak habis says:

      nk tau tak ape sebab drama ni macm drama sampah ? pasal pelakon pompan kebanyakan Nye bertudung memboring kan ! kite nkan drama yg hepening !! n kite nak pelakon lelaki macm Fatah amin ..Aiman..jol lipin ..syukri asam pedas n pelakon pompan kite nak sherry al hadad..sherry..zela bakarin ..dayana asam pedas..zahirah mcwlson..dorang2 ni semua power2 !!

      0
      0
    • Anonymous says:

      nazim tu memang lah saya x gemar. muka budak2 sangat.

      0
      0
    • AD says:

      Cite drama skrg samada pelakon tak boleh blakon (gatal ambik plakon baru kan)
      atau
      jln cite slow
      atau
      jln cite sume sama je (kisah cinta yg meleret dan jadi anak org kaya).
      Latest drama yg boleh pakai aku rasa ANAKKU DIVA je. Family story yg berdasarkan real life. Mmg byk terjadi dlm msyrkt kita n pelakon semua boleh blakon!

      0
      0
    • Anonymous says:

      Aku rs lebih baik kot tgk cite ni ada unsur keagamaan. Daripada korang tgk cite bercinta 24 jam je.

      0
      0
    • Mr. Rayquaza says:

      Cerita nie pelik sangat lah. Filem Malaysia perlulah ade unsur Malaysia. Nie unsur Korea je. Yang paling x puas hati tu, nazim othman, rambut tu buat lah elok elok sikit. Mcm payung jr. And satu lagi kalau nak berlakon, janganlah berlakon religion selain islam… ?

      0
      0
  2. neutral says:

    saya tak minat tengok drama ni sebab pelakonnya…seperti nazim othman..entah kenapa saya tak minat dgn dia…selalunya saya memang minat drama tempatan…

    0
    0
    • bukan haters... says:

      saya pun kurang minat…
      ada sikit punya overlah dlm penampilan…

      0
      0
    • Anonymous says:

      Mane2 cite si nazim ni belakon mmg aku xleh hadam..macam sesuatu je die..even tgk die selfie pon xleh..huhuuu

      0
      0
      • Kiah says:

        style dia tu kot menggelikan sikit. rambut k pop tu x sanggop kiah. x cukop macho.
        ikram dinzly pun sama dgn misai nipis daun bawang x cukup baja.

        0
        0
    • x jeles pn says:

      sama la sya pn x berapa kenan dgn nazim tu ..kalau brlakon mcm dia la yg paling pro n bagus ,,tp tgk lakonan dia kayu jga …pastu perasan kononnya mcm jantan korea ..padahal rupa mcm apek yg jual sayur kat pasar kan ..tp lagak dia pehhh x tahan …

      0
      0
    • Anonymous says:

      sama la sya pn x berapa kenan dgn nazim tu ..kalau brlakon mcm dia la yg paling pro n bagus ,,tp tgk lakonan dia kayu jga …pastu perasan kononnya mcm jantan korea ..padahal rupa mcm apek yg jual sayur kat pasar kan ..tp lagak dia pehhh x tahan …

      0
      0
  3. Ninakkasitau says:

    aku tak mengikuti drama ni dah tak condemn..
    yng aku perasan..
    org melayu aje yg sibuk2…
    buat crita korealah…hindi diwali..
    sampaikan buat lagu…
    tudung pun ada nama diwali…
    ishishish….
    nak tau jugak..
    adatak diorang kat sana kisah kat kita… org melayu.

    0
    0
    • Anonymous says:

      diaorang x buat/tiru sebab kita pun market kita x influential.
      drama, lagu, artis dan juga budaya kita asyik meniru orang lain.
      masyarakat msia dan pengiat2 seni x kreatif.
      xde kelainan.

      0
      0
  4. peminatkdrama says:

    korg kene tgk dulu cerita ni.jgn tau nak hentam je.tgk pun belum..macam mana nak jd pengkritik klu persembahan pun belum tgk.mggu lepas aku tgk cerita ni memang terhape2la.rasa mcm apehal nazim ni ckp korea pulak.tp semalam (ke bile tah lupe dah) tertengok pastu baru tau jalan cerita die macam mana. actually nazim bukan perasan jadi korean tp jln cerita die mmg ada plot twist. mmgla ada certain scene tu agak hampeh tapi storyline tu masih ok jika dibandingkan dengan kahwin paksa,kahwin lari,berzina sebelum kahwin dll.cerita ni at least bg pendedahan kepada korean ttg islam dan secara tidak langsung berdakwah kepada mereka yang kebanyakannya atheist.idea pengarah ada cuma garapan tu agak longgar..but still satu percubaan yang agak baik.

    0
    0
  5. Anonymous says:

    Nasiblah aku x minat layan drama2 xberapa cerdik kat tv ni…Xde bende lain isu nya.. Cinta… Kawwen.. Cerai… Keluarga kaya, syarikat besar,,, reality nya? Sedehhh… Hurm, tolonglah pengarah2 & penerbit sekalian, buat drama atau filem tu biarlah realistik sket… Pastu kalau x de adegan pegang2 tangan, sentuh2 x boleh ke? Heran aku…

    0
    0
  6. Amira says:

    Best je cter ni.. byk tekankan pasal islam.. sngt bagus.. berbanding dgn cter melayu yg lain yg klise je asyik bercinta kawin gado.. biasalah bila nk dakwah bnyk je org bash xsuka..dugaan tu.. papepon sy sokong cter ni 100%

    0
    0
  7. Aisyah says:

    Best je cter ni.. bnyk dia tekankan psal islam. Brbanding cter melayu yg lain asyik psal cimta kawin gado.. biasalah nk berdakwah ni ada je org nk bash xsuka.. dugaan tu.. papepon sy sokong cter ni 100%

    0
    0
  8. hakak says:

    hakak rasa pun sbb pelakon2 dia la… ntah sapa gegel2 dlm tu pun hakak tak kenal. time hakak tukar2 chanel terbuka chanel drama ni, mcm xde aura, terus aje tukar channel lain. Mahap la ye… rasa pengarah kena jgkla terima komen2 penonton… pengajaran utk citer dia next time… hokayyyyy babai…..

    0
    0
  9. minah gomen online 24jam says:

    nazim othman muka jawa x payah perasan korea lah woi , menyampah aku tengok .

    0
    0
  10. Anonymous says:

    terus terang aku ckp…pd aku cite ni ok…tpi enth nape mcm x de aura …mgkn d sebabkn pelakon dia kot..mcm nazim othman jdi org korea..mcm kelakarrrrr je..mcm x kna…biasanya cite heykal hanifah ni memg sy suka…dia klau buat drama mesti best..sy rase la d sebabkn oleh pelakon dia kot…tu y drama ni jdi hambar…

    0
    0
    • Anonymous says:

      Btol laa sy pon mg suka kalu heykal hanifah klu bikin cite mg bestt tp bila tgk c nazim othman yg berlkon terus citer tu jd x ada aura n x menarik nk tgk..

      0
      0
  11. Mekjoh says:

    Klu ikutkan byk lagi drama2 sampah yg bersepah kat tv tu..smpi naek muak nk tgk..kisah2 cite cinta anak2 dato’ dgn org miskin..jemu la tgk..pengarah2 kat malaysia ni x boleh ke kreatif sikit??

    0
    0
  12. jamalishadat says:

    knapa kata bila kutuk crita ni..mcm kutuk agama islam.?
    kutuk crita sbb pmilihan watak,,jalan crita smoa..bukan kutuk islam.
    mana ada islam cakap crita awak ni layak mewakili islam
    bengang kna condemn..babitkan nama islam plak

    0
    0
  13. TTM FAKE says:

    aku dah tgk 2 episod..
    apa yg boleh aku nilaikan kat sini adalah pemilihan pelakon x berapa sesuai..
    mungkin sbb aku x minat Johan Ashaari – karektor dia mcm kurang hidup
    Dan cerita berkisar dalam alam pengajian..
    Atau, adakah mungkin Cinta Teruna Kimchi ini adalah berkisarkan pemuda korea yg jatuh cinta kepada agama islam tanpa membabitkan soal perasaan cinta kepada heroin?
    Sorry la…pelakon wanita x umphhh!!
    Itu yg bakal mencacatkan drama ni..

    0
    0
  14. Lara says:

    tengok ada jer nama Nazim Othman mmg aku takkan tengok, geli la muka dia tu. Bagus lagi Bell Ngasri, citer bodo2 pun aku layan sebab dia lawak. hahaha

    0
    0
  15. ennn says:

    Ade sekali tertengok cerita ni..not bad juga, johan berlakon pun bagus…nazim pun ok..ade kelainan cerita ni….bukan jenis tipikal drama org berharta n miskin….bole layannn la…

    0
    0
  16. Anonymous says:

    cerita ni banyak mesej yang boleh diambil teladan. kalau kita memang hanya nak tengok muka pelakon saja, memang mesej tak sampai.

    0
    0
    • ayah anda kulup says:

      tengokla Halaqah or Forum Perdana..lagi byk mesej n teladan..

      0
      0
      • Anonymous says:

        tak semua orang nak tengok halaqah or forum perdana. kena selit2 dalam hiburan baru lah nak nampak mesej. itupun kalau nampak la. kalau x nampak, tu yang jadi duk kondem drama orang je..

        0
        0
        • Qu Hitam says:

          tu la dia drama melayu…mesej n teladan yg baik hanya diselitkan..yg buruk ditunjuk terang2an..

          0
          0
    • Humairah says:

      Jangan fokus pada Korea semata. Saya pun tak minat kpop,tak minat pelakon Korea. Tapi saya minat budaya positif (masih ada budaya positif diamalkan disana) dan bahasa (pelbagai bahasa). Saya ada beberapa rakan Cina, Jepun dan Korea Muallaf yang masih ingin mendalami Islam, bukan kerana saya juga adalah berketurunan Melayu dan Cina China Islam yang menyebabkan saya memilih untuk berkawan dikalangan bangsa-bangsa tersebut. Tapi kerana kesungguhan mereka nak mendalami dan menguasai Islam. Saya pun jarang menonton drama Melayu,tapi ada isi-isi cerita dalam drama ni,boleh diambil iktibar. Saya juga sudah bertunang dengan seorang lelaki Korea Islam yang memeluk Islam 6tahun lepas, bukan pilih kerana dia Korea atau rupa. Tapi selepas istikhoroh setiap hari, alhamdulillah, moga ALLAH jodohkan kami ,dan dijauhkan daripada perkara yang tidak diingini. Niat kami hanya satu, bukan untuk luaskan kpop,tapi untuk memperluaskan dakwah Islam kami yang kecil ini,moga impaknya positifnya besar kelak,in sha ALLAH. ~P/S: hamba ALLAH ini tidak menyebelahi drama melayu mahupun korea. Cuma cuba berfikir positif :)

      0
      0
  17. Anonymous says:

    korg kene tgk dulu cerita ni.jgn tau nak hentam je.tgk pun belum..macam mana nak jd pengkritik klu persembahan pun belum tgk.mggu lepas aku tgk cerita ni memang terhape2la.rasa mcm apehal nazim ni ckp korea pulak.tp semalam (ke bile tah lupe dah) tertengok pastu baru tau jalan cerita die macam mana. actually nazim bukan perasan jadi korean tp jln cerita die mmg ada plot twist. mmgla ada certain scene tu agak hampeh tapi storyline tu masih ok jika dibandingkan dengan kahwin paksa,kahwin lari,berzina sebelum kahwin dll.cerita ni at least bg pendedahan kepada korean ttg islam dan secara tidak langsung berdakwah kepada mereka yang kebanyakannya atheist.idea pengarah ada cuma garapan tu agak longgar..but still satu percubaan yang agak baik.

    0
    0
  18. Anonymous says:

    halahhh….sebab nazim othman bajet2 korea tu psl aku x tgk..teruna kimchi knon..cm x kne je.

    0
    0
  19. Anonymous says:

    pengajaran dalam cite ni bagus sb ada unsur kesedaran ttg indahnye agama islam.tp klu pelakon tu org korea lg best huhu..

    0
    0
    • aku suka says:

      Btol.aku stuju klau ambk hero korea lg bez.xpyah susah2 nk blakon jd ongkorea..jlan ceta mang aku suka bez xmrepek mcm ceta cintan cinton mlayu skrang sakit otak tgk..cinta truna kmchi jlan cita trbaik aku suka..n aku suka heroin dy

      0
      0
  20. aku says:

    bagus ape cite ni

    0
    0
  21. Peminatdrama says:

    Citer ni ok jea. Pelakon pn ok jea. Mungkin bagi sesetengah orang rasa Nazim Othman x sesuai jadi orang korea kot. Ingt senang ke nak cakap bahasa lain. Lagipun jalan citer masih mengekalkan faktor utama berkenaan dengan Islam. Kalo x suka jgn tengok. Mudah jea kan….

    0
    0
  22. cikMew says:

    cerita ni bagus.. jalan cerita menarik, banyak input dan ada kelainan…tp bagi sy la tuan pengarah tang tajuk dia tu macam membuatkan org tgk n terus judge kata xbest… memula tgk tajuk pon ingt ceritera macam yg biasa biasa d sajikan tu… skali terrrtgk macam best plak lagi2 sbb byk tekankan sudut agama yg nmpk mcm simple tapi d tarbiah sentap..hihi~

    just my 2cent

    0
    0
  23. Anonymous says:

    sbenarnya cite ni ok je, bnyk pengajaran, boleh layan cuma masalah kita ni tlalu tumpukan part negatif (bab nazim jd korea).. oklah ada gak kelainan.xla asyik crita hero heroin kawin ex gf bf kacau blerghhh..aku boleh je layan cite ni wlupun ada masanya aku nk gelak tgk nazim jd korea,tp okla..hargailah effort dia…bab muka tu takyahla banding ngn lee minho, ada je korea yg muka biasa2 je…

    0
    0
  24. Anonymous says:

    rasa ok je cite ni. cuma ada 1 skrip yg xbetol. sbb ckp “baik xpayah pakai tudung tp yang penting hati kena ada takwa”… tudung tu kan wajib!! if bertudung tp hati xbersih tu antara di dgn Allah. yg wajib kena buat dikkkk.. kalo hati tu bersih sgt, so xpayah pakai tudung ke? sedangkan tudung tu allah kata WAJIB, bukan sunat ok. pelik2 la POMPUAN CMNI. nk buat sesuatu tu mengaji dulu dgn ustaz. xtau xpayah ckp psl tudungggg

    0
    0
    • Anonymous says:

      ssb tu lah watak yang cakap berkenaan dengan xpyh pakai tudung tu , watak perempuan yang jahil xnak pakai tudung, mmglh die jawab cenggitu, cuba pak ustaz yang ckp camtu mmg lah pelik jadinya.

      0
      0
      • Anonymous says:

        masalahnya if jahil xpe. ni, siap ckp dgn bapa dia pulak setuju dgn apa dia ckp, sedangkan bapa dia seolah olah spt ustaz yang sepatutnya cantas dengan pendapt anaknya, kalo bapa dia pun jahil skali, xpela. bole terima. tp dlm drama tu bapa dia mcm ustaz siap nasihat agama. kiranya anaknya jahil, tegur la ckp salah pendapat cmtu.

        0
        0
  25. nana says:

    kalau nak selitkan budaya korea pun, tak payah la letak tajuk ‘kimchi’ tu.. tu je dah nampak bodoh and tak menarik minat org.. tapi atleast cerita ni bukan typikal drama melayu psl kawen paksa, suami anak datok, and so on..

    0
    0
  26. nana says:

    nak selitkan budaya korea pun, tak payah la letak tajuk ‘kimchi’ tu.. tu je dah nampak bodoh and tak menarik minat org.. tapi atleast cerita ni bukan typikal drama melayu psl kawen paksa, suami anak datok, and so on.

    0
    0
  27. RT says:

    mula la tu nak guna agama, orang kutuk drama tu smph, x de kena mangena dgn islam.. dah mmg cte sampah, ..geli tgk nynyi bawak gitar depan permpuan siap background lagu korea. x cukup sampah ke tu? pastu konon paksi kan agam..

    0
    0
  28. Anonymous says:

    tp betul lah, tajuk tu kebudak2an sgt..cinta teruna kimchi, pdhl jalan cerita serius je…

    0
    0
  29. Mat k says:

    Mana mahunya orang Malaysia dgn cerita cinta? Paling tidak diorg nak macam Kingsman!

    0
    0
  30. miss kepah says:

    rasanya kalau ye jun tu speaks english as second language lagi ok kot, sbb bila cakap indon cam dibuat2 sgt pelatnya..nazim as korea pun aku blh terima gak(tak semestinya korea kena jambu2, ada je mamat korea yg muka cam cina pasar ikan terutama yg tak buat plastic surgery), ye jun tu ckp korea aku blh terima, tp bila ckp indon pelat2 tu yg aku xblh hadam.pastu tajuk tah pape cam cite budak2.slain tu ok lah, boleh layan….tahniah kpd team CTK

    0
    0
  31. Shhh says:

    Kenapa perlu angkat watak korea jdi watak utama.(walaupun pelakon m’sia)…dorg kt sna pun tak da nk bt citer pasal org melayu..nk buat kisah teladan atau pengajaran sy suka kalo diselit unsur humor/lawak yg sopan tpi masih blh buat org ketawa..hero yg tk perlu muka hensem sgt..mcm P ramlee ckp..manis tu da..ada tarikan..aku tak suka hero2 muka jambu ni..mmg tak layan lah aku nk tgk….ntah mmg tak blh nak kaku duk tgk dorg berlakon (sebelum ni pun Rita Rudaini pernah ckp..byk hero skrg ni tak da karisma)…kalo muka jambu ni dorg lbh sesuai menyanyi..peminat akan terjerit2 mcm KPOP..sapa pernah tgk citer geng surau..kat astro oasis satu ketika dulu (tk ngat tahun berapa)..da satu watak nama Razif aka Mayat..pelakon dia Beto Kusyari..dri drama tu lah saya kenal Beto dn saya jatuh cinta dgn watak dia..seorang lelaki yg bru keluar penjara nk bertaubat..citer tu tak berat sgt…dgn pelakon2 yg kelakar..jalan cerita pun simple..tpi masih da pengajaran nya..

    0
    0
    • Mooza says:

      setuju Shhhhh, sama pdpt

      0
      0
    • Peminat Beto says:

      Betul2. Sy pun suka citer geng surau tu… Start minat dia berlakon dalam geng surau. Beto, mgkin bg org lain x ensem.. Bg sy rupa x penting tp yg penting ada karisma. Bila berlakon tu feeling tu ada… Yg penting citer tu ada pengajaran.

      0
      0
  32. Anonymous says:

    MENYAMPAH GILE BAPAK DIE ASAL NMPK MUKA ANAK JE CEBIK BENGIS POKPEK PASAL AURAT , MEMBUATKN ANAK TU LAGI TERASA HINA ..

    KOK YE PUN NK TUNJUK HALIM SGT , AJAKLAH DGN CARA BAIK , ANAK AWAK TU BUKAN SUNDAL PELACUR NK DIHINA DISINDIR 24 JAM , DIE TU ELOK JE PENSYARAH , EDUCATED LAGI ,.

    ANNOYING TO DA MAX

    0
    0
    • Anonymous says:

      itu la masaalahnya cerita2 melayu. x berapa lojik. kalau marah tu kan..mcm nak membunuh je muka punya la bengis.

      0
      0
      • Anonymous says:

        Betul!! Sama mcm drama wedding planner tu. tertengok satu hari si adi putra marahkan heroin sebab nangis kat kubur mak bapak heroin tu. betullah tak elok meratap kat kubur tapi cara marah tu (ngan ketuk cermin kereta mcm nk pecah and menjerit2) kalah incredible hulk…kalau aku mampus kene tampar dah si hero tu mengamuk tak tentu hala!!

        0
        0
  33. rozmah manshor says:

    straight to the point…majoriti x suka kat nazim othman

    0
    0
    • Minyeop says:

      I suka je Nazim Othman. So does many of my friends. Jgn sedap2 je komen mcm your views je betul.

      0
      0
    • aku suka says:

      Aku pn xkenan nazim othman tu tp xdak la smpy nk kutuk bgai..xpyah r nk beria2 kutuk n bnci dy lantak dy r nk blgak kpop ka hapa atleast dy dpt gak job msuk gak tb dpt gak fulus retis u…xkcau sapa pn xsuka xpyah tgk bkak ja channel lain..ceta truna kimchi tu jauh lbeh baik dari ceta mlayu yg lain yg jalan ceta asyk serupa ja xlogik plak tu n lngsung xdak unsur islam..jgn beria2 xsuka org haha mcm lahh diri sndri tu rmai sgt org suka clap2 mntua sndri pn xsuka hahahah

      0
      0
  34. Kak Salmah says:

    Aku bknlah minat dgn korea2 ni..tp citer ni not bad lah…x lah asyik2 citer cintan cintun antara org kaya & org miskin je kn…lg pn korg apasal korg nak bash sgt citer ni..pdhal pengarah2 lain bt citer MAT BANGLA tu lg lah..x ckap pulak kn…tu lg lah geli aku tgk bila pelakon2 jdi MAT BANGLA bercinta gn org melayu…ewww

    0
    0
  35. mrseryna says:

    cerita adaptasi novel. ‘kimchi untuk awak’. to be honest.. baca novel lg baik dr tgk drama. tak menarik lnsung. pelakon pulak mcm tak kena..

    0
    0
  36. Anonymous says:

    Drama ni bagus, ade nilai2 yg cuba dy smpikan.. bukan cinta korea semate2.. dy ad jugak sindir n nasihat org2 yg extremely minat korea smpi langgar batas, org2 melayu islam yg cakap aurat xpenting janji hati baik..drpd drama cinta wedding planner or cik tunang encik tengku..this is much better, cuba tgk nilai yg ade, bukan layan drama sbb nk fefeeling cinta semata..

    0
    0
    • Kaki Sinetron says:

      Betul. Lainlah kalau sinetron dari seberang isi kandungannya adalah beratus-ratus episod dan setiap episod berdurasi sejam (termasuk iklan komersial).. Zaman kegemilangan sinetron Indo dah lama berlalu..

      0
      0
  37. ntah shapeshape says:

    tak tengok sebab tak boleh hadam nazim othman punya watak.nampak pelik.erti kata lain mmg xsuka tgk dia berlakon.hahahahah
    kalau nak amik watak korea pin xboleh ke ambik terus orang korea.baru la rasa mcm boleh terima sikit.

    0
    0
  38. jeni says:

    Aku tengok cerita ni, mula2 geli sebab nazim othman terhegeh2 cakap korea…pastu ada ustaz jadian jugak dalam tu. Tapi masuk episode 3..aku dah faham jalan cerita…ok banyak daripada cerita cinta si wedding planner tu. Cuma nazim othman aku letih nak temgok dia berlakon.

    0
    0
    • Anonymous says:

      setuju. aku pun tak larat sgt nak hadam nazim othman berlakon tu tapi berbanding dgn cinta wedding planner tu at least drama ni elok lagilah. lain sikit dari jalan cerita anak org kaya kahwin gadis biasa pastu ex gf sibuk nak balik hero. dulu lepas tgk kl gangster, adi putra tu berjaya mencuri tumpuan. lakonan dia best. in fact dia lagi ok dari aaron aziz dlm kl gangster. lps tu apa jadi ntah dgn dia. kaku semacam berlakon.

      0
      0
  39. Jiran ko says:

    Cerita ni lagi elok daripada cerita cinta si wedding planner tu

    0
    0
  40. Anonymous says:

    nazim hambar sket…watak dia selalu x terkeluar.
    x puas….

    0
    0
    • Anonymous says:

      Aku suka nazim dalam cerita mak mah nak pergi haji tu (tak ingat tajuk apa). Dalam crita tu watak dia menjadi sangat sampai tersumbat hidung aku menangis. Tapi drama lakonan dia lepas tu semua hambar.. kecewa. Baru nak root for him untuk next artis baru popular BH. By the way aku rindu lakonan Beto.

      0
      0
      • Anonymous says:

        Nazim ni mcm Si Erie Putra dulu. Entah kenapa susah nak minat. Aura sbg hero xde kut. Baik ko cari job sampingan. Rasanya mcm xleh bertahan je dlm industri…

        0
        0
        • Siti sifir says:

          Awak bukan tuhan yg nak menentukan rezeki seseorg. Setakat komen guna persepsi sendiri, jgn sampai jadi batu api. Sy suka je Nazim Othman berlakon jd hero dlm drama ni & drama yg dulu2. My mom pun suka, rupa ada, berlakon pun mengesankan.

          0
          0
  41. Chi says:

    Masalah utama cerita ni bagi aku adalah tajuk dia. Tajuk dia dah buat orang berandaian sebelum tengok cerita tu. Malaysia ni dahla sensitif bab2 kpop ni. Cuba buat tajuk macam musafir cinta baru nampak ade islamik.

    0
    0
  42. Anonymous says:

    tajuk drama2 melayu…menggelikan. so childish.

    0
    0
  43. Anonymous says:

    nazim takda aura sbgai hero. kureng babe.

    0
    0
  44. Anonymous says:

    drama sekarang utuk budak2/remaja.
    uolsss dah mak2 budak melayan tu buat pe?
    samdol.

    0
    0
  45. Peminatbola says:

    Ramai betul yang sentap dalam blog ni..

    Agaknya sentap sebab:

    1. Banyak ayat2 sentap kat perempuan free hair. Contohnya mamat korea tu tanya, “kenapa ada perempuan Malaysia tak pakai tudung?”

    2. Lagi ayat sentap free hair,
    “Pakai tudung tu bukan suruhan Allah?”

    3. Kutuk fanatik K-POP

    So, mungkin yang sentap sangat dalam ruangan komen ni tergolong dalam golongan atas ni kot.

    0
    0
    • Anonymous says:

      sentap tu budaya mana ? nabi ajar ke hina org sentap org ?elok org nk berubah pegi sakitkan hati org ..

      sebab tu la ramai pompuan yg asal free hair bile bertudung ade yg jd lebih baik lebih humble dr yg bertudung sjak azali tp perasan bagos .

      tapi mostly hijabsters skrg berhijab konon mulia ya amat dok sentap2 org , mentality mcm bitchy2 bajet hot .. pastu menggelupur gatal hari2 meraung nk jannah la imamku la

      0
      0
      • Peminatbola says:

        Perenggan first tu nasihat diri sendiri untuk perenggan ketiga ke?

        0
        0
        • Anonymous says:

          hehe ops lupa hijabsters maksum , bermaksiat celahan semak smpi buang bayi dlm jamban pun xleh kene tegur , sbb dah kebal pakai hijebs

          0
          0
        • Peminatbola says:

          Astaghfirullah..hanya nabi yang maksum..bawak bertaubat..segala jenis maksiat wajib dicegah. Tak kira hijabsters ke apa ke.
          Begitu juga biarpun seorang anonymous mengatakan orang lain selain nabi adalah maksum, orang seperti ini juga tidak lepas dari teguran.
          Apatah lagi, sifat hipokrit.

          “sentap tu budaya mana ? nabi ajar ke hina org sentap org ?elok org nk berubah pegi sakitkan hati org .”

          Padahal diri sendiri menggunakan kata2 hinaan.hmmm

          Tinggallah peminatbola, seorang lelaki yang keliru betapa jahil dan egonya umat akhir zaman ini..

          0
          0
  46. miss naj says:

    drama ini sebenarnya ade pengajarannya..kene tengok smpai habis..penulis skrip dan penerbit dia bukan sebarang orang…penulis skrip dia sedang mengikuti phd di korea…mengambil inspirasi tnggal disana dalam menghasilkan drama ini.berkelulusan agama juga…mungkin tajuk dia yg kite rasa mcm sampah…

    0
    0
  47. Anonymous says:

    Buang masa la melah houiii

    0
    0
  48. Alex says:

    Malays, open up your mind.
    Kebanyakan komen2 di sini teramat lah cetek; harap kan pelakon sado / ensem / cantik, etc., tak tau hujung pangkal cerita nak kutuk2 drama bangsa sendiri. Jalan cerita lain sikit dah kata tak best lah, drama sampah lah.. & teramat ramai melayu yang mengaku tak suka tgk drama sendiri. So pathetic!
    Saya mengikuti cerita ini dari episod 1 (actually I missed episod 1 tapi dapat catch up di Tonton.my), pada pendapat saya, cerita ini amat menarik sekali kerana jalan ceritanya lain dari drama2 melayu yg lain – byk twist & involved other culture walaupun ramai pelakon2 nya tak berapa nak boleh berlakon dlm drama ini. Tapi credit should be given where it’s due – pelakon2 Melayu yg ckp dialog Korea dlm drama ni patut diberi pujian kerana bukan senang nak get in character & hafal dialog bahasa asing. Lagi satu yg bagus tentang drama ini sebab ia mengangkat isu bertudung vs. tak bertudung in an honest & agak realistic way. Anyway, tahniah pada pembikin drama ini yg berani lari dari cliche semasa.

    0
    0
  49. Akim says:

    Tak heranla kalau drama nie dilabel sampah.. dh memang tak best kot

    0
    0
  50. Leo says:

    sebelum komen, tengok la dulu, ni cerita tentang seorang lelaki daripada Korea mencari sinar Islam bukan citer cintan cintun mcam isteri vs tunang tu. tu lagi sampah aku rasa.

    0
    0
  51. melah says:

    ok la dari drma cinta si wedd planer..mmm

    0
    0
  52. UstaJah says:

    Drama ni start pkul 7 pm ke? Erm..time maghrib ..hareem umah aku nak bukak tv. Time tu isteri aku dah sibuk suh aku bersiap, ajak ke masjid dgr ceramah2 agama..drp ko tgk drama kononnya dakwah bagai… Baik ko ke masjid berjemaah maghrib dik… Sementara tunggu isyak, dgr la ceramah agama kat masjid dr ustaz2 yg bertauliah.

    0
    0
    • Uji says:

      Pukul 9 la..7 mai mana..pukul 7 kan cinta wedding planner..yang tu lagila x bleh hadam punya hero .mcm bangla jaga tesco..

      0
      0
      • Anonymous says:

        hahaha komen paling win. lontaran dialog pun mcm bangla baru nak belajar ckp bahasa melayu. igt lagi tgk ngan adik movie aku terima nikahnya (download je bukan kat wayang tu)..bapak gila kaku dialog..sepanjang movie ketawa mengekek-ngekek je kitaorg…

        0
        0
      • Kaki Sinetron says:

        Betul. Jam 7 malam setiap Isnin hingga Khamis slot AKASIA saluran TV3 la.

        0
        0
  53. amy says:

    Itu wedding planer punya crita,lelaki2 rumah sy cukup layan punya. Saya pula lebih suka Cinta Teruna Kimchi ni. Ada kelainan. Sy bukan kaki drama, tgk tv pun jarang2. Last drama yg sy tonton, fajar di bukhara. Sy rasa perlu bg credit pd Nazim. Ingat senang ke nk ckp Korea yg agak flawless.

    0
    0
  54. Helmi says:

    Drama cinta teruna kimchi ni better then drama isteri vs tunang, cinta wedding planner, cik Cinderella dan encik tengku tu …
    Semua drama tu kisah pasal ank ord kaya lah, paksa kawin, cinta cintulah…
    Elok drama cinta teruna kimchi ni lagi yg ada unsur2 agama…

    0
    0
  55. Anonymous says:

    cerita ni kan pasal orang korean ni tgh mencari Islam dalam diri dia.. Apa yang sampahnya? Cerita berunsur islamik dikatakan sampah, cerita yang ada peluk2 semua tu dikatakan sweet pulak? Mentaliti orang Malaysia ni yang macam sampah agaknya.. #maafjanganbashsaya #hanyapendapatsaya

    0
    0
  56. anon says:

    memang bangang drama ni kat mana korea si gayboy ni..tak nampak pon aku..kalau ye nak drama psal korea,ambik la pelakun korea yg ori….lagi satu drama ni tak de plakun yg top langsung…HAMPEHHH

    0
    0
  57. eita says:

    Cerita yang lain dari cerita-cerita yang diadaptasi dari novel. Jalan cerita yang diterapkan berunsurkan islamik.. Cuba fahami apa yang disampaikan !!!! Ada pengajaran..

    Mungkin ramai tidak melayani drama ini disebabkan pelakonnya dan tajuk cerita itu sendiri…

    0
    0
  58. Anonymous says:

    drama ni lagi better dari cinta si wedding planner tu yg kononnya ada pelakon berpengalaman tapi berlakon mcm tiang kayu je..pelakon lain tak payah cakaplah…

    0
    0
  59. iema says:

    Saya dah tonton dari ep.1, dan drama ni sebenarnya istimewa kerana mengangkat tema dakwah secara santai dan mengikuti trend semasa (target golongan muda terutama wanita yg suka menonton drama korea atau kpop). Tiada adegan berpelukan antara pelakon lelaki dan wanita (cth watak ayah dan anak perempuan).Turut memaparkan nilai kesopanan budaya melayu Islam yg nampaknya semakin hari terhakis. Memang lain.

    Cubalah tonton dahulu dan nilai sendiri.

    0
    0
  60. puteriraja says:

    Penceritaan yg baik .. Cerita berkisarkn tentang keindahan agagama islam .. Cuba lah memahami setiap bait skrip dan lakonan yg cuba d garapkn dlm kisah ni. Bg saya ..crita ni menarik . Korea atau apapn negara lain xpenting ..yg utamanya ialah an ilmu agama sdikit sbyk dpt mbuka mata dan minda kita sebagaiketika menonton

    0
    0
    • Kaki Sinetron says:

      Setuju.. Kat TV Alhijrah pun pernah ada sinetron dari seberang yang berorientasi kerohanian, tak macam dalam saluran-saluran lain. Masa siarannya pun satu jam (termasuk iklan).

      0
      0
  61. Fiexam says:

    Saya rasa, tak patut kalau drama ni dilabel sampah. sebab, semua drama itu adalah subjektif. masyarakat yang menilainya sendiri, dan sudah pastilah terdapat perbezaan pendapat. memetik peribahasa inggeris “jangan simbah minyak ke rumah yang sedang terbakar”, masyarakat tidak seharusnya menghasut orang lain untuk membenci sesuatu perkara. walaupun tidak salah untuk menyuarakan pendapat, tetapi janganlah sampai berbaur hasutan dan menyinggung perasaan orang lain. kita semua manusia yang saya pasti telah mumayyiz. jadi, janganlah mengeruhkan lagi keadaan. saya hanya menyuarakan pendapat, jangan kecam saya.

    0
    0
  62. Jangan kecam saya says:

    Korang yang sampah kottt…tajuk tu cuma nak tarik perhatian je…tapi isi cerita dia lebih kpada agama…la bangang…aq lihat ok je crita tu…drpd crita mlayu yg asyik nak kawin paksa la ape la…bgus la ada beza skit itu pun tak kena ke? Takdenye adegan peluk peluk kat situ cium cium…klau ada adegan cam tu korang suke pulak….tiba tiba je ckp drama ni sampah.Shit le org yg cakap tu…nak kena pelempang.Go to hell.

    0
    0
  63. Zaxa says:

    Best cerita ni..takde peluk2….sopan…aku syok je tenguk..ignore the haters..yang penting sampai mesge…

    0
    0
  64. Me says:

    Drama yg baik dan bermesej. Tgk la jgn komen je .

    0
    0
  65. drama ni best says:

    dorg ingat islam ni kat malaysia jer ker? lol korea x de islam? ape ke bagal la haters2 ni..x yh nak poyo sgt kondem drama ni..aku tgk ok jer layan bai dari drama2 sampah yg selalu kuar tuh ntah apa2..sikit2 cinta dgn laki org..sikit2 kawin paksa..sikit bab cinta yg merepek bla..bla..bla..

    0
    0
  66. blah blah blah says:

    Pada pendapat aku, cite ni lagi bagus kot dari cite ntah apa-apa ntah?. Cite ni sekurangnya ada unsur keagamaan daripada cite yg korang suka sangat tengok tu yang x de pun unsur keagamaan. Ni lah bila ada cite unsur keagamaan korang kecam pulak…. Lantak korang arhh nak kecam aku ke apa, aku x kesah pun dgn kecaman korang tu?. Sbs bg aku ini pendapat aku?

    0
    0
    • Someone says:

      Dia orang kecam sebab dia orang sentap bab tudung tu kot… Yelah kan cuba tengok fb, twitter, instagram, banyak perempuan tak bertudung kata tak bertudung tak apa asalkan hati baik. Then, bila dinasihat bengang kata yang bertudung tu bukan baik sangat dan dorang cakap yang pakai tudung nak tunjuk alim, baik, suci dan macam2 lagilah yang dorng kata fasal orang bertudung. Jujur jelah yang dorang sebenarnya memang tak tahan dah dengan nasihat untuk tutup aurat. Tapi zaman sekarang ni lagi memningkan sebab pada pendapat saya, ramai yang bertudung untuk berfesyen. Syukur jelah sebab dorang masih bertudung. Then yang bertudung pun belum tentu tutup aurat. Pakai baju seluar ketat. Bertudung tetapi nampak dada. Haish.. dunia akhir zaman.. Maaf kalau terasa.. Nasihat untuk semua termasuk saya.. Jangan kecam saya..

      0
      0
  67. fiya says:

    aku pun mula mula tengok drama ni sbb bosan dan dah xde cerita lain nak tengok. tapi lepas tengok, sebenarnya cerita ni lebih baik dari tipikal drama melayu, kahwin paksa-lelaki kaya tahap nak mati-perempuan tu baik alim- lelaki ego, sombong, sinis or playboy-the other perempuan bimbo bitchy.Plot cerita ni lebih baik dari tipikal drama melayu. Tapi sayang tajuk drama ni hampeh sbb tu org jadi judgemental. tapi I would recommend people to watch it first. Banyak elemen yg positif. Memang ada pelakon yg cam nyampah sikit tapi it’s not that bad. Mengajak kita berfikir tentang generasi depan melayu islam yg terpesong, hujah yg banyak orang jahil agama gunakan utk menegakkan pendapat mereka etc etc.

    0
    0
  68. Santos says:

    Korang tengok Cerita Cinta Hati Abah cerita tentang kasih sayang anak dan bapa

    0
    0
  69. Anonymous says:

    Kacaknya nazim othman.citer pon best

    0
    0
  70. Sha says:

    Komentar yang bijak akan tonton la dulu sebelum menilai. Banyak maksud yang tersirat dalam kisah ini..yg penting, ia menonjolkan penganut islam mengutamakan agamanya.

    0
    0
  71. Anti Kpop says:

    saya tak minat dengan semua pelakonnya, tapi saya suka jalan ceritanya.. memang terbaik… banyak pengajaran yang kita dapat dari cerita ni terutamanya sbb cinta kahwin dengan bangsa yang berlainan, pastu org tu dah tukar agama tinggalkan pulak. cam mana dengan status anak tu….. sekarang banyak orang yang cam ni… kahwin sebab cinta bukan agama…
    kalau nak tengok drama kena tengak jalan cerita bukannya tengok pelakonnya…

    0
    0
  72. Anti Haters says:

    Ishhh bodo la hat duk kritik tu pn mampoih nk tnya sorang2 nk bawa watak tu sapa kt sorang2. Hat drama melayu pn byk la yg kwin dgn ank dato la tan sri la. mcm kt dunia ni zmn dato dgn tan sri ja la? hat tu hmpa blh sokong 100% pulak. kira bgus la crita cinta teruna kimchi ada pendekatan tntg islam. Even dy pkai religion islam tapi hmpa smua x tgk hbis ka? dy bknnya 100% nk prmainkn islam. si korea tu jumpa religion dy. ishh hmpa ni x boleh ka klw x kutuk tu? aq pn sbnrnya bknnya nk bela nazim othman tu. aq bknnya mnat sgt2 kt dy tapi x pyh la kutuk2 dy tu. pikir la sikit apa perasaan hmpa bila org kutuk sampah? xpa la x mau kta pnjg2 hrp org2 yg mngutuk ni dpt rsa bila org pnggil smpah. sudah2 la tu mngata kt org. cermin diri dlu sblm kata kt org. hampa pn bknnya elok tera mn. semua org ada kekurangn. jgn dok tnjuk sgt kekurangn hmpa tu kt org. malu wei malu. sdaq sikit

    0
    0