Written by AbangNara | October 14th, 2009

fasha sandha qabil ambak rizal

Terbongkang sekejap kami kepenatan membaca interview Fasha Sandha dalam Berita Harian hari nie. Panjang lebar betul penerangan cik Fasha kita. Akhirnya terungkai sudah segala misteri tentang percintaan 3 segi antara Fasha Sandha, Qabil Ambak dan Rizal. Ini yang kita mahukan dari artis Malaysia. Menjawap segala pertanyaan peminat-peminat atau pembenci-pembenci dia. Hidup Fasha Sandha ~~

Meh kami rumuskan apa yang sebenarnya berlaku antara Fasha, Qabil dan Rizal:-

1. Qabil Ambak sememangnya lelaki yang dikatakan bakal melamar Fasha Sandha sebagai isteri semasa Fasha bagi press conference. Ingat lagi tak? Kalau tak ingat leh baca artikel pengakuan Fasha yang menyatakan bakal berkahwin dengan seorang lelaki bujang. Memang kalau ikut plan asalnya, Qabil Ambak lah lelaki tue. Tapi sayang kita hanya mampu merancang. Tak sampai jodoh agaknya kot.

2. Adakah penyebaran gambar Fasha Sandha bersama Rizal di trek kereta, gambar Fasha Sandha dan Rizal di majlis hari jadi menjadi punca Qabil tak jadi masuk minang Fasha? Menurut Fasha, benda-benda tue tak ada kaitan dengan sebab diorang tak jadi bertunang. Alasan sebenar perpisahan diorang nie tak pulak dibagitau. Mungkin nak simpan buat pekasam kot.

3. Wujud ke orang ketiga ataupun ada halangan family yang menentang hubungan Fasha Sandha dan Qabil Ambak nie? Jawapannya sudah tentulah tak. Bak kata Fasha, reason perhubungan diorang tak dapat diteruskan adalah terlalu peribadi sampai tak boleh nak kongsi.

Kalau korang berminat betul-betul nak baca berita sepenuhnya pasal Fasha Sandha, Qabil Ambak dan Rizal nie, sila baca artikel ini sepenuhnya.

PADA awalnya, dia berjanji akan mengumumkan siapakah lelaki yang bakalmenjadi suaminya apabila tiba masanya nanti. Namun apakan daya, manusiahanya merancang tapi Tuhan yang menentukan segala-galanya. Belum sempatFasha Sandha berkongsi kegembiraan mengenai hari bahagianya itu,tiba-tiba lelaki yang dikatakan bakal menjadi suaminya itu tampilmembuat pengakuan di akhbar mengatakan yang dia tidak jadi untukberkahwin dengan pelakon itu.

Menerusi laporan yang dikeluarkan akhbar Harian Metro minggulalu, atlit ekuin kebangsaan, Qabil Ambak Mahamad Fathil mengatakan diaterpaksa mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana tidak mahu ada pihakkeliru atau tersalah anggap. Tanpa menjelaskan alasan sebenarperpisahan mereka Qabil cuma menyatakan Fasha sudah sedia maklummengapa hubungan mereka tidak mampu kekal lama

Andai benarlah lelaki yang Fasha maksudkan sebelum ini adalahQabil, pastinya hakikat itu amat sukar untuk ditelan. Bayangkan, lelakiyang sebelum ini diharapkan menjadi payung buatnya tiba-tibamengundurkan diri begitu saja. Namun jelas Fasha, keputusan untuk tidakmendirikan rumah tangga itu sebenarnya dibuat atas persetujuan bersama.Bagaimanapun, alasan serta punca mengapa mereka berbuat demikian,dibiarkan Fasha tanpa sebarang jawapan.

Realistik dengan lumrah alam percintaan yang tidak pernah memberi apa-apajaminan, Fasha berkata dia menerima keputusan itu dengan hati terbuka.Tegasnya, apa yang berlaku itu semuanya adalah ketentuan Tuhan dan diaakur menerimanya. Jauh di sudut hati dia juga percaya bahawa tidaksemua yang berkasih akan bersatu di penghujungnya dan bukan semuapercintaan itu berakhir di jenjang pelamin.

Hip: Adakah Qabil lelaki misteri yang dikatakan Fasha sebagai calon suami seperti yang diuar-uarkan sebelum ini?

Fasha: Sebenarnya sejak awal lagi saya memang tidak pernahmemberitahu mana-mana pihak siapakah lelaki yang bakal menjadi suamisaya. Saya hanya katakan yang saya akan umumkan perkara itu apabilatiba masanya nanti. Tapi memandangkan Qabil terlebih dulu membuka mulutmembuat penafian itu, jadi saya akui lelaki yang saya maksudkan sebelumini memang Qabil. Kami memang berkawan baik dan pernah merancang untukmendirikan rumah tangga. Tapi lumrah kehidupan, kita hanya mampumerencana tapi yang melaksanakannya adalah Tuhan. Saya tidak sedihdengan apa yang berlaku kerana saya pernah melalui ujian lebih terukdari itu. Cuma apa yang ingin saya jelaskan adalah keputusan untuktidak meneruskan hasrat untuk berkahwin ini bukanlah keputusan Qabilseorang diri, tetapi saya juga.

Hip:Apakah Fasha menyalahkan Qabil apabila hal ini diperbesarkan media? Dandalam artikel itu, Qabil kata Fasha sedia maklum punca perpisahan itu.Boleh jelaskan?

Fasha: Saya tidak menyalahkan Qabil kerana saya tahukenyataan itu dikeluarkannya apabila ditanya media. Dan saya jugamemberikan reaksi terhadap apa yang dikatakannya dalam artikel itu.Tidak ada pihak yang bersalah dalam hal ini. Ingin saya tegaskan,perpisahan kami bukan disebabkan keluarga atau adanya orang ketiga.Tapi ia lebih kepada perkara peribadi yang tidak mungkin dapat sayakongsikan bersama masyarakat.

Hip: Mengapa Fasha tidak bersemuka dengan Qabil untukmendapatkan penjelasan memandangkan dia terlebih dulu membuka ceritaini pada media?

Fasha: Sewaktu artikel itu tersiar di akhbar, saya beradadi Kangar, Perlis kerana anak saudara saya dimasukkan ke hospitalkerana alahan ubat. Jadi tumpuan saya pada itu lebih padanya. Lagipuntak perlu saya hendak memanjangkan perkara ini kerana kami berpisah puncara baik. Jadi biarlah hubungan kami selepas ini kekal begitu.
Hip:Mungkin Fasha mengharapkan keajaiban akan berlaku iaitu hubungan iniakan bertaut kembali jika segala masalah yang membuatkan kalianterpisah berjaya diatasi?

Fasha: Saya sayangkan Qabil hanyalah sebagai kawan. Dalamhal ini, hati dan perasaan tidak boleh dipaksa-paksa. Biarlah kamikekal berkawan baik saja selepas ini. Kami juga saling mendoakankebahagiaan masing-masing.

Hip: Kalau begitu mengapa Fasha mengaku yang Qabil adalahcalon suami yang Fasha maksudkan sedangkan Fasha menyayanginya sebagaiseorang kawan?

Fasha: Itulah uniknya hubungan kami. Saya memang berkawanrapat dengannya dan kami pernah sama-sama merancang untuk mendirikanrumah. Rasanya bukanlah sesuatu yang luar biasa kalau seseorang ituberkahwin terlebih dulu dan kemudian baru bercinta. Macam orangdulu-dulu. Kami juga mahu menjadi begitu tetapi disebabkan tiada jodoh,hasrat itu terpaksa kami lupakan.

Hip: Fasha tak sedih apabila kejadian seperti itu menimpa diri Fasha?

Fasha: Saya pernah lalui dugaan yang lebih teruk dari itu.Jadi dalam hal ini, saya anggap apa yang berlaku adalah ketentuanTuhan. Jodoh, ajal maut semuanya di tangan-Nya. Hidup mesti diteruskandan saya bersyukur kerana keluarga saya banyak memberi sokongan dalamhal ini.

Hip: Bagaimana pula hubungan Fasha dengan Rizal? Apakah dia punca sebenar impian perkahwinan Fasha musnah di pertengahan jalan?

Fasha: Hubungan saya dengan Rizal macam biasa. Kami memangberkawan baik tapi dia bukanlah punca perpisahan kami. Malah segalacerita yang tersebar di internet kononnya antara sebab kami tak jadikahwinnya disebabkan gambar di trek litar lumba kereta bersama Rizalserta majlis rumah terbuka yang saya hadiri, memang tidak benar samasekali. Cukuplah, hentikanlah menyebarkan cerita yang tidak benar samasekali. Apa yang berlaku sebenarnya, hanya kami saja yang tahu. Sayajuga berharap selepas ini, cerita saya dan Qabil tidak lagidiperbesarkan. Ini adalah kenyataan terakhir dari saya berhubung isuini.

Hip: Memandangkan Fasha sudah kembali solo, apakah mungkin Fasha akan membuka pintu hati untuk lelaki lain singgah?

Fasha: Buat masa ini saya tidak mahu memikirkan hal itu.Bukan serik tetapi mahu memberi sepenuh tumpuan saya hanyalah untukkerja saja. Pun begitu, kalau tiba-tiba ditakdirkan saya bertemu jodoh,biarlah dengan lelaki yang saya cinta.

55 responses to (TERBARU)Pengakuan Fasha Sandha Tentang Qabil Dan Rizal

  1. Baby says:

    I will always support and love u fasha, coz everything happens for a reason, mungkin di masa akan datang fasha akan jumpa lelaki yg betul2 sayangkan fasha n seribu kali lebih baik dari qabil tu, just concentrate on ur career, mungkin cara itu fasha dapat tenangkan fikiran, cinta akan datang tnpa diundang, Love u forever muahhh!!!

    0
    0
    • x-po says:

      lantak la dgn minah ni..wat srabut kpala je duk pkir…xkn la ada laki yg nak kot pmpn tergedik2 cmni..kalau aku, reject awl2 dh pmpn cmni..

      0
      0
    • bayi says:

      kak fasha i will always support u walaupun dah banyak laki u main i tetap sayang u

      0
      0
    • kurus says:

      Saya pun suka dengan fasha ni… ntah kenapa

      0
      0
    • jack says:

      popan camni..mati lagi elok..muke nak innocent je..porakporandekan family orglen..tah hapehape tah..pk bagus lah tu..kuage pak leman..ko tamaw plak porakporandekan..?opss lupe..pak leman takde bmw..hehehe

      0
      0
  2. sizuka malaysia says:

    ye ye ye ye

    0
    0
  3. sizuka malaysia says:

    xjd kawen… ye ye ye
    org baik..akn dpt jodoh dgn org baik
    yg lain pulak,,, sebaliknya,,,,
    tul x fasha…

    0
    0
  4. nha says:

    pa pe jela………

    bek lyn lagu lagi beshh..

    0
    0
  5. cencurut says:

    isy..xabes2 lg ke si pasha sendu nih? dh la career awak skrg nih tgh sendu..! melepas qabil, xpa..xpa..abg jejai kn ada..?sedia bg kaseh syg kt pasha sendu yg sengalll nih..!

    0
    0
  6. kira-kira says:

    ehm………pacat2…

    0
    0
  7. lanToK LeW says:

    yeke nie fasha??? cian lak aku kat ko….huhuhhuhu

    0
    0
  8. lanToK LeW says:

    kak nara…kata nak post pasal perbezaan package HOTLINK dgn XPAX tu pada hari selasa….mananye??? x de pon :( huhuuhuhuhhu….

    0
    0
  9. cintaqaseh says:

    fasha lagi…..

    0
    0
  10. eynn says:

    alaaaaaaaa…citernya ni senang je…tak payah putar2 belit alam…itu la ini la…saya rasa sebenarnya dalam hati fasha sendut ni cuma ada RIZAL…. gunakan lelaki2 ni hanya utk jeleskan si RIZAL…now RIZAL dah solo kahwin je la…apa yang susah sangat…parents RIZAL tak suka boh ajelah…kan ke dah cinta masyuk sangat…kalau NORA DANISH boleh di nyahkan… takkan tak boleh lembutkan parents si RIZAL…saya nak tengok je….mesti akhirnya RIZAL gak….mana mau lari lagi… tunggu je la…corner tang mana pun at the end si RIZAL gak…itu je la yang ditunggu sebenarnya…ketawakan je la si fasha sendut ni coz dato ke tan sri ke sultan mana pun digossip tapi mesti RIZAL gak yang dia pilih nanti…cinta buta kan….

    0
    0
    • leo says:

      “Saya sayangkan Qabil hanyalah sebagai kawan. Dalamhal ini, hati dan perasaan tidak boleh dipaksa-paksa. Biarlah kamikekal berkawan baik saja selepas ini. Kami juga saling mendoakankebahagiaan masing-masing.”

      Mmg fasha xde feel pon kat qabil, cume syg kawan je, sbb hati die dekat jejai sorang, nak kat jejai susah sgt, famili x suke…
      Mgkn balasan amik hak org dulu kot…dh famili org tuh x suke…

      0
      0
  11. mayra says:

    p0mpuan gediks,..mmg xlaku,..xlh wt cal0n lngsung,..prangai cm hantu,..

    0
    0
  12. lanToK LeW says:

    heh….tol ke kak nara???janji taw…..tq tq tq tq….leh gtaw sekali kelebihan blackberry ni nanti ek….

    0
    0
  13. affa_anis says:

    naik getik da org bace statement ko. org gelakkan lagi ade le tgk lakonan ko ni. jap tu, jap ni, last2 ape pun idak.

    0
    0
  14. BumBLeBeE says:

    aku mcm rasa sumer ni adelah satu planning….sebabnyer:-
    1) fasha tawu org sumer tak sker dier sbb die dikatakan penyebab runtuhnya NDanish ngan Jejai.
    2) Dier war2kan kt media konon yg nk kahwin ngn dier bujang utk buat org tertanya2 and nk tunjuk konon nyer dier baik. x seperti yg org perkatakan
    3) Dier kowtim ngan Qabil utk jd dummy supaya perspektif org terhadap dier berbeza…and war2kan kt media
    4) As per planning, Qabil kene tinggalkan dier utk dapatkan simpati masyarakat/ wartawan…so that dier dpt balik publisiti dier semula..
    5) lepas ni…tup2 nnt kahwin ngan Rizal…alasan “dh jodoh” ….padahal selama ni mmg the one and only dlm hati dier adala si jejai ni…. yg lain2 tu sumer hanyalah dummy utk mengelirukan and mensensasikan diri die yg suker publisiti murahan…

    kesimpulan….bosan layan putar belit ko fasha~~

    0
    0
    • lanToK LeW says:

      hehehehe…yg first tu kan…penyebab runtuhnye NDanish ngan Jejai???? dahsyat tu BumBLeBeE…hihihihihhihi….
      camne laa ND n jejai leh runtuh…..hikhikhik…terer laa cik sendat nie…

      0
      0
    • jane says:

      betul tu bumblebee…… jane pon rase macam tu gak… dia dah plan awal2 …pastu dok putar belik sana putar belik sini putar belit situ…. dah meluat dgn citer minah ni… jane punya le menyampah ngan minah ni…kalau dia main drama sure jane tak tengok punye….over acting …

      0
      0
  15. ean says:

    fasha..dedicated this song 2u..”pelangin anganku musnah”..hukkkk

    0
    0
  16. suri says:

    jgn lah gembira atas takdir org…takdir sendiri pun belum tau…biarla kalau betul dia salah ,,akan sampai balasannya, tapi kalau tak…free je kita buat story

    0
    0
  17. aries_april says:

    esk2x jmpa la pakwe bru…

    0
    0
  18. kay says:

    jawapan hanya pada pasha saja….kena mandi bunga kuttt huk huk huk

    0
    0
  19. zhang zi yi says:

    walaupun fasha ni buat mcm2 tapi aku tak benci dia mcm aku benci memey suhaiza. x tau kenapa? Go fasha……….kawin je le dgn rizal, rizal pun bukan suami sapa2 dah. Buat nora masih ada lelaki baik dan sempurna kat luar sana untuk diri nora. Sokong fasha dan nora.

    0
    0
  20. julya215 says:

    mmg putar belit…agenda nk dpt kn publisiti & populariti die yg dulu…dh dh la 2…makin byk ko ckp…makin rmi yg benci & meluat…sbb makin rmi dh xpecaye kn LAKONAN ko pacat >>> pasha cacat

    0
    0
  21. putar alam says:

    alahai fasha.. compius nak pilih… jejai atau kabil dua2 teman tapi mesra dalam gambar

    kalau fasha tu lelaki, boleh kawin 2 sekali ha…ha..ha..

    0
    0
  22. mek joyah says:

    Tgk tak melodi ahad lepas dia kata x tau siapa yang buat luahan hati yang tersebar sebelum ni…imaginasi orang tu jer…betul ker..? bukan dia sendiri yang tulis ker..??

    0
    0
  23. pinkypanthers says:

    suka ati ko la pacat…
    lau tnya aku 100% aku x caya ko…

    0
    0
  24. solid_snake says:

    pasha sendut da xlaku..ohoh..

    0
    0
  25. lanToK LeW says:

    haaaaa…..tu la fasha….aku da kata ko kene mandi bunga cengkih…tu laa….kalo kite ni wat jahat…Allah akan balas juga….ko tengok nora danish tu…walaupun hati dia sakit masa bercerai ngn jejai dulu….skunk ni dia bahagia dgn buah hatinya…anak dia ler…sape lagi…gpon bekas mertua dia memang sayang sangat kat dia…ko lak???pe yg ko ade???mmm….pk2 kan laa….x yah nk wat kenyataan putar belit camni…..cari laa lelaki yg boleh membahagiakan ko…bukan lelaki cam c jejai tu…x boleh di harap langsung….

    0
    0
  26. hasrik says:

    PADAM MUKE KO FASHA INGAT KO SEKSI SEMUA LAKI NAK KE? NAK MAIN OKLA, NAK JADI BINI..SOOOOREEEEEEE

    0
    0
  27. RAS says:

    Kalo laki main kayu tiga dah teruk ni pompuan main kayu tiga….ape dah nak jadi dgn dunia ni ish ish ish

    0
    0
  28. gosipgurlfea says:

    aku suke nora danish ngan Noh hujan tuh…

    0
    0
  29. balqis says:

    padan muko ekau pasha panday..tu la panday na..bg no fon qabil bley?den nk tanyo citer yg sebona..

    0
    0
  30. raja kentucky says:

    sebarnyer..aku tau sume citer coz aku adik angkat qabil..dier da citer sume halnye kt aku..nnt la aku buat sidang media secara live..kt melodi..panas…wa ckp lu..siap ko pasha suntut

    0
    0
  31. sarasyg says:

    hmmm…mcm2 la fasha nih….wat ever pon aku xpnah benci ko…aku cume benci kat memey shj…huhu

    0
    0
  32. jujun says:

    cian juak dkt fasha ni…

    0
    0
  33. arek says:

    muke dia cam miyabi kan sket2??

    0
    0
  34. umar says:

    ko ingt ko cantik sangat ker fasha…..???? burma dekat kedai mamak yang cuci pinggan tu lagi cantik dari ko…balek kampong je r fasha…ko dok k.l kene kejutan budaye….kalo ko dok kampong aku rase terpelihare skit ko…mak ko tak ajar ker nak tutup aurat????

    0
    0
  35. lili says:

    asyik2 family bg sokongan..

    0
    0
  36. ani says:

    pmpuan gedik cmni layak kt jntn yg galak je….sanggup runtuhkan masjid org…mmg xleh pkai la pmpuan ni…

    0
    0
  37. ani says:

    bleh blah la pmpuan cmni…mnjtuhkan mrtabat kaum hawa je…

    0
    0
  38. hyde says:

    bukan senang nak dpat lelaki yang baik cik fasha oiii.., sbb lelaki yang baik hanya untuk perempuan yang baik… pompuan jalang untuk lelaki jalang, pompuan penzina untuk lelaki penzina, nak dpt lelaki yang baik, jadilah pompuan yg baik…

    0
    0