Written by Bella | May 4th, 2017

Selebriti, Azwan Ali mempunyai pengalaman berpuluh tahun dalam bidang penyiaran. Menerusi majalah Pepatung, beliau ada memberikan pendapat bahawa pengacara zaman sekarang tidak mempunyai kualiti ataupun kredibiliti untuk mengacara. Kebanyakan pengacara ini hanya berdasarkan populariti semata-mata yang bertindak sebagai “pelaris” untuk sesebuah stesen televisyen.

Kebanyakan pengacara sekarang sampah! Biarkan mereka belajar daripada carutan terpaksa ini. Saya perhatikan lambakan bintang yang mengecap populariti mendadak hanya kerana bergelar pengacara. Suka untuk saya mengingatkan bahawa tugas pengacara penuh dengan adab sopan.

Sejak lima tahun kebelakangan ini, produk yang ditampilkan sebagai pengemudi acara amat mendukacitakan. Bukan saya sahaja yang mengkritik, malah ia turut diakui masyarakat. Kebanyakan siaran langsung atau program yang kononnya berprestij cenderung mengutip semua bintang yang tidak memiliki kepakaran untuk menjadi pengacara. Mereka diangkat bersandarkan populariti dan faktor rupa semata-mata.

Berbicara tentang trend pelawak yang dipilih sebagai pengacara, Azwan berkata tidak salah untuk mereka menyelitkan unsur lawak jenaka ketika mengacara tetapi biarlah berpada-pada.

Bukan saya benci kepada bakat-bakat baharu. Malah hendak menyalahkan mereka pun barangkali tidak adil. Sebaliknya stesen TV dan pihak produksi perlu peka dan sensitif terhadap penetapan seseorang pengacara.

Begitu juga dengan bintang-bintang komedi yang mendominasi pelbagai rancangan selaku pengacara. Memang mereka lucu dan menyelitkan jenaka dalam penyampaian, tetapi perlu berpada-pada. Ramai yang membuat lawak bodoh ketika siaran langsung sekali gus meranapkan prestij yang sepatutnya dipersembahkan.

Kami sebenarnya agak bersetuju dengan pendapat Azwan Ali. Tidak dinafikan, kadang-kadang agak bosan juga melihat pengacara yang membuat lawak entah apa-apa. Harapnya, dengan nasihat Azwan ini ada juga pihak yang membuka mata mereka tentang isu ini.

Sumber Berita : PEPATUNG

Kredit Foto : PINOGRAPHY

67 responses to Pengacara Sekarang Macam Sampah, Ramai Buat Lawak Bodoh – Azwan Ali

  1. minah latoya vazz mulot longkang says:

    setuju dengan diva

    45

    0
  2. tuna says:

    betul la apa dia ckp tu. ambil nasihat yg dia bg bukannya sibuk pasal org yg tukang bg nasihat.

    20

    1
    • TakBolehBlah says:

      Hmmm… so kalau ada yg nasihat:
      “Jangan hisap rokok, bahaya untuk kesihatan” sambil yg nasihat tu hisap rokok berbatang batang… agak2 betul ke camtu?

      Dah jadi ketam cuba ajar anak jalan lurus…sendiri jln mengiring….. hahaha…

      macam la die tu sopan & ber adab sgt jadi pengacara….carut marut/ caci maki sana sini… adoiii…

      29

      0
      • Yana says:

        macam tu manusia mmg xleh bagi nasihat la..sebab takde manusia yg perfect..

        6

        5
        • OtakTakda says:

          Bukan kene tunggu org perfect bru boleh bg nasihat.. Tp die nasihat bende yang die x buat.. Ko ghase???

          1

          1
  3. Anonymous says:

    Btol jgk apa dia ckp tu… Tpi pe hal ko jntan g pkai gincu?

    20

    0
  4. Anonymous says:

    Spot on Azwan Ali?

    1

    1
  5. Anonymous says:

    aku lg rela tengok pengacara sampah dr tengok muka itik tak laku ni

    32

    1
  6. adelia says:

    betul tu betul kata si azwan…tapi dia pun ala2 sampah gak.

    22

    0
    • damia says:

      hah..i setuju ngn u..bukan x bole nasihat..nasihat dye tu mmg btol..tp make sure mulut tu dye pun jgn lah carut sgt..penampilan dye da mcm tu nk buat cmne..kita pun bukan lah ade penampilan yg bagus sgt..tp biarlah kena ngn karakter seorg lelaki..bukan pompuan..x gitu..

      2

      1
  7. Anonymous says:

    lain orang lain citarasa..ikot sape yang dorang nak tgk la kan..tapi kan..memang betul la abg wan ni ckp..

    2

    0
  8. nok gebuzzz says:

    “Bukan saya benci kepada bakat-bakat baharu. Malah hendak menyalahkan mereka pun barangkali tidak adil. Sebaliknya stesen TV dan pihak produksi perlu peka dan sensitif terhadap penetapan seseorang pengacara.”

    yg ni buat pertama kalinyer saya sokong azwan…sbb kalau ikut kan dia pon x layak nak ckp org mcm sampah,sbb dia pun ape kurangnyer….x berubah.just pendapat jer..

    28

    0
  9. aku says:

    setuju kata2 awak tu nokkkk……tapi kan ….awak apa kurangnya bodoooooooooooooooooooooo

    8

    2
  10. mak aku says:

    Serius sngt pun boringg.Rockanova sekali pelawak Johan datang terus jadi ceria je konsert tu.Kalau tak..penonton keras kejung layan Rokers fakers dua ekor tu.

    9

    0
  11. melati says:

    Pengacara sekarang suka sgt Bodohkan diri sendiri…!!!terutama Nabil & 2 Ekor kumpulan Abam tu ( Bochey )…Kot..!! cam Gampang

    6

    2
  12. wekkkkkkk says:

    Pengacara otai minta byaran tinggi..sbb “resume” nya penuh dlm 100 muka surat.
    Pengacara baru nk mula “resume” baru 3 helai muka surat…bayarn x leh demand mcm otai..So, pihak TV yg terbabit bgilah pada ” resume” yg minta byaran rendah..

    1

    0
  13. wekkkkkkk says:

    pengacara otai “RESUME” nyer tebal dalam 100 muka surat atau 1 rim A4 paper..bayaran tinggilah minta.

    pengacara baru nk mula “RESUME” nyer hanya dlm 3 muka surat..So bayaraN rendah, Pihak TV bagi lah pada yg minta rendah…

    2

    1
  14. wekkkkkkk says:

    itulah MAKSUDNYER…x yh komen bagai

    2

    0
  15. ChickFlick says:

    You know i dont quite like cara AA ni suka laser org tapi tak dapat dinafikan back in the days he is quite the legend on screen. Maintain class. Jauh betul quality pengacara and pelakon zaman dulu dgn skrg. Dulu mcm takde satu pun pelakon kayu. Pelakon skrg yg cakap slurring pun ada..padahal orangnya normal, ishh.

    19

    1
  16. Fidot says:

    Sian, x hilang lagi gila dia ni wpun jd cover page majalah pepatung. huhu

    3

    2
  17. anon says:

    tapi produk baru ramai lahir dari didikan paknil oihhh…ehhh mesti paknil kata balik pada kita : sape suruh kacau kawan aku azwan tu? hahaha hahaha hahaha

    1

    0
  18. Anonymous says:

    Jenis angkut laki bini buat lawak atas stage very unprofesional…menyampah tengok

    8

    0
  19. Nobody says:

    Yg paling teruk, tgok pengacara melawak dan ketawa dgn lawak diri sndri..

    9

    0
  20. krik krik krik says:

    First time aku setuju dgn pendapat Uncle Azwan ni. Tapi perangai uncle Azwan ni.. hadoiii… tak malu ke dgn Menteri Besar Selangor tu? Kesian dia ada adik beradik macam ko ni

    0

    4
  21. Anonymous says:

    Jgn jadi mcm siapa tu pengacara siaran (tak tahu) kena saman.. nama bapa orang yang sudah tiada dia kasih bunyi kambing… itu kompom sampah.. ??

    3

    2
  22. Ingin Tahu says:

    azwan ali mmg dah kurus ke??

    0

    0
  23. melati says:

    Contoh Terbaik .. !!! Pelawak Harish Iskandar Dgn Shuib…mana lagi Class.?? pastu Halim Othman Dgn Aceh kot yg kumpulan bocey tu, yg terpekik cam gampang tu..!! ………Pengacara , Halim Othman dgn Aceh (Bocey)…!..Kumpulan Bocey ni harap kan Abam jer ..!!

    3

    1
  24. Anonymous says:

    Aah memang ada pengacara mengacara mcm sampah. Tapi rasanya nama majalah ni pn mcm longkang bunyinya. huhuhu

    4

    0
  25. anon says:

    alahhh
    kalau ye pun pengacara sekarang mmg gitu …
    ko pun tak habis2 buat perangai bodoh n bangang tak sedar pulak
    moral nya ko dgn pengacara yg ko bodohkan tu TIADA BEZANYA !!
    LALALALALALAL

    2

    0
  26. Anonymous says:

    dia cakap pasal acey ke ni? kalau acey ni aku setuju laa…bingit telinga…merapu je…siapalaaa yg appoint si acey ni jd pengacara GGV. hilang mood nk nengok hmm

    3

    0
  27. akulah azwan ali... says:

    hmmmm betui Azwan Gayah……… hang memang patut masuk dalam lori sampah!!! pirah mangkuk macam lah hang baguih!!! hang lagi haprak sibuk nak kata orang..ni pi cermin muka hang dalam mangkuk jamban…. masuk penuh taik..lagu tulah muka hang mak yeh oiii………………….azwan gayah

    1

    2
  28. puiihhhhhh says:

    hat yang ni kira berkualiti sangat lah ???!!
    hahahaa….

    2

    0
  29. Anonymous says:

    Ok la pengacara buat lawak bodoh daripada Kak Wan tu mmg nmpk bodoh selalu. :p

    3

    1
  30. anon says:

    Mamat ni mekap sampai 3 inci siap dgn lipstick lagi….kesiannya. Dah lah anak derhaka,

    0

    1
  31. Ros says:

    Tidak dinafikan yang Azwan Ali berada di kelas dia yang tersendiri satu ketika dahulu sebelum dia masuk fasa meroyan. Masa tu Aznil yang mulut laser ya rabbi and terkinja2 tak setaraf langsung dengan azwan. Produk TV3 ada yang tak bagus ke? Produk ASTRO semestinya sampah DBKL. Money comes and goes, bagi setahun dua, xde sekor pun akan ingat lopattah, zizan, sepah, ayda jebat dan sampah2 lain. Same fate as Mawi yang culture shock tu. But of course ini kepada sesiapa yang hidup zaman 90an dan buat kajian, bukan budak2 wechat mulut longkang mcm korang.

    10

    1
  32. Damai says:

    Perasaan x jk nama dia dah senyap dan x ada job, dia mesti muncul kasi mcm2 comment, bukan apa nak org ingat dia aja.

    0

    2
  33. Ginga says:

    Bukan pengacara je, pelakon, penyanyi, penerbit dll pun tak berkualiti. Omputeh kata trash.

    1

    0
  34. MakanNasiLagiBagus says:

    Susah2 korg ajelah jd pengacara.. korgkan sempurna dan penuh adap sopan bila bcakap..

    3

    0
  35. Anonymous says:

    kesian kan dia, da takde job. majlis2 kawen pun org da tak amik dia … terpaksalah buat statement ala2 org bijak utk d share d media sosial agar dia tidak pupus sprt dinosour

    0

    0
  36. nek bom says:

    aku setuju dgn apa kau cakap, tapi dlm masa sama kau pun sama2 meranapkan pengacaraan..dengan imej kau yg mcm sotong, dengan bahasa kau yg menyotong, dengan komen2 kesat kau selama ni, kau ingat kau lebih baik? kau sama aje dgn pelawak2 tu..tapi sekurang2nya mereka tahu beza jantina mereka..tak keliru atau terikut2 nafsu menyongsang arah..

    4

    0
  37. KUKUKAKAKKIKI says:

    sorry…
    kena lah paham keadaan semasa skang…
    zaman skang manusia dah terlalu terbeban ngan macam2… harga brg naik… minyak naik.. gst lah… masalah negara sana sini… hahhahaha byk alasan aku..
    jadinya inilah hiburan zaman skang…kami nak kan hiburan utk release tension… klu straight mcm dulu2… arggg stressnyaaaaaaaaa!!!

    1

    1
  38. Anonymous says:

    macam bapok siam

    0

    0
  39. sampah wangi says:

    Azwan umpama sampah yang tak dikutip ! kikiki , meraung seorang diri . bagus juga pengacara yang di anggapnya sebagai “sampah” , ada orang kutip dan LAKU .

    TATATATATA

    0

    0
  40. as says:

    walaupun tak berapa berkenan dengan AA, tp sedikit sebanyak setuju dengan dia. #gemagegarvaganza #haukpengacara

    0

    0
  41. Me says:

    News flash, Azwan Ali — it sure does take one to know one!!!!!!!!!

    1

    0
  42. Me says:

    News flash, Azwan Ali — it takes one to know one!!! It takes a thrash to smell another thrash!!!

    1

    0
  43. Julia Rai says:

    Bukan pengacara je smph, pelakon, penyanyi, penerbit, filem drama semua pun sampah sarap.

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Dia komen org tak pe plak, klu org komen dia mak ai …segala sumpah seranah keluar

    1

    0
  45. fit says:

    MULUT SAMPAH BERCAKAP TENTANG ADAP SOPAN.. 2X5

    0

    0

Leave a Comment

Optional