Written by AbangNara | September 15th, 2011

Pelik tapi benar. Membaca tweet-tweet daripada beberapa orang kuat industri hiburan semalam, ternyata senarai pencalonan AIM18 sangat kontroversi. Ada beberapa nama besar seperti Zee Avi, Yuna dan Hujan yang tidak tersenarai. Menurut pihak penganjur, Zee Avi dan Yuna tidak tercalon kerana albumnya dibuat di label luar negara. Agak mengarut jugak kan alasan tersebut?

aizad

Manakala album Hujan tidak tercalon kerana kewujudan Hang Dimas yang merupakan warga Indonesia. Sekali lagi agak pelik alasan yang diberikan di situ. Ada beberapa nama yang tercalon kalau tak silap Abang Nara bukan warganegara Malaysia pun tapi dapat pulak tersenarai. Adakah AIM semakin lama semakin sudah tidak relevan?

Semoga pemuzik-pemuzik tanah air terus melaungkan hak dan bersuara menentang perkara-perkara yang agak tidak logik ini untuk masa hadapan yang lebih gemilang. Senarai penuh pencalonan AIM18 dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Artis Baru Terbaik
1) James Baum
2) Kyoto Protocol
3) Najwa
4) Project Pistol
5) Reza Salleh

Persembahan Vokal Terbaik di dalam Lagu (Artis Lelaki)
1) Anuar Zain – Sedetik Lebih
2) Azlan & The Typewriter – Jeritan Batinku
3) Reza Salleh – What The Hell Just Happened I’m Not Really Sure
4) Black – Sofea Jane
5) Tam Spider – Kitasatu

Persembahan Vokal Terbaik di dalam Lagu (Artis Wanita)
1) Anita Sarawak – Asmara
2) Jaclyn Voctor – Noel
3) Najwa – How Long Must I Wait
4) Yuna – Penakut
5) Yuna – Gelora Jiwa

Persembahan Vokal Berkumpuan Terbaik di dalam Lagu
1) Jaclyn Victor, Ning Baizura & Shila Amzah- Beribu Sesalan
2) A.P.I – Pelita
3) Caipifruta – Mencecah Bujang Lapuk
4) Dayang Nurfaizah & Marcell – Sayang
5) In-Team – Salamun Salam 2

Kulit Album Terbaik – Pereka
1) Kasi Gegar Entertainment Sdn Bhd – Urusan Aizat Amdan (album) – Aizat Amdan
2) Aidi Idham – Lonely Boy Soldier (album) – Hujan
3) Subky Hj Bebit & Hafiz Mohtar Rasali – Bumi Akhir Usia (album) – Mirwana
4) Martojaks – Cherry Blossom Love (album) – Pop Shuvit
5) Zel Atif – Decorate (album) – Yuna

Rakaman Album Terbaik- Jururakam
1) Keith Yong & Nick Lee – Urusan Aizat Amdan (album) – Aizat Amdan
2) Adam Sofian – Indah (album) – Atilia
3) Ully Muhammad, Huzai, AG Coco – Lonely Soldier Boy (album) – Hujan
4) Audi Mok – Dewa (album) – Ning Baizura
5) Keith Yong – Realiza (album) – Reza Salleh

Video Muzik Terbaik – Pengarah (video muzik)
1) Ahmad Farish – Susun Silang Kata – Aizat Amdan
2) DJ CZA – Kotarayaku – Altimet feat Noh Hujan
3) Yusry Abdul Halim – Sedetik Lebih
4) Tan Chee Meng – Karma – Faizal Tahir
5) Ahmad Faris – Inspektor Remos – Hujan

Lagu Pop Etnik Terbaik – Komposer/Penulis Lirik
1) Joget Tak Senang Hati – Mihariz Yaakup/Azalea – Adibah Nor
2) Katakanlah – Amirah Ali/Amirah Ali – Amirah Ali
3) Santun Berpesan – Adi Akmal/Muhammad Devotees – Castury Feat Ayati Tasrip
4) Hambamu – Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim – Mawi & Akhil Hayy
5) Falsafah Laksmana – Zalee Redang/Zalee Redang – Zalee Redang

Lagu Nasyid Terbaik – Komposer/Penulis Lirik
1) Hadirnya Cahaya S.A.W – Abdul Halim Ahmad/Abdul Halim Ahmad – Devotees
2) Permata Hati – Syah Inteam/Syah Inteam – Nazrey Johani
3) edoman (V.O.U) – Johan Nawawi/Johan Nawawi, Shah Mohamed, Hafiz Tarmizi – Nora Feat VOU
4) Bebas Palestin – Nazrey Johani/Nazrey Johani, Fridzan – Rabbani, Inteam, Saujana, Nowseeheart
5) Pahlawan Gaza – Fridzan/Ahmad Fedtri Yahya – Saujana

Lagu Rock Terbaik – Komposer/Penulis Lirik
1) Pelita – Loque/Loque – A.P.I
2) Ekstarvaganza – Sam/Bunkface – Bunkface
3) Pokok – Taja/Tun Teja – Meet Uncle Hussain feat Hazama
4) Wanita Seluruh Dunia – Boy Clifford/Boy Clifford – Project Pistol

Lagu Pop Terbaik – Komposer/Penulis Lirik
1) Beribu Sesalan – Kevin Chin/Tinta
2) Sungai Lui – Aizat & Anas/Aizat & Anas
3) Sedetik Lebih – Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim
4) Dengarkanlah – Acis/Sheila Majid
5) Penakut – Yuna Zarai/Yuna Zarai

Lagu Inggeris Tempatan Terbaik
1) Year From Now – Aizat n Anas – Aizat
2) Innocent Soul – Najwa – Najwa
3) Got To Go – Najwa – Najwa
4) What The Hell Just Happened Im Not Really Sure – Reza Salleh – Reza Salleh
5) Stracciatella – Reza Salleh – Reza Salleh

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara
1) Insya Allah – Maher Zain – Fridzan
2) Indahnya Cinta – Giring Rama – Giring Rama
3) Sahabat Selamanya – Padi – Padi
4) Ku Menunggu – Mery LC – Mery LC
5) Bunga Mimpi – Sandy Sondro – Sandy Sondro

Susunan Muzik Terbaik DI Dalam Lagu – Penggubah
1) Helen Yap – Asmara
2) Edry Abdul Halmi – Sedetik Lebih
3) AG – Jeritan Batinku
4) Syed Sharir Faisal Syed Hussain – Jeritan Batinku
5) Jenny Chin – Ku Mohon

Album Terbaik – Produser
1) Kevin Chin, Aylwin Snatiago, Paul Morrison n Irwan Simajuntak – 3 Suara
2) Kasi Gegar Entertainment Sdn Bhd – Urusan Aizat Amdan
3) Zain Almodzar – Sayang & Cahaya
4) Magada Entertainment Sdn Bhd – The Malaysian Philharmonik Orchestra Celebrater 25 Years of Sheila Majid

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

84 responses to Pencalonan AIM18 Penuh Dengan Kontroversi, Zee Avi, Yuna Dan Hujan Tidak Tercalon

  1. lala says:

    kesian kt diorg…ntah ape2 ntah AIM ni…

    0

    0
  2. kitaro says:

    tu nama yuna ada. hello!! dayang & MARCELL tu bkn indon ke? ce citer

    0

    0
  3. Shikin01 says:

    Penyanyi buat album kat luar negara pun untuk mengharumkan nama negara juga. Itu pun tak boleh ke ?

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      sape kate tk boleh ????? cuma orang yg sewel je yg kate tk boleh !!!!

      0

      0
      • 1/2 tiang says:

        Kome ni menghape lirik lagu , nama penyanyi bukan main lagi laju.
        Suruh pegi nengok org. ngaji nk. nak.
        Agaknya ayat kursyi…..hape ke idak.
        Lantak kat deme le……kome tolong nengok lagu Hampa nyanyi dek tok ki…ada ke idak.
        Selagi ada rindu pak long ko yg. nyanyi.
        Gemor bebenor aku dengor……..
        Ngapeleee…..tok ki ngan pak long kome x dipilih…

        0

        0
  4. kitaro says:

    tu nama Yuna ada… hello!! dayang & MARCELL tu bukan indon ke? ce citerrr…

    0

    0
  5. Alahai says:

    Lg pelik Anita Serawak di calonkn..

    0

    0
  6. sue says:

    lengkali gunakan lah barangan buatan Malaysia!!!!!

    0

    0
  7. kamal says:

    bongokkkkk ape nye. tu ada tu yuna dgn hujan. penakut n inspektor ramos. ape kejadah tak tersenarai?

    0

    0
  8. SyuQ says:

    setahu sy lah kan. klu album dibuat diluar atau pun menggunakan khidmat komposer luar mmg tak kan tercalon dlm AIM. format ni mmg dipakai dr dulu lg. contohnya album anuar zain yg ada lagu berhantu ketulusan hati tu. langsung tak tercalon.

    kalau artis luar tu, sememangya AIM menyediakan platformi utk artis luar yang mencipta nama diMalaysia. tak silap saya dalam kategori artis luar yg mempersembahkan lagu bahasa melayu terbaik

    0

    0
  9. mama x kisah says:

    ada aku kisah….. x tercalon pun xpe…. bkn best pun!!!

    0

    0
  10. hantu air says:

    mmg dah semakin mengarut… syarat tah pape.. camni cane la artis baru nak naik.. alasan tah pape.. aku pun dah lama xtgk AIM ni.. dah lah wat pun xgrand.. merapu je lebih.. tgk bola lagi bagus..

    0

    0
    • Apat says:

      Mengarut apanye plak mmg AIM ni untuk karyawan Malaysia bkn untuk karyawan satu dunia, waima ada org indon yg menyanyikan lagu ghazal mengalahkan siti nurhaliza sekali pn kt sini mmg x kan dpt masuk AIM sbb dh diberitahu sejak dulu lagi AIM untuk org2 Malaysia.. Kita sedia maklum Zee Avi dh masuk level international dia bukan produk Malaysia lg so mmg sepatutnya dia tak boleh ada dlm AIM. kita nk iktiraf produk Malaysia bkn produk luar walaupun yang menyanyi tu org Malaysia tapi x original buatan Malaysia.

      0

      0
      • cii says:

        okay ape calon tahun ni, ada reza salleh, najwa. berbakat tp nama x pernah naik

        0

        0
      • blitzenius says:

        well, mungkin syarat2 AIM ini perlu dijelaskan lagi. katalah album dirakam di malaysia, tapi mixing oleh andy wallace dan mastering oleh howie weinberg sebab pengkarya mahukan kualiti sedang lagu-lagu ini ditulis sendiri oleh pengkarya, apa penjelasan anda?

        anda kata nak iktiraf produk Malaysia. zee avi menyanyikan lagu yang ditulis sendiri, memainkan muziknya sendiri, mungkin nyanyi lagu komposer luar macam sebilangan so called retis tu.

        how you deal with that?

        0

        0
  11. piye says:

    lantak la sape pon tercalon.. aku takisah pon.. bukan membantu umat islam pon..menghancurkan lagi ada..

    0

    0
  12. boo indie... says:

    muzik indie konon…indie lh sgt so buat apa nk menang anugerah and nk dpt pengiktirafan???diaorg ni budget boleh berdiri kt kaki sendiri so deserve ler….tp kan setahu aku aim ni untuk artis2 yg berjaya buat full album n dlm setiap album kena ad lagu yang lebih dprd 5 or 6 or 7 or 8 aku xpastilh…so kalu dh indie ni aku rasa sebab xdpt nk menyelit masuk mmg percayalh…mst buat mini album je ni..lagu setakat 4-5 je…

    0

    0
  13. aku says:

    aik..kate yuna x tercalon…tu ade jek name die tu…??

    0

    0
  14. maybe mereka sudah level lagenda kot..macam dengan datuk siti la maksud aku… ^_^

    0

    0
  15. ser..ser..ser.. says:

    Aik?? FT 1 pencalonan je ke?

    0

    0
  16. soulazmi says:

    takpela…tahun-tahun akan datang akan ada lagi kan.,,see u next year k !! coba lagi

    0

    0
  17. hanikimi says:

    tbe2 setuju plak dgn boo indie
    dorg ni sbnrnye dh mampu brdiri kt kaki sdr dlm industri ni so no wonderla,,,buat apa nk dicalonkan dlm AIM. lg pn, nk brtnding dlm AIM ad dy pnye syarat,,,album pn msti penuh…full album
    ea, aku geramla apesal abg nara buat entry bodoh mcni pg2 ar?setahu aq dyni bijak pndai,yg dy nk kecewa hal mcni knp????abg nara,,,,ples kaji ape syarat bertanding dlm AIM…mnela tau format dh berubah..nt bagtau aku…noted!

    0

    0
    • blitzenius says:

      ada beberapa perkara saya setuju lah.

      entry ni saya lihat lebih pada AIM tu. maksud saya syarat2 nya yang perlu dijelaskan sebelum semua orang jump to conclusion macam terjun KB mall.

      pemuzik indie memang tak peduli sangat, tapi itu dulu masa memang betul2 inide, sekarang ni ada deal dgn major label utk distribution. dan faham2 lah, kalau nak dicalonkan ke AIM, perlu jadi ahli RIM. bukan semua pemuzik ni nak berpesatuan, tapi once dia dah jadi ahli, memang dia ada matlamat. soal tercapai atau tak, itu je lah.

      saya hampir setuju dgn anda tentang remark entry bodoh tu tapi entry ni macam teaser atau dengan kata lain ‘macam lah tak pernah masuk beautifulnara’. cuba hubungi orang kuat AIM dulu tanya tentang pengkarya yg tak tercalon. dapat jawapan kemudian baru publish.

      but then again,… eh, macamlah baru hari ni masuk beautifulnara.

      0

      0
  18. zaia says:

    Album Hujan nk suruh calonkn???klau lagu tu ok la jugak..Album watpe,tk brbaloi..hujan tu tkde idea lain ke??dulu mmg best tp skg?ramai je kwn aku minat dulu tp skg dh kurang minat..lirik dia ade yg bagus tp lagu camtuuu camtuuu je klau best2 takpe gak..

    ade tu dh cuba paksa2 minat kunun2 fan yg setia,tp tk tertanggung dh akibat mmg tk best lgsung,akhirnye dh tk minat lgsung..tkya menang la hujan tu,nk menang usaha lebih ckt la hasilkan yg terbaik..msti aku kena marah ngn fans hujan ni tp seriusnye aku ni gitau,mmg tk best weyh!!

    0

    0
    • Joe says:

      Noh mempunyai vokal yang sama dengan org bujang tingkat 15 FLAAAAAAT seri sabah…ahaks…Flaaatttt je

      0

      0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        ape ! flat tu bukan rumah ha ! reban ayam ke pe ! dh bagos ada rumah flat ! ada orang langsong tkde rumah ! tompang sana tompang sini ….ada yg tido kt bawah jambatan kt longkang bawah pokok merempat paham ! jangan pandang rendah pada yg stay kt rumah flat sepatut nye bershukur pada yg maha esa beri kite perlindongan n tempat kite bertedohhhhhhhhhhhhhhhhh !!!!!

        0

        0
  19. anianoana says:

    bg saya tiada apa2 yg pelik pun. alasan yg diberikan pun agak munasabah.
    bukan bermakna artis luar x blh tercalon. its just that tgk kategori la beb.

    0

    0
  20. pujangga says:

    alaaa…isu ni yg sbuk dbsr2 kn…dunia nk kiamat ni…da xde masa nk yg bhibur2…dgn muzik yg mlalaikn…x dtg manafaat pon…sdar la wahai manusia…kte hidup x lama…ape yg akan bekalkn kter diakhirat nnt…bkn kumpu Hujan, Zee Avi or Yuna….
    T_T

    0

    0
  21. feezz says:

    mmg la yuna tak layak..dah tak buat kat malaysia album tu…baca betul2 syarat AIM ni baru tulis oiii nara..
    kalau mcm tu ramai gak la org2 luar nak masuk…dah tentu2 AIM utk kekalkan produk Malaysia…
    kan lagu yuna tercalon..album saje tak tercalon…
    yg aizat tu album tercalon pasal mmg buat kat malaysia..ko tak nampak beza lagi ke nara? pakai tulis je tak buat research nara ni la!

    0

    0
  22. akuminatctnurhalizah says:

    aik dato ct tak tercalon yer…yelah tahun tak da album kan..just single jer yang aku dgr, takpelah al least da gak org ln menang….dato ct tak tergugat pun…rasanya aizart menang besar..kalo dia menang AIM tahun ni…terus terang aku ckp kan..nilah sebenarnya2 GRADUAN AF…kalo tak menang sekalipun…AIZAT THE BEST…

    0

    0
  23. shin chan says:

    apsal artis yg msuk nomination sume nye boring n xbest !
    kbynyak kn nye aq x knl…klo xde AIM pn xpe…bkn nye martabat pn..ntah pape jer…AIM dlu2 lg best drpd yg skunk pnye…confirm x best..ABPH best lg..
    lyn Safee Sali kt Cardif City lg bgus

    0

    0
    • KASSIM says:

      ngok! nama pun anugerah industri muzik, bukan anugerah popular… ko nak yg ko kenal, ko buat anugerah sendiri la ngok, ko kenal sape sound engineer terbaik kat msia? ko kenal sape buat cover album terbaik kat malaysia? ko tak tau kan.. sbb bagi ko tak penting!

      0

      0
  24. MSK says:

    FAIR la as anuar zain xtercalon in previous years sebab album dia produced by non-malaysian. I’m also frustated but that is AIM. AIM berjaya mengekalkan syarat yg ditetapkan. Great Job!

    0

    0
  25. salamesra says:

    yuna ade la kan…a.nara??

    0

    0
  26. aku says:

    yuna xtcalon pun xpe.bg rezeki kt org len lak.die dh buat album kt lua dh kannnnnnnn

    0

    0
  27. gurl says:

    sy minat 3 org saje,FT,AIZAT & ANUAR Z…hrp2 ade pluang mrk menang :)

    0

    0
  28. hantubonceng xde motor says:

    im bet performance akan dipenuhi dengan artis KRU.. VIP,forteen …..

    0

    0
  29. yusofie says:

    alya and hafiz pun x tercalon! lagu awan nano kan menang kat APM…

    0

    0
    • poyo jer says:

      serius aku pun x puas hati alyah tak tercalon. aku rasa vokal alyah lg best kot dr top 5 AIM ni. juri AIM sgt biased!!
      psl awan nano tu, awan nano kan album hafiz 2 tahun lepas, sekali dgn masih jelasn noktah cinta. kalu berpacaran pun tak layak…pelik aku

      0

      0
  30. mil says:

    ade je yuna tcalon tue…byk ag tue…Abg nara pown……

    0

    0
  31. mak jemah says:

    for your information, hujan’s album sepatutnya tercalon utk kategori best album, tapi ditarik balik atas alasan kehadiran hang dimas selaku producer. walaupun 100% lagu dicipta noh. one more thing band indie skrg dah byk produce album 10 lagu keatas. Do your research mangggg

    0

    0
  32. meeradriana says:

    alasan x munasabah..
    paper pun aku harap aizat menang..
    xberapa minat aizat tapi dia layak dapat kemenangan sbb muzik n lagu dia agak bagus dr penyanyi baru yg lain… ;)

    0

    0
  33. afiq says:

    err.. ni pencalonan je pon, tak perlu lah kod kita nak berbalah sana sini, kutuk artis sana sini, yang tercalon tu mmg dieorg deserve untuk tercalon, sbb mmg dieorg hebat,ada yang mengata pasal indie, mmg dieorg boleh berdiri sendiri, but sometime they deserve an appreciation untuk kerja keras mereka, baru lah mereka boleh terus memartabat kn muzik kita, ok lahh, may be ade haters yg dok bnci hujan, yuna etc, tapi tolong lahh hormat org lain punya minat, mungkin apa yang kita dengar tak sedap org lain dengar sedap, respect lah sikit wei, kita boleh menyokong pengiat seni yang kita minat, tapi dalam masa yang sama cuba jgn menghina artis yang lain, sbb hakikat nya mereka tu sama je, cinta kan muzik. :)

    0

    0
    • zaia says:

      ermm..yg kutuk mlampau2 tk tau maybe tu haters tp org2 bg pndapat tk baik tu tk smestinye haters..org tk minat tk smestinye benci pemuzik tu,cmtu susah la org nk bg pndapat,kesian kt pemuzik nanti dia fikir dia rmai haters lak,dn tk pduli pndngan pndengar sbb dia rse semua komen buruk ade la dr haters so tkleh pkai..mmg kdg2 ape org len dgr sedap tp org len dgr tk sedap plak,taste msng2 la kan..tp skali skala kena bg pndapat,mgkin ade seciput 1 prsen dr pndapat tu bleh d terima. lg satu,klau dh begitu ramai ckp benda yg sama means bnda tu dh kire besar la,baik bg pndapat terus,ner tau la pemuzik tu bleh ‘check’ memana yg ptut atau yg baik bg dia,tk pduli tkpe mgkn dorang dh puas hati music/lagu dorang.senangkan..

      0

      0
  34. lyn says:

    lerr..kan dr dulu kalau album tu produce kat luar ataupun org luar yg buat mmg x dpt pencalonan dlm AIM..anuar zain album ‘lelaki ini’ dulu kan di produce oleh org indonesia..pun x tercalon gak..walau sedap mana..dah syaratnya gitu…

    0

    0
  35. x layan says:

    aim x bes pn. lame dh idok nengoknye
    stesen tv yg siar tu pn ala2 bdget barat gitew

    0

    0
  36. Kita tunggu dan lihat..

    0

    0
  37. irdina says:

    truknya aim thun nie..xbest lgsg..

    0

    0
  38. pasti kontroversi…its gud for AIM sebenarnya,kalau tak de kontroversi tak de sapa nak nengok lak nnt..

    0

    0
  39. Bay says:

    Semakin boring..malas nak layan AIM dah

    0

    0
  40. hmm says:

    hmmm…apa2 jerla..bukan aku jgk yg dpt duit or trofi tue…~

    0

    0
  41. Qairy says:

    AIM dah kurang menyengat lah

    0

    0
  42. pahlawan says:

    Ana Raffali tade langsung lam senarai ke?Ha bagos2..bkn sedap pun.Lepas Juara Lagu trus mampos.

    0

    0
  43. ooooppppp says:

    alaaa….mcm laa tak tau…mcm bias sgt jer…..org swak xtercalon….zee avi & hujan kn dr swak….ntah pape jer AIM tu…blahhh laaa….

    0

    0
  44. NUke says:

    tu la. kesian kpd Zee Avi, sebab dia antara artis zaman skarang yg berjaya menembusi pasaran antarabangsa; wayyy better than any other acts skang ni.

    As for hujan, again, kualiti album mereka terpaksa dinafikan hanya sebab sorang band member asalnya dari Indonesia…

    then, how about marcell yg collab dengan Dayang? Ni jenis sama kes dengan collaboration Siti & KD time AIM thn lpas….

    Album Decorate by Yuna pun kna nasib yg sama. Padahal album tu pun diakui kualitinya dan highly acclaimed by music critics.

    Sabar je lah.

    0

    0
  45. blitzenius says:

    ini soal nilai album. anda mahukan hasil yang terbaik untuk album anda. pengiktirafan macam dari AIM jatuh pada tempat kedua. katalah saya tak dapat hasil mastering terbaik di Malaysia dan ada bajet nak bayar Howie Weinberg kat US, i’ll do that. bila hasil yang anda keluarkan pada sebuah album itu baik, bukan orang kat tempat kita je yg recognize, tapi orang luar juga. ini lebih bertitik tolak pada soal professionalism dan diakui memang kita jauh terkebelakang berbanding negara luar.

    tapi yang lebih penting ialah muzik itu sendiri. katalah anda belanja production yang besar sekalipun sampai kat studio NRG Recordings atau Abbey Road, tapi kalau lagu yang anda hasilkan itu rendah nilainya, tiada siapa yang peduli.

    mungkin orang2 di RIM mahu lebih ketat dalam soal produksi album dengan mengiktiraf studio2 dalam negara dan tenaga jurutera bunyi dalam negara, tapi saya rasa mereka boleh longgarkan sedikit dalam soal pengkarya iaitu penyanyi, pemuzik dan penulis lagu di dalam album tersebut yang sememangnya anak tempatan.

    0

    0
  46. Najwa says:

    Yuna vokal terbaik ??????…..oh plssss….. vokal dia lemah dan boooring

    0

    0
  47. BOBO says:

    Dayang Nurfaizah & Marcell – sayang

    marcell tu bukan warga indonesia ke? lol

    0

    0