Written by AbangNara | July 16th, 2014

Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan atau singkatannya KTAR sememangnya amat popular. Lakonan mantap Izreen Azminda dan Amar Baharin di dalam drama ini membuatkan ramai penonton beranggapan mereka benar-benar bercinta. Yang lebih mengkagumkan, walaupun ditayangkan di bulan Ramadhan, rating drama ini antara yang tertinggi pernah dicatatkan untuk TV3. Power sungguh!!!

penamat drama kerana terpaksa aku relakan

Diadaptasi daripada novel yang mempunyai tajuk sama, episod akhir KTAR telah pun ditayangkan Isnin lalu. Namun peminat-peminat drama ini kebanyakannya melahirkan rasa kecewa dengan cara drama itu ditamatkan. Bagi mereka, ia tergantung. Tidak sama dengan novel. Tidak tahu sebenarnya apa yang terjadi terhadap Zen dan Indah. Ramai yang meluahkan rasa tidak puas hati dengan penamat tersebut di Facebook dan Twitter.

penamat drama kerana terpaksa aku relakan

Namun nampaknya peminat-peminat drama KTAR akan dihadiahkan ‘something special’. Kemungkinan besar ada sambungan untuk menamatkan penamat yang tergantung ini. Berita gembira ini telah disampaikan oleh Amar Baharin sendiri. Mungkin masa Hari Raya nanti? Mungkin KTAR Edisi Raya? Siapa tahu kan?

penamat drama kerana terpaksa aku relakan

Tak silap Abang Nara Izreen Azminda pun ada menulis perkara yang sama. Ada kejutan untuk peminat-peminat drama KTAR ini. Sama-samalah kita nantikan. Adakah anda berpuas hati dengan adaptasi novel ke drama KTAR? Apa yang anda rasa boleh lagi diperbaiki? Kongsikan di ruangan komen.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

69 responses to Penamat Drama ‘Kerana Terpaksa Aku Relakan’ Mengecewakan Para Penonton?

  1. Anonymous says:

    mmg bodoh ending, dah la sepanjang cerita mcm tergantung2… bodoh.. so sape mak indah????

    0

    0
    • miss mong says:

      Lg suka Abg Jebat dari Abg Zen

      0

      0
      • Anonymous says:

        abg jebat ade steering lock ke?? xyah nak langsi sgt

        0

        0
        • Olga says:

          Orang sibuk dgn masaalah Gaza/Palestine…korang sibuk dgn drama yg xde faedah ni. Eeeew, please la..

          0

          0
        • Jebon says:

          x habis2 dgn steering lock opah ko tu. kao sumbat dlm jubor ko je. senang…

          0

          0
        • Anonymous says:

          senyap la pondan olga.. dari ko sibuk ngan negsex org tu ape hal??

          0

          0
        • jebon kiki says:

          ape kata jebon sumbat steering lock dlm jubo opah jebon je!

          0

          0
        • Khir says:

          drama bodoh cenggini jgn dilayan…jom layan drama korea. :D

          0

          0
        • Lan Todak says:

          samdol la melayu2 kt sini bgaduh kerana drama. bangang.

          0

          0
        • Who's Your Daddy says:

          Drama2 Melayu x lari dari istilah “paksa”. Hmmm hmm hmm hmm hmm..

          0

          0
        • Kiki Kamarudin DiMaki Hamun says:

          Korang dah pergi tengok Fesbuk- Kiki Kamaruddin (clothing)…orang dok sumpah seranah dia sebab kes pukul apek tu….hahahahahaha

          0

          0
        • Kiah Kongo says:

          Eeeeee….Kiki Kamaruddin maner plak nehhhhhh???????

          0

          0
        • Anti Betina Biadap says:

          Ini lah Kiki Kamaruddin…

          0

          0
        • Anonymous says:

          Yes, drama korea lebih berkualiti dan tidak menyakitkan hati. TV3 sekurang2nya respect dgn hak penonton yang setia dgn drama tersebut dan memberikan ending yg lebih baik.

          0

          0
      • Tipah Kurma says:

        Drama sekarang semua nak adaptasi novel.. euuuwww.. takde idea dah kerr?? BOSAANNNNN OKAYYYY!!!!!

        0

        0
        • Katakan Tidak Pada Kiki says:

          Jom layan drama FB- Kiki Kamaruddin (clothing)…..semua carut dia sbb kes pukul apek. Perempuan bertudung tu wei…hahahahaaha… perangai cam setannnn.

          0

          0
        • Tipah Kurma says:

          Perangai ko lagi macam setan… menghasut org supaya p kutuk + maki + cerca si perempuan biadap tuh..
          Dah tau dia biadap, kenapa kita nak letakkan diri kita setaraf dengan dia?
          Ketua Polis Negara dah keluarkan statement akan ambil tindakan, biarkan undang2 yg tentukan.. jgn kita sama2 sekapal macam perempuan biadap tuh… isk isk isk *geleng kepala*

          0

          0
      • One Direction says:

        apa yg best sangat drama ni hah ?
        puak2 yang suka berangan nak kawin dgn anak raja jer yg suka sangat tengok cerita ni. Penulis novel ni pun sama…berangan nak kawin dgn anak raja lah tu.

        0

        0
    • Mohon ada sambungan Drama Kerana Terpaksa Aku Relakan Mengecewakan Para Penonton.

      0

      0
    • adikzue says:

      kena baca novel baru tahu siapa mak indah neh..takpe..just doa kn je ktar 2 kluar keyh..relax

      0

      0
  2. Ketty says:

    sape mak indah??? ade sape2 kat sini baca novel dia tak??

    0

    0
    • loli says:

      mak indah dlm penjara… muke dia mmg sebiji indah dlm novel.. kl cite ni ada sambungan watak indah harlina dn indah sofia kena org sama la….

      0

      0
      • NONAH SENDU says:

        SALAH SGT2 KORANG PUNYER ANDAIAN..ENDING SEBENAR CITE NI C INDAH DICEKUP BERASMARA DANA DENGAN JANTAN LAIN…THEN TERUS KENA CERAI KAT LOKASI..EHH..X SEMPAT NAK ABISKAN SCENE..SEBAB 2 ENDING CITE NI MACAM HAPRAK..SAME MCM PELAKON NYE JUGAK..MENYESAL AKU FOLLOW DARI EPISOD 1..PUUIIHHH

        0

        0
        • anon says:

          Wah betul2 real punya klimaks tu

          0

          0
        • NONAH SENDU says:

          KANN…REAL PUNYER ENDING..BERIA2 NAFIKAN XDE PE2 LAST2 KNTOI X MENOLAK JODOH LAA…TERIMA SEADANYE LAA..MELUAT..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Ye la agaknya editor meluat kot, sbb tu babak zen dan indah dikurangkan dan bykkan babak wati dan Yazid. Tak mahu subahat la tu

          0

          0
        • sendu sendan says:

          ha betul la tuh..saya sokong…sebab scene scene akhir tu diorg tgh shooting skali kantoi minah ni bersuap la bagai segala tido meliuk lintuk bahu kebahu la ape semua berdua..mengada ngada la jantan betina dua ekor ni…haritu kemain korang up up kan si artis sendu ni…harini semua bantai xpuashati..dah kenapa…hahahaha….apepun baguslah dah habissss….drama ni selekeh la..xkemas..mcm asal boleh..nampak sangat BIKIN DRAMA murah…sama murahan mcm pelakon pelakon murahan tu….izreen tu kan chia je dulu..yg si mamat amar tu mmg jantan playboya terunggul di hartamas square!gadow gadow dgn gf dia apa tah pengacara asto ke RTM yg pakai tudung tu?..ilya elya ke ape name minah tu…sampai lebam lebam mata…pakai neck supporter turun hartamas square dia bantai pompuan tu…org mcmni pon adeke?..pukul gf..itu xpayah bukti la…siapa zaman lepak hartamas square ke bistari ke..memang kenal la ini mamat!dasar playboya!minggu ni bawak pompuan lain..minggu depan pompuan lain…dasar gila glamour…nk jadi pelakon tp rekod buruk la bro!!eloklah kahwin saja dengan si chia izreen tu..kena merpati dua sejoli!

          0

          0
        • izreenazminda fan says:

          Kalau nk bg statement pun,,bersopan dan beragak la sikit..ni nampak sgt beremosi nya..kita bkn tahu cerita sebenar pun..kalau setakat dengar2 n tak jelas suatu hal tu,baiklah komen secara bijak drpd terus menghentam n mengkritik tak tentu pasal..Takkan la sebab frust dgn ending DRAMA,,kita pulak nk berDRAMA lebih,,bawaklah mengucap n sabar..banyak lagi hal penting yg kita kena ambil berat n prihatin..yes,i’m her fan yet i do not judge other people easily too..being judgemental is just too bad especially dalam bulan RAMADHAN ni..

          0

          0
      • Lea Rose says:

        Mak indah nama Indah Katrina lah…..
        Indah safiya tu nama anak indah….
        kata baca novel… eeeeuwwww

        0

        0
    • Anonymous says:

      mak indah namanye kiki!

      0

      0
    • Siapa ada novel ni. Saya nak beli selalu out of stock.

      0

      0
  3. xde keje kat ofis says:

    ending yang menyeramkan n tergantung.ending ni sme dlm novel ke??

    0

    0
  4. kobes bunga says:

    ikut novel, mak indah kwn dgn Dato Sofia.. mungkin sbb nk pendekkan cerita…. atau akan ade sambungan kot

    0

    0
  5. ULTRAS AKASIA says:

    TAK PUAS HATI DENGAN EPISOD AKHIR SEBAB WATI DENGAN EMAKNYA TAK MINTA MAAF DENGAN INDAH DAN BAPA INDAH MASIH TAK TAHU KEBENARAN YANG SEBENARNYA ANAK KANDUNGNYA SENDIRI TAK BERSALAH TETAPI MENJADI MANGSA FITNAH WATI DAN EMAKNYA. KESIAN INDAH.. LEPASTU, RAZIN TETIBA BERUBAH HATI MELAYAN SI LIYANA TETIBA KAWEN BALIK DENGAN INDAH. APA CERITA DI SEBALIK? FAHIN MANA MASA INDAH NIKAH DENGAN RAZIN? TERGANTUNGLAH. MEMULA DAH NAK RESPEK DENGAN AZMA AIZAL YUSOOF, SEKALI TENGOK ENDING MACAM DRAMA MELAYU LAIN JUGAK, TERUS RASA DOWN. HAHAHAHA. ABANG AZMA, AWAK DAH BUAT CERITA NI LAIN, LARI DARI NOVEL DIA TAPI KENAPA ENDING MACAM TERGESA-GESA NAK HABIS. BOLEH JE SAMPAI 30 EPISOD KAN? #MY2CENTS

    0

    0
    • Insan Biasa says:

      Dear ULTRAS AKASIA. Baca novel dia tak? Kalau baca mesti tau ni kan ending dia cmne. Hihihi Saya pun x suka ending tergantung but if you tengok yang versi “downloadable” (rasanya awak boleh cari website mana yg ada link utk downld ktar ni), dalam episod tu ada few scenes x masok dlm versi tv.

      1. Zen dpt kol then dia rishing kluar, ekceli masa tu dia n Safuan p ambik Fahin kat balai. Fahin mabok n x leh lupakan Indah. Then dia pg Mekah terjumpa Liyana (kat novel ada dia explain)
      2. Scene Fahin explain kat Indah kat tepi sawah tu pun ada kena potong sikit.
      3. Scene Indah koma kejap je kat tv padahal panjang lagi…n yg sweet2 smua kasi masok dlm scene koma ni actually (which tv3 kasi potong)

      Kalau follow IG Azma, dia ada bgtau “klu tak puas hati, p baca novel”. Saya suka ending ktar ni sikit2 la sebab tak tiru bulat2 ikut novel. Imagine klu xde novel tu, sah2 fans x semengamok itu. LOL Anggap je la ending tu ke arah – life must be go on. Lagipun dah bahagia dah dorang nak ada baby (seriusly time ni dah imejin anak Zen n Indah tu nanti c Omar anak Izreen..hahaha)

      Baca secara positif tau..saya bukan nak marah awak ke apa. Saja nak share pendapat saya. HEHEHEHE Btw, cerita baru tu awak tgk x??

      0

      0
      • kitty cute says:

        hai..saya setuju dengan ultras akasia..tak kira la ending dia mcm mana, tapi patutnya ayah indah tahu yang indah tak bersalah dan dianiaya oleh wati dan maknya..takkan cerita habis mcm tu aje..????

        0

        0
  6. Adelah tengok 1 episode cerita ni, tak sedap pon, pelakon die tak minat, asyek drama adaptasi novel, drama novel tu yang paling berkesan setia hujung nyawa dan ssid, 20 kali tonton pon tak pernah bosan tengok teletah pelakon die

    0

    0
    • izreenazmindafan says:

      Ramai yg minat n layan drama ni,so terbukti from ep 1 memang cerita ni best cuma endingnya yg tak memuaskan hati,,drama ni still one of the best,so terpulang pendapat masing2..no offense ye..

      0

      0
    • ada aku kesah says:

      de, wa pnh tgh setia hujung nyawa 2-3 episod, lagi tak sedap cite tu ! wa baru jgk lg lyn cite ni. 4-5 episode nak abih, baru wa start lyn. tp wa ckp lu, wa boleh habis tgk cite ni episode 1-27 smpi la b4 yg last just 4 hari je beb. tak smpi semggu pun. tp wa tgk setia hujung nyawa tu, 3-4 episode yg awal ok la sikit. tp lama2, BORING ! even pelakon2 dia sume okay. wa pun kurengg sikit sbnrnya dgn cite adaptasi novel ni. tp ni la 1st drama adaptasi novel yg wa berjaya habiskan smpi sume episode. adam & hawa pun wa tak lyn smpi habis even novel dia dah baca berkurun dah (gurau jep). ssid ok la tp rasa kurengg jgak sikit sbb dlm kepala ni duk pk izzue tu adik2 je dgn tiz. mcm kurengg seswai uolls. tp ktar ni, wa tgk amar & izreen seriously sepadan. and acting dorg sgt menjadi. dgn mimik muka izreen yg pndi buat muka kelam2 kabut. dgn berckp lajunya. cite ni pd wa, wa boleh bg 100/100 la. hehe ok la pnjg dah merepek ni. saja je bg pendapat ~~

      0

      0
      • Ida says:

        Novel SSID memang heroin tua 4 thn Dari hero.but still sweet,Ada kelainan.izreen pon Nampak spt kakak amar.

        0

        0
  7. Mak jemah says:

    Tak yah emo haha
    1) zen lyn indah mcm siot dlu sbb atas permintaan dato sofia mntk both jgn melukakan hati dia lg so zen mengalah sbb lepas dato sofia sakit perangai fahin makin trok n zen sllu hilang sbb terpaksa cr fahin. So dia mengalah sbb nak fahin berubah
    2) fahin pergi umrah masa zen n indah kawen
    3) fahin tau zen masih syg indah sbb zen akan sentiasa ada dgn indah sbb zen upah penyiasat utk jaga indah
    4) yazid spptnya eksiden langgar pokok lepas pukul indah. N jd bengong after that. Dia jugak yg bgtau ayah indah smua dia n wati yg rancang
    5) mak indah is apparently kawan baik dato sofia. Dia pun br dpt figure out. N nama islam mak indah pun indah jugak hence the name SAIN. Mak indah kne khianat dgn family sbb masuk islam so family dia ltk dadah dlm bag n then kne tangkap.
    6) ayah indah ingt mak jndah dah lari tglkan dia pdhl dia kne aniaya
    7) both kawen smula. Mak wati kne cerai
    8) indah offer utk hntr wati g plastik surgery utk betolkan muka dia n dia nak wati kawen ngn yazid
    9) saiful kawen dgn kak maznah
    10) fahin end up dgn ilyana

    Tu la kisah sbnrnye. Sila baca novel utk keterangan lanjut kiki

    0

    0
    • Kak Jemah says:

      Meh ak tambah :
      11) lps indah kne beduk dek yazid,, indah koma. Ms indah tgh koma dy selamat melahirkan bayi hasil dr indah & abg zen nya.

      Info lanjut sila bc novel KTAR

      0

      0
  8. Wan Maslina says:

    akan ada telemovie utk drama nie.kiranya sambungan ktar.kalau ikutkan memang banyak potong utk episod terakhir sbb dah banyak lari dari cerita novel.apa-apapun ku tunggu telemovie KTAR ni.

    0

    0
  9. yani ismail says:

    tak penah tgk sbb waktu siaran tak sesuai. time maghrib. nape lah drama2 melayu nih ditayang time2 maghrib. nak bg org islam lalai ke apa…? ya, betul… depends on individual. tpi apa salahnya kompeni tv nih menunjukkan jalan2 yg baik kepada masyarakat.. just my pendapat.. peace ^_^

    0

    0
    • ada aku kesah says:

      sy tak pnh jgk tgk time Maghrib tu. tp sy tengok kat tonton and download je.
      so xkacau pun waktu Maghrib sy. station tv yg bengong mmg camtu ~~

      0

      0
  10. Anonymous says:

    memang ngok punya ending, rugi tengok dan follow dari ep.1. Andainya kutahu ending mcm tu tak hingin tengok drama tu……. drama2 lain tak ada la menyimpang jauh sgt daripd novel. Tak perlu nak adakan KTAR2 la, kalu KTAR1 pun tak boleh nak buat penyudah cerita yg bagus.

    0

    0
  11. izreenazmindafan says:

    Sesungguhnya, i feel disappointed too dengan ending KTAR yg nampak rushing tu,,tambah lg pd siapa yg dah baca novel,memang ending drama ni unexpected.But kena ingat yg pengarah,pelakon2 dh bagi all out n betul2 jayakan drama ni dari bulan Mac lg,so kredit utk dieorang juga..to me,tak patut n tak wajar kalau kita tuding jari pd pengarah,pelakon or production team sbb mereka ni semua dah bergigih nak realisasikan novel KTAR NI. The one yg patut brtanggungjawab ialah Primeworks Studio which is TV3,,sepanjang i follow drama ni,plot semua nampak kemas n tak lari jauh dr novel but towards the end starting from ep 22, dah jelas nampak editing yg tak kemas n terkejar2..ada scene yg penting diketepikan n tak ditayangkan,ini lah padahnya kalau terlalu sygkan those iklan2 yg melimpah ruah tu sampaikan drama sejam jd 35 minit je..Profit tu penting tp cuba la consider kepuasan penonton juga.Sepatutnya TV3 lebih peka sbb dh terang lg bersuluh drama KTAR ni hit n dapat sambutan luar biasa walaupun ada gosip2 manja yg get along sekali.Honestly,bg i yg dh khatam novel ni few times,naskhah ni sgt best n penuh dgn mesej..begitu juga dgn drama,director sgt bijak mengolah scene yg nampak biasa dlm novel but diterjemahkan dgn awesome dlm drama,tambah pula leading actor,Izreen n Amar punya chemistry amatlah superb n berjaya curi perhatian penonton.THUMBS UP for that!!!
    Yes,penamat drama ni tergantung tak kira la bg siapa yg dah baca novel atau belum..its really a cliffhanger,,samada memang ianya dirancang dari awal or sebaliknya,kita tak tahu. Stesen TV tu yg ada jawapan sebenarnya,sorry to say. Ramai yg harapkan sambungan or sequel,and i agree for those request sbb sepatutnya persoalan dirungkai tp in the end kita ditinggalkan dgn tanda tanya walaupun Razin&Indah bahagia,,n 1 more thing yg i paling kecewa kenapa scene Razin&Indah mcm dikurangkan towards the end sedangkan the gist of story should be about them,,seriously terkilan but apa pun drama ni antara adaptasi terbaik n lain dr yg lain.If ada sequel or edisi khas tak kira la tahun depan or bila2,,just hope for the best n kekalkan momentum awal..overall terhibur n best wishes to Amar n Izreen..

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Ntah apa2 je ending…
    Nyesal plak ngandap tonton.com tu tetiap hari…. FRUST!

    0

    0
  13. pengintip says:

    ending die memang menyedihkan..bukan lari tp mcm melompat2..plot xteratur..kejap yang nie..kejap yang nie..kalo ikot novel sgt2 kemas pengakhiran cternya..satu persatu diterangkan..mak indah..INDAH KATRINA..dalam penjara..setiap bulan Datok Sofiyya akan ke tempat misteri iaitu jumpa mak indah..bapak indah sepatotnya pg berubat..saiful ngan makcik indah yang bawa..mak tiri kene cerai..wati kene simbah asid..yazid gler..sebelum gler sempat die cter pada bapak indah ape sebenarnya berlaku..lepas indah kene pukul die koma 9 bulan..dalam pada koma die mengandung..llyana tetap nk goda zen tp xdapat..fahin larikan diri pg umrah..mase g umrah di jumpe illyana sekeluarga pun buat umrah..kat c2 die terpaut ngan illyana..dokumen perkahwinan di saat akhir ditukar oleh safuan..best novelnya..tp xdigarap dengan baek..erm..sedihhhh!!!

    0

    0
  14. Anonymous says:

    memg ending dia x best langsung..sape mak indah…kalau dlm cite ni yazid mati kn bagus…si wati plk x ad nk minta maaf kt indah..bapak dia plk x tahu y bini dia sebenarnya jahat n x tahu indah d fitnah….mane pergi adik bapaknya indah y nk tolong ubatkan bapak indah…x ad kan…

    0

    0
  15. Anonymous says:

    ending taik kucing btl le…satu lagi..si zin x ad cite pn y nape dia gantikan tmpt fahin…sado2 dia org dh sanding..kita ni y bongok tonton cite ni x tahu ap y terjadi..bangang btl le..

    0

    0
  16. nok gebuzzz says:

    hmm..mmg byk yg tak diselesaikan….penat tgk dari episod 1 smpi last ending mmg hampa….harap ada telemovie tok kesudahan cite ni…

    0

    0
  17. izreenazmindafan says:

    Sesungguhnya i am bit disappointed dengan ending KTAR yg nampak rushing tu,lebih2 lg pd siapa yg baca novel memang endingnya unexpected. But then,still kena ingat yg pengarah n pelakon2 dah bagi all out n berusaha utk jayakan drama ni dari bulan Mac lg, so kredit utk dieorang yg bergigih utk realisasikan novel KTAR. THUMBS UP for that!!!To me,tak patut n tak wajar kalau kita nak tuding jari or persoalkan pengarah n pelakon or production team sekalipun kenapa endingnya mcm tu,because the one yg ada jawapannya is PrimeWorks Studios which is TV3..i sendiri yg follow drama ni from episod 1 memang akui yg plotnya kemas n menarik,n ada scene yg nampak biasa dlm novel tp berjaya diterjemahkan dgn awesome dlm drama, cuma towards the end starting from episod 22, dh nampak agak longgar n editing yg TV3 buat nampak terkejar2 n tak kemas..sedangkan ada scene penting yg tak ditayangkan semata-mata sebab stesen TV lebih sygkan sgt iklan2 yg melimpah ruah tu drpd menjamin kepuasan penonton yg setia dari awal. Sepatutnya TV3 lebih peka sebab dh terang lg bersuluh drama KTAR ni memang dapat sambutan luar biasa n jd sebutan di media sosial dri awal tayangan lg,so memanglah semua org harapkan ending yg terbaik..I yg dh khatam novel ni few times boleh cakap yg ianya naskhah yg baik n penuh mesej,tambah pulak gandingan Amar&Izreen yg best n chemistry yg superb walaupun ada gosip2 manja yg get along sekali, tp yg penting we love the drama. Lakonan nampak real n masuk kedlm jiwa penonton,,as we can feel the emotion too. Yg paling kecewa bila scene Razin&Indah mcm diketepikan n dikurangkan towards the end sedangkan the gist of story should be about them,and Yes,endingnya memang tergantung n kita ditinggalkan dgn persoalan mcm tu saja,tak kiralah pd siapa yg baca novel or belum baca..byk yg belum dirungkai dgn jelas,samada memang dirancang sebegitu or sebaliknya kita tak tahu but for sure TV3 ada jawapan sebenar. Apa pun a big applause should be given sbb dh berjaya mencuri perhatian penonton n usaha pelakon n pengarah with penulis novel yg giat promosikan drama ni dri awal shooting sampailah episod akhir..Tak salah kalau kita appreciate apa yg mereka buat, n inilah yg sepatutnya TV3 alert for next drama lepas ni,jgnlah asyik fikir rating dan untung semata tp abaikan effort yg org lain dh curahkan.
    Ramai yg minta sambungan n sequel n i agree sebab masih ada persoalan yg belum terjawab,seriously kalau ikut flow akn jd berganda2 cantik nya drama ni..Overall,drama ni one of the best,lain drpd yg lain n best wishes juga utk Amar n Izreen..semoga dilorongkan jalan pengakhiran yg baik for both of u..salam ramadhan

    0

    0
  18. Aina rashid says:

    Actually kalau tgk kat tonton lain..tp tgk kat tv3..diorg byk cut scene..that’s why ending dia x bagus..salah tv3 jgak..

    0

    0
  19. prottt says:

    entah entah telemovie raya nanti. whoops

    0

    0
  20. betty says:

    entah entah telemovie masa raya nanti

    0

    0
  21. miss lola says:

    sanggup tangguh solat maghrib semata2 nk tgok drama ni.. makcik2 n kakak2 pn dh makin ‘loklak’ dek penangan drama melayu yg ntah apa2 tkde motif lgsung… melayu mmg akan trus layu ngan hiburan sial cmni

    0

    0
    • Iza says:

      Stuju not worth watching,picisan.lbih Suka drama Khabir bathia ,bermutu syg x Ramai appreciate.

      0

      0
  22. nunanuna says:

    Byk sgt larinya dr novel..mmg x puas hati la..tlg la lepas ni pd pengarah2 nak buat adaptasi buat betul2..jgn main suka hati nak tukar jalan cerita..yg baru ni rindu 200% pun sama je!

    0

    0
  23. politik says:

    tu la.. sape suruh tgk drama melayu pukul 7 tu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Tak perlu buang masa tengok drama pkul 7 tu, lebih baik menikmati juadah berbuka puasa, sembahyg maghrib dan bersiap gi terawih

      0

      0