Written by Bella | June 28th, 2016

Beberapa hari lepas Datuk Siti Nurhaliza dan suaminya Datuk Khalid Muhd Jiwa telah berangkat ke Mekah bagi menunaikan ibadah umrah.

Difahamkan mereka kini sudah selamat tiba di tanah suci dan Siti Nurhaliza juga ada berkongsi  foto beliau memakai niqab di sana.

Melihat foto berkenaan, ramai yang memuji kemanisan wajah Siti Nurhaliza ketika berniqab.

Walaubagaimanapun, ada sahaja pihak yang mempersoalkan tujuan Siti Nurhaliza menutup bahagian wajahnya itu.

Berikut antara komen netizen:-

Menjawab persoalan berkenaan, Siti Nurhaliza menjelaskan beliau tidak mahu ibadahnya terganggu apabila ada peminat yang sering meminta untuk bergambar dengannya nanti.

Tidak salah pun untuk Siti Nurhaliza memakai niqab untuk mengelakkan gangguan ketika menunaikan umrah. Lagipun bukan rakyat Malaysia sahaja yang kenal dengan Siti Nurhaliza, kami gerenti orang Arab pun kenal dengan beliau.

70 responses to Peminat Soalkan Tujuan Siti Nurhaliza Berniqab Di Mekah

  1. Endang S. Tauruni says:

    fake nyer yg komen “masyaallah cantiknya” .. dh sah2 ct pakai purdah..camne blh kata cantik?

    0

    0
    • Anonymous says:

      biasa jerlah tok ti tak sampai ke tahap “masyaallah cantiknya” nampak sangat bodek artis sekilo. banyak kali aku nampak di Mekah & Madinah pompan2 Arab berniqab tengok mata dia org ajer lelaki boleh cair boleh tergoda dibuatnyer.

      0

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      berniqab tutop muka n nampak mate aje ape cantek nye ????? komen tu jangan hipokrit sangat eh !! kalau muka bopeng n dia berniqab cantek jugak ke ? minah jambu takde heran lah kalau orang nak berniqab ke bermake up ke banyak lagi ber ber lah ..! jangan dh berniqab pastu gi main bowling pulakkkkkkkkkk..!

      0

      0
      • Anonymous says:

        Kalau pakai niqab x boleh main bowling ke? X boleh bersukan ke? X boleh kluarkn peluh untuk ksihatan ke?

        0

        0
    • Anonymous says:

      Cantik kerana menutup aurat,awak pun klu muka cantik mulut jahat ttp xkan cantik pd pandangan mata org lain,sudah2 lah mengata at least dia kaya,dia famous dia pergi jg menunaikan umrah awk yg suka mengata ni mampu ke nak pergi?

      0

      0
      • Pekerja Gomen says:

        Dowang bukan mengata Siti… Dowang mengata pengampu CT muzainzak yg over tu. CT cantik mmg la tak dinafikan… tp tahan puji melangit mcm nampak bidadari syurga tu… over sangat.

        0

        0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      pesen ninja turtle..

      0

      0
      • Marie says:

        Pki niqab pn nk bertekak umat Islam..Ya Rabbi apelah masalah ummah kita sekarang ni..Aduhaiii..Seperti tenat kite ini.Moga kita berada dibawah rahmat Allah sentiasa.

        0

        0
    • Anonymous says:

      betul tu…saja nak angkat retis. Pujian itu biar lah berfikir

      0

      0
    • Anonymous says:

      tidak la aku heran kalau terjumpa bradley cooper sekalipon kt madinah, ini kan plak ct nurhaliza. mmg la dia popular, msia sweetheart, tp kalau aku la kt mecca nnt, in sya Allah aku nk habiskan masa aku utk beribadat and ganti solat2 yg aku tinggal and beribadat lagi dan lagi, sebab mecca bukan dekat2 nak pergi, bukan senang2 dapat pergi. kalau dpt pergi itu chance aku utk beribadah. kenapa la org kalau nampak artis x kira kt mana sekalipon asyik nak bergambar jer…

      0

      0
  2. Anonymous says:

    Hmm biasalah meleis mmg suka buat tauu. Lulz

    0

    0
  3. Anonymous says:

    hahahaha baik punya nara sindir sittehhhh
    kami gerenti orang Arab pun kenal dengan beliau.

    hehehehehehehhehehehehehhehehehhehehehehehehe

    0

    0
    • aaa says:

      nara yg tak faham tu. bukan org arab je yg menunaikan umrah. rakyat malaysia pun ramai. itu gangguan yg dato ct nak elakkan

      0

      0
      • Anonymous says:

        BN ni biasala..cuba kalu fasha sandha..kain atas paha pun cakap cantik

        0

        0
      • BBB says:

        kalau pakai niqab kerana x nak diganggu sebab nak beribadat kononnya, kenapa selfie dan bgtau seluruh dunia pakai niqab. Motifff???? retis2…. dah pakai niqab duk diam2 lah…lgpon masa ‘beribadat’ tu yg mmg berniqab pon bukak…kecuali kalau nak gi shopping atau ziarah tempat2 sejarah sana. Dalam ramai2 orang yg tengah buat ibadat kat masjid, masing2 sibuk dgn ibadat masing2, x kuasa lah nak notice retis2 nih. Yang ada isteri/suami pon susah nak jumpa sebab org ramai sibuk dgn ibadah masing2.

        0

        0
    • ratifa says:

      Org Arab ramai kenal siti . bukan Nara nak perli . Nanti pergi umrah ea =)

      0

      0
      • aku says:

        betul.. dorang kenal CT.. org arab yg berniaga kt sana, klau kita kata kita dr M’sia dorg akan sebut nama CT, siap tunjuk picture yg dorg ber selfie dgn CT..

        0

        0
    • Anonymous says:

      MEMANG ORANG ARAB KENAL PON..PENGALAMAN SY MENUNAIKAN UMRAH KLU DIORG TAU KITA DR MALAYSIA..NAMA SITI MMG D SEBUT2

      0

      0
    • ein eff says:

      benda ni pun nak jadi isu ke? siti pakai niqab. bukan nya dia buat perkara bukan bukan. and tolong lah faham situasi dia.. mesti ada sebab dia buat macam tu. korang takde kat tempat dia senang2 je judge. padahal dia niat nak beribadat dengan sempurna/selesa. siapa yang pernah ke sana mesti tau.. kebanyakkan orang sana bila nampak jemaah Malaysia diorg akan sebut siti nurhaliza. (even siti tak da pun time tu) selain tu jemaah2 malaysia kat sana kalau dh jumpa siti mesti la teruja nak ambil gambar.. kalau taknak… nahhhhhhhhh keluar pulak cerita siti berlagak/sombong. please la people….. jangan nak fikir on negative side je. duhh!!

      0

      0
      • BBB says:

        kalau pakai niqab kerana x nak diganggu sebab nak beribadat kononnya, kenapa selfie dan bgtau seluruh dunia pakai niqab. Motifff???? retis2…. dah pakai niqab duk diam2 lah…lgpon masa ‘beribadat’ tu yg mmg berniqab pon bukak…kecuali kalau nak gi shopping atau ziarah tempat2 sejarah sana. Dalam ramai2 orang yg tengah buat ibadat kat masjid, masing2 sibuk dgn ibadat masing2, x kuasa lah nak notice retis2 nih. Yang ada isteri/suami pon susah nak jumpa sebab org ramai sibuk dgn ibadah masing2.

        0

        0
      • CCC says:

        Phm lah bab tu…tp yg aku x phm, kalau pakai niqab kerana x nak diganggu sebab nak beribadat kononnya, kenapa selfie dan bgtau seluruh dunia pakai niqab. Motifff???? retis2…. dah pakai niqab duk diam2 lah…lgpon masa ‘beribadat’ tu yg mmg berniqab pon bukak…kecuali kalau nak gi shopping atau ziarah tempat2 sejarah sana. Dalam ramai2 orang yg tengah buat ibadat kat masjid, masing2 sibuk dgn ibadat masing2, x kuasa lah nak notice retis2 nih. Yang ada isteri/suami pon susah nak jumpa sebab org ramai sibuk dgn ibadah masing2.

        0

        0
    • Anonymous says:

      hahhaah..thn lepas saya ke mekah.bila pak arab tnya dari mana sya cakap la dari malaysia.terus diaorang tembak nama siti nurhaliza n dr mahathir..huhuhuuhuh..kau rasa pak arab ni kenal nama saja n xmustahil diaorang kenal rupa..

      0

      0
  4. huhuhu says:

    aku paham maksud si asid lastik tu.. aku pun mula2 terfikir, kenapa kat mekah n madinah yg tempat suci tu nak tutup muka.. kat malaysia tak nak? yes sbb aku fikir negative.. tutup muka kt sana sbb panas ke? kat malaysia tak plak.. dan yes aku phm x wajib. cuma mula2 point asid laktik tu mungkin sama dgn aku. kat sana tutup bagai. sampai malaysia buka. aku rasa lahhh..

    0

    0
    • Anonymous says:

      so di bulan baik ni sama2 kita menjadi manusia yang husnozon ye

      **pelik kadang2 perangai manusia ni asal ada benda baru je mesti nak pikir yang bukan2..pastu otak belum sempat berhubung tangan tu laju je menaip..kenapa tak hadam dulu apa yang nak taip tu wajar @ x

      0

      0
      • huhuhu says:

        haha tau.. sbenananya pk negative and xnak komen.. tp just to clearify je.. so sbb tu mengaku yg aku fikir negative at the 1st place.. hehehehe. xde apa pun.. saja je meluahkan fikiran negative..

        0

        0
    • Kongsi says:

      At least dia p sana n balik malaysia masih berhijab.. Tu pon nk kecoh..?

      0

      0
  5. Awan says:

    Si asid_laktik ni mesti pesen manusia yang paksa anak perempuan umur 3 tahun pakai niqab, pastu dikawenkan dengan kawan2 dia yang berpangkat datuk ganyut. Seremmm la orang macam asid_laktik ni.

    0

    0
  6. salmah says:

    mungkin baru lepas buat surgery facial.
    x leh kena panas kot, terpaksa tutup hehehehehe

    0

    0
  7. tupperwarepink says:

    Erkk.. kalau tak nak peminat menggangu, mohon datuk k pakai niqab jg di sana. Dari jauh kenal misai Datuk K tu.. ada Datuk K sure ada Tok Ti

    0

    0
  8. tupperwarepink says:

    Erkk.. kalau tak nak peminat menggangu, mohon datuk k pakai niqab jg di sana. Dari jauh kenal misai Datuk K tu.. ada Datuk K sure ada Tok Ti

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Apasalahnya dia berniqab?niat nak beribadat,klu dah smu org nmpk dia yg kenal dia ajak berselfie x kira masa time bila dia nak beribadat?pelik betul la dgn org yg suka pertikaikan apa yg dia buat tu..

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Memalukan yg komen mcm org xde otak tu,niat ke tanah suci semua org nak beribadat sebyk dan semampu yg boleh,dah dia nak beribadat x salah pun dia berniqab utk mengelakan prminat nak berselfie bila terjumpa dia,bukan jer menggangu ibadah dia tp org lain jg..

    0

    0
  11. Anonymous says:

    Kdg2 kesian dgn artis malaysia ni,semua diorang bt nampak salah je kat mata peminat dia,Awal bawa anak dia pun kena pertikai,Siti berniqab pun kena kutuk,Allah x jadikan korg ni utk ambil alih tugas dia dlm menilai setiap amal ibadah hamba2 dia,lbh baik pndg diri sendiri dulu seblm nak cari salah org lain..

    0

    0
  12. Azlina says:

    Sgt faham kenapa ct pakai camtu.. Sy pernah pergi umrah.. Pak2 arab memang kenal siti nurhaliza.. Bila kita ckp kita dari malaysia.. Diorg akan ckp masyaAllah.. Siti nurhaliza.. Ziana zain.. Memang ct sgt dikenali di sana.. Jgn la menyebarkan fitnah.. Memang patut ct pakai purdah… Lagipun masih di Madinah.. Blm berihram.. Supaya beliau dpt fokus mengerjakan ibadah…. Marilah kita berdoa supaya kita juga dpt ke sana.. AMIN…

    0

    0
  13. Markonah Al-Hingus says:

    taik hidong ct xnampak la kalau pakai purdah..x dpt laa ct nak selet taik idong dia kt sape2 yg nak selpie ngan dia kat mekah sana.. :(

    0

    0
  14. artis....copy cat says:

    dah berapa belas kali buat umrah, baru kali nie nak elak dari bergambar semasa ibadah.
    alasan….
    skg dah tak sehot dulu…
    atau
    che ta bole, awak pun nak jugak.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Sbb sebelum2 ni dia x pki purdah la org dok kacau dia nk selfie bagai tu sbb kali ni dia pki purdah xnk org gngu,kot nk mengaji ke solat sunat ke xde la terbrhnti2 nk ambik gmbr….ada faham

      0

      0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      mungkin jugak la..cik ta boleh tkan siti tk boleh kan..nanti artis2 lain jugak akan ikot macm cik ta dn sitiii lama2 nanti jadi trend gi umrah aje nk berniqab amcam ?

      0

      0
      • Anonymous says:

        Berniqab tu berdosa ke?smpi nak persoalkan?dia tutup aurat jg,yg mengata ni x berdosa kot?

        0

        0
  15. Anonymous says:

    artis kalo p sana..mcm che ta..muka tak make up..jadi pakai purdah la dorg tak la nmpak muka dia pucat…

    0

    0
    • minah jambu say no to DRUG says:

      berniqab setakat nk tutop muka yg pucat atau berkedut tk payah laaaa…! ape takot ke muka tu dh nk Nampak tua ???

      0

      0
  16. Anonymous says:

    Astaghfirullahalazim..berlapang dada semua,,,kenapa ini pun nak jdkan isu? xde hal pun mase artis lain berniqab. malah org biasa yg bukan artis pun ade yg berniqab semasa di sana. ape pun niat mereka itu urusan mereka dengan ALLAH. Izinkanlah mereka2 ini beribadah dgn tenang sedangkan ibadah kita pula bagaimana?

    0

    0
  17. iam muslim says:

    ajaran sapa ni kata berpurdah wajib..ermm….aurat wanita seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan..so jangn ingat yg berpurdah tu semua org baik…kdg2 berselindung di sebalik tu…fikir2lah..selamat beramal..

    0

    0
  18. Fido Dido says:

    Makin risau dengan penyakit dengki manusia skrg ni. Pakai niqab pun jadi isu. Purdah mmg la x wajib, tp x salah la nk pakai atau tak. Byk lg benda2 lain yg leh debat. Bukti makin byk makan benda ntah ape2, manusia jd makin bodoh & hati kotor.

    0

    0
  19. sukasuki says:

    Senang ckp sebagai artis takyahlah asyik nak berkongsi segala hal di media.. simpan untuk kenangan peribadi & ahli keluarga. Lebih-lebih lagi semasa kita mengerjakan ibadah Allah. Kalau semua benda nak di tayang di media ginilah jadinya..

    0

    0
  20. melati says:

    macam NINJA…wakakakakakakaaaaa

    0

    0
  21. Pick a point says:

    Sian siti… Nk beribadah pun kna ganggu. Semuanya dgn izin Allah, di mudahkan urusan atau disempitkan peluang ibadah kita. X pyh la buat dan kata sesuatu seakan2 tiada yg mengaturnya..redha je. Asalkan niat betul insyaAllah ibadah kita bole sempurna.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Siti lain kali klu nak pergi umrah ke,sila pergi tanya netizen2 n hakim2 yg sibuk nak judge org ni,tanya diorang dulu
    “Boleh x siti nak berniqab?”
    “Boleh x Siti nak pergi umrah ?”
    “Boleh x siti pakai mcm ni?”
    “Nnt siti bgtau ye pd semua berapa duit siti laburkan nak pg umrah ni”
    “Siti dah sedekah kat cna,cni,cnun seblm pergi umrah ni”
    Kena tanya diorang dulu baru xkan jadi isu kot,maklum ler siti punya kehidupan pun hak milik mereka..

    0

    0
  23. kak linda says:

    Sebenarnya siti norhaliza tak payahlah bergambar selepas berniqab. Daripada orang tak tahu terus kenal.

    0

    0
  24. Fashionpolice says:

    Dah rupa pejuang berani mati IS…
    At least che’ta nmpk glam skit

    0

    0
  25. Aku says:

    Nak ckp nie jer biar lah suka hati dia lah nk pakai niqab ada dia gangu korang ke… Sapa2 pun bole pakai pe… Ramai lagi org kita ke sapa2 ke kat sana pakao niqap… Korang nk pakai pun pakai jer lah sibuk hal org tutup lingkup pun berkata…Dari pakai tudung tk tutup dada tu… Gy lah komen abes abesan…

    0

    0
  26. malisa says:

    motip pakai niqab xnak org kenal.tp upload pic di ig…x ganggu ibadat ke main ig.ingat org yg g umrah tu xda yg buka ig gak ke? mesti dia kenal gak kalau si misai tok k tu dari sekilo meter dah nampak…motip sgt si tokti ni ..bajet2 suci. dah xnak ganggu ibadah off ig la… dah balik msia baru sambung main ig

    0

    0
  27. Anonymous says:

    x kisahla siti pakai purda ke tak.. suka hati dia..

    cuma kagum dengan wardina dulu.. pergi umrah langsung x bawak kamera. balik malaysia saja betul2 dah insaf.

    0

    0
  28. Maryam says:

    Saya dulu pernah duduk di Riyadh dan bila keluar shopping memang saya pakai purdah sebab di tempat awam terutama hari Jumaat – cuti umum dan ramai pekerja2 lelaki dari Pakistan, Bangladseh dan Afghanistan berkeliaran di tempat awam – memang tak selesa apabila mereka suka memandang dan kadang2 menenung muka saya macam tak pernah nampak wanita.

    CT pulak mungkin berasa aman dan selesa mengerjakan Umrah dalam keadaan anonymous – iyelah orang Melayu kita ni pantang nampak artis kat mana2 pun tak tau nak respect privacy – mesti ada yang nak berselfie bagai membuatkan artis rasa serba salah. Dia tak nak attract unnecessary attention esp kat Mekah.

    0

    0
  29. _ _ says:

    Suami dia tak berniqab ker?? hermmm..kalau kenal isteri, tentu suami pun sekali..

    0

    0
  30. loyalmalaysian says:

    mata bengkak…

    0

    0
  31. Herrmmm says:

    Motif berniqab supaya orang tak kenal tapi selfie upload kat Instagram???? Jeng jeng jeng. Jangan lupa Siti.. dah pergi sana beberapa kali tapi masih nak menyanyi didengar oleh semua orang tak guna juga. Bukankah SUARA ITU AURAT???? Kalau awak Islam awak tahu ni kan??? Aurat tetap aurat, haram tetap haram. Sesiapa nak bagi alasan nak menegakkan benang yang basah bukan Islam maknanya.

    0

    0
  32. anon says:

    di Malaysia nko nak sangat peminat
    di Tanah Suci, nko tanak peminat
    peminat ke PEMENAT….kesiannya kat korang

    0

    0
  33. ng says:

    abeh tu.. kalo artis laki.. cmne pulop??
    cmne abg anuar zain nk wat umrah dan haji tanpa ditegur dan dikerumun peminat?? anuar zain pon pak arab kenal tau! siyes!

    0

    0
  34. eiuuu says:

    relaks la beb. kawan i yang cantik tapi gemuk pun, orang arab dok tackle, ajak gi hotel, apatah lagi Dato ct ni. selamat sikit pakai purdah. u tau la kan orang arab cemana, nafsu syahwat lagi besor.

    0

    0
  35. Asid laktik yg pelik says:

    Ni pun boleh jadi isu ke? Pelik sungguh spesis mcm si ‘asid laktik’ ni

    0

    0
  36. Fans melati says:

    La si PESEK PENYEK nk jadik Arab plak..!!!
    Hahahahha

    0

    0
  37. Hamba Allah says:

    Lainkali retis2 takyah kongsi pakai niqab…g jer buat ibadah dah abis cerita…dah abis beribadat umrah di sana barulah kongsi gmbar2 apa pun lah niqab ke xniqab ke…awal2 xyah kan dah mengundang byk persepsi negatif…

    Awk retis ke femes ke xfemes ke…kalau dah nama nak menunaikan ibadat,pergi jela dulu…dah selesai smua nak kongsi dgn peminat,kongsilah..

    Korg yg berniat kutuk2 pun dah sah2 ct dpt pahala free..agaknye tu motif dia cara sng nak dpt pahala free…

    So,xyah kutuk sapa2 bulan pose…biarkannn

    0

    0
  38. Mak cun says:

    Apapun tujuan n niat d.ct…lbih baik die xkongsikan dahulu gmbo berniqab…lebih baik die g je buat ibadat dgn tenang tanpa terlalu fikirkan duniawi….dah selesai nak kongsi niqab 7 layer pun mak tak kisahhh nak oiii janji xde niat menunjuk…

    Mmg awk femes sgt2…tp klu nk beribadat xperlu btau satu dunia awk nak berniqab…tu lah nama nye artis…yg bukan artis pun jd kan lah iktibar…

    0

    0
  39. Naa says:

    Memang kebanyakkan orag arab kat mekah & madinah kenal Siti Nurhaliza ni. Ada satu kedai minyak wangi kat mekah siap buat frame gantung kat kedai sbb owner kedai tu bergambar dgn Siti.

    0

    0
  40. me says:

    betul apa yang budak tuh cakap. die bukan menngking dan mengherdik. die just menegur. mustahillah orang sibuk nak mengejar menunaikan ibadah jumpak siti terus stop nak tangkap gmbar. dan sangat mustahil orang mengacau sedangkan siti tengah menunaikan ibadah.

    0

    0
  41. Ct juga nama diberi says:

    Itu sebabnya dlm islam menyatakan kita perlu bersangka baik..kenapa perlu pertikaikn bende yg remeh mcmni?n saya perlu ingatkan…nak nasihat pn biarlah dgn cara yg baik…tidak perlu diperli begitu..back to basic..ikutilah akhlak rasulullah yg sebenar dlm kehidupan seharian kita…

    0

    0
  42. Kiah says:

    Dia nak pakai tahap sivik yg paling tinggi mcm orang Taliban pun tak pe je. Lain kali beli satu tudung Taliban pas tu amik gambar buat gambar passport. Harammm orang tak nak komen sbb tak kenal. Dah..pegi sana, lupakan dunia glamour/ gila utk dikenali sekejap. Menyanyi 20 tahun boleh tumpukan sepenuhnya, takkan ibadat 20 hari pun susah nak hadam. Tu ujian..tagih perhatian, kena jauhkan..kalau dah hantu bergambar mmg susah la nak buang tabiat tu..kena kuat beb!!!

    0

    0