Written by Bella | June 24th, 2015

Baru-baru ini,  Pengerusi Majlis Agama Islam Johor (MAINJ) Datuk Noh Gadut berkata perbuatan menangkap foto sendiri (selfie) menggunakan selepas solat ataupun solat Tarawih di masjid dan memuat naik ke media sosial dengan niat untuk menunjuk-nunjuk ataupun riak disifatkan boleh menghapus pahala ibadah seseorang.

Kenyataan Noh Gadut mendapat reaksi daripada pelbagai pihak termasuklah artis Johan As’ari yang kini sedang mendalami ilmu agama di negara India. Johan dalam foto terbaru beliau di Instagram mempersoalkan selain merasa pelik kenapa perbuatan selfie mampu menghapuskan pahala seseorang.

Walaubagaimanapun, Johan sama sekali tidak memberikan komen negatif terhadap Noh Gadut dan menganggap kenyataan itu dikeluarkan sebagai salah satu nasihat untuk tidak  timbul perasaan riak dalam diri seseorang.

Pelik Pulak ana bila tak boleh selfie selepas beribadah kata seorang alim di Malaysia..hurm.. di sini yang ana post tu rata-rata mereka yang ajak selfie.. mungkin dia beri nasihat takut timbul riak atau dia belum faham apa itu hablumminannas… tak apa lah.. kita husnuzon… oh, btw this is Siraj my pal from New Zealand. keep smiling brothers and sisters. . .perkara riak ALLAH s.w.t. boleh maafkan lagi, jangan sombong sudah… setuju?

Pandangan dan cara seseorang dalam menyampai sesuatu mesej itu amat berbeza.  Selfie itu tidak salah tapi ia bergantung pada niat seseorang. Iyalah, ada sahaja segelintir manusia sekarang suka menunjuk-nunjuk, lepas solat Tarawih siap selfie dan hashtag #27kaligandapahala kan?

64 responses to Pelik Mengapa Tidak Boleh Selfie Selepas Solat? – Johan As’ari

  1. Anonymous says:

    ye la ana pun felik sgt.. bile kebaikkn diktakn riak menunjuk padahal itu antara dia dgn Allah je..

    0

    0
    • Lovelyvic says:

      Riak lagi baikd ari sombong?
      Johan…. dua2 pun tak elok….
      Riak pun tak elok…
      sombong pun tak elok…

      0

      0
      • hai mylovelyvic says:

        Riak menghapus segala pahala. Itukn ustaz kafa kat sek ajar dlm Sub Akhlak. Belajar smpi India … subjek asas akhlak bab sombong riak pun dia tak tahu ke?.

        0

        0
      • hai ..... mylovelyvic says:

        Riak menghapus segala pahala bagaikn debu. Itukn ustaz kafa kat sek ajar dlm Sub Akhlak. Belajar smpi India … subjek asas akhlak bab sombong riak pun dia tak tahu ke?. Punyerlah bnyk kali progrm ilmu tvhijrah ustaz2 sentuh bab RIAK. Bukan setakat mufti tu jer .. ada juga beberapa ustaz dan ustazah tegur jgn berlebihan selfie … boleh selfi tapi jgn keterlaluan …

        Hello ” Imam Masjidilharam ” dah sound jemaah2 yg bakal tiba ni sbb ramai org suka berselfie masa buat ibadah.

        0

        0
        • Riak juga Syirik Kecil says:

          Riak penyakit hati paling bahaya krn hndk menunjuk2. Kdg2 buat depan org jer tp belakang org tak buat pun. Klu buat ibadah apa pun tak guna sbb buat krn manusia bukan ikhlas krn Allah. Penyakit ni lbh bhya dr sombong krna kebnykkn muslim tdk perasan mrk ada sifat riak itu. Sombong org lain boleh nasihat sbb depan mata, kdg2 jemaah surau blh tolong doakn org tu. Klu riak bila mati kita ingtkn amalan tu tngn kanan, rupanya tngn kiri … sedar2 smua amalan kita habis lingkup muflis. Itu yg ustaz tasawuf aka Akhlak ajar masa mjls ilmu. Keduanya sngt BAHAYA.

          0

          0
      • munah says:

        Sombong memang lebih teruk…sama macam aifat syaiton yang sombong dengan Allah apabila Allah hendak menjadikan manusià sebagai khalifah Allah. Syaiton adan iblis taknak tunduk kepada adam kerana rasa dia hebat.sombong sangat syaiton ni. Sebab itulah sombong lagi teruk.riak ni nak menunjuk2 jer…sikap tak ikhlas dalam perbuatan.berdosa jugak…

        0

        0
      • meow says:

        Haip. Riak tu dah kira syirik kecil. Syirik kan dosa besar. Kan kan kan?

        0

        0
    • miss lollipop says:

      terima je la johan, noh gadut tu komen umum, kenapa awak yang terasa lebih, awak nak still selfie awak punya pasal la, tapi yg nak balas komen beria tu kenapa, siap ana ente lagi.. hahahaha

      anyway, penyakit selfie awak ni memang teruk pun, sampai mak awak meninggal pun nak selfie tunjuk muka konon sedih… miss pernah kehilangan ayah, masa ayah meninggal tu, miss tak teringat lansung ke hanphone pun, ntah mana2 ntah hp miss time tu, ni kan lak nak selfie bagai… apa dahhhhhh, macam jakun pulak…

      0

      0
      • shanan says:

        Entahnye..baru nak dalami ilmu sikit…da nk tunjuk terer, da rase diri tu hebat nak menyangkal mufti..

        0

        0
        • johan plz jgn balik msia says:

          aku liker yg ke 100..nak tunggu ke-1000

          0

          0
        • Joy says:

          Ni lah dia set set baru belajar agama sikit, dah rasa diri above semua. Dari dulu tak suka dia ni, even berlakon pun. Mcm fake gila.

          0

          0
    • Anonymous says:

      Makk aii…camtu kebaikkan ni mmg patut la dimegah2 kan? Pelik2 ko ni

      0

      0
  2. ana says:

    amboi kau…nk melawan mufti..kau sape?

    0

    0
    • Anonymous says:

      eh ikot niatlah..tapi aku tgk gambar2 johan neh tak rase pon die riak..biarlah die..

      0

      0
      • anon says:

        x rasa die riak pon.. tp tetibe cam die lak sentap.. mufti tu ckp umum je pon kan? hurmmm.. mmg x riak. tp cam dah jadi berlagak lak. adehhh..

        0

        0
      • mak anon says:

        anon…kann..berlagak dgn riak tu cam lbh kurg sme je bg aku….berlagak cam nk tunjuk kat semua org ko (johan) je laa y plg baik,plg alim warak..konon2 nk mnta pujian dr org…pastu bl org komen “wah,baiknye johan”..johan pun bls “x ade laa sy bese2 je…sy br nk mendalami islam byk lg bnde y sy ptt bljr”…ayat cam poyo..y sbnrnye si johan ni attention seeker tu je…xtau laa ape y die nk tunjuk kan sgt…tp lps si lana tu kawen ttb pulak kann nk g bljr kat india…hahahaha…memperguna agama tuk pikat wanita pun x elok jgk johan..igt tu..buat biar laa krn Allah…hrp2 niat ko nk g bljr kat india tu mmg btl2 krn Allah bkn sbb bnde lain..

        0

        0
    • Orang Awam says:

      Apsal? Mufti tu Tuhan ke yg tabalkan? Manusia yg bg gelaran tu, kan? Cukup2 le mendewa2kan manusia.

      0

      0
      • hiks says:

        xpayah mempersendakan mufti. even ko xsetuju pun, jadilah manusia yg merendah diri. hormati org yg tinggi ilmu dan amalnya.

        0

        0
      • orang awam y sentap says:

        dan ko pun cukup2 laa mendewa2 kan artis pujaan ko tu….mmg laa gelaran mufti tu manusia y bg..tp ko igt sng2 ke nk dpt gelaran mufti tu??bkn semua org sng2 leh dpt..even ko bljr smpai ke india,pakistan,uzbakistan ke smpai ke kutub utara sekali pun ko mendalami islam lum tentu ko layak di pggl mufti..lg satu gelaran mufti ni sgt berat tggjwb nye..nk menegur masyarakat y mudah sentap cam ko n cam johan ni mmg ssh..asik nk argue je..klu boleh ko tnye laa mne2 ustaz y ilmu nye lg tggi dr ko ni diorg pun x hingin nk jd mufti tp ianya merupakan satu kewajipan bg mrk y ade ilmu,fhm ttg hukum hakam menegur kesilapan org…x slh nk berselfie tp perlu ke nk berselfie sblm solat,slps solat mne perginya niat asal sesuatu ibadah itu..sedangkan imam besar masjidil haram pun sudah memberi peringatan kpd para jemaah haji y bakal menunaikan haji di mekah supaya tidak berselfie ketika sdg beribadah…harap maklum nyee….pergi masjid tuk beribadah bkn tuk nk berselfie…

        0

        0
  3. Tak suka Johan! says:

    ‘Belum faham apa itu hablumminannas’ Johan oii, ilmu baru sekangkang kera sibuk nk bg komen / ceramah dkt org. Tak sedar diri langsung!

    0

    0
  4. Senah says:

    dr kau sibuk bselfie bagai, baikla tambahkan ilmu ko yg tak seberapa tu!

    0

    0
  5. Anonymous says:

    Bodoh johan

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Beliau maksudkan selfie bertelekung, pegang Quran, atas sejadah tu. Nanti orang puji-puji, takut terbit rasa riak di hati. Bukan selfie dengan orang tempatan di sana lepas kau solat. Johan ni kalau panggil tak bijak karang, terasa pulak.

    0

    0
    • huhhh says:

      nk like ayat ko 1000000 juta kali. huhuh

      0

      0
      • Anonymous says:

        hahahaha….so,nmpk sgt laa si johan ni pergi ke india tu tuk ape sbnrnye…motif???padahal mufti tu tegur umum je die pulak y sentap terlebih…haih,johan mkne nye btl laa ko ni mmg nk menunjuk2 kan y konon ko g bljr islam kat india tu…kah kah kah…sape mkn cili die terasa pedas..

        0

        0
  7. hek ele says:

    kecohla korang. mufti ke ulamak ke manusia biasa je, jangan le sampai takleh ditegur..taksub sgt bila mereka berkata. betul ke salah bukan manusia yg jatuhkan hukuman,
    banyak isu lain, selfie ni nothing compare tu other immoral things.

    yg dok cakap suruh dia tambah ilmu bagai le , at least he showed good things..
    ko? membuang masa dalam page hiburan macam BN ni (fine..termasuk aku) ..dan mengutuk artis dan antara satu sama lain.. zass

    senang citer kalau baik sgt tayah masuk blog hiburan ni. bulan pose pegi beribadat sana.
    okbye

    0

    0
    • Anonymous says:

      hek ele….dh mmg menjadi satu ‘kewajipan’ pulak bl g masjid kene berselfie…penyakit selfie ni klu x di rawat di takuti akan memudaratkan so adalh lbh baik menegur kannn…anggap je laa selfie ni mcm penyakit kusta klu x di rawat kan merebak ke tempat lain dan boleh membawa maut..y ko pulak nk sentap ape hall…btl laa pe y mufti tu tegur…die menegur je bkn die kata haram pun berselfie tuh…mmg laa berselfie isu kecil je tp isu kecil klu x dibendung akan jd isu besar..lg satu teguran mufti tu umum kot xde kene mengena dgn si johan ni tp kenapa die pulak y ttb nk sentap bagai…

      0

      0
  8. NOR says:

    JOHAN….DIAM ITUKAN LEBIH BAIK…

    0

    0
  9. apapuntakboleh says:

    kena ngk kenapa mufti cakap macam tu
    kena baca full statement dr mufti
    aku yg bodoh ilmu agama ni rasa….
    kita gi solat pastu selfie post kt fb
    kita buka puasa makan durian king post kat fb
    Aku yg hidup biasa2 ni ngk jelah terliur juga nak rasa musang king
    Aku buka puasa sorang sbb single ngk org buka puasa dgn husband ngan anak2 terasa jugak la tak tipu
    niat asal apa
    sbb nak share je ke
    if ada rasa riak dan sombong sedikit ini la bahaya nya
    Luqman hakim berkata jika ada rasa sombong/riak dalam hati manusia sebesar biji sawi pun
    tak masuk syurga la dia
    sifat sombong tu milik Allah sahaja
    jadi Mufti tu nak kita avoid benda2 mcm ni la
    dats y dia bagi nasihat
    yg aku tahu la org yg betul2 cari akhirat jarang yg minat2 dunia
    diorang berpada2 cth ustaz ebit lew

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Pelik lah … Datuk Noh Gadut bagi nasihat secara umum tapi si Johan pulak nak terasa

    0

    0
  11. AKU says:

    ALHAMDULLILAH…..

    0

    0
  12. miss A says:

    serius awat makin x suke dia ni!!!! rase x matang langsung!!!! riak vs sombong~ hello mende yg same ok… haiihhhh~

    0

    0
  13. akak yang agak meluat says:

    adoi dik…. siapa yang makan cili dia yang terasa pedas…tak payahlah mempersoalkan statement orang yang ke arah kebaikan….kot la iya pun ilmu ko lebih mengunung drp semua orang tak payah nak buat statement cam tu dik…akak dengar pun seriau tau

    0

    0
  14. lisa says:

    aku pun punya kawan suka selfie sebelum solat terawih atau sesudah aku tak pasti.hantar gambar whatsapp berhijab bagai. bersama anak2. itu hari pertama.
    hari kedua pulak selfie juga..kali ni bersama ank2 dan suami dia.. pas tu hantar whatsapp group chat lagi
    terus terang aku meluat tengok bukan jealous tapi menyampah.beribadat tak usah nak tunjuk2.tunjuk je pada tuhan.tak sedikit sebanyak riak tu datg..so yg second day dia post aku tak layan.sorang je kwn aku yg komen ..third day dia senyap

    0

    0
  15. lina says:

    ada kwn aku jug hari pertama terawih post gambar kt whatsapp chat group pakai tudung bagai walau anak beranak tk bertudung waktu hari lain.1st day layan jugaklah.second day menjadi2 pulak kali ni husband dia pun ada.kalau nak tujuk background masjid yg cantik takpelah..ini alat2 muka dorang je. aku tak layan hanya sorng je yg layn..tak faham org2 ni..sedikit sebanyak riak pasti ada so skg dia dah stop posting.menyampah

    0

    0
    • Liza says:

      Rilek la. Yg nak dengki kenapa. Tulah ujian buat kita. Kalau menyampah2 ni misti sebab kita tak buat khen…khen…khen….
      Hati dah hitam tu kak, zikir byk2

      0

      0
      • Anonymous says:

        dengki jauh sekali…watch you words

        0

        0
        • liza hitam putih says:

          Klu nk kata org hati hitam … sila lihat komen sendiri sama ada komen itu berbentuk putih ke hitam … cik liza oiiiiii ….

          0

          0
      • Anonymous says:

        cik liza ooiii kalau tak tahu nak berkata2 baik.tak oerlu beri komen.komen anda tak kena pada tmpat menuduh org hati hitam bagai.apa putih sangt hati awak yg menuduh org berhati hitam dan dengki.fikir dulu sblum menaip..jgn asal boleh..

        0

        0
      • ros says:

        lebih baik berdiam diri dari berkata kata yg membawa fitnah ya cik liza.belajr dari kesilapan.

        0

        0
      • ros says:

        lebih baik berdiam diri dari berkata kata yg membawa fitnah ya cik liza.belajr dari kesilapan.g

        0

        0
  16. aku cantik molek says:

    orang nasihat tu cuba la dengar. kalo x faham pi tanye. mufti mmg manusia biasa tapi mrk ada bezanya dgn kita yg ilmu x dalam. so at least kalo nk bukak mulut or type kat insta tu jgn la tunjuk sgt kjahilan kita. riak adalah satu fosa yg berat. pi cari kitab dan attend klas agama. jgn selfie je manjang. peace yaw

    0

    0
  17. lisa says:

    apa kena mengena tak buat dgn nak marah2 org yg tunjuk2..kalau saya buat pun saya takkan tunjuk2..takut riak..cuma tak faham dgn org yg suka tunjuk2 bila buat kebaikan..utk apa sebenarnya.?? selfie setakat tunjuk muka ..bukan tak pernah nampk muka dorang pun.

    0

    0
  18. Piah Skema says:

    Adoi, pelik2 komen kat sini. Memang la mufti manusia biasa. Tapi secara generalnya ilmu agama tinggi jugak kot kalau dah dilantik jadi mufti berbanding Johan tu. Hehe. Sedangkan kita rasa bangga senyap2 (dalam hati) dgn kebaikan yang kita buat pun dah boleh hapus pahala. Ni kan plak dok tayang2 kat sosial media. Kita manusia biasa, susah nak lari dari rasa riak tu. Sebab tu mufti tu nasihatkan macam tu. Kalau takda rasa riak baguslah, tak perlu defensive tak tentu hala.

    0

    0
  19. Piah Skema says:

    “Mungkin dia beri nasihat takut timbul riak atau dia belum faham apa itu hablumminannas”

    Sedap je cakap Mufti tak faham hablumninannas. Kalau ko faham sangat takdalah ko main2kan hati perempuan. Oppssss..

    0

    0
  20. Honeybee says:

    Err…belajar agama kat india? India mostly shia ke sunni? Tapi..nak menimba ilmu tak salah…jangan confuse cukup

    0

    0
    • ngerikan? says:

      India bnyk juga fahaman syiah dan ajaran sesat … tak ingt nama. Bnyk juga Sunni.

      0

      0
  21. HantuKuburanCina says:

    Suka aku ramai sangat Ustaz Mee segera Kat sini..hajajahajjjahaj posa ke?…..bangga aku jd org Malaysia…hampir semua rakyat Malaysia jadi ustaz segera…dah LA ustaz segera…yg segera ni pun hormat agama lain di Malaysia ni….bangga aku ngan korang. .tabik spring untuk korang ….kbai

    0

    0
  22. hhDD says:

    Tengok isi la baru nak komen balik johan..ak lg pelik nape ko suke main2 kn hati perempuan..lol

    0

    0
  23. Huk Aloh says:

    Antara anda-tanda Akhir Zaman apabila manusia mengutamakan artis dari ulama’ dan juga menidakkan kata2 atau nasihat dari para alim ulama’.

    0

    0
  24. Miss Bunga says:

    Boleh selfie tp x payah kau nak upload sgt laaaaa setiap masa gambar kau yg tgh habis sembyng ke tgh habis dgr ceramah agama atau apa2 je laaa… simpan je gambr tuu x mati pun rsa nya kalau kau x share dgn siapa2…

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Hurm..mcm tu la artis..belajar agama sampai india (kenapa mesti ke india?) biar ikhlas..ilmu sedikit jgn mendabik dada johan..
    Apa perlu nk berselfie kt masjid..lepas solat etc..kita pergi masjid nk beribadah..kdg2 kita intent untuk menunjuk2 dalam tk sedar..sebaiknya handphone tu tinggal aje kt rumah..nk beribadah bukan lama..tinggal la sekejap dunia tu..
    Tgk byk jugak gambar dia ni balajar agama..mengaji..etc..perlu ke nk publish..stay humble la bro..belajar diam2 sudah…

    0

    0
  26. siti says:

    apa? ade jugak org buh hashtag #27kaligandapahala kat gambar sendiri ke… choiiiii…

    0

    0
  27. macammacam says:

    betul laa ape datuk noh gadut tu cakap..kita ni nk dpt khusyuk dalam solat pon susah..ni lg la selfie2 lepas solat la ape la…x ke ckit sebanyak akan menimbulkan perasaan riak…kan ke lebih elok simpan je foto2 selfie korang tu..kui3 =)

    0

    0
  28. Anonymous says:

    y sbnrnye si johan ni attention seeker..die nk bgtau kat si lana tu rugi x kawen dgn die..kuikui…alaaa….johan ni nk pujian je..korg ni cam x fhm2 pulak…so kpd y ske mendewakan artis tu puji laa skit artis y korg duk puja dan sanjung tu..so mari lah kt beramai2 memberi pujian y x putus2 kpd si johan ni…supaya bertmbh riak di hati nye..hahaha..dlm rmai2 artis johan ni y plg warak,alim ularmak plg baik skali skola tahfiz uolllssss mne de artis y cam johan ni…untung sape jd bini eh..kan johan..kehkeh..kelebihan nk usha awek nti sbb ade ‘agama’..perlu ke setiap minit,saat,masa nk berselfie??g kelas agama selfie,g solat selfie,lps solat selfie,ngaji selfie…urmmm….hnya Allah je tau niat msg2…kt y tgk ni pun kkdg rs meluat,nyampah…erkkk….

    0

    0
  29. kakak cantik rupanya maknyah says:

    Aku kompom johan mesti trase pedas dgn komen dato noh gadot sbb kt india dia mesti byk mkn kari kan….

    0

    0
  30. Anonymous says:

    Riak tu okay lagi? Pelik2 la dia ni..

    0

    0
  31. Anonymous says:

    kalau sekadar baru masuk bljr kat india tu x payah lah nk pertikaikan org yg dah lama bljr tu. Belum abis bljr lagi tu, baru nk kenal huruf je…org tu berckp mestilah ada sandarannya walaupun nabi x sebut selfi tapi perkara seumpamanya. Kena fhm dahulu apa makna ria’ dan bgmna yg dikatakan ria’ tu…bagi abis bljr dulu.

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Last2 Lana dapat yg jauh lebih sado n hensom…

    0

    0
  33. Anonymous says:

    Dah lama aku nk cakap…akhirnya Lana dpt suami yg baik n penyayang jauh lebih hensom n sado…

    0

    0
  34. Ntahape2 says:

    Aku rasa baik ko ni diam dari banyak bercakap yang bodoh. “Dia” tu bekas mufti. Kau tu apa? Cerminkan diri dulu sebelum berkata-kata, sama jer kau ni dengan wardina. Sampah.

    0

    0
  35. AkupAku says:

    Abby abadi versi lelaki??

    0

    0
  36. Anonymous says:

    nk pinjam kata2 rita rudaini…kalo tk pandai..simpan sikit kebodohan tu..
    attention seeker!!
    1) abby abadi
    2) sam
    3) wardina
    4) johan
    cuma sam je blm dpt hidayah jadi ustaz segera…sok semua masjid satu Malaysia dia selfie..nk bgtau dia baru habis solat…

    0

    0