Written by Bella | November 25th, 2015

Rosyam Nor satu nama yang tidak perlu di perkenalkan lagi didalam dunia lakonan Malaysia. Walaubagaimanapun, bukan mudah untuk beliau terus kekal dalam industri hiburan apatah lagi mengukuhkan nama beliau dalam bidang yang cukup mencabar ini.

Mula terkenal menerusi file Gila-gila Remaja, Rosyam juga pernah melalui saat dimana beliau di maki ataupun di jerit oleh pengarah di lokasi penggambaran bagi mendapatkan hasil yang terbaik.

Tiada perkara mudah dalam apa jua pekerjaan termasuk pelakon. Saya bermula dari bawah dan belajar banyak selok-belok dunia seni. Saya dah biasa kena marah, kena maki atau kena jerit di lokasi penggambaran. Semua itu membentuk jati diri saya sekarang ini.

Walaupun  ketika namanya sudah terkenal, Rosyam akui beliau masih menerima layanan yang sama daripada mana-mana pengarah sekalipun dan  populariti itu bukanlah satu jaminan untuk terlepas daripada menerima teguran daripada pengarah.

Bagi saya cara dulu dan sekarang amat berbeza. Sepatutnya sebelum masuk ke lokasi memulakan penggambaran, harus ada sesi latihan lakonan. Namun sekarang semuanya kejar masa jadi cara itu amat jarang dipraktikkan. Jadi kebanyakan pelakon generasi sekarang tidak banyak ilmu lakonan.

Seseorang pelakon itu akan kekal bertahan apabila ada kerja yang bagus ditambah dengan populariti. Saya pernah kena maki oleh beberapa orang pengarah popular walaupun waktu itu nama sudah berada di puncak.

Popular atau terkenal nama seseorang pelakon itu bukanlah jaminan untuk terlepas daripada kena tegur oleh pengarah.

Sedar perkara itu demi kebaikan masa hadapan beliau, Rosyam langsung tidak pernah ambil hati akan kata-kata kesat daripada pengarah dan ia membuatkan beliau lebih memahami mutu lakonan beliau sehingga berada di tahap beliau sekarang.

Sumber Berita: Mangga Online

31 responses to Pelakon Sekarang Tidak Banyak Ilmu Lakonan, Popular Bukan Jaminan Untuk Lepas Daripada Teguran Pengarah – Rosyam Nor

  1. kutu says:

    trend skarang ni produser berebut2 amik pelakon yg low IQ..yg bimbo..yg bajet2 cun/hensem..buat kontroversi sket2 komfem dpt jd pelakon.
    tapi tak semua mcm tu..ade yg betul2 berbakat tp produser lak memilih..

    0

    0
    • Cuci muka says:

      Oh sedar. Ingatkan tak sedar. Rosyam sedar aku lega jugak, yg tv3 tu? Slot akasia dok ambik budak2 baru yg haram takleh blakon especially heroin. Why korg tak phm2 yg budak2 baru mcm mia ahmad, ruhainies, nadia apa tah, zahirah zainol semua tu BELUM LAYAK utk bwk watak utama?
      Yes they may have the look but not the talent and experience..
      Bagi la bwk watak kecik2 dulu baru bagi watak utama..
      Aku rasa yg betul2 boleh blakon (cth yg bukan top la), siti elizad, ramona zamzam, shakila khoriri …..
      Jgn fikir nak byr murah je trus ambik budak2 muka baru last2 cite tu takde quality..

      0

      0
      • Senah branak 3 says:

        Stuju ngan Kutu & Cuci Muka.
        Quality drama tv3 dah jadi hampeh, very low quality..
        Bukan takde pelakon yg berbakat, yg boleh bwk watak dgn baik, tapi syg.. Bagi kat budak2 baru yg kayu..
        Aku perati ramona zamzam & siti elizad tu lama dah. Betul dierg tak top sgt tapi dah betahun dierang belakon n lakonan dierang gempak kot. Jahat jadi jahat, baik jadi baik. Ingtkan org tak perasan 2 org tu..

        0

        0
        • Anonymous says:

          X semua drama TV3 xde kualiti. Akulah Balqis pkl 7pm tu best jew.

          0

          0
        • Milla says:

          Patutnya si Nabila tu saman je Suhan Produksi ni. Sampai bila nk lindungi penjenayah? Bongok! Hampeh betul kompani ko. Steven Speilberg buat filem berbilion-bilion pun x dera para pelakon.

          0

          0
        • Anonymous says:

          zaman kau dah berlalu wahai rosyam. jadilah pemilik company yg ada kaliber. x payah nk backing si mental pengarah kau tu la. muak tau ke..muah. mengaku je company ko pun…gila.

          0

          0
        • Anonymous says:

          Mana Finas…mana SENIMAN? Patutnya Suhan Movies kena banned je.

          0

          0
      • a says:

        maki hamun bukan budaya kita.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Tinggi mana atau terkenal nama seseorang pengarah itu bukanlah jaminan untuk memukul org hingga lebam. Itu adalah jenayah.

      0

      0
    • Anonymous says:

      pengarah tahi bawah syarikat hampeh ko je yg pukul2 org sampai lunyai. yg ko pukul tu bukan anak anjing la wei.

      0

      0
    • Anonymous says:

      YG PALING HALUS ADALAH YG KOMEN KAT INSTA SITI TU BUKAN SITI.

      0

      0
  2. jiji says:

    motif?kena maki tapi tak sampai kena belasah kan?agama islam dan undang-udnang hak asasi manusia tak pernah benarkan kezaliman walau alasan apa sekalipun, penjahat pon tak boleh kena usik dengan polis or sesape unless dijatuhi hukuman je.ingat tu.

    0

    0
  3. anon says:

    Bekas hero yg paling tak hensem, sakit mata tengok. Pelakun utama lelaki & perempuan kenelah yg lawa, baru sedap mata memandang. Anyway, pelakon skrg tak banyak ilmu lakonan???? Kene bermula dari bawahlah. Kene cari experience dulu, pengalaman bkn blh dibeli… Dia buat statement ni sb sokong pengarah skt otak yg tampar pelakon ke? Tak sepatunya amik org gila jadi pengarah…
    Dia ni perasan dia pandai berlakon sngt ke. Hmm…tak pernah minat dgn dia ni. So shut up & get lost, ok??

    0

    0
  4. apa punya turr says:

    Eleh ko takat kena maki jer.. tak kena tumbuk khenn..?? so better shut up.. Kang orang panggil ko hero tua sentap plak khennn..?? Podah la ko rosyam.. Ko jangan nk bela sangat pengarah yg kaki pukul.. cuba dia pukul ko.. agak2 ko nak diam je ker..??

    0

    0
  5. sue says:

    Semua orang bermula dari bawah ayahanda Rosyam. takkan lah terus pandai berlakon. Kalau dah macam tu, ayahanda kenalah bukak akademi lakonan dulu. sapa lulus baru boleh berlakon drama/filem. Make sense tak? Tak payahlah nak backup pengarah gila tu. walaupun tak sebut, tapi dah tau apa maksudnya.Sentuh bukan muhrim pun dah haram, ni pulak nak belasah anak orang nak ambik feel. akal takde kot.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    pengarah dlu x ad marah2 smpi pukul pelakon..x mcm pengarah skg..betul x datok rosyam…

    0

    0
  7. Anonymous says:

    Alahai cik syam. Harapnya statement ni tak dikeluarkan dengan niat nak back-up pengarah yang pukul pelakon semata-mata nak dapatkan feel yang dia nak. Kena maki hamun, hati je sakit. Kena penampak penumbuk, muka bengkak & lebam weh. Lain benar cara dedua tu.

    0

    0
  8. Aku says:

    Alah cik syam… Dulu baru2 ko berlakon pun sama kan…baru2 berlakun mcm kayu jugak so… Ajar n tunjuk cari baik… Mcm budak baru masuk skolah… Tk perlu maki2 dan pukul…

    0

    0
  9. annoyma says:

    Dia masih nk menegakkan benang yang basah….buat statement defend pengarah dan penerbit jeh..anggap pelakon2 sume tak guna.

    0

    0
  10. Anonymous says:

    mengaku je lah ko tu samseng sama mcm si pengarah paling bengap 2015 yg pukul si pelakon tu wei.

    0

    0
  11. Anonymous says:

    pengarah sewel..kau pun sama2 sewel!!!

    0

    0
  12. anonym says:

    kesian semua syok sendiri,perasan baguih,baguih tang mana pon tak tau la

    0

    0
  13. nil says:

    sorry to say,..
    sya memang x minat dgn rosyam nor ni..ntah kenapa…even kalau dia buat drama@movie pun sya x tngok…
    one more thing dia dan aaron aziz tu…sbnarnya dah x layak nk berlakon ala2 cintan cintun atau kontrol macho @hensem ni…not anymore…bak kata org rmai dah x sesuai gitu

    0

    0
  14. jiji says:

    saya ada satu persoalan kepada tuan rosyam, seandainya salah seorang anak perempuan anda yang kena belasah dengan pengarah ni, adakah reaksi anda masih sebegini?

    0

    0
  15. Gone by the wind..! says:

    Aku…
    Tak Minat langsung dgn Pelakun Melaya dan Kota Singa nie..
    a) Dato Rosyam Noor- “GangStir Tua”
    b) Aaron Aziz – “Control Guy”
    Both of U … Yr time is over as from now….
    Memanglah tak jejas periuk nasi korang sikit pun…
    Cuma
    nak update kat korang be2….

    0

    0
  16. . says:

    Pelakon melayu semua sama sampah!dari dulu dulu sampai sekarang berlakon semua kisah kemaruk celah kangkang.takde perubahan langsung.acacah poyo sangat!

    0

    0
  17. says says:

    Nie sorang lagi artis gua.kau dulu pun sama juga.baru2 memangla.tak kan nak kena pukul patah riuk baru nak dikatakan pelakon hebat.kau pun nasib je dapat gelaran dan semewah nie.sebab saingan kau pun semua sama.filem?apa yang hebat sangat filem kau.semua kisah cinta asyik kemaruk celah kangkang saja.semua tu perosak generasi.

    0

    0
  18. . says:

    Bila bercakap selalu nak up saja.macam bagus2 je.kau hebat sngt ke.musim kau je nak meriah skg nie.Dah berapa banyak filem hollywood,hong kong kau letupkan?Taraf kau sama saja dgn pelakon baru.bezanya hanya masa dan nasib saja.

    0

    0