Written by AbangNara | June 10th, 2011

pekida saman kl gangster

Sila jangan gelak kerana ini perkara serius. Pekida dilaporkan ingin menyaman dua pengarah filem kongsi gelap iaitu Syamsul (KL Gangster) dan Farid Kamil (Kongsi) kerana mendedahkan beberapa perkara sulit yang digunakan di dalam pertubuhan mereka. Maknanya menerusi kedua-dua filem ini, rahsia Pekida bukan lagi rahsia. Ketua Ahli Majlis Negeri Pekida Wilayah Persekutuan, Shikin Begum berkata:-

Kami melihat filem Kongsi dan yang terbaru ini KL Gangster telah melampaui batas apabila menggunakan kata laluan dan kod rahsia Pekida. Mereka juga telah membuka banyak rahsia Pekida dengan menerbitkan filem bercorak gengster yang sebenarnya hanya memalu dan menjatuhkan martabat bangsa Melayu sendiri

Abang Nara tak tahu sama ada boleh saman atau tidak atas kes ini sebab Finas telah pun meluluskan tayangan filem Kongsi dan KL Gangster. Disebabkan Abang Nara bukan lawyer maka Abang Nara pun tak tahulah bab-bab perundangan ini. Mungkin hal ini boleh dibincangkan dari hati ke hati antara pihak-pihak yang terbabit. Jangan ada benci (bak lagu Casey).

Sesungguhnya Abang Nara respek dengan kata-kata Yusof Haslam yang menunjukkan ketegasan dan kemachoannya:-

Kalau hendak fikirkan pelbagai komen orang terhadap filem atau drama terbitan saya, memanglah orang akan cakap macam-macam. Perkara ini bukan satu isu yang perlu diperbesar-besarkan. Filem KL Gangster hanyalah sebuah cerita rekaan dan tiada kena-mengena dengan mana-mana orang perseorangan atau pertubuhan. Kita sudah mendapat penapisan dan kelulusan daripada Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM) dan Kementerian Dalam Negeri sebelum ia ditayangkan. Jadi saya tidak mahu layan perkara seperti ini,

Akhir kata, Abang Nara dah pergi tengok filem KL Gangster semalam. Daripada 5 bintang, Abang Nara bagi 4 bintang. Nantikan review lengkap filem KL Gangster petang nanti. Sekian pesanan daripada Abang Long Nara Kampung Kerinchi.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

120 responses to Pekida Mahu Saman Syamsul & Farid Kamil Kerana Dedah Perkara Sulit

  1. eisyalurv says:

    urmmmmmm….

    0

    0
    • DinDa says:

      Perkara sulit???? aku enjoy je tgk citer ni…tp apa benda perkara sulit yg syamsul dah buat??

      0

      0
      • anarsist says:

        bagus la.keluar lagi cerita gangster2 mcm ni..cerita berunsurkan agama satu haprak pun orang tak amik kisah..biar makin jahanam malaysia ni.biar Allah turunkan bala banyak2 kat malaysia ni.biar sedar sikit

        0

        0
        • PARAMORE says:

          ABESTU KO NAK CITE GENRE MACAM NUR KASIHHH TU JELAAAAAA MASUK PANGGUNG BARU KO PUASSS HATI.?? OTAK MCM LU NI MEMANG TAK BLEY PEGI JAUH LA. LU INGAT SENANG KE NAK BIKIN INI FILEMM.?? KONDEM DAN KOMEN JE RETI..!! HAMPEH PUNYA MELAYU.. KASI SUPPORT SKETTT LA MELAYU BOLEH BUAT CERITA HAMPIR SAMA MCM ONGBAK.. APA LAAAAA LUUU..

          0

          0
        • hijau says:

          anarcist nak cter mcam yusof haslam buat dulu2 tu tak.. die rindu haha

          0

          0
        • PARAMORE says:

          ABESTU KO NAK CITE GENRE MACAM NUR KASIHHH TU JELAAAAAA MASUK PANGGUNG BARU KO PUASSS HATI.?? OTAK MCM LU NI MEMANG TAK BLEY PEGI JAUH LA. LU INGAT SENANG KE NAK BIKIN INI FILEMM.?? KONDEM DAN KOMEN JE RETI..!! HAMPEH PUNYA MELAYU.. KASI SUPPORT SKETTT LA MELAYU BOLEH BUAT CERITA HAMPIR SAMA MCM ONGBAK.. APA LAAAAA LUUU…..

          0

          0
        • jabun says:

          Pekida nk luit sbnarnya

          sumbat ngn luit diam ah!

          mcm mana filem mesia

          nak maju asyek tk puas ati je keja.

          0

          0
        • anak cina campur melayu says:

          ekellehh si anarsist ni..ada ke patut doakan tanahair sendiri jahanam..pikir pakai otak ke lutut ekk..nk tegur pun biarlah dgn cara berhemah..klu org tak nak sedar gak turun la apa bala skali pun tak kan sedar2 gak..nama pun manusia..klu btul2 jadi bala..ko dgn family ko pun hancus..adoyai..klu citer berunsur agama org tak amik kisah nape filem Nur Kasih leh capai 3.5juta dlm masa seminggu tayangan dol..xkan bunian yg gi tgk citer tu kot..

          0

          0
        • fitt says:

          betul tue,filem2 mcm ni akan mjahamkn lg org melayu wt jahat….satu ari nti msia turun bala baru ler myesal…aku ternanti2 allah turun bala…coz org malaysia terlalu byk dimanjakan…..

          0

          0
        • PARAMORE says:

          FITT : KAU NI MEMANG GILA KE MINTAK TUHAN TURUN BALA KAT MALAYSIA NI..??? ITU HANYA FILEM. KAT KL TAKDE PUN SAMPAI JAHAT MACAMNI. APA GUNA POLIS YANG ADA.?? OTAK SEMPITT LAH LU

          0

          0
        • pUkida says:

          mcmlah melayu tak pernah buat jahat lol!

          0

          0
        • ms whatever says:

          mmg poyoh la ko ni john…harap bala smpy kat ko dlu k….

          0

          0
        • ms whatever says:

          mmg poyoh laa lu john…harap bala smpai kat ko dulu k….

          0

          0
        • Cullen says:

          ni la komen org bongok..cakap x pena fikir..sia² tuhan kasi akal fikiran..mdoakan musibah kepada org lain..bodoh betul..ni kan setakat filem je..bukannye dia galakkan org kat malaysia ni jadi gangster…filem ni pengajaran..nk bgtau 1 malaysia apa akibatnye kalau gatal sgt nk jadi gangster..otak tu kasi bukak sikit,,jgn jadik katak yg duduk bawah tempurung besi!

          0

          0
        • g6 says:

          fpekida bodoh 2 r yg mjahanam org melayu gok,bgus gak ada filem ni,bior org awam tgk perbuatan pekida/// puiiiiiii,hampir 95% ahli pekida mcmn sial,kalau korg nak menafikan lg,suka ati korg r,ingat org awam x taw ker?bodoh pekida.salam/// puiiiiii,ahada boroi kerana kuat makan duit haram n mabuk

          0

          0
        • sya says:

          adoi.. benci lah kau anarsist.. X baik lah nak doa2 turun bala. kalu Allah turun kan bala, ko pun kena jgk. orng berdoa elakkan bala.. ni x. apa daaa..

          0

          0
        • achik says:

          anarsist ni dia nak filem bodoh cam A.Razak Mohadein bikin ja..
          lawak bodoh apek..yg tu yg dia suka tu…hahahaha..
          yg PEKIDA pn kod rahsia apanya dalam filem tu…
          kalau dorang tak bagi tau mana 1 dialog yg kata kod rahsia tu,org xkan tau…PEKIDA sndri yg bagitau kat org dalam flm tu ada kod rahsia petubuhan sbb main saman2..hahaha

          0

          0
        • otoromen says:

          ntah….kalo stakat ayahanda,abg long ke….kod mendenye…xkn x leh guna kot ayahanda tu..abg long tu pun x leh sebut ke? ke nak pnggil abg kite ni abg panjang? p/s: anarsist tu mmg nk sgt bala kot… dah puas dia taubat …fitt tu lg la…kalo nk sgt pg indon.terjun dalam lubang gunung merapi..nk sgt marasa bala….bongok punya olang!

          0

          0
        • universal says:

          anarsist mcm bangang..kalo buat pon bukan ko pg tengok..ckp je pndai!

          0

          0
    • Gorgon says:

      Sulit apekebenda klu satu malesia dah tahu korang tu HAPRAK!!!

      0

      0
    • tahapeape says:

      bagus sgt ke pekida nih??? setahu aku, yg selalu dok dgr, grup pekida ni lagi gengster, camne leh bebas kat malaysia ni tah…tau2 nak saman org… sendiri bukak pekong yg pekida ni pon gengster…huahuahua… BODO

      0

      0
  2. abg long & kakak long says:

    hahahaha… ada aku kisahh ?????

    0

    0
  3. hafiz says:

    PEKIDA terasa plak..diorang tak mention pun dalam citer tu PEKIDA..no point nak saman2 ni..banyak lagi benda berfaedah boleh buat.

    0

    0
  4. apa pun x boleh says:

    lol..pdn muka…apa pn x boleh.!

    0

    0
  5. eri-chan says:

    woo mahu kena saman ek..tak tengok lagi cerita ni..so tak tahu apa yg didedahkan

    0

    0
  6. lann says:

    Aku pekeso rileks jer…..

    0

    0
  7. don_nachos says:

    ni saja publisiti murahan…nak bagi org pegi tengok. jgn jadi bodoh.

    balik2 gangster…balik2 rempit…balik2 hantu.

    apasal sempit sangat idea & pemikiran org melayu ni!???

    0

    0
    • Orang selatan says:

      Aritu ada cerita hikayat……. :DD

      0

      0
    • amri says:

      habis kau nk cite main..

      0

      0
    • vast_mind says:

      balik2 gangster.. balik2 rempit…balik2 hantu.
      org mlayu kna wat citr blu main kat wayang baru la luas pemikiran.. pas tu kita sama2 kutuk lagi.. kutuk jer dulu baru gi tengok wayang x pun tuggu yang chetak rompaq keluar baru tgk x gitu din_nachos ??

      -sinister-

      0

      0
  8. nie feng says:

    Abang Long Nara Kampung Kerinchi? kan ke Abg Nara anak bongsu? ngih3 :P

    0

    0
  9. labuganeh says:

    citer org melayu.. pengarah melayu dedahkan rahsia gangster org melayu… nanti pengarah cine depa lak akan dedah rahsia gangster org cina.. tp rasa ye depa x berani kot.. kang x pepasal jd daging ketul dlm guni.. mungkin father dia dah biasa ‘gerak khas’ so byk connection kat bukit aman tu yg berani…

    0

    0
  10. Amir Hamzah says:

    Aftermath: ramai org berpusu-pusu nk tgk KL Gangster bagi melihat sendiri dakwaan yang dikeluarkan PEKIDA. LOL

    0

    0
  11. aReaL says:

    Abang Long Nara…??? Hehehe… Kang Kena Saman Lak Ngan Pakida.. Anyways, Selamat Pengantin Baru.. Sorry Tak Dapat Datang Masa Majlis Hari Tu… Semoga Berkekalan… Ami…!!!

    0

    0
  12. Jembalang Tanah says:

    Owh…ni kes xde kerja yg nk dibuat dh ni! Negara Malaysia mmg terkenal dgn aktiviti saman menyaman ni!! Ni nk tegur si abg nara ni sekali lh, knp ayat kat atas tu bercampur.. “Sila jangan gelak kerana ini perkara serius”” Ayat apa ni?? GAGAL!! Mula2 suruh Sila lepas tu ada plk Jangan…… hurrrmmm……

    0

    0
    • zas says:

      apa beza dengan please do not?

      0

      0
      • pokhang says:

        Jembalang Tanah ni buat2 terror laks aih….ni beautifulnara….bukan blog DBP…der..!!! aishh…malu kokrang aih..

        0

        0
    • dindong says:

      tuh la pasalnye..tuh abg nara punye ayat tuh saje2 bikin ayat lawak la..jembalang tanah ni tbukti la takde sense of hunour langsung..
      kene salu rajin2 la iye tengok maharaja lawak..develop your sense of humour ya.. :)

      0

      0
      • thephenom says:

        rasa2nya jembalang tanah pun wat lawak jugak tu….

        kalau dia serius, maknanya dia memang……

        0

        0
  13. Ann says:

    5 bintang…

    0

    0
  14. hmmm says:

    NTAH APE2 JE PEKIDA NI ..ELOK2 ORANG TAKTAHU RAHSIA PEKIDA,DENGAN ADANYE BERITA NI TERUS SATU DUNIA TAHU ..KECOH LA PEKIDA NI

    0

    0
  15. adik abg nara says:

    Jembalang Tanah ni bodo….tak tau TANYA..!!!! orang macam kau nie elok jadi transformer jer….hahahahhaaa….!!! dier cakap SILA jangan..bukan DIPERSILAKAN jangan..!!!!

    0

    0
  16. van wilder says:

    sentap pasaipa pekida?hangpa mmg lagu ni pun kt luaq sana

    0

    0
  17. uncle amran says:

    ntah pape la melayu ni..hantu…rempit…lawak…menyanyi…pastu tayang cerita indon tahayul…itulah pemikiran melayu…cubalah maju sikit..

    0

    0
    • lil_peach says:

      boleh bagi contoh pemikiran yang maju?

      0

      0
    • jerawat says:

      dh market byk nk tggk citer tu …nk wat citer macam transformers tu mane rmampu beb…..hollywood tu pun b4 diorg wat filem2 gempak cam skang ni dlu citer dia pesen macam tu gak cintan cintun,cinta bdk skolah,polis tembak org …cuba en uncle imran berpkran maju skit …

      0

      0
  18. Jejai sendat says:

    Sekarang tak kira lu Abang Long ka, lu Ayahanda ka, ini KL gua pegang………

    0

    0
  19. yanz says:

    aku pun tak paham apasal asyik nak buat filem2 gini..tak dapat jadi kat luar, buat dalam filem tunjuk gah sgt…pastu anak2 muda kita yang cetek akal dan fikiran ni pun suka la ikut…bukan suruh buat filem lembik, tapi kalau camni yang motif nyer nak tunjuk MALAYSIA ni ada gengster, rasanya tak perlu la kot..

    0

    0
    • Kak Long says:

      ko tak pham citer kot..tak tgk betul2…kan ade ditunjukan natijah kalo join gangster..cube paham ape yng nk disampaikan..akak sedih deq, jatuh airmata nengok mak die, sian gak kt adik pompuan die,bab pukul tu eksyen hiburan..at least kite maju skit bab2 action..realiti banyak la plak org de skil gaduh camtu.. ala..yg haruk sgt nengok smpai terbawak2 kt luar tu budak2 sekolah/agas2 jek, kita dewasa cube la bagi penjelasan kt diorg ye tak(lau tak terima luku jek pala die, org tua ckp melawan)..g satu bab rahsia tu budak takde “baju” pon da berani bukak, jaja buah@kod kumpln..lau boleh toksah babitkan budak2 jd ahli kumpulan, kusut je t ..bagi diorg tumpukan pljaran ..maju kan masadepan negara..pasal segelintir sudah ajar diorg bab2 geng..so takde rahsia la..bagusnye de majlis2 @ Pekida untuk zaman sekarang hanyalah utk mengeratkan perpaduan sesama bngsa, tolak ansur, & PERTAHANAN ,MENJADI TULANG BELAKANG TENTERA NEGARA bile negara dijajah musuh.bukan tunjuk hebat sesama sendiri..skang masa berjaga2 jek..n utk org luar, tak sume kumpln. mcm ni jahat, gangster, bnyak yang bagus2, bersahabat, tak abaikan family, aktiviti kemasyarakatan, hubungan adikberadik umpama cubit peha kanan peha kiri terasa sakit..agama juga tak lupe!..bergantung pada tujuan majlis tu sendiri..jgn kerana nila setitik abis rosak susu sePOT..maaf kasar bahasa.. pandangan saya..
      p/s: time suh rapat ukhuwah bnyak mengelak, cube ajak berparang laju jek..tgk t time berperang besar t sape lari dulu..hehe..

      0

      0
      • kay says:

        apa yg ko ngarut ni sampah??

        0

        0
        • mail says:

          kay, lu tak pham lu diam, sape lu panggil smpah!..suke2 hati pale lu je panggil org len smpah, lu tu ape?lu nk komen psl cerita ni la, bukan pasal org, ntah lu ni pukida tak?

          0

          0
        • Kak Long Bukan Pekida says:

          oo..ko tak paham ek? poin ak..1. Citer ni bawak mesej dr awl smpai akhir,so org yg komplen kata citer ni takde mesej baik pastikan kowang tenung betul2, ulang tayg 18kali br korg phm mesejnye..bab action gaduh tu okiela, lom de lg citer guna action mcm tu ..at least kite tak malu ngan filem antarabngsa, ni tak asik2 nk jiwang jek..hampeh..2. Yg terikut2 tu biasanya budak2 sekolah /org tua yg pendek akal, law tak ..takkan la dlm panggung citer lom stat dah kecoh2 sebut nama adikberadik,ahli pekida la,merah la,sbut ayahnda, bang long segala tu lom citer peel diorg pas luar panggung..(ha ..yang ni PEKIDA patut saman, sbb de bnyak diorg bukak kod..patut kene ade “abg pantau” dlm panggung). 3. Yang pling penting& wat ak terasa..sbb org ramai da kecam teruk PEKIDA & group2 bukan PEKIDA, kitorg (espcialy group ak) tak smseng pon, abg kitorg&ayah ,ilmu pertahankan diri ade,ilmu agama ade gak wlupon takde la cm ustaz2 sgt tp takde lak ajar wat jahat tunjuk hebat,hina org, crik gaduh ngan org @ diskriminasi kaum..kalo terjdi hanye segelintr..de gak ‘ahli’ kitorg wat jahat,amik kesempatan atas nama kumpulan, wat jenayah, tp group ni tegas..kasi ‘ajar’ 2-3 das pastu gantung trus..watpe simpan org yg asik nak wat hal..pening kepala..gpon nak bersihkan nama group da susah, trus terang tak sume mcm tu..bgusnye bile hidup berkumpulan ni, de caring sesama ‘ahli & keluarga”, berhimpun wat kenduri(kite duk berjiran pon blm tentu wat cmni,ade yg tak kenal jiranye langsung) bantu sesama ahli lau susah(tp tak bantu ahli law crik pasal..sorry..lu langsi lu sendiri mati jgn babit org len), etika berkumpulan, jg nama& bahasa esp. lau jumpe org tua ,politik2 tak main eh, ko penyokong PASke UMNOke PKRke..sume satu bumbung, undi jek lain2..mcm2 aktiviti de smpai wat family day tau..ape lg ko nak..pastu dr kumpulan ke kumpulan lain berkenalan, dr situ belajar hormat kepala, abg, adik..haa..trus kebajikan ahli seluruh keluarga dijaga smpai mati..mslh kite ialah memang perangai org kite bnyak yg de PHD, malas, suke menunjuk, pastu selfish,,asik die jek yg bagus org len sumenye tak bagus..malu dowh, ngan org mcm ni, tak pasal2 nama group dilabel buruk..zman komunis ngan zaman skang da tak sama,so motif tujuan kump, kene seiring masa..ape yg relevan ape yg tak..lau doplohpatjam asik begaduh jek, mampus la mcm tu..so phm2kan maksud ak ckp ni..ak amik kesempatan utk trngkan pd org luar yg tak bape kenal kump.2 mcm ni..ni ak tak bukak kod ek, so pahamkan kod ngan penjelasan ,lain maknanye..

          0

          0
        • LOong Si Naga says:

          butul..wa rasa ada butul..wa panggil bapak wa, ayahanda tercinta maaa, abang wa panggil Ah Long maa, manaaa ada bukak kod? lu tau kod apa kaa?lu tgk lu punya budak sudahlaa..olang lain punya kumpulan, olang lain punya pasatla..wa pun kumpulan maa..Ah Pek & the gang, tatak kacau olang punya..bikin malu ooo..lu duduk sana liam2 oo, jangan bising2..sikit2 mau saman, tala luit boleh pinjam wa maa..chiiiiseenngg punya olang…

          0

          0
    • peace says:

      engkau tahu kenapa penjara simpang rengam tu kerajaan malaysia bina??
      penjara tu hanya untuk gangster2.. yg buat hal..
      tak kire laa kat kl kew.. kat johor kew..
      kalau thailand datang buat kacau..
      kalau singapore
      ganster2 nie laa dorunk bawak keluar..

      0

      0
  20. bakal lawyer says:

    daripada org xtau jadi tau… sebelum ckp pk sebelum buat teliti.. adoyai… nk tgk lawyer mane yg sggp amik kes niey..

    0

    0
  21. azri naqiuddin says:

    saman lah PEKIDA oi..korg gak yg bengap..yg x reti jaga anak buah sendiri tu sape suruh…

    0

    0
  22. missz says:

    wow wiii… Apa yg terdedah nya..? Hahaha

    0

    0
  23. APADAAAA...... says:

    diaorg ni mmg aku tak panggil PEKIDA……aku panggil PUKIDA…….sebab berselindungan disebalik nama agama utk buat keje banjingan diaorg…..korang sendiri boleh tau budak2 PUKIDA ni mcm mana kan kat luar tuuuu….

    0

    0
    • melayu padu says:

      betul.. ak bukan ckp pe, de majlis2 lain yg wujud sume die banned, nk sman sbb guna pangkat, guna sistem cam dia , nk hapus kan jln merah jln putih..sume tak betul..mslhnya bebudak die bape ramai keje nite club tp bwk lmbang Al-Quran, ak keje hotel pon nmpak bape ramai bagi kad pekida pastu duk hotel layan pompuan. tupon still nk ckp up, kata majlis lain sesat..tu sume tgk ‘kepala’yg bawk..hakikatnye kite berpecah belah dah masing2 mcm ‘abg’ susah kalo takde langsung rasa ingin bersahabat, xsume majlis amalkan kejahatan, tujuan masing2, yg penting perbetulkan aqidah budak2 sendiri, barula boleh tegur org lain @ saman org.maaf kasar bahasa tp realitinye.. segelintir saje yng ingin bersahabat selebihnya tunjuk hebat.. kita bukan zaman komunis lagi..fikirla..as long kita satu hati, da takde isu dah..

      0

      0
      • adik says:

        saya sokong…bla tgk ahli atasan pekida(ayahanda kot?…xtau sgt)..ckp berkobar2..satu padu kaum melayu la…tolong umat islam la…tp bdk bawahan dia? bla kite org luar msk kwasan die jeling2.klu lain2 kawsan pun main jeling2 tenung2 xpuas ati camane nk satu padu…yg bwk lmbg al-quran msk club jgn ckp la.amal maaruf nahi mungkar..tp tndink telinga msk club tu bkn ke perkara mungkar..jumpa abg long ayahanda sume slm cium tgn…tgn mak abah ada cium?….harap raya je kot..tu pon blm tentu…

        0

        0
        • Kak Long Bukan Pekida says:

          sebab tu dik, bergantung pd ketua laa..law tujuan positif ..positif la jdnye,, tp ade dik, segelintir kump. yng ‘clean’ ,wat aktiviti kemasyarakatan,pastu law adik2 slh abg/ayah tegur/hukum, kalo abg slh adik tegur cara hormat..pompuan pon camtu gak , dh mcm adik beradik..pastu biasalah dlm kump. mesti de budak yg terejal, tak dgr ckp, wat hal sana sini, busuk nama mjlis, sbb tu ape2 hal tgk ahli2 sndiri, tgur ahli sndiri jgn sibuk kan kumpl org len,pastu low profile je. takyah tunjuk handal sgt, pandang daring, yang dipandang tu bngsa sendiri lak tu..pe salah hulur tangan tnda shabat..utk org luar yg tak tau, tak sume kumpl. mcm ni jahat, merosakkan, sume bergantung pada individu..so sedar2la diri ank melayu toksah “up” sgt..nk perjuang amal maaruf nahin munkar bermula dr diri, layak kah diri digelar tentera bila keadaan sekarang pon tak mampu nk bendung..sumbngkan jasa dulu walaupon kecil, itu pon jln jihad jga..lau boleh budak2 skolah tak yah dikacau jdkan ahli geng, biar diorg tumpukan pelajaran, jgn kerana nila setitik rosak susu se POT..sekadar pandangan..
          p/s: lau ajak berkumpul rewang, ukhuwah, aktiviti masyarakat kemain liat, cube ajak perang ..ooiii tak igt..hehe

          0

          0
        • Abang Long Dil says:

          Laa… gitu ka.. tapikan saya rasa bukan nila setitik dah.. tapi dah satu tempayan nila kot.. pekida yang dulu nya putih sekarang dah jadi hitam. Apa majlis pekida yang dikatakan ‘clean’ buat untuk cegah ‘ayahnda’2 yang kepala samseng lagi kaki duniawi ni.. x der… x bley wat ap2.. baek join PERKASA..

          0

          0
  24. ntah pape says:

    hahahahaha..pekida pon main saman2 ke..aku ingat reti gune penumbuk je..da maju rupenyeee

    0

    0
  25. bugger says:

    PEKIDA….bukan selama ni korang memang memalukan melayu ke? kalau dulu ok kot…sekarang ni macam tak relevan….

    0

    0
  26. akma says:

    pekida? klu dulu punya pekida mmg membantu melayu, tapi pekida skrg mmg dah tak relevan.

    0

    0
  27. Perkeso says:

    Mencapap lg PEKIDA…kata amal maaruf nahi mungkar tp ramai ja abg long duk lepak jln maaruf mlm2 minggu apa kes?hahahaha

    0

    0
  28. Anti-Pekida Seumur Hidup says:

    Pergi jahanam sama itu PEKIDA la weyyyy… tukar je nama jadi PEKIMAK… sbb luorang mmg memalukan bangsa sendiri…

    0

    0
  29. babycomel says:

    tak paham..ape relevan nye PEKIDA skang nie? tiba2 nak saman plak..nak terasa ape nye? makna dia mengaku la yang PEKIDA ni gangster..kaki pukul macam filem tu? kalau tak..nape terasa lebih…ehhh heran aku…ni citer NUR KASIH awat tak saman? tak terasa? sebab takde cinta dalam hati kewwwwwwwww? bile tah melayu nak maju,…haihhhh

    0

    0
  30. kaklong says:

    mcm bangang pon ade PEKIDA. baik2 org xtaw pe dia kod rahsia blabla bla haktuih kau tu.. skarang org da tertanya2.. tp rasenye xde org nak lyn ko pon kot…la la la

    0

    0
  31. abg long.... says:

    macam lahanat jerrrr puak2 pukida niiiiii…sapa nama kepala bana dia tadi…shikin begum…..nama mcm pondan jer tapi kompem org ayahanda……pttuuihhhhh…..nak tanya puak2 pukida niiii…..shikin ni melayu kerrrr…..????dari nama jer dah tau kompem mamak kimma punye…….ingat bagus sangat ker puak haram jadah ni nak saman2 org……pasal guna kod rahsia dia….pakai kata laluan dia……apa mende2 ni semua diaorg dah wartakan kerrr…..tertakluk dalam akta rahsia kerrrr…….anak haram punye shikin…….silap2 pukida ni tak berdaftar pun gan ROS……pertubuhan haram….haram jadah punye org

    0

    0
  32. tak pyh kecoh2 la..ini hiburan semata2

    0

    0
  33. sangkai says:

    fikir dulu sebelum saman..kata PEKIDA ni buat amal dan kebajikan.Dulu PEKIDA ni asyik duk hentam 36 and 77 kata sebuah gang kongsi gelap tapi skrg dah ternyata yg PEKIDA ni pun tergolong sama dalam kongsi gelap jugak..Cerita ni pun mengisahkn satu kumpulan yg ada kat negara kita ni..tapi knp PERSATUAN PEKIDA pulak yg terasa ni maner satu yg betul ni.Kalau PEKIDA ni nk saman mmg dah ternyata yg PEKIDA ni tergolong dlm persatuan kongsi gelap jgk lar..Kepada semua ahli2 PEKIDA harap2 bersabarlah yer…SALAM 3677

    0

    0
    • Kak Long Bukan Pekida says:

      mjlis 30 pon kene. tmpias..ape kes..takpe la kita tak tau hal sbnrnyee… tunggu masuk paper jek, boleh jd gossip2 liar je nihh (^_^)..releks ye kawan2….

      0

      0
  34. salipah says:

    pekida ni ape sbnrnye?siyes tak tau -.-

    0

    0
  35. manusia says:

    apa bangsa pun kalu dah berkumpulan mulalah tunjuk hebat….org lain smua salah dia ajer yg betui….kita nie melayu selalu menperjuangkan melayu ajer susah nak tgk melayu yg menperjuangkan ISLAM…kalu kita utamakan agama insyaallah baik semua nyer

    0

    0
    • kersani says:

      bukan semua yang amacam tu. janganlah terus brand pekida ni semua yang jahat. memang la ada yang x elok tapi ada je yang elok. saya akui memang ada yang mencedok di air yang keruh hanya menggunakan nama pekida untuk kerja2 belakang tabir mereka. misi dan visi pertubuhan sememangnya nak membangunkan melayu. janganlah salah tafsir antara pekida dan kongsi yang lain.
      ramai saja ayahanda2 yang beragama kuat.

      minta sahabat jaga bahasa dan tertib anda semua ya. malulah guna bahasa yang kasar ni :)

      0

      0
  36. Pukida says:

    Hahaha Pukida ni tak habis-habis, dengki le tu movie ni buat banyak duit , pertubuhan pijak melayu sendiri diorang dah tak ada orang percaya dan tak mendatangkan duit lagi..hahhaha

    0

    0
  37. Tok Kadi says:

    bala dah lama turun. buktinya, umat islam pecah belah..hehe

    0

    0
  38. huuuhuuu says:

    x kesah la psl pekida ke ape, cume nk tanye la kenape syamsul yusof suke wat cite ceni? aku rase cite die yg KHURAFAT tu je kelainan sbb tu genre seram. kalo x cite die sume psl drift la, gengster la. samseng kl la kununnye. hallooo.. think out of the box la wey! bosan tgk cite same je. ape nk jd ng pengarah malaysia ni?

    0

    0
    • raditzfarhan says:

      rasenye xde lg filem Malaysia bergenre 100% aksi camni…cube check blk…klu x start skrg, bile lg…mesti ade permulaan dan yg lain2 tu akan ikot dtg kemudian

      0

      0
  39. kucinggatal says:

    PEKIDA tu apa?

    0

    0
  40. Bila PEKIDA melatah mcm nih, membukti pertubuhan mereka mmg bersifat gangster.
    Bila nak saman, kes kena bawak mahkamah. Bila bawa mahkamah, kena buktikan ada kes (masuk akal); yakni, produksi yusof haslam telah membocorkan/mendedahkan rahsia ke-gangster-an PEKIDA. Pada masa yang sama, secara rasminya di Mahkamah, PEKIDA mengaku yang pertubuhan mereka itu sebuah pertubuhan gangster berdaftar bawah undang-undang Malaysia dan cerita wayang “KL Gangster” telah membocorkan rahsia/maklumat pertubuhan mereka…
    Fuhh… kalau macam nih punya publisiti, konfom Skop Production akan bikin “KL Gangster too”, filem rentetan.
    Akhir sekali, rasa2nya, mmg PEKIDA tak punya ahli yang mahir undang2 Malaysia dan undang2 hidup!
    Selamat Abg Long Nara, Selamat Pengantin Baru…

    0

    0
  41. jin tanah says:

    itulah maksud negara yang mengamalkan demokrasi….menghalalkan cara dan kepentingan pribadi dan memaksakannya diterima ke atas semua orang…kalau tak percaya buatlah kajian sendiri.

    0

    0
  42. Anonymous says:

    jangan dok tahu komen jep lagi2 bab apa lah filem melayu syik macam nie macam tuhhhh ..kalo terer sgt try la bikin filem sendiri…wat skrip…huahuahua……bg lah komen yang memberangsang kan…contoh cam abg nara tuh …

    0

    0
  43. me220784 says:

    pekida! pekida! polka dot tak ade :p

    0

    0
  44. ho ho says:

    young and dangerous laaaagi byk bukak buah… tenang je dorang…. lek2 sudah

    0

    0
  45. pekida malaysia says:

    tkyah dok kecoh pasal saman menyaman ni

    0

    0
  46. meMANGDA says:

    hahah..org kita mmg pndai komen..buatnya x taw..yg pertubuhannya dengan pertubuhn bodohnya..yng tukang komen pon komen bodoh2 x taw pangal kepala ekoq…hehhe…hindustan dari dulu genre sama ja..ada melayu complen???hahaha..Pekida..anak2 buah dia sndiri bukak buah..bukak perkara sulit..apa jadahnya..

    0

    0
  47. PEKIDA? wtf? says:

    PEKIDA = piece of crap

    0

    0
  48. kakak long :) says:

    Oh tidak2 sempitnya otak melayu!byk bende ko bole saman kata laluan kod bagai..kata kekunci teka teki ade ?? Pantun dh ade buah dh ade,adui pelik2 samanla org yg hina agama,kan persatuan islam baik amik taw hal2 agama,gangster ni bkn kene dgn nama korang pon,kesian…adoiii ni nnt agak2 sume yg comment ni kene belasah ?.huahuaHua melayu mudak riak lupe hala tuju.drg bt cite tu nak tjuk kebodohan krg jd gangster.dunia ni pinjaman,kat sana nnt jd gangster la sgt.tgk sapa lg kuat!lu ke Tuhan..bt malu kaum jew.

    0

    0
  49. kak longkang says:

    Oh tidak2 sempitnya otak melayu!byk bende ko bole saman kata laluan kod bagai..kata kekunci teka teki ade ?? Pantun dh ade buah dh ade,adui pelik2 samanla org yg hina agama,kan persatuan islam baik amik taw hal2 agama,gangster ni bkn kene dgn nama korang pon,kesian…adoiii ni nnt agak2 sume yg comment ni kene belasah ?.huahuaHua melayu mudak riak lupe hala tuju.drg bt cite tu nak tjuk kebodohan krg jd gangster.dunia ni pinjaman,kat sana nnt jd gangster la sgt.tgk sapa lg kuat!lu ke Tuhan..bt malu kaum jew.

    0

    0
  50. Mmmmm..... says:

    Peduli apa…….yg penting kite hidup aman, ada peluang pekerjaan dan bole jalan2 di hujung minggu. Yg lain2 ada aku kesah………

    0

    0
  51. telor says:

    erm… pekida…hebat ke pekida mmbela nasib bangsa melayu?….camna ngan melayu penang ade pekida bantu…padahal bapak segala pekida ade kat kedah nun..jiran jer..setiap bandar2 yg wujud kat malaysia nie…sapa pegang? bangsa melayu ker…atau pekida yang jaga…klu pekida jaga sah2 dapat duit dari cina.kelab malam…kongsi gelap sapa yang jaga?…pekida yang menjatuhkan maruah melayu….Agong dihina ade pekida bersuara nak saman sapa hina Agong?hina pemimpin negara…ade pekida nak tolong?….lanun berleluasa dilaut..ade pekida nak perangi…kecut….mana ayahda…abang long….taik semua…kerana duit sanggup gadai maruah melayu…atas nama islam konon….org melayu dah lama baikot pekida….org melayu tahu ade pertubuhan yang lain yang lebih berfaedah dari pekida….

    0

    0
  52. aaa says:

    ni ok la citer ni.. dr nurkaih gila hiprokit! mainkan agama! bukan muhrim mane leh pgg2!!

    0

    0
  53. Roy says:

    Buang masa je la saman2 ni..dari saman baik Pekida jaga elok2 anak buah pekida tu..bimbing diaorg tu supaya jd org..tgk balik objekti,visi dan misi pekida..supaya mudah untuk mereka diterima dan dihormati masyarakat.join marhaban..khatam quran..program korban..ceramah…jd bentara kenduri…maju ke depan menjadi imam…mengetuai rukun tetangga…bantu mangsa2 ah long….ini tidak..bdk skrg tau nk bergaduh perkara2 yg patut boleh diselesaikan dgn cara berhemah…Pekida skrg ‘KOSONG’!!!!!!!!nothing at all!!!!!!so,kakanda Shikim Begum,shut up your mouth!!!!!!!!

    0

    0
  54. munntah says:

    PEKIDA memang hampeh.aku penah kenal ngan sorang dak pekida about 5 years later.semasa aku masih bujang(skang dah married).takde maknanya nak bawak agama untuk berjuang.aku igt dia baik la.baru kenal dah berani ajak aku uat tak senonoh.aku terkejut!apa nie?kata PEKIDA???sungguh memalukan.syukur aku tak terjebak..tapi aku tak kata semua ahli PEKIDA hampeh OKKKK…

    0

    0
  55. botak says:

    so btol la pekida ni gangster?

    0

    0
  56. nida says:

    takot betui ,la..bca komen korang…klau saman pn bleh jdi ape…cba banteras dlu gengster yg ada kt malaysia neyh…dan cba hidup secara aman dan damai…

    0

    0
  57. najib says:

    Masalah btol….., pengerusi PEKIDA yang nak saman tu…. Hurm…, rasenyer bukan leh menang kot…., takde pon akta yang melarang penggunaan 4 perkataan tu…, kenapa nak buang duit nak menyaman kalo dah tahu akan kalah…., mcm ni ker orang melayu…, kat Hong Kong tu buat citer bunuh2 gangster bagai takde pon nak saman2…., syamsul kompom menang punyer lah!!!

    0

    0
  58. anak_perelih says:

    pertubuhan berdaftar apa ada kod kod rahsia ni kecuali gengster aje… kita semua tau yang pekida ni pertubuhan yang ahlinya banyak terlibat dengan gangster.. kaki pukul, bouncer, tarik kereta dll… kawal ahli sendiri dahulu baru saman orang… dasar pecacai UMporNO

    0

    0
  59. "ayah-anda marah" says:

    Pa?nak saman??sebab pakai kod rahsia??so betul la pekida ni pertubuhan gangster??sebab dlm cerita kl ganster ni pertubuhan-pertubuhan yang digambarkan syamsul adalah pertubuhan gangster a.k.a kongsi gelap…kenapa pekida nak terasa pulak pasal filem ni?setahu aku xdak pon dalam filem ni mention pasal pekida??wahai ahli2 pekida sekalian kenapa yang kamu nak terasa walhal kamu mengaku pertubuhan kamu untuk memperjuangkan bangsa kamu??Sudah2 la tu..kami ni yang berbangsa melayu dah cukup ‘meluat’ dengan dakyah2 palsu anda…perkataan ayahnda,abang long,kak long tu kan perkataan umum bahasa melayu…kenapa pekida nak isytiharkan tu kod rahsia pertubuhan pulak??so lepas ni orang ramai xboleh senang2 nak pakai perkataan tu la??habis pa yang aku nak panggil kat ‘pak long’ n ‘abang long’ aku??korang ingat perkataan tu pertubuhan korang punya ka??wei ahli2 pekida x payah nak tunjuk kuat dan hebat sangat la…kami ni rakyat Malaysia duduk kat Malaysia ada undang2…kami x perlukan pertubuhan2 yang berlagak ganster macam ni…pasal isu2 bodoh korang ni la buat filem kita x boleh nak maju….ganster konon…ceittt pooodahhh…

    0

    0
  60. anak mak says:

    bodoh pnye pekida,ahli2 pekida tu cukop ke solat dye rukun islam dye?ntah2 mgucap due kalimah syahadah pon x reti,tau gadoh,buat taik lbey…bajet besar sgt la…dlm al quran xde tulis pon gne prktaan abg long,ayahanda tu salah…

    0

    0
  61. john says:

    mmgla ptrtubhan len yg wat hal pekida la yg kne… sbbg org da lbel sme 3 line…. org pn aggp sme 3 line ni pakida…. yg dpt bsuk pn pakida gak psal org2 ygx brtggung jawp nih… pas tu leh ktuk pkida plak…mcm ni la bek korg yg ktuk2 ni pi blik umah cermin ckit dri tu… mmg x ada sglintir ahli yg trpsong .. tp nk wat cne lau ada yg hsut msuk ni msuk tu bgus…… mnyusu pn lom hbis da nk msuk merah

    0

    0
  62. naz says:

    kalau pekida tak cakap..rsanya takder saper pun tau yang dlm filem tu ader kod rahsia

    0

    0
  63. boy sejati says:

    agama islam bkan agama yg kejam,,agama islam ialah agama rasmi di negara kita,,

    0

    0
  64. mizz_deqna says:

    kecoh r pekida ne… mcm la nick abg long 2 korg yg cipta… poyo… lntk dorg r nk guna pnggilan apa pon… ingt pekida 2 hebt sgt ker..?? knp semua ayahda xturun sm complaint..?? kecoh je lebh,mcm ank hindu… apa yg shamsul gmbrkan mmg mcm 2 pon perangai bdk2 pekida yg taksub… sengal la konco2 putrajaya 2… drpd korg ikot pekida 2,baik korang bljr apa itu ISLAM…

    0

    0
  65. Anonymous says:

    Pekida nk saman??? Macam nk muntah aku dengaq..jaga kedai nasi kandaq aja depa ni, pastu jaga disko. Mcm gampang

    0

    0
  66. Anonymous says:

    Apa sumbangan hampa kat Bangsa Melayu PEKIDA oiii???? Bg org meluat ada la? Hampa dh jadi mcm satu brand yg senang dilacurkan oleh budak2 bla nk brgaduh…apa dia? Kod rahsia??? P mampuih rahhh…otak berselut…elok la hampa naik court…pasni senang sket diharamkan sbb dh ada paperwork n prove yg hampa amalkan gangstarisme…bukan hearsay tau. Mangkuk. Jaga diri sendiri pun xboleh, nk jadi gangster. Elok hampa p beli cermin kat Mydin, pastu cermin muka hampa. Manipulate saja lebih. Nk pertahankn agama, bangsa & negaa konon!!! Itu serahkan kat pihak berkuasa la bangang!!!

    0

    0
  67. g6 says:

    bodoh r///,korg x taw ke 2 perstuan pekida 2 samseng kampung,puiiiiii pekida,jgn ingat org biasa x taw pbuatan korg,belagak,bajet samseng,padahal harapkan gang2 rolong je,siall lah pekida,sumbangan yang korg bg 2 dari duit haram gak,blh dkatakan /// ni x der peranan penting melain kan gaduh je,tapi sesama melayu pn dorg paw n kencing,,ahanda pale hotak luuuuuuuuuu lah,boroi mkn duit haram,nak megemis r 2 dari syamsul,memang pekida wat keja jahat pn,knp terasa plak?terima kenyataan wei pekida bodoh,,salam/// puiiiiiii pekida,aku pn x nak r ikut persatuuan ni,haram

    0

    0
  68. jozan says:

    Flm kubur nanti malaikat x tnya pon ko masuk pekida ke x…complete je agama klau x masuk pekida…zaman nabi xder pon pekida2 ni..

    0

    0
  69. Jozan says:

    Dlm kubur nanti malaikat x tnya pon ko masuk pekida ke x…complete je agama klau x masuk pekida…zaman nabi xder pon pekida2 ni..

    0

    0
  70. adoyai says:

    filem ni 9/10.

    plot gempak, cameraplay gempak, sound effect gempak,

    tp 1 je la ak nmpak slek. cite ni ptotnye diklasifikasikn sbgai 18sg, bknnye 13.

    bdak2 sekolah x blh tgk cite2 cmni.nnt terpengaruh.
    ak dlu skolah gak. umo13-17 time darah muda sgt. tau nak gadoh je.

    Finas xde function.tau nk kaut duit je. dah rosak ank mude sume nnt cmne?dah la dgn isu buang bayi pon x setel. ni pasni timbul isu gadoh2 lak melibatkn budak sekolah.adoyai.

    0

    0
  71. adoyai says:

    haii,..cite pekida ni sbnarnye bknlah pertubuhan gangster bg org mlayu mse ditubuhkn dlu2..asl2 tujuan penubuhan dorg ni sbb agama n bangsa. nk tlg mlayu dan islam.tu je. Skg ni je dok sebok cte gado j kua name pekida, kawsn tu, kwsn ni, merah la, putih la.adoyai..busuk terus name pekida..
    hindraf x kecoh pon?LOL.

    0

    0
  72. sleazysloth says:

    apelah ade pertubuhan “NGO” ni nak main saman2 pengarah filem KONGSI ngan KL GANGSTER pulak ni. sensitif sangat ke. kate nak perjuangkan orang Melayu. ni bile orang Melayu buat benda bagus sket ade je orang Melayu sendiri yang tak puas hati. cerita je pun.. orang putih buat cerita pasal kerajaan USA sendiri tu jahat ade pulak nak kena saman2. adoi melayu… melayu..

    0

    0