Written by AbangNara | December 1st, 2013

Dunia hiburan antarabangsa hari ini dikejutkan dengan berita kematian pelakon hebat, Paul Walker. Paul Walker,40 tahun yang popular menerusi filem Fast & Furios telah terbabit di dalam sebuah kemalangan di Santa Clarita, Los Angeles.

paul walker meninggal dunia

Ketika kejadian, Paul Walker sedang menaiki sebuah Porsche GT sebagai penumpang dan dalam perjalanan untuk aktiviti amal membantu mangsa taufan Filipina. Pemandu kereta tersebut hilang kawalan sekaligus sehingga terlanggar tiang/pokok mengakibatkan kereta tersebut terbakar.

paul walker meninggal dunia

Berita kematian ini telah pun disahkan menerusi Twitter rasmi pelakon tersebut. Sesungguhnya kematian Paul Walker adalah sangat mengejutkan dan merupakan satu kehilangan besar, lebih-lebih lagi apabila penggambaran filem Fast & Furios 7 dikhabarkan masih belum tamat.
paul walker meninggal dunia

Paul Walker telah meninggalkan seorang anak perempuan berusia 16 tahun. Takziah diucapkan buat keluarga Paul Walker atas berita sedih ini. Takziah.

98 responses to Paul Walker, Pelakon Fast & Furious Meninggal Dunia Dalam Kemalangan

  1. 1t ke?s says:

    hansem mamat ni… :(

    0

    0
    • OREN YANG OREN says:

      Hensem tak hensem. Kapir tetap kapir. Neraka jahanam tempat dia selamanya. Tak kisah la dia mati masa nak pergi buat charity ke apa

      0

      1
      • Anonymous says:

        kalau dia kapir pun apa ko kisah? orang islam kat msia ni pun belum tentu cukup sembahyang dan pahala cukop. bodoh punya olang..

        0

        0
        • Cam Sampah Otak Melayu says:

          Alah nak puji sket pun x bleh.
          Nak cakap RIP/takziah pun tak boleh.
          Bangang betul la Melayu otak belacan kering ni.
          Besok2 haramkan terus OMG dan ByeBye.
          Tak yakin pada iman sendiri ke lebai?

          0

          0
        • The American says:

          y bother oren, u dah cukup amal ibadat ke? sembahyang taubat le wei. seluar dalam u pun si kapir cina yg buat. jangan nak berangan.

          0

          0
        • Melayu Tegar 2020 says:

          Kalau dia tinggal di bawah naungan umno,
          mesti masuk islam dah!!

          kepimpinan umno sejajar dengan tuntutan agama!!
          kearah negara islam yang maju menuju wawasan 2020!!

          takziah kepada paul walker..

          0

          0
        • Zara says:

          fast n furious 7 tu mcm mana lah gamaknya, skrg kan dorang tgh shooting FF7, tak best watak brian o’connor dah tak da

          0

          0
        • Zara says:

          @OREN YANG OREN
          hoi…tak reti nak hormat agama lain ke ? mcm mana nak tarik non muslim masuk islam..kalau org islam spt kau pergi hina org non muslim mati, non muslim mesti hilang respect kat kita kalau baca komen kau yg kasar tuh.

          0

          0
        • BUNKFACE NO.1 says:

          porsche sampai remuk mcm tu…memang laju gile lah driver tu bawak, watak fav aku dah mati…aku rasa dah tak nak tengok Fast n Furious 7

          0

          0
        • amoi says:

          sedey bila dpt taw dia dah xde..sbb aku suke tgk dia berlakon dlm F&F…sape lah penganti dia nnt…ilang sorg hero ensem..sobsobsobs~

          0

          0
        • Cella says:

          Paul Walker, Rest in peace (R.I.P) , atau bahasa lainnya Damailah dikau disana…. Note: – ada yg kata haram sbut r.i.p utk org bkn islam.. Bg pndapat sy, Rest in Peace ( damailah di kau dsana) adalah satu penghormatan buat dia.. Dan bayangkan 1 dunia, org sebut rest in peace buat Paul, umpama satu doa.. Allah MAHA mendengar, MAHA pemurah, Segala Maha.. Dia lebih mngetahui.. Sape awak, utk judge org masuk neraka… Percaya x sifat Allah? Klau percaya myb awk xde pa ckp bnde mngarut2 mcm ni…Sesungguhnya awak sgt beruntung dilahirkan terus mnjadi islam…. Peace yaw…

          0

          0
      • Anonymous says:

        Wahai Oren yang Oren.. dia tu kapir dah tentu2 kapir.. awak camne plak? dh cukup amal jariah sbg umat islam???
        angkuh nyer…

        0

        0
        • Abby adabi says:

          Kasihan melihat manusia yg mati dlm keadaan kafir…Bersyukur dilahirkan islam..

          0

          0
        • Ko Sekolah Mak Bapak Ko Dulu La says:

          kapir2 ko kutuk orang jugak kat sini. islam la sangat.
          please la melayu bongok. jgn jadi hiporkrit bleh tak…

          0

          0
        • AHLI PAS says:

          SELAGI KORANG TAK SOKONG BUAT HUKUM HUDUD….KORANG SEMUA PUN SEPARUH KAPIR.

          K BYE !!!

          0

          0
        • Kumala Dewi says:

          Rasisnya Oren, kalau cam ni perangai, orang2 kapir pun tengok kau terus tak jadi masuk Islam. Kenapa tolol sangat ni. Kesian kat mak ayah ko kan? Dapat anak IC Islam tapi penulisan kalah Yahudi.

          0

          0
      • Roro says:

        What do you mean by ‘kapir’? Please respect others religion.ko da confirm msk surga kerr?

        0

        0
        • baby AA says:

          kapir konon si oren kat atas tu, masuk blog gossip perangai cam komunis. tak reti nak hormat orang. bodoh!

          0

          0
      • lana says:

        Typical mentality melayu tak berpendidikan. Kafir atau tak, kamu tak ada hak nak komen sedemikian. Agama Islam tak pernah ajar kita untuk berfikiran macam kamu. Dasar kampung. Aku harap kau mati dalam kekafiran…

        0

        0
      • Olga says:

        HOI OREN YG OREN MULUT KAU MCM CELAKA KAN NGALAH MULUT AKU,HORMAT LA SIKIT ORG TU DAH XDE

        0

        0
      • tralalalala says:

        orang dah meninggal tolong jangan nak sebut macam2. kau tak ada hak nak hina dia macam tu. kalau kau betul2 baik, kau tak hina orang macam ni. inilah masyarakat melayu kat malaysia ni. sesetengah memang masih berfikiran cetek macam ni. dia kafir ke apa ke. ada apasal dengan kau?? dia buat charity. kau ada buat charity? mulut macam murai.

        0

        0
        • OREN YANG OREN says:

          Semua yang Islam mesti Melayu ye? Mentaliti masyarakat Malaysia heh

          0

          0
        • tralalalala says:

          mentaliti kau je macam ni kot.org dah meninggal tak payah dok sebok kaitkan dengan agama. cukup lah kita bersimpati dan ucap takziah. hormat sikit agama lain dalam dunia ni. agama Islam tak ajar pun kan untuk maki orang yang dah meninggal. senang cerita, dok diam je. tak payah nak jadi hakim. sebelum tengok salah orang, baik tengok diri sendiri dulu :)

          0

          0
        • Anonymous says:

          Oren yang Oren ni punca Islam dipandang serong oleh non muslim…
          tunjuk contoh yg tak baik pada non muslim…

          0

          0
        • Biskut says:

          Oren Yang Oren…kau pk dulu la mentaliti kau sendiri mcm mana. gaya bercakap mcm kau je yg Tuhan. pandai2 nk tentukan sapa masuk neraka sapa tak. Islam ada ajar kau mengutuk org ke? rasanya dlm ramai2 org kat cni..kau yg akan paling dulu masuk neraka. sbb org mcm kau yg berpikiran cetek ni la islam selalu d pandang negatif.

          0

          0
        • jaga mulut ko oren oi says:

          wahai oren, maksud dia orang islam bukan melayu xde mentaliti teruk macam kau. Baca kasi betul dulu baru boleh melenting. Nampak sangat jahil, cakap melulu je.

          0

          0
      • minah jambu merah biru says:

        huh ! dia pon tk mintak di lahir kn sebagai umat kafir kt donia yg fana ni …jangan2 kau pon ikot join ngan dia kt neraka jahanam ! kau ngan dia jahanam sama sama ….oren oren apeeee la nasib kau ni huhu sedih..

        0

        0
      • Anonymous says:

        kejam nya islam !

        0

        0
      • Ini Semua Poyo says:

        eh bahlul…kau pergi jenguk kat tasik shah alam dan titiwangsa jap, siapa yg beromen petang2 atas motor. budak2 melayu yg pakai tudung tu la dgn mat rempit. islam la sangat kan? y bother?

        0

        0
      • Anonymous says:

        knapa kamu semua nie menghina sngt dya..apa slhnya?

        0

        0
      • sonoi says:

        kau tuhan ke nak tentukn dia kat neraka or syurga?? kapir pn kalau buat charity mmg org baik, kau ni ada agama ada sembayang ke?ibadah ke? charity confirm xde. Get lost with ur on typical mind

        0

        0
      • Biskut says:

        Kau islam sekalipun yg kau pegi kutuk2 org yg dh mati kau rasa kau akan masuk syurga ke? cuma ingat je la tiap org ada agama dan pegangan masing2. mungkin kau rasa agama kau plg btul tp tu bkn lesen utk kau nk kutuk pegangan/agama org lain. hrp la masa kau mati nnti org tak kan ckp….’dia ni nama je islam tapi selama dia hidup tak pernah buat amal.’

        0

        0
      • zorro says:

        bodo si oren yg bangang ni sekapir kapir dia pon at least dia ade jugak lah nk buat amal…..
        sekapir kapir dia ni pon cite fast n furious dia tu kau tengok jugak kn ???
        dasar bajet alim plak kau kt sini

        0

        0
    • Mak Jemah says:

      mak suker badan dia….yummie mie mie…dapppppp !!!

      0

      0
    • Olga says:

      NAK DEKAT HABIS TAHUN NI BANYAK BERITA YG MENGEJUTKAN,MCM X CYE JE ERMMM,I SUKA SGT PELAKON NI

      0

      0
    • nickname baru says:

      No more brian o’conner.. takziah..

      0

      0
    • Mashi says:

      a very big loss in F&F family and fans.. he’s the reason i watched F&F and collecting the movie from 1-6 now.. and coming soon is 7. now he’s gone. sedih lah jugak..1 of handsome guy in this world was dead. RIP Paul Walker.gonna miss you…

      0

      0
  2. nurul o'connor says:

    Big lost! Fast & Furious will never be the same without you, Brian!

    0

    0
    • eh eh eh says:

      Dulu aku suka bawa kereta laju2. Sebab rasa cam puas dan nak cepat sampai. Dan Allah nak tunjuk kat aku ada sekali tu accident berlaku betoi2 depan aku sebab orang tu bawa laju. Masa tu aku dah mengucap dah, rasa macam nyawa aku sekali nak kena tarik. Sejak tu, aku drive safe. Especially kalo aku bawa member or family. So whoever think that by drive fast you’ll look cool is absolutely stupid. Sedarlah sebelum terlambat. Kematian akibat kemalangan adalah sangat memeritkan bcoz it just too sudden.

      rasanya tak salah kita bersedih dengan kematian sesama manusia. Wlaupun Paul Walker bukan Islam, it is human nature utk rasa sedih dengan kematian. Jgn gtau aku korang gembira lak dengar orang mati. And 1 lagi, bersyukur la kita lahir sebagai Islam dan menjadi umat Rasullulah saw. Bawa mengucap, jgn sesuka hati hina org lain

      0

      0
  3. Air Mata Buaya says:

    pls add me at FB : airmatabuaya amb

    0

    0
  4. MKPL says:

    Huhuhuhuhu sedih sangat berita ni . Mati dlm perjalanan nk buat amal .
    Murni sumgguh hati dia.
    Walaupun Paul walker da takde .
    PAUL MELAKA masih hidup dan sihat tinggal pat Klebang besau .

    0

    0
  5. BUNKFACE NO.2 says:

    spnjang 2,3 ari, ni je citer baru nara? sedehh ko ni

    0

    0
  6. najmi says:

    very sad..

    0

    0
  7. mia says:

    Dulu masa ayah saya meninggal ( masa tu umur 20 ) pun dah rasa berat hati,that feeling of losing someone you depend on. Inikan lagi la budak2 umur muda mcm anak dia. Moga tabah,kuat la hati dia.

    0

    0
  8. Red john says:

    Dlm Al Quran mmg jelas menyebut kafir.. Istilah bkn islam hanyalah digunakn oleh media malaysia ye.. Harap maklum kafir tetap kafir.. Mmg mereka akn jd bhn bakar api neraka.. Dlm AlQuran jelas sebut hal ini.. Jd jgn duk sedeh dia mati.. Dia kafir.. Pg bc terjemahan surah Al Maidah bru korang paham dgn jelas.. Org islam mmg x boleh jadikn kafir sbg rakan karib.. Haram.. Allah sebut jelas. Harap maklum..

    0

    0
    • Anonymous says:

      Oi.Apa yang sibuk kafir tak kafir ni?Kau ingat binatang ke tak ada perasaan.Sedangkan Rasulullah sendiri menangis bila bapa saudara kesayangan baginda,Abu Talib meninggal tanpa sempat memeluk Islam.Siapa kau nak cakap orang kafir meninggal,kita tak boleh sedih.

      0

      0
      • Anonymous says:

        yer dia kafir.. dan dia akan jd bahan bakar api neraka.. untuk membakar org2 islam yg mulut celupar dan tak pernah cuba utk pergi berdakwah pada dia tp sgt pndai menjatuh hukum…

        mari berdakwah.. adalah menjadi tanggung jwb kita utk membawa mereka kpd islam

        0

        0
    • biskut says:

      Bodohnya kau ni, masalahnya issue ni tak ada kena mengane dgn islam, kafir ke apa.
      Lumrah hidup dan dunia orang mati. Jangan nak kaitkan agama. Buat orang marah je.

      0

      0
    • Anonymous says:

      macam itu ya ? ooo …. patut la melayu racist

      0

      0
    • nida says:

      Setuju dengan Anonymous dec 1, 11.01 pm

      Kau pulak red john, nanti sume orang yg kau kate kapir tu akan kejo kau sebab tak nak tunjukkan dorang jalan islam. Tak nak bagitau dorang pasal islam. Selfish.

      0

      0
    • roti john says:

      uish sesat dah kau ni….pengikut ayah pin ke atau pengikut tuhan harun ??
      kau x tgok ayat2 cinta ke ape yg fahri dgn aishah buat kat org kapir dlm bas tu ?? hormat sesama manusia, x kira lah dia kapir ke ape ke….lain lah dia Israel….ape kau igt semua kapir tu jahat ke ? semua Islam tu baik ke ? come on laa open your eyes….. bodoh yang tolol

      0

      0
  9. i love paul walker says:

    kapir x kapir janji dia hensem huhuhuhuhuhu

    0

    0
  10. freez says:

    Tido awal, bangun2 rasa nak tgk fast n furious 6, plus bukak beautifulnara nk tgk new update.. sekali nampak berita yang cukup mengejutkan ni.. :( sedih!

    0

    0
  11. blalallalala says:

    mmg die kafir…ko islam…tp jgn lupe…dorang berhak tarik korang kat akhirat…sbb korang x tunjuk agama islam kat dorang…so..mind ur words…. peace yaw.. (^^,)V

    0

    0
  12. zeen says:

    kita tak boleh tentukan seseorang tu masuk syurga or neraka. mana tau dia da msk islam ke or hati dia membenarkan islam. kita mana tau hal2 ghaib fhm melayu2 sekalian?

    0

    0
  13. kak minah says:

    Sedohnyaa dia muda dan bkt ada , nmpk sgt keter tu x power atau pemandu bwk laju giler smpai terbakar huhuh

    0

    0
  14. Red john says:

    Mmg Org Islam x boleh sedeh di atas kematian org kafir.. Hrp ko maklum ye sblm nk komen.. Ustazah ajar aku begitu ..apatah lg dia tiada menyumbang utk Islam. Apa dia bg kat agama islam smpi korg meroyan dia mati? Film dia blakon pn x best pn.. Tiada manfaat utk islam pn.. Aku mmg tak heran.. Abu Talib tu dia mempertahankn nabi.. Paul walker? Siapa dia utk Islam? Ada sape bley jwb utk aku?

    0

    0
    • Nenek kau pakai T SHIRT says:

      Itu pendapat kau .. Aje sorang.
      Lain org lain pendapat ..

      0

      0
    • Mak John says:

      Orang macam ni kau lah contribute paling banyak untuk keruntuhan islam, filipine tuh belambak org islam, guna otak sikit bro bila bercakap, ko pandai taip j lebih, keyboard warrior, puih, ko ada menyubang apa untuk umat islam? Menyumbang mulut busuk ko tuh.

      0

      0
    • percayabuta says:

      hadis bongol mana Ustazah ngok ko ikut ni. Baca dan fahami lah Quran betul2. Ko bole guarantee 100% Abu Talib dan Nabi tu wujud dulu?? Ko ada tak kat situ? Tak bole kan ko hanya bole PERCAYA. Lepas tu beriya iya pikir kepercayaan ko lah yg benar dalam UNIVERSE ini.Namanya – Bongkak dalam kebodohan!! Kesian Melayu jenis ni -bangang tapi ingat dia lah yg terbaik sekali di dunia ni. Org lain – kapir, pon pikir ko la yg sesat rugi…. hehe.

      0

      0
    • assalam. beri pada saya fb ustazah anda dan biarkan saya sendiri berbicara dengannya.
      dikhuatiri salah mengajar. maassalamah. wassalam.

      0

      0
      • Anonymous says:

        munkin dia salah pengetian kot . . atau tak dapat nak bezakan antara sedih dan taksub . saya rasa dia perlu pecerahan lagi ape yang dia berlajar . . dan mengunakan sedikit akal fikiran agar menampakan islam tu agama yang penuh dengan kasih sayang

        0

        0
  15. babai cute says:

    Good people die young. RIP PAUL WALKER.

    0

    0
  16. Pavlova says:

    xyah lah d hina sgt sbb dia kafir, kita yg islam ni pun belum tentu baik sgt. manusia xde yg sempurna, muhasabah diri. aku ada tgk sorg mamat marah2 dekat facebook sbb org islam sibuk2 “RIP” bagai utk si Paul Walker ni, kenapa org2 palestin/syria d bunuh xcanang satu dunia. rasanya xsalah kot nak ucap takziah, tu pandangan aku je. apa2 pun takziah utk keluarga actor ni, walau pun diorg xbaca comment aku ni. peace! ;)

    0

    0
    • MKPL says:

      Bagus komen kau pavlova.
      Aku setuju .

      Skdr Ucap takziah atas dasar manusiawi tk salah pun.
      Sesama manusia aje .jgn la tension sangat nk bawak cerita palestine pulok.

      0

      0
  17. Muka Cantik says:

    Heyy Pavlova! FYI, mmg x elok laa sebut RIP for non-Muslim, sebaikny ucap je condolence ke ape if nk jgk ucp takziah.

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Apa salahnya kta rasa Sedih atas kematian seseorg?cz semua adalah manusia di muka bumi ini…pelik ya dgn sesetengah manusia yg komen kat sini yg menegaskan agama n ckp pasal agama tapi perkataan yg dilontarkan tdk menunjukkan anda ni beragama…if u taat pd ajaran agama rasanya benda pertama yg patut diutamakan ialah mulut…krn mulut badan binasa cz dr percaya pan kta Aje org blh tau kta ni jenis manusia mcmana…dia tu meninggalkan Dlm perjalanan pulang or baru nk menuju Utk buat Amal …sekurangnya dia sanggup luang masa Utk buat Amal …

    0

    0
    • Anonymous says:

      saya setuju dengan awak . itu la kalau kita ada perasaan sedih atas kematian orang bukan islam tapi kita menafikan perasaan kita oleh kerana faktor agama sepeti komen en red john . agak pelik jgk kn ? menampakan islam tu mcm jahat . . sebab kalau ikut logik akal perasaan sedih tu bukan 1 perkara yang boleh di halang . ea datang dengan sedirinya . tak kira la sama ada orang tu islam atau bukan islam . .

      0

      0
  19. lagubestbest says:

    Takde siapa pun kat sini yang dapat masuk syurga, kalau tak kerana redha Allah. Jibril pernah melawat syurga, & jibril mengeluh/risau sebab syurga terlalu hebat nak dibandingkan dengan ‘amal’ seseorang manusia. Senang citer, jibril pun tau takde seorang manusia pun dpt masuk syurga kalau bukan sebab Allah yang nak beri masuk. So.. xperlula nak angkuh sgt dgn title Islam ni. Patutnya bersyukur & merendah diri, ni ego riak semacam.

    0

    0
  20. ishak says:

    satu fakta yang harus diterima…bahawa….gambar kereta yang remuk tu adalah antara babak dalam F&F 7 hahhah LOL

    0

    0
  21. Anti-narrow-minded-people says:

    Hei Red John!! Suka-suki cakap dia takde contribution bagai. He was involved in a car crash on the way to a charity, nok. Dia tubuhkan badan kebajikan tu untuk bantu mangsa taufan kat Filipina.

    Kat area taufan tu, ramai je penduduk Muslim, nok. Buka minda tu sikit, jangan memandai nak komen without any research. Sedih!!

    0

    0
  22. otakJANGANkuno says:

    Korang yang kutuk2 ni pon perangai da macam kafir. So tak payah nk banyak ckp. Krg da confirm ke masuk syurga?

    0

    0
  23. a.francis says:

    orang meninggal ada pula tai ling ong yg cakap pasal agama? apa punya otak & hati busuk tu? sendiri belum tau masuk syurga biar berabis sembayang

    0

    0
  24. Anonymous says:

    korang dok komen salahkan org itu salahkan org ini…
    yg mati tetap takkan hidup kembali…
    korang kena ingat…kadang komen² korang yg melibatkan agama boleh membawa kepada kekufuran…
    x faham dan x memahami agama islam dgn lebih dalam dok diam² sudah..
    aku pon bukan pandai sgt…cuma aku x tergamak nak komen hal² agama kalau aku xtau..
    x pasal² kita dpt dosa free…

    peace!!!
    \m/

    0

    0
  25. ME says:

    Satu kisah di zaman Nabi S.A.W, seorg wanita yg kuat amal ibadahnya,…solatnya, puasanya, segala amalan yg wajib & sunat tidak pernah ditinggalknnya. Tetapi krna wanita itu telah menyiksa seekor kucing dgn tdak memberi mkn & minum segala amalannya ditolak & nerakalh tempatnya. Seorg lelaki yg sudah tua, hanya memberi minuman kpada seekor anjing yg kehausan, maka syurga tempatnya. Jadi di sini bila sesiapa shaja yg telah meninggal jgn sesekali dihina@dikutuk. Apa shja yg dia telah lakukn hanya Tuhan shja yg berhak membalasnya.
    Kita dan semua yg komen di ruangan ini bertelagah sesama sendiri, apakah faedahnya. Lainlah ruangan ini ada di siarkan di luar negara sana & ada mat2 saleh yg membacanya. Apa daaaaa….!

    0

    0
  26. Dominic totetto says:

    Korg x nak try apply watak brian oconner ker??
    Aq tggu watak torretto..hahahaha
    Ingatkan kereta mahal ni kebal, rupanya sama jugak dgn kereta murah..

    0

    0
  27. Haliza Misboon says:

    mmg pelik r nnt cite fast n furious xde mamat ni..
    tp nasib baik hero fav aku ada lagi.. torretto… lebiu

    0

    0
  28. mizz says:

    handsome guy…rasa simpati dgn kehilangan dia..
    so sad…mmglah dia bkn islam tp sbg org islam kata2 anda tu guna bahasa elok sikit.. bdw mgkn dari sudut lain yg bole kt nilai kerja amal yg dia buat..kita???
    bdw honestly aku mmg minat filem ni..

    0

    0
  29. BILIS says:

    HUKUM UCAP TAKZIAH Adalah haram mendoakan orang bukan Islam sama ada dia terdiri daripada keluarga sendiri ataupun sebaliknya, dengan doa yang berbentuk permohonan keampunan dan seumpamanya yang tidak layak disebut bagi orang bukan Islam. Ianya dilarang sebagaimana firman Allah s.w.t. yang tafsirnya : “Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang yang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabat sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu adalah ahli neraka.” (Surah At-Taubah: 113)

    0

    0
  30. ................... says:

    ap la ko orang ni…dia dh meninggl pn nk pertikaikan lagi dia kafir ke ap…sush sgt ke nk ucp takziah …cuba la komen tu bercara berhemah sikit…

    0

    0
  31. kak mahh says:

    Hancur keretanya. Mayatnya pun mesti teruk.

    0

    0
  32. zikir fikir says:

    untuk melayu islam yang tidak faham apa makna RIP ..expecially yang menggunakan nama ‘melayu otak sampah ‘ di sini di jelaskan kenapa Islam melarang penggunaan RIP.

    RIP – Rest In Peace..ucapan penganut agama Christian Roman Katholik bila berlaku kematian di dalam agama mereka. “May his soul and souls of all the departed faitful by God’s mercy Rest in Peace”. Ucapan ini memohon kepada Tuhan agar roh si mati di RAHMATI Tuhan.

    Islam tidak melarang kita bersimpati tetap mengikut apa yang di lakukan oleh agama lain itu adalah di larang dan haram, ini sudah dijelaskan oleh Allah SAW di dalam surah Al Kafirun..” Agama kamu adalah agama kamu, agama aku adalah agama aku”….Islam melarang pengucapan RIP kerana kita memohon agar Allah mengampuni si mati yang terang terang bukan Islam..

    Di dalam Surah Al Taubah ayat 113…”Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan org org beriman meminta ampun bagi orang orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabat sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang orang musyrik itu adalah ahli Neraka”

    Jadi kepada penulis yang memakai identiti melayu otak sampah…ini kerana kamu tidak mengenali Islam…so better to keep your mouth shut !

    Kalau penulis ini beragama Islam mohon beristigfar … dan tolong mengkaji Al Quran sebelum berbicara … ini la bila si jahil berbicara…Islam membenarkan ucapan takziah tetapi bukan mendoakan RIP kepada si mati yang kafir…

    Wallahualam.

    0

    0
  33. akuu says:

    kalau org kafir xyah la ckp RIP memang tak aman, takziah ok laa.. memang kita org islam tau mana tmpt nya diorang nanti kat sana.tapi y nak cakap islam tu teruk? iman dlm diri kalau dh tipis tu yg jadi maksiat tu yg duk wat perangai bodo..islam dh cakap terang2 apa yg dilarang apa yang boleh.. jgn nk salah agama islam.. kalau la azab neraka leh nampak, xda sorang pon sanggup buat benda haram… renung2 kan dan selamat beramal… peace.

    0

    0
  34. bilakakjemahmenulis says:

    entry ni pasal Paul Walker dan meninggal dunia. tapi comment dalam ni lain macam betul. kthxbai

    0

    0
  35. nak tau says:

    abg nara… dah kuar lak citer pasal Paul Walker neh masih hidup… ce siasat cepat sket… beserta bukti2…

    tq

    0

    0
  36. loli says:

    aku bukan nak menidakkan hukum islam..tapi atas dasar kemanusiaan apa salahnye??masing2 ada kepercayaan masing2..aku tgk kat fb blambak org post kat wall cakap pasal hukum hakam rip ni..kalo kawan2 non muslim bace x ke terasa hati..hormat la agama lain juge..org bukan islam tgk ugama islam ni macam kejam pulak.ini tak boleh itu tak boleh..

    0

    0
  37. Mak jemah pemalu says:

    Org yg mcm ko lah yg membuatkan ORANG BUKAN ISLAM memandang sepi ajaran Islam…hati hati dlm berkata kata..bukan seme yg baca blog ni beragama Islam.

    0

    0
  38. Anonymous says:

    ISLAM agama yg syumul…yg sempurna..amat2 sempurna…
    jika mahu menghina…hina la penganut yg jahil…
    bukan hina AGAMA ISLAM YG SUCI…
    dlm ALQURAN byk ayat yg menyebut…’ORG2 KAFIR,MEREKA KEKAL DI NERAKA’….
    walhal org islam yg byk dosa pon akan di seksa…xkan org kafir yg terang2 TAK PERCAYAKAN ALLAH boleh rehat dgn aman di dlm kubur???.
    bangkitlah org islam yg jahil…jgn tegakkan benang yg basah…

    0

    0
  39. aidi says:

    Saya tengok Melayu Islam kita ini ramai suka melabelkan ‘kafir’ sesuka hati pada orang bukan Islam dengan yakin bahawa ‘kafir’ itu akan masuk neraka walaupun mereka itu orang yang baik sekalipun. yakinkan kita yang Islam banyak yang mengaku sahaja tapi amal jauh sekali masuk syurga. bila pula Allah beri janji pada anda yang anda pasti masuk syurga?

    lagi satu.. ‘kafir’ tu maksudnya engkar. kita yang Islam juga selalu engkar dengan perintah Allah. Jadi jangan sesuka hati nak labelkan ‘kafir’. pada orang lain. jangan perasan diri tu dah baik sangat sbb agama Islam.

    0

    0
  40. mak c kina says:

    takziah…xnk libat kan agama,sbb aku xpandai….so aku nk memandai-mandai…

    0

    0
  41. naz says:

    cakap takziah cukup la,,, dia da mati pun bukan le idup lg jangan gado2 yer…

    0

    0
  42. […] Paul walker, pelakon fast & furious meninggal dunia dalam […]

    0

    0