Written by Bella | May 9th, 2016

Disebalik kemeriahan ABPBH 29 semalam, ada juga artis yang dihimpit dengan kontroversi. Gara-gara memakai gaun ketat sehingga menampakkan bentuk badan dan buah dadanya, Nana Mahazan ataupun Nana AF 1 dikritik oleh netizen yang merasakan gaun tersebut agak keterlaluan seksinya.

Sebenarnya gaun rekaan Nizam Zamil direka khas buat Nana untuk majlis pembukaan ABPBH 29.  Ada yang mempersoalkan apakah motif Nana untuk mengenakan busana tersebut sedangkan beliau boleh memilih rekaan lain.

Berikut antara komen netizen :-

Pada pendapat kami, gaun Nana itu agak cantik dari segi pemilihan warna tetapi ia mungkin agak tidak sesuai dengan gaya seorang wanita Melayu dan untuk anugerah yang ditonton oleh semua peringkat umur meskipun acara pembukaannya sahaja. Berdasarkan pemerhatian kami, Nana sudah memadam semua komen yang mengkritik beliau di Instagram..Hmmmphh…sebab itu kena berhati-hati dan jangan hanya ikut fesyen semata-mata nanti mengundang fitnah dan kritikan panas.

Sumber Berita : MYNEWSHUB

95 responses to Pakai Gaun Ketat Ke ABPBH 29 : Nana Mahazan Dikritik Netizen

  1. Nono says:

    Push up je lebih ni. Kalau tgk video dia workout, takda la size over gitu.

    0

    0
    • minah jambu harapan nenek says:

      dia dh tentu tk bertudung kalau dia pakai ketat pon kire ok ok la…tapi yg bertudung pon pakai ketat ape beza Nye ???? yg bertudung pon pakai push up jalan tonggek tonggek huh !! mengarot ini semua komen huh !!

      0

      0
      • Puiiii says:

        X kira la pakai tudung ke x. Yg penting jgn la ketat2. Apatah lg klu ketat melampau.

        0

        0
        • Anonymous says:

          Eh sukati lah? Nk pkai ketat ke super ketat keh. Bukannye suh pakai duit ko pun! Pasni puak2 bangang akan ckp ler ‘ckp mcm org tak beragama’. So wt? Masing2 punya preference. Ko nk pkai tudung saji lingkop atas kepala tu sukati ko la. Takyah nk sebok org nk pkai cmne. Aah yeeeerrr…. mati nati bergolek masok kubor sendiriii… takyah nk diulang ayat bodoh tu…

          0

          0
        • tiada niat buruk says:

          minah nih mst pakai mcm nana tuh kn..sbb tuh dia xkisah nana pkai mcm tuh..kita org islam kalau da yang xbetul kna la saling tegur menegur nasihat menasihati..apala awak nih…apa yang nana pkai tuh dh macam xpkai baju dh…org boleh nmpak seketul2 apa yg da kat badan dia tuh…dunia2..bila terlalu maju sgt jadi gini laaaa…

          0

          0
        • Mat Ronggeng says:

          Nana artis AF yang tak kemana… Menyanyi kelaut. Menang anugerah tak pernah…. last last jadi DJ Radio Astro hahahahaha… duduk kat ceruk konti tu muka pun tak keluar TV. Sesekali dapat melaram nak masuk TV… tak ingat agama…tak ingat dunia… bukan susuk tubuh…susuk tetek tersembul.

          Ini lah perempuan akhir zaman…pakaian walau tertututp tetatpi serupa berbogel.

          PAK CIK MAHAZAN anak pakcik serupa berbogel…

          0

          0
        • Anonymous says:

          cantik sebenarnye baju nana tu tpi sebab ketat sngt so ade yg x suka dn x nmpk cntik bagi dorng. maybe klau longgar sedikit barulah cunn.

          0

          0
        • minah jambu harapan nenek says:

          tu dia punye suka la tk payah nk kepo kepo pasal baju dia !

          0

          0
      • mamat sentil says:

        kira ok lah body dia kecik daripada ziana zain tu. punggong sebesar-besar alam pakai ketat-ketat. nampak bentuk peha segala. meluat aku tengok ziana zain. perasan muda. suara dah lah semput tak best. erra fazira juga yang maintain. makin pakai tudung makin cantik erra fazira. ziana zain muka pelik pakai turban macam tu sori. ok bye.

        0

        0
        • Anonymous says:

          tetek nampak tegang. tgh2 nampak pusat..terlanjang lagi baik..seumpama kulit badan warna biru…bogel.

          0

          0
      • minah jambu harapan nenek says:

        200% stuju ngan kau !!

        0

        0
  2. Gugugagak says:

    Ketat..mmg ketat..dah die nk sarung jugak..biar lah..doa je 1 hari nnt die berubah.hidayah tu milik Tuhan.

    0

    0
  3. milah says:

    sje nk tunjuk hasil workout selama ni…????

    0

    0
    • ljdh says:

      hasil ke? dah dia memang kurus keding mcm tu dari dulu. workout nah bina bontot katanye… bontot tah kemana hahaha

      0

      0
  4. Really??? says:

    Tahniah Nana menunjukkan bentuk TETEK anda… buat jantan-jhantan kat luar sana nak buat stock gambar melancap dipersilakan… dosa korang Nana tanggung.
    Suami dia yang mualaf berkulup tu tak reti nak sound bini bab islam islam ni… Nana ni nama je islam…perangai berpakaian macam kafir…

    0

    0
    • Emuah says:

      Really? Mengkafirkan orang sesuka hati? Pernah dgr tak cerita pada zaman nabi di mana orang alim yang menghukum orang yg berdosa masuk neraka dan orang yang dihukum sebab selalu buat dosa tu dimasukkan dalam syurga? Kalau tk pernah dgr pergi masjid tanya ustaz mesti dorang tahu :)

      P/s : what we see in others, exists in us :)

      0

      0
      • Really??? says:

        Emuah…do you really know how to read??? Specifically i wrote “PERANGAI Berpakaian MACAM kafir”….

        Don’t get it twisted honey… siapa yg tuduh dia kafir nih….. bengong…. enough said.

        0

        0
    • KKPL says:

      Jantan lain?
      Da la ngaku aje la ko pun sama jgk buat modal nk lancap jgk.
      Tak payah nk semak cop org kafir.!!!
      Org kafir pun takde nk jatuhkan hukuman sesuka hati mcm ni.
      Baru tngk gambar da memandai mandai nk lahanat kan sesama muslim podah !!!

      0

      0
  5. el says:

    Nana mahazan. Ifa raziah, nauzubillah min zalik

    0

    0
    • KUCING says:

      yang nana ni sedap le sikit nengok nye walaupun seksi…
      yg mcm paus bunting ipa reziah tu lg hauk tak mau kecam ke netizen oi…

      0

      0
  6. Star Wars says:

    nana nie orng yg x berilmu dan x berpendidikan, inilah jadinya…

    0

    0
  7. seri melur says:

    dah mmg dia ni jenis jahil.. apa dia peduli..org lain plak yg bimbg dia masuk neraka..

    0

    0
  8. Anonymous says:

    Sape yg claim dress Nana cantik kat post tadi? Cantik ke tu? Macam alien.

    0

    0
  9. Anonymous says:

    Ni la masalahnya..bila badan dah mantap, jadi perasan and rasa perlu tayang. Perasan nya la kau Nana oi…. org marah bila mengaku Islam berbangsa Melayu tapi imej macam kafir laknatullah.

    0

    0
  10. Orang tengah says:

    Daring betul, tpi aku respek kat minah ni.. Seburuk buruk bju2 dia, tak lah sebusuk hati dan mulut pelakon minah hijabsta tu… Cer teka?

    0

    0
  11. MawarBerduri says:

    Artis pling populer la..

    0

    0
  12. Sabri Ali @ Nick says:

    Nana Mahazan yang umo 30-an pun tak apa.. Ifa Raziah pula nan hado..

    0

    0
  13. sayasukamakan says:

    sape pompuan ni

    0

    0
  14. cik kiah says:

    Ni ler gaya org nak pujian dan perhatian manusia sekeliling. rasa bangga kan pakai terbojol2 macam tu.. huhuhu

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Mcm gerok cempedak ada hahaha..tu apa tu kot tepi2 mcm bdn ikan pari rambut dia mcm ekor ikan pari kot…hahahaha…kot dia pkai ingat nampak beralon kot..tpi berat nak bejalan ada lah..hahaha..buat lap keta bgus ney..x yah g cuci dah…

    0

    0
  16. titi says:

    apa nak pelik sangat, dah dia tak bertudung, so tak pelik & terkejut lah kalau dia pakai macam ni pon. patotnya kalau nak pelik & tekejut pon, pada yang bertudung nu haaaa..bertudung tapi ketatsendatmampat nau, etc che ta

    0

    0
    • Haruslah says:

      Wah mksud ko klu x bertudung blh la nk pakai camne pon yea? Mane punye ajaran ko bljr nie?

      0

      0
    • miss kepah says:

      lagi pelik prmpuan yg tak malu tebukak aurat, btudung pun blum tentu tutup aurat, apatah yg tak bertudung…bukan nk jd ustazah sbb aku pun tak smpurna mana tutup aurat….tp sbg wanita islam harus ada sifat malu nk dedah aurat kpd yg bkn mhrm..bukannya pokpet2 sana sini tegakkan prinsip “dedah aurat takpe asalkan hati baik”.. duk diam je ngan prinsip tu smbil tanamkan niat nk mnutup aurat…ok

      0

      0
    • Anonymous says:

      Tak perlu nak divert discussion ke lain. Topiknya Nana pakai sendat. Which is not proper. Yang pi divert hal.. org bertudung pakai sendat la..dia tak bertudung boleh pakai sendat la…. yang tentu, mmg sakit mata tengok lah. Ini la jenis, I tak berhijab tapi hati I suci murni. Org berhijab pun jahat. Masalahnya, kau tentukan aurat kau sendiri yang basi ternganga. Sibuk hal orang lain ngape?

      0

      0
  17. Linzy Longkang says:

    yg komen sentap tuh jeles letewww sbb badan dorang tak slim cam nana bole pakai baju ikut bendtuk badan daaaa

    0

    0
    • Anonymous says:

      Jeles? Muntah ijo. Never….aiyoooo….. macam mak jemah. Ada rantai emas nak tayang. Orang berilmu n beriman, x show off asset la. Low self esteem je, jenis fishing for compliments. Nak org puji.

      0

      0
  18. clever girl pulau besar says:

    nana hoiiii, mmg cantek ko pakai camtu tak sia2 ko workout bagai nak rak. tapi ko lupa ko kat mana, gi anugerah tempatan yg ahkak2 pprt seme berhabisan undi – sah2 mintak kene lahar. so padan muke!

    0

    0
  19. Yekeni says:

    Seriously nana, you don’t have the assets to carry such dress.

    With the sponge padded boobs and flat butt (i guess you forgot to wear sponge padded butt), you should be camouflaging these flaws rather than enhancing them. It reminds me of the alien woman in Indepence Day (did i get the correct movie?). The alien which walk funny.

    Too skinny for this dress, babe… It makes you look disproportionate rather than sexy.

    0

    0
  20. AKU says:

    WAUUU stim plak tgk

    0

    0
  21. Anonymous says:

    buang ropol2 dah leh bwk g berenang

    0

    0
  22. Lala says:

    love her dress..cantik…

    0

    0
  23. manis says:

    Kita sebagai hamba ALLAH harus saling ingat mengingati (seperti dlm Surah Al-Asr). Sentiasa berwaspada, jgn jadi manusia yg buruk di mata manusia dan hida di mata Allah. itulah serugi-rugi manusia. Semoga semua mendapat hidayah. Wallahua’lam…..

    0

    0
  24. Anonymous says:

    tak pe lah……… dia dah ikut cara sebelah suami dia……. memang pun dari dulu lagi suka nampak tetak dan pakai pakaian jarang…… respect lagi Marsha dan lain2 yang baru masuk Islam… mungkin budaya yang di terapkan ibubapa nya memang begitu………

    0

    0
  25. student UITM says:

    Biarlah Nana pakai apa saja sementara masih slim ni…kalau nanti ditakdirkan tuhan badan nana mengembang tak dapatlah dia menggayakan dress lagu tu…nak tanyalah pereka fesyen dress nana ini orang islam ke….bye

    0

    0
    • Anonymous says:

      sori ye dik..tetiba rasa nak komen kat post adik ni..pendapat akak pun lantakla nana nak pakai apapun..kalu xnak pakai baju pun lantak dia la..dosa dia yang tanggung..tapi adik tak perlu kuarkan kenyataan ‘biar dia pakai sementara badan masih slim’..seolah2 menggalakkan orang yang body cantik tu berpakaian tak senonoh padahal kita sume tahu bagaimana sepatutnya pakaian seorang wanita muslim

      0

      0
  26. go nana says:

    Dia nampak ketat sebab dia slim kan?

    orang lain sama ketat je.

    0

    0
  27. che ton says:

    che ton bayangkan beyonce yg pakai gaun ni,,,, bru la meletop!! Nana, too skinny… sorry my dear, but daring enough to try..

    0

    0
  28. sukati aku jer says:

    sebenarnya dress nana nampak ketat melekat macam tu sebab material dress tu. artis lain pon baju ketat jgk tp x nmpk. tu je.. pastu korang nampak dada menonjol tu yang korang kecoh sgt. kannnnnnnnnnnnnnnnnn……… ok dah pegi buat keje masing2…

    0

    0
  29. AKU BKN PEMINAT says:

    aku rasela kalau nana pakai ketat2 mcm ni aku tkla heran sgt tp yg aku heran yg pakai tudung pon pakai ketat2..TKDE pon NARA ni up citer dorg!aku rase sume org tau sape kn..
    Aku ni bkn peminat NEELOFA, FATIA LATIF, SITI NORDIANA tp aku tgk dorg cantik je wlpon pakai baju longgar2..

    0

    0
  30. skywalker says:

    erkkk..tak cantik..
    kerempeng sgt..tak dak isi…hahaha

    kuruih sgt pun tak lawa…kasi aaa berisi skit…baru cantik..

    0

    0
  31. BIBIK says:

    SEMUA KUTUK NANA…SIAPA PEREKA PAKAIAN DIA NI, MUSLIM KE NON MUSLIM…TAK ADIL RASA NYA KALAU KITA KUTUK NANA SORANG JE…PEREKA CUCI TANGAN…

    0

    0
    • Anonymous says:

      orang melayu mungkin islam lah tu……

      0

      0
    • Kemboja Putih says:

      macai nana sudah mariiiiiiii

      0

      0
    • AKU BKN PEMINAT says:

      nk salahkn pereka pon tk blh gak kalau tuan punyer badan ckp OK kn…
      kalau btol nana tk selesa ngan baju ni n die rase ketat sgt kompem awal2 designer die akan ubah cpt2 utk mlm anugerah ni..

      0

      0
    • aku_punya_suka_lah says:

      tapi pakai otak dlu pikir bila nak sarung baju tu..
      nak kena kutuk or nak kna puji..

      sudah besar tapi tak mau pikir sebelum buat..
      hish

      0

      0
  32. Anonymous says:

    siti nordiana juga yg lawa…

    0

    0
  33. melati says:

    lantok korang leww…yg saya tgk dlm Gambar BN ni…Erra Fazira & seangkatan dgn jer Dressing Terbaik…yg lain semua mcm Kambing balik kandang….ini Reality…!! semua nk bergaya tapi Hampehhhhhh..

    0

    0
  34. komarad says:

    mcm padattt dan mantappp……perrggghhhh….

    0

    0
  35. Mek Ti says:

    Just nak bagi tau.. kenapa lagu Janna Nick mcm lagu org buta kat selalu kat tepi jalan tu ek? muzik keyboard tu………… :(

    0

    0
  36. Akupendosa says:

    Moga Allah memberi petunjuk dan hidayah pada mereka. Doa yg baik2 pliss yer u olsss..mizznina yg seksi dulu pn skrg dh berubah jd lebih baik..mungkin lebih baik dr mereka yg pernah mengata or mngutuk cara pakaiannya sbelum ni..jgn mengata org sbb nnt akn berbalik pada kita or ank cucu kita. Sesungguhnya kejahilan mereka jg sbnrnya merupakan ujian buat kita.
    Sy doakan nana dan ifa raziah mndapat petunjuk dan rahmat ALLAH..sbb sy jg turut sedih mse ter tgk ifa raziah mlm tu..sjujurnya nk mnangis rse..sy takotkan azab Allah :'(

    0

    0
  37. Anon says:

    Nak ler menayang hasil dia workout terkangkang2 tu. Ingat indah agaknye. Hahaaa.. kalo adik-beradik aku ni, aku tamparkan bagi bijak sikit.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kalao adik beradik .. Kalau tak , apa pekdahnya .
      Silap ari bulan surat saman dari peguam yg sepak muka kau.
      Tu hak dia nk pakai apa pun.
      Korang yg puas nyalak pat sini meanwhile Nana tngh cukur bulu pat rumah gan suaminya.

      0

      0
  38. Anonymous says:

    lepas ni kalu rs iman korang tak kuat…xyh nk kawen ngn laki mualaf yg xleh bimbing korg..cri mualaf yg betul2 nk mendalami islam..bkn nk tolak jdoh dr Allah tp sekurangnya pk ms dpn kau.. aku kesian tgk..kebanyakan mcm tu..msuk islam sbb nk kawen..tp hakikat kau sndiri xleh nk bimbing laki kau kenal islam..laki kau nk bimbing kau pn dia mn tau byk ttg islam melainkan rukum iman dan rukun islam..tp batas2 syariat Allah tu mgkin ada yg xtau klu kau xbgtau..sebab tu kau berterusan dengan dunia jahil kau..plisla..semoga kita sama2 mencari hidayah dr Allah

    0

    0
  39. student uitm says:

    CANTIK & SEKSI NYA KAU NANA…UNTUNG LAKI KAU….

    0

    0
  40. mokde says:

    sebab tu saya tak tengok apbh ari tu… takut tengok penampilan artis malaysia la ni…

    0

    0
  41. usha aje says:

    dulu kalau kat sekolah org panggil Nasi 20 sen …hehe

    0

    0
  42. Anonymous says:

    Dia tak rasa uncomfortable ke eh pakai keketat macam tu? Tak rasa diri macam terdedah sangat ke? Orang lain tengok pun rasa sesak nafas.

    0

    0
  43. Shima says:

    aku kesian tengok minah ni…dalam IG pun jenis syok sendiri. bukan la nak cakap aku ni orang kuat agama ke apa tapi suami awak tu lahirnya bukan dari orang beragama islam. baru beberapa tahun mengenal islam.adalah lebih baik awak tunjukkan teladan yang baik supaya orang bukan islam tak salah faham dengan ajaran agama islam. semoga ALLAH kurniakan hidayah untuk awak. sesungguhnya hidayah itu MILIK ALLAH.

    0

    0
  44. dr.gigi says:

    kesian anak dia althea tu kena pakai braces

    0

    0
  45. Ellie says:

    eleh nana tu korang kisah…si ziana tu yg dah berhijab lagi lah…sampai nampak bentuk punggong….

    0

    0
  46. kesian says:

    ramainye ustaz n ustazah bertauliah kt sini…shabbass bettehh…mcm ni la..negara islam..doakan je la kt dia..ade ke suka2 ckp boleh masuk neraka pakai baju tu..sekali dia dpt taufik dan hidayah..lagi alim dr kome2 semua..barulah terdiam terduduk kan..we are no judges of iman…ingat tu..

    0

    0
  47. anon says:

    Sape dia ni?? Hmm….tak popular patut lah suka cari benda yg blh tarek perhatian org. Cheap publicity !!! Anyway, baju dia ketat & tak lawa langsung…

    0

    0
  48. wahai human says:

    ak tgk okay ja korang je lelebih nak komen, smua benda komen telebih longgar la ketat la manusia2 . bila orang tu btudung lagi satu ini la itula pastu apa lagi ? suka hati dia la nak pakai apa(mesti nak cakap kita ni harus saling m’ingati ? tapi cara nasihat tu=,=) kalau cakap pasal dosa tak payah lah Tuhan je boleh menghukum kita manusia .?

    0

    0
    • tiada niat buruk says:

      saya nk tanya awak wahai human..awak anggap nana nih sbgai artis saja ka atau sebagai saudara seislam awak???kalu awak anggap dia artis mmg awak akan ckp eyh suka hati dia la nk pkai apa kn..kalu awak anggap dia sbgai saudara seislam awak mst awak akn rasa nk kna tegur nih..tp tegur biaq cra berhemah..kita pun bukan smpurna nk tegur org tp sma2 la kita baiki apa yg kurang kn..

      0

      0
  49. KamiPrihatinAndaMacamMana.. says:

    Kaum MELAYU… agma ISLAM… cra hidup KAFIR… mentaliti KAFIR… Mmg mnjmput BALA dtg malaysia… Tiap2x thun ngra dpt msibah… Xsdar lg ke..

    0

    0
  50. lisa says:

    Cantik la.dat fashion

    0

    0
  51. sawi says:

    Dah macam kuih tiram je design tepi tu..

    0

    0
  52. sawi says:

    Macam kuih tiram je design tepi tu..

    0

    0
  53. Anonymous says:

    kalau dah masing masing terpengaruh dengan budaya barat haa ceni la jadi dia. yang mengutuk ni kot kot ada hati nak pkai gini juga. cuma terboroi lebih. orang doakan bukan mencaci mcm dah zaman arab jahiliah dah suka kutuk kutuk ni.

    0

    0
  54. EDEN says:

    Beriya dressing gini…ada menang kaa??

    0

    0
  55. Yang Menyampah... says:

    TERUK

    0

    0
  56. gilalah says:

    Kartun Avatar!

    0

    0
  57. nenek sheme says:

    x salah kalau sy katekan fesyen baju anda ini tersangat mampu mengheret anda ke neraka jahanam..pereka baju tu pon jgn ingt tlepas ya..subahat sama

    0

    0
    • ustajah gossip says:

      uiiii..konfidennya kak oiiiii.. akak ni mesti tahu nama neraka jahannam jekan? neraka banyak tingkat syurga pon banyak tingkat.. iman pun kadang2 di atas kadang2 dibawah..mcm ni la.. rasenya dia pun dah tahu apa hukumannya mendedahkan aurat. orang lain pun dah bagi teguran dah. bila dah tegur ngan mulut tak jalan cukupla guna hati. doa. apa masalah?? bab menjatuhkan hukum masuk neraka mana satu syurga mana satu tu bukan kerja kita.

      0

      0
  58. ma says:

    ziana zain pun ketat bangat. tak mau kutuk ke…

    0

    0
  59. makcikKaya says:

    Ayat hang kat atas Tu Nara,
    Habaq “agak tidak
    sesuai utk wanita melayu”
    Oohhhhh nop!!!
    Ayat yg sebetulnyaaa…
    “Haram bagi wanita Islam memperagakn pakaian yg menampakkan aurat!”
    Itu baru sesuai..
    Berkatalah benar wlaupun pahit!

    0

    0
  60. Anonymous says:

    alaaa….nana ni kan dah tk galmour, dok upload pic dlm ig ja..hahah
    so, nk controversy lebeyy sket heret la diri ke neraka jahanam….

    0

    0
  61. nina says:

    alaaa….nana ni kan dah tk galmour, dok upload pic dlm ig ja..hahah
    so, nk controversy lebeyy sket heret la diri ke neraka jahanam….

    0

    0
  62. mia says:

    tunjuk tetekkkkkkk

    0

    0