Written by Bella | July 9th, 2015

Dua tahun bercinta dengan seorang jejaka Muslim yang berasal daripada Pulau Pinang, Marsha Milan memberitahu beliau enggan terburu-buru dalam membuat keputusan dan belum memikirkan untuk memeluk agama Islam. Buat Marsha beliau tidak mahu dipaksa dalam hal sebegini dan menyifatkan perkara yang melibatkan agama adalah satu hal yang sensitif serta serius.

Biarlah masa yang menentukan. Rancangan untuk memeluk agama Islam belum difikirkan buat masa ini walaupun ada yang tahu teman lelaki saya beragama Islam. Untuk menukar agama bukan sesuatu yang mudah. Isu agama sangat sensitif. Memang saya ada belajar tentang agama Islam tetapi itu hanya sebahagian dan secara umum sahaja.

Seboleh-bolehnya saya tidak mahu terburu-buru dan teruja sangat. Nanti salah cakap orang akan jadikan sebagai isu. Kalau jodoh itu datang secara tiba-tiba. Kita terima sahaja. Yang penting, saya selesa dengan situasi sekarang dan kekasih tidak memaksa .

Tambah Marsha lagi, pihak keluarga lelaki yang sudah mengenali dirinya tidak mempunyai masa untuk mempercepatkan perkahwinan mereka.

Walaubagaimanapun, jelas Marsha beliau masih lagi belum memaklumkan kepada keluarganya untuk berkahwin dengan lelaki Islam.

Mereka tahu kami perlukan masa untuk disatukan. Sebab itu, kahwin bukan soalan yang sentiasa ditanya. Memang saya pernah cakap sudah lama merancang untuk berkahwin tetapi banyak sebab membuatkan saya menangguhkan dahulu hasrat itu.

Saya juga belum bertanya keluarga untuk berkahwin dengan lelaki Islam. Saya kena lalui semua itu dahulu baru fikir untuk fasa seterusnya.

Kalau diri benar-benar sudah yakin bahawa si dia adalah lelaki yang terbaik buat anda, maka Marsha Milan harus persiapkan diri untuk memeluk agama Islam. Keizinan daripada ibu bapa serta keluarga juga penting agar mereka setuju untuk beliau berkahwin dengan jejaka beragama Islam.

Sumber Berita: Utusan Online

 

 

 
Written by AbangNara | July 8th, 2015

Bulan Ramadhan adalah bulan berpuasa yang menguji kita bukan sekadar dari segi menahan lapar dan dahaga, tetapi juga dari segi menahan nafsu. Nafsu ini bukan sekadar hubungan antara lelaki dan perempuan, tetapi juga nafsu tamak beli lauk di pasar Ramadhan, nafsu makan buffet di hotel dan sudah tentu, nafsu shopping!!! Dengan penuh jujur dan ikhlas, Abang Nara buat pengakuan yang diri ini telah tewas dengan nafsu shopping selepas menjumpai laman web Rakuten Malaysia baru-baru ini.

rakuten malaysia

Ketewasan Abang Nara ada beberapa sebab. Bukan mudah untuk membuatkan Abang Nara bershopping secara online ini. Namun Rakuten – No 1 Online Shopping Mall di Jepun dengan tema “Shopping Is Entertaiment” ini mempunyai beberapa tarikan dan godaannya yang tersendiri. Ala macam ada seorang awek depan mata, punyalah cun dan memikat hati sampai kita pergi minta nombor telefon dia, sedangkan sebelum ini tak pernah buat kerja gila macam itu. Antara yang bestnya Rakuten ini ialah:-

1. Banyak gila kategori yang ada

rakuten malaysia

Bermula dengan hanya menekan kategori “Kids-Baby”, sedar tak sedar dekat 40 minit juga Abang Nara meninjau laman web Rakuten Malaysia ketika pertama kali membukanya. Berjangkit sungguh. Lepas satu kategori satu lagi. Mula-mula “Kids-Baby”, lepas tue “Health-Beauty”, lepas tue “Home-Interior”, lepas tue “Fashion-Accesories” dan macam-macam lagilah. Susah gila nak berhenti!!!

2. Peniaga dengan produk dan tawaran yang menarik

rakuten malaysia

Konsep Rakuten Malaysia ini ialah peniaga membuka kedai online mereka dengan kualiti barangan yang bermutu dan customer services terbaik. Setiap kedai akan ada teknik promosi lebih-lebih lagi masa hari raya nie untuk menarik pelanggan. Kedai baru buka pun akan ada promosi pembukaan. Kena rajin cari tapi kalau jumpa memang berbaloi. Ada yang bagi free delivery, buy 5 free 1 dan macam-macam lagi.

3. Rakuten sendiri buat offer dan promosi yang super duper awesome
rakuten malaysia

Tak cukup dengan diskaun daripada peniaga, Rakuten Malaysia juga seringkali menawarkan offer dan promosi yang mampu buat anda rasa “gila tak masuk akal promosi diorang nie“. Contohnya sekarang nie ada promosi raya yang menawarkan diskaun sehingga 70%. Lepas tue ada pulak 5% instant diskaun hanya dengan Mastercard + Buka Puasa Deal(untuk promosi of the day) + 10 x Rakuten Super Points (RSP) SuperShop untuk ahli berdaftar Rakuten.

4. Program ganjaran Rakuten Super Points (RSP)

rakuten malaysia

Ha tadi Abang Nara dah sentuh sikit pasal RSP nie. Meh Abang Nara terangkan secara lebih deep kepada korang. Bila korang buat pembelian sebagai ahli berdaftar Rakuten Malaysia, setiap pembelian akan diberitahu korang akan dapat berapa RSP. Contoh Abang Nara beli lampin pakai buang Drypers bernilai RM115.90, boleh dapat 1.15 RSP. Apa gunanya RSP ini? Ha, setiap 1 RSP adalah bersamaan RM1 dan ia boleh digunakan untuk pembelian seterusnya. Makin banyak RSP, makin banyaklah penjimatan korang nanti.

5. Penghantaran pantas dan tuntas

rakuten malaysia

Ini adalah part yang paling best. Barang-barang yang Abang Nara order hanya memerlukan masa sehari sahaja untuk sampai (guna pos laju). Bungkusan cantik, produk sampai seperti dalam website, tak ada kerosakan dan memang puas hati. Kualiti terbaik. Kadangkala takut juga beli barang secara online ini sebab indah khabar dari rupa. Tapi peniaga di Rakuten Malaysia ini nampaknya semua berwibawa dan menjaga nama baik masing-masing. Kipidap!!!
rakuten malaysia

Ha mesti korang dah gatal tangan dan tengok apa yang ada dijual di Rakuten Malaysia kan? Silalah bersegera. Untuk makluman, disebabkan sambutan hangat, promosi sempena Hari Raya Raya Aidilfitri telah pun dilanjutkan sehingga 15 Julai ini. Masih ada peluang untuk dapatkan baju raya, tv raya, langsir raya dan macam-macam lagi pada harga durian runtuh. Selamat membeli belah. Layari www.rakuten.com.my sekarang juga.

Written by Bella | July 8th, 2015

Isu mengenai papan iklan di Bukit Bintang yang dikatakan menyerupai dengan imej seekor babi bersongkok dan bersampin telah menjadi viral di laman sosial dan telah membangkitkan rasa marah kepada mereka yang beragama Islam.

Susulan isu hangat tersebut, pihak Sevcorp telah tampil memohon maaf dan menjelaskan bahawa imej tersebut bukanlah imej seekor babi tetapi ia merupakan haiwan yang dikenali sebagai Wombat iaitu maskot kepada syarikat berkenaan.

Merasa malu dengan sesetengah pihak yang cepat melatah dan salah faham akan isu  berkenaan, Harith Iskander menerusi akaun Facebook miliknya yang mewakili rakyat Malaysia telah  “memohon maaf” kepada pihak Sevcorp.

Berikut adalah kenyataan Harith Iskander :-

Walaupun kita sedar sebenarnya permohonan maaf Harith Iskander itu mempunyai unsur sarcasm, ia juga memberikan kita kesedaran dan pengajaran buat kita agar tidak cepat melatah dalam sesuatu perkara dan terus menghencap pihak tertentu. Harapnya tiada lagi rakyat Malaysia yang memperbesarkan lagi isu ini yee..

Sumber Berita: Facebook Harith Iskander

Written by AbangNara | July 8th, 2015

Seringkali apabila bercerita tentang penceraian, pasti akan ada episod kurang manis sekiranya ada kewujudan anak-anak. Bergaduh rebut hak penjagaan, anak-anak tak jumpa emak atau ayah selama bertahun-tahun, si ayah tak bagi nafkah anak dan macam-macam lagilah. Abang Nara sendiri ada kawan yang anaknya sehingga bertahun-tahun tak jumpa ayah kandung kerana dihalang oleh emak yang sudah berkahwin lain. Kononnya kalau jumpa si ayah akan fitnah, reka cerita tipu dan macam-macam lagi.

dynas mokhtar

Tak senang untuk mencari bekas pasangan suami isteri yang sanggup bersefahaman dan tidak bergaduh demi kepentingan anak-anak. Sebab itulah Abang Nara kagum dengan kerjasama yang ditunjukkan oleh Dynas Mokhtar dan bekas suaminya. Masing-masing memahami anak-anak adalah perkara yang terpenting dalam hidup mereka. Walaupun sudah bercerai, mereka masih mengekalkan hubungan baik demi anak-anak. Kata Dynas:-

Saya lihat anak sudah faham apa yang terjadi walaupun kadang-kadang pelbagai soalan lucu yang ditanyakan oleh Khyra. Perpisahan saya dengan bekas suami terjadi sewaktu mereka kecil lagi, jadi tiada banyak perkara yang perlu saya jelaskan kepada mereka. Bagi saya apa yang berlaku ada hikmahnya namun hubungan mereka dengan bapanya masih baik sehingga kini dan tiada masalah untuknya berjumpa.

Namun kami jarang keluar bersama melainkan itu adalah permintaan anak. Ini kerana saya tidak mahu anak-anak keliru sekiranya satu hari nanti kami salah seorang mendirikan rumah tangga. Jika sudah mendirikan rumah tangga sudah pasti kena menjaga hati pasangan masing-masing dan bolehkan pasangan barunya menerima kehadiran kami jika keluar makan bersama.

Situasi ini mungkin tidak berlaku sekarang kerana masing-masing masih belum berpunya. Tetapi tidak mustahil satu hari nanti salah seorang sudah bertemu jodoh pasti perkara ini akan terjadi. Saya sentiasa berdoa bahawa masing-masing mendapat pasangan yang boleh menerima seadanya kerana jika keluar makan dan meraikan ulang tahun bersama semuanya dilakukan demi anak-anak

dynas

Tahniah diucapkan kepada Dynas dan bekas suami yang berfikiran jauh demi masa depan anak-anak. Semoga ia menjadi contoh kepada ibu bapa di luar sana yang berdepan dengan penceraian. Kalau boleh memanglah kita mahukan perkahwinan yang kekal abadi, namun sekiranya ini terjadi, perkara pertama yang perlu difikirkan ialah anak-anak. Tak gitu? Kalau anda ada pengalaman untuk dikongsikan, silalah tulis di ruangan komen. Sumber MediaHiburan.