Written by AbangNara | August 24th, 2015

Abang Nara mempunyai satu masalah yang kerap membelenggu diri ini. Di rumah Abang Nara, banyak sangat barang yang tidak digunakan tetapi nak buang terasa sayang. Iyerlah, masa beli boleh tahan mahal jugak harganya. Teringin nak jual tapi tak pandai nak buat laman web, nak kena promote kat laman sosial lagi. Itu belum kira nak handle bab bayaran yang pastinya complicated.

shopee

stroller yang dah tak guna. nak buang sayang…

Hujung minggu lalu apabila seorang kawan Abang Nara datang rumah dan melihat banyak sangat barang-barang tak digunakan di dalam stor, terus dia tanya “kau taknak jual ke benda-benda nie?”. Abang Nara pun cakaplah, “malaslah nak handle proses jual beli nie, leceh”. Terus member Abang Nara tue tergelak. Dengan banggannya dia membuka iPhone 6 nya dan menunjukkan satu applikasi bernama Shopee MY.
shopee

Abang Nara pun download applikasi Shopee MY ini di App Store (kalau korang guna Android boleh download di Google Play Store) dan terus minta member ajar cara-cara nak gunakan. Dalam masa 10 minit, Abang Nara dah faham dah konsep Shopee ini. Mudah sangat-sangat. Meh sini Abang Nara kongsikan 5 kelebihan applikasi ini buat anda yang ingin membeli atau menjual hanya menggunakan smartphone anda.

1.Interface yang sangat mudah difahami
shopee

Bukak-bukak je app Shopee ini anda akan nampak menu Buy, Sell, Follow, Activity dan Me di bahagian bawah. Pilih yang mana satu anda nak. Kalau nak jual, tekan la menu Sell. Kalau nak beli, boleh terus tengok apa yang ada di dalam Shopee. Jangan lupa ushar promosi yang sedang ditawarkan. Promosi ini sentiasa berubah-ubah tetapi yang penting, diskaun memang masyuk!!!
shopeeIni salah satu produk kegemaran Abang Nara. Hehehe. Selaku pengguna tegar handphone, kenalah bawak powerbank ke mana-mana kan? Kat Shopee nie macam-macam powerbank ada jual. Harga pun murah. Pilih je yang mana berkenan di hati.

2.Boleh terus mula beli dan jual lepas download app ini
shopeeYang ini Abang Nara paling suka. Selalu kalau nak jual/beli barang punyalah leceh nak kena isi borang, nak kena mesej si penjual dan sebagainya, Shopee ini memudahkan penggunanya. Contoh Abang Nara nak jual basikal anak. Tekan butang sell, terus keluar kamera untuk ambil gambar produk dan lepas itu boleh terus isikan informasi produk tersebut. Nama produk, harga, kategori, stok, barang second hand ke first hand, jenama dan sebagainya semua ada. Hanya perlu isi je. Dah puas hati terus boleh ‘submit’ dan produk anda dah ready untuk dibeli oleh orang lain. Senang gila kan?

shopee

Buat penjual di Instagram, korang pun boleh terus gunakan Shopee untuk menjual produk. Tak perlu nak ambik gambar satu persatu. Semua gambar yang dah diupload di Instagram tue boleh diimport ke akaun Shopee anda. 3 minit je dah siap semua. Klik di sini untuk cuba sekarang.

3.Free of charge

Ini salah satu kelebihan Shopee yang tak ada pada mana-mana applikasi lain. Dah la memudahkan kerja kita membeli dan menjual, diorang tak charge apa-apa pun. Contoh korang jual pencuci muka harga RM30, bila si pembeli bayar, korang akan dapat RM30. Shopee tak ambil komisen apa-apa pun. Semuanya jadi hak milik anda. Memang free se’free-free’nya. Sama juga apabila kita membeli, tak ada charge tersembunyi langsung. Harga yang dipaparkan itulah yang kita kena bayar. Best kan?

4.Semua benda boleh jual jadi banyak sangat pilihan

shopee

Selagi produk korang tak bertentangan dengan undang-undang Malaysia (dadah ke, syabu ke), semua benda boleh dijual di Shopee ini. Abang Nara siap jual basikal lagi!!! Hehehe. Kasut pun boleh, seluar dalam pun boleh. First hand, second hand, third hand pun ok. Bila tiada sekatan untuk jenis produk, maka pilihan pun banyak untuk para pembeli. Memang kelabu mata dibuatnya. Mana taknya, ada lebih daripada 1,000 produk untuk dibeli di Shopee.

5.Dilengkapkan dengan sistem pembayaran
shopee

Satu perkara yang leceh tentang jual beli online ialah untuk pastikan si pembeli betul-betul dah transfer duit kat kita. Kadangkala ada orang suka menipu. Konon dah bayar tapi sebenarnya buat transaksi tipu. Dengan Shopee korang tak perlu risau. Sistem pembayaran dah ada di dalamnya. Maybank2u, CIMBClicks semuanya ada. Kalau si pembeli bank in kat mesin deposit tunai pun boleh ditrace. Sebab resit tue kena upload ikut Shopee. Jadi peluang untuk ditipu dan menipu memang amat tipis. Rasa selamat sikit kan?
shopee

Lagi satu yang paling awesome ialah fungsi chat yang ada terbina di dalam applikasi Shopee nie. Ada benda nak tanya ke apa terus boleh mesej gunakan fungsi chat ini. Ala, kira macam Whatsapp lah. Bolehlah tanya stok ada lagi ke, berapa hari nak post atau kalau pandai, boleh buat ayat manis minta murah. Fungsi chat ini akan membantu korang untuk membuat pilihan sama ada nak beli atau tidak dengan penjual di Shopee.

BONUS: Promosi yang tak henti-henti untuk penjual dan pembeli

Untuk mengalakkan lagi penjual menjual produk mereka menerusi applikasi ini, Shopee selalu akan bagi promosi yang best kepada para penjual. Contohnya harga produk anda RM30. Ada kalanya Shopee akan suruh korang jual dengan harga RM10 sahaja. Jangan risau sebab akan anda tetap dapat RM30. Cuma pembeli perlu bayar RM10 sahaja. Anda tak rugi apa-apa sebab Shopee yang akan bayarkan baki RM20 kepada anda. Best kan? Ini semua untuk galakkan aktiviti jual beli di Shopee. Mana ada syarikat nak tolong buat macam nie kan? Terbaik sungguh Shopee.
shopee

Namun jangan risau kalau korang bukan penjual di Shopee. Selaku pembeli pun ada dapat tawaran yang best-best. Contohnya bila daftar je, akan terus dapat RM10 sebagia tanda penghargaan daripada Shopee. Bolehlah terus guna untuk beli. Pastikan korang sentiasa check notification sebab kadang-kadang akan ada voucher code yang akan menjimatkan lagi perbelanjaan anda.
shopee

Mulai minggu ini Abang Nara akan upload lagi beberapa produk kecantikan yang dibeli di Korea hari itu. Jadi silalah follow kedai Abang Nara di Shopee iaitu @beautifulnara. Harga memang terbaik di pasaran. Kalau rasa mahal boleh minta diskaun. Jangan risau!!! Khas untuk pembaca BeautifulNara, boleh gunakan voucher code “SPBEAUTIFULNARA” ketika membuat pembelian untuk mendapatkan diskaun. Selamat membeli!!!
shopee

P.S: Nah lagi sekali link download applikasi Shopee. Mana tahu korang terlupa. Untuk pengguna iPhone boleh download di App Store dan untuk pengguna Android, sila download di Google Play Store.

 
Written by Bella | August 24th, 2015

Keterujaan Lisa Surihani dan suami, Yusry KRU yang menghitung hari untuk menyambut kelahiran anak mereka yang pertama tidak lama lagi jelas terpancar di wajah mereka.

Selepas mengadakan satu majlis doa selamat  bagi mendoakan Lisa dipermudahkan melalui proses kelahiran nanti pada 15 Ogos lepas, semalam satu majlis “baby shower” telah diadakan oleh  Yusry sebagai satu “surprise” buat isterinya.

Antara rakan selebriti yang hadir pada majlis tersebut ialaha Diana Danielle, Farid Kamil, Liana Jasmay, Intan Ladyana serta Izara Aishah. Memang meriah sekali majlis tersebut dan berseri sungguh muka Lisa.

Semoga segala proses kelahiran nanti akan berjalan dengan lancar. Jom kita lihat beberapa lagi foto sekitar majlis “baby showe” Lisa Surihani dan Yusry KRU dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

 
Written by Bella | August 24th, 2015

Semalam, bekas pengurus kepada Nad Zainal iaitu Alog Zuren telah mendedahkan sikap sebenar artis tersebut yang berlagak sombong selepas Nad menuduh beliau melarikan sejumlah wang serta menjadi orang disebalik pembubaran kelab peminatnya.

Merasa berang dengan kenyataan Nad menerusi satu progran hiburan dan gosip sensasi di Malaysia (Melodi) , Along telah memuat naik sebuah video dimana pelakon tersebut duduk dalam keadaan tidak sopan dan asyik bermain telefon sehingga tidak menghiraukan peminatnya serta anak-anak yatim yang cukup teruja berjumpa dengan beliau dalam satu majlis yang diadakan sekitar bulan Ramadhan lepas.

Sehubungan dengan perkara tersebut, Nad telah tampil memberi penjelasan dan memberitahu kenyataan yang dibuat oleh Alog adalah kerana salah faham semata-mata dan meminta agar tiada pihak mudah melenting kerana beliau tidak menyebut sebarang nama sewaktu mengulas mengenai perkara berkenaan di Melodi.

nad zainal

Berikut adalah penjelasan penuh Nad:-

Kalau boleh saya enggan mengulas lanjut berhubung hal ini kerana ia adalah salah faham semata-mata dan ada pihak yang cepat melenting .

Saya tidak bertujuan untuk mengaibkan sesiapa kerana bukan saya yang mencari wartawan sebaliknya mereka yang mengajukan soalan berhubung isu itu. Saya sendiri terkejut kerana tidak menyangka ia menjadi isu berbangkit.

Saya tidak akan melatah dan membalas kenyataan yang dibuat oleh dia (bekas pengurus). Banyak yang perlu saya uruskan dan saya tiada masa untuk memanjangkan isu ini.

Tidak dapat dinafikan dalam video tersebut jelas Nad Zainal langsung tidak menghargai anak-anak yatim yang bersungguh-sungguh serta teruja sewaktu membuat persembahan di hadapan beliau. Isu ini sudah menjadi hangat dan kami rasa ramai yang menginginkan penjelasan sebenar daripada Nad mengenainya dan bukan bersikap untuk lari daripada masalah.

Kalau tiada angin kenapa pokok boleh bergoyang? Buktikan anda berada di pihak yang benar dan ia sekadar salah faham sahaja.

Sumber Berita: Berita Harian

Written by Bella | August 24th, 2015

Baru-baru ini, timbul khabar angin yang mengatakan pasangan romantis dan sweet iaitu Nora Danish dan Nedim Nazri sudah berpisah apabila aktres jelita itu tidak lagi memuat naik sebarang foto kekasihnya itu ke Instagram. Malah, Nedim juga sering memuat naik foto dengan beberapa “quote” seakan sedang sedih dan diselubungi penyesalan.

Ramai peminat mula tertanya apakah status hubungan mereka dan terbaru menerusi portal mStar Online, Nora mengesahkan hubungan mereka sudah berakhir. Keputusan untuk berpisah telah dibuat atas persetujuan mereka demi kebaikan bersama. Kata Nora, cinta tidak semestinya dimiliki.

Sering dilihat sebagai pasangan yang cukup mengasihi di antara satu sama lain, Nora bagaimanapun tidak mahu mendedahkan punca sebenar perpisahan mereka.

Hmm… Kami mengambil keputusan mahu berpisah atas kebaikan bersama. Itu sahaja. Lagipun cinta tidak semestinya dimiliki.

Itu sahaja yang boleh saya jelaskan kepada semua. Tak nak cerita panjang-panjang.

Cuba untuk tabahkan diri menempuhi  kehidupan,  masing-masing mengambil pendekatan untuk memuat naik status motivasi diri selain Nora bercuti ke Bali, Indonesia bersama keluarganya, tanpa Nedim.

Peminat Nora Danish pasti sedih dengan perpisahan pasangan sweet ini. Iyalah, selama ini kita sendiri boleh lihat betapa loving dan caring Nedim terhadap beliau tetapi apa lagi yang boleh kita buat, jodoh mereka cukup sampai di sini sahaja. Bak kata Nora, macam mana kita cintakan seseorang itu tidak semestinya kita akan memiliki mereka.

Sumber Berita: mStar Online