Written by AbangNara | October 12th, 2012

Pada tahun 2004, filem Puteri Gunung Ledang telah pun dihantar untuk bertanding di dalam Oscar. Sejak itu, tiada lagi filem Malaysia yang dirasakan berkualiti oleh FINAS untuk bertanding di dalam kategori Foreign Language Film. Namun tahun ini, filem Bunohan nampaknya memenuhi kriteria yang diperlukan dan telah pun disenarai untuk ke Academy Awards yang ke 85.

bunohan ke oscar

Sebanyak 71 buah filem telah pun dihantar untuk kategori ini. Daripada jumlah ini, 9 buah filem akan disenaraipendek sebelum 5 calon akhir akan diumumkan pada 10 Januari 2013. Selepas itu, majlis Academy Awards yang ke 85 akan disiarkan secara langsung ke serata dunia pada 24 Februari 2013.

Mungkin agak sukar untuk filem Bunohan tercalon sebagai Top 5 dalam kategori Foreign Language Film. Namun segalanya mungkin kerana bagi Abang Nara filem Bunohan antara filem terbaik Malaysia yang pernah Abang Nara tonton. Sama-samalah kita doakan kejayaan filem Bunohan sekaligus menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.

P.S: Video lawak minggu ini, Banana Song!!!

 
Written by AbangNara | October 12th, 2012

Gembira Abang Nara mendengar perancangan pasangan kekasih, Shila Amzah dan Sharnaz dalam Berita Harian hari ini. Mereka berdua merancang untuk menamatkan zaman solo pada tahun 2014 iaitu kira-kira 2 tahun daripada sekarang. Semoga perancangan yang baik ini akan berjalan dengan lancar.

shila sharnaaz

Kadang-kadang ada pasangan kekasih bila bercinta memang tak ada nak buat perancangan untuk berkahwin. Bagi mereka, bercinta ini sekadar suka-suka je. Siap bertukar-tukar pasangan lagi. At least plan yang dibuat oleh Shila dan Sharnaaz ini menunjukkan betapa seriusnya hubungan percintaan mereka berdua. Tak gitu?

shila amzah

Abang Nara suka dengan kata-kata matang daripada Sharnaaz apabila ditanya mengapa memilih tahun 2014. Kata Sharnaaz:-

Kalau boleh, memang saya mahu mendirikan rumah tangga sebelum usia mencecah angka 30 tahun. Pada waktu itu, usia saya 29 tahun dan Shila pula 24 tahun. Usia itu memang sesuai untuk kami mendirikan rumah tangga. Biarlah dalam tempoh dua tahun ini kami berusaha stabilkan diri terlebih dulu.

Abang Nara sokong sangat-sangat. Sekarang ini kes penceraian pun banyak yang terjadi kerana keadaan ekonomi suami isteri yang tidak stabil. Molek benarlah kalau kuatkan kerjaya. At least ada simpanan untuk masa depan. Apa pun, sama-samalah kita doakan agar perancangan Shila dan Sharnaaz ini akan terlaksana tanpa sebarang halangan.

P.S: Kuda paling ayu dalam dunia.

Written by serenity | October 12th, 2012

Pelakon yang merupakan anak gadis Rohana Jalil ini pernah melakonkan adegan berkemban dalam filem pertamanya, iaitu Karak. Hasilnya ia menjadi buah mulut orang ramai.

Kini, menurut Kilafairy, dia lebih berhati-hati dalam memilih watak kerana tidak lagi mahu melakonkan adegan seperti itu. Kilafairy memberitahu sebegitu kepada Utusan Online.

Cukuplah Kila menjadi buah mulut orang sebelum ini kerana berkemban. Sekarang ini sebelum setuju, Kila akan baca skrip dulu tengok ada atau tidak adegan sebegitu. Kalau ada, pasti Kila tolak kerana tidak mahu lagi tampil imej seksi.

Sebagai orang baru dalam bidang seni lakon, Kila mahu tampil dengan pelbagai watak dan tidak terikat pada satu watak atau imej.

Pelakon cantik ini sedang popular dalam drama bersiri 26 episod, Saiful Nita yang ditayangkan di TV3, bergandingan bersama dengan seorang pendatang baru dalam dunia lakonan iaitu Aidil Aziz. Menurut Kilafairy, inilah kali pertama dia melakonkan watak utama dalam drama bersiri.

Untuk pengetahuan anda, dalam diam Kila sudah mempunyai perniagaan butik sendiri iaitu Butik Rack di USJ 19 City Mall, Subang Jaya, Selangor, tetapi perniagaan hanya dilakukan secara online. Menurut Kila:

Permintaan untuk jualan di Rack memang banyak, cuma Kila saja tidak ada masa untuk urus sebab sibuk. Kalau orang nak barulah Kila buka butik itu. Bukan apa nak cari orang yang boleh dipercayai untuk menjaga butik susah.

Sekarang ini, kalau ada yang nak membeli bolehlah beli terus dalam talian. Itupun Kila tengah buat sebab baru ada waktu cuti.

Hasil tinjauan kami, Kila bakal menampilkan fesyen kasut rekaan sendiri di butiknya. Satu perkembangan yang baik untuk seorang pelakon yang sedang meningkat naik sepertinya.

Kila juga mendakwa tidak jatuh cinta di lokasi walaupun dia nampak serasi sebagai pasangan Aidil dalam drama itu. Katanya dia masih muda dan lokasi ialah tempat mencari makan, bukan kekasih.

Kelassss kau Maria! Kredit gambar, Twitter Kilafairy.

***

Tiada sebab anda akan bosan! Hujung minggu yang penuh aktiviti di kotaraya ini! Jom pelbagai aktiviti menarik untuk anda penuhi- Ada Bazar Seni Industri Budaya & Semarak Bangsawan pada 12-14 Oktober di Panggung Bandaraya, Inspitari 2012 pada 12 & 13 Oktober di Auditorium DBKL dan Konsert Mini PERMATA Seni Koir pada 14 Oktober jam 3.00 petang & 8.30 malam!

Written by serenity | October 11th, 2012

Baru-baru ini, salah seorang pelakon remaja yang dikenali iaitu Erin Malek telah muat naik satu gambar yang mendedahkan bahunya ke laman Instagram. Kapsyen gambar ditulis sebagai,

selamat malam untuk saya dan selamat pagi untuk semua @walidwahid.

Kerana gambar itu, Erin telah dikritik hebat di Instagram dan di beberapa forum. Sinar Harian Online telah menghubungi Erin berkenaan gambar itu:-

Gambar itu saya tujukan untuk semua.

Tetapi tidak pasal-pasal dikatakan itu adalah untuk teman lelaki saya.

Kalau dilihatkan gambar-gambar saya sebelum ini, memang saya selalu ‘mention’ nama teman lelaki saya tetapi berlainan apabila gambar ini dijadikan isu pula.

Erin menambah yang dia hairan kenapa gambarnya itu mendapat kritikan sedangkan ada selebriti lain yang muat naik gambar yang lebih teruk.

Saya tidak faham kenapa isu ini seperti sengaja dibesar-besarkan sedangkan ramai lagi artis yang bergambar lebih teruk dan saya rasa ‘it’s not fair’.

Erin juga mendakwa tidak pernah membaca kritikan yang didapatinya tentang gambar tersebut:-

Saya memang tidak baca segala komen yang diberikan kerana macamlah saya ini jahat sangat dan daripada saya sakit hati baca, baik saya tidak baca terus.

Dan mungkin juga sudah serik, Erin menyatakan:

Saya akan fikir panjang dulu sebelum nak ‘post’ apa-apa selepas ini dan bila jadi isu macam ini, saya rasa macam malas nak ‘post’ apa-apa gambar dalam instagram saya.

Erin sebelum ini juga pernah dikritik kerana mengakui bertindik lidah dan bertatu. Buat yang masih belum lihat, inilah gambar yang dimuat naik oleh Erin.
Mungkin ada perkara yang tidak perlu dikongsikan bersama orang ramai?  Mungkin juga keputusan untuk tidak muat naik apa-apa gambar ke Instagram satu keputusan yang baik.