Written by serenity | December 8th, 2014

Satu gambar menunjukkan pelakon Sharnaaz Ahmad dan Hanis Zalikha sedang membeli-belah di sebuah pasaraya di Jepun. Sekali pandang memang tidak ada yang tidak kena dengan gambar ini, namun apabila di zoomkan si satu bahagian, troli Sharnaaz mengandungi pek tin minuman.


 photo 105057gofz1xjojmk1kx0pjpgthumb.jpg
Ini mendorong  Netizen bertanya milik siapakah pek tin tersebut, yang dikatakan merupakan pakej tin beer jenama Asahi yang terkenal di Jepun.


 photo 105057gofz1xjojmk1kx0pjpgthumb1.jpg

Perkara ini mula dibincangkan di beberapa forum Internet. Kedua-dua pelakon ini dikatakan berada di jepun untuk penggambaran drama ‘Suamiku Encik Sotong’.


 photo L001_4792.jpg

Mungkin Sharnaaz ada penjelasan yang logik tentang perkara ini? Bersama kita ikuti penjelasannya nanti. Buat masa ini, spekulasi sememangnya bertebaran di Internet.

 
Written by AbangNara | December 8th, 2014

Tiada kejutan besar ketika pengumuman keputusan Anugerah Industri Muzik yang ke 21. Malah kesemua pihak nampak berpuas hati dengan keputusan yang diumumkan. Tiada suara-suara sumbang selepas majlis selesai. Pemenang paling besar kali ini adalah milik Datuk Siti Nurhaliza yang menggondol 3 anugerah iaitu Album Terbaik, anugerah Vokal Terbaik Wanita menerusi lagu Lebih Indah dan Rakaman Album Terbaik melalui Konsert Lentera Timur Bersama Orkestra Tradisional Malaysia.

siti nurhaliza aim21

Turut sama pulang dengan hati gembira ialah Akim Ahmad yang dinobatkan Vokal Lelaki Terbaik menerusi lagu Mewangi. Pastinya terubat kekecewaan hati Akim yang gagal masuk ke AJL29 baru-baru ini. Lagu Sesal Separuh Nyawa nyanyian Alyah juga turut memenangi anugerah lagu Pop Terbaik. Berikut ialah keputusan penuh AIM21.

Album Terbaik : Fragmen – Dato’ Siti Nurhaliza

Lagu Terbaik :  No More – SonaOne

Vokal Terbaik Lelaki Dalam Lagu : Akim Ahmad – Mewangi

Vokal Terbaik Wanita Dalam Lagu: Datuk Siti Nurhaliza – Lebih Indah

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar Negara: Salahkan – Hafiz Suip & Datuk Rossa

Video Muzik Terbaik: Yuna – Yuna & Zul Luey

Vokal Terbaik Berkumpulan Dalam Lagu: Azhael – Hujung Waktu

Vokal Duo/Kolaborasi Terbaik Dalam Lagu: Selamanya Bahagia -Nora Feat Mosyi, Alif & Putri

Lagu Pop Terbaik: Alyah – Sesal Separuh Nyawa

Lagu Hip Hop Terbaik: Joe Flizzow feat SonaOne – Apa Khabar

Lagu Rock Terbaik: Bunkface feat Amy Search – Rentak Laguku

Artis Baru Terbaik: Poova

Lagu Inggeris Tempatan Terbaik: SonaOne – No More

Lagu Nasyid Terbaik: Rindu Allah Sayang Allah – Iwan Syahman & Iwan Junior

Lagu Pop Etnik Terbaik: Ihab Ismail – Akar Kita Zapin

Susunan Muzik Terbaik Dalam Lagu: Mahligai Kayangan – Salamiah Hassan ( Aubrey Suwito)

Rakaman Album Terbaik: Konsert Lentera Timur Bersama Orkestra Tradisional Malaysia – Datuk Siti Nurhaliza

Kulit Album Terbaik: #1 – Stacy (Wan Izhar)

siti nurhaliza aim21

siti nurhaliza aim21

Tahniah sekali lagi diucapkan kepada semua pemenang. Semoga semakin bersemangat untuk berkarya selepas ini. Lagi beberapa gambar Datuk Siti Nurhaliza di malam AIM21 dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

 
Written by AbangNara | December 8th, 2014

Ya memang Abang Nara ada terdengar desas-desus seorang mentor yang tidak puas hati dengan protege yang dipilihnya. Tertanya-tanya juga sama ada mentor tersebut akan membuat pemilihan semula. Akhirnya persoalan itu terjawab semalam di dalam episod terbaru Mentor Legend. Amy Search telah membuat pusingan u dan menukar protege yang telah dipilihnya minggu lalu.
amy search u turn protege Untuk makluman, minggu lepas Amy Search telah memilih Zulhimi, seorang penyanyi jalanan. Namun malam semalam, Zulhimi sekali lagi telah bertarung dengan Sarah (protege yang tidak dipilih). Akhirnya Amy Search telah membuat keputusan untuk membimbing Sarah untuk Mentor Legend dan mengenepikan Zulhimi. Ditanya mengenai kejutan ini, Amy Search enggan mengulas lanjut dan menganggap keputusannya ini adalah terbaik.
amy search u turn protege

Apa pun ketika pemilihan Zulhilmi dilakukan minggu lalu, laman sosial Amy Search dihujani dengan kata-kata tidak puas hati oleh para peminat yang mempertikaikan keputusannya. Jadi dengan keputusan ‘u turn’ ini, diharap semua peminat berpuas hati. Selamat berjaya diucapkan kepada Sarah. Kepada Zulhilmi, sila jangan sedih. Insya Allah ada rezeki di tempat lain.

P.S: Umur 28 tapi muka macam nenek

Written by AbangNara | December 8th, 2014

Kelajuan Internet di Malaysia semakin hari semakin pantas. Kat rumah Abang Nara ada Unifi, jadi memang berdesup laju kalau melayari laman web. Internet kat telefon pun dah semakin bagus lebih-lebih lagi sejak ada 4G ini. Kalau tak menghadap laptop, Abang Nara mesti akan online kat telefon. Sehari rasanya tak kurang daripada 6 jam Abang Nara pasti akan menggunakan Internet. Fuh, lama jugak tue.

Namun fikir-fikir balik, apa yang Abang Nara buat selama 6 jam tue sebenarnya? Hmmmm. Selain daripada update blog untuk bacaan anda, selalunya diri ini akan tengok Facebook, Twitter dan Instagram. Itu jerlah kot. Kadang-kadang layan lagu Korea kat YouTube. Sedih juga bila Abang Nara menyedari apa yang diri ini lakukan. 6 jam semata-mata nak tahu perkembangan orang lain dan update perkembangan sendiri untuk orang lain baca. Agak membazir masa juga sebenarnya.

mdec domorelah

sejak ada baby girl nie rajin plak update Instagram. Hehe

Dengan tahun 2014 yang sudah hampir ke penghujung, Abang Nara telah berazam untuk membuat sesuatu yang lebih berguna dan mampu memberikan impak positif kepada diri sendiri dan juga orang ramai terutamanya rakyat Malaysia. Tapi bukan mudah nak tukar mindset secara tiba-tiba begini. Maka Abang Nara pun cuba mencari inspirasi dengan membaca idea-idea yang telah dihantar bersempena kempen #DoMoreLah4Malaysia di Facebook Digital Malaysia (selaku seorang blogger memang wajib tahu tentang DigitalMalaysia).

mdec

Banyak idea-idea yang menarik perhatian Abang Nara. Kreatif juga rakyat Malaysia ini. Ada yang nak bantu badan kebajikan dengan mengambil gambar secara percuma. Ada yang nak letakkan rak buku di tempat-tempat awam untuk mengalakkan budaya membaca. Macam-macam lagilah. Idea yang paling menarik perhatian Abang Nara ialah daripada Naz Biz ini.
mdec

Simple dan cukup menarik kan? Brilliant sangat idea ini lebih-lebih negara kita memang perlukan lebih ramai rakyatnya yang mahir dalam bidang IT menjelang tahun 2020. Buat roadtour seluruh negara, anjurkan pameran, buat penerangan, tarik minat orang ramai dan terus boleh buat kursus yang akan berikan sijil apabila graduate. Kadangkala sesetengah rakyat Malaysia bukannya tak nak belajar, cuma tak ada akses serta tak tahu cara untuk mengikuti kursus-kursus sebegini. Dengan idea daripada Nas Biz ini, pasti akan memudahkan lagi orang ramai untuk belajar tentang ICT.

Bijak kan? Banyak lagi idea-idea yang best telah dikongsikan di Facebook Digital Malaysia sempena kempen #DoMoreLah4Malaysia ini. Contoh-contoh kejayaan yang terdahulu pun ada dikongsikan di laman web MDEC. Memang memberikan inspirasi sungguh. Terasa sangat diri ini membazir masa dengan sekadar online Internet dan tidak melakukan sesuatu yang mampu mengubah rakyat Malaysia. Kalau anda seusia dengan Abang Nara (31 tahun), kita kena berubah mulai hari ini jugak. Takkan sampai ke tua nak online tengok Facebook je kot? Selaku belia, inilah peluang kita untuk membuat sesuatu buat negara kita yang tercinta, Malaysia!!!

mdec

Disebabkan diri ini tak ada kepakaran lain selain menulis dan sedikit pemahaman mengenai cara-cara berblogging dengan betul, Abang Nara nak buat kelas one to one mengajar mereka yang berminat cara untuk menulis blog dengan betul. Kenapa blog? Sebab Abang Nara dah lihat ramai yang berjaya menerusi blog. Mula-mula hanya sekadar menulis, lepas itu bila dah ramai pengikut, ada yang boleh bukak kedai online, ada yang jadi selebriti, ada yang dapat jana wang dan paling penting, ada yang boleh ajar orang lain jadi blogger jugak. Abang Nara rasa dah tiba masanya untuk diri ini menurunkan ilmu di dada. Apa kata anda? Menarik tak idea Abang Nara nie? Semua nie akan Abang Nara ajar secara PERCUMA je.

Kenapa secara percuma? Sebab konsep yang dibawakan dalam kempen #DoMoreLah4Malaysia ini ialah ‘Digital Volunteerism’. Kita buat sesuatu secara sukarela dengan kemahiran kita menggunakan teknologi digital yang ada dengan harapan ia mampu memberi kebaikan kepada orang ramai. Konsep ‘Digital Volunteerism‘ ini memang sejajar dengan tagline kempen ini iaitu “Together, we can make a difference with digital”. Senang je sebenarnya nak join kempen ini. Cuba tanya diri sendiri apa kepakaran anda? Kalau anda power ambil gambar, mungkin boleh kongsikan gambar yang membawa aura positif di Instagram jadi bila orang tengok akan rasa bersemangat. Jangan lupa gunakan hashtag #DoMoreLah4Malaysia untuk memudahkan orang lain mengikuti apa sahaja yang anda lakukan.

mdec

Ini idea Abang Nara untuk memberi sedikit impak positif kepada industri digital Malaysia. Abang Nara percaya ramai lagi rakyat Malaysia terutamanya para belia yang mempunyai idea yang lebih kreatif dan inovatif. Jangan simpan sorang-sorang. Kongsikannya di Facebook Digital Malaysia. Kalau masih tak faham dengan kempen #DoMoreLah4Malaysia ini, boleh lawati laman web Digital Malaysia. Banyak informasi menarik disediakan untuk bacaan. Jom sama-sama kita bantu-membantu untuk memajukan diri kita.