Written by Bella | February 9th, 2017

Sah bergelar suami kepada pemuzik, Genervie Kam, penyanyi Hazama kini sedang melalui fasa baru dalam perkahwinan campur. Meskipun sibuk dengan kerjayanya, Hazama tidak menjadikan ia satu alasan untuk mengabaikan tanggungjawab dalam membimbing isterinya.

Hazama mendidik isterinya yang bergelar mualaf dengan teknik teladan mengikut sesuatu situasi dan tidak terlalu memaksa Genervie untuk memahami apa yang dituntut oleh agama Islam.

Alhamdulillah, kini kami melangkah ke fasa baru dalam kehidupan dan semuanya berjalan lancar. Dia adalah wanita yang baik dan saya juga turut menjalankan tanggungjawab sebagai pembimbingnya.

Bila ada sesuatu situasi, lebih mudah untuk saya memberikan contoh dan teladan kepadanya. Kalau sekadar bercakap dan bercerita, mungkin sukar untuk dia faham. Contohnya, apabila berlaku sesuatu situasi, saya akan kaitkan dengan contoh yang berkaitan dengan agama. Dia lebih mudah faham dengan cara begitu kerana dia nampak sendiri pengajaran daripada apa yang berlaku.

Berbicara mengenai perancangan mereka untuk berbulan madu, Hazama akui ia bukanlah satu perkara yang begitu penting buat mereka. Buat Hazama, beliau tidak terlalu memikirkan tempat istimewa untuk beliau dan Genervie meluangkan masa bersama.

Dalam mendidik seseorang tentang agama terutama sekali mualaf haruslah dilakukan tanpa paksaan ataupun terburu-buru. Biarlah mereka memahami setiap perkara didalam Islam perlahan-lahan agar betul-betul mendalami apa yang dituntut dalam agama.

Sumber Berita : Harian Metro

 
Written by Bella | February 9th, 2017

Zaman sekarang, setiap perkara yang kita muat naik di laman sosial mempunyai “risiko” untuk menjadi bahan kecaman netizen. Kadang-kadang komen yang diberikan agak “makan dalam” dan mungkin boleh membuatkan seseorang itu murung dan sebagainya.

Mungkin sudah tidak tahan melihat sesetengah netizen yang hanya berani menjadi “keyboard warrior”, selebriti popular Chef Wan telah membuat teguran terhadap netizen.

Menurut Chef Wan, kebanyakkan netizen hanya berfikiran buruk dan salah sangka terhadap orang lain. Tanpa mereka sedari, komen negatif yang dilemparkan kepada orang lain sebenarnya menunjukkan sikap iri hati dan hasad dengki yang ada didalam diri mereka.

Berikut teguran penuh Chef Wan buat netizen :-

I would like to share something interesting that i have observed with the way our societies have become these days esp in social media. My facebook friend posted this beautiful tudung apparenty cost RM 21,600.00 purchased by some one in Kelantan and mentioned how hebat this women is.  So i was reading all the comments and realised all this unecessary comments such as tak baik membazir la.Baik pi tolong org susah dan mcm2 lagi yg negative tu juga memperlihat kan lagi sikap iri hati dan PHD setengah manusia.

La mana mereka tahu yg org kaya ini tak bersedekah harta dia dan tolong org susah? Kita bersangka buruk for what?  Duit dia harta dia suka hati dia la nak beli tu semua.Even if we feel nak mengata simpan saja opinion tu untuk diri sendiri no need to make such comment and put her down mau pun suggest itu dan ini mcm kita ni pandai sangat. We create a society on social media yg suka mengumpat dan mengata lagi ada.

These days susah jika kita tunjuk2 kan di social media pun pasti ada org tak senang hati. My question is why can we be happy for her success and be inspired instead kita kutuk dan mengata lagi as though what she just did is not corrrect. Nak jahit crystal ke berlian ke atas tudung dia suka hati dia lah.

Instead that update become a platform for other women to put her down. This behaviour sangat tidak baik. People oftened forget when u make such a negative comment with out thinking it is also a true reflection of diri kita serta sikap kita. Be happy for them sudah lah. Lagi satu as i always have suggested if kita tak ada sesuatu yg baik nak keluar dari mulut kita we are better off not saying anything at all.

Otherwise that become a platform for others to create this poor habit of mengumpat orang tak kesudahan. U might not do it live but u are doing it in the social media when the whole world is listening, watching at time also tempted to say something.

Tak betul yg keluar dari mulut kita pun pasti boleh jadi pergaduhan. Even when i make such a remark today pun pasti yg ada marah dan maki hamun saya pun ada. Tapi tak apa la asal kan i am speaking the truth that we should be always happy for others people success.

Tak payah la nak bagi suggestion2 yg lain!

Tidak dinafikan, kadang-kadang netizen ini terlampau negatif dan merasakan diri mereka sentiasa benar. Bukan semua perkara seseorang itu lakukan kita harus persoalkan, kalau hendak menegur sekalipun biarlah ia dilakukan dengan cara ataupun susunan ayat yang lebih baik.

Written by Bella | February 9th, 2017

Sebentuk cincin yang tersarung di jari manis pelakon jelita Raja Ilya mencetuskan khabar angin mengatakan beliau sudah dilamar oleh kekasihnya yang berasal daripada Australia.

Walaubagaimanapun, Raja Ilya menafikan perkara berkenaan dan memberitahu ia sekadar tanda kenalan dan bukanlah cincin pertunangan.

Saya akui cincin ini memang diberikan oleh si dia, namun ini bukanlah cincin tanda bertunang. Cincin ini hanya sekadar hadiah kepada saya.

Saya masih belum lagi bertunang dengan dia. Soal jodoh, kita sebagai manusia hanya merancang. Buat masa ini, keutamaan saya adalah keluarga dan kerjaya saya.

Meskipun sudah tiga tahun berkenalan dengan jejaka berkenaan, Raja Ilya masih belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga buat masa ini.

Kami menjalinkan hubungan jarak jauh, itu menjadi salah satu kerisauan saya. Saya berada di Malaysia, dia pula menetap di Gold Coast.

Dalam keadaan sekarang, saya boleh katakan yang saya belum bersedia. Biar saya tumpukan dahulu kepada kerjaya. Keadaan kesihatan ibu saya juga tidak begitu baik, saya perlu mengutamakan ibu saya terlebih dahulu.

Wanita yang menyarungkan cincin di jari manis tidak semestinya mereka sudah dirisik orang ataupun bertunang. Namun, sebenarnya peminat Raja Ilya mungkin sudah tidak sabar untuk melihat aktres pujaan mereka berkahwin.

Sumber Berita : Astro Gempak

 

Written by Bella | February 8th, 2017

Tahniah kami ucapkan kepada penyampai radio Sinar FM, Feeya Iskandar ataupun mesra disapa Cik Piah yang selamat melahirkan cahaya mata pertama beliau semalam.

Feeya melahirkan seorang bayi lelaki dengan berat 2.8 kilogram kira-kira jam 11.03 minit pagi di Sri Kota Specialist Medical Centre, Klang. Feeya dan suaminya sepakat untuk menamakan anak mereka Adam Malique.

Berita gembira itu diumumkan oleh Feeya sendiri menerusi akaun Instagramnya.

Ini dia cinta hati Cik Piah dan @wnurashidwahab nama diberi Adam Malique. 7/2/2017 tepat jam 11.03 pagi, lahirlah bayi lelaki seberat 2.8kg secara normal, dan tiada jahitan.  Syukur, proses bersalin dipermudahkan… Terima kasih Ya Allah, terima kasih suami yang menemani sepanjang di dalam labour room, terima kasih mak abah, keluarga, keluarga mertua, sedara mara, sahabat-sahabat, tak lupa peminat-peminat kerana mendoakan Cik Piah.

Semoga Feeya dan suaminya dilimpahi dengan kebahagiaan yang lebih lagi dengan kehadiran cahaya mata pertama mereka.