Written by AbangNara | February 23rd, 2010

Baca ini dulu dan skroll ke bawah untuk membaca gosip terbaru

Bila sebut Australia, perkara pertama yang pastinya terbayang di kepala kita pastinya:-

kangaroo di australia

Kangaroo yang tersangat comel. Memang Australia dan kangaroo dan tersangatlah sinonim. Tak dapat dipisahkan lagi. Macam BeautifulNara dan gosiplah. Tapi tahukan anda sebenarnya yang Australia bukan hanya ada kangaroo sebagai daya penarik.

map western australia

Western Australia atau kalau dalam bahasa Melayunya Australia Barat pun ada banyak tempat-tempat yang menarik dan kebabom untuk dilawati. Ok kami tau ramai pembaca BeautifulNara yang tak ada masa dan kesempitan duit untuk pergi travel-travel nie. Tapi kalau semua perbelanjaan ditanggung, adakah anda berani untuk menjelajah dunia Western Australia?

taxi ride in western australia

Tourism Western Australia melalui website www.bethepassenger.com kini memberikan anda semua peluang PERCUMA untuk merentasi dunia Western Australia dengan cara yang unik sekali. Nampak tak gambar teksi kat gambar atas tue? Cara yang dimaksudkan tak lain tak bukan dengan menjadi penumpang (passenger) teksi di atas untuk mengembara ke seluruh Western Australia. Memang tak pernah dibuat orang kan?

kanjini national park

Kami tau anda dah teruja untuk join contest nie lagi-lagi lepas tengok gambar Kanjini National Park kat atas tue. Tapi ada beberapa perkara yang perlu anda check terlebih dahulu sebelum start mengapply di www.bethepassenger.com. Anda perlu check sama ada anda:-

  1. Seorang kelakar dan ada karakter yg menarik?
  2. Suka melancong, road trips, adventure, dan paling penting – tak malu-malu kambing bila berdepan dgn camera
  3. Sambil travel di Western Australia, karakter anda boleh berubah mengikut keadaan. Time ada cabaran – jadi brutal, time relaks- boleh menikmatinya.
  4. You write and speak English very well. Kalau tak paham ayat ni, errr mungkin susah skit aa. Keep in touching and taking care. Are you enjoys? (kalau leh faham nie maknanya anda dah lepas kriteria untuk apply)
  5. Bos benarkan anda cuti dari 9 April – Jun, kena cuti 4-8 hari je dalam tempoh ni.
  6. Boleh jugak hadir audition pada 11 Mac 2010 nie dan jika dipilih, boleh hadir MATTA fair pada 12 Mac 2010
  7. Ada passport nak gi Australia , boleh berlari 100m dalam masa 30 saat ke bawah & tidak mempunyai penyakit terutamanya penyakit jantung.
  8. Anda sanggup menjadi celebrity macam Bang Nara. Semua aksi anda semasa jadi passenger ni akan dirakam, anda akan diinterview oleh media. Anda harus bersedia jiwa raga untuk jadi famous.
  9. Anda sanggup memberi seluruh hak kepada penganjur utk menggunakan gambar, rakaman, video, blog masa travel.

Tree Top Walk

Ok Bang Nara saya dah check kesembilan-kesembilan kriteria tue dan saya rasa saya lepas kesemuanya. Cuba ajar sikit macam mana nak join benda nie. Dah tak sabar dah nie

how to apply

Kacang je nak try join benda nie. Benda 1st pastinya korang kena masuk website www.bethepassenger.com. Pastue carik butang “Register Now” macam kat atas tue. Nanti akan keluarlah borang penyertaan macam kat bawah nie. (cantik kan gambar laut atas tue, menariknyaaaa ~~)

be the passenger

Tulis karangan dalam 200 perkataan – kenapa anda harus dipilih sebagai passenger. Pastikan anda tulis kelebihan anda. Kalau pernah masuk program TV cerita semua tue. Tambah lagi 50 perkataan, nyatakan siapa anda nak bawak sebagai pasangan, dan WHY? Semua nie kena tulis dalam English tau. Korang jangan bantai tulis dalam Bahasa Melayu plak. Kang tak pasal-pasal kena reject on the sport.

abang nara hensem

Dan yang paling penting sekali time pilih gambar untuk diupload tue, pastikan gambar tue adalah gambar anda yang paling hensem, cun, kacak, bergaya dan gila-gila. Macam gambar Bang Nara kat atas tue. Orang kata first impression tue penting. Jadi dengan gambar nie la korang nak capture penganjur tue supaya amik korang.

Upload gambar/video/laman web social anda (FB ke hapa ke) , yg boleh kasik deorang ‘tangkap’ bila tengok. Lagi mantap kalau korang ada video aktiviti gila-gila korang kat Youtube. Letak sekali benda tue. Kalau Bang Nara sudah tentu Bang Nara letak video Project Alpha Bang Nara dulu. Kasik diorang teruja sikit tengok kehenseman Bang Nara dalam TV.

Sebelum Bang Nara tinggalkan korang untuk start buat karangan 200 patah perkataan sambil menatap gambar-gambar cun di Western Australia, untuk anda yang berminat pastikan layari www.bethepassenger.com untuk maklumat lanjut. Kalau tak faham leh tinggalkan soalan kat ruangan komen. Bang Nara akan jawap sepantas mungkin.

monkey

Monkey Mia – leh tengok dolphin kat sini. Dolphin-dolphin nie diorang berenang kat gigi-gigi pantai je. Tak payah korang nak menyelam dasar laut nak menengok dolphin. Memang terbaik!!!

staircase

Staircase To The Moon, Broome – Pergh tak tersangka plak kami tempat macam nie wujud kat dunia nie. Memang ajaib sungguh. Masa air surut kat pantai Broome nie, akan ada satu bentuk illusion yang membuatkan bulan tue dekat je ngan kita. Kagum sebentar dibuatnya.

Ha kat atas nie baru 2 je gambar yang Bang Nara share tentang keunikan dan kecantikan Western Australia. Compem semua orang dah teruja kan? Bang Nara syorkan supaya korang rancang dulu nak tulis apa masa mendaftar kat www.bethepassenger.com tue. Pastikan karangan korang tue yang terpaling mantap dan mampu memikat hati pihak penganjur.

Kalau korang rasa nak tengok lagi kecantikan Western Australia, boleh pergi website www.westernaustralia.com untuk membuatkan diri korang lebih teruja

 
Written by AbangNara | February 22nd, 2010

sudirman haji arshad

Hari ini 22 Februari 2010, genaplah 18 tahun Allahyarham Sudirman Haji Arshad meninggalkan kita. Walaupun tak pernah bersua muka dengan beliau, impak Sudirman dalam lagu-lagunnya dan filem KAMI sememangnya sangat besar dalam hidup kami. Rasanya semua manusia pernah mendengar lagu Balik Kampung, Merisik Khabar, Pelangi Petang dan Apa Khabar Orang Kampung. Kesemuanya best-best belaka.

Penghibur Terbaik Asia ini sememangnya sangat berbeza dengan penyanyi-penyanyi yang ada sekarang ini. Allahyarham berada di kelasnya yang tersendiri. Nyanyiannya menusuk kalbu, lahir dari dalam jiwa dan penuh dengan penghayatan. Beliau adalah penghibur nombor 1 Malaysia, dulu, kini dan selamanya.

Konsert terbuka di Jalan Chow Kit anjuran Allahyarham menyaksikan lebih 100,000 ribu orang bersesak-sesak untuk menatap kelibat beliau. Mana mungkin angka sebanyak itu dicapai oleh mana-mana artis sekarang. Yang paling menarik ialah lagu-lagu nyanyian beliau hampir kesemuanya menduduki carta nombor 1. Malah lagu Merisik Khabar dan lagu Milik Siapakah Gadis ini pernah menduduki tempat pertama dan tempat kedua di satu masa yang sama.

Sesungguhnya kehilangan Allahyarham Sudirman di usia yang sebegitu muda sangat-sangat dirasai oleh peminat dunia hiburan. Kami di BeautifulNara mendoakan semoga roh Allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Al- Fatihah.

Kami tinggalkan anda dengan satu video klip persembahan Allahyarham untuk dihayati bersama.

Written by AbangNara | February 22nd, 2010

Gile cool Mat Saleh pun pandai nyanyi lagu direnjis-direnjis Allahyarham Tan Sri P. Ramlee. Terus Abang Nara rasa nak berkawin dengan awek kesayangan hari ini jugak. Kalau banyak duit boleh panggil pakcik nie nyanyikan kat wedding kitorang nanti.

Dan yang terpaling best, baru-baru nie AbangNara ada colloboration dengan pihak SetelKahwin untuk setelkan bab-bab nie. Banyak tips-tips cinta, tips-tips nak kawin dan tips-tips malam pertama kat blog SetelKahwin. Korang wajib baca sebab Abang Nara pun jadi author kat situ jugak.

Klik sini untuk ke blog SetelKahwin.

Written by AbangNara | February 22nd, 2010

isu faizal tahir

Wow. Sungguh kami tak sangka isu Faizal Tahir speaking London di konsert Satu Suara baru-baru nie menjadi hangat macam pisang goreng panas. Ramai fans-fans FT marah nampaknya dengan kenyataan kami. Salah kami jugak sebab tak pergi konsert tue tapi buat kenyataan yang agak provokasi. Sepatut kami pergi dulu dan dengar FT speaking baru lah boleh komen pasal penggunaan English dia ok ke tak. Tak gitu? So sorry to readers BN yang terasa dengan kenyataan kami especially kepada Faizal Tahir sendiri.

Anyway (speaking sikit) setiap manusia dan pembaca BeautifulNara ada pendapat masing-masing. Sebab itu kami tak pernah nak delete mana-mana komen anda semua. Cuma kalau komen anda itu ada link-link promosi barangan anda, itu memang kami akan delete. Cuma di kesempatan ini kami nak highlightkan beberapa perkara yang harus diberi perhatian semasa anda memberi komen.

  1. Sila jangan balas komen orang lain dan menyatakan dia tue bodoh ke bengap ke apa. Memang tak sedap dibaca. Semua orang ada pendapat masing-masing. Kalau anda tidak setuju dengan komen dia, bagi hujah anda sendiri. Jangan menjatuhkan maruah anda dengan memberi perkataan-perkataan yang menggambarkan perangai anda memang macam setan.
  2. Jangan komen berbaur unsur lucah. Kami tahu di BeautifulNara nie banyak gambar-gambar artis yang agak terlampau. Tapi kalau boleh jangan tunjukkan yang anda tue seorang yang sangap sangat. Kalau betul-betul tak tahan, simpan ajer dalam hati. Jangan luahkan dalam ruangan komen. Setakat nak cakap seksi kami boleh terima, tapi kalau dah keluar perkataan “jilat”, “hisap” dan yang sama waktu dengannya, itu memang dah melampau.
  3. Jangan komen semata-mata untuk beri promosi link barangan anda. Kami tahu barangan anda, blog anda memang best. Tapi janganlah desperado sangat nak promote kat sini. Memang kami akan terus delete dan block IP anda. Kompem lepas tue komen anda tak akan keluar lagi dah.
  4. Komen secara berhemah. Kami tahu anda semua emosi lagi-lagi bila ada cerita tak elok pasal artis kegemaran anda keluar. Sesuai dengan motto kami iaitu Bergosip Secara Berhemah, kami percaya anda semua sudah matang-matang belaka dan mampu mengomen dengan rasional.
  5. Kalau ada yang tak puas hati dengan apa-apa artikel dan ada pandangan peribadi anda, boleh terus email kami di borakartis [at] gmail.com. Segala email Insya Allah akan dibalas.

Teruskan bergosip secara berhemah di BeautifulNara. Dan terima kasih banyak-banyak kepada pengkomen-pengkomen setia, pengkomen-komen baru dan juga rakan-rakan blogger yang sudi meninggalkan sepatah dua kata-kata di ruangan komen. Kami sentiasa membuat pemantauan terhadap komen-komen melampau di sini. Jadi kalau tetiba komen anda tue didelete, paham-pahamlah sendiri ya.

Enjoy your stay here at BeautifulNara.