Written by AbangNara | June 16th, 2014

Abang Nara ialah salah seorang daripada peminat makanan Korea. Iyerlah, dulu pun belajar kat Korea jadi bila balik Malaysia nie, rindu pulak nak makan kimchi chige, sundubu, dan ramyeon. Nasib baiklah kat Malaysia ini restoran makanan Korea sudah semakin banyak. Salah satu restoran Korea kegemaran Abang Nara ialah Bulgogi Brothers.

bulgogi brothers

Abang Nara dan wife kalau pergi makan Bulgogi Brothers pasti akan order kimchi chige dan juga BBQ. Sedap menjilat jari. Jadi apabila mendapat jemputan untuk mencuba menu terbaru iaitu Korean Burgers daripada Bulgogi Brothers, memang terus Abang Nara bersetuju. Semasa memandu ke Bulgogi Brothers Paradigm Mall, Abang Nara cuba meneka jenis burger yang akan dihidangkan. Dalam hati Abang Nara berkata “mesti ada burger kimchi” nie.

bulgogi brothers

Sambil menunggu burger siap dimasak, Abang Nara dan para blogger lain menikmati “side dish” yang disediakan terlebih dahulu sambil mendengar penerangan daripada Mr. Raymond, yang merupakan Marketing Director Bulgogi Brothers. Menariknya Bulgogi Brothers adalah restoran Korea pertama yang menampilkan burger di dalam menu mereka. Ada 4 jenis burger kesemuanya dan kesemuanya menggunakan ramuan asli yang sering didapati dalam makanan Korea seperti kimchi, jeruk kobis, gojuchang (pes cili Korea), sayuran segar, telur goreng gooey dan semestinya, bulgogi (daging lembu yang diBBQ). Dengar pun dah kecur air liur dibuatnya. Kami juga dimaklumkan yang setiap Korean Burgers dihidangkan dengan sos dan juga ‘home made sweet potato chips’.

bulgogi brothers

Dan apabila Korean Burgers Bulgogi Brothers yang pertama iaitu Bibimbap Burger membuat kemunculan, memang hampir-hampir meleleh air liur ini dibuatnya. Diinspirasikan daripada makanan popular Korea iaitu Bibimpap, burger Bibimpap ini dipenuhi dengan telur goreng, lobak merah, dan paling penting, patty daging lembu yang dibuat khas hanya di Bulgogi Brothers. Memang tak nampak macam Bibimbap, tetapi rasanya memang sebijik. Kalau anda suka Bibimbap, anda pasti suka dengan kelazatan Bibimbap Burger ini.

bulgogi brothers

Yang ini adalah favourite Abang Nara. Kimchi Burger yang penuh dengan kimchi, makanan tradisional orang Korea. Nampak macam pedas kan? Jangan risau kerana Abang Nara yang jenis tak tahan pedas pun boleh makan. Tak adalah pedas mana pun. Ini kerana rasa pedas kimchi itu telah dineutralkan dengan lapisan cendawan, sayuran segar dan juga daging patty daging lembu Bulgogi Brothers. Apabila Abang Nara memakan Kimchi Burger ini, kesemua kenangan ketika belajar di Korea menerjah minda. Sedap sangat-sangat kimchi yang digunakan. Abang Nara yakin peminat kimchi pasti akan suka burger ini.

bulgogi brothers

Spicy Gwangyang Burger nama diberi, yang ini memang pedas sekali. Abang Nara tak mampu nak makan banyak burger ketiga daripada Bulgogi Brothers ini. Namun dalam kepedasan Spicy Kwangyang Burger ini, ada rasa manisnya. 2 daripada 4 blogger yang hadir telah memilih burger ini sebagai burger kegemaran mereka. Korang kalau suka pedas pun confirm akan suka burger nie. Patty daging lembunya telah direndam ke dalam sos BBQ pedas dan apabila dilengkapi dengan bawang, cendawan, dan cheese Amerika, rasanya memang padu!! Pastikan anda penuhkan cawan dengan air terlebih dahulu sebelum memakan burger ini. Hehehe.

bulgogi brothers

Abang Nara suka Unyang Burger yang merupakan burger terakhir dalam menu Korean Burgers Bulgogi Brothers kerana ada kentang rangup yang dikisar halus di atasnya. Memang jadi pelengkap rasa. Dan kalau anda penggemar daging, ini adalah burger paling sesuai untuk anda kerana dagingnya yang tebal. Walaupun sudah kekenyangan kerana memakan 3 burger sebelum ini, Abang Nara masih mampu menghabiskan Unyang Burger ini sebab rasanya yang unik. Gabungan rasa keju Amerika, bawang, kentang rangup dan dagingnya memang perfect.

bulgogi brothers

Begitulah kelazatan, keenakan dan keunikan rasa 4 Korean Burgers daripada Bulgogi Brothers ini. Harganya pun tak mahal sangat iaitu bermula daripada RM22.90 sehingga RM28.90. Akan mula berada di dalam menu pada 16 Jun ini (hari ini), korang boleh cuba rasainya sendiri kesedapannya di Bulgogi Brothers yang kini memiliki 4 cawangan iaitu di Paradigm Mall, e@Curve, Pavilion KL dan juga Midvalley. Abang Nara berani jamin yang sekali anda cuba, pasti nak rasa lagi. Bila anda di sana, jangan lupa sebut nama “BeautifulNara” untuk mendapatkan diskaun sebanyak 10% (hanya untuk pesanan Korean Burgers sahaja). Tawaran istimewa ini sah sehingga 30 Jun je, jadi kenalah cepat-cepat pergi.
bulgogi brothers

Kalau ada sebarang pertanyaan atau mahukan informasi lanjut, boleh terus ajukan sebarang soalan di Facebook Bulgogi Brothers Malaysia dan di www.bulgogibros.com.my. Abang Nara hujung minggu ini pun nak ajak wife cuba salah satu daripada Korean Burgers ini di Bulgogi Brothers. Kalau terjumpa nanti jangan segan nak tegur. Jumpa di sana!!!

 
Written by AbangNara | June 14th, 2014

Merokok sememangnya membahayakan kesihatan. Namun tahukah anda, menghisap rokok seludup adalah berkali-kali ganda lebih bahaya (telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan) dan turut sama menyumbang kepada kegiatan jenayah di Malaysia. Sebelum ini Abang Nara pernah berkongsi dengan anda fakta mengenai rokok seludup yang merupakan sebahagian daripada sindiket jenayah terancang secara global dan di Malaysia. Antara jenama rokok seludup ialah John, GG, Manchester, Canyon dan Luffman.

rokok seludup

Oleh kerana itulah, kerajaan Malaysia terutamanya Jabatan Kastam Diraja Malaysia semakin serius membanteras kegiatan haram ini. Kalau anda baca suratkhabar, pasti anda menyedari tentang “Ops Outlet” yang sedang dijalankan oleh Kastam Malaysia di seluruh negara. Mana-mana perokok atau penjual yang didapati menghisap dan menjual rokok seludup ini boleh dipenjara atau didenda. Sudahlah rokok-rokok seludup ini lari daripada membayar cukai kepada kerajaan, cara penghasilannya yang tidak mengikuti “standard” pengilangan yang ditetapkan membahayakan para penghisapnya.

rokok seludup

Kita selaku masyarakat harus membantu pihak berkuasa membanteras rokok seludup ini. Tahukah anda salah satu sebab punca kenaikan harga rokok adalah untuk menghalang para remaja terutamanya budak sekolah menghisapnya. Namun kebanjiran rokok seludup yang amat murah menyebabkan banyak remaja sekarang mampu membelinya. Memang impak yang sangat negatif kepada anak-anak kita. Sebab itulah Abang Nara kalau ternampak je rokok seludup di mana-mana akan terus telefon 1800 88 8855 untuk pihak Kastam Malaysia melakukan tindakan seterusnya.
rokok seludupMenghisap rokok sememangnya tidak baik untuk kesihatan namun kalau anda tidak mampu berhenti, marilah kita sama-sama membanteras kewujudan rokok seludup di negara ini. Perlu diingatkan sekali lagi, keuntungan daripada rokok seludup ini digunakan untuk pembiayaan jenayah di negara kita. Makin banyak rokok seludup terjual, makin tinggi kadar jenayah. Selaku rakyat yang prihatin, marilah kita sama-sama berganding bahu demi masa depan anak-anak kita terutamanya. Jom banteras rokok seludup!!!

Written by AbangNara | June 13th, 2014

Pasti retak seribu hati para gadis di luar sana membaca perkhabaran ini. Pelakon kacak bergaya dan paling hangat di pasaran sekarang iaitu Keith Foo bakal bertunang dengan kekasihnya, Kim Raymond pada 24 Jun ini. Kepada yang menyimpan perasaan kepada Keith Foo, lupakanlah sahaja hasrat murni anda itu. Hati Keith sudah dimiliki dan bakal dimeterai dengan ikatan pertunangan.

Keith foo tunang

Majlis pertunangan dikatakan akan berlangsung di Publika pada waktu malam. Keith Foo juga telah mula menghantar kad jemputan kepada rakan-rakan rapatnya. Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Keith Foo atas berita gembira ini. Semoga pertunangan ini akan dibawa ke jinjang pelamin. Tahniah Keith dan Kim. Info asal Murai.

Written by AbangNara | June 13th, 2014

Pergh~~~ Cantiknya. Memang menawan, manis, jelita dan mempersona sungguh apabila Uqasha Senrose bertudung. Memang boleh tangkap cintan dibuatnya. Nasib baik Abang Nara dah kahwin. Hehehe. Tahniah Abang Nara ucapkan kepada Uqasha atas penghijrahan ini. Semoga semakin murah rezeki dan hidup semakin diberkati.

uqasha senrose bertudung

Bekas kekasih Pekin Ibrahim ini menyatakan penghijrahannya ini tidak ada kena mengena dengan mana-mana lelaki. Jadi ia bukanlah sebab putus cinta baru-baru ini. Baguslah macam itu. Nak bertudung hati kena ikhlas. Kata Uqasha menerusi portal GUA:-

Saya rasa tak perlulah sampai saya nak kena beritahu satu dunia yang saya kini sudah bertudung. Saya percaya, lambat-laun orang akan tahu juga mengenai perkara ini.

Saya pakai tudung atas diri saya sendiri. Jika pakai kerana dipaksa, perkara ini tidak akan kekal. Saya mahukan yang terbaik untuk diri saya dan jika boleh, saya nak benda ini berterusan. Saya harap orang mendoakan yang baik-baik untuk saya

uqasha senrose bertudung

Abang Nara tengok cara pemakaian tudung Uqasha memang cantik dan simple. Tak adalah sampai terbelit leher. Semoga Uqasha Senrose terus istiqamah dalam bertudung selepas ini. Sama-samalah kita doakan. Lagi beberapa keping gambar Uqasha bertudung dengan membaca artikel ini sepenuhnya.

P.S: Ops Warta buru pesalah trafik