Written by AbangNara | March 15th, 2011

embuk

Comel macam Barbie Doll. Embuk atau nama sebenarnya Ummi Nazeera memang salah seorang artis yang datang lengkap dengan pakej. Kalau dulu Abang Nara tak berapa minat sangat dengan dia tapi selepas melihat lakonan Ummi Nazeera dalam filem Hikayat Merong Mahawangsa, terus Abang Nara jatuh cinta. Memang superb.

Kepada yang belum tengok filem HMM, sila pergi tengok untuk mengkagumi keayuan dan kehebatan lakonan Ummi Nazeera. Semoga Ummi Nazeera cepat-cepat habis belajar, balik Malaysia dan berlakon banyak-banyak.

 
Written by AbangNara | March 15th, 2011

Lagu paling top tahun 2010 dan tahun 2011, Kalau Berpacaran dari Altimet, Ana Raffali dan Sohaimi Mior Hassan dah ada video klip. Dan video klip lagu ini tersangatlah comel. Simple tapi sampai mesej yang cuba diutarakan. Good job untuk producer video klip ini. Tak percaya? Tengok video kat atas tue.

Dan untuk anda yang tinggal di kotaraya yang bernama Kuala Lumpur, sila layan video klip lagu Kotarayaku di atas daripada Noh Hujan dan Altimet. Terbaik dari ladang lebih-lebih lagi kalau anda menghayati lirik lagunya. Memang kena betul dengan kesibukan kita selaku penduduk bandar. Good job Noh Hujan dan Altimet.

Follow Altimet di Twitter dan Noh Hujan di Twitter untuk lawak-lawak kelakar daripada mereka.

Written by AbangNara | March 15th, 2011

nazmi raja lawak tersingkir

Agak lambat Abang Nara update pasal keputusan Raja Lawak Jumaat lepas. Daripada tak ada langsung, at least Abang Nara ada jugak keluarkan cerita Nazmi yang terkeluar pada Jumaat lepas. Memang salah satu keputusan yang agak mengejutkan. Dengan penyingkiran Nazmi, ini bermakna R2, Man dan kumpulan Balas berjaya melangkah ke final Raja Lawak hari Jumaat ini.

Seriously Abang Nara fikir yang Nazmi merupakan salah seorang peserta yang berkemungkinan besar bergelar Juara Raja Lawak 5 ini. Masa persembahan minggu pertama Nazmi memang dasyat. Dengan tagline “Aku lupa” dari Nazmi, memang boleh pecah perut dibuatnya. Cuma selepas itu persembahan Nazmi agak menurun dan tak berapa nak kelakar sangat. Mungkin itu punca ramai yang tidak mengundi Nazmi.

Tapi secara jujurnya, walaupun Nazmi terkeluar, kemungkinan besar Nazmi akan jadi lebih popular daripada pemenang Raja Lawak 5. Nazmi ada nilai komersil. Muka pun dah macam David Teo. Confirm David Teo akan ambil jadi pelakon filem dia. Tak gitu? Apa pun semoga Nazmi akan terus berkecimpung dalam dunia lawak sebab lawak Nazmi memang best dan sempoi.

Apa pendapat korang? Abang Nara dengar cerita ramai yang mahukan Kumpulan Balas terkeluar berbanding Nazmi. Bak kata Johan dan Zizan, cakap banyak pun tak guna. Undi!!!

Written by AbangNara | March 14th, 2011

Berikut adalah email yang Abang Nara terima tentang tsunami yang melanda Jepun baru-baru ini. Semoga anda boleh mengambil pengajaran daripada luahan hati ini. Terima kasih.

[note]Assalamulaikum abg.nara, 

Saya seorang pelajar di jepun yang kini sedang dalam keadaan berjaga-jaga atas segala macam kemungkinan buat mase sekarang. pertamanya, terima kasih yang tidak terhingga kepada abg.nara kerana membaca email ini. tujuan saye bagi abg.nara email ni adalah untuk abang nara dapat bantu sebarkan kepada umum akan hal ini. kerana saya tahu betapa berpengaruhnya beautifulnara ini ^ ^

 Berkenaan kejadian di jepun, abg.nara banyak laporkan pada umum dan kami di sini ucapkan terima kasih sangat3. antara kronologi yang berlaku, gegaran sekuat magnitud 9.0 pada petang jumaat lalu di kawasan timur jepun, dengan tsunami setinggi 10meter, diikuti gegaran sekuat magnitud 6.6 berpusat di utara nagano pada awal pagi sabtu lalu.

 Selepas itu diikuti dengan letupan reaktor pertama di nuclear power plant pertama di fukushima pada hari sabtu (jepun ade 2 nuclear power plant, di mane setiap power plant ade 6 unit reaktor) dan pada hari ini, baru sahaja tadi jam 11 jepun, reaktor ketiga pada nuclear power plant yang sama telah meletup. di kedua-dua letupan, radioaktif tersebar ke udara dan ianya merisaukan semua orang di sini walaupun kadar radioaktif yang tersebar tidak membunuh. sehingga kini, dalam 160 orang dianggarkan telah terkena kesan radioaktif tersebut. 

 Berkenaan gegaran, di kawasan timur jepun, gegaran yang agak kuat dan menakutkan beberapa kali terasa sehingga hari ini sejak jumaat lalu, dan di kawasan berhampiran, gegaran kecil masih berlaku sehingga saat ini. buat masa ini, ada pelajar di kawasan timur jepun yang masih berlindung di tempat perlindungan bagi tujuan keselamatan.

 Dengan ancaman gempa bumi, tsunami, letupan nuklear, dan terbaru ancaman gunung berapi di kawasan selatan jepun, kami sangat berharap agar rakyat malaysia sama-sama mendoakan keselamatan kami di sini.

 Di sebalik kerisauan yang kami rasakan, terselit rasa kecewa dalam diri kami terhadap sebahagian mereka di malaysia. seperti yang abg.nara laporkan, berita harian membuat lawak bangsat terhadap ape yang berlaku di sini, begitu juga fizz fairuz yang perangai hampeh gile dengan mempermainkan kejadian ini.

Mane pergi sensitiviti dan nilai kemanusiaan mereka? mereka tak tahukah betapa sedih kami di sini melihat saudara jepun kehilangan ahli keluarga, kehilangan rumah dan kenderaan, kehilangan kampung, kehilangan segalanya. cari mak tak jumpa, cari ayah, cari ahli keluarga.. tiada. dan mereka terpaksa menelan ketentuan bahawa ahli keluarga mereka telah dihanyutkan tsunami. tangisan yang tak berkesudahan :,(

 Dan mereka yang bangsat ini boleh buat main lagi keadaan ini? kalau mereka gunekan alasan bahawa nak menunjukkan bahawa ultraman ape semua tiada kuasa, yang berkuasa hanya Allah, dakwah cara ape yang kau gunakan?? dakwah perlu beradab, bukan biadap macam kalian. nak bercakap tentang Islam konon.. saya boleh katakan saya jamin bahawa orang jepun yang tidak beragama ini, lebih banyak nilai Islam dari kebanyakan orang islam malaysia sendiri.

 Lagi satu, mereka ini (berita harian & fizz fairuz) mungkin tiada ahli keluarga yang berada di jepun samada yang belajar atau bekerja. mereka takkan tahu betapa risau, betapa gusarnya perasaan ahli keluarga kami di malaysia. sewenang-wenang membuat lawak bodoh macam haram.. agak-agakla wei.. ade batas kot dalam apa jua yang kita lakukan.

Kami jugak kecewa dengan perangai sebahagian rakyat malaysia. ape yang ditulis ustaz hasrizal ini perlu sangat3 dijadikan titik tolak untuk rakyat malaysia berfikir, muhasabah diri, dan ubah mentaliti.. tolonglah.. baca, faham, dan bertindak untuk berubah. mentaliti rakyat malaysia telah sangat rosak. (saye tidak cakap semua, saya maksudkan sebahagian yang terlibat).

 http://saifulislam.com/9430

Lihatlah,. pemimpin malaysia asyik sibuk dengan kerisauan ekonomi bila jepun kena camni. mane pergi nilai kasih sayang sesama manusia?? orang jepun bukannya kafir harbi yang perlu diperangi. mane pergi sensitiviti kalian? kamonla, peka sikit wahai pemimpin sekalian. padanlah malaysia kita kini, pemimpin kencing berdiri, rakyat kencing berlari pun sikit kau tak ambil peduli…

 Saya mohon, rakyat malaysia sekalian, sedarlah. di sebalik apa yang berlaku ini, terlalu banyak yang Allah nak ajar kita semua. beringatlah, masa yang dijanjikanNya telah semakin dekat. hiburan melampau yang disajikan di negara kita telah banyak merosakkan mentaliti masyarakat kita. telah tiba masenya kita semua sedar.. sebelum berlaku pada negara kita kejadian sebegini, berubahlah. beringatlah.. peliharalah diri, peliharalah ahli keluarga kalian daripada menjadi bahan bakar api neraka (66:6).

 Maaf kerana email ini panjang abg.nara. saya rase saye perlu katekan perkara ini atas rase keprihatinan saye kepada semua warga malaysia yang saya kasihi.

 Terima kasih selagi lagi abg.nara sebab bace email saye ini.

 * saye tidak minta email ini disiarkan, saye biarkan ianya pada penilaian abg.nara utk siarkan atau tidak. saye tahu abg.nara seorang yang sangat sensitif dan peka dengan hal-hal sebegini. jika disiarkan, saye tidak minta sebarang kredit. ini adelah sekadar untuk membuka minda umum.

 [/note]

 P.S: Langit tak selalunya cerah. Mana tau satu hari nanti negara kita pula ditimpa bencana besar. Jangan sampai masa itu tak ada negara nak tolong kita kerana sikap kita saat ini.