Written by AbangNara | December 22nd, 2014

Terkejut Abang Nara apabila membaca apa yang terjadi kepada anak Datuk Rosyam Nor. Iyerlah, lepas SPM biasalah pergi minta kerja nak jadi promoter di kedai-kedai tempat membeli-belah, tup-tup permohonan ditolak begitu sahaja hanya kerana anak Rosyam Nor bertudung. Agak menyedihkan kerana perkara ini terjadi di Malaysia, sebuah negara Islam. Kecewa dengan apa yang terjadi, Rosyam Noor meluahkan perasaannya di Twitter.

hamley's rosyam noor

Kedai yang dimaksudkan tidak lain tidak bukan ialah Hamley’s, sebuah kedai alat permainan kanak-kanak yang amat popular di One Utama. Di kala Perdana Menteri kita menyarankan kehidupan 1Malaysia, agak pelik untuk perkara sebegini terjadi. Sebelum ini Abang Nara ada juga terdengar kejadian yang seumpama ini berlaku (kedai-kedai lain) namun tak ada bukti dipaparkan. Namun pihak Hamley’s telah tampil dengan permohonan maaf dan menyatakan kedainya tidak pernah mengenakan syarat tidak boleh bertudung untuk bekerja di situ.

Salam Sejahtera Semua
Terima kasih kepada semua yang memberitahu pihak kami mengenai isu ini.
Kami tidak mempunyai sebarang polisi syarikat di mana pekerja wanita tidak dibenarkan memakai hijab/tudung. Kami memang mengalu-alukan semua yang ingin bekerja untuk datang membuat permohonan kerja, tidak kira bangsa atau agama.

Setelah disiasat, memang salah seorang pekerja kami yang baru dan tidak mempunyai kuasa untuk menemuduga atau mengambil pekerja, telah memberi maklumat yang tidak betul kepada anak Datuk Rosyam. Tindakan disiplin telah pun diambil terhadap pekerja ini.

Pihak pengurusan serta semua pekerja di kedai kami dengan ikhlas ingin memohon maaf di atas isu ini. Kami berasa sangat kesal dengan insiden ini dan juga dengan apa yang telah tercetus disebabkannya. Diharap Datuk Rosyam serta anak gadisnya dan juga kaum Muslimin & Muslimah yang telah terguris dengan kejadian ini sudi merima permohonan maaf kami ini.

Yang Ikhlas
Pihak Pengurusan

hamley's rosyam noor

Diharap kejadian yang berlaku ini bukan sahaja menjadi pengajaran buat Hamley’s Malaysia tetapi juga kedai-kedai lain di seluruh Malaysia. Tak perlu rasanya meletakkan apa-apa syarat untuk menerima orang bekerja dengan anda. Dunia pun dah moden, bukan zaman pak kaduk lagi. Kalau bertudung tak bererti jualan anda akan jatuh. Silap-silap meletup lagi. Tak gitu? Ada kejadian serupa pernah berlaku pada anda? Kongsikan di ruangan komen.

P.S: Lelaki tua belikan cincin berlian untuk isteri

 
Written by AbangNara | December 19th, 2014

Ya baru-baru ini memang viral mengenai berita perkahwinan seorang budak lelaki berusia 15 tahun dengan pasangannya yang berusia 17 tahun. Ada yang menyokong dengan alasan ‘eloklah tak buat maksiat‘. Ada yang membantah dengan alasan ‘muda lagi, sekurang-kurangnya habiskanlah belajar dulu‘. Abang Nara juga pada dasarnya kurang bersetuju dengan perkahwinan terlalu muda sebegini. 15 tahun nak jadi ketua keluarga? Hmmm…
muaz chef wanAda juga alasan yang digunakan seperti ‘ala mak bapak/datuk nenek kita kahwin umur 12 tahun dulu bahagia je sampai akhir hayat‘. Apa pun, Abang Nara tertarik dengan teguran serta pendapat yang dikeluarkan oleh Chef Wan. Amat bernas sekali. Chef Wan punya komentar memang pedas namun itulah realiti. Tulis Chef Wan:-

Sayangnya bukan ke waktu umur begini anak2 muda bertungkus lumus menimba ilmu di sekolah untuk menjamin kan lagi hidup mereka di masa hadapan? The paper say in BH Spore that the boy who is 15 decided bila dapat result examnya dia tak akan sambung belajar lagi.

Isteri 17tahun baru 2 bulan kenal.Apparently both parent mereka setuju pulak tu.Wow i am speechless that there are people who take marriage ni so simple tanpa memikir betapa besar tanggung jawab mereka sebagai parent untuk anak2 mereka.

If our entire nation anak2 muda is allowed to this bayang kan la masa depan negara apa nak jadi.
Lets not even speculate or buruk sangka about their marriage tetapi about both of them getting the right education, getting mature, berkerja, belajar hidup berdikari and finally berpasangan when the time is right.

There always a time for everything. U simply have to learned to be responsible of yourself and then start a family.
At 15 yrs old nak kerja apa tu nak tanggung anak dan isteri? Silap hari kencing tu berselerak lagi!

chef wan

Pasti ada yang bersetuju dan tidak bersetuju dengan pendapat Chef Wan ini. Masing-masing ada pendapat sendiri dalam hal ini. Apa pun, sama-samalah kita doakan agar pasangan suami isteri muda ini akan berbahagia sehingga ke akhir hayat. Ingatlah kahwin ini bukan mudah lebih-lebih lagi di zaman moden ini. Semoga si suami dapat memimpin isterinya dengan baik. Amin.
muaz chef wanP.S: Jom jumpa Remy Ishak esok (Sabtu 20 Disember)di KL YES Festival di PWTC pada jam 2 petang. Remy Ishak akan berada di booth 4042 sebagai ambasaddor produk Opiel Secret – Platinum Masculine. Saksikan sendiri kegagahan dan kekacakan Remy secara ‘live’. Siap boleh dapat diskaun 50% lagi. Jumpa esok!!!

Written by AbangNara | December 19th, 2014

Abang Nara seringkali tertanya-tanya bagaimana status halal untuk sesuatu produk itu dikeluarkan oleh JAKIM. Cara pemeriksaan, berapa lama masa yang diambil, kriteria yang perlu dipatuhi dan macam-macam lagi persoalan yang bermain di minda Abang Nara. Tugas JAKIM bukan mudah sebab kalau salah bagi status halal, ia bakal memberikan kesan kepada jutaan rakyat beragama Islam di Malaysia.

Jadi hari itu bila berpeluang menghadiri sesi penerangan JAKIM tentang isu halal haram dan prosuder pengeluaran sijil halal mereka, memang seronok rasanya. Banyak fakta-fakta menarik yang Abang Nara perolehi. Antaranya proses mengeluarkan sijil haling paling minimum akan mengambil masa 30 hari. Mesti ada yang tertanya-tanya kenapa lama sangat kan? Sebab memang banyak step-step yang perlu dilakukan oleh JAKIM. Bukan sekadar periksa bahan kandungan yang digunakan sahaja.
jakim halalSelain memeriksa dengan teliti bahan kandungan yang digunakan, JAKIM juga akan memeriksa mesin pembuatan produk tersebut, jenis bungkusan yang digunakan, bahan-bahan campuran kimia dan macam-macam lagilah semuanya akan turut sama dikaji. Kiranya sampai ke akar umbi akan diperiksa oleh JAKIM. Kita kalau dengar nampak macam mudah je kan kerja JAKIM? Sebenarnya ia memerlukan ketelitian yang amat kerana halal haram di Malaysia ini merupakan satu amanah buat mereka. Tak boleh main-main.

Contoh yang paling mudah ialah kes coklat Cadbury yang didakwa mempunyai DNA babi baru-baru ini. Bila ada isu sebegini, perkara pertama yang akan dilakukan oleh JAKIM ialah menggantung sijil halal Cadbury. Selepas itu pegawai penyiasat JAKIM akan terus pergi membuat siasatan di kilang. Terus check satu demi satu termasuklah bahan-bahan dan mesin-mesin yang digunakan. Bukannya satu dua mesin yang ada kat kilang Cadbury nie, berpuluh-puluh tau. Itu yang ambil masa lama sikit untuk JAKIM mengesahkan status halal Cadbury.
jakimRasanya semua orang pun dah tahu yang selepas pemeriksaan dengan teliti JAKIM dah pun sahkan coklat Cadbury adalah halal. Tak ada DNA babi dan sebagainya. Untuk pengetahuan, JAKIM turut bekerjasama dengan Jabatan Kimia Malaysia untuk menguji produk Cadbury. Tengok tue betapa seriusnya pihak JAKIM menangani isu halal haram ini. Abang Nara yakin selepas ini anda tidak akan lagi was-was untuk menikmati coklat Cadbury kegemaran ramai ini.

Apa pun, kalau rasa ada produk yang was-was mengenai status halal haramnya, boleh check mengenainya di laman web halal JAKIM. Kalau JAKIM dah kata halal, tak perlulah nak timbulkan keraguan dalam diri sendiri sampai rasa was-was. Telan je lah. Kita selaku rakyat Islam Malaysia kena ada kepercayaan kepada institusi seperti JAKIM ini. Mereka dah jalankan tugas mereka. Dah tak perlu untuk kita pergi buat kajian sendiri. Kang tak pasal-pasal terbakar rumah plak. Hehehe.
jakim halalSelamat menjamu selera.

Written by AbangNara | December 19th, 2014

Tahniah diucapkan kepada Datuk Siti Nurhaliza yang telah menerima anugerah Tokoh Srikandi Negara. Anugerah tersebut telah pun disampaikan oleh isteri Perdana Menteri sendiri iaitu Datin Seri Rosmah Mansor. Pencapaian Siti Nurhaliza yang bukan sahaja merangkumi bidang muzik malah perniagaan melayakkan beliau menerima anugerah berprestij ini.

siti anugerah tokoh srikandi negar

Selain Siti Nurhaliza, turut menerima anugerah ini ialah Datuk Dr Maznah Hamid, Datuk Siti Nor Bahyah Mahmood, Tun Dr Siti Hasmah dan Tan Sri Norma Yaacob. Kesemuanya hebat-hebat dan telah berjaya dalam bidang masing-masing. Sesungguhnya pengiktirafan yang diberikan kepada Datuk Siti ini amat membawa makna kepada penggiat industri seni tanah air.

siti anugerah tokoh srikandi negar

Tahniah diucapkan kepada kesemua penerima anugerah terutamanya Datuk Siti Nurhaliza. Semoga ia menjadi pembakar semangat kepada beliau untuk terus berusaha keras. Tahniah!!!