Written by AbangNara | June 10th, 2011

review filem kl gangster

Memang langsi. Itu sahaja yang mampu Abang Nara katakan apabila tamat menonton filem KL Gangster. Semalam Abang Nara sempat bermidnight movie dengan isteri cinta sebab nak support filem tempatan. Memang penuh panggung Cineleisure sampai Abang Nara dapat seat paling depan sekali. Hebat sungguh penangan cerita KL Gangster ini.

Apa-apa hal Abang Nara bagi rating filem ini 4 bintang daripada 5. Kalau anda pernah tonton filem Kongsi dan kecewa dengan tahap kegangsteran filem Kongsi, sememangnya filem KL Gangster adalah filem untuk anda. Darah, aksi tumbuk menumbuk, aksi tembak menembak, dialog yang mantap dan lakonan yang awesome daripada pelakon-pelakonnya sememangnya akan membuakkan nafsu gangster anda.

Mungkin satu perkara yang mengecewakan Abang Nara ialah lakonan Syamsul Yusof yang agak pelik. Sebabnya Abang Nara tak tahu Syamsul Yusof nie orang Cina atau orang Melayu dalam filem ini. Kadang-kadang skrip macam orang Melayu tapi nampak gaya macam orang Cina. Agak confuse tapi itu tak berapa penting sangat. Lakonan paling mantap sudah semestinya daripada Zizan Raja Lawak yang menyerikan filem ini dengan lawak-lawaknya. Good job Zizan.

Secara jujur Abang Nara nampak filem KL Gangster ini sememangnya boleh cecah kutipan RM10 juta. Kekuatan filem KL Gangster ialah pada keberanian Syamsul untuk mengarahkan filem pertama yang benar-benar menceritakan kehidupan gangster di Kuala Lumpur. Mutu lakonan pun mantap jugak. Jalan cerita pun boleh tahan dan tidaklah tergantung sangat macam filem Kongsi.

Kelemahan filem ini ialah semasa adegan berlawan aksinya nampak macam terlalu pantas. Mungkin ini disebabkan Abang Nara duduk seat paling depan sekali jadi titik fokus sudah lari. Kalau anda dah tonton filem ini dan berjaya duduk di seat belakang, sila bagitau Abang Nara sama ada masalah pengfokusan ini hanya berlaku untuk mereka-mereka yang duduk di hadapan sahaja. Selain daripada kelemahan ini, Abang Nara this is one of the best Malay movie yang Abang Nara pernah tengok.

Tahniah kepada Syamsul kerana berjaya menghasilkan filem sebegini walaupun kini berdepan kemungkinan disaman oleh Pekida. Good job Syamsul.

 
Written by AbangNara | June 10th, 2011

sony xperia play

Perghhhhhhh ~~~ Sumpah cair ulu hati melihat kecantikan design Sony Ericson Xperia Play nie. Smart gila. Abang Nara suka bangat. Tambah suka apabila Sony Ericson Xperia Play ini merupakan the world’s 1st PlayStation™ Certified Android smartphone. Memang sangat berbaloi untuk sesiapa yang gila main game dengan menggunakan handphone.

sony xperia play

Untuk anda yang sudah berkira-kira untuk mengangkat Sony Ericson Xperia Play ini, pastikan anda mendapatkannya menerusi pakej Celcom Exec. Bermula dengan harga serendah RM848, hidup anda tidak akan hambar walaupun sedetik dengan adanya Sony Ericson Xperia Play. Confirm sepanjang masa sibuk bermain game yang super duper awesome seperti Grand Theft Auto, Winning Eleven dan Final Fantasy (kesemua game PSP boleh didownload ke Sony Ericson Xperia Play)

sony xperia play

Kalau anda sign up sekarang, hadiah-hadiah di bawah akan menanti anda:-

1. FREE Multimedia Dock DK300
2. FREE exclusive games
3. Berpeluang untuk join pertandingan game Sony Ericson Xperia Play dan menang RM100,000

Ok korang semua dah tak sabar kan? Inilah plan-plan Celcom Exec yang boleh anda langgani:-

sony xperia play

Untuk lebih banyak info tentang Sony Ericson Xperia Play sila ke laman web Celcom di sini.

Written by AbangNara | June 10th, 2011

pekida saman kl gangster

Sila jangan gelak kerana ini perkara serius. Pekida dilaporkan ingin menyaman dua pengarah filem kongsi gelap iaitu Syamsul (KL Gangster) dan Farid Kamil (Kongsi) kerana mendedahkan beberapa perkara sulit yang digunakan di dalam pertubuhan mereka. Maknanya menerusi kedua-dua filem ini, rahsia Pekida bukan lagi rahsia. Ketua Ahli Majlis Negeri Pekida Wilayah Persekutuan, Shikin Begum berkata:-

Kami melihat filem Kongsi dan yang terbaru ini KL Gangster telah melampaui batas apabila menggunakan kata laluan dan kod rahsia Pekida. Mereka juga telah membuka banyak rahsia Pekida dengan menerbitkan filem bercorak gengster yang sebenarnya hanya memalu dan menjatuhkan martabat bangsa Melayu sendiri

Abang Nara tak tahu sama ada boleh saman atau tidak atas kes ini sebab Finas telah pun meluluskan tayangan filem Kongsi dan KL Gangster. Disebabkan Abang Nara bukan lawyer maka Abang Nara pun tak tahulah bab-bab perundangan ini. Mungkin hal ini boleh dibincangkan dari hati ke hati antara pihak-pihak yang terbabit. Jangan ada benci (bak lagu Casey).

Sesungguhnya Abang Nara respek dengan kata-kata Yusof Haslam yang menunjukkan ketegasan dan kemachoannya:-

Kalau hendak fikirkan pelbagai komen orang terhadap filem atau drama terbitan saya, memanglah orang akan cakap macam-macam. Perkara ini bukan satu isu yang perlu diperbesar-besarkan. Filem KL Gangster hanyalah sebuah cerita rekaan dan tiada kena-mengena dengan mana-mana orang perseorangan atau pertubuhan. Kita sudah mendapat penapisan dan kelulusan daripada Lembaga Penapisan Filem Malaysia (LPFM) dan Kementerian Dalam Negeri sebelum ia ditayangkan. Jadi saya tidak mahu layan perkara seperti ini,

Akhir kata, Abang Nara dah pergi tengok filem KL Gangster semalam. Daripada 5 bintang, Abang Nara bagi 4 bintang. Nantikan review lengkap filem KL Gangster petang nanti. Sekian pesanan daripada Abang Long Nara Kampung Kerinchi.

Written by AbangNara | June 9th, 2011

rebecca keguguran

Anak adalah anugerah daripada Allah yang ditunggu oleh setiap pasangan suami isteri. Namun begitu, berita sedih buat Rebecca Nur Islam dan suaminya, Azam apabila anak pertama mereka gugur. Kata Rebecca:-

Pada malam kejadian saya sakit di bahagian bawah perut dan berlaku pendarahan. Suami saya bawa ke hospital dan apabila diperiksa bayi dalam kandungan sudah tidak bernyawa. Kemudian doktor melakukan pembedahan untuk mengeluarkan bayi. Kata doktor bayi tersebut sudah beberapa hari meninggal dunia tanpa saya sedari

Semoga Rebecca dan suami tabah menghadapi dugaan ini. Semoga cepat sembuh dan berusaha untuk mendapatkan anak kembali. Takziah sekali lagi kepada Rebecca dan suami.