Written by Bella | May 19th, 2017

Masih lagi mengenai isu David Teo ditampar oleh Mat Over pada majlis TN50 malam Rabu lepas. Kali ini Afdlin Shauki pula tampil memberikan pendapat beliau mengenai isu hangat tersebut.

Afdlin menerusi akaun Facebooknya menempelak tindakan moderator iaitu Datuk Rosyam Nor yang dianggap gagal untuk mengawal keadaan dengan baik apabila kekecohan tersebut berlaku. Menurut Afdlin moderator tersebut seolah ingin memburukkan lagi keadaan dengan menyatakan sikap kurang ajar David di hadapan Perdana Menteri Malaysia.

Pendapat Afdlin mengundang pelbagai reaksi daripada pengikutnya di Facebook. Ada yang kurang bersetuju mengapa Afdlin mahu menghangatkan lagi situasi. Namun, jelas Afdlin sebagai penggiat seni beliau turut terkesan dengan apa yang berlaku.

Sementara itu, Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi menerusi portal Free Malaysia Today meminta orang ramai untuk tidak lagi memanjangkan isu David Teo ditampar. Jelas Zed, David dan Mat Over sudah pun memohon maaf antara satu sama lain secara ikhlas pada malam insiden tersebut berlaku.

Sumber Berita : Facebook Afdlin Shauki / Free Malaysia Today

[jetpack-related-posts]

98 responses to Pada Saya Yang Paling Bersalah Adalah Moderator – Afdlin Shauki

  1. noraishah mohamad says:

    DRN perlu mmohon maaf.

    35

    0
    • Nuratikah Karim says:

      Saya pun rasa begitu. Dalam isu ini,si Rosyam yang menjadi moderator lah yang harus dipersalahkan… gagal menangani keadaan atau situasi tegang, sebaliknya beliau bertindak berat sebelah bagi pihak tertentu. Rosyam, kamu harus berlatih dan buat kajian bagaimana mahu menjadi moderator yang baik.

      59

      0
      • spy retis says:

        sebenarnya ramai org x tahu, ramai pengiat2 seni yg masih marahkn kenyataan si apek yg pernah menghina tan sri p ramlee x lama dulu yg kononnya dibuat secara berseloroh tapi sebenarnya penghinaan kepada biduan negara kita dan org melayu. sentimen kemarahan tu masih ada menebal….itulah akar umbi puncanya insiden ni.

        12

        23
        • Ali Zizou Zizou says:

          Cina2 di Msia byk makin bangsat. Alvin Tan, insiden Low Yatt, kereta hon depan masjid dan kini biadap depan PM. Bukti Cina2 Malaysia melampau. Bangsa yg bagi betis nk peha. Jangan kasi muka..tengok je Spore!!

          11

          55
        • tampar jgn tak tampar says:

          mmg sesuai ditampar pun.

          kalau lim kit siang, DAPig dan parti MCA sekalipun buat event, ada ke org melayu2 kita pergi dan bersikap kurang ajar depan pemimpin2 mereka. tak kan?

          so my question is, what gives david teoh the right to behave that way???

          7

          37
        • Anonymous says:

          Apek tu cina bukitlah..cara dia bercakap memang semula jadi macm tu.high pitch telo2 cina dia..aku tk rasa dia berniat menghina p.ramlee atau najib and so on..kalau tak masakan dia beri peluang kepada ramai artis melayu malaysia cari makan dgn berlakon.
          Memang semula jadi dia macm tu..yg tak faham kita yg terikut sngt perasaan marah.

          74

          1
        • Anonymous says:

          Ali zizau zizau..tkyah nk banding2kan orang cina spore pulak…takyah nak buat ayat pas tu ada belen2..orang melayu malysia baik sesangat ke? Ini bukan pasal bangsa..ini pasal perlaku masing2 yg tk tahu nk beradap..semua bangsa pun sama.

          43

          0
        • Anonymous says:

          Kalau Kita negatif, kita akan rasa apa yg DT cakap Pasal P.Ramlee adalah tak elok/biadap,tapi kalau kita positif, kita akan berfikir mungkin betol kata dt, dia menyarankan artis2 yang ada sekarang untuk bijak mengedalikan wang. bagi wang/duit mengalir ke tempat yang betol, bukan nanti dah xlaku, kita merempat sebab xsempat beli rumah, xde harta/simpanan.

          saya bukan hard fan DT,, dan tolong la jgn kaitkan isu perkauman, bangsa cina itu ini,, bangsa melayu itu ini..

          p/s – dan saya juga adalah melayu.

          99

          0
        • Anonymous says:

          Tampar jgn tk tampar….kau ni MAK BECOK KAN??…ayat2 kau sebijik MAK BECOK..MANUSIA DAJAL BIAS RACIST MACM KAU PUN HARUS DITAMPAR DITERAJANG BIAR TERSUNGKUR DI TANAH SENDIRI..BODOH!!!

          1

          19
        • wekkkkkkk says:

          reply : Ali Zizou Zizou says:
          May 19, 2017 at 9:30 am ,

          btul tu, dtmpt keja aku, bangsa tu ckp, nilai tanah2 bumi di kpg (tanah rezab) murah, jdi jgn lah ego byk tanah, kami yg byk beli tanah/rmh di bndr ni lgi nilai tinggi,..itulh salah satu penghinaan, padahal, yg murh tu lh mereka nk beli, tpi tak layakpun sbb malay reservekn.
          ..ada lagi masih terngiang2 kt kotak fikiranku..”dia” ckp…kalau boleh x mau tingal di kejiranan muslim ada masjid…buat bising2 saja…bukanhkan satu penghinaan….ada saja buat hal.
          ..kalau kita muslim nk kutukpun boleh….tapi kami bukan bangsat.

          3

          6
        • sajat says:

          jangan biarkan malaysia jadi s’pork. melayu2 duduk lah rumah flat mcm sarang burung merpati. kesian…

          1

          19
        • Dr M says:

          @Spy Retis

          Melayu mudah lupa. Jangan biarkan org asing menghina bangsa kita. Pertahankan…

          0

          15
        • sila tampar afdlin gemok says:

          puas hati aku….lain kali kasi lebam. takkan lupa bila kau hina p ramleee!!!!

          0

          22
        • Anonymous says:

          Sajat..cina kt malaysia pun makan pork.kau ni nama jer islam..satu hadat pun tkde..nak ejek spork konon…kau tu melayu hati kaudu..busuk sebusuknya.

          5

          1
        • Anonymous says:

          Sajat..cina kt malaysia pun makan pork..kau ni nama jer islam..satu hadat pun tkde..nak ejek s’pork konon…kau tu melayu hati kaudu..busuk sebusuknya.
          Melayu spore dok rumah flat bukan macm flat kt malaysia..busuk hanyir..jgn compare pun..rmh kt malaysia nama jer rmah teres.tapi taik bersepah..buruk dan kotor.

          2

          1
        • sajat says:

          apahal nk terasa pulak..lain lah ko makan babi.

          3

          0
        • Anonymous says:

          Mulut melayu memang jahat..kena hentam balik merapu lebih..tk sadar economi negara cina yg bayk sumbang..nk harap melayu…hmmmm makan pasir lah jawabnya..
          24 jam masuk ruang gossip..mengangkang..hina2 orang.phuuih.

          14

          0
        • Kesiankan Ali Zizou Zizou says:

          Ali Zizou Ziou, itu jer ker engko punya contoh-contoh pasal orang cina? Ketara sangat engko ni pilih baca/tengok berita. Bikin malu jer org Melayu. Kawan-kawan yang berbangsa lain, makhluk yang bernama ALi Zizou Zizou ni baru kena bagi makan dedak. Tu la otak separuh tiang. Maafkan la dia. Kalau jumpa kat tepi jalan, boleh ditampar bertubi tubi untuk menyedarkan makhluk bagero ni.

          7

          0
      • Anonymous says:

        Malaysia ni asal boleh jer..nk jadi DJ radio pun aku tgk skg2 ni tk payah berkelulusan tinggi dan sbaginya..pelawak2 yg tiada kelulusan entah apa2 dijadikan penyampai radio..sedangkan yg berkelulusan tinggi yg berbakat dlam bidang ini tk diberi peluang.. penyampai radio bukan kerja mudah..harus berilmu beretika dan sbginya..inikan pula moderator berhadapan dgn ketua negara..mana boleh cincai2..malulah
        So pada pendapat aku perlakon dan pelawak..tapi tk semua…yg layak dijadikan penyampai atau moderator lebih2 lagi dlm hal2 yg ada kena mengena dgm orang2 atasan yg patut dihormati.

        31

        0
      • Shanti Kaur says:

        padan muka kena tampar, karma menghina tan sri pramlee. tampar lagi bang …kasi tunduk sikit.

        2

        23
        • afdlin duri dlm daging says:

          mintak dia tampar afdlin jgk ….dia ni duri dlm daging..buat filem dgn namawee..sekarang bekap apek tu pulak

          3

          23
        • wekkkkkkk says:

          afdlin duri dlm daging says:
          May 19, 2017 at 11:14 am

          Mgkn btul tu u ckp…bknkh Afdlin tu dpt pgalaman blakon dri cina, mcm PUA CU KANG, masa dulu, sbb tu dia back up cina sepet DT tu.

          2

          18
        • LOL says:

          minta tampar adlin pulak pleaseeeeeeee…

          3

          17
        • mencik dgn komunis says:

          yg dislike ni byk sembah cina..mmg layak pon kena penampar orang yang hina legenda P Ramlee…kena tulah dan kifarah…terai hina lagi legend lagi siap ko kena smackdown Teoh…

          2

          16
        • tamparan wanita minah over says:

          aku tak suka najib..tapi aku lebih tak suka orang hina legend dan orang yang bekap orang yang hina legend..mohon David Teoh dgn org yg bekap David Teoh kena langgar lori…

          2

          15
        • Anonymous says:

          Padan muka melayu malysia..kalau hina bangsa lain dialah yg expert…dialah yg hero dan heroin..part kena balik merapu memanjang..itu pun bukan orang tu mengutuk atau hina ke apa..tk sedar ke apek tu memang cakap dia standard macm tu
          Tulah part menghina bangsa lain tak sensitive..bila kena batang hidung sendiri..menggelacat pulak..

          22

          0
      • iq says:

        macai dedak, mcm tula, masa live fb tn50 tue after pergaduhan david & mat over tue dileraikan, rosyam nor cakap/ bisik david kurang ajar pd dato najib, sambil berpelukan bahu dan menoleh kebelakang, rosyam lupa kot yg mic dia & najib still on, yewww org mcm nihh sangat2 hipokrik dan backstabber dan tak leh percaya.

        paling tak leh blahhh dengan perangai bajet baik, bagus dan alim, rosyam jadi pengacara program islamik lah, motivasi lah, akademik lah.

        since that accident, aku mmg dah tak caya dengan persona dan karisma si rosyam nor nihh

        9

        1
    • puihhh!!! says:

      alahai cina2 malaysia, byk yg cakap melayu pun berterabur lagi mau kecoh2. pendatang2 mynmar dan bangla duduk msia 6 bln dh boleh berinteraksi dlm bahasa ibunda. situ kita boleh nmpk betapa angkuh dan ego nya cina2 kt msia ni. x semua tapi byk kt luar sana mcm DT ni la. bangsa ni kalau kasi muka mmg lemak. jgn kasi muka…belajar bercakap melayu dulu baru sembang dgn PM.

      3

      17
      • Anonymous says:

        engkau jilat ludah sendiri. jack ma tokey alibaba tu tak hingin pun nak belajar bahasa melayu. sapa yang terhegeh2 g merayu minta tolong ehsan dia?? ke engko tak tau? bodohh!!! booo!!!…asyik merapu mana nak tau berita luar negara.

        11

        2
      • Anonymous says:

        Puiih..orang melayu malaysia sopan dan beradab sangt ke?? .di parlimen memaki SIAL SIAL SIAL dan rakam lagi..tk caya bukak youtube malu weei..bercakap biar beralas dan kena pada tempatnya..
        Benda2 macam ni jagn kaitkan bangsa..semua bangsa ada yg baik buruk dlm perangainya masing2…nama jer islam..sikit hadad pun takde
        Anyway aku pun melayu..

        16

        2
      • Anonymous says:

        tak perlu pergi jauh…ko tengok malaysiakini dah la..hari2 carut melayu. jgn kasi muka…kalu aku kasi penumbok jew.

        3

        6
        • Anonymous says:

          MalaysiaKini? Rajin plak ko tengok hari2. Dia nak carut Melayu? Pertinent mampus dia lah, sikit pun tak terkesan. Buat apa nak layan benda negatif? Yang penting kita sebagai Melayu Islam jaga I’m an, akhlak, mahruah, ekonomi kita. Kalau kita jaga diri kita betul2, orang nak kata apa pun takde luak dah nya. Yang penting kita sentiasa perbaiki dork, majukan diri sendiri. Kata kata carut tu boleh kurangkan duit kita kah? So buat bodoh sudah. Orang yg mengata kita ni sebenarnya cemburu.

          0

          0
      • Anonymous says:

        org melayu ISLAM pun masih rmai y TAK PANDAI BACA QURAN…lahir2 dh islam tp syg bc quran pun merangkak…normal laa klu kt kurg fasih dlm satu2 bhs y bkn bhs ditutur hari2…ko pun ckp english berterabur xde langsung accent tu…bangla pun ckp melayu lg teruk dr si david ni…ko nk sokong sgt bangla tu buat ape…dh laa pendatang haram..y bw masuk pun umno haramjadah…sok2 ko keje kuli bwh bangla…

        18

        0
      • Anonymous says:

        percayalah drg mmg tak nak fasih pun….tu offer keje pun nak mandarin speaking jer..kat fmt cakap bm bahasa pegawai rendah…bangsa tu mmg tak nak fasih pun sbb target drg nak kuasai negara ni…

        4

        1
        • ayoi says:

          bljr lbh dr 1 bhs tu bgs kak….ngra maju pn skrg ni klu ko mnta keje xtau bhs lain selain drpd english mmg diorg xnk amik ko keje…cth kat korea kwn korea aku sggp g mesir semata2 nk bljr b.arab sbb dia kate kebanyakan company kat korea sume nk fasih bhs arab…so,xkn laa org arab nk kuasai korea pulak…bodoh….adik sepupu aku pn bljr mandarin…melayu,english,mandarin,arab…4 bhs dia kuasai..nk keje kat company international pn sng kak….org melayu je y x maju2 sbb mls nk bljr bhs lain…dh klu camtu kt bljr laa bhs mandarin supaya diorg pn xleh pijak kt…mslh org melayu ni malas…xnk kuar dr zon selesa…sorry to say…tp hakikat ko kne terima kak..org cina bl diorg tau kt tau bhs diorg lg diorg xnk main2 dgn kt…klu x smpai bl2 ko kne pijak dgn cina….BERUBAH !!!…jgn asik nk slhkan bangsa lain bl diorg lg maju dr kt…

          7

          0
    • Miss Unibes says:

      Kan! DRN ngan MO yg patut minta maaf. PM relax je waktu DT tak puas hati. PM suruh DT teruskan. Lagipun DT cakap kat DRN je bukan PM. Yg MO tu dah kenapa over bodoh? Konon nak tunjuk kau baik lah! MAT OVER BODOH!

      23

      1
    • Anonymous says:

      Betul Pegi mampos Zed Zaidi ni. Dulu isu Najip Ali, kemain kau psycho suruh itu ini. Orang tu dah mintak maaf pun kau tolak jugak dia. Tapi kes buli macam ni, kau suruh let go je. Bodoh Zed Zaidi ni.

      18

      0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      betol cakap aflin tu rosham nor macm batu api…n nak api kan n bukan Nye dia nak halang si mat over dari dating kt david teo…na lagi satu waktu mat over datang kenape police slow sangat nak halang si mat over dari datang dekat kt PM ? tak takot ke PM di ape ape kan ? police nak kena cekap n ambek tindakan tegas dlm ini perkara…n police nak kena protek PM dari di dekati…! lov pak najib..idop umno !

      1

      0
  2. khalid says:

    “Sementara itu, Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Zed Zaidi menerusi portal Free Malaysia Today meminta orang ramai untuk tidak lagi memanjangkan isu David Teo ditampar. Jelas Zed, David dan Mat Over sudah pun memohon maaf antara satu sama lain secara ikhlas pada malam insiden tersebut berlaku.”

    aik, baik lak zed zaidi kali ni :D selalu dia yg tunjuk hero..

    20

    1
  3. Anonymous says:

    David Teoh dan cina2 yg selevel dgn dia di Msia ni yg harus minta maaf.
    Lahir dan menetap di Malaysia pun masih belum fasih berbahasa Melayu bahasa ibunda mcm rojak. Mat Dan duduk Malaysia x sampai 5 tahun dah fasih loghat Ganu. Yg cina2 mcm ko apa alasan? Lancau..tu pun nk hak yg sama. Belajar cakap dulu la weiii!!!

    5

    15
    • saya pun nama najib says:

      i agree…mat dang contoh terbaik.
      cina2 malaysia mmg bebal beb.

      4

      7
      • apek tak kesah says:

        cina malaysia lebih kaya dan hidup lebih senang dari melayu malaysia. tak perlu cina mencarut, hakikatnya orang melayu merempat di tanah sendiri. tepuk lutut tanya sendiri. org melayu yang punya tanah air terpaksa memohon jadi kuli kat syarikat cina. teruskan sakit hati, cina tak rugi satu sen pun.

        11

        2
        • Anonymous says:

          mana cina2 x mencarut. depan melayu baik, belakang melayu baik punya dia tikam.

          7

          1
      • Anonymous says:

        mat DAN jugak kau jadikan contoh..kalau nak tahu mat DAN hanya fasih bahasa ganu ajer..bahasa melayu sklh dia tk reti..FAHAM..tkyah nak bandingkan mat DAN pulak..dah benci cina mat salleh pulak kau puji.. tergelak aku..

        15

        2
      • Anonymous says:

        mat dan ckp pun kkdg aku x fhm…y fhm tu org ganu je…bodoh…nk tnye melayu y islam ni lancar x bc quran??lahir2 je dh islam tp bc quran pn masih rmai y merangkak…sibuk nk kondem org…tu acah2 melayu tp ckp melayu pn rojak dgn english..king coco tu..lg perosak bhs melayu…ko pun ckp english berterabur…accent pun kelaut…nk kondem org check dl diri tu btl ke x…

        8

        0
    • aku yg fed up. says:

      mcm mana malaysia ni nk harmoni..kalau ada guan eng, lim kit siang, tu semua saki baki puak2 komunis.

      penumbok je …jgn kasi muka. nanti dipijak kepala mcm singapore. hidup mat over!!!

      2

      10
      • Anonymous says:

        Bila lah melayu kena pijak kt spore?.melayu hanya minoriti kt sana..tapi punya segalanya..kata orang kalau nk maju belajarlah pandai cari duit jadi kaya takde siapa yg halang..kt malaysia sesama bangsa pun dipjak..kau yg terasa..dhlah tk punya apa..teremosi..takut dgn bayang2 sendiri..
        Tak dok spore tkyah nak komen lebih2..baik gi cuci jamban kau yg berlendir tu.. kotor bebeno..

        4

        1
        • wekkkkkkk says:

          Anonymous says:
          May 19, 2017 at 1:47 pm .

          kamu org Bota ke, Bota kiri ke Bota kanan, atau org Lambor Kiri, Lambor Kanan, atau org Parit…

          ..kalau itu asal kome…mgkn kita sedare..
          ..aku wekkkkkkk…dri Parit…

          0

          2
    • Anonymous says:

      i agree….you make a good point here.

      0

      2
    • Anonymous says:

      Mat Dang cannot speak malay lah, dia hanya boleh cakap Ganu shj. Orang Ganu tu bukan malay tapi pendatang 1000 tahun dulu ke tanah melayu. Nenek moyang dorang gigih kayuh sampan from China to malay land. Sampai di malay land…gigih pulak jadi melayu. . Zaman british china muslim gigih lagi mengaku malay nak dapat IC. Padahal asal negera china apek kayuh sampan.

      2

      4
      • matdang says:

        woit sampah! dari ko komen baik xyah komen.

        2

        0
      • wekkkkkkk says:

        semua salah British, British nk bawa org China ke Malaya sbb nk korek b timah. Mgkn ada pkerja2 China dlm kapal Sir Stamford Raffles atau JWW Birch atau Sir Francis Light dulu tu pmals dn pemberontk, x nk keja, lpas tu pihak British tinggalkan / campakan dia org di pulau2 kecil, lalu mendayung smpailh ke Malaya…semua slah British..
        …kalau dri Negara China nk dtg Malaya naik sampan..rasanyer baru 5 km dh ditelan ombak…mati..
        …kan lautan China Selatan tu luas, belum lgi kalau British tu belayar ke Lautan Hindi cari India lak,…

        ..fhmkan aku nyer story ni…aku merapu sikit..tapi ada…makna..

        0

        2
      • bodoh engkau ni says:

        @ Anon 1:50 pm
        bodoh tu simpan sikit yer…. Org Terengganu dulu bangsa pedagang kerajaan maritim. CHINA tu dulu datang ganu nak berdagang lah bodoh. bukannya china datang nak mengaku melayu. Kau ingat org dulu bodoh x boleh beza mata besar dengan mata sepet. ??!!

        0

        0
        • Hollie says:

          Awesome Job Abhi. Got two posts going out today on each of my blogs both shouting out to your win. I just put my new article for the next one into BE (saved as draft and ready to go live as soon as brian officially announces it…) Even got my &#0yn8;qualif2i2g post” on my blog all set up and ready. Just gotta paste in the sponsor links and publish.James Pruitt recently posted..

          0

          0
  4. Anonymous says:

    AKHIRNYA JED JAIDI BERSUARA..MOHON LUPAKAN INSIDEN..KERANA MAT OVER DAN DT SUDAH PUN BERMAAFAN..
    NAK TANYA JUGAK…ARI TU NAJIP ALI DAH MINTA MAAF..KAU SIAP REPOT POLIS DAN BAN ORANG TU.
    HAK TUUUUIH.LAH KAU ZED ZAIDI..SENIMAN BERAT SEBELAH.
    KALAU JED JAIDI ADA KT SITU..SIANG2 AKU DAH TAMPAR.

    26

    1
  5. Anonymous says:

    alah.. afdlin.. ko pon telinga nipis.. kalau orang kutuk ko, ko boleh terima.. bajet bagus.. phuiiii.. gua respect datuk rosyam… david teoh mmg kurang ajar.. realiti dah terbukti kan.. bodo si afdlin ni.. buat rancangan ntah ape2 ..syok sendiri je..

    2

    17
    • aku says:

      ko bukan anak seni x payah nk menyalak la penjilat oiii

      7

      0
      • Mak Becok says:

        Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si b*abi sewel Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

        1

        0
    • Anonymous says:

      rosyam nor nak cakap omputeh, tapi beterabur cam dedak ayam. baik duduk kat belakang tolong tepuk tangan utk PM saja.

      16

      1
      • Anonymous says:

        kannnn….rosyam nor pn ckp english berterabur apatah lg david ckp melayu…cb dgr david ckp english msti lancar dr rosyam nor…

        11

        0
    • Mimi says:

      so kalau dia kurang ajar perlu kena cepuk ka?
      let him be lah. tegur di belakang pun boleh. sebab tu penting ada moderator yang bagus. bila ada audiens yang macam david ni dia boleh lah netralkan keadaan. dia kurang ajar, itu bukan bagi u kebenaran nak tampar orang, david boleh ja amik legal suit sebab ada kekerasan digunakan and then menjatuhkan maruah dia. tu lah kebanyakan melayu, guna emosi lebih. esok lusa kena saman dok minta derma sana sini. ni lah golongan anak seni yang korang nak banggakan tu?

      12

      1
      • Mak Becok says:

        Yg. lu si bangsat Kapir Harbi hina negara Islam tercinta kami ni serta bangsa Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu kami, apahal pula?!!

        Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si b*abi sewel Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

        0

        3
  6. loyalmalaysian says:

    Betul ckp Afdlin tu…moderator x bole berat sebelah…dan jgn nak tunjuk sengal tu sgt…walaupon aku x brape gemor species yg tu…tp sbg moderator ckp tu biar ade hikmah…dan pandai mengawal keadaan…by the way…why him as moderator hah?

    13

    1
  7. mia says:

    Eleh. pung pang je korang mengutuk. tp diri sndiri kerja dengan Orang Cina.

    7

    0
  8. Cakap biar betul says:

    Anonymous 9.43am ni merapu ke?
    Buat apa Jack Ma nak belajar Bahasa Malaysia? Dia bukannya warganegara sini.
    Semua urusan perniagaan antarabangsa, boleh komunikasi dalam Bahasa Inggeris ataupun guna interpreter. Siapa yang terhegeh minta ehsan dia? Kamu ada ke masa rundingan? Ingat bodoh ke Jack Ma nak termakan rayuan? Dia usahawan dan orang bisnes sudah pasti nampak hasil yang lumayan untuk dia melabur di sini..
    Harap pastikan dulu pengetahuan tentang hal ehwal luar negara ye…
    Malu kat orang… OMG

    5

    4
  9. wafie says:

    afdlin ni salahkan moderator pasai pa? kn Dato Rosyam dh kata msa kjdian tu brlaku, nsib dia dpt tahan mrh, mngkn trlps dato rosyam ckp ke apa kerr, kita tk brada d situasi dato rosyam, jngnlh asyik nk slhkn moderator sj, tu hah si david teo tu yg tk reti nk ckp slow tone rndah nak memekik dpan PM, tau lah cra dia ckp lagu tu tp cntrol lh skit dh tau dpn PM kot, bradap sopan laa skit. lagu tu ka kita brkomunikasi dgn PM kita? dh d jmput, dh d beri muka utk tdk srius brsma PM tk brmkna kita bleh memekik terlolong bgai nk rak jer dewan tu d buatny

    3

    17
  10. mami jora says:

    depa tak sedaq ka cina ni la dok tulong ramai anak melayu baru nak jadi plakun,dok bagi kerja ,cuba tengok byk dah berjaya contoh farid kamil,saizi sam,dan lain2 kalau nak tunggu producer melayu hmmm hampaih mcm2 la,pelakun tak dpt gaji,pelakun kena pukui semua ada memang hampaih harrqq tuihh

    10

    1
    • belacan says:

      melayu yg tolong cina ni…tak tau ka…kalau cina ni buat filem cina kt sini ..gerenti kaum cina x nk nengok..mereka kaum cina lgi suka citer dari Negara China sendiri. Gulung tikar la DT kalau buat filem cina..bayaran utk kaum cina (pelakon) di sinipun lebih 5 kali ganda dri bayran pelakon belacan…mana mau DT.

      2

      4
  11. Cakap biar betul says:

    Benda dah jadi harap kita semua jadikan pedoman dan panduan. Penggiat seni kena belajar protokol dan adab bilamana berada dalam acara sebegini, contoh- dialog bersama pemimpin. Moderator pun kena bijak kawal emosi dan keadaan. Yang hadirin pun jangan la baran tak tentu pasal nak menampar…
    Kesimpulan yang boleh dikatakan pada pendapat saya lah- Artis dan penggiat seni
    masih rendah tahap mentaliti, belum sampai tahap industri suatu sumbangan besar pada ekonomi negara. Cukup bagus kerajaan sudi mendengar.

    10

    0
  12. mat x over says:

    MODERATOR….punca
    David teoh pulak dgn bahasa pasar dia pi saound moderator…
    belum pun smpat nak berpantun bagai dgn najib
    datang malaun mat over plak tumbuk…hadoiii….
    hahahaha

    5

    1
  13. Anonymous says:

    cina msia…depan melayu pijak semut x mati. dibelakang korang dia tikam kaw2 baik punya.

    4

    2
  14. Amber says:

    Event2 politik macamni mmg bnyk kmgkinan akan ada yg bertekak mulut,, kemon… DRN xkan x alert,, dia ptt da awl2 tackle situasi tegang tu.. nak jadi moderator kena alert n berilmu, so klu nak mencelah2 cakap pn at least isinya berilmu, bkn takat yes n no.. To DRN, gali lg ilmu ye.. Dah tua x semestinya bnyk pngalaman.. To stesen tv, please amik moderator/ pengacara yang serba tahu, bkn stakat berlawak or ada nama.. Melambak kot yg berbakat.

    11

    0
  15. MUMMY3A says:

    SETUJU APA YG AFDLIN SHAUKI BGTAU TU..KELEMAHAN MODERATORS.

    11

    0
  16. Anonymous says:

    Ala sigemok nie nak bersuara gak.siap tau sapa salah la pulak.Kou tu yg salah gemok.makan banyak sangat.

    2

    9
  17. Aku says:

    Masih ingat lagi seorang Menteri India dulu buat kenyataan lebih kurang cenggini, “Kemaluan saya sangat besar” padahal apa yg nak disampaikan sebenarnya ialah, “Saya rasa sangat malu”.. Kalau BM SPM korang dapat setakat lulus, takyah la cakap tentang level BM orang lain apalagi bangsa lain.

    Tp I setuju dengan Adflin.. RN tak sesuai jd moderator. Cth: Khairy J…tau nak layan audience. Zed Zaidi jgn berat sebelah la wei.. Tutup kes apanya, itu antara DT dan MO yg dah settle.. Tang RN cakap ke PM yg DT tu kurg ajar mmg patut dtegur.. Setahu sy DT tu takde pulak cakap sesuatu yg biadap dan tak sopan just intonasi suara yg lantang jer.. Kan? Yg cakap tak sopan sini ialah RN suka1 label org kurg ajar..

    I SOKONG STATEMENT ADFLIN DAN MAMAT KHALID.

    7

    0
  18. loyalmalaysian says:

    mia, aku keje company omputih la…

    0

    0
  19. lu sapa nak tau wa sapa says:

    to zed zaidi… ada baiknye ko banned je david teo ngan mat over ni cm ko banned najip ali… najip ngata pm ko ngamuk kn, so yg ni biadap dpn pm ko takkanla ko simpan taring ko plak… adil n saksama la bro

    3

    0
  20. xyz says:

    Just saying,
    Cina ramai yang boleh maju sebab survival mereka tinggi dek kerana sering ditindas. Kes macam ni lah. Satu cina buat hal the whole chinese kena label. Melayu/bumiputera susah nak maju kerana terlalu dimanjakan. Bila terlalu banyak suap, survival mode kurang. So, bila bersaing dengan cina selalu tak dapat. sebab apa? sebab fighting mode orang tertindas ni kuat. Tak payah nak raise isu islam muslim bagai sangat lah, Malaysia ni banyak Islam hanya pada mykad. Tapi sembang lebih.

    9

    1
    • Mak Becok says:

      Yg. lu si PENJAJAH/PARASIT/LANUN/PERASUAH bangsat Kapir Harbi hina bangsa Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu, apahal?!! Yg. asyik kena tindas & rompak, adalah bangsa Islam/Melayu kami oi – tgk. sj. SingaPORK amat jilak tu!

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si b*abi sewel Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

      0

      4
  21. sara says:

    Selesaikan masalah.. Bukan tuduh menuduh.. Setiap kali ada masalah.. Batu api berasap macam si afdlin ni akan muncul dimana mana… Org tu salah org ni salah.. Kau tu betul .. Ade masalah tulis kat ig.. Ade masalah tulis kat ig.. Kalau bkk ig.. Sbb ada masalah.. Suka la aflin shauki ni.. Pasni geng kutuk rosyam plak muncul..

    1

    5
  22. nad says:

    kenapa nak besarkan isu…. elok yang lain tak perasan dah terus tahu dan membuka aib orang…… kalau diamkan sahaja lebih elok…. kalau aib kita orang dedahkan macamana…. lagi nak digali supaya nampak sangat sape yang bersalah…..aduhai…sedihnya keadaan kita masyarakat melayu terutama yang beragama Islam….. kembalilah semua ke jalan yang benar….. saya tngok sini pun pasal nak beri pandangan ikhlas manalah tahu dapat menarik tuan/puan keluar dari perasaan yang melenakan ini…. Maafkan sekiranya membuatkan tua/puan tidak selesa.
    Salam Jumaat

    0

    2
    • ayuni says:

      betul ni sy sokong sgt. buat pe afdlin nak tunding sapa yg paling brsalah? cukp la beri nasihat face to face cara ikhlas ngan dato rosyam ker drpd nak kata cengitu. dh nk ramadhan ni sudah2 la kata mengata yee

      1

      1
  23. Anonymous says:

    afdlin ni pun musuh dlm sekam gak…

    4

    4
    • mak aku says:

      Nak dato nie,tgh kemaruk sangat.tapi tak pandai masuk line.sebab badan gemok kot.kengkawan semua dah ada title.mcmanala kalau dia dapat pangkat.mesti dia pegi kuruskan badan.Ingat dia datang AF,bagitau budak2 tu dia gemuk sebab nak bawa watak dalam filem soal hati camtulah.padahal dia makan tak sedar diri.heheh.kenyataan mmg pedih.maaf.

      2

      0
  24. Anonymous says:

    David Teoh..closeted DAPig.

    2

    3
  25. AKU says:

    KAMI MAHU ZED ZAIDI BERTINDAK

    4

    1
  26. Anonymous says:

    the whole episode is showing the true picture of Malaysian artists character….batu api, attention seeker, kurang adab, akal x panjang etc.

    0

    1
    • Mak Becok says:

      Yg. lu si bangsat Kapir Harbi hina negara Islam tercinta kami ni serta artis bangsa Orang Asal/Indigenous Islöam/Melayu, apahal pula?!!

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si b*abi sewel Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

      0

      0
    • Mak Becok says:

      Pembetulan:

      Yg. lu si bangsat Kapir Harbi hina negara Islam tercinta kami ni serta artis bangsa Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu, apahal pula?!!

      Pi mampos jilat taik hanyir lu kat jamban, si b*abi sewel Homo/porno puaka Zionis Penyamaq Kapir harbi si pemakan taik dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK oi!

      0

      0
  27. Mak Becok says:

    Si jantan B*abi sewel adlinHomo ni memang penjilat tegar Penjajah kapir harbi! Haritu si jantan homo ni dok kutuk B. Kebangsaan kita dlm. FFM!

    Mulai sekrg. boikot filem2/drama2 si pengarah kapir harbi bangsat dan penjilat bangsat dia, disyaki pemakan2 dedak Penjajah Parasit/Lanun/Perasuah DAPig/PAPig SingaPORK ni! Bukan main lagi – nak menghina YAB PM Orang Asal/Indigenous Islam/Melayu terCINTA kami serta Datuk Rosyam! Haritu si kapir harbi ni menghina Allahyarham TS P. Ramlee terCINTA kita!

    Kami cinta sgt. Mat Over paling berani!

    0

    1
  28. anonimossssssss says:

    kalo pak nil mesti ok

    0

    0
  29. artisgolonganneraka says:

    artis dpt pangkat dato’ beli..mmgla bangang abadi..artisla golongan paling hina kt malaysia ni..perosak akhlak remaja..puiii..hina palat artis2 ni..

    0

    0
  30. sukasukiku says:

    bagi la lagi orang xberilmu handle program formal…

    0

    0
  31. Kaleigh says:

    So cute! Love the idea of longer top under shorter top, I&;8712#m so going to try it! We pretty much have the same body, so I think It will look great on me too, as it does on you!

    0

    0

Leave a Comment

Optional