Written by AbangNara | December 8th, 2011

Ramai sungguh yang pergi menonton filem Ombak Rindu yang diadaptasi daripada novel karya Fauziah Ashari. Sehingga semalam, khabarnya kutipan filem Ombak Rindu sudah mencecah RM5.2 juta. Nampak gayanya ada harapan untuk filem ini mengenepikan filem KL Gangster sebagai filem Melayu paling banyak kutipannya.

kutipan filem ombak rindu

Namun begitu, ada berita yang agak menyedihkan berkaitan dengan pembayaran kepada penulis novel Ombak Rindu. Katanya bayaran yang diterima sekadar cukup untuk tambang pergi dan balik dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur. Ini benar-benar mengejutkan dan mengecewakan. Kata Fauziah Ashari:-

Tiada apa yang tinggal. tiada sesen pun untuk saya kalau nak diikutkan bayaran yang diterima, tetapi perjanjian telah dibuat, sepatutnya pihak bertanggungjawab lebih prihatin tentang isu ini kerana apa yang diolah dari Ombak Rindu hampir kesemuanya adalah idea asal saya. Termasuk bait ayat yang disampaikan oleh Lisa Surihani, ” Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah”. Itu juga merupakan ayat yang ada di novel.

Hmmmmm. Bagi Abang Nara sepatutnya semasa persetujuan bersama dilakukan untuk mengangkat Ombak Rindu ke filem dilakukan, Fauziah Ashari sepatutnya kena lebih bertegas dalam bab pembayaran. Tapi rasanya tak salah kalau pihak produksi memberikan sedikit wang saguhati kepada Fauziah selepas kejayaan filem Ombak Rindu ini. Orang kata berkongsi-kongsi rezeki. Kena ingat bahawa tak akan ada filem Ombak Rindu kalau tak ada penulisnya. Tak gitu?

Apa pulak pendapat anda? Abang Nara still tak sempat lagi nak menonton filem Ombak Rindu ini. Asyik-asyik sold out je. Tapi ada kawan-kawan lelaki Abang Nara yang gagah perkasa kejantannya pun tewas dan berlinangan air mata apabila menonton Ombak Rindu. Adakah anda juga turut sama berlinangan air mata?

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

192 responses to Ombak Rindu Kutip RM5.2 Juta Dalam Masa 6 Hari, Penulis Ombak Rindu Kecewa Bayaran Tidak Berbaloi

  1. Saya pun xsempat p tengok…asyiknye sold out…geram…tengok jek kt astro first nt..hehe

    0

    0
    • Budak Nakal says:

      boleh tengok ulang2 samapi berpinar-pinar matakan hihi

      “Top Keyword dan Buffered Earnings Nuffnang Budak Nakal”

      http://kozumiro.blogspot.com/2011/12/top-keyword-dan-buffered-earnings_08.html

      0

      0
      • Liyana Lunia says:

        tak boleh nak bangga sangat la kan dapat 5 juta tu

        0

        0
        • senah says:

          x tengok ke MALAYSIA HARI INI tdi kt TV3..dia dah call pihak pengurusan ALAF 21..dia cakap..mmg penulis novel takde hak ke atas keuntungan FILEM. sbb diorang ni cuma buat NOVEL sahaja..

          novel ni keluar tahun 2002. pastu di ulang cetak smp 28kali sehingga lah tahun 2007. penulis dah dapat keuntungan sehingga rm200,000..haaa..KAU HADE??

          lepas tahun 2007, cerita ni dah tak laku..maksudnya tak de permintaan untuk di ulang cetak.. tahun 2009 dengar ura2 novel OMBAK RINDU akan di buat FILEM. dan penulis dan di maklumkan oleh ALAF 21. jadi pihak KARANGKRAF dan ALAF 21 kate ini salah satu idea untuk jadikan NOVEL OMBAK RINDU ni laris kembali..

          DAN sekarang ni, betul2 novel ni menjadi permintaan ramai kembali..dan sudah di ulang cetak sebanyak 20,000 unit.. dengan KEUNTUNGAN KEPADA PENULIS sebanyak RM80,000.

          datuk tu cakap penulis sememangnya takde hak untuk cakap x dibayar pampasan sepatutnya..sedangkan KARANGKRAF dan ALAF21 pon tak bising.

          orang filem ni dapat 5juta..tp itu belum tolak2 kos penggambaran lagi..nk byr pelakon lagi..nk byr kru2 lagi..nk byr pawagam lagi..

          penulis ni tamak sangat ke?
          hurmmm..macam2~

          0

          0
        • aswana'a Zulkifly says:

          Rasa cam memang Tamak Penulis Novel tu..menyampH PLAK.GILE GLAMOUR …

          0

          0
        • AnakIkanEnsem says:

          ni semua adalah AGENDA ILLUMINATI. Berhati2 kalian semua.. dakyah FREEMASON yg semakin berleluasa salah satu nya melalui citer Ombaq Rinduew ni..

          0

          0
    • x seksi says:

      sepatutnye semasa sain kontrak lagi da buat persetujuan tetang bayaran dan extra bonus jika cerita ni pecah panggung. da skg br nak kecoh2. tp produksi sepatutnye tayah nak kerek sgt dgn kejayaan tu sbb bukan cerita sendiri pun takat cilok cerita novel buat lakonan kolek duit. skg jd mcm ni sume x puas ati.. ye la penulis yang pecah kepala fikir jalan cerita org lain senang2 kaut untung… da nampak duti depan mata sume jd tamak

      0

      0
      • ngenge says:

        perjanjian tu termeterai tnpa penulis..baca x metro semalam?? tgk ape yg penulis bgtau..dia hanya tahu novel dia akan di filem kan selepas perjanjian antara penerbit buku n filem termeterai..

        0

        0
        • Baby Jane says:

          klu fazura yg pgg watak izzah sy org pertama terpacak depan gsc heheehhe

          0

          0
        • MeLia says:

          Yup, agreed. Fazura jadi Izzah, Eja @ Erra jadi Mila. Dah tgk, tp x rs nak tgk lg. Adaptasi yg x menjadi sgt. Paling tak suka watak Datuk…. Nek Mah tu. Kata dah x nak blakon seksi2. Knapa la x bg je watak tu pd Shiela Rusly ke…. Isshhh… Spoil mood org je.

          0

          0
        • cik lara says:

          dorang ni jenis x membaca and tak mengikut fakta kott..pastu suke hati nak damn org..

          0

          0
        • Mak Jemah says:

          seriously aku rasa la,maya karin x berapa nk sesuai pegang watak Izzah dgn muka pan-asia die tu..

          ni pendapat aq la,

          korang punye pendapat mcm mane ? ceewah :D

          0

          0
      • wow says:

        Dia x sangka kot smpai pecah panggung.. lagik x sangka dpt juta2.. so bila jd camni br terpk nak mintak habuan nya…

        0

        0
        • aku naik menyampah ngan penulis ni says:

          yang penulis ni lorat sangat asal? macam komen yang lain2, time sign kontrak nape xdemand? skang plak nak menyalak. dulu penah timbul isu pasal die komplen jalan cite konon nye terlalu singkat, xcam dalam novel. dah tu, ko nak suh produksi tu wat cite ni sebijik cam jalan cite kat novel ko tu, bape puluh jam baru nak habis citenye? ni la die, xpenah2 famous, tetibe plak popular, macam2 kuar.

          0

          0
        • Baby Jane says:

          hmm kesian gak fauziah ashari.

          0

          0
        • penulis popular says:

          weh manusia…penulis nie dah mmg famous lar before cite nie keluar kat wayang lg tau…sesuki jer ckp x famuos..lg pon mostly org g tgk citer nie pasal dah bace novel nie….yg ko dengki kenapa? novel x laku ker…jelez la tu..

          0

          0
        • saya sokong penulis says:

          (aku naik menyampah ngan penulis ni) DIA LEBIH GLAMOUR DARI KAU – tapi dia cuma nak hak dia. kau ingat senang nak hasilkan sesebuah karya?

          0

          0
        • miss winchester says:

          bg ak le kn..mmg cite ni t’lalu singkat..byk shot2 yg patut nye ade tpi xde dlm novel..so feeling die x smp..bru jek ak nk feeling s’satu shot, tetibe dh msuh shot lain..n mostly shot2 die agk bosan..lgi menarik klo adaptasi kn kpd drama b’siri kot..

          yg penting ak x nangis tgok cite ni n xde pon babak2 yg bleh wat ak sedih..hahaha~~ mgkin sbb dh lame sgt bce novel 2 so dh x brape nk ingat jln cerite..tpi mostly ramai yg nangis le dlm panggung 2, sok sek sok sek ak dgr..hehehe~~

          0

          0
        • peminat novel ombak rindu says:

          tanpa pnulis nie,xde ler ombak rndu 2 dok!!!

          0

          0
        • mart says:

          Weh!Aku lgk menyampah nk peng0men 0tak ltk kt lutut mcm ko neh..Laktak die la cite die..Die y perah 0tak wt n0vel 2..Y wt pejanjian 2 bkn dgn die, ngan penerbit die ng0k!Pemes?Die da lame pemes..Rata2 y p tengok cite 0mbak rindu 2 peminat setia n0vel 0mbok rindu sdiri..K0 2 xtaw pape jgn k0men ikot sdp jari ko nk menaip jek..Hangin jek aku ngn bdk2 hingusan y br blajo nk mengomen neh..huh!

          0

          0
        • aku naik menyampah dengan aku naik menyampah ngan penulis ni .

          0

          0
        • Eleazar says:

          i think u dont know how hard to become a good book writer..or novelist…u just can said like u know everything..but u didnt…

          0

          0
        • kaki kelentong says:

          sorry to say, aku rasa xmungkin diorg sebodoh tu dowh, fauziah ashaari ni yg tamak dong. sbb dia tgk dh box offce kat 5juta dia tamak lah. mula la nak salah kan itu ini. eyh ehello kalau nak tipu agak2 bole x, kan sblom sign contract tu siap ada janji bagai, kalau x sama kte bole saman? xgitu? jgn la temberang dowh, tau la karya kau tu best tak yah ah nak bising lebih. kalau kau betol2 baik2 kan, suci hati murni mcm mana watak izzah yg kau buat tu, sure kau x hati perut cm ni oi, baik kau settle baik tak pon saman je, so dgn diam2 nye tanpa pengetahuan semua manusia malaysia kau menang juta2, mana tau kan rezeki kau?cuba guna akal kalau nak bertindak jgn buat sesuatu smpai kte nampak diri kte x pandai. malu nanti. ingat tu. pegi saman, pakai lawyer masing2.

          anyway, cite ombak rindu ni mmg best. tapi lagi best cite PILOT CAFE from Ahadiat Akashah…tolong buat filem cite ni eh. tp kalau box office jgn plak novelist nak sound2 duit xckup bagai macam ‘tambang kl-jb je’ :)

          0

          0
        • jem says:

          kepada adik2 yg umur setahun jagung, ni bukan FAKTA k, sebenarnye dia mmg dh sign contract jgn nak tipu ye Fauziah Ashaaril. tak baik tau, nanti dosa, awak tgk awak dh dok kecoh2 kat media ckp itu ini, see org professional x ckp apa2 lg sbb dia nak tgk apa awk nk buat lg. tak baik la awak ni. awk mesti dh sign contract kenapa xbaca awal isi2 dlm tu?

          kte setuju dgn kaki kelentong. yes you’re right. agreed. and to Fauziah Ashaari I encourage you to appoint the best lawyer in Malaysia like Karpal Singh to solve your probs. Sure awk menang lah.

          0

          0
      • Kau ni bodoh says:

        4me sbb utama kejayaan filem Ombak Rindu ni ialah sbb penjenamaan Ombak Rindu tu sendiri yg mmg org tahu n cukup popular dikalangan pencinta novel …so bila diolah kefilem so semua org teruja nak tgk …sbbtu le ia berjaya n I think penulis novel ni mmg berhak menuntut hak2 dia coz tanpa dia xde la Ombak Rindu … cuma bezanyer disini xmacam dihollywood dimana nama penulis novel tu akan niangkat sebaris dengan filem nyer .. coz kat sana dorg lebih menghargai nilai seni …xmcm disini …

        0

        0
    • Ong Bak!! says:

      Sbnr nye ak xphm dgn sikap pnulis novel ni..dlu masa mula2 wat agreement mcnm?mentang2 filem tgk meletup..dan2 tuh ko nak bising..nk share keuntungan la konon..tp andai kt gagal…ade ke dia nak kongsi krugian bsama…pkir la skit…filem tu blm hbs pon dtayangkn tp da MELATAHHH!!klu kata habuan tidak bbaloi..knp stuju novel anda dijdkn FILEM??pelik kn…hurmmm..sndiri PKIRRR..!!!

      0

      0
      • kamariah says:

        aku rs die nk semua kot….jgn la ckp x berbaloi rezeki tu Allah yg bg kira ok la ade die org pk jgk ko….ishhh2 bersyukur itu lbh baik….bg je la semua kat die br die ckp AMIN…………….

        0

        0
        • saya sokong penulis says:

          tak baik kau kamariah kata dia nak bolot semua. kau ingat senang nak tulis novel? kau ingat senang nak masukkan jiwa izzah dan hariz dalam tu. kalau aku jadi dia pun aku bengang. hasil usaha aku orang tak hargai. kan dah kata penerbit dia dia yg sign n dia tak tau apa2. kamariah aku doakan kau jd penulis lepas tu org ambik novel kau buat film n kau terima nasib yg sama. masa tu aku memang cakap PADAN MUKA kat kau

          0

          0
        • kuskus says:

          0rang melayu memang bodoh……senang kena pijak kepala….tak reti nak pertahankan hak….
          kesian sungguh jadi melayu…..
          dari tanah (singapura) sampaikan ke benda kecil (hak kreativiti) pun boleh tergadai……tpi bila ada yg nak fight pertahankan hak diri, mesti ada melayu2 bodoh nk menghentam org tu…..

          0

          0
        • kamariah says:

          bkn maksud aku die seorg yg mcm tu..ko kene tau bl org ingat kat ko n ade hati nk bg brg kat ko ape mcm ko ade rs syukur x ade org ingat kat ko….ape yg aku pk x seteruk yg ko pk kan….pd aku la semua yg kite dpt kene bersyukur………n bl ko ckp ‘kamariah aku doakan kau jd penulis lepas tu org ambik novel kau buat film n kau terima nasib yg sama. masa tu aku memang cakap PADAN MUKA kat kau’………….aku trm aje klu org dh doakan mcm tu sb aku bkn jns dengki bkn jenis berdendam….ko dh kira mendoakan aku…terima kasih aku doakan ko semoga gembira….

          0

          0
        • saya sokong penulis says:

          Kamariah: aku cakap mcm tu sbb kau akan rasa apa yg penulis imbak rindu tu rasa. kau ingat tulis novel tu mcm tulis essay masa exam? susah beb. orang yang tulis novel tak akan faham derita penulis novel ni dan bagaimana dia kecewa bila org tak hargai. ya kita patut bersyukur tapi ada had nya. dia pun teraniaya. apa pun aku ucapkan terima kasih sbb kau doakan aku. jadi aku pun nak doakan kau juga semoga kau gembira dan sihattttttttttttttt selalu *ini doa ikhlas aku*

          0

          0
      • Mira Nair says:

        Tak logik langsung laa kalau bayaran cuma takat tambang pegi balik JB – KL nampak sngt menipunyee. Kakak penulis ni dr aritu dh buat kecoh ckp filem ni banyak ubah dr apa yg dia tulis skang ni sibuk lak isu duit. Bawak2 la bersabar kak oii citer kat panggung pn x abis tayang lg ko dh duk melalak-melalak citer pasal payment. Citer tu box office pn sbb promosi besar besaran ngan pelakon yg top masa kini. Cer tgk citer karipap2 cinta pn x leh box office gak sbb pelakon dia cam hampeh walau pun novel dia meletup kt pasaran. Tak dernya sbb tagline lisa surihani tu leh wat filem ni boxoffice…

        0

        0
        • saya sokong penulis says:

          Mira Nair, mula2 aku nak tanya kau karipap2 cinta tu best sangat ke? aku rasa tu cerita novel sampah. dan tak layak buat drama.

          0

          0
        • Mira Nair says:

          Baca dulu novel tu baru la korang tau jgn nk tgk movie je x baca novel mmg la jd x best. Actually NOVEL karipap2 cinta mmg best tp bukan FILEM. kalau setakat korang baca novel ombak rindu jee mmg la x leh nk compare kan ngan novel2 lain.

          0

          0
        • larazara says:

          Mira Nair ; jgn samakan novel ombak rindu dgn novel karipap2 cinta…jauh panggang dr api…

          0

          0
        • ungu lavender says:

          ombak rindu pun bukan hebat sgt novelnya. kalau bagi pompuan yg gilakan watak hariz si romantis tu mmg lah sokong. tolonglah. ada lagi novel cinta lain yg lebih hebat dari ombak rindu. kenapa tak boleh bandingkan pulak? novel ombak rindu terlalu mengkhayalkan. lelaki hensem, kaya raya, heroin cantik. lebih baik lagi novel keluaran jemari seni. lebih kepada kehidupan normal kita. hero, heroin biasa, latar tempat yg sesuai dgn penceritaan. lebih dekat dgn realiti hidup.

          0

          0
        • Premis Karipap2 Cinta ok sebenarnya tapi executio ke filemnya yang tak berapa best. could have been done waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayyyy more better.

          0

          0
    • novvelllllis says:

      Sila baca novel dia sambil layan layun OST ombak rindu nyanyian hafiz nadira……..
      mmg menusuk kalbu…
      sekian..

      0

      0
    • siapakah says:

      XPAHAM BETUL AKU…

      1) XDE PERJANJIAN KE ANTARA PENERBIT DGN PENULIS…CONTOH..KAUT 10 JUTA, PENULIS DPT 2%..XKE KAYA RAYE KEJAP =RM 200,000 kot mcmtu

      2)DAH LUMRAH KEBIASAANYE NOVEL SEMESTINYA 10X GANDE BEST DR DRAMA/MOVIE sebab? :

      i . NAK FILEMKN THE WHOLE NOVEL MIGHT TAKE 5 HOURS..BAK KATA MAYA KARIN N LOGICALLY LA

      ii. hARRY POTTER/TWILIGHT PUNYE BUKU, best giler2 berbanding filem yg x kurang bestnye ittew

      iiI. hv u ever heard …”dont judge a movie by its book???” ..tlg berpikiran terbuka sikit ye

      iv.boleh x bersabor ye wahai penulis..sbb kena tau gak, bkn semua penonton penah baca buku anda..bkn semua suke membaca

      3. this is a good lesson learnt to all…klau nk adaptasi, kena ade black n white…dr emua aspek…jgn nnt, bile umh siap, pahat , paku cangkul baru nk berbunyi..

      GIITHHEWW…CHOW CHIN CHIOOWW..PEACE SEMUA…2 KUPANG DARI SAYA…

      0

      0
    • lindalam says:

      sy tgk kat youtube jek la yea.. tu pun kalu ada umat2 yg baik ht tolong downloadkan dri astro first.. heheheh

      0

      0
    • Apat says:

      TETIBA LAK AKU TERINGIN NK TAHU CAMNER NGAN KUTIPAN MESTERI JALAN LAMA

      0

      0
    • sue says:

      maka jelaslah d sini..bahawasanya c penulis mmg kenelah dgn ayat yg d buat itu untuk diri sendrik layaknya “Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah”

      0

      0
    • Fikri Adhiey says:

      hairgailah penulis skrip.. korang TAK TAHU CERITA SEBENAR!… sebenarnya penulis novel Fauziah Ashari langsung tidak diberi keistimewaan mengikuti filem ni!… memang patut la dia kecewa. Dia tau pon melalui media massa. Kalau korang tak tahu cita sebenar baik dok diam3!!!!…. kalau ye pon letaklah penulis novel di bangsu penulis skrip atau menjadi penasihat. Ni x skrip diolah sesuka hati….

      0

      0
    • jambu oh says:

      dulu masa hang buat novel under ALAF 21 kalau tak silap aku pas tu cite sambungan obmak rindu hang dh x under ALAF21 hang jln sendiri. tul x? takkan xkaya2 lagi and standar kau tahap tambang KL-JB? jgn nak menipu sgt leh x? kalau kau nak tipu ckp setakat bayar kereta MYVI EXTREME tak gak kan? adoii.. pada semua manusia2 yg komen yg selalu and senang sgt kena kelentong dek org, tolong guna otak, CONTRACT DAH SIGN OIII.. kau ingat suka2 je dia ciplak tiba2 and gitu2 je, confirm kene saman oi. agak2 lah wei.and sebelom filem tayan pon novelist dah bole saman sb dh tau. tambang KL-JB??? penipu!!! lain kali ckp mcm ni tambang KL-LONDON-US-HOTEL-POCKET MONEY-GUCCI-PRADA and bla bla bla… FIRST CLASS FLIGHT ke bole tahan juga aku percaya oiiiii..

      0

      0
    • katak itam says:

      pada pandangan aku, seriously kesian dekat dia ni..kita tak boleh nak salahkan dia..kan dia first time karya dia diangkat jadi novel..cuba korang bayangkan korang yang ada di tempat dia..perah otak..buat novel lepastu orang amek jalan cerita korang tu angkat jadi filem and untung juta2 and korang tak dapat hak yang berbaloi..tapi kita tunggu lah pihak production reply ape pulak..kot2 dia kata da bagi 1juta kat fauziah ashaari ni ke kan..baru lah kita boleh tengok sape benar sape salah. :)

      0

      0
    • Neelofa Suka Makan Mekdi Depan PC says:

      ongbak rindu? tony jaa dengan maya karin tu kan? ooo..dah tgk dah..meh aku spoil kn cerita..last sekali maya karin join jugak muay thai..hahaha..

      0

      0
    • SajaMenyibuk says:

      TAMAK….hahahahahahahahaha

      0

      0
  2. blacktie says:

    dpt duit berkepuk..haruslah kelabu mataaaaa.. kesiannnn.. ce tgk author harry potter.. giler kentang kaya.. walaupon tak sama tarap.. tapi bio le berbaloi… tak baik kodokutttt..

    0

    0
  3. Stranger says:

    apa barang layan Ombak Rindu. Duit tengok wayang buat beli beras lagi baik.

    0

    0
    • gee says:

      mmg x best pon ombak rindu yg osman ni wt…ntah pape ntah…siyes x best..kecewe kot..bce novel best2,,,aleh2 tgk filem mcm sampah,,,,haha….x payah la nk wt sequel..hncur cite 2…wt penulis novel ombak rindu, jgn bg org wt filem awk lgik….hancur cite awk 2..ye…

      0

      0
      • musliha says:

        setuju!novel lg best drp versi filem!aku suka lagenda budak setan versi filem lg.tp sblm jue aziz muncul.x feel lah maya karin berlakon pompuan kampung.patut bg fasha ke,fazura ke…lisa pun xleh bwk watak grg2 camtu.xmasuk…

        0

        0
        • meha says:

          mmg benar…novel better than movie…tpi honestly para pelakon ombak rindu terutama maya karin n lisa surihani dpt mnjiwai watak masing2…memula bile tau maya karin jdi izzah ramai yg tk setuju tpi bile tgk lakonan dia mmg tidak menghampakan….begiti juge lisa surihani watak mila yg dilakonkan dia adalah berjaya…both maya n lisa adalah sgt bagus…

          0

          0
      • Dd says:

        hurm ni yg lemah nk tgk ni.. selalu je frust tgk filem melayu.

        0

        0
  4. redcarpet says:

    psl DUIT apepun blh jadi…hgga mminta2 . . jgn di cop MATE DUITAN sdh ler..

    0

    0
    • haizzzzz,, says:

      penulis bkn meminta tp dia mmg berhak sb itu adalah hasil kerja keras otak dia menulis..bagaimana dia mengolah menjadi novel yg sgt hebat hingga 23 kali ulang cetak. rs nye xsalah kalo dia minta hak dia sb dia mmg sepatutnye berhak!

      0

      0
  5. miss tintin says:

    hurmmm..
    tgu la filem ni redha bru pertikaikan bayaran.. nmpk x sabar2 gto.. hurmmape pon awk mmg penulis terbaek..

    0

    0
  6. FAUZIAH NGADA NGADA says:

    bg aku si fauziah nie ngada2.. mentang – entang filem nie HOT. BOX OFFICE dia saje nak mengheboh – heboh kan.. tunggu la habis kutipan dulu.. nanti pihak produksi mest la bagi BONUS kat engkau.. saba je la dulu.. nie belom apa2 dah heboh sana – sini.. Tau la IDEA ASAL ko yg buat, TAPI SABAR LA….

    0

    0
    • Sedeynyerrr Haku Nengok says:

      Setuju ngan statement ngko…sebab ngada – ngada la si fauziah nie wat statement mcm2…aqitu x puas hati coz produksi x ajak dia skali wat skrip jln crite…kununnya x sama mcm novel dia…aqini pasal payment plak…jenis gopoh la si fauziah nie…sabaq lah dulu…sebab tu la x bleh nak pikir betoi2 masa wat perjajnjian aqitu….pas tu dok bising2 plak….rilek la, nie baru brapa hari tayang….nanti depa kira la bonus kat ngko bila setel semua nanti…nampak mcm hadap sungguh ngko nie….ops, terlebih sudaaaaa…..

      0

      0
      • sabau je la kak pojiah! says:

        dari awal2 lagi si poziah nih nampak lorat sangat!! macam novel dia sorang je yg orang ambik buat felem… asyik komplen… menyampah plak! dari respek terus jadi meluat..

        0

        0
        • wawa says:

          wei..bongok rr…ckp tu elok2 skit r..hye,ko ingt nk wt novel sng ke?? aq rse,klu ko jd penulis tu,ntah tah ko lgi truk…*sory r ayt aq biadap skit..bukn pe..aq nk mrh org duk ckp cmtu..korng ptut nye bngga…sumpah aq nk marh ngn org melayu skrng…-,-‘

          0

          0
        • wawa jahanam says:

          wawa pegi mampusz sama kau lah!! kau lagi bongok macam makcik poziah yang gelojoh tu!!! tak reti bawak bersabar ke betina oii?? tunggu la abis tayangan, tau la tuan director nak kasi habuan!! ko belum apa2 dah menyalak serupa hanjss!! lagi buat maluuuuu woi!!

          0

          0
        • chokito says:

          yg silap dierla. cuba dia gi daftar under hak cipta terpelihara, konfem automatik setiap karya ada royalti mcm penulis lirik selalu buat.. dia kena ingat, kalu takde penerbit yg sanggup keluar modal nk wat filem atau nk cetak buku tu, bagus mcmana pun org takkan kenal apa ombak rindu. pastu ingat 5 juta tu dapt untung 100% percent ke? kena cover modal penerbit filem yg berjuta2, risiko yg dia amik. komisyen panggung wayang. kalu bagus sgt novel ko tu, lenkali wat filem sndiri, keluar modal srndiri, arah sendiri. then ko bule claim sume ko punyer!!

          0

          0
        • wawa says:

          4wrd to wawa jahanam~~>kot ye nk mrh,xyah r gune nme aq siot!! tgk ko punyer komen..rmai org unlike…sian tol ko nie..mcm gmpng je~~mcm bgus sgt..org mcm ko nie r wt smph masyarakt kt Mlysia~~kbye b***h

          0

          0
      • larazara says:

        berbisa sungguh ayat kamu Sedeynyerrr Haku Nengok….sabar jew larr kak fauziah…

        0

        0
  7. ehem says:

    next time kena hati2 bab2 pembayaran….kena fikir betul2 dan lebih teliti tuk elak rasa x puas ati lepas tu…err…harga tambang tu cam harga novel sebijik kan?

    0

    0
    • mys abby says:

      sepatutnya sblm filem ni ditayangkan antara fauziah dan pihak produksi kena bincangkan pasal bayaran…ni tgh tayang jadi spoil la pulakkk…..byk benda timbul….

      0

      0
  8. Faezah ngilai-ngilai says:

    Fauziah Ashaari jgn la gopoh gapah, ntah2 Osman Ali tengah wat kira-kira lagi tue..baru seminggu tayangan kan kan? hehehhe

    0

    0
  9. Budak Nakal says:

    dak nakal pun x smpt gak nk g tengok…bz ngan kerja…

    lau dpt g tgok pun xde teman haha…

    “Top Keyword dan Buffered Earnings Nuffnang Budak Nakal”

    http://kozumiro.blogspot.com/2011/12/top-keyword-dan-buffered-earnings_08.html

    0

    0
  10. Emi says:

    Mungkin ini buku pertama Fauziah diterbitkan jadi filem. Jika sesebuah filem adaptasi dari novel dan meletup, ada banyak kemungkinan boleh diambilkira

    1 . Nama besar penulis itu sendiri.
    2. Pengarah yang memang bagus sentuhannya.
    3. Pelakon yang hangat.

    Pada pendapat saya, setiap penulis yang bersetuju menjadikan novel dia menjadi filem, perlu juga menetapkan kontrak, berapa perlu dibayar untuk setiap kutipan RM100,000 dan seterusnya supaya mereka mendapat imbuhan yang berpatutan kerana setiap filem, kita tak tau berapa kutipan yang bakal diperolehi. Penulis kena tegas terutama yang bernama besar seperti Fauziah Ashari supaya penerbit tidak mengambil kesempatan… Hidup Fauziah !!

    0

    0
  11. mis tintin says:

    tapi agak2 la. tgu la filem selesai bru meminta2..huhu

    0

    0
  12. myazara says:

    yer…dr start smpi abis berlinang air mata…sgt best :)

    0

    0
    • rianda says:

      err…aku x terbaca plak. BAB MANA PLAK YG DIE MEMINTA2? ke die cuma kata bayaran yg die dpt? die ada ckp “SAYE NAK SEPARUH BAYARAN.” ade?

      0

      0
  13. faezah ngilai-ngilai says:

    Novel Fauziah tajuk Bisik-Bisik Gelora pun best tau korang….sangat2 best

    0

    0
  14. Bro 10 Inci says:

    hmm si fauzi ni dh gabra sbb kutipan cecah 5m kot… rilek2 le lu fauzi…. kalo dh hbs tayangan xdpt byrn lg, bru ko sound dorg tuh…

    0

    0
  15. put3mawar says:

    1 dec dah tgk…. sejujurnya, pd saya versi filem x ‘umphh’ sgt mcm nvl…tapi x la teruk sgt. aaron cemerlang…maya ‘luar jangkaan’.syabas! Tahniah buat penerbit…saya amat2 tertarik dgn pemandangan dlm filem nie…terutama waktu senja di saat izzah atas buaian n hariz ditepinya…. :-)

    0

    0
  16. minah propa says:

    klu aku jdi si pauziah ni pun aku nk byaran yg setimpal..dh ciplak hak org pndai2 la sdar diri.. x luak pun kalau dh. untung berjuta henggggeett kan!!

    0

    0
  17. rianda says:

    korang yg kata fauziah demand, cube fikir… kalau korang yg buat novel, idea orang..then org len sesuka ati amek, ciplak, tuka n kaut untung sendiri..ape korang rasa? fauziah ni dah kira baik dah lembut sgt. kalo kat indon ke oversea, mau x kene saman si osman tu???ni plagiat tau x. dah la xde cred langsung utk fauziah, tuka2 sesuka ati plak tu…. tah pape. nak buat filem yg org salute, biar la hasil sendiri. kalau dah tau amek org punya, pndai2 la berbahasa.

    0

    0
  18. hukaloh says:

    sabar yer kak pojjiah….jgn gopoh sana sini… baru 1 mgu tyngan..final kutipan pon tak de lagi…awak myb da gelap mate dgr rm juta2 lemon tuk filem awak kan… b4 ni mase LBS ahadiat akasah rilex je… tak kecoh pasal bayaran lagi..ni blum apa2 lu da buyik sis…sabar lah ye…. bukan tak mo byr, tapi lum abih…. his..payah..sebab rm pon boleh gaduh ye..

    0

    0
  19. mama says:

    X sebelahkan sapa2 n rasanya masih terlalu awal nak utk pemilik novel nak komplen apa2 bab wang ringgit ni. Tunggula sampai abis tanyangan n siap kira2. Jngnla bising awal2, takut nanti malu sdiri sbb kita xtau apa plan pemilik filem tu. Sabar dulu la kot…

    0

    0
  20. rilek derrr….tibe2 kuar statement camtu, kot ye pun tunggu la habis tayangan ke ape…ala2 Slumdog Millionaire tu……ke sebab ada wartawan tanya/provoke nak dijadikan issue?……. for me, skang ni xde issue pape la, nanti ada la tu bonus penghargaan ke ape… lain la kalau statement ni keluar 2bulan selepas habis tayangan ke ape kan…..

    0

    0
  21. princessbutterfly says:

    baru seminggu sabarlah ye.. tggulah dah habis tayangan . sabar itu separuh dari iman. maybe tu duit pendahuluan.

    0

    0
  22. Zaza Muhammad says:

    Selagi filem ni belum selesai tayangan, harap2 penulis asal novel filem ini jgn le buat statement camni. Sbb producer filem pun blum tahu lai tentang feedback penonton. Maybe bayaran ini adalah bayaran awal, even pelakon2 pun dpt bayaran yg seperti dlm kontrak. Psl extra bayaran ni due to filem ni ‘pecah panggung’ atau box office or watever term skalipun, seme ni tnggu lah selesai tayangan. Biasanya filem2 lain yg box office pun, kekdg tu lepas beberapa bulan tayangan baru dpt misalnya yg cam MIG ngan Skop buat tu. Tak dgr lai mana2 producer filem yg bg bayaran extra mase filem tgh tayangan. even kite yg keje swasta atau k’jaan pun biasanya dapat bonus lepas setahun atau lepas audit… pasni insyaallah, ade le rezeki tu…

    0

    0
  23. milah says:

    alahai, penulis buku ni kemaruk sgt la. filem baru untung. duit belum dapat pun lagi kat produksi. nanti dapat la bonus tu. mcm producer2 lain buat, 2-3 bln lepas filem box office diorang wat majlis bg bonus kat pelakon, kru dan org2 yg terlibat dlm filem tu. cube bawak sabor sikit. ini tidak sikit2 bgtau wartawan nak burukkan produksi yg dah mengangkat novel ko jadi filem famous ni. apada ini org. mujur gak org bayor duit kapal terbang, kalo org tu b ini sikit2

    0

    0
  24. merahorenhijau says:

    hurm…tanak komen pasal kontroversi penulis tu tapi nak bitau abg nara MEMANG BESH PON!!!
    huhuhuhu….

    0

    0
  25. me myself says:

    Aku dulu mmg ada baca novel ni time skolah n dah pun berjaya menonton filem ni on 2nd Dec aritu. For me novel ni mmg bagus, touching and sgt terkesan di hati.Filem nye pulak not bad.di tmbh sedap dgn lagu feeling Adira & Hafiz tu.In my opinion, sgt bgs bila novel2 di adaptasikan ke filem.at least dpt jugak menaikkan nama novelis2 tanahair kite. Cuma yg tak seronok nyer bila sambutan filem ni sgt2 memberangsangkan kuar plak la isu tak puas ati dgn payment oleh penulis novel. Betul mcm abg nara ckp at the 1st place penulis kena betul2 paham dgn agreement. sebagai penulis you kenala confident hasil kerja you tu mmg hebat.mcm pelik pulak production hanya bayar rega cerita tu sama jumlahnyer dgn tambang pegi balik KL-JB.let say kalo naik flight sekalipun takkan la penulis tu terima payment dlm RM2k je?or let say less than 5k lah.ni secara logiknye bila dibandingkan payment tu dgn tambang pegi balik KL-JB.ke ada hidden issue yg novelis ni tak puas ati?taraaa..pe2 pun pd pihak production, jgn la amik kesempatan sgt dgn novelis2 tanahair kite ni.kalo anda rasa hasil keje mereka sgt bagus so tolong la bayar dgn harga yg berpatutan.jgn la amik kesempatan pulak..peace:)

    0

    0
  26. merahorenhijau says:

    ooooppppsss! lupa laks….nak tambah cket::::
    rsa nya watak MILA tu kalo bukan lisasurihani lagi berkesan kot
    SEBAB lisasurihani tu SWEETHEART sangat so watak kasar2 rude2 gini cam xsesuwei laaa

    p/s: pendapat peribadi jek eh!

    0

    0
  27. anum says:

    bersabo itu adelah yang bersesuaian tok fauziah…awak nama beso..mou dah ditandatangani..bahagian awak akan ade….kutipan akhir belum selesai…akhir nnti ade la imbuhannya…le ni guna dulu duit sendiri…novel pon sold out gak…oklah tuh..ape nak lai…he he he

    0

    0
  28. makcikcantek says:

    itu la wartawan ni suke tambah tokok cerita…cube korang bace banyak versi tau….Kak Fauziah puna de wat statement kenapa la d tukar ayag yg dkeluar kan dr mulut dia..nampak sgt kak fauziah ni masih mentah dalm dunia seni pancaroba ni…

    wartawan mmg suke nak mlariskan tulisan dorang ngan statement hot…tu sebab Zubir x djemput dek Hattan! kehkehekheh kena gam…ingat wartawan je ke gam artis? artis pun ade power gak.

    ade pulak soseh2 kata kak Fauziah kebulur 5 juta tu ek?xde la smpai gitu skali rase nye..cume kak fauziah belum faham mcm mana selok belok aggrement nye…
    artis mula2 blakon mmg slalu kena tipu gak…siap ade photoshoot bogel2 lagi…sebab depa tu sengal..

    kak fauziah..sabar yea..akak harus berbangga karya akak d filem kan pasni pasti akak ade peluang lagi,

    0

    0
  29. smurf says:

    gelabah la mak cik fauziah ni~ wait n see dulu.x smpi 1 week pn tyg..x profesional la makcik~mane la tau ade xtra bonus later.

    awal2 lg b4 sain kontrak tu selidik btol2..kalo ader itam putih,kite btol pun tepat kalah kat court..

    die ckp mcm ni make it worst kot keadaan~ aku raser awal2 dulu dier x nak demand sgt,takut xde yg nak angkat citer die jd movie kot~ dah box opis ni la nak berbunyik

    0

    0
  30. asyik like commet org jer says:

    dulu masa memula kuar.. penulis ni ckp x puas ati sbb novel amik masa 5 ke 6 jam tp bila difilemkan amik masa 2 jam jer.. ni kecoh pasal bayaran pulak.. x paham la.. sabar la dulu.. td aku ade bc.. yg derank ni akan bg bonus kat pelakon ngan penulis nobel.. ni lah melayu.. jgn tamak boleh x.. x paham aku

    0

    0
  31. kalau takut dilambung ombak jangan gatai2 nak wat novel says:

    apadaaaaa…..pasal kak pojiah ni sorg abis org lain sebuk dok pikir untung rugi OR. apadehal untung ke tidak masing2 da ada bayaran masing2..takat bonus pun nak kecoh! patutnya penerbit yang panas punggung selagi felem dorg x abis tayang…

    0

    0
  32. zura says:

    btw novel ombak rindu 1000x best dr di filemkan..tahniah kpd fauziah ashari…

    0

    0
  33. faizalrsd says:

    Insyaallah,kalau ada rezeki tak kemana…

    0

    0
  34. azreeny says:

    amek peguam jelah Puan Fauziah oooiiii….bincang dgn loyer anda dari segi hak anda sebagai penulis asal novel tuh…dari dok bising2 kt media xde gunanya pon..kang media dok cucuk2 angin soh pom pang pom pang…jadi benda lain la plak…

    0

    0
    • peace says:

      patut b4 sign balck n white dh standby lawyer..dh sign, habuk pun tarak kalo x paham kontrak..mudah2an kak pojiah kite dptlah haknya..

      0

      0
      • azreeny says:

        it should be like this la….

        sbg penulis asal yg memberikan karya kepada publisher, penulis berhak sepenuhnya ke atas manuskrip itu…if dia jual manuskrip tu pada publisher then company tu yg ader hak..so nak tau la gak kan smda fauziah ni berikan hak sekadar utk dipublish ato hak keseluruhannya…

        tp kena ingat la…kalo penulis tu tak tulis citer Ombak RIndu, xde maknanya penerbit ley kuarkan filem tu..Dan kalo tidak kerana pembaca yg sudah terkumpul beratus riban sejak novel tu kuar, xde nyer org berduyun2 gi tgk citer tuh..dan saya percaya yg pegi tgk ni 95% adalah pembaca OR…

        tp dr segi kutipan tu mmg xley nak di perkatakan lagi sbb tayangan pun masih blm habis…blm lagi ditolak dgn kos2 yg lain…

        So Puan Fauziah kena la sabar…and pleaze consult your own lawyer :)

        0

        0
        • anonymous says:

          ye betul tu,..krn sye peminat novel OR lah yg membuatkan sye teruja utk ke panggung…=)

          0

          0
        • AzzyJB says:

          Salam pengikut seni filem tanahair.
          Myself very much agreed with Azreeny’s comment 100%. Kepada semua bakal2 penulis novel, apabila contract perjanjian di serahkan kepada anda jangan terburu2 menanda tanganinya. Serahkan kepada peguam yg bertauliah terlebih dahulu. Urusan contract bukan boleh diambil ringan. Kita mudah tertipu apabila tidak memahami segala apa yg tertulis didalam contract perjanjian. Dizaman sekarang ramai yg menanti untuk mengambil kesempatan keatas kelemahan seseorang untuk kepentingan sendiri.

          0

          0
  35. minatnovel says:

    aku x suke cter novel diadaptasi jadi filem..sbb most of them tukar jln cter and kdg2 tukar imaginasi kte mse bce novel.(phm2 sendiri),, pastu pemilihan pelakon (bicara hati) perghhh sabo je la..tp nk wat cmne..skang da jadi trend..ape lgkh yg boleh dibuat (x tgk pon cter2 adaptasi filem nie) ~peminat tegar novel malaysia..=)

    0

    0
  36. Nek Wan says:

    hiii manusia ni..TAMAK! sepatutnya bersyukur org dah filemkan novel awak, kalau tak org pun tak tahu pasal novel awak tu….rezeki tu kan dari ALLAH kita kenalah REDHA. BENCI betul dengan orang yang tamak macam ni….Novel awak betul tulisan awak, kreativiti pengarah, pelakon yang menjayakan dan penonton, penonton tak dtng tengok Ombak rindu kalau you yang berlakon….dunia..dunia. Muhasabah diri la…

    0

    0
    • cik lara says:

      nek wan..sy rase awk ni nk bg komen membuta tuli la..awk pasti bkan org yg membaca novel atau awk xtau langsung pasal novel..untuk pengetahuan awk novel tu sangat2 di kenali…dh 23 kali cetak oleh publisher..sila lah kita bermuhasabah diri kita sendiri bersama2 iyeee..rezeki dari Allah..dan itu lah yg novelis kita nyatakan…die terima dan hanya menjawab apa yg wartawan bertanya…sekiannn.

      0

      0
      • Nek Wan says:

        taklah Cik lara..Nekwan tahu memang cite tu best pun, Nekwan dah lama pun baca novel tu…macam Ciklara pulak yang penulis novel tu….hahaha sabor ye…ciklara,
        Filem terbaru: penulis Cik Lara rindu ada ke orang nak tengok????

        0

        0
    • billie says:

      nek wan oii..hanya kerana awk xtahu psl novel ni,awk anggap org lain pun xtau ye. sejak pertama kali novel ni keluar, dh meletup sampai ada sequel. masa keluar sambungan yg kedua..susah sy mencari novelnya sbb sold out. itulah penangan novel ni. dan sy yakin, filem ni xkan seberjaya ni kalau bukan kerana dia adalah ‘ombak rindu’..kisah harriz dan izzah. walaupun filem ni membariskan pelakon2 hebat tapi kekuatannya tetap pada nama besar ‘ombak rindu’ itu sendiri.

      0

      0
      • Nek Wan says:

        Tapi cuba Billie fikir…kalau tak dibuat filem sampai mana dah novel ni…ada dalam kotak buruk kat dalam stor rumah nekwan…ada ingat nak baca lagi??? ada ingat nak ulang cetak?? ada ke pecah panggung??
        Kalau dah rezeki ..tak kemana, tak payahlah nak progpa sangat…. ni la manusia tak berterima kasih dah ada rezeki tak ingat nak bersyukur…asyik tak cukup je.
        P: propa je lebih…

        0

        0
      • kau adoooo says:

        bukan novel kedua sold outlah sayang tapi bajet fauziah nan adoo sbb dia publish sendirik dengan sykt dia yang dah terkubur. ni semua disebabkan dia tamak dan rasa tak percaya. last2 kompeni lingkup. datang mengadap alaf jugak utk publish novel terbaru. adooooo?sadis sangat kaka itew…

        0

        0
  37. nur kasih says:

    4me sbb utama kejayaan filem Ombak Rindu ni ialah sbb penjenamaan Ombak Rindu tu sendiri yg mmg org tahu n cukup popular dikalangan pencinta novel …so bila diolah kefilem so semua org teruja nak tgk …sbbtu le ia berjaya n I think penulis novel ni mmg berhak menuntut hak2 dia coz tanpa dia xde la Ombak Rindu … cuma bezanyer disini xmacam dihollywood dimana nama penulis novel tu akan niangkat sebaris dengan filem nyer .. coz kat sana dorg lebih menghargai nilai seni …xmcm disini …

    0

    0
  38. tijah says:

    klu lah filem ni x laku ada x penulis novel ni nk merungut???? bagi la habis tayang dulu nk melompat pun….mahunya lps ni pihak produksi bg bonus x ker malu alah….

    0

    0
  39. dadadididudu says:

    Mmm….dimana ye silapnya jika benar bayaran yang Fauziah dapt hanya sekadar cukup tambang pergi dan balik dari JB ke KL…??

    Saya terfikir, hanya ‘ sedikit’ itukah?…

    Mungkin banyak pihak menganggap Fauziah hanya membesar-besarkan cerita, sejak dari awal proses penerbitan filem (skrip ) sehinggalah ke saat ini (dimana Filem Ombak Rindu ) telah pecah panggung..

    Ada yang menganggap bising2 Fauziah tidak sepatutnya ada..seolah2 Fauziah begitu desperate utk mendapatkan sedikit bahagian drpd keuntungan yang berjuta-jutaan ringgit itu.. Bagi saya Fauziah berhak ‘bising’…kerana cerita yang telah mendpt kutipan pecah panggung ini adalah hasil daripada sakit kepala, tak tidur malam, pecah otak, sakit mata beliau berhari-hari mengarang dan menyiapkannya..

    anda yang berkata-kata mungkin tidak tahu..betapa payahnya untuk menulis, walau sebaris ayat yang bisa meninggalkan kesan di hati pembaca. Saya mungkin bukan novelis..tp sy seorang yg menghabiskan hari-hari menghadap laptop untuk cuba menulis…Dan ia tak mudah. Ia amat payah!

    Seharusnya, Fauziah lebih berkeras dan bertegas dengan pihak penerbit…sewaktu perjanjian dibuat.. Fauziah harus menetapkan Syarat… mungkin 2% daripada keuntungan…Oppsss…terlalu sikit… 20% mungkin drpd setiap keuntungan..adalah komisen utk idea dan penulis skrip… Takde idea/jalan cerita….takde penulis skrip… Takde penulis skrip..takde cerita yang nak diangkat menjadi filem….

    tengok sahajalah dipasaran. ada tak Filem genre romantik yang berjaya di pasaran…(seberjaya OR), selain Sembilu, Maria Mariana???……
    puteri impian, impian, ringgit kasyorga, ghazal utk rabiah, tragedi oktober, mr cinderella, cinta fotokopi, cinta kolestrol, im not single, sekali lagi, ….dll….yg banyak lagi untuk saya senaraikan..mengapa tidak se’panas’ OR?…..

    Ya, mungkin kerana faktor publisiti yg meluas di media-media..jugak kerana kehadiran aktor kacak Aaron Aziz, actress berbakat Lisa dan Maya yang terkenal…. Tapi, jgn dilupa…OR sudah popular..mesra pembaca sebelum hadirnya filem OR… Tidak seperti cerita-cerita lain yg tidak pernah org tahu isi ceritanya….

    So, jangan diketepikan sumbangan ‘kepala & otak ‘ Fauziah dalam Ombak Rindu….

    Tanpa Fauziah.,..tiadalah novel OR…maka tiada Filem Ombak Rindu….

    0

    0
  40. entahle. says:

    sharifah abu salem goyang kaki dengan bahagianya dekat rumah. eh, off topic.

    0

    0
  41. die hard fan kpop says:

    aku baru je tengok ombak rindu malam td. tewas jugak dgn air mata. ingatkan tanak feeling2 ni. huhu. filem ni ok la. aku bagi 4 bintang. tp novel dia lagi best. lg byk main perasaan. cite tu ori, takde ubah2. filem ombak rindu ade gak yg ubah. camne pulak la mila berubah jd baik? x paham aku.

    0

    0
  42. mama81 says:

    Cerita novel ombak rindu ni mmg best sangat..legenda budak setan pun syiok gak tapi yg aku confius sampai la ni novel karipap-karipap cinta..novel dia best ke???famous ke???ambikla pelakon yg tak best..BUNGKUSSSSSSS…..

    0

    0
  43. lily says:

    sesenang ko wat filem sendiri lah fauziah oiii..ko untung ke rugi ko tgung sendiri…tk yah bising2x…tk pun ko wat novel baru pasal penulis dpt bayaran tk setimpal…..tmbah2x cinta melankolik dlm tu…mesti umpphhh novel baru ko kt fauziah oiiii

    0

    0
  44. goyang kaki says:

    Nora Elena yg diadaptasi dr novel kasih suci jugak paling best

    0

    0
  45. amnr says:

    urmmmmmmmmmm
    xtau nk komen ape…

    0

    0
  46. achik says:

    nak dapat habuan atau nk bising tggu la bagi habis tayang dulu..
    slalunya filem2 lain akan buat majlis dan panggil semua pihak yg terlibat dalam filem bagi bonus..macam david teo dgn yusof haslam slalu buat..
    lek lu..

    0

    0
  47. mak mail says:

    best rasanya..coz ni 1st time ngs tgk cite melayu..smpaikan my future brother in law pun ngs gak..macho2 pun ngs esak2..truk dr ak lg..cettt!!!btw..ni kn novel c Fauziah 2..biarla dia nk tumpang sket det juta2 2..bukan luak pun kan..

    0

    0
  48. bagi je la sikit sagu hati..tak salah kongsi rezeki.

    0

    0
  49. lucifer says:

    fuuhh… ramai betol lawyer dlm nih…. semuanya bg idea songsang…!!

    p/s: len kali sebelum sign apa2 contract…. baca dulu or get consult dr sesapa yg mahir…. sekarang, dok terhegeh2…….

    0

    0
  50. lalalili says:

    Fauziah Asharia ada hak keatas nama OMBAK RINDU..sy rasa filem ni brjaya krn tajuk filem ni ombak rindu

    0

    0
    • zazazulaikha says:

      yup!setuju.sbb tajuk filem ni ombak rindu ja org ramai p[ tgk..kalu tjuk ni ombak lain xdak org p tgk aih~

      0

      0
  51. syampu sunsilk says:

    aku pom blum nengok lg filem OR tp klu ikut jln crita dalam novel mmg best sgt2..mmg sesuai tol la aaron aziz jd watak hariz…maya karim watak izzah..

    0

    0
  52. Miss Anisah says:

    Abg nara..pergi la space U8 TTDI jaya.. Saya tgk kat situ.. Tak ramai orang.. Sebab cuma MBO je yg dah bukak dlm mall tu..

    0

    0
  53. zbm says:

    ala……..wartawan je saje2 nk buat citer kot……bla wartawan tya…..akak tu jwb je lah…..wartawan tu tokok tambah apa yg patut nk buat citer jd sensasi…….

    0

    0
  54. dddd says:

    cube kalau filem tu tak meletop?????…taknak lah dia minta bayaran lebih..manusia2!! …heheheheh fauziah penulis tak pakai otak..filem baru tayang nak heboh…kot ye pun sabr lah sikit…takde nye pengarah tu kdekot…agak2 kau ni gila duit lah fauziah…mentang2 filem tu mletop…………….akai tarak kah??????11111

    0

    0
  55. cho says:

    abang nara,saya tgok ngan kawan2 saya gelak je memanjang tgok cter ni..takde ape yg sedih pun..makcik saya siap tido lagi dalam panggung tu

    0

    0
  56. kampung@kl says:

    Tuan-tuan dan puan-puan,

    Kesabaran anda amat dihargai!

    Sekian, terima kasih.

    Yang Ikhlas,

    Rakyat Malaysia

    0

    0
  57. kampung@kl says:

    inilah senario seni tanahair kita…fikir-fikirkanlah…

    0

    0
  58. Hackers_1978 says:

    Sesiapa yang mengutip kekayaan diatas usaha dan tanpa keredhaan org lain, maka termasuklah dia didalam golongan neraka….sekian…

    0

    0
  59. anasy says:

    novel die mmg bestseller la. dia mmg tau film pon sama. korg igt senang ke nak buat novel. susah nak perah otak cari idea. cakap je bolehlah, cuba korg kat tempat dia, dapat bayaran seciput je, boleh gelak guling2 ke? novel dia dah cetakan ke 23, penerbit pun agak2 la. dah tau pinjam idea org, bayarla berpatutan. apa pon tak bolehhh

    0

    0
  60. will says:

    kalo aku x puas hati ngn wartawan,, suke bebenor ngn kontroversi…

    0

    0
  61. Akak says:

    Bole lah tapi akak tunggu Novel Badai Semalam difilemkan akak rasa pasti melatop…………..

    0

    0
  62. Bawang Bakong says:

    mesti penulis ni rsa menyesal x wat sendri filem ni kan haha..klu dia yg buat film ni dlu mungkin dh jd jutawan skrang ni..tu sbb dia x puas ati tu

    0

    0
  63. meeradiana says:

    kalau rasa confirm nak dapat bonus sbb cerita meletup, bagilah cerita ni kat mig..
    david teo stp thn dapat untung, dia akan bg kat staff dia..

    fauziah ni pun 1..
    sabarlah..
    baru seminggu..
    mmg dah balik modal tapi sabar² ler..
    org tau itu novel awak..

    0

    0
  64. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    sabar tu boleh sabar tapi kasitau lah bila pembayaran nk di setle kn ! jangan main senyappppppppp je ! sape tk melenting kalau produser buat bodoh n senyap ! bayar cepat atau lambat atlis kasitau jadi orang tk bingit !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jangan tau nk untong jeeeeeee orang2 di belakang pn nk kena ingat ! dh banyak kali dh minah jambu baca artis or bukan artis kalau nk minta bayaran seksa nk mampos ! padahal dorang dh jalan kn kerja dorang tapi bayaran tk dapat2 lagi…..kenape jadi gini macm? tolong jawab soalan minah jambu yg exclusive ni sila knnnnnnnnn !!

    0

    0
    • saya gedik says:

      ini cuma kontroversi yg di cipta utk meletupkan filem ni ..

      0

      0
    • Me says:

      Kalau kutipan tak sampai 1 juta.. ingat fauziah nak bising ke? Silap2 dia meyorok.. tak ngaku tu Novel dia..

      Ni tak.. takde rasa bersyukur.. Nak hentam je.. Camne nak kasi tau pembayaran nk di settlekan sedangkan tayangan blum abis n jumlah kutipan blum finalise?

      Alaf21 ni byk membantu penulis… dorang promosi bagus, jualan laris, dia jadikan penulis novel mcm celebriti. kalau tak kerana karangkraf n Alaf21.. org tak kenal fauziah. Pihak Alaf21 sebagai Penerbit Ekslusive OR yg telah memberikan green light kepada Tarantella utk dijadikan filem, tujuan utk melariskan kembali jualan OR.

      Ada sesetengah penulis dulu yg tamak, tgk jualan novel dorang laris, dia trus keluar dari Alaf21. Nak cuba terbitkan sendiri dan jual. hmmmm.. tapi hancus! Tak terjual.

      0

      0
  65. Khairaoul says:

    Hrmmm rasenyer Kak Fauziah nih kene la banyak sabar… cube nikmati kejayaan filem ni dulu… Baru seminggu tayangan jangan cemarkan populariti die sementara masih baru nih… nanti2 baru tanye pasal bayaran tu…

    0

    0
  66. lailatarabas says:

    bagi je la duit kat penulis 2..nie la kalo filem da laku…hak org kasi je la….x abis makan kat dunia nie..kat akhirat nanti lalu ke nk tanggung??????

    0

    0
  67. cik lara says:

    macam2 komen..

    yg pasti korang sume kena ingat orang yg datang panggung sbb dh tau penangan ombak rindu tak kira lah baca sendiri novel karya Fauziah tu,dengar dari kawan, kwn2 bercerita..bila balik pd pokok nye mesti lh penerbit ke publisher ke kena lebih peka soal bayaran..jangan kaut untung untuk diri sendiri aje..sy seorang penulis sy juga tau apa rasenye bile idea datang dr otak sendiri tp org len yg lebih kaut keuntungan?jangan cakap soal sabar atau tidak..sbb sabar lah novelis tersebut diam dan hanya bercakap bila pihak media bertanya..jangan menidakkan hak org lain bile kita sendiri mnyalahgunakan hak diri sendiri..thankss

    0

    0
  68. nana says:

    hey sukahati fauziah ashari lah nak bising
    novel dia!

    0

    0
  69. Khairaoul says:

    Hrrmmm inilah masalahnya bila Iman kurang dalam dada… Kalau dah tiada sabar dalam diri…Apa lagi yang boleh buat..??? @ Cik Lara awak sendiri penuliskan??? So perkataan SABAR tu faham x? Kalau x faham x payah lah jadi penulis… Adakah susah sangat untuk bersabar??? Kalau perjanjian filem itu dimeterai dengan Publisher buku tersebut? adakah itu salah pihak produksi? Sebagai penulis kenalah tahu hak2 anda sebagai penulis jangan nak asyik melatah bila Filem tu dah diterbitkan.. For God sake can somebody explain to this Fauziah that everything that happened up untill now is because of you yourself can’t control the RIGHTS of your own book… So shut the f**k up and wait until the movie at least finish screening at the cinemas…. it is kind of lame for you to give a stupid statement as the payment is enough for your expenses from JB – KL – JB..??? WTF this is so ridiculous…

    0

    0
    • Permata says:

      eh kau ni tadi sound orang tanya iman, abes yang ko dok taip fakap tu amende? jgn emo bleh tak? masing2 ade pendapat masing2. nak berdebat biar sihat, jangan sebab nak menang. ckp elok2 ni dok ckp psl iman, sabar tetibe fakap, stupid, lame bla bla. bwk istiparr plisss.

      0

      0
  70. larazara says:

    Ombak Rindu memang sebuah novel yg sgt bgus dan menusuk kalbu tp filem ombak rindu biasa2 jew mb btul larr apa yg fauziah ckp byk yang telah diubah..apa2 pun pihk penerbit filem kna lah bg byrn yg setimpal kpd penulis sbb idea asalnya adalah fauziah…keuntungan yg diperolehi xkan kemana klu xdiagihkan pd semua yg berhak…

    0

    0
  71. zazazulaikha says:

    orang ynag pergi tgk filem ombak rindu 2 pn asalnya dari peminat novel Ombak Rindu.. kalau di ubah tajuk filem 2, bkn Ombak Rindu, rasanya xda pecah pggung pn..sebab tajuk 2 Ombak rindu e2 ble pecah pggung..apa2 pn, akak FA dan pihak produksi, sila bebrbncang.

    0

    0
  72. NH says:

    Penulis patut mintak Percentage bukan fix amount…. kan dah rugi. Contract has been signed. No way for you to sue the production company.
    To all writers, ikut lah jejak langkah the only billionaire novelist – JK Rowling!

    0

    0
  73. rin says:

    tunggu penerbit mane yg nk filemkan novel2 Ramlee Awang Murshid…

    0

    0
  74. my2cents says:

    Menurut Penerbit Penyelaras, Jailani Abdul Ghani, apabila Fauziah melahirkan rasa kecil hati sebegitu, ia memberi persepsi kepada umum seolah-olah ada masalah di antara penulis novel dan penerbit filem.

    “Sedangkan untuk pembikinan kami berurusan terus dengan publisher, iaitu Alaf 21 yang memegang hakcipta ke atas novel. Kami tidak berhubung secara terus dengan penulis.

    “Jika soal bayaran, ia tiada kaitan dengan pihak kami (penerbit). Begitu juga dalam hal pembahagian bayaran, ia adalah di antara Alaf 21 dan Fauziah, berapa pecahan yang Fauziah terima, kami tidak tahu kerana ia terpulang kepada pihak publisher, kami sebagai penerbit filem sekadar mendapatkan hak untuk menjadikan Ombak Rindu sebagai sebuah naskhah filem,’ katanya.

    Jailani bagaimanapun mempertahankan soal skrip di mana di peringkat awal, sememangnya produksi filem yang diketuai Osman Ali selaku pengarah tidak mahu melibatkan penulis dalam pembikinan dan penulisan skrip.

    “Ia akan jadi terganggu kerana penulis biasanya akan minta macam-macam untuk dimasukkan dalam skrip sedangkan filem Ombak Rindu ini hanya sebuah adaptasi, bermakna kita hanya ambil isi cerita bukan memindahkan novel ke filem. Itu dua perkara yang berbeza,’ jelasnya.

    http://www.agendadaily.com/CATATAN-ODAH/ombak-rindu-nak-disambung-tapi-apa-kisah-pemilik-asal-ceritanya.html

    0

    0
  75. aku says:

    smlm tgk ombak rindu dgn harapan best mcm baca novel. tapi hampeh..aku siap menguap2..n asik tgk jam tunggu bila cite tu nak abis..pada aku lebih baik didramakan drpd difilemkan sbb jln cerita terlampau simple dan konflik yg dibuat x sempat nk buat penonton rasa stress..lagi satu yg buat aku loya watak datuk sufiyah yg dibawa oleh azizah mahzan buat aku loya.aku lebih prefer maimon talib pegang watak tu..itu la pendapat aku pasal filem ombak rindu ni..sekian

    0

    0
    • anasy says:

      bukan takat meloya, nak uwek, bluek sume ada dah, dgn overacting ckp english celup, pakaian dia. huh

      0

      0
  76. zuhra says:

    ombak rindu mmg superb la!pegi tgk ngan bf smpai ngis2 gue!….ohhh tidak aaron aziz mmg hero malaya!

    5stars tok ombak rindu!

    0

    0
  77. aatik says:

    cerita biasa2 je…lisa suriani mcm over je….

    0

    0
  78. peminat Ombak Rindu says:

    sian Fauziah Ashaari..utk sapa yang tak tau dia ni mmg popular dengan novel2 nye, mmg dia kreatif menghasilkan novel yang berkualiti dan semestinya la tu hak dia…so mmg wajar la kalo dia marah berkaitan isu yang diutarakan..yang kite nak marah2 ni kite bukan ada kat tempat dia..kalo kite jadi dia ntah2 lagi la teruk..logik la nak marah hasil usaha kite digunapakai orang lain..yang kite susah2 nak mengamuk kat sini wat pe..biar la dia nak tegakkan hak dia..kalo dia dapat setengah juta ke hasil royalti pun dia yang senang..kite dapat pe?..dapat dosa mengutuk dan memfitnah dia ada la…

    0

    0
  79. TERKEDU SAYA DENGAR CERITA NI says:

    OMG!

    WAHAI PENERBIT FILEM YANG TAMAK HALOBA, JANGAN PERASAN SANGAT LA! 90% ORANG YG TENGOK OMBAK RINDU NI SEBAB DIORANG BACA NOVEL NI LA..KALO NAK HARAPKAN FILEM BIASA2, XDAKNYA ORANG HINGIN..

    SO, TERIMA KASIH LA SIKIT KAT ‘MANUSIA’ YANG CIPTA WATAK ‘HARIZ’ N ‘IZZAH’ YANG ORANG DOK TERHEGEH2 NAK TENGOK KAT PANGGUNG NI. KALO X DISEBABKAN FAUZIAH, JANGAN HARAP LA NAK NAMPAK BAYANG RM5 JUTA TU.

    PADA AKU, ‘OMBAK RINDU’ IALAH SATU JENAMA YG SANGAT KUAT TAPI MALANGNYA TELAH DIEKSPLOITASI OLEH ORANG2 YG SUKA AMBIL KESEMPATAN.

    DAHLA TU LEPAS NI NAK BUAT DRAMA BERSIRI PULAK. DAHLA SUKA2 HATI TUKAR CERITA ASAL.

    HAVE SOME F*CKIN’ RESPECT KAT PENULIS LA!

    P/S: NI IALAH OPINION IKHLAS AKU SEBAGAI PENGIKUT SETIA WATAK ‘HARIZ’ AND ‘IZZAH’ SEJAK HAMPIR 9 TAHUN DULU……

    0

    0
    • larazara says:

      masalahnya skrg nie novel tue diterbitkan oleh alaf 21…jd byrn tue mst penerbit filem bg pd syrikat alaf 21 dan alaf 21 akn buat kptusan nk bg brapa pd Fauziah….

      klu ak bnyk duit ak akn bg pd fauziah utk arah filem ombak rindu tue mst dpt 50juta kutipan…

      0

      0
  80. larazara says:

    ak rs filem Ombak Rindu nie pecah panggung bkn sbb jln critanya tp sbb nk tgk AORON AZIZ jew…ak dh tgk filem nie klau ak jd fauziah ak akn sedih sbb filem ombak rindu xsehebat novel yg ditulisnya….

    0

    0
  81. mien says:

    assalamualaikum.
    first of all bg sy OMBAK RINDU is da best.filem hanya diolah dari novel yang sudah pun popular.cuba bayangkan kalau filem ombak rindu tidak diambil dari novel n ditayangkan kat panggung.adakah filem tersebut akan menjadi sepanas ini???

    isunya sekarang fauziah tak sepatutnya mengeluarkan statement complain sal bayaran kalau bayaran yang diterima MENCUKUPI.ataupun fauziah ashari sndiri adalah seorang mata duitan.itu blakang cerita lah kan.

    tapi sememangnya dalam soal ni,fauziah punye hak tok tidak berpuas hati jika byaran yg diterima x setimpal ngan jerih payah yang die lalui.it not fair la kan.macam korang berusaha abes-abesan wat sesuatu tp pe yg korang dpt ciput je.sape yg x hangen kan??
    arap2 pihak2 yg terlibat dengan filem ombak rindu kne cuba bertolak ansur n cuba pikir penat lelah fauziah ni mse hasilkan novel.tnpa novel yg mantap xkan ada peminat yg berduyun2 habiskan duit semata-mata nk tgk filem ombak rindu tu.
    papepun credit to fauziah ashari yg telah hasilkan novel yg sgt marvellous n para pelakon ombak rindu yg sgt best ! :)

    0

    0
  82. kekuda says:

    mengikut kata penerbit alaf 21 pagi tadi dalam TV3 (9/12/2011), ikut perjanjian penerbit filem bayar 4000 je.. bahagi 60:40 antara penerbit buku dan penulis. kalau ikut biasa, free sebab buat filem dari novel tak berapa untung. tapi novel lama akan laris semula. jadi, dari situlah incomenya. menurut kata penerbit alaf 21, kalau 40000 buku laris akibat filem ni, penulis akan dapat royalti sekitar rm80ribu. katanya stok dah ada 20k, dan cetak semuala 20k. jadi kata penulis dia dapat sikit aje dari filem tu benar juga, lagi pun baru seminggu ditayangkan. mungkin lepas sebulan-dua, dapat bonuske, dapat anugerah ke.. mana tahu. yang pasti, royalti buku akan dapat dengan banyaknya.

    0

    0
    • mak mail says:

      2la..sepatutnye time sign agreement 2 ketiga -3 pihak kene adala kan..fauziah pun berhak sbb 2 idea dia..klau org len dpt juta2 hasil idea kepala otak dia surela dia mrh..klau ak pun,mau ak simbah cat merah kt rumah c ‘dia’ 2..tp 2la..bila dh sign contract, nothing can do lgla kan..ikutla..ada ak kesah…

      0

      0
  83. ombak badai says:

    cite ni mmg mantap….sepatutnye kak fauziah bc contract btul2..jgn main sain je…klu xde pengalamn..kene blajar ngn org yg b’pengalaman…bl da jd camni,org nk tgk ombak rindu pn mls…byk no kontroversinye….klu de mslh pn setel la secare baik..bkn canang sane sini…wat malu muke sendiri je….pasni blh wt novel,royalti ku xcukup…hahaha

    0

    0
  84. zbm says:

    dh ada agreement ant. penulis n penerbit buku @ penerbit buku n penerbit filem…..kena redha jelah. just ikhtibar utk penulis lain….kena tambah terma tertentu. tp kalu penulis byk cekadak….x ke mana gak hasil tulisan tu…unless, u ada duit byk utk cetak n promote buku2 tu…..dunia ni kan kejam dsbbkn manusia itu sendiri………tya ngan penulis harry porter terma apa yg dia bt smpai bleh kaut juta2 dr penerbitan filem, bkn penjualan buku semata-mata…………………..

    0

    0
  85. Eleazar says:

    Honestly i just gave 5/10 for that movie…totally different from what we have been read before…from the intro and the line story is not ombak rindu novel anymore…i think that producer of film just use the name of novel to make his film box office…but at the end of the day he just out of mind or i would say no idea to produce a good story that why…u know im not fan of malay movie..because i know the quality of film is dreckatude..the last time i watched malay film is hikayat merongmahawangsa…regret…waste of time and of course money…then im hoping this ombak rindu film will change my perception about malay film but nothing change though…and probably never change….sorry once again im dont think this film is good enough…maybe they should learn from international level…then malaysian film will be success and have market out of country…to Fauziah Ashari i know how she feeling because ive know how hard to find an idea to make a very good novel..everyone can write a story but not everyone can do a good one…peace…:)

    0

    0
    • loloo says:

      Appreciate your thoughts Eleazer. But i don’t see the point of you talking in English when this is clearly a malay medium blog. and your english, omg, BERTERABUR kot. Haha.Sorry but a good morning laugh for me. Cheers! :D

      0

      0
    • apa2 je lah.. says:

      X payah la nak good2 sgt…

      0

      0
      • Bambiina says:

        I think it’s good if you keep you write your comment in bahasa, pasal kan english you agak berterabur…. Cam I la jugak.

        Ni medium bahasa jdi tak perlu enggeris .. Kalau medium enggeris tak pe ahh kalau tatabahasa, grammar semua kelaut… Ni kritik membina tau

        0

        0
  86. llyza says:

    ade aku kesah korang kate x best???yg penting cite die mmg leh sentanding cite2 luar…layak bagi penulis mintak yg setimpal dr ape yg ade…

    0

    0
  87. aien crystal says:

    hye guys! aq x ksh la ape sj komen korg tp yg penting citer ni mmg menyentuh hati dan perasaan aku….menangis aku mse tgk wayang… :(
    kesian kt Izzah….. 1 pengorbanan yg ckup bsr….
    ” Tuhan tolong lembutkan hati dia….utk menerimaku seadanya…kerna ku tak sanggup, kerna ku tak mampu..hidup tanpa dia disisiku……. ” :(

    0

    0
  88. FakePlasticLife says:

    redha kemana, pasrah kemana.. sebab-musabab RM x cukop..

    0

    0
  89. ermmmm...patutla.... says:

    fauziah cume menerima rm4k….korg bygkanlah…betape sikit die dpt…..pg td ade isu ni kat WHI….pengarah alaf 21 ckp, fauziah dpt rm4k….

    0

    0
  90. Kalau kutipan tak sampai 1 juta.. ingat fauziah nak bising ke? Silap2 dia meyorok.. tak ngaku tu Novel dia..

    Ni tak.. takde rasa bersyukur.. Nak hentam je.. Camne nak kasi tau pembayaran nk di settlekan sedangkan tayangan blum abis n jumlah kutipan blum finalise?

    Alaf21 ni byk membantu penulis… dorang promosi bagus, jualan laris, dia jadikan penulis novel mcm celebriti. kalau tak kerana karangkraf n Alaf21.. org tak kenal fauziah. Pihak Alaf21 sebagai Penerbit Ekslusive OR yg telah memberikan green light kepada Tarantella utk dijadikan filem, tujuan utk melariskan kembali jualan OR.

    Ada sesetengah penulis dulu yg tamak, tgk jualan novel dorang laris, dia trus keluar dari Alaf21. Nak cuba terbitkan sendiri dan jual. hmmmm.. tapi hancus! Tak terjual. Pikir la..

    0

    0
  91. qistina says:

    maaflah kalo saya cakap nie banyak menyinggung perasaan orang lain…
    bagi saya filem ombak rindu nie sangat jauh dari novel…
    kalo diberikan bintang, saya leh bg hanya 2 bintang sahaja…filem banyak tak mengikut dalam novel…saya berasa sangat sedih dan marah apabila menonton filem nie…apa yang saya jangka x menepati sadsarannya…
    kenapa jadi begitu????
    tentang pembvayaran tue….saya rasa x wajar diberikan sebegitu kepada fauziah ashaari….
    harap dpaat pertimbvangkan….

    0

    0
  92. rasanya penulis ni xtau resam jd popular di malaysia. dia mungkin tiba2 jd sebutan ramai. ye, mmg dia penulis novel yg popular tp bukan semua baca novel dia. nampak sgt ada pihak yg cuba menangguk di air keruh. kat luar berdegar2 tp sebenarnya takde apa pun. penulis dgn penerbit ok je…masing2 ada keuntungan. kutipan filem tu xde sapa boleh jangka. bg saya la, kalau dah leh kaut berjuta-juta, penerbit akan bg bonus kpd semua pihak, tak tekecuali penulis. so sabar la

    0

    0
  93. Nek Wan says:

    Ya lah…maksud nekwan bersabar lah jangan TAMAK, kalau rezeki kita tak kemana!, tak payah nak pukul canang sana sini…bukan pasal duit je, tak puas hati itu-ini, mcm2, sebab tu saya kata TAMAK. Pasal novel tu..nek wan pun dah lama baca…mmg best pun! Tapi jangn merapu tak tentu pasal la..poziah, rezeki tu dari ALLAH…sabor..sabor..bawak bertenang…tarik nafas panjang2…doa dan muhasabah diri dengan rezeki yang telah diberi..saborrrr ya!!

    0

    0
  94. joyah says:

    aku tido tgk cita nih…

    0

    0
  95. jayen says:

    rasanya orang tengok filem ni sebab ada scene yang maya karin kena tuang air dalam mulut tu.. heheheh.. and lagi satu, sebab aaron aziz koott.. kalau amik pierre andre, mampuih orang tak gi tengok pon… keh keh!! tak kira la novel tu novel paling laris ke apa ke.. kan mesia ni pentingkan artis yang hensem n lawa je? tak betul ke?

    0

    0
  96. Bambiinab says:

    Adeh laaaa.. Memalu kan nampak sangat penulis gelojoh. Sabaq la sat mak cik. Filem masih berlangsung, tak da sapa pon jangka boleh meletop cam gini.

    Fauziah patutnya rasa bersyukur, jangan komen lagi sabar, jgn la menampak kan diri sendiri cam gelojoh sangat.

    Bukan Novel Ombak Rindu saja yang bagus, banyak lagi tak terbilang dengan jari.

    Jadi Mak Cik bersyukur Mak Cik, disebabkan depa buat filem nama Mak Cik GAH, tahu tak ini semua PUBLISITI tuk Mak Cik? Iklan, paham? tahu tak di sebab kan Movie ni byk yg membeli novel Mak Cik. gaya bahasa Mak Cik tak de la meletop cuma jalan cerita tu saja. Jadi ni iklan untuk Mak Cik, buku Mak Cik dah tenggelam (walau dah 20 kali cetak) jadi dengan Movie ni buku Mak Cik kembali famous. Yang dah baca dulu buku dia hilang bagi pinjam orang pastuh bila tgk movie dia beli balik.. yang dulu pinjam buku orang la ni dia beli balik…

    Mak Cik ini la habuannya,

    Mak Cik pun bukan tatau kalau dah jadi hakmilik Alaf2, Dia orang ada hak untuk jual mcm mana pun. Dia org ade strategi… Bila buku Mak Cik laku nanti dapat royalti. Di situ la habuan Mak Cik. Paham?

    Dan memang la sebab pembaca yg menyebabkan filem ni laku tapi bukan sebab pembaca anda saja… Kalau arahan hampeh… Buat apa..

    Bab nak campur tangan tulis … Tak Yah lah.. Nama pun ADAPTASI…. Cuba bukak kamus apa maknanya… Sini bukan hollywood….

    Fauziah pada saya anda adalah bernasib baik kerana pihak penerbit memilih buku anda… Kalau la buku lain yg dipilih? Mcm mana? Tema kawin paksa, laki benci pada permulaan cerita ni tema poplar… Mak mertua benci, perempuan kacau laki semua tu plot poplar, byk lagi novel lain yang berlatarkan cam tuh… Lain la kalau citer tu unik… Kalau anda campur tangan mungkin cerita filem jadi hancus? jadi biar la mereka yg arif pasal kerja mereka buat sendiri… Atau pun labur duit buat flem sendiri… Kalau nak arah sendiri pon boleh… 5 juta tu bleh bolot semua..

    tak gitu? Kalau rugi pu. Sendiri tanggung.. Bleh?

    0

    0
  97. Macam n: memang penulis di Malaysia ni terima royalti sikit. Aku pernah ada kontrak dgn ALaf 21 tu. Memang dia dok tolak tolak tolak smpai penulis dapat paling sdikit di antara smua. Penulis di Malaysia masih di’perah’ habis-habisan oleh syarikat penulisan. Itu sebab industri penulisan terbit byk komplen (ingat tak masa A.Samad Said dok kecewa dulu?).

    Tk payahlah nak membela syarikat penulisan atau perfileman tu. Diaorang tu tamak. Dah menjadi adat melayu begini tak peduli perasaan si penulis yg ingin berjaya. Suatu hari nanti Allah akan balas jua dan syarikat2 tu termasuk org2nya yg berkomplot – akan dibakar dlm neraka dlm keadaan hina dina.

    Si Senah yg buat komen kta penulis kedekut tu sebenarnya org dlm – nak bela si kedekut dan sombong yg untung. Alaf21 tu sebenarnya penyangak besar penulisa; tau tak?? Aku pernah masuk dlm tu, buat deal dlm tu, kenal pengurus dlm tu, baik dgn editor paling lama dlm tu dn mcm2 lagi…

    Cuma kita smua dikaburi sebab syarikat tu besar, lama dan dah ada nama begitu lama.

    To all – terpulanglah nak percaya cakap aku atau tidak. Bagi aku; aku dah melaluinya dan tiada sebab aku nak bohong kamu semua.

    0

    0
  98. online deals says:

    I am no longer certain the place you’re getting your info, but good topic. I must spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I used to be looking for this information for my mission.

    0

    0