Written by AbangNara | November 24th, 2014

Fynn Jamal. Nama yang penuh dengan kontroversi. Namun tak boleh dinafikan yang lagu-lagu ciptaannya amat berhantu. Antara lagu yang sering menjadi siulan ramai ialah Arjuna Beta. Liriknya memang puitis. Kasih sayang dan nasihat seorang ibu kepada anaknya diceritakan dalam bait-bait lirik yang penuh emosi di dalam lagu ini. Melodinya pun boleh tahan jugak.

fynn jamal

Untuk makluman, lagu Arjuna Beta telah pun dipersembahkan oleh Fynn Jamal ketika separuh akhir Muzik-Muzik pada hari Jumaat lalu. Memang power persembahan yang ditunjukkan. Penuh emosi. Sampai keluar air mata. Berdasarkan reaksi di laman sosial, ramai juga para penonton turut sama menangis mendengar Fynn Jamal menyanyikan lagu ini. Memang terbuai dek emosi. Mantap!!!.

Sekiranya Fynn Jamal dapat masuk ke AJL29, diharap persembahan yang lebih kurang serupa atau lebih power akan dipersembahkan. Mana tahu ada rezeki boleh menang lagu terbaik. Pasti nama Fynn Jamal akan meletup lagi selepas ini. Apa pendapat korang? Ada ke pembaca BeautifulNara yang turut sama menangis mendengar nyanyian Fynn Jamal baru-baru ini?

P.S: Cantik yang amat gambar-gambar pemandangan ini

225 responses to Nyanyian Fynn Jamal Untuk Separuh Akhir Muzik-Muzik Buat Ramai Menangis

  1. Rooney says:

    Pernah tengok ke dulu dulu Fynn Jamal ni camne org nya?

    Cuma, sekarang ni dah bertudung litup bagai la.

    Dulu? Cer google, cer google……………

    0

    0
    • noname says:

      X kisah la di mana dia bermula…yg penting pengakhiran dia..x perlu la sibuk nak jaja kisah silam orang.,kisah silam kita sendri pun x sememstinya indah & baik belaka..syukurlah Allah buka hati pada sesetengah kita untuk kembali menghadapNya…yg dirisaukan, sesetengah kita yg masih sibuk nak mencari silap org lain, sedangkan hal kain sendri pun x tentu betul ke idak…

      0

      0
      • Rooney says:

        Pergaulan awal ibu-bapa, mempengaruhi tumbuh pembesaran anak anak nyewwwwwwwwwwww………

        0

        0
        • aku yang bernama says:

          Lirik memang best. sedap didengar.

          Tapi suara si puitis yang tiba2 jadi penyanyi pula memang tak boleh blah!
          Suara tak sedap langsung. Dia dapat masuk separuh akhir juara lagu pun disebabkan bait lagunya, bukan suaranya.

          Tlg jangan perasan suara sedap ye. takde kelayakan jadi penyanyi pun.

          *ni komen jujur sejujur-jujurnya!

          0

          0
        • Ahmad says:

          Kalau nak nangis air mata darah pun nangis lah FJ oi tapi suara tu tak payah bawak sampai ke laut pasific.. Haru betul suara, aku yang buta muzik pun tak sanggup dengornye.. Asal jual air mata, aku pun boleh jadi penyanyi.. This is a singing competition.. Bukan pertandingan siapa nangis banyak dia menang.. Salah pertandingan FJ ni.. Mohon masuk AF makcik Ping..

          0

          0
        • miss ynwa says:

          aku sedih jew dengar penyampaian dia. meresap kat haty aku.
          sebab apa ? aq pown ade anak. p bukan sakit jntong cam juna.
          cuma asthma je . tp cume seowang IBU je fhm pedihnya lihat anak sakit. yg lain ckp tak sedih tu kaki SEMBANG lom ade anak besok ko tau ar rasa. si fyn ni da lalui saat getir waktu juna sakit dlu. bab tu dia sedih tkenang la tu saat2 susah tuh walaupon juna da sihat skrg. ade phm keybod worior ?!!!!!

          0

          0
        • kikilala says:

          seriously suara dia memang outttt! 2x dengar dia nyanyi live, memang tak patut jadi penyanyi.. sorry kalau kasar, tapi hakikat.. awak jadi penulis lirik dah ler FJ. lirik2 awak buat mmg semua best.

          0

          0
        • Husnul Khotimah @ Su'ul Khotimah says:

          Salam en. Rooney. Bnyk2lh baca buku, artikel agama, dngrlh cramah2 yg berlambak di tv, intrnt. Paling baik pegi mjls ilmu d masjid/surau. Google lah pkara2 elok. Bnyk criter dlm al quran dn kitab2 lama olh para ulamak. Bgmn mrk yg brtaubat dn mndpt Pengakhiran yg baik (Husnul Khotimah) cthnya Abu sufyan r.a dn Hindun serta para sahabah. Manakala yg mndpt Su’ul Khotimah pdhal sblm itu mrk ini sngt taat beribadah. Cnth pling terkenal dn popular oleh smua agama dn bngsa di dunia kenal iaitu IBLIS Laknatullah.So pilihlah jalan yg mana kita hendak pengakhiran hidup kita.

          0

          0
        • Rooney says:

          Dengar ceramah? For?

          Tak perlu semua tu. Kalau kita baik, orang pun baik dengan kita.

          Oh, i tak perlu lah nak pergi book meja semata-mata nak dengar ceramah ustazah-ustazah yang satu meja harga RM1000 tu. Tapi balik rumah, mulut tetap puaka.

          At least i tak dengar ceramah pun, i stil tahu mana baik dan jahat. Sbb semuanya datang, dari hati yang ikhlas. Tak perlu nak pergi dengar ceramah tu semua asal kan kita ikhlas.

          OH WAIT ADA ORANG SENTAP.

          0

          0
        • Kiah says:

          Rooney ni wartawan/artis yang pernah kena taik dengan FJ ke? Teruk sangat bencinya.

          Kesian.

          0

          0
        • Rooney says:

          SENTAP ?

          0

          0
        • Anonymous says:

          sbg mak, berenti la jaja anak utk dapat duit. sbg mak jgn la bongkak dgn mengatakan mak2 autism yg lain xde duit nak antar terapi dan dapat ilmu dari ilmu google. jgn bongkak fynn. org lain yg ade anak autism lebih lama yg belajar dari google ni lebih mulia dan lebih baik dari ko yg konon ade pakar terapi 3 org utk anak ko.. jgn bongkak fyn… kau lupa bila mak2 ade anak autism ni nasihat bwk anak check sbb ade ciri2 autism, kau maki dorg, kau ckp ape dorg tau setakat blaja kat google sedangkan mereka lebih dulu jd proud autism mummy.. sbb bongkak tuhan tunjuk anak kau finally autism fynn.. jgn bongkak, jgn bongkak.. berenti jd bongkak…

          0

          0
        • Tipah Kurma says:

          Muzik2 dah tak zaman laaa…
          Zaman muzik2 dah berkubur lepas Azwan Ali bertukar jadi Baby AA… hahahah

          0

          0
        • hurmmmm says:

          vokal mcm pergi audition AF….

          0

          0
        • choi says:

          Tu anak angkat dia…dia xde anak…

          0

          0
    • lolsss says:

      everybody make mistakes. kira bagus dia dah perbaiki diri dia. awak bila lagi

      0

      0
      • tonggol says:

        sabar je la, org macam tu spesies melayu sakai, tau nak ngutuk sebangsa je sebab dia tak dpt jadi penyanyi mcm FJ

        0

        0
        • Anonymous says:

          ni anak didik FJ ke yg suka maki2 org sakai ni?? bagusla jd la mcm fj kau yg suka maki2 org tu..

          0

          0
        • X Berkenan says:

          aku dengar x sedih pun. suara ala specis si yuna…

          0

          0
        • Anonymous says:

          helooo at least yuna penah masuk audition one in a million lepas la jugak audition, klu kokping masuk mau kene baling dgn kasut juri je!

          0

          0
    • noname says:

      Tak kisahla di mana seorang manusia tu bermula..yg penting pengakhiran dia..tak perlu la kita sibuk2 nak jaja kisah silam org..sedangkan kisah kita sendiri pun belum tentu indah & baik2 belaka…bersyukurlah sesetengah dari kita yg melakukan kesilapan dahulu, dibuka hati oleh Allah untuk kembali menghadapNya…yg dirisaukan, sesetengah yg masih sibuk mencari silap org lain, walhal hal kain sendiri pun tak tentu betul ke idak..wallahualam.,,

      0

      0
      • rara says:

        ntahnye..x sdih lgsg aku dgr lgu tu..konon bajet juara la lgu siap2 nangis lg..wekkk nk muntah aku dgr,wei p blah la kow!

        0

        0
        • Anonymous says:

          ko ni dah la tone deaf..buta hati lak tu…

          0

          0
        • rara says:

          best lg lagu era 90 an contoh kump slam,search,wings,def gap c,success,gersang n byk lg la..ko ni msti lahir tahun milenium kn?bdk2 skola lg kn?ptut r lgu cmtu pn blh tersentuh hati..klu aku dgr lgu pim tu ibarat katak nk keluor tahi,ibarat katak dbwh tempurung,ibarat katak bru nk masuk skolah tadika,ibarat ape lg ek..ek..ek

          0

          0
        • Anonymous says:

          kokping tone deaf, suara dah mcm ramli sarip tercekik tulang ikan!

          0

          0
    • nad says:

      xyah nk ungkit masa lalu owg..masa dpan ko pon xtau lg cmna..apa kata sesama islam doakan yg baik2 ja..bkn ssh pon.lahai

      0

      0
    • Mak Jemah Carut Kau says:

      aku ni takde la nk minat kt FJ..tp uollsss…tak suka tak yah nk kecoh nau..suka hati dia nak nangis ke tak masa nak nyanyi.karya seni bkn smua pandai menilai.penah korang tgok ada sorg peminat lukisan teresak2 nangis tgok painting?korang tak suka, tapi kat luar sana yg rs penah jadi ibu,akn dpt rasa mcm mana ssh nk jaga ank2, lebih2 lagi arjuna tu mmg special boy.korang kat sini keje carut je…ok bye!

      0

      0
      • Anonymous says:

        elehhh mcm dia sorg je jaga anak autism, ramai lagi oiii.. xde plak melalak2.. semua ok je, poyo lebey

        0

        0
        • anis says:

          aku harap nti ko akan dpt sorang anak autism…br kau pon boleh melalak…..br menjiwai perasaan org kan…

          0

          0
        • Anonymous says:

          bagusla doakan yg buruk2 kt org, mmg kokping hati busuk junior sgt. plus klu ade anak autistik bukan naik pentas menyanyi melalak, tp berdoa pada tuhan. usaha bg pendidikan.. stakat melalak mcm tu, tu bukannye menjiwai perasaan ke apekejadah, tapi berlakon semata2, mcm la aku x kenal kokping ko tu.. berpuluh tahun lepas aku kenal drama queen ko tu..

          0

          0
    • koko says:

      suara pompuan ni macam nak berak keras!!!!! sedarlah diri suara tak sedap!

      0

      0
      • badi says:

        bodoh ke ko? AJL ni untuk LAGU yg powerful sedap. anugerah untuk komposer/penulis lirik. kalau bodoh duduk diam2.. bukan dia yg main aci redah masuk nak nyanyi lagu sendiri. dah DI PILIH.

        retarded!

        0

        0
        • Anonymous says:

          masalahnya lagu dia tak sedap pun, tak dapat masuk ajl pon!! ahahah sape yang bodoh sekarang?? awal2 masuk muzik2 bukan sbb dipilih, tapi retarded2 mcm korang yang duk undi bg dia masuk la baghal! kat semi final baru pakai juri professional, kat juri terus kalah tak dapat masuk!! syok sendiri je lebey karats bodo kokping ni!!!

          0

          0
    • Kiah says:

      pernah kena reject ngan FJ ka? Teruk sangat bencinya. you ni mesti salah satu dari

      a) wartawan gila glamor
      b) artis sendu
      c) pondan/pengkid

      0

      0
    • Hatiku Robek says:

      kau dulu mandi bogel depan umah aku x bising pon. sebok nak bukak aib orang!

      0

      0
    • MARINA PUKI says:

      0

      0
    • minah jambu tlajak habis says:

      minah jambu tengok muzik muzik itu hari fynn jamal nyanyi macm siakkkkkkkkkkk aje !! huh !! ape yg sedih sangat sampai dia nangis ???? eeeeeeeee lagu macm gitu pon leh masok muzik muzik …ape ..nyanyi sambil nangis boleh terpileh masok final ke ?????? kalau macm tu semua penyanyi pon boleh nangis bila dia nyanyi huh ! mengarot betol !

      0

      1
      • MARINA PUKI says:

        BTOL TU FYNN JAMAL NI XSEDAP LANGSUNG NYANYI LIVE SUARA HANCUR KE LAUTAN HINDI

        0

        0
      • Sapiah kari says:

        Sokong kau minah ..

        Lagu ni mmg nk bunuh imdustri muzik melayu.
        Buat penat aje kita ada banyak penulis dan penggubah yg berbakat.
        Kalau takat lagu mcm org mati mcm ni.
        PUIHHHH.. !!!

        0

        0
      • lily says:

        Juara Lagu bukan untuk penyanyi paling sedap suaranya, tp lirik dan susunan lagu.

        0

        0
        • Anonymous says:

          susunan lagu pun tiru Agnes Obel. klu bkn utk penyanyi suara sedap, then nape x baca je lirik tu mcm baca buku cerita kat atas pentas tu.. senang cite

          0

          0
        • strangers says:

          dear SAPIAH KARI, saya rasa anda ni tak pandai menilai. why not luangkan sedikit masa, google lirik-lirik lagu FJ ni dan fahamkan maksud tersirat dan tersurat dia. tak perlu minat, cuma fahamkan saja. then baru awak decide adakah lagu MELAYU seperti ini yang membunuh industri muzik melayu. sekian. :)

          0

          0
        • Anonymous says:

          strangers, kau ni mesti baru2 nak berjinak2 dgn lagu puisi kan, sbb tu ko x reti menilai.. sory la, lagu tu terlalu biasa utk lagu puisi..

          0

          0
    • Anne says:

      Perlu ke nak buka aib orang yang dia sendiri cuba untuk perbaiki untuk masa depan? Move on bro & open up! #narrowminded

      0

      0
      • Anonymous says:

        sape yg bukak aib sape ni karatz??? kokping ko yg bukak aib juna, ckp juna anak tak sah taraf kat satu dunia!

        0

        0
  2. spinner says:

    Maafla, aku tak nangis pun. Cuma tertanya2 je perlu ke sampai nak nangis macam tu. Bila aku tengok dia start nangis, aku jadi tertanya2 tak sedih pun.

    pssssst: lagi satu, baju fynn jamal sama macam malika yang sheila rusly berlakon tu.hahah

    0

    0
    • baby says:

      betul.. aku pelik nape la orang beriya iya menangis? tak sedih pun.. anak dia pun elok je sihat walafiat.. perlu ke nangis bagai? ingat ni Akademi Fantasia ke nak drama drama bagai sebab nak jadi juara? i cannot brain this anymoree! tolong bukak telinga wahai rakyat malaysia. si fynn ni menagih simpati semata mata

      0

      0
  3. lolsss says:

    my opinion, its okay kalau nak menangis atau ekspresikan perasaan dgn lagu tapi suara kenalah jaga. bila dia start nangis suara terus ke mana mcm bukan competition. org lain sampai nak terkeluar anak tekak.

    0

    0
  4. mak jemmms says:

    hurm… over sgttttt…

    0

    0
  5. lala says:

    oh please.. nangis pasal nak cover suara ke laut. apa FJ ingat ni AF ke nak undi2 kesian.. please suara ke laut, penghayatan sekadar nak fake nangis.. Nara takyah la nak kipas bontot si FJ ni..

    0

    0
  6. Anonymous says:

    x mnat sngat ngan fynn jamal nie tapi smua lagu dia mmg tbaekkkkk (mnat lgu shaja)

    0

    0
  7. Anonymous says:

    rajin benar nak google.
    nak google apa?
    kesalahan orang ke dosa orang?
    cari dosa orang smpai salah dan dosa sendiri tak tergoogle..
    kesian2…

    0

    0
    • Anonymous says:

      org tak suruh google utk cari dosa org, tapi cari siapa sebenarnye fynn jamal. jgn mudah tertipu dgn drama lakonan dia… klu rela nak diri tertipu, terpulang laaa…

      0

      0
      • anon ye says:

        kesian pulak ak tgok ko ni….kalau dh tau xnak tertipu bagai…duk follow life dia apahal…

        0

        0
        • Anonymous says:

          ko yg tertipu, sbb aku x tertipu la aku duk perati je penipuan die. bkn mcm ko, buta hati buta perut!

          0

          0
  8. ntahapapa says:

    aku bkn manusia xde ati perot..jujur la aku ckp aku tak nangis.tak boleh nak nagis.feel tu dik feell tu x meresap masok ke jiwa aku la. dia sorg je yg tau dia nangis tu jujur ke ‘saja mintak simpati juri. wallahualam aku tak tau. TP AKU TAK NANGIS. woi nara AKU TAK NANGIS.

    0

    0
  9. org yg bodoh komen bodoh-bodoh says:

    Korang yg komen mcm hidup.korang je best mcm katak bawah tempurung.sibuk nk bukak aib org.cube bersyukur aib korang Allah tutup..jgn nk bajet bagos nk hentam org.dia mngis tntu la sbb.korang ad ank.ke.yg komen mcm gud2.ni?

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Barangkali kisah kehidupan anda lebih bertuah dr fynn jamal..mgkin juga Allah tutup aib2 kehidupan anda…sehingga anda-anda mudah mnyimpulkan sesuatu tanpa menyelami..bersyukurlah Allah x letak anda2 smua dr melalui perjalanan hidup mereka2 yg “tidak bertuah”… sy bkn sesiapa tapi cukuplah sy katakan bila kita melalui perjalanan kehidupan bersama2 insan2 istimewa yg tentu2 syurga tempatnya..kita tahu apa yg fynn jamal tangiskan…

    0

    0
    • Anonymous says:

      bila fynn jamal nak tutip aib juna? ape salah juna sampai dia kena diwarwarkan as anak luar nikah oleh fynn jamal? menangis tu mmg makanan fynn jamal, mmg dia klu berlakon, dia boleh menang jd ratu air mata.. hakikatnya… fikir la sendiri..

      0

      0
  11. bella says:

    mereka yg ade anak je tahu mcm mana feel lagu ni.seolah2 xnak anak tu bile besar nnt salah pilih jalan. engkorang yg belum ade anak mmg xkn rasa la. silap2 nnt bile da ade anak, berbaldi pulak ayor mate korg bile dgr blk lagu ni nnt.

    0

    0
  12. fynnjamaluddin says:

    lagu dah sedap…tp tukang nyanyinya scaryyyy la pulak..elok2 mcm nk sedih sakit telinga dengar suara dia…kasi org lain jela nyanyi…scaryyyyyyyyyyyyyyy!ngan lipstick merah dia…mcm mona fendy!

    0

    0
  13. Anonymous says:

    anak dia kan autisme..hanya org yg ada anak autisme ni yg tau mcm mana perasaannya..tu pasal dia nangis sbb lagu tu utk anak dia..dan dia bayangkan mcm mana klu anak dia yg autisme ni membesar tanpa dia…tu pendapat daku la…

    0

    0
    • Anonymous says:

      pdahal masa dia cipta lagu ni bkn dia taw pon juna autisme ker skt jantung k…
      dia cipta lagu ni masa juna masih dlm perut ibu kandung.
      kata peminat fynn..xthu k

      0

      0
  14. Anonymous says:

    dia nangis sbb teringatkan kepayahan menjaga anak yg sakit dulu plus lagu tu mmg dia cipta utk anak dia…maka setiap kali lagu tu didendangkan mesti la hati tersentuh..korang kalau putus cinta..dgr lagu kenangan msa bcinta pun sedih juga kan? hmmm…

    0

    0
    • Anonymous says:

      xde mak yg akan sedih tentang kepayahan jaga anak dik oiii…. mak cuma akan sedih kenangkan nasib anak di masa depan… putus cinta pun nak sedih, baik xyah hidup la dik! dunia ni bnyk lagi pancaroba, anak baru sorg yg mcm tu dah nak menangis menagih simpati mcmkan xde org lagi susah dari dia..

      0

      0
      • bukan mak sapa sapa says:

        mak kau dan mak aku tak sama…mak dia n mak kome pun tak sama juga…ramainya mak2 kat dunia ni..takkan samaaa kot.

        0

        0
    • Anonymous says:

      Tade keje nak nangis dengar lagu.

      0

      0
  15. pemerhati says:

    Ape kah bebal sangat yang komen tak yah nangis. Korang peduli apa kalau dia nak nangis. Ada dia pakai airmata korang? Aku mula2 tak minat FJ ni. Tp bila aku cari aoa sebab dia tulis lagu ni. Ada kat youtube bagaimana arjuna yg dia jaga tu buat pembedahan jantung. Kalau anak2 aku mcm tu aku pun nangis walaupun aku lelaki. Bodoh sombong betul kau org yg kata tak sedih pun .. tak tahu asal usul kau terjah bagai nak rak. Bodoh bengap.. sorry geram tgk komen mcm tak sekolah

    0

    0
    • Anonymous says:

      jgn suka maki org mcm kokping..

      0

      0
    • Anonymous says:

      kau tahu ke ank dia operate pakai duit sapa? dia tahu ke sapa yg derma duit kat dia masa dia susah nk operate dulu? dia taktahu. tapi bila org tegur dia elok2, dia sound org balik. cakap macam dia tahu semua benda.

      kau kalau tak pernah follow perkembangan dia, tayah nak backup sangat. stakat follow setahun je terus nak backup.

      allah bg dia ujian paling besar. makin ramai peminat, makin bongkak.

      dunia ni kecik je. mcm2 bleh jd

      0

      0
  16. Kasihh says:

    Fyn ni dia gaduh dengan biras die kan atita? Sory to say, dari ape yang aku lihat, fynn ni kaki ampu, batu api pada mak mertua dia..

    0

    0
    • Ahmad says:

      Thumbs up doploh ibu jari untuk komen ni!

      0

      0
    • anon says:

      kasihhh…….kau ni keluarga belah mertua dia ke, yg tau semua bende pasal dia? Ke crite rekaan semata2, saje2 nak menjatuhkan dia. Siap duk mengutuk2 dia bagai…. Honestly tak pernah dengar pun dia ni or minat pun, tapi crite yg tak tau kesahihannya kenapa perlu disebar??? Motifnya….??? Ker kau ni mmg ipar duai dia yg jealous dgn populariti dia…..tak baik dengki2 tau…
      90%+ of mertua mmg tak suka menantu perempuan…

      0

      0
      • Kasihh says:

        Oitt.. Aku x ckp pon mak mertua die jahat.. Aku tgk mak mertua die mmg baik.. Tp fynn ni yg busuk ati.. membuatkan org syak something happened to atita-adam relationship.. awk boleh refer to forum cari.com.. Nak jeles? fofular ke die? Dahla muka tua je compare ngan tita yg cantik tu.. Opss..

        0

        0
        • Rooney says:

          Sorry.

          Kawan i mentua dia sangat sayang kat menantu perempuannya.

          Siap bagi emas, cincin, kain sutera lagi. Menantu perempuan dia pun baik, rajin. Hormat orang tua, dll lagi lah.

          OH WAIT…………………………………………………………..

          0

          0
  17. Entah le hek says:

    siap menangis bagai…tpi y menang lagu dayang….kih…kihhhh..kihhhh

    0

    0
  18. Anonymous says:

    menyanyi ke membebel?

    0

    0
  19. adakukesah says:

    menyanyi ke membebel? sory xminat

    0

    0
  20. Aku le says:

    jujur aku ckp…aku suka lagu ni n masa dia nyanyi pn aku ad rasa sedih…aku cuma suka lagu n bukan penyanyinya…k.baiii

    0

    0
  21. jija says:

    Fynn Jamal sendiri yg dok bagitau dunia siapa anak dia..anak tak sah taraf.. elok ker gitu?

    0

    0
  22. Zach says:

    Ada reason kenapa underground macam dia kena stay underground. Based on experiences selepas belajar dengan banyak guru tentang vokal semua, nyanyiannya memang tak bagus, lirik itu bagus tapi bagi saya lagunya itu tiada apa yg special, mungkin yeng menangis tu sebab membayangkan masalah Fynn yang mempunyai anak autism dengan masa depan tak tentu ye lah suami dia kan tak kerja.. Kesian anak dia sebab tu nangis kot. Jadi pemuisi sudah lah

    0

    0
  23. LangitDanBumi says:

    Saya nangis bang Nara,siap terkentut sekali… :(

    0

    0
  24. ina says:

    mmg sedehhhhh…sob sob sob!

    0

    0
  25. Banyaknya keyboard warrior kat sini. Haha. Dari pengalaman aku yang pernah pergi ‘talk’ Fynn Jamal, Kak Fynn ada cerita. Kalau dia nyanyi apa jua lagu untuk persembahan, dia akan bukak mulut untuk lontarkan suara sepadu yang boleh biarpun sedap. Itu teknik persembahan puisi, sajak dan sebagainya. Dan sebab dia memang orang puisi, sebab tu lah show separuh akhir tu seolah-olah dia buat persembahan puisi, bukannya nyanyian.

    But, it depends on the people. Ada yang nilai dari kesedapan suara dan vokal. Ada yang nilai dari segi mutu keberkesanan penyampaian. Terpulang kepada anda. Anda kata suara dia tak sedap pun, bukan boleh efek keputusan juri kalau lagu dia terpilih ke AJL. LOL.

    Dan persoalan kenapa dia menangis bagai. Well, lagu tu pasal anak dia. Ibu mana yang tak sedih mengenang keperitan anak sendiri, biarpun anak angkat?

    Jangan ‘bash’ saya. Ini cuma pendapat personal saya. :)

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau pun keyboard warrior jugak. semua kokping buat semua ko puja. menyanyi ngan berpuisi tu lain. klu dia nak berpuisi jgn menyanyi. suara ke laut china selatan, sumbang pastu menangis pulak. fail big times. lagu tu dia cipta sebelum juna lahir lagi, xde kene mengena dgn keperitan anak sakit. takkan tu pun xtau? ini pun pendapat personal aku, jgn bash aku k…

      0

      0
    • nanu says:

      Beb, juna bukan pun anak kandung dia pun. Nak emo macam betul anak tu keluar dr perot dia. Kalau di suruh pilih ami aye si bewak tu for sure dia pilih ami aye. Sudahla!

      0

      0
      • Anonymous says:

        laaa mesti la pilih bewak, ko dah lupa dulu dia asik canang dia sayang bewak lebih dari juna, bukan skali dia ckp k, bnyk kali! mentang2 bukan anak kandung, sampai hati ckp mcm tu.. xde mak yg akan canang sayang laki lebih dari anak laa…

        0

        0
        • Anon says:

          Oh my god! Really? Kot ye pun ayang ami aye lebih sebab anak tu cuma anak angkat je, takyah lah canang banyak2 kali. Kesian budak tu

          0

          0
    • markonah says:

      Oi bongek.. ini musik2 lah bahalol. Bukan pertandingan puisi. Musik2
      mmg nak suara penyanyi sedap… kalo xsedap balik umah gentel anak je la.
      muka buruk. Laga2 kan mertua dan biras. Gigi kuning . Muka tua. Tudung bau kepam. Nak mengaku kucing maine coon walupun kucing kampung. Selalu lebihkan mertua dari mak ayah sendiri.Itulah pin jamal.

      0

      0
  26. kak bedah the original says:

    Erm…dlu pnah follow ig dia.agak kurang ajar cara menegur org salah english sdgkan dia pn nan hado
    Btw npe nk jd penyanyi?nk cari duit utk rawatan anak?suara ppuan tu aurat,haram duit yg dpt tu.cian la kat anak…dgn status dia cmtu.matlamat x menghalalkan cara.
    Bleh je tulis lagu n jual kt penyanyi lelaki kan?

    0

    0
    • Tokioo says:

      Kau gi lah kabo kt Dato Siti tu aurat ppuan itu harammmmm

      0

      0
    • Anonymous says:

      Suara perempuan tak pernah ada hukum jadi haram ye. Kalau haram, kau memang berdosa bila cakap dengan lelaki.

      Gituhlah nak main hukum tapi tak reti. Hang pegi mengaji jangan asyik duk kedai kopi.

      Dan2la matlamat tak menghalalkan cara. Hang ni acah acah matlamat nak menegakkan kebenaran la katanya? Cara hang pun tak kena la!

      0

      0
  27. tin says:

    Who the hell is she?fynn jamal?kntroversi pe
    dia prnah buat?

    0

    0
  28. Tokioo says:

    Korng sume lau nyanyi masa nangis suara tu sedap sgt ke? Hehehe~

    0

    0
  29. Anonymous says:

    korg rs klu fynn ni g uji bakat mentor aritu mesti dh kne kaw-kaw ngn mas idayu kan??.tone terpesong abis..awk mmg tak boleh nyanyi-mas idayu-..haha..aku rs bkn setakat mas idayu urut2 tekak je terus termuntah..kah kah kah..

    0

    0
  30. switzerland says:

    aku bukan FJ maniac but aku follow dia dr mula jugakla.
    aku rasa dia nangis sebab dia teringat saat2 lagu ni ditulis time tu juna sakit n nak operate tu sbb lirik dia gitu.. kalau perasan setiap kali dia nyanyi lagu ni kat mane2 mmg air mata di keluar.. dia IBU tu je walaupun juna bukan dari perut dia but dia still IBU.. takpe la dulu dia siapa itu sejarah dia lah and dia manusia ada kelemahan jugak takde perfect pun..

    0

    0
    • Anonymous says:

      dah tu suruh la kokping berenti kutuk ibu2 bdk autism yang lain, yg belajar dari google, walau ibu2 tu belajar dari google at least ibu tu berusaha utk anak dia.. jgn sbb dah jd IBU ANGKAT, dia berhak nak kondem ibu lain!

      0

      0
      • switzerland says:

        kelemahan dia sebab lantang bercakap and mungkin dah ditegur. sebagai ibu and IBU ANGKAT pada anak2 saya juga segelintir anak2 autism ape yang keluar dr mulut dia saya pun terpalit sama.. dah suruh dah cik anon tapi MANUSIA kan semua rasa diri sendiri betul ..KAN?

        0

        0
        • Anonymous says:

          rasa diri sendiri betul tu takpe lagi tapi jgn apndang rendah pada org lain. pada ibu autism yg cari ilmu bkn hanya bergantung pada pakar terapi. pada anak org lain yg normal. kutuk anak org lain kuat melawan la, itu la ini la.. kita klu nak tutup kelemahan anak kita, jgn sesekali kita kutuk anak org lain.. pls laaa setiap anak ade kelebihan masing2 x kira la kuat tantrum atau diam x bercakap. dan lagi satu kelemahan dia bukan lantang tetapi bongkak. terlalu bongkak sampai tak boleh tgk org lain lebih.. dah jd ibu angkat tp perangai mcm bdk baru nak up..

          0

          0
        • Anonymous says:

          lagi satu dah jd mak org, hentikanlaa perangai suka maki org pant*t, bab*.. jgn la nak bg alasan melaka in me.. there’s no such thing as u org melaka u suka maki2.. anak2 dgr x elok. kbye.

          0

          0
  31. Wshape says:

    tak kenal siapa dia ni..tapi kejap ni sy baca pautan dibawah, so fahamlah sy lagu ni dituju buat anaknya yg lahir dgn komplikasi jantung..sy percaya anak tu dah di operate pun, tapi sy juga faham komplikasi menjaga anak sebegini selepas operation..tgk gambar latar, si anak dah besar pun, alhamdulillah..penyanyi ni nyanyi lagu ciptaan dia sendiri mengenai anaknya yg sakit, maka logiklah jika dia menangis berjurai2 begitu..as human being, kita akan turut sedih jika kita tahu bait2 lagu merujuk kepada anak kecil yg tidak berdosa..tapi, secara jujur ada baiknya kalau lagu ni diberi pada penyanyi yg boleh menyanyi utk dinyanyikan..agak jelas si emak ini tak boleh menyanyi..jika mahukan tonasi yg mendatar begitu, sy percaya Yuna boleh membawakan lagu ini dengan baik..

    0

    0
  32. tonggol says:

    bagi aku suara dia unik, bukan tak sedap, sape yang kutuk suara dia bagi aku dia tak ada ilmu, org bukan dengar pada suara tapi tone, pitch, mood yang betul. Melayu sakai bangsat yang tak sekolah tinggi mmg suka bagi komen bangang. aku respek FY sbb lirik, lagu dia original semua buat sendiri. Tapi ada yang lagi hina dari anjing kat kat sini siap nk kaitkan ngn anak nak ngata, ape punya keturunan spesies Melayu kau ni. Ada mix ngn babi kot

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau ni mmg anak didik kokping ye, suka bangsatkan org, babikan org, sebiik kokping.. ko tu ade ilmu ke? xkan ade ilmu ko x reti nak bezakan pitch yg betul, tone yg betul, key yg lari, and all? she cant sing, enough said. semua asas vokal dia out. lagu sedap tapi dia nyanyi sumbang? aku xtau la kau ni anak sape, sampai kata org mix babi ape. kau ni adik beradik kokping ke suka maki2 org? mak bapak kau mmg ajar anak2 dia maki2 org eh?? makbapak kau mesti malu dpdt anak mcm ni..

      0

      0
  33. koko says:

    suara macam nak terberak keras pun sedap?

    0

    0
  34. cik manis says:

    lagu lirik mmg perfect..tp suara hancusss! nk sedih jadi x sedih dgr suara..

    0

    0
  35. Mak Jemah Carut Kau says:

    ape ke runsing la uolss ni kepoh citer psl FJ? mula2 kepoh pasal nape dia nangis kt JL?lps tu suara tak sedap la..lps tu kaitkan pulak pasal mak mertua?suami tak bekerja?anak tak sah taraf? hebatlah uollllssss..abg nara bt story pasal “Nyanyian Fynn Jamal Untuk Separuh Akhir Muzik-Muzik Buat Ramai Menangis” jer!!!…tp uollss story mcm LAHAR! pergi mengucap, solat n then pikir “korang ni hebat sgt ke?” kot tak suka pn, tak yah menghanjeng sgt la uolsss…

    0

    0
    • Anonymous says:

      mak jemah pondan gila menjlat bontot kokping! hahahaha

      0

      0
      • Mak Jemah Carut Kau says:

        pandai kau carut mak ye..aku pn xtau sape tu kokping but ko menyerlahkn kegilaan ko tu..ko la kot pernah menjilat bontot kokping hagaknya!

        0

        0
        • Anonymous says:

          sepandai2 aku carut, pandai lagi kokping mencarut.. yg jilat bontot kokping je ckp suara kokping sedap bak buluh perindu mak jemah oiii…

          0

          0
  36. Anonymous says:

    seriously korang kata lirik lagu arjuna beta best??
    better korang dgr balik…
    zaman sekarang ooii mana mai kala jengking dan ular pulokkkk…
    skrg zaman urban duk umh atas langit…
    lirik lagu lullaby sgt yg korang kata best sgt2 tu…haihhh

    0

    0
    • mimi says:

      orang melayu urban mcm kau mmg takkan faham. bahasa melayu tu indah dengan perumpaan. lirik ini cantik.

      0

      0
  37. Anonymous says:

    Seriously aku tak berapa tau sgt pasal FJ ni. Tapi sebagai ibu yg punya anak autism sperti FJ ni, aku dapat rasakan kesedihan dan tangisan dia tu..Hanya org yg ada anak autism seperti kami yg tau perasaan tu… Kalau betul dia silap, doakanlah agar dia tidak mengulangi lagi dan perbaiki diri..

    0

    0
    • Anonymous says:

      fj ckp jgn cari info kat google klu x mampu bayar terapi.. tapi i penah jmp artikel kat google, psl mak yg berjaya curekan anak autism dia dgn menjaga diet seharian. maybe u want to check it out babe.. if dah tau jgn marah i mcm kokping, sbb dia slalu marah ckp dia dah tau semua jgn bg opinion ape2.. i hope u tak mcm tu sbb niat i ikhlas nak bg info. sory klu u pun dah tau artikel tu..

      0

      0
  38. anon says:

    nara ni hipokrit gila..haritu masa isu gambar arjuna sebelah tri yang kononnya merokok depan anak…padahal juna lalu je situ..kemain hentam sekarang nak puji bagai…

    0

    0
    • Anonymous says:

      juna lalu kat org merokok? bagus la, juna dah la sakit jantung.. dulu kokping penah kutuk mak2 org bwk anak pegi tempat ramai org merokok, now dia sendiri pun merokok depan anak. kokping dah berenti merokok belum? harapnye dah la ye.. dah teruk sgt rupa pompuan bertudung merokok..

      0

      0
  39. kiahbndrpenawar says:

    Fyn jamal membesar tanpa kasih syg ibu kandung dia yg meninggal ms dia sek rendah. Bila dia tau juna bakal lahir, dia cipta lagu ni khas utk juna. So klu ditakdirkan dia pergi dulu, at least ada sesuatu bermakna dia tinggalkan utk ingatan si anak. Even dia penah hanyut tp Tuhan hadirkan juna utk dia menjd manusia yg lbh baik. Aku x penah baca komen fb/ig dia sbg satu bnda memalukan fyn, tp dia suka gunakan kisah dia sbg nasihat dan iktibar. Sekurang2nya dia x hipokrit…

    0

    0
    • Anonymous says:

      membesar tanpa kasih sayang mak x membenarkan dia jd manusia suka maki org.. dah2 la tuu.. nasihatkan laa kokping ko tu berenti jd bongkak dan munafik..

      0

      0
      • kawankiah says:

        Yanti yg aku kenal x penah memaki org sesuka hati.. Unless org tu start dulu. Bila dia maki ko? Dlm ni ramai sgt mulut xde insuran, mmg patut pun kena maki dgn fynn jamal hahaha

        0

        0
        • Anonymous says:

          smka ko ngan yanti dulu mmg ajar org maki org lain yg mulut xde insuran walaupun org tu tak maki dia ke? kesian, ajaran sesat rupanye korg blaja kat sekolah ye! bdk yg kene maki pantat kat ig tu sikit pun tak maki dia, asalnye, kokping menangis cam org gila pastu upload kat ig, pastu letak caption ckp semua ni tipu, then bdk tu pun dgn lurusnya komen semua ni tipu, then kokping reply, pantat kau! mmg indahnye bahasa kokping, dia x sedar dia pun diberanakkan dari bende yg dia sebut tu?? bagus betul sungguh yanti ko tu ye… sape yg kata bende ni fitnah, boleh la jmp yanti kat akhirat nnt sama2..

          0

          0
        • Anonymous says:

          10kali aku komen kat sini, satu pun x keluar, siot nara! ohh smka ko ngan yanti dulu ajar org maki org lain pan**t ko kat org yg sikit pun x maki dia ye? hanya semata bdk tu komen secara lurus dan kebudakan2? baru la aku tau! mulut xde insurans mmg boleh kene maki pan**t ko ngan yanti ye?? mak kau dulu ajar mcm tu ye? ni ajaran mak ke ajaran xde mak?

          0

          0
        • kiahbndrpenawar says:

          beria en anon marah..sampaikan mengutuk sek org tula, mak orgla.. jgn sbb marahkan FJ, ko nak fitnah satu sekolah plak.. jgn nampak dosa FJ meman***kan org, x pepasal ko nak kena mntk maaf kt semua pelajar smka pulak sbb fitnah ko kata ajaran sesat. ko x kenal arwah mak FJ, jgn sesuka hati nak fitnah mak org tu yg dh xde. br 10 kali komen xleh masuk dah nak hangin dgn nara. klu 1000 kali ko kena maki mcm FJ kena dgn haters dia yg bajet tau-serba-serbi tu xtaula aku ko jadi camne. jgn salahkan mak ko lak yg x reti ajar ko..

          0

          0
        • Anonymous says:

          eh marah ke kiah?? kahkahkah… ko fitnah aku kata aku fitnah arwah mak fj ye, baca ayat aku balik, jgn suka spin… xyah laaa nak defensive klu betul dia salah. sekarang sape yg bajet serba tau? haters ke fj? ce pikir baik2. dah ko kata patut fj maki org, dah tu aku tanya la sape ajar??? klu aku kutuk smka maknanye aku kutuk diri aku sendiri agak2 laaa.. xde sape ajar suruh maki org, dah2 la nak defensive.. dah2 la nak emo… kbye..

          0

          0
        • Anonymous says:

          anyway, kau ni kwn smka dia yg dia slalu kutuk suka jdkan dia badut dlm kelas/asrama, gunakan dia semua tu ke? klu btul, i pity u k..

          0

          0
        • kiahbndrpenawar says:

          ko yg emo ke aku? smpi suma cter FJ kt smka ko tau, follower sejati btol.. aku pun xtau pape sbb bkn sama sekolah pun. dahla anon. kita doa jela yg terbaik utk FJ. ko mesti lagi tau dia skrg dah mcmana compare dia yg dulu. nnt klu aku jmpa dia aku nasihatkan dia, jgn maki2 org, x baik. ok?. adios

          0

          0
        • Anonymous says:

          ehh bukan ko ke yg emo? berani betul ko nak tegur dia, ko xkenal dia ke?? ko yakin ke aku follower dia?? lagi satu ko nasihatkan dia, berenti la letakkan kebahagian kesengsaraan hidup pada manusia.. salahkan bdk sekolah sbb jahanamkan hidup dia sampai dia benci nama yanti, salahkan exbf sbb ranapkan dia, salahkan keluarga sbb dulu hidup kosong sampai jmp laki dia baru tau erti bahagia.. dah2 laa tu.. bahagia hidup tu bukan di tangan manusia..

          0

          0
    • jemah pkasam says:

      bila dia tiada,kat ‘sana’ hanya doa dari anak yg soleh solehah..nk tinggal lagu buat ape? ntah dgr dia nyanyi x sdih pon,dayang ok la klu nk sedih pun,terbaik mlm tu

      0

      0
  40. bilakakjemahmenulis says:

    honestly kakjem suka lagu ni. mmg lagu ni la memperkenalkan kak jem dgn FJ. ni kan anugerah juara lagu. dgr lagu ni versi rekod mmg sedap habis. sekali nyanyi live, alamak. dah macam ramli sarip nyanyi arjuna beta pun ada.

    0

    0
  41. anti karatz says:

    suara fynn jamal ni taraf budak budak AF yang terkeluar minggu pertama lagi uolssss. dah kenapa baju dengan make up fj malam tu buruk benor. nampak makin tua dah macam ahli sihir pun ada

    0

    0
  42. anti karatz says:

    make up dengan outfit fj macam perempuan ahli sihir uolss

    0

    0
  43. Mat K says:

    cerita dekat CARI tu boleh dipercayai?

    kalau tak betul jadi fitnah, kan?

    fitnah tu dosa tau.

    0

    0
  44. annabelle says:

    personally aku bukan peminat Fynn Jamal. tapi aku tau kisah dia, kisah Juna, kisah dia ada banyak peminat & haters..tp bila baca komen2 kt atas ramai yg pertikaikan suara dia..yes mmg suara dia x sedap tapi AJL tu bukan nya singing competition..AJL tu pertandingan yg memartabatkan lagu..kalau lagu Arjuna Beta tu masuk final, mestila FJ happy sbb dia sendiri yg buat lagu tu..bagi aku x kisah kalo suara x sedap asalkan lagunya sedap..lirik pun bagus

    0

    0
    • Anonymous says:

      AJL is not singing competition?? then wth ade persembahan terbaik, ade vokal terbaik? lagu kena ade penyanyi? mcm mana ko kata buat lagu tp xperlu nyanyi sedap?? lagu perlukan penyanyi and vice versa. klu ko kata suara xsedap xpe janji lagu sedap, baik ko baca lirik xyah muzik dan penyanyi.. jgn in denial!

      0

      0
      • Mak Jemah Carut Kau says:

        Eh ngok! AJL tu stand for “anugerah juara lagu” ape yg ko xphm bhs lg?vokal n prsembahan trbaik tu just extra utk retis yg nynanyi lgu..xkisah la klu syok sndiri mcm Fyn Jamal ke ape ke..klu ko xsuka lagu fyn jamal tu jgn nk carut byk sgt!ckp mcm xtau ujung pangkal ko ni psl AJL..Ramli MS baca sttmnt ko gerenti carut ko balik!

        0

        0
        • Anonymous says:

          ko kenapa meroyan jemah. suara kok ping x sedap x sedap la.. lagu dia boleh tahan tp suara dia cam gampang mak jemah

          0

          0
      • annabelle says:

        lol persembahan terbaik & vokal terbaik tu additional je la anon oiii..
        tp AJL tu yg utama nya pasal lagu..bkn pasal vokal @ performance..
        ko ni penah tgk AJL ke x sbnrnya?
        “mcm mana ko kata buat lagu tp xperlu nyanyi sedap?? lagu perlukan penyanyi and vice versa.”
        ada aku ckp xperlu nyanyi sedap?aku bgtau kalo lagu sedap tp suara x sedap xde masalah..sama gak mcm suara kaki2 karaoke nyanyi lagu sedap..
        asalkan pandai nyanyi..
        ko kene tau beza antara suara sedap dgn pandai nyanyi..
        yg aku pelik manusia kt komen2 ni sume ramai kutuk suara FJ, mcm vokal dia tu penting sgt dalam AJL..padehal AJL ni lebih kepada lagu bkn vokal..x caya tanya ramli MS

        0

        0
        • Anonymous says:

          ko pegi check cara pemarkahan ajl mcm mana, pastu ko bgtau aku vokal penyanyi diambil kira ke tak utk menang ajl? klu ramli ms dgr suara kokping, dah lama kene ludah dahhhhh kokping ko tu.. vokal mmg penting utk jadi penyanyi! tak nak jadi penyanyi, pegi jadi pemuisi cam a samad said.. kbye

          0

          0
        • Mak Jemah Carut Kau says:

          Annabelle, bdk anon tu agknya ‘budak’ sgt..liza hanim nyanyi bgai nak rak sedap xde pulak lagu dia juara.keje ko nk menyentap je anon kan.ke ko kje dgn tv3? terang2 dari dulu TV3 dah canang satu Msia AJL tu utk award lagu yg d best, bkn suara d best! byk lagu lain n suara org yg tak best kt msia ni..ape mslh FJ dgn uollsss..tu yg mak tak phm nok!

          0

          0
        • Anonymous says:

          mak jemah pondan, lagu dgn vokal kene seiring dlm ajl ni, bukan setakat lagu tapi suara out pun xkan menang mak jemah!! pegi la tny ramli ms ko tu jemah meroyan oii! pegi check cara pemarkahan ajl.. xpayah nak budakkan org sgt makcik jemah!

          0

          0
        • Anonymous says:

          masalah dgn fj ni sbb suara dia tak sedap! x paham lagi ke???

          0

          0
      • Reporter says:

        Format Pemarkahan Anugerah Juara Lagu adalah gabungan susunan muzik dan nukilan lirik yang indah serta persembahan unik (gubahan lagu yg berpotensi boleh digubah dgn versatile seperti lagu Getaran Jiwa) menjadikan setiap lagu tersebut layak bergelar juara di pentas paling berprestij industri muzik tanah air. Anugerah Juara Lagu bukan mempertandingkan penyanyi tetapi gubahan lagu beserta lirik yang terbaik dipertandingkan. Namun anugerah untuk vokal terbaik dan persembahan terbaik yang diperkenalkan di dalam AJL ini adalah bonus bagi memberi pengiktirafan kepada penyanyi yang menyampaikan lagu-lagu yang dipertandingkan.

        Sumber dari Harian Metro oleh Ahmad Izham Omar

        0

        0
        • lulu says:

          ye ke vokal x diambil kira? hurmm bukan vokal dlm peratusan markah. mcm tipu je…

          0

          0
        • adik manja says:

          my uncle keje @TV3 bhgian hiburan mmg dr start AJL ni smpi skrg suara tak diambil kira dlm pemarkahan utk jd juara lagu.for example mcm Nurul Ajai dulu.ramai tak puas ht dia org jd juara.lagu biasa2 n suara pn biasa2 gak. ramai artis2 suara sedap n lagu pun sedap yg masuk separuh akhir AJL pn xdpt masuk final.tu biarlah juri yg menilai.dia menangis sendu mcm mana pn, honestly i pn tak berapa nk “IN” lagu tu coz lagu Fynn Jamal tu melodi berulang2.kalau masuk final, i dont know la.

          0

          0
        • Anonymous says:

          entahlaa aku rasa lagu tu sedap, maybe sbb dia main kat perasaan sorg mak. cuma suara dia membuatkan lagu tu fail.

          0

          0
        • adik manja says:

          suara dia smua lagu akn jd failed.mcm lagu 150juta.ape nama bdk tu, tasneem kot.not bad la dia bw lagu tu wpn tak berapa gemar la.tp fynn nyanyi 150 juta?2kali failed.i bkn haters, tp biarlah hiburan kt msia ni diwarnai dgn suara2 yg best skit n penyanyi kena la tau sejauh mana dia boleh nyanyi.bkn syok sendiri.

          0

          0
    • wanAzizahdiliwatAnuar says:

      Ko neh buta muzik ker???..kalau bukan artis dok diam2 jgn komen2….simpan komen tu baca sendiri dahhh…..

      0

      0
      • annabelle says:

        kau ni dh kenapa wan azizah?kau pun bkn artis..
        dok diam2 jgn komen2….simpan komen tu baca sendiri dahhh…..

        0

        0
  45. Ygikhlas says:

    Why do people keep on playing the victim card when the universal rule is YOU CAN ONLY use them once. Beb, sifat kaki merengek ni merimaskan; terhantuk meja, terluka kuku pun nak mintak perhatian, dik— sampai satu tahap, AKU KATA PADAN. Haven’t u heard of the boy who cried wolf?
    fynn jamal, september 19th, 2011

    Please walk the talk fynn

    0

    0
  46. wanAzizahdiliwatAnuar says:

    Suara mcm taikkkk!!..emosi nangis mintak markah lebih dr juri ke..huh..tak sedap langsonggggg…mcm katak nyanyi sampai hujan dlm plaza alam central..ko ingat AF ke nak nangis??..mintak undi simpati..tolong lahhhhh…

    0

    0
  47. wanAzizahdiliwatAnuar says:

    Ape yg sedih pun aku tak tahu….hahahahh….lagu takde jiwa dok ulang2 lirik sama..huh…up skit lahhh…buang skit etnik kuno yg ade tu..hahahahhah…ade hatters nak balas tak??..

    0

    0
  48. wanAzizahdiliwatAnuar says:

    Arjuna beta!!..arjuna beta!!!..arjuna beta….mari sini arjuna betaaa..ohhh yeaahh…mari sini arjuna beta..mari kita kelauttttttttt…lautannn air mataaa…puihhh!

    0

    0
  49. FMN says:

    mesti korang cakap or tanya , “tak perlu lah nak menangis” “kenapa perlu menangis? tak sedih pun?” well korg akan cakap macam tu sebab korang TAK TAHU APA YG DIA LALUI, about her son. You know her name, not her story. so please shut the fuck ass up! siapa2 yg kutuk suara fynn ni tak kenal apa itu SENI. suara dia husky kot. classic. tak baik tau kita cakap pasal orang, suara dia TAK SEDAP macam korg ckap ni pun dia dapat jugal masuk AJL. oh and fyi lah kan, setahu aku AJL ni BUKAN SINGING COMPETITION. dia berdasarkan LIRIK or LAGU tu kan? so thats why kalau singer tu tak boleh nyanyi org boleh ganti. Pls lah, stop mengata orang, ambik wuduk, solat taubat banyak2. nanti dekat padang masyar korg kena cari si FJ ni. Payah tau.

    0

    0
    • Anonymous says:

      tak abis2 jual nama anak utk kesenangan diri. and pls la karatz kokping berenti la maki org fuck la ape, jgn la ikut sgt perangai buruk kokping tu… lepas maki fuck suruh org amik wuduk.. ko ni ade krisisi identiti mcm kokping ke? bwk2 bertobat, nnt anak ko maki2 fuck ko suka ke? sib baik la juna tu autism, xde la dia mengikut perangai mak dia yg suka pant*tkan org tu..

      0

      0
  50. nadia says:

    korang ni tidur sebantal dengan fj ke? kenal bebenar dengan dia….

    0

    0
  51. yat says:

    Bagiku pula FJ cukuplah kuar 1 lagu je, ni siap kuar EP banyak single kuar macam dah lari tujuan asal nyanyi…tambah lagi bila join Hani & Zue nyanyi lagu Projek Radio HOT FM baru ni dengan video siap loncat2 konon muslimah rock buatku terpikir apa la dia nak dari industri ni?untuk dia je ke anaknya atau nak naik nama suami isteri pasal laki dia pun nyanyi dlm EP tu jugak haih!

    0

    0
  52. NoRa says:

    yg kutuk suara Fynn ni dah bertaubat ke? ciptaan Tuhan tu, kau kutuk suara Fynn, kau kutuk Tuhan juga tau. Nora tak sukeeee..

    Fynn nak taubat ke tak tu lantak dia lah. Dia dgn Tuhan. Sekarang cerita kau dgn Fynn ni camne nak kira?

    0

    0
    • Anonymous says:

      skang cerita kau dgn org lain mcm mana? kau bila nak taubat fitnah org kutuk suara fynn jamal seumpama katak?? dah mmg suara tak sedap, nak salahkan tuhan dah kenapa? tuhan bagi suara bukan utk menyanyi!! ni lagi sorg anak didik kokping..

      0

      0
  53. manz says:

    bukan kutuk.. tp dah tak boleh nyanyi.. jgn nyanyi la woi.. buat semak jer masuk pertandingan.. acah2 sore sodap la konon..

    0

    0
  54. Anonymous says:

    KORANG DOK KUTUK-KUTUK SINI, TAKDA EFFECT PON KAT FYNN JAMAL TUH. TAK PAYAH LA KITA MEMPERTIKAIKAN BAKAT DAN REZEKI ORANG LAIN. BIASANYA, ORANG YANG SELALU KONDEM ORANG LAIN NI, KEHIDUPAN DORANG TAK BAHAGIA DAN BERUNTUNG MCM ORANG YANG DORANG KUTUK TU. ACTUALLY YG SELALU BANGKITKAN SOAL ANAK TAK SAH TARAF, SUARA TAK SEDAP NI KALANGAN KORANG JE. SEDANG KAN FYNN SENDIRI TAKDA DOK CERITA SETIAP MASA. KORANG TAKDA POINT LAIN DAH KE UNTUK FYNN JAMAL NI? NAMPAK SANGAT KORANG YG SUKA SENSASIKAN KEHIDUPAN DIA. DAH!!! PI MASUK DAPUR MASAK UNTUK LAKI KORANG LAGI ADA FAEDAHNYA!!!!! NARA NI YG SEBENARNYA ANTI DGN FYNN JAMAL NI.LAMA DAH AKU PERATI. SETIAP TULISAN DIA TAKDE YG BAIK. MELAGAKAN ORANG JE KEJE. SEBAB TU ARTIS SEMUA BENCI BLOGGER HIBURAN NI.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko fitnah nara anti kokping, dah lupa ke nara yg post psl derma juna dulu?? dpt dosa kering je ko…

      ko ni dah ade laki ke? laki ko biawak tak?

      0

      0
    • ANONAMI says:

      MASALAHNYE BAKAT DIA XSEBERAPA KEH KEH KEH. DAN PELIK NAPE NAK BANGGA DENGAN ANAK TAK SAH TARAF? PERLU KE NAK BERBANGGA. YANTI NI ASAL FELDA KAN? AKU ADA KAWAN SEK FELDA HULU KOTA TINGGI NUN PANGAI MEMANG MACAM NI. BENDA PELIK N RARE SEBAB DOK hulu….. :) konon.

      0

      0
  55. Yanti dari joho says:

    Secara jujur, aku ni bukan peminat fynn ni pun. Ada je aku join forum2 yg kutuk fynn ni, and aku sendiri pun pernah buat fake account utk bash fynn and bewak kehkehkeh pengakuan jujur siut. Tp aku rasa biarlah dia nak nangis lautan api sekali pun kat atas pentas tu, lantak la kalau dia dpt masuk final ke hape. Dah kalau rezeki dia tertulis mcm tu. Kpd haters kokping (termasuk aku sekali), kalau nak bash pun, kita point out benda2 yg penting ah, mcm penipuan2/aib2 yg dia bukak sendiri. As stated: 1. FYNN CANANG SATU MALAYA TENTANG STATUS JUNA SBG ANAK TAK SAH TARAF ( SAPE SENGET TAKTAU APA MAKSUD ANAK TAK SAH TARAF TU BAIK KAU GI GOOGLE. JGN MLS MCM BEWAK KEHKEH ) 2. FYNN CUBA MENIMBULKAN KONTROVERSI TTG RUMAHTANGGA ADIK IPARNYA (ADAM HADZIR) BERSAMA ATITA HARIS. KARATZZ KOKPING YG BODOH TULI, KAU SEMUA BOLEH PEGI GOOGLE GAK, CARI KAT FORUM HOKAYYY. JGN MLS. KNP AKU CKP FYNN MCM TU? KAU PIKIR SENDIRI KAHKAH. SEMUA TU KORG BLH TGK DKT IG FYNN SENDIRI. 3.PENIPUAN YG BERLAKU TTG PERCUTIAN BERSAMA KARATZZ DI USS DIBATALKAN ATAS DASAR BOSS DTG ACAH2 NAK PUJUK KAU BALIK KE KAZAKHTAN BALIK. AMBOI KAU SAPE? PANGKAT APA KAU KAT SANA SAMPAI BOSS MELUTUT DTG KAT MALAYSIA CARI KAU BALIK. HAMBUIIIIII. SAPE YG TAK DETAIL PSL NI PEGI LAH KE FORUM. KAU IGT AKU RAJIN NAK ULAS PANJANG2. KAHAK HIJAUUUUU (GAYA ALA2 AZWAN ALI) 4. BYK LG AKU NAK TULIS TP KORG CARI LAH SENDIRI YG SELEBIH TU. BANYAAAK LG PSL SI FYNN NI. Ok chaw

    0

    0
  56. at80 says:

    Ini kan juara LAGU. Bukan anugerah juara SUARA. Kalau suara mmg dah lama Fynn tak terpilih. Tapi lagu ini di tangan Fynn tak mengecewakan… kalau nak suara sedap pi dgr Siti Nurhaliza lah…. tp Siti pun tak nak dah join anugerah juara lagu

    0

    0
  57. lily says:

    Sesiapa yang dah merasai kehilangan ibu atau anak jer yang faham bait2 lagu ni.. yg tak faham tu x payah la mengutuk.. Aku menangis setiap kali dengar lagu ni sebab teringat kat arwah mak aku.. lagu ni memang same dengan ape yg arwah mak aku pesan :-(

    0

    0
  58. Jamal Pak Tongkol says:

    Biarlah Fynn Jamal dgn kehidupan dia.perangai dia yang buruk tu toksah ikut dah le.kot ye ada buruk, itu aib dia.jgn kita jaja aib org.aku pn tak suka suara2 nyanyi malas ni.tp ada jugak yg suka,itu hak masing2 n biarlah.gaduh2 mcm ni, laga sana sini, tak elok juga la.si Fynn Jamal rileks n chill kt luar,tp supporters n haters bertikam lidah kt sini. rmi kt luar tu artis suara tak sedap, ni tambah lg pelakon2 yg cuba nk jd penyanyi.Anugerah yg Allah beri pada seseorang, tak semua org akan menilai dgn baik.sbb apa yg pada diri kita belum tentu baik di mata org. kalau nk bash psl lagu n persembahan, cukup pasal tu je la.rasa tak perlu nk menghukum suara dia mcm2.tak suka dah la.chill bro.tak perlu nk emosi.Layan Pencetus Ummah lg bgus. PNW

    0

    0
    • Anonymous says:

      eleh rileks and chill ke dia? klu dia rileks xde la gigih baca segala tohmahan pastu justify kat ig dia….. Allah bg suara bukan utk menyanyi, so klu kutuk suara tak sedap pun sape suruh dia nyanyi? btw xde sape jaja aib dia, dia yg bukak pekung kat dada..

      0

      0
  59. Anonymous says:

    knp bila nyanyi lagu arjuna beta je fynn jamal menangis..asal nyanyi lagu tu je dia menangis? xperlu kot. memamg la ade kesah di sebaliknya..sepatutnya fynn jamal xperlu menangis time buat persembahan. cukup dgn penghayatan lagu tu hingga membuatkan penonton yg menangis, bukan penyanyi yg menangis.

    0

    0
  60. NICKO says:

    Tahniah diatas lagu tersebut.
    Mungkin kesan dari pengalaman kesedihan yang dialami fynn dan seorang anak kecil yang menghadapi situasi masalah kesihatan yang agak membimbangkan.

    Pada saya lagu ini biasa dan bersahaja.

    0

    0
  61. FYNNBURUK says:

    SUARANYA EIIIII MACAM DAYANG SENANDUNG….
    BURUKNYE SUARA KAU PIN
    MUKA BURUK SUARA PUN BURUK LIPSTIK BURUK LIKEEE SOO ULU ATAS POKOK
    BAIK JAGA JE ANAK LUAR NIKAH (YANG KAU WARWARKAN LUAR NIKAH SANGAT TU) TU KAT RUMAH BURUK KAU DIAM DIAM
    SEBAB PENAT TENGOK KAU KAT TV/DENGAR KAT RADIO SUARA KAU YANG MACAM KATAK PURU MENGUAP SENDU TU

    0

    0
  62. uglyfin says:

    pada saya elok finjamol tinggal dikazakhstan dan berambus dari malaysia
    because she’s so ugly, voice ugly
    everything about her is ugly

    0

    0
  63. Lols says:

    suka lagu ni.. she is talented, tapi not as a singer kut =_=”
    *tak sanggup nak dengar sampai habis*

    0

    0
  64. Sapiah kari says:

    Apa kah lagu lagu org msia masa depan semua akan jadi mcm lagu ni ?
    SEDIH , SENDU dan HIBA MCM NI ???

    Come on la .
    Baik la aku dngr Nasyid dari dngr lagu mcm org nk mati mcm ni ,
    Penyanyi pulak pakai ijab itam plak tu..
    Msia msia .. Hahahahahha

    0

    0
  65. Anonymous says:

    booooooo spin jamal suara xsedap ugly face poyo lebih

    0

    0
  66. lululies says:

    Berdebat utk org yg beri keuntungan.
    tambah dosa sendiri. org yg dikutuk kenyang.

    0

    0
  67. Anonymous says:

    saya telah kehilangan anak buat selama-lamanya..stiap kali dengar lagu ni memang sy akan menangis kerana liriknya begitu terkesan di hati saya

    0

    0
  68. Xde Nama says:

    Assalamualaikum semua.Semoga ceria hari ini.Saya mmg dah lama ikuti blog Beautiful Nara ni cuma hari ni terpanggil untuk memberikan sedikit pandangan.Saya rasa tidak adil kita menilai seseorang hanya disebabkan kelakuannya masa silam,cara mendidik anak apatah lagi suaranya yang tidak mencapai kualiti/piawai yang kita dah set kan.Cara Fynn menyampaikan lagunya adalah haknya.Apatah lagi mengutuk rupanya.Siapakah kita nak menghakimi seseorang.Fynn seorang yang halus dan lembut jiwanya walaupun berperawakan agak tomboy.Apa yang dipersembahkannya semasa semi final itu adalah lahir dari jiwa halusnya sebagai seorang ibu yang amat menyayangi anaknya.Saya tidaklah seorang yang fanatik kepada Fynn,tapi keikhlasannya dalam membesarkan Juna menyentuh hati.Tidak semua orang mampu melakukan seperti Fynn.Mungkin ada cacat celanya semasa dalam proses membesarkan Juna,tetapi ketidaksukaan itu tidak perlulah terbawa-bawa hinggakan rupanya pun dipertikaikan.Saya tidak pandai berbicara,saya hanya seorang ibu kepada 3 orang anak dan tidak ada apa2 kepentingan pun kepada Fynn Jamal.Biarlah Fynn dengan caranya,suaranya dan rupanya.Hinggakan warna lipstik pun dijadikan isu.Maaf semua keyboard warriors..kadangkala ada perkara lain yang perlu kita beri keutamaan.Saya hanya memberikan pandangan..saya pun tidaklah sesempurna mana..wassalam….

    0

    0
  69. markonah says:

    Apasal juna selekeh ye. Muka comot dan rambut xdisikat.
    Anak jiran saya dulu kecik2 rambut panjang mcm juna.
    Bila mak die nak potong die xbagi sbb die ingat die permpuan.
    mesti juna ingat ,juna dan opi adalah jantina yg sama kan. Satu lagi pin,henti2 kan lah CANANG HAL ATITA HARIS DKT IG. xperlu nak komen kat ADAM “KUAT SEMANGAT DAM ADAM KENE KUAT ” . Ko boleh je mesej adam kat wassap dri ko komen kat ig. Lagi satu xpayah asik nak bodek mak mertua lah. Mak mertua ko xkan sayang ko pun sbb ko xberanak kan cucu n zuriat keluarga die… opi masih cucu kesayngan tokwan n tokdad. Juna nan hadoooo

    0

    0
  70. pening says:

    haha kalau psl fynn jamal je mesti komen byk,kat mana2 page la.haha
    seriously setiap kali terdengar lagu ni kat radio or tv,terpaksa alih chanel.sebab sedih sgt.sedih sgt dgr suara fynn ni.xnak biarkan pendengaran rosak.
    psl nangis,hmm memang ko sedih sbb kenangkan anak ko.mslhnye ni mase separuh akhir.final ok la gak mcm all out.haha xdpt nak abeskan video lagu ni terpakse cepatkan
    itu hak masing2 korang nak kutuk ke nak puja fynn jamal ni.tapi aku harap sgt yg fynn jaga juna ni betul2.cuba tengok tomok.die layan anak dia,ajar anak dia.bukan bagi ipad tu 24jam pastu dok rekod je.kalau dulu kat kazakh ko layan anak betul2,main dengan dia insyaallah ade improvement dari skang.bila blk msia baru nak pasan sbb dah ngan opi n dgn budak2 lain.setiap kali dia post video juna,aku sedih.sedih sgt mcm eh bagi aku la layan ngan ajar anak camne.aku mmg respect cara tomok layan n ajar anak dia.

    0

    0
  71. sue says:

    salam….sejujurnya sya bukan peminat fj tp sebagai org islam dan sya syg kan umat islam yg lain sya cuma mntk berhentilah mengutuk or memaki fj…apa yg kita dapat dgn buat mcm tue?..pengikut dia masih setia dgn fj…jgn smpi suatu saat kita terpaksa merangkak jumpa dia utk mintak maaf…Allah mungkin bukak aib dia sebagai pedoman hidup utk kita..mungkin niat dia bg tau status juna sbb dia nak org lain dekat luar usaha utk bela nasib anak2 mcm juna…sya belum kawin n tak ada anak..mungkin sya blm ada naluri seorang ibu…tp apa yang sya tau seorang ibu tak kisahlah ibu kandung atau ibu angkat..selagi mana bergelar ibu pasti naluri keibuaan tue kuat ,rasa nk mempertahankan anak ada…dgn kepayahan yg fj lalui utk besarkan juna mungkin itu yg buat dia mengalir air mata…apa2 pun..doa kan yg terbaik buat fj ,di sisi kita mungkin dia banyak kekurangan tp di sisi Allah kita tak tau…mungkin di sepertiga mlm di saat kita lena dia dia sedang meratap di sisi yg ESA…yg baik kita ambik yg buruk kita jadikan pedoman hidup…klu kita kta fj kuat maki n mencarut kira nya ramai jugak yg sama dgn dia dekat dlm nie bila masing2 sibuk maki dia kan?..to fj semoga niat baik yg dia usahakan Allah permudahkan utk umat islam yg lain semoga Allah ampunkan dosa2 kita…Amin…

    0

    0
    • Anonymous says:

      takde sape maki fj, fj yg suka maki org pant*t, bab*, s*tan.. ko check balik sape maki sape. org tak kutuk tp nak sedarkan dia! jgn ckp suruh pegi direct n email dia, ade org penah nasihat dia dlm email tp kata2 maki yg dia reply. sory to say, fj yg ko kenal bukanlah fj yg semulia disangkakan. she needs to seek forgivenes. and stop being arrogant..

      0

      0
  72. Anonymous says:

    syafinaz selalu ckp singing tu, its a journey of emotion, sometimes suara tak perlu lah perfect sgt, kadang2 tangisan or that vulnerability in the singing and the voices make it even more special…yg penting terasa dik, mencucuk di sanubari…

    0

    0
  73. Anonymous says:

    i fan fynn jamal teruskan mencipta lirik yang berfaedah

    0

    0
  74. pin jemal says:

    *diam*

    Kehidupan..

    Sesuatu yang…

    *hela nafas*

    Sukar dimergerti kan..

    *merenung jendela*

    *hujan*

    *cicah biskut dlm air kopi panas*

    0

    0
  75. Anonymous says:

    seramnyer….

    0

    0
  76. Sape2 jelah says:

    Ehem…nak tambah….Juara Lagu ni bukan pertandingan nyanyian, ni pertandingan Lagu….sape rajin tgk balik kes Rem complain lagu dia xdpt masuk final, tp Anuar Zain yang mase tu baru lagi, dpt masuk dengan lagu Bila Resah…Lagu ni untuk anak FJ, bukannye nak populariti sgt pon….so positif jelah….serahkan pada yang professional je sama ada dia layak atau tak layak untuk masuk JL

    0

    0
    • Anonymous says:

      ngko ni dah ketinggalan zaman ke ape? duduk dlm gua?? asik main henfon mengadap fj gila glamor busuk ati je? dia x dapat masuk la !!! lagu x sedap pon!!

      0

      0
  77. hey orang atas dah kenapa ni ??

    0

    0