Written by AbangNara | September 7th, 2012

Berita pengacara kesayangan ramai, Nurul Syuhada Nurul Ain meletak jawatan tersebar dengan pantasnya bermula semalam. Ramai yang membuat spekulasi perletakan jawatan ini adalah kerana penghijrahannya dan isu daif Bintulu. Ternyata spekulasi tersebut adalah tidak benar sama sekali.

nurul syuhada letak jawatan

Menurut Nurul Syuhada, dia telah menghantarkan surat meletak jawatan sehari sebelum dia tampil dengan imej bertudung. Ini bermakna isu terlepas cakap “daif Bintulu” juga tidak menjadi faktor kepada perletakan jawatannya. Kata Nurul:-

Surat perletakan jawatan telah saya serahkan sehari sebelum saya berhijrah kepada imej sekarang. Saya harap jawapan ini cukup jelas untik menjawab isu mengenai pengunduran saya bahawasanya ia bukan disebabkan kerana saya sudah berhijab dan ianya juga langsung tidak ada kena-mengena isu yang lagi satu itu. Saya sudah memohon maaf secara terbuka di Facebook dan secara langsung di TV3 mengenai dakwaan mengatakan saya telah memperlekehkan sebuah bandar di Sarawak kerana merujuknya sebagai tempat yang daif sewaktu siaran langsung itu disiarkan pada 31 Ogos lepas. Diharapkan orang ramai jelas dan jangan tersalah tafsir dengan apa yang saya cuba sampaikan sebenarnya. Kesemua ini saya anggap sebagai satu kebetulan saja iaitu perletakan jawatan, penghijrahan dan isu siaran langsung yang melibatkan saya itu. Sebagai manusia biasa saya tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan.

nurul

Punca sebenar Nurul Syuhada berhenti kerja adalah untuk menumpukan perhatian kepada keluarga sambil berusaha mendapatkan sarjana dalam bidang tamadun Islam atau psikologi. Kata Nurul:-

Ini adalah keputusan yang saya buat setelah memikirkan tanggungjawab kini bukan hanya pada karier semata-mata tetapi juga keluarga. Semenjak bergelar personaliti televisyen, saya belum pernah berehat panjang dan kini saya mahu menumpukan kepada keluarga dan akan menyambung pengajian dalam bidang sarjana tidak lama lagi, InsyaAllah. Dahulu saya pernah sambung belajar sambil bertugas sebagai pengacara tetapi ia tidak dapat diteruskan atas faktor kekangan masa. Jadi selepas ini saya akan meneruskan hasrat untuk memiliki sarjana, mungkin dalam bidang psikologi atau tamadun Islam

Apa pun, good luck and all the best kepada Nurul Syuhada dalam usaha mengejar cita-citanya selepas ini. Semoga turut dimurahkan rezeki untuk dikurniakan cahaya mata selepas ini. Pasti ramai yang akan merindui kelibat comel Nurul Syuhada selepas ini. Sekali-sekala, buatlah kemunculan istimewa untuk mengubat kerinduan peminat anda. Kredit info portal Murai.

P.S: Kemegahan bangunan Abraj al-Bait.

81 responses to Nurul Syuhada Letak Jawatan Bukan Kerana Hijab Atau Isu Bintulu

  1. amnr says:

    cantiknya dia

    0

    0
  2. anonymous says:

    baguslah tuu.

    0

    0
  3. CMRatu says:

    ok la tu.. penghijrahan ke arah kebaikan.. :)

    0

    0
    • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO KAT TADIKA says:

      kak cham x berkenan dgn sorang pengacara baru lelaki MHI! mcm adik2 sangat!

      0

      0
  4. SI PELIK says:

    PAGI TADI DIA ON AIR KT MHI ???? PELIK2

    0

    0
  5. […] Nurul Syuhada Letak Jawatan Bukan Kerana Hijab Atau Isu Bintulu Jom Usha Yang Bawah Nie Lak!Nurul Syuhada Nurul Ain Mohon Maaf Kepada Penduduk BintuluAbby Abadi […]

    0

    0
  6. orang bintulu says:

    selamat pergi… dah x minat dgn kamu…..

    0

    0
  7. orang BINTULU, Sarawak says:

    berhenti jak lah sia. x eboh berik mcm2 alasan. kamek org bintulu pun dh x maok nanggar muka ko gk keluar. tv.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Sombongnya kamu..

      0

      0
      • Anonymous says:

        org bintulu perasan maju…
        kelantan selalu kena kutuk tp org kelantan releks je….

        0

        0
      • minda tak cukup maju... says:

        korg ni tak habis2 nk kutuk syuhada ni menunjukkan minda korg masih tak maju2 lagi. kalo korg dh terasa sgt dgn statement dia hari tu korg sahut la cabaran n tunjukkan kat dunia yg bintulu ni termasuk org2 dari bintulu ni dh setanding dgn bandar2 lain d msia. bukan dok kutuk pengacara tu mcm la dia dh pegi buat dosa besar kat korg….just for the record….aku pun org swak..menetap n bekerja d bintulu….

        0

        0
      • Nenong says:

        Benar sama sekali. Yg kutuk2 tu mmg minda tak maju. Yg sudi memaafkan tu mmg berjiwa besar dan berfikiran terbuka. Selamat hari raya semua

        0

        0
      • ting tong says:

        ternyata minda dorg yg daif -.-

        0

        0
    • Anonymous says:

      bukan setakat sombong.. malahan bongkak kamu ni.. org tu dh minta maaf pon.. ko bila lagi nk mintak maaf pd dia??

      0

      0
    • hawa says:

      pi gi dahh

      0

      0
    • Anonymous says:

      Orang bintulu bodoh

      0

      0
      • sarawakian says:

        org bintulu x bodoh. its jz d8 org bintulu or sarawakian dh letih dianggap msih tggl di atas pokok, daif etc. but thanks to her cz dh berjaya melibatkan bandar Bintulu walaupun salah fhm jer pun but we as sarawakian mmg dh maafkan sapa2 sahaja penduduk peninsular malaysia yg sering anggap kita org masih tggl atas pokok. to those yg kata org bintulu bodo ka apa ka..hak koranglah tapi jgn nak sumpah seranah etc kt negeri2 yg masih dlm 1 Malaysia ni. :)

        0

        0
  8. wendy says:

    Saya pun rasa offended, tapi saya dah maafkan. Dia tak sengaja. Sudah-sudahlah ‘orang Bintulu’ dan ‘orang Bintulu Sarawak’. Dia sudah minta maaf personally, tv3 sudah minta maaf, dia pun dah resign, apa lagi kamu mahu? Bersyukurlah, insiden dia terlepas cakap itu buat negeri kita lebih dikenali. Kalau kamu masih dengan sikap begini, tak menyumbang apa-apa pada negeri pun. Her mistakes made our town famous, apa pula sumbangan kamu pada Bintulu kita? Stop being ridiculous.

    0

    0
  9. Go Wendy!! says:

    setuju sgt dgn wendy. org2 yg tak abis2 kutuk dia ni, apa sumbangan korg pada bintulu dh? hanya kerana dia tersasul cakap korg nk hukum dia smpai bila2. daripada korg trus nk condemn dia..ada baik nya korg buat amal sikit utk bintulu ni….kutip smpah tepi jln ke. biar bintulu nampak bersih n cantek…

    0

    0
  10. ikan buntal says:

    salute sama kamoo…tabik spring toing!toing!toing

    0

    0
  11. Prince Noob says:

    udah2 le tu menghukum… org dah mintak maaf sudah xpayah nak panjang2 cerita

    0

    0
  12. ........ says:

    nurul nk berhenti..kalau itu ad baik kebaikan wat dia x ap la..berhenti jer..tpi skg ni kan terus terang sy cakap..pengacara tv3 MHI dh x best..kalau nadia ok la gak..tpi y pompuan seorg tu..sape nama dia..x best la ia mengacara..kalau y lelaki ok la gak..

    0

    0
  13. nenetBurberry says:

    kalau dah daif tu mengaku jelah…tak usah marah2….kalau tak nak dicop daif lakukan sesuatu… kelantan kena kutuk memang rileks jer..kata mudurlah bagai walhal setiap cuti, berduyun2 orang pi kelantan…sampai jemlah bandar KB tu… eh datang lah ramai….lagi byk masuk duit ke negeri kelantan…

    0

    0
    • bangkak d nyak says:

      ilek ah bro, apa pulak kes nurul dengan kelantan?sekarang ni pon masalah dia dengan bintulu.sibok jak kitak ya. ala, nurul bukan sengaja pon and i still love her. Sarawakians,please forgive her:)

      0

      0
  14. boni kacak says:

    all the best sis.. dia ni salah seorang pengacara yang sangat saya minati..

    0

    0
  15. gira says:

    ala, takyah la nak kaitan bintulu dengan kelantan.ni kes nurul dengan bintulu, yang korang ni sibok nak kaitkan dengan kelantan apa kes?kecoh jer, Sarawakians tolong la maafkan kakak nie, i pun orang Sarawak.everybody make mistake bah.anang ringat2:)

    0

    0
  16. aku pemaaf says:

    elok lah tu resign…buat kerja lain jer lah..

    0

    0
  17. Isshhh says:

    abg nara ni..iklan salam cinta tu ltk la d tmpt lain ..wat pening kepala sy jer bila nk ke bawah n ke atas…

    0

    0
  18. Sape2 says:

    Siapa rasa iklan aji noh motor kat tepi ni agak menyemak ?

    0

    0
  19. orang kl says:

    bintuluk ni memang pedalaman kan? kalo dah daif tu xkan org nk cakap bandar besar plak? Tah ape2 tu pun nak melenting. Sedar la sikit org2 srawak oiiii

    Btw, tahniah nurul diatas keputusan utk sambung study tu. Pelajaran tu penting utk pstikan kehidupan masa depan kita supaya tak DAIF minda dan duit. Oppss

    0

    0
    • Kedah Mari says:

      Apabila wujud tanda soal pada hujung ayat anda bermakna, anda tidak pasti, bukan? Meh sini ceq nak habaq. Bintulu ni sebuah division (bahagian ke berapa dalam Sarawak pun saya tak pasti). Bintulu ni macam Kuching, Miri, dan sebagainya. Daif? Kalau dari segi entertainment, memanglah Miri menang. Tapi, kalau daif dari segi kehidupannya, I beg to differ.

      -study in UPMKB-

      0

      0
    • marc says:

      semoga puan nurul senstiasa di bawah barakah serta rahmah Nya

      0

      0
    • sarawakians says:

      bintulu tu bandar minyak lerrr pengeluar gas tmpt projek score x kan korang x tau or ko nih kurang info kot.

      0

      0
    • diya says:

      Knp pla kamu kata gitu? Adik saya kerja kat sarawak, dia kata bintulu tak daif..maju apa..pergilah sekali. kan dah dikata, kalau datang satu berita kepada kamu, siasatlah.Jangan terima bulat2. Nanti menimbulkan kekecohan pula bila digaduhkan.

      0

      0
      • longkang says:

        setuju,aku pun pernah keja kat situ 3 tahun,ok je,shopping mall ada,tempat pelancongan ada,rumah mewah pun ada.

        0

        0
    • bujat muka ko says:

      oit orang KL, sik payah ko maok mengomen banyak nganok orang bintulu. ko ingat KL ko ya bagus gilak?maok ku madah jenayah bodo nak dipolah kitak orang ya?boh sampe ku penggal palak ko mun datang sarawak sitok. kalau dah setel, setel jer la.yang ko meroyan ya apahal?bukan semua orang bintulu pun marah kat nurul, i okay jer dah maafkan si kak nurul.mulut ko ya boh loba gilak, cucuk burit kelak.

      0

      0
      • ada ku kesah says:

        bena kata kitak deng..kamek pun sik benci kak nurul mun dah orang polah salah kita maafkan bah. nya ngamuk ya dowh, coba kitak nyuruh nya makan ajinomoto kedak iklan tepi ya, alu waras nya haha!satu malaysia deng oi, ( buat orang kl di atas nun) saye ni orang sarawak jugak, kalau you tak suke, boleh keluar dari malaysia okeh?tak payah nak babitkan soal KL and Sarawak.cian mek nangga kitak.

        0

        0
    • hot says:

      oi orang kl, sebelum ko klaka banyak, ku maok nanya ko sigek soalan.mampu sik ko bayar tol rah KL ya?mesti duit ko habis jak2 nak pake bayar tol ya ko manas hari tok nak?tedah aie haha!..to kak nurul, i still lap you, regardless what those rubbish, trash and etc said bout you, sarawak and KL. stay young=)

      0

      0
    • kin panas says:

      kin panas jgk “orang KL”, hanie & hawa nihh.. u tak baca news ke? atau pekak & buta ngan isu2 semasa.. I am not angry of wat Nurul was said that day.. no offence. but u “orang KL” made me can’t control my rage. jan dok baca gosip hiburan.. belajar sikit.. baca info sikit.. jan jadik tinggal kat metropolitan, tapi ilmu mcm org pedalaman.. mcm takde IT, sumber, books to read.. mana dtg nya kemajuan yg diperoleh malaysia buat LRT, menara petronas, menara KL, highways utk merempit, kalau tak bintulu one of the city that contributes those.. cakap pakai ilmu sikit ek adik, sungguh mmg tak berilmu la u.. skg ni pemimpin2 yg memegang pemerintahan patut terpinga2 dgn kata2 nurul tu.. rasa malu.. cos apa yg sepatutnya diperoleh dr bandar bintulu tidak diberikan pembangunan yg sepatutnya.. where those pemimpin yg sepatutnya memperjuangkan hak dan kemajuan bintulu.. yg cari makan kat petronas bintulu tu kebanyakannya siapa? those yg pangkat2 tinggi dr mana? siapa yg lebih ramai dtg bintulu? tu kena tanya org petronas bintulu sendiri… hope those yg kerja kat petronas bintulu dpt jawab.. then we knw y our ppl susah nak carik makan.. nak kata org bintulu tak berpelajaran, skg ni dah ramai belia berpelajaran, masuk penggajian tinggi.. renung2 kan..

      0

      0
      • hot says:

        betul2..”orang KL” diatas memang komen tak sedar diri. i prefer those yang dok pulau pinang and johor takde kecoh nak rasa modern. i think that KL, pulau pinang and johor are consider competitive in terms of development and honestly pulau pinang and johor tak kecoh nak marah state lain. “orang KL” di atas…..! tak payah la nak rasa best eh, sebab ko sorang, rosak satu warga KL.

        0

        0
    • ESMAIL says:

      orang kl..oii..nie nak gitau..sebab gas n minyak bintulu la ko org kl kaya..sedar tak ko kl tu apa yang ada..sarawak nie masuk malaysia pun jadi mcm lembu dperah susunya untuk kekayaan n kemajuan org2 kat kl..agak2 la nak komen tu..

      0

      0
    • tukang kebun says:

      kite org Btu tak kecoh pun Pembantu Rumah (bibik)…benda kecik jerrr…yang kecoh tu pun tak sampai 1% drp penduduk asal Btu.Nama dah tersasul kan…nak buat camner..ada hikmah di sebalik ketidak sengajaannya tue…Don’t worry kita kan 1 Malaysia….

      0

      0
    • hot says:

      diam la, ko stakat pembantu rumah jer takyah kecoh.

      0

      0
  20. ajinohmoto buat kepala botak says:

    semak giler iklan ajinohmoto kat tepi ni

    0

    0
  21. yang says:

    aku maafkan

    0

    0
  22. bubble safari says:

    aku org swk dan aku x penah pun nk ambik ht pasal apa yg nurul syuhada cakapkan….betul apa daif…mmng byk yg disumbangkan oleh bintulu trhadap kt di msia….tp pernahkah kita (org bintulu swk) sedar trutama yg dduk di kwsn perkmpungan….elektrik/air msh x ada…bkn jauh sgt pun kwsn kpg tu dr bandar bintulu…bandar maju tp yg dduk kwsn kpg hnya brgantung kpd air hujan utk aktiviti harian dan enjin generator utk dptkan bekalan elektrik…jd jgn meroyan sgt bila org kata tmpt kita daif….

    0

    0
  23. zara says:

    Bang Nara, buang la iklan kat tepi yang asyik duk mengekor bile skroll ke bawah ni..pening la..

    0

    0
  24. Anonymous says:

    Hope anda lebih berjaya slps ini.. All the best sis.. :-)

    0

    0
  25. gosipliar says:

    menarik.. cantik betul Nurul Syuhada.. kalaulah dia belum kawin lagi..perghh..

    0

    0
  26. lwis says:

    apa2 sja la

    0

    0
  27. abu dhirar says:

    nurul syuhada pukimak!

    0

    0
  28. shahril says:

    ala, Bintulu mmg daif. apa yg kecoh2sgt? kecoh sebab bintulu tu sarawak. cuba bintulu tu kat kelantan ke, p.pinang ke, selangor ke, gerenti bny la yg sokong ko sis. pe pun, elok klu out dr tv3 suku ni. lg byk kebaikanny. g. luck

    0

    0