Written by AbangNara | October 15th, 2014

Penulis novel ‘Karkuma’, Raja Azmi Raja Sulaiman telah dilarang mengadakan pertemuan bersama pelajar Universiti Islam Antarabangsa Kampus Kuantan pada 18 Oktober 2014 bersempena dengan Hari Terbuka UIAM Kuantan.

Dalam satu kenyataan oleh Pengarah Merpati Jingga, Faisal Mustaffa, antara sebab pihak pengurusan UIAM Kuantan melarang Raja Azmi untuk mengadakan sesi dialog bersama pelajar ialah kerana banyak novel-novel Raja Azmi mengandungi unsur seks dan fantasi melampau.

“Pihak pengurusan UIAM Kuantan juga memberitahu bahawa dalam jawapan pesanan ringkas Whatsapp bahawa “apa faedah bedah buku tu kepada mahasiswa, kenapa tidak buku-buku ilmiah yang lain?” Merpati Jingga juga diberitahu bahawa ia mencerminkan pandangan masyarakat terhadap UIA dan tidak parallel dengan biah UIA.
raja azmiJelas menunjukkan bahawa pihak berwajib dalam UIAM Kuantan membuat pertuduhan yang melulu di mana Raja Azmi juga pernah menerbitkan buku-buku ajaran solat untuk kanak-kanak, buku komik Anak-anak Sidek yang berunsurkan patriotik untuk generasi muda dan skrip-skrip drama yang berunsurukan keagamaan disamping buku novel politik yang pro kepada kerajaan pemerintah. Bahkan novel KARKUMA tidak ada halaman yang memaparkan adegan seks seperti yang didakwa.”

“Kami ingin menekankan di sini bahawa berdasarkan jawapan pihak pengurusan UIAM tersebut, jelas menunjukkan bahawa UIAM Kampus Kuantan mempunyai sekatan dalam membenarkan seseorang itu ‘memasuki’ kampus dalam memupuk sikap matang para Penulis novel KARKUMA, Raja Azmi Raja Sulaiman telah dilarang mengadakan pertemuan bersama pelajar Universiti Islam Antarabangsa Kampus Kuantan pada 18 Oktober 2014 bersempena dengan Hari Terbuka UIAM Kuantan.

Kami juga berpandangan bahawa pihak pengurusan UIAM Kuantan seolah-seolah berperanan sebagai polis moral yang membentuk acuan yang dikehendaki pihak UIAM Kuantan“, terang Faisal Mustaffa selaku penerbit novel tersebut.

Justeru, Merpati Jingga dengan sekaligus menarik balik penyertaan mereka dalam semua program yang telah dipersetujui bersama UIAM Kuantan untuk acara tersebut. Hari Terbuka UIAM Kuantan merupakan acara istiadat konvokesyen institusi tersebut.
raja azmiPada masa yang sama, pihak Merpati Jingga telah mengalih penyertaan Raja Azmi pada 18 Oktober 2014 ke Kolej Matrikulasi Labuan yang mahukan penulis itu berkongsi inspirasi dalam bidang penulisan.

Kami juga membuka kepada mana-mana kampus IPTA dan IPTS yang mahu mengadakan sessi dialog yang sama boleh menghubungi pihak Merpati Jingga bagi mempersiapkan pelajar-pelajar mereka yang berminat dalam bidang penulisan untuk mengadakan forum bersama Raja Azmi Raja Sulaiman.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

46 responses to Novel Didakwa Punyai Unsur Seks, Raja Azmi Dilarang Berjumpa Pelajar UIAM Kuantan

    • amoi says:

      Nara, boleh x jgn siarkan gmbr kakmi pakai riben besar kat kepala tu???pada mata aku, sian tgk dia gitu..

      0

      0
      • Anonymous says:

        apa masalahnya..lawa je pun..
        biar la dia belum tahap opah2 pun..boleh lagi pakai mcm tu

        0

        0
        • Rooney says:

          Setakat komen daripada Universiti Sampah tu Raja Azmi tak kisah lah.

          Lain la UM ke, USM ke, UPM atau UKM ke, busuk busuk pun UITM lah.

          Ini setakat UIAM Kuantan? Hellooooooooooo, no berapa last year Univeristi tu? Entah entah tak tersenarai. Yang masuk UIAM tu pun student student yang terdesak tak dapat masuk Universiti kena reject by other IPTA in Malaysia.

          So, perlu kah Raja Azmi kisah? Ala nak glamer la tu kononnya. Sedangkan Universiti pun taraf kolej yang baru bukak. Pigidah!

          Setakat novel macam tu belum tentu membantu naikkan ranking UIAM Kuantan. Tolongggggggggg lahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh…..

          Universiti Picisan!

          0

          0
        • UM student says:

          kawan aku pointer 2.4 pun boleh masuk kat situ sebab banyak kosong. Bukan nak kutuk….tapi apa kualiti universiti tu kalau terima bebudak pointer 2.4 ?? asal dapat penuhi kauta dah cukup erk ??

          0

          0
        • Idayu says:

          Ada unsur2 seks…bukan suruh budak2 Uni tu bersetubuh buat seks.

          Ya rabbi, Melayu2 camni lah dok jerit2 Malaysia Negara Maju 2020, pandai kan nok..tapi baca novel pasal seks sikit pun dah iman ke laut. Goyah sangat ke?

          Bodoh la punya Uni.

          0

          0
        • ahaks says:

          unsur2 seks..byk kt dlm YouTube…x payah nak berhipokrit sangat la ketua2 dekan. entah2 zaman mudo2 korang, dok beromen belakang dewan kuliah malam2.

          0

          0
        • Aida233 says:

          Kepada UM student says:
          October 15, 2014 at 4:52 pm

          Kadang2 budak2 ni semua pandai, cuma bukan pandai di atas kertas atau pandai mengikut garis panduan yg ditetapkan masyarakat. Peluang pendidikan ada untk sesiapa saja, pointer 2.4 ke, pointer 3 ke… takkan lah sebab pointer 2.4 tu terus dicap sebagai bodoh?

          0

          0
        • rooney bodoh kuasa lapan says:

          kesian rooney kau nie..otak sempit..oii bodoh..artis mcm kakmi(wekk) tak layak ok nak masuk u..nak buat sebagai idola? dia ada phd ke?..coii sgttt..university sampah atau artis n kau yg sampah????apa ada pada ranking kalau keluar2 jadi penganggur..coii la

          rooney Picisan bongokk!

          0

          0
      • hm says:

        ape masaalah ngan riben tu .. ok je aku tengok

        0

        0
        • Lol says:

          Um student, kawan kau yg 2.4 tu dapat sbb dh tu rezeki dia. Yang nak sakit hati kenapa? Budak budak UM belajar hasad dengki dengan Uni lain ke dekat class tu? Kalau belajar dekat Uni lain boleh gerenti ke yang orang tu pandai sangat?

          0

          0
        • OMG says:

          Riben tu takde hal la sis. Yuna pakai lilit towel ala Benggali jual roti…okay plak?

          0

          0
      • Melati says:

        Pada pandangan saya Amoi ni…mesti pernah ..pinjam duit org tapi tk pernah bayar, saya tahu awak saper???utang bayor lah weiii..Amoi..hehe

        0

        0
    • minah jambu merah biru says:

      ape sajeeeeeeeeeeee lah huh !

      0

      0
    • Joyah Bandar says:

      Ape? 2.4 dapat masuk UIA. mana fakta ko dapat ni. Joyah Ex-UIAM. Joyah amek Engineering ok. di tempat keje Joyah ni. Joyah lebih skillful dari graduan-graduan yang kononnya dari ‘Research Uni” tu. kalau stakat tahu teori je tak payah citer la. Kerja takda kena mengena dengan teori pun. Kalau masuk Research U tapi amek kos tah apa-apa pun tak guna jugak.

      0

      0
      • JOYAHTAKBUR says:

        Weii Joyah ko jgn nk kutuk 5 research uni tu aku salah satu student kt situ bangga sgt ke ko tu dpt pujian… takbur!!!and pasal course tu ko rase engineering ko tu bgus sgt smpai nk kutuk org lain amik course lain2… lain org lain minat la Bengap!!!!!!!!!!!!setahu aku engineering student kat msia ni nk fight ngan student dr negara India pon kalah padehal fasiliti kt msia ni lg Ok dr India.. wake up la Joyah!!!!!

        0

        0
      • banggang says:

        Oii Joyah ko ingt kt u msia ni ade 1 kos ke utk satu uni.. Oh abis tu klu bdk dr research uni memang bdk sains la X de bdk sastera ehh???tu la ckp x pkai otak..mcm la bdk engineering bgus sgt speaking pon berterabur skill pon x segah mn jgn nk blagak la engineer kt msia ni pon msia byk yg amik dr luar negara mn kepakaran rkyt msia ni yg bgus sgt??bt bangunan pon runtuh

        0

        0
    • Anonymous says:

      Sedih bila baca rakyat Malaysia kutuk uni di negara mereka sendiri…wake up Malaysian…seharusnya kamu beri sokongan bukan kutukan…

      0

      0
  1. Bodoh La says:

    Seks pun takut…lepas tu jerit negara moden tahun 2020….ayo. Malaysia masih tahap dunia ke 3

    0

    0
  2. bijak pandai says:

    as salam en rooney…awk ni mesti x dpt msk uiam kan..hehe…xkn lah pihka UIAM KUANTAN reply pakai whtapp aje…x logik plak kan…ptt tanya dua2 pihak nara ni baru btol..

    0

    0
  3. cute says:

    iye lahh..kak mi cantik je pun pakai reben ijau tu…kalau dia tak pakai tudung, kutuk2..pakai tudung kanggaroo ckp kak mi selekeh…
    donia2…

    0

    0
  4. Jangan meroyan please says:

    Hahah rooney meroyan mesti sebab tak dapat masuk uiam kuantan kan? Uiam kuantan tu baru bukak and khas untuk budak medic je. Budak bijak pandai. Kalau tengok dari segi rooney ni bercakap, no wonder lah dia meroyan. Opss..

    0

    0
  5. nara batu giling says:

    Rooney jeles sbb dia pmr pon kantoi..adik aku konvo uiam bru2 ni amik biomedic science kt uiam kuantan tu la..dpt anugerah rektor lg ko ada rooney?

    0

    0
  6. lily says:

    UIA Universiti islam, of course la taknak ada unsur-unsur seks masuk dalam. Yang komen konon pasal kemajuan, seks tu membawa kemajuan ke?
    Jangan la komen mcm takde agama dan otak.

    0

    0
  7. anonymous says:

    to UM student,

    Salam, seriously, your comment was really rude. You judged the institution blindly and you dont even know about it.I bet you never be in UIAM environment and that shouldn’t came from a student from one of the prestige uni in Malaysia. Personally, you just showed the world the world that u r very immature. Please reflects back and wish u best of luck.

    0

    0
  8. anon says:

    Rooney & UM student…..Cer gih daftar masuk kat situ dulu sebelum mengutuk. Adek2 aku dpt 9A masa SPM masuk kat situ. Org2 yg mengutuk tu tak tau menahu psl UIA. Ade sorang lecturer QS kat UIA kata dia rela amik bekerja student UIA yg biasa2 drp first class lTM. Adek aku yg wat master kat Uni of Birmingham kata ade kwan dia yg dpt first class Uitm tapi simple english pun tak paham & selalu ganggu adek aku suroh ajar dia. Tak tau mcm mana dia org ‘rate’ uni2 ni. Dari segi ape pun tak tau, Selalunya uni2 lama yg tersenarai kat atas……l dont think they rate according to the quality of education. UIA’s law students’ debaters kdg2 mengalahkan UK punya uni.. So pengomen2 yg betol2 bodoh & tak sekolah tu tak yah lah nak kata mana2 uni sampah… Dari cara tulisan pun dah tau samada seseorg tu sekolah tinggi ke tak, kan rooney???

    0

    0
    • miris says:

      eh eh.. ape yg lecturer u ckp tu same la ngn lecturers i ckp.. although i’m not from IIUM..

      0

      0
    • TUDUNG LECAK says:

      teruknyeww adek ko tuh, dah xnak ajar gtau je la. xyah la kutuk belakang. nmpk sgt xikhlas ngajar. belajar konon tinggi2, tapi akhlak kelaut. sbb tu malaysia makin sick, iq ada eq tade.

      0

      0
  9. semalu says:

    Alah dah besar panjang, ape salahnya dia org ni nak baca novel jenis ape pun. Even porno pun berlambak kat internet, ni kan cume novel yg diselit sedikit unsur seks kira oklah…
    Anyway, “silly rooney”, l think UIA is one of the best uni in M’sia. Gih try enrol kat situ tengok blh ‘cope’ tak blajar kat situ sb majority of UIA’s students are smart, not like you. Adek aku kurang satu A je spm masuk kat situ…

    0

    0
  10. Alveena Yuliaknonova says:

    To UM students n Rooney… Jgn nak berlagak sgt la…
    I student Univ. of Sheffield, UK n I have been here in UK for 3 years until now…
    Based on my observation slame dah 3 tahun I kat UK ni, I can see that students from the top universities in UK like Sheffield, Oxford, n Cambridge xde pun nak berlagak dekat student yg dari low ranking university. We help each other.
    Takde pun nak riak n nak arrogant…
    I cakap ni bukan I nak berlagak I ni student Sheffield tapi I just nak bagitahu yg mentality students kat UK especially mat salleh berbeza dgn mentality students in Malaysia especially MALAYS. I tak cakap sume Malays ok..but SOME. Bile sebut SOME tu, including u guys lah – UM Student n Rooney.
    So to UM Student n Rooney, please check balik komen kalian. Jgn sampai 1 saat, Allah tarik balik ilmu korang sbb korang riak sgt. Ingat, ilmu ialah nikmat yg paling berharga yg Allah bg utk kite. Jgn sampai Allah tarik balik…
    Pesanan utk diri sendiri jg..
    Thank You! :)

    0

    0
  11. Kemek Suhaiza says:

    UIAM Kuantan tahap estet sendu habis, kalo kata pelajar institut pengajian tinggi takkan tak bole nak pikir secara rasional kot setakat baca buku terus merosakkan akhlak? Dorang nih dgn tenaga pengajar seme otak letak kat lutut apa laaa…..At least Kak Mi gak pandai nulis novel seme..cikgu2 kat UIAM Kuantan ader?

    0

    0
  12. Jangan meroyan please says:

    to kemek suhaiza. Estet? Hm estet estet pun budak medic. Kau hado? Cikgu? Sorry lah, level Uni tak panggil cikgu, org panggil pensyarah, okay? Habis kalau uiam kuantan tak bagi masuk sekalipun, tk jejas periuk nasi kak mi kan? Let say lah kau pergi rumah orang, orang tak bagi masuk, takkan kau nak maki org tu? Dh tk bagi masuk, blah je lah. Aduh takkan benda tu nak ajar?

    0

    0
  13. Tudung riben says:

    Eleh semua universiti kat malaysia ni bukan boleh pakai pun. Zaman dulu memang lah UM one of the best in Asia… Sekarang? Dunia korporat tak pandang pun lulusan local universiti2 ni… kalau compare ranking dunia… Sedih ajer… This is why bumiputera law is more harmful than helpful… Tak Kira bangsa apa pun… Kalau sentiasa disuap, macam mana nak build and appreciate the sense of hard work and ambition. Universiti kat malaysia ni terima ajer Malay students walaupun IQ cam terencat akal. Sad but true.

    0

    0
  14. sweety says:

    Ini komen kawan aku chinese kerja di one of the Investment bank. ” for local uni, only those from UM and UIAM who can speak good english. Other than that, aiyo” sambil buat muka jelak. Tapi aku ngk sendiri, budak melayu pandai2 tapi nak tulis email in english ayat berterabur. Kadang2 aku pun gelak. Some of them susah nak dapat promosi. Rugi sbb they all takde confident.
    Sbb tu budak melayu berebut nak masuk government.
    Aku just nak higlhlight je, sama2 kita improve diri masing2.

    0

    0
    • milah sirus says:

      cuba suruh pulak kawan chinese ko tu cakap bahasa Malaysia..lancar ke tidak…org melayu tak lancar bahasa Inggeris dikutuk…org cina tak pandai bahasa malaysia/melayu tak pulak kutuk…dahlah tinggal kat Malaysia,warganegara Malaysia nak hak setara dgn org2 Melayu …tapi bahasa Melayu/Malaysia hancorrrrr!!!

      0

      0
      • sweety says:

        cuba ko check CEO/CIO/COO/CFO kat corporate side bank/investment bank/insurance company/trustee company/corprate finance/pakar dalam merger and acquisition company, top legal firm kat malaysia ni kaum apa = chinese 90% memang diorang conqouer. Aku bukan racis tapi kalau kita english berterabur macam mana nak compete dengan diorang.
        Kalau otak macam ko ni kerja gomen jela tunggu pencen

        0

        0
      • greenday says:

        x kira la lancar x lancar . china kebanyakannya spm A1 .. melayu ??? berapa peratus je A1 . kalau nak di bandingkan dgn china mmg kalah laa … kah2 !!! wat malu je melayu mengaku bahasa melayu sebagai bahasa ibunda mereka … bO0oooo !!!! …. wakakaka !

        0

        0
      • selitashima says:

        Sweety
        ..ko dgn kwn cina ko bole pg mampos….statement paling bodoh…agaknye x pnh jumpe bdak2 dr uni lain kot….aku tgk ejaan english ko pon da smpai china daa…

        0

        0
  15. cik peanut says:

    elok jugak jangan benarkan buku2 kak mi ni masuk mane2 uni kalau ade unsur2 lucah. eh, x pernah plak aku dgr cikgu2 or lecturer galakkan membaca buku2 unsur lucah. setakat boleh dibenteras, kenelah benteras. kalau yang dlam internet tu takkan salah institusi pendidikan gak kot klau tangan sendiri yang gatal g click. nampak sangat yang sokong bahan2 begini di bawa ke institusi pengajian orang yang sama. cuba lah bace buku ilmiah sikit. baru sel2 otak berhubung.

    btw, universiti mana pun anda x menentukan tahap kepandaian anda. samada dlm pengetahuan or nk tulis simple email. ingat kat uia tu semua boleh ckp english? contoh. or semua kat uum tu xleh nk bekerja. or semua melayu x reti ckp english. and semua chinese reti english. betul grammar and fluent. are u really sure? i was working with big four audit firm and i dont think its true. confident jer yang penting

    and satu lagi. kalau fresh grad yang x dapat2 keje x denya fresh grad tu jadi penganggur kelas pertama kalau dia grad dari uitm. contoh ye.

    bye.

    0

    0
  16. Raja Azmi…hurmmm..Kontroversi terlampau..mungkin rezeki dia..
    Doa yang baik2 jew..Best of Luck..!!

    0

    0
  17. sedar untung says:

    greenday oi.. kau tu A1 sangat kah??

    0

    0
  18. otak sendu says:

    Bahasa Malaysia x de harga time interview.. sedey..

    0

    0
  19. Belia negara says:

    dulu aku prnah baca salah satu novel raja azmi
    pasal labah2 hitam mende ntah aku dh lupa tajuk die.
    tgh sibuk baca ada lak adegan si perempuan nih tgh feeling2
    depan cermin melihat tubuh bdn dia tanpa seurat benang
    pahtu die punya duk feeling trus baring atas katil
    tiba dtg labah2 hitam yg ntah dr mana aku pun xtahu lahh
    duk hinggap kat tubuh perempuan nih merayap2 sehingga kemaluan beliau.
    nak tau feeling si penulis nih smbil mengkarya adegan nih engkorang baca lah sndiri novel trsebut . haprakkkkkkk idea si penulis nih. hancor la iman aku.
    mmang nk kene tapakkkkk ngan aku. dr pngalaman aku baca salah satu novel si raja azmi nih,,, die nih trlampau obses utk brcerita mukadimah jimak. klimaks jimak mmang bugimaaaaaaaaaa

    0

    0
  20. Daaa says:

    Rasanya sesiapa yang kondem iium, seriously you’ve never been there. Memang la tak semua org baik tapi jati diri sebagai seorang Muslim perlu dipupuk dari umur muda lagi. Iium is not just a university which produce people who are good in academic, but it’s their job also to shape the akhlak of their student. Betullah, buat apa nak bedah buku yg tak ilmiah? Cer buat benda yang bermanfaat sikit

    0

    0
    • uia student says:

      Assalamualaikum

      Kita ni kebanyakannya umat ISLAM yang bertengkar dalam comment ni….kenapa perlu bising bising di sini. Kita harua bersyukur kerana telah dikurniakan kesihatan dan kehidupan yang bahagia. Ya, kita dari pelbagai universiti di Malaysia tapi tahukah kita ilmu bukan sahaja diukur dengan berapa banyak pointer yg kita kutip atau universiti mana yang kita pergi. Tetapi juga menerusi akhlak uang ditampilkan san dipaparkan kepada khalayak masyarakat Sebagai umat islam….sekiranya sudah terang ada unsur seksual yang mampu menaikkan ghairah dan nafsu pembaca fikirlah sesuaikah untuk dihidangkan kepada pelajar sebuah universiti yg berteraskan agama islam. Sepatutnya bulan sahaja buat UIAM tetapi juga buat semua universiti yg rata rata pelajarnya beragama islam yang memahami agama islam. Di dunia serba liberal memang kita mudah sangat jatuh dalam perangkap hak kebebasan manusia…… bekas penuntut jurusan sains bioteknologi UIAM Kuantan

      0

      0
  21. Meza Emira says:

    salam, boleh saya tahu cara untuk menghubungi Merpati Jingga ataupun Puan Raja Azmi… terma kasih

    0

    0