Written by AbangNara | February 5th, 2013

Di dalam entri kelahiran anak sulung Ning Baizura yang diberi nama Ryan Sky Dalton, ada pihak yang mempersoalkan maksud nama tersebut. Malah ada yang berpendapat nama yang diberi oleh Ning terlalu “omputeh” dan tidak membawa sebarang makna.

ryan sky dalton

Hari ini, Ning menerusi laman Facebook Ning Baizura tampil menjelaskan maksud nama yang diberikan kepada anak sulungnya itu. Secara ringkas, menurut Ning, Ryan membawa makna “kebijaksanaan” , “pintu syurga” atau “wangian“.

ryan

Mungkin ada yang mempersoalkan ejaan nama anak Ning. Menerusi pemerhatian Abang Nara, ejaan di setiap negara di dalam rumi adalah berbeza. Ada kawan Abang Nara namanya dieja dengan “Ahmed” dan bukannya “Ahmad” seperti kebanyakan orang. Diharap dengan penjelasan ini, anda semua akan melapangkan dada.

beautskin

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

195 responses to Ning Baizura Jawab Isu Nama Anaknya, Ryan Sky Dalton

  1. ketot says:

    Buh nama anak IDRIS ke, RAHMAN ke, MUHAMMAD ke kan senang!

    nak sebut pun senang! tu bukannya nak panggil name panjang tu…alih2 panggil sky je!

    #artis, nama anak nak glemer jek!

    0

    0
    • hepigirl says:

      Eh…suka ati die lah ko ni pun…anak die, bukan anak ko! Vangang!!!!

      0

      0
      • Mira says:

        Serius video ni kelakar sgt.. kepada lembu totok omno be end tolong tengok!!!

        0

        0
        • nasi ayam says:

          ryan sky dalton = pintu syurga langit dalton….
          kan cantik maksud nama dia tu…org melayu yg kolot sgt…harus ingat islam terdiri drpd pelbagai jenis bangsa

          0

          0
        • Menyemak says:

          Biasalah Melayu…over-acting menjadi satu sukan. Nama anak orang pun nak kecoh. Kerja la hoi….

          0

          0
        • Olga says:

          kan aku dh cakap org melayu je yg kuat gelabah. katanye bahasa arab tu bahasa untuk ke syurga/akhirat. abis ape kajadahnya org yg ckp english, melayu, cina? pastu ada yg pertikaikan ejaan. so cemana pulak dgn Mohd bukan Muhammad? sudahlah wahai melayu2 caprut.

          0

          0
        • Juliana Banos says:

          sweet jah maksud nama dia…

          kukukata.blogspot.com/2013/02/ekspersi-wajah-ketika-blow-job.html

          0

          0
        • sheila says:

          KEPADA YANG KOMEN… KOMEN ISU NAMA SUDAH TAK PAYAH NAK BUSUK KAN BANGSA SENDIR MELAYU KOLOT LAH MELAYU OVER ACTING LAH MELAYU CAPRUT LAH… HORMAT BANGSA SENDIRI HORMAT DARAH KETURUNAN SENDIRI.. PLZ KOMEN PD ISU YANG DI KETENGAHKAN SAHAJA..

          0

          0
        • Karim Benzema says:

          Mcm nama anak Rossa sikit bunyinya. Rizki Langit Ramadhan..

          0

          0
      • anakayam says:

        sape yg mulut jahatt tuuu…tup tupp esok ning pakai tudung…barulaa nk senyapp mulut tuuu…dasar hati dengki…jeless la tuu

        0

        0
        • Anonymous says:

          aku tetiba teringat berita kt kosmo kisah budak pompuan 11 taon larik ikut boipren dia tu.. ala..yg nama Teratai tuuu… Senang sgt utk aku ingat. Alahai Teratai…

          0

          0
        • Kak Cham Kuat Gosip & Tido says:

          uols nak tau x nama sebenar kak cham?

          Angela Charmaine de Mendoza panggilan Cham je..
          harap xde sesapa nk pertikaikan k. kak cham x larat nk type pjg2 mcm Ning…

          0

          0
        • YANG SEBENARNYA.. says:

          Kategori A :
          Ray in Persian means “wisdom” (which comes from Middle Persian verb Raynitan) and Rayann means “wise” and is a first name given to males in the Islamic world.[1] In the Persian language it also means ‘fragrant herb’ or ‘sweet scented herb’. In Arabic, ‘sweet scented herb’ is Rayhaan. Rayhaan is found in Surah Rahman, ayah 12; and Surah Waqi’ah, ayah 89.[2]Rayan or Rayyan is the name to one of Islam’s Heaven gates through which only the observers of Ramadan would enter on the Day of Resurrection.

          Rayann or Rayhaan ok..
          pronounce and sabdu nyer bbeza k..
          sbb A nyer..contoh sme ngan yg atas rayan @ raihan @ rehan.
          nama ank ning xjatuh kategori atas k..

          lihat plak yg nih :
          Kategori B

          Ryan is a given name in English. It originates from the surname Ryan, which is an Anglicised form of the Irish Ó Riain. While mostly used for boys, Ryan has been used for girls in the United States since the 1970s.
          Rían/Ryan means “little king”.

          Sebutan nyer rian @ ryan ..
          sabdu xsama cam rayyan @ rayhaan k..
          so name ank ning jatuh kategori B.

          begitu lah cerita nyer..

          klw nk bce surah pown kiter slh sebut antara rayyan n rian..
          automatik salah surah tuh..

          tpi xkire ape pown nme yg dberi..
          diharap anak tuh akn mbesar mjadi anak yg baek..
          Aamiin.

          0

          0
        • DAN SEBENARNYA says:

          Kategori A :
          Ray in Persian means “wisdom” (which comes from Middle Persian verb Raynitan) and Rayann means “wise” and is a first name given to males in the Islamic world.[1] In the Persian language it also means ‘fragrant herb’ or ‘sweet scented herb’. In Arabic, ‘sweet scented herb’ is Rayhaan. Rayhaan is found in Surah Rahman, ayah 12; and Surah Waqi’ah, ayah 89.[2]Rayan or Rayyan is the name to one of Islam’s Heaven gates through which only the observers of Ramadan would enter on the Day of Resurrection.

          Rayann or Rayhaan ok..
          pronounce and sabdu nyer bbeza k..
          sbb A nyer..contoh sme ngan yg atas rayan @ raihan @ rehan.
          nama ank ning xjatuh kategori atas k..

          lihat plak yg nih :
          Kategori B

          Ryan is a given name in English. It originates from the surname Ryan, which is an Anglicised form of the Irish Ó Riain. While mostly used for boys, Ryan has been used for girls in the United States since the 1970s.
          Rían/Ryan means “little king”.

          Sebutan nyer rian @ ryan ..
          sabdu xsama cam rayyan @ rayhaan k..
          so name ank ning jatuh kategori B.

          begitu lah cerita nyer..

          klw nk bce surah pown kiter slh sebut antara rayyan n rian..
          automatik salah surah tuh..

          tpi xkire ape pown nme yg dberi..
          diharap anak tuh akn mbesar mjadi anak yg baek..
          Aamiin.

          p/s : mmg betullah di akhir zaman nnty smakin ramai org yg cetek agama tapi act mgalahkan ustaz..mereka akn mmbenarkn ssuatu yg batil.

          0

          0
      • ting tong says:

        anak dia kan..biarlah dia nak letak nama pape pun..tu pun jd isu.. tak kira bahasa ape..asal kan maknanya baik..kalau tak de makna pun, asalkn dia kasi didik baik2.. esok nama anak korg letak pe yg korg nak pun, takde sape pun mrh.. lg dia sbgai ibu tentu lah nk yg baik utk anak dia.. mcm lah nama korg sume de makna baik sgttt…

        0

        0
      • bubblepop says:

        biar la dier..da laki dier mmg mat saleh pn…yg aku xble blah kalo mak bpk melayu dr zmn tok nenek lg tp name anak nk ala2 name mat saleh…ppuuiiihhh!!!

        0

        0
        • ting tong says:

          nama tok nenek dulu lg kdg takde makna dan pelik2 pun ada tp elok je mereka sume jd org yg baik2….

          0

          0
        • idir says:

          oh bubble..aku sokong statement kau…yg mengutuk ni la (anak 100% darah melayu) yg akan letak anak nama qistina/damia/danish…lol..

          0

          0
    • ketot sila diam says:

      adakah nama kau idris, rahman ataupun muhammad? kalau bukan, sila DIAM. asalkan maksudnya elok, tak ada masalah untuk ning bagi nama tu.

      0

      0
    • melayu lah selamanya says:

      mentaliti org melayu. selama2nya layu. org nama fatimah pun diejek nama kampung padahal fatimah tu nama anak Rasulullah, ketua wanita disyurga nanti bersama maryam, aisyah dn khadijah. ini semua nama org arab. tapi bagi org melayu ini semua nama kampung yg diejek dn digelakkan. haih melayu melayu.. patutla tak maju. kesian kesian

      0

      0
    • kentot says:

      engkau besok letak la nama anak kau ikut suka bapak kau. sibuk kat nama anak orang kenapa. dia da bagi penerangan pun nak menyalak lagi. dasar ketot. kuikuikui

      0

      0
    • niki says:

      “Buh nama anak IDRIS ke, RAHMAN ke.. kuntum.. mawar.. maimunah.. musalmah..” xmaju ke depan la.. cuma maju ke blakang.. xgitu..?

      0

      0
    • tah says:

      tak kisah le nak letak nama omputih ke omhitam ke. tapi kalau letak ‘Muhamad’ kat depan kan ke lebih elok

      0

      0
      • Tak Jugak says:

        Taklah, mana ada macam tu. ‘Muhammad Ja’far’ sama je taraf dengan ‘Ja’far.’ Takdenya bertambah elok nama tu sebab ada nama Rasulullah (S.A.W.).

        0

        0
        • Papazola says:

          tak baik ckp camtu..nama RASULLULLAH s.a.w tu lah yang paling byk manusia pakai kerana kita harap keturunan kita sebaik akhlak dan keperibadiannnya..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Istighfar la ‘Tak Jugak’..Sebaik2 insan ats muka bumi ni adalah Rasul junjungan kte Rasullulah SAW..kte mahukan syafaat baginda kelak utk selamat di akhirat..fikir la yg baik2..

          0

          0
        • june says:

          en TAK JUGAK… rosak akidah die ni.. tau x, nma yg ade Muhammad di pangkal, akan di panggil dulu untuk di hisab di padang masyar nanti… byk lg kebaikan letak nama Muhammad… anda kene g blajar dlu, usah dok komen mcm xde ilmu..

          0

          0
    • mariahkari says:

      Ketot, tau x name kiteee semua ni dah tertulis sejak azali lg, termaktub dlm luh mahfuz. Awk jgn pertikaikan name org. Esok2 awak ada anak, org ckp cni kt awk br tahu

      0

      0
    • Missss says:

      Teringat aku kat ustaz don daniyal, nm dia unik jugak, tp berperwatakan baik :)

      0

      0
    • kak bedah says:

      bukan artis jer skrg ni nak bg anak nm glamer2…org biase pun same jer…ko ni mesti blum kawin kan??? blum ade anak kan??? nanti bg nm anak ko bedah yer…pegi google cr info dulu br komen plsss…

      0

      0
    • Mrs.Prihatin says:

      menamakan ank dengan nama yg baik itu sgt2 digalakkan..sbb itu 1 doa setiap kali kte panggil nama ank kte..yg penting maknenye bagus..parent mane yg nk doakn ank die yg buruk2..renung2kn..

      0

      0
    • joyah.. says:

      tak kisahlah nama dalam versi apapun, asalkan nama itu membawa maksud yang baik, versi cina ke, tamil ke, arab ke, melayu ke, versi orang asli ke… Allah tu universal.. semua bahasa Allah paham maksudnya..

      semoga Baby Ryan membesar menjadi manusia dunia akhirat..

      0

      0
    • mak bedah says:

      so kepada sesape yg mengeji name anak die aritu..bek korang mintak maaf!

      0

      0
    • Anonymous says:

      Nama baik pun kene kutuk..macam nama I punya lah baik maksudyer, tapi dari zaman sekolah smpai uni asyik kene perli sebab nama ala2 India dan duk kutuk I datang dari sana. #TypicalMalay sangat.. semua nak dijadikan bahan!!

      0

      0
    • pinky-minky says:

      nak ikut selera ko jee…

      0

      0
  2. erin says:

    Baca komen dia rasa nak puji tp teringat masa dia pregnant dulu ada perform kat pavi as guest artis utk event jam mahal2 tu, siap kiss2 pipi dgn lelaki2 yg selain husband dia, hmm tak jadi puji. tp suara mmg sedap yg tu nak puji.

    0

    0
  3. Anonymous says:

    Ramai orang letak Nama anak rayyan.xjadi masalah rasanya.. Yang orang heran adalah sky.. So xperlu nak tekankan maksud rayyan disini. Tq

    0

    0
    • mahaguru says:

      better la daripada cleopatra…..

      0

      0
    • Anonymous says:

      sky maksudnya langit!!! apa masalah dgn langit?? ko tny uai, dia kata bg la nama bahasa ape pun, janji maksud dia baik.. sekolah kasi abis tu baru kondem org..

      0

      0
      • blacktie says:

        jeles la kot sbb depa tak boh nama anak depa lagu tu.. kakakaka… kasiannn.. ala..lepaih ni hangpa boh la nama anak ada iras2 bunyit omputeh pon..logik la si ning ni nk boh nama anak dia ada bunyit omputeh..dah laki dia omputeh.. koh3x.. kasian la.. nama pon jadi isu..kui3x

        0

        0
  4. Anonymous says:

    Nah, kan dah terkena btg idung sendiri pada sesiapa yg mengumpat nama ank Ning terlalu omputeh! Ni lah melayu….kolot, suka mengumpat, mengutuk pada hal diri sendiri tak nk cerminkan…well explained Ning! Org yg cetek agama aje yg suka mengumpat sbb diorg suka tambah dosa kuang3x..ok lah sekian terima kasih

    0

    0
  5. erin says:

    bila baca komen dia kt atas tu rasa nak puji je. tp bila teringat masa dia perform kat pavi utk event jam mahal2 tu, siap2 kiss2 pipi dgn lelaki2 yg bkn husband dia, tak jadi lak nak puji.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Apsal la org melayu ni sibuk sgt nak persoalkan pasal nama anak org nih.Serba tak kena.Dah sah sah bapaknya omputih,apa lah salahnya dia nak buh nama cam tuh.Tolonglah bukak minda sket,org putih pun bersepah yg muslim,pakai nama mat salleh jugak…still ada makna jugak tapi dlm bahasa diorg lah.Apa masalahnya?
    Cukup2lah nak mengutuk,dapat dosa free free jer…anak dia,lantak dialah.Takkan nak bubuh nama anak nak kena tanya satu Malaysia kut?

    0

    0
  7. anon says:

    Dalam Islam, letaklah nama apa pun, asalkan maksudnya cantik, Allah pandang jugak. Bahasa Cina ke tamil ke apa ke. tak semestinya kena bahasa Arab baru ada maksud yang cantik dan terpuji. Allah tu Maha Besar. Jgn sempitkan pemikiran.

    Masalah orang Melayu. Nama sedap kalau perangai tak melambangkan nama takde maknanya jugak.

    0

    0
  8. cicit says:

    Buh pi la nama salmi ka salmon ka, janji mnjdi hamba Allah yang baik. Itu sudah mencukupi :)

    P/s- nama yang baik sedikit sebanyak mencorak perwatakan seseorang. Insyallah.

    0

    0
  9. pui says:

    eleh..suka hati dea la..dea yang mengndungkan budak tu 9 bulan..suka hati la nk bagi nama apa..nama bagus2 pun..akhlak blom tentu bagus..pui

    0

    0
  10. Anonymous says:

    kepada yg bakal komen di sini..
    kalo ase tak tahu,tak payah komen ape2..
    sbb kbyakan yg komen dkat BN,menunjukan akal masg2..
    diam tak semestinye bodoh..

    0

    0
  11. sunshine says:

    Tapi Sky tu apa? Tak explain pun? Explain more please Ningggggggg?????

    0

    0
    • seha trilogi cinta says:

      sky mksd nya awan yang terpiluuuuuuuu, kan lagu tu dia femesss, sunshine tauk pulak kau,

      0

      0
      • tengku minah jambu merah / biru says:

        sky tu langit bukan nye awan ….ni lagi satu punye bahlol tapi nk eksen pandai huh rosak !!

        0

        0
    • SKy jUice :) says:

      ko buta ke apa??dah jlas2 kat situ dya ckap SKY 2 langit..pndang langit,,ingat ALLAH!!nak dya xplain LBIH2 pe lagi??

      0

      0
    • juju says:

      x de pekdah nye die nk explain kt ko? ko bukan sape2 pon, bukan ko yg bg anak die blanje susu ke duit ke hape..

      0

      0
  12. Anonymous says:

    ala… kalau cina.. nama cina kan.. tp islam.. nama dia john tp islam.. nama dia mike tyson tapi islam.. so what??

    0

    0
  13. klass kaw mariaaa says:

    tahniahhhh…tahniahhh…hebat…hebattt..semOga berbagiaa hendaknyaaa…

    0

    0
  14. nama aku suffian says:

    susah nk org nak baca talkin bila meninggal…

    0

    0
  15. Prince Noob says:

    tahniah sungguh islamik nama anaknya itu… harap ibunya juga akan lebih islamik selepas ini

    0

    0
  16. Anonymous says:

    tahniah ning..anak tu pembawa rezeki..nama tu dah sedap, asalkan ade maksud yg baik..:)

    0

    0
  17. hunny says:

    xpela nama mcm mana pun..hak masing2..
    sky tu xde masalah pun..apa masalahnya dgn langit kan..
    anak rossa pun riezki langit ramadhan..

    0

    0
  18. loli says:

    tula org mlayu.bl name je sibuk bz body kt x islamik la.bl org asing msuk islam name pon nk kecoh nk kna tuko,org bkn masuk melayu tp masuk islam.bl org kwin org asing ank pon nk kna ltak name melayu.sedangkn kat china,russia,spain pnduduk islam x pon gune name mcm kita.pasal isu yg lbih bsr org mlayu xmau amik tau tp bila isu name org mlayu la no 1 busy body.

    0

    0
  19. xoxoxo ~ says:

    Hoi..bukan korang yg beranak ok !!
    suka ht dia la nak letak nama apapun ~
    dasar melayu bodoh !! nak ikut cakap korang jak ker !!
    please lar positif sikit !!

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau ni bangsa ape ha??
      kalo ko pun bangsa melayu..
      mmg menyedihkan la wehh.. mengata bangsa sendiri Bodoh..

      0

      0
  20. green says:

    Sky: my name is ryan sky dalton. Just call me sky.
    Teacher: so what is your religion?
    Sky: im islam

    Next
    Hadi: my name is mohd hadi. Call me hadi
    Teacher:so you are islam right?
    Hadi: yes iam

    P/s—-> sky ka hadi ka, 2 nama yg berbeza. Terpulang kepada ibu bapa. Janji kita sebagai porg islam, be proud as a muslim . Mari kita mengubah ke arah kebaikkan. Amin

    0

    0
    • tengku minah jambu merah / biru says:

      jangan nk eksen pandai lah !!

      0

      0
    • laura says:

      next
      laura: my name is laura. call me laura.
      teacher: so what ur race?
      laura: iban.

      ** 1malaysia….

      0

      0
    • Nicki minaj says:

      Cikgu tak sekolah ke.. Nama pun sah sah la ada “bin”.. Haiyoooo!!!!!

      0

      0
      • cherrina says:

        @nicki minaj, ada ‘bin’ dan ‘binti’ pun x semestinya islam. semua melanau d swk berbin dan berbinti tp agamanye ada yg muslim,christian n pagan. terima
        kasih :-)

        0

        0
    • Dodol says:

      Next
      Paula: My name is Paula Abdul
      Teacher: so, are you a muslim?
      Paula: No, do I look and behave like one?

      Next
      Obama: my name is Barack Hussein Obama
      Teacher: so, are you a muslim?
      Obama: Of course not, I’m a leader of the greatest christian country in the world. I sent troops to Muslim Countries to kill them all.

      0

      0
      • lala says:

        Green kena troll dengan Dodol.. serve u right green

        0

        0
      • hamba allah says:

        ko komen macam org x da ilmu langsung,komen ko menunjukkan otak ko yg sangat2 cetek…x pernah kluar dari msia yer???aku duduk middle east…dah ramai aku jumpa bangsa2 arab yg nama mcm amer,ahmed dan banyak lagi nama yg mcm nama2 org islam..tapi ber agama kristian…dorang letak nama ikut bahasa apa yg mereka pakai..takkan dorang berbangsa arab kena letak nama macam mat saleh kalau mak bpk dorang hari2 ckp arab..UAI pun dah pernah cakap letak la nama anak dlm bahasa apa pun janji makna nya elok..apa ko ingat kalau islam tu kena melayu jer ker islam…dan apa ko ingat semua org arab tu islam??sebelum nak komen tu sila google yer.

        0

        0
    • idir says:

      you are islam?

      bahahahaah

      0

      0
    • Sekaya says:

      mana boleh beri nama mohd hadi….kalau nak namakan anak dgn salah satu nama Allah kena letak Abdul Hadi bknnya Mohd Hadi atau Hadi sbb kita ni adalah hamba kpd Allah swt.

      0

      0
    • Inarah says:

      why its not like this?

      Sky: my name is ryan sky dalton. U can call me Ryan.
      Teacher(if she intelligent) : Masha Allah,..great name,..i know the meaning
      Sky: Thanks teacher ;’)

      kekekeke,..u created the dialog,..came from ur mind,..u know what i mean,..pls change the way u thingking,..im mix too,..always treated like this,..fade up!

      0

      0
  21. petir says:

    dalton tu mende maksudnya…..rayyan….bukan ryan…eja pun nak glamour…

    0

    0
    • tengku minah jambu merah / biru says:

      kau ni apesal??? itu pon nk kecoh kannnnnn macam bagussssssss je !!

      0

      0
      • JHudd says:

        Si petir ni nampak mcm tak sekolah jer, ejaan lain tapi maksud sama dahhhh macam laa jugak in english eat bh melayu kata makan, aduhhh macam ni punya orang pon ader ker

        0

        0
    • Suri anak tom cruise says:

      Bongok la kau ni… Sekarang ni anak2 baru lahir semua nama panjang berjela jela.. Ejaan lagi la. Atuk nenek kau nk sebut pun terbelit lidah.. Kau jeles sbb nama kau sendu kan.. Alahai..

      0

      0
    • emma mengelembong says:

      dalton tu family name husband dia la, takde mengena dgn topik nama anak dia ryan sky petir oiiiiii

      0

      0
    • Amy says:

      Dalton tu kan salah satu nama Husband Ning. Kalau aku tak silap la… Tak kan tu pun tak tau.

      0

      0
      • Aku yang jauh. says:

        Dalton is a surname , when a woman married to a caucasian they follow thier husband surname example Ning Baizura Dalton..or Ning can put it as Ning Baizura Hamzah-Dalton , I’ve been married to Scottish Australia for almost 15 years , since day one for official matter example bank account I have to put my hubby surname on my name example Zulaikha Zakaria-Wallace and our son name is Abdul Rahman Wallace some people think Abdul Rahman is kampung name but for me is beautiful and he still carry his dad side of name ..Wallace…Miss Malaysia ku …peace .

        0

        0
        • mar says:

          on the day of judgement you will be call by father name. not your husband family name.
          marrying caucasian does not mean you hv to take yr husband family name.

          0

          0
  22. bang ali says:

    tetibe teringat kat Feri Anugerah Makmur…

    0

    0
  23. tengku minah jambu merah / biru says:

    ha kan neng dh kasi jawapan nye ..padan muka korang2 semua yg eksen baik eksen pandai eksen alim eksen bagos tapi bodoh nk mampos !!! hahahahahahahahaiiiiiiii !!!

    0

    0
  24. ac n mizal says:

    ini lah mentaliti melayu…cepat melatah,cepat lupa diri tapi bab2 miang n gatal dia la no 1.kita ni siapa nk ckp susah nk nilai nama dia la,bila mati susah la etc…hanya Allah shj yg bijaksana utk menilai semua…letak la nama apa pun yg penting agama islam…Allah s.w.t maha mengetahui…hanya Dia shj yg berhak menilai umatnya bkn kita org melayu ni.kita ni pun di antara umatnya sahaja.islam tu global bkn milik org melayu.islam tdk sempit yg menyempitkn manusia itu sendiri….peace yo….

    0

    0
  25. Nicki Minaj says:

    Cuba anak Mak Iti.. Korang takde nk hentam sampai mcm ni.. Pooorahh!!

    0

    0
  26. Ko kecoh x bertempat says:

    Ni lah manusia yg cetek pelajaran..belajar takat mampu (s) jerk..

    Nama ryan ada dlm arab…
    Aku sendiri bg nama anak ikut arab…semua pelik d dengar…tp bila aku suh buat homework cari nama anak2 aku baru lah terdiam…alih2 yg becok td pilih nama lg hazab dari aku…tp aku komplen plak…sbb itu anak derang mestilah maknanya baik kalau tak takkan dia pilih….

    Kamu fikir kamu melayu wajib letak nama kemelayuan gitew! Lebih afdal n direct ke syurga gitew?

    Kita islam …so nama islam d dunia pelbagai…boleh jer nak guna nama tuh..
    Jgnlah sebutan/bunyi nama yg ko minat tu kemelayuan tp maknanya khinzir …
    Ko pilih jugak sbb melayunya d situ…

    0

    0
    • YANG SEBENARNYA.. says:

      Kategori A :
      Ray in Persian means “wisdom” (which comes from Middle Persian verb Raynitan) and Rayann means “wise” and is a first name given to males in the Islamic world.[1] In the Persian language it also means ‘fragrant herb’ or ‘sweet scented herb’. In Arabic, ‘sweet scented herb’ is Rayhaan. Rayhaan is found in Surah Rahman, ayah 12; and Surah Waqi’ah, ayah 89.[2]Rayan or Rayyan is the name to one of Islam’s Heaven gates through which only the observers of Ramadan would enter on the Day of Resurrection.

      Rayann or Rayhaan ok..
      pronounce and sabdu nyer bbeza k..
      sbb A nyer..contoh sme ngan yg atas rayan @ raihan @ rehan.
      nama ank ning xjatuh kategori atas k..

      lihat plak yg nih :
      Kategori B

      Ryan is a given name in English. It originates from the surname Ryan, which is an Anglicised form of the Irish Ó Riain. While mostly used for boys, Ryan has been used for girls in the United States since the 1970s.
      Rían/Ryan means “little king”.

      Sebutan nyer rian @ ryan ..
      sabdu xsama cam rayyan @ rayhaan k..
      so name ank ning jatuh kategori B.

      begitu lah cerita nyer..

      klw nk bce surah pown kiter slh sebut antara rayyan n rian..
      automatik salah surah tuh..

      tpi xkire ape pown nme yg dberi..
      diharap anak tuh akn mbesar mjadi anak yg baek..
      Aamiin.

      0

      0
  27. Kak Peah yang gojesss says:

    laaaa….biar pi lantak dia la nak bagi name apeeee….. peah tak rasa pun dia susahkan org lain… hambikkkk kooo ning dah jawab….. kecoh & advance sangat mentaliti melayu ni…. peah makan blacan jugak tapi tak blagak bagusssssss cam korang2 ni haaaa….

    psttttt peah pelik la…org dulu nama mengarut jugak…. tak pertikai pun?????ish ish

    0

    0
  28. hihi says:

    Mmg lawak tul la komen2 korang d cni..happy rs d tgh mlm

    0

    0
  29. Sham says:

    maaf kalau saya salah
    tapi dulu time saya belajar fiqh dengan ustaz saya dia ada kata
    nama adalah doa
    xkiralah bahasa apa pun bunyi apa pun selagi ia membawa maksud baik maka ia adalah boleh
    ***kenapa dekat malaysia neyh bila orang bukan islam nak masuk islam mesti tukar nama sepenuhnya?
    yg nama islam-melayu pun belum tentu nahu nya betul

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul tu..kalau masuk je Islam,,sure nama dulu ditanya daripada yang lain…”apa nama islam u? tanya la soalan lain bukan soalan nie…huh

      0

      0
      • lala says:

        Kat malaysia ni tukar nama kepada nama islam bukan wajib. tu adalah pilihan. Memudahkan utk urusan berkenaan melibatkan Islam. Kalua tak tukar pun, takde masalah, xde nye kena denda. Cuma budaya orang malaysia ni, kalau nama melayu atau ala2 arab, assumed as muslim.

        0

        0
    • Amy says:

      Cuba perhati nama Datuk seri Idris Jala…. Macam nama orang melayu kan tapi dia bukan melayu n bukan islam. Tapi berketurunan Orang Ulu beragama kristian. So.. jgn cpat melatah.

      0

      0
  30. JHudd says:

    Ning jangan amik pot sgt komen2 orang yang tak tau aper2 nih, lantak dorang, anyway, very good name for a boy, Congrats!

    0

    0
  31. wak mas says:

    Ning namakan anak ryan tapi hujah yang diberikan rayan, ray, rayhan, rayyan. Adakah R.Y.A.N itu membawa maksud yg sama? Bahasa arab, beza huruf pun buleh membawa maksud yg lain. Kalbu dan qalbu. Nk tak maksud, google sendiri.

    0

    0
    • Anonymous says:

      xpayah nak detail sgt la bai!! klu sebutannye betul, ejaan rumi x melambangkan apa2. huruf rumi x penah diiktiraf pun utk bahasa arab. klu nak arab sgt, jgn guna rumi langsung.

      0

      0
    • rainbow says:

      bahasa arab, beza huruf pn bole membawa maksud laen itu kalau dlm ejaan huruf arab..bkn dlm ejaan huruf rumi..dan cara sebutan tu yg memberi makna yg berlainan..eja rayyan @ ryan, tp cara sebutan sama dan ejaan arab sama, tetap membawa makna yg sama..

      p/s:ejaan rumi betul pn, klau sebutan tak betul, hari2 pgl nama yg tak bawa makna yg betul.. :)

      0

      0
  32. Anonymous says:

    apa sajalah lah korang ni… oklah thu sedap jgk nak sebut… cuba korang sebut nama2 org sarawak yg dah brumur… kekadang korang pun rasa nak gelak…segan nak sebut nama dorang…. sbb nama dorang lagi pelik…
    ada nama gendut
    ada nama kemut
    ada nama punai
    ada nama yg lebih extrem…. yg korang rasa tak patut bubuh nama thu…

    0

    0
    • Anonymous says:

      eh bai..nm orang dulu jgn nak sebut2 kat cni..ke nm engkau jebon?? atau nm lama kau punai@gendut@kemut..nm engkau ke??

      0

      0
  33. Anon anon says:

    So wak mas yang bijak bistari,

    Ryan tu apa beza maksud dia dengan rayyan?

    Kolot nak mampus korang yang bising2 Nama anak Ning ni. Nama korang sendiri belum tentu Ada makna. Aku panggil bodoh karang marah tapi dah memang bodoh.

    0

    0
  34. kunangkunang says:

    bila orang letak nama Cahaya Matahari la, Bunga la, apa la, takde pulak orang nak marah. Letak Sky marah pulak. Serius tak faham. Sky tu langit. Cantik apa nama tu.

    0

    0
  35. Siti says:

    Ya Allah. Sudah sudah la mengutuk. Kita tengok dulu baik buruk diri kita sebelum nak mengutuk orang lain. Sedangkan Allah sendiri tak pernah membezakan umatnya. apa hak kita nak mngutuk dia? Nama apa dia nak bg kat anak dia, itu hak dia. kalau nama anak dia too islamic tp dia and husband dia too english, kita doa kan semoga Allah bg petunjuk utk mereka berubah, bukan kita kutuk mereka. InsyaAllah, dia akan didik anak dia sebaik mungkin. Nama apa sekalipun, susah nak bg talkin ke apa, cara sosial macamana, insyaAllah.. Allah knows what the best for us.

    0

    0
  36. mar says:

    Nie lah jahil.
    Ryan and rayyan beza langit dengan bumi.

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau lagi jahil menjahilkan org. mak kau pun jahil sbb x ajar anak beradab.

      0

      0
    • sham says:

      adakah kita boleh menjahilkan org dengan nama sahaja
      ramai yg bawa nama muhammad tp ramai yg tak tertanggung nama itu
      ..
      pelat dan loghat orang lain2 … sebutn dan nahu lain2 … kita xleh espek sume orang perfect nahu bahasa arab … kalau nama yg diberi bawa maksud baik … kita x perlu la bersangka buruk dengan org lain
      urusan niat ibubapa dia
      biarlah urusan dia dgn Allah
      sbb Allah shj berhak putuskn ketulusan hati dia
      ..
      kita belum tentu lebih baik dr org lain

      0

      0
  37. lala says:

    Alaaa orang cina kat negara China tu, muslim, takde pun tukar nama ala2 arab pun. masih aje pakai nama asal diorang pasal nama asal diorang, dalam bahasa diorang, masih membawa makna yang bagus.

    0

    0
  38. umi says:

    nasib letak sky. kalau dia letak Psy. lagi kena kutuk secara berjemaah.
    aku pernah dengar ceramah masa kursus kawin. penceramah tu kata, org kita ni terlalu taksub nak letak nama ala2 arab. sampai ada yg pilih nama Baqarah. yg bawa maksud “lembu”.

    0

    0
  39. mojo says:

    boleh jadi ketua apache

    0

    0
  40. Nama oh Nama says:

    Kat brunei ada pun org nama Abd Hamid tapi bukan Islam….Dusun, Freethinker.

    kat sabah ada yg nama RASUL Nanuwil… tapi CHRISTIAN

    0

    0
  41. Iris says:

    adoi hai…
    masalah betul la orang melayu ni, apa ada kisah dengan ejaan..kadang2 letak nama2 terpuji pun tapi perangai x betul pun x guna..
    tu tu nama ‘qaseh’ ada makna ke tapi aku tengok berduyun2 orang kita ni nak letak nama ni..x payah la nk kesah sangat dengan nama ‘sky’ ni
    lagi satu aku ada terbaca nama najwa, qistina, batrisyah tu semua ada makna kan n nama arab tapi tu panggilan jin kepada anaknya..haaaa??!!! jawab

    0

    0
  42. Anonymous says:

    it is just a name.. yg korang duk kacau orang dalam pantang tu ape hal… nak complaint pun lepas abis pantang la… dun take “pantang” is easy..

    0

    0
  43. Iris says:

    adoi hai…
    masalah betul la orang kita ni, apa ada kisah dengan ejaan..kadang2 letak nama2 terpuji pun tapi perangai x betul pun x guna..
    tu tu nama ‘qaseh’ ada makna ke tapi aku tengok berduyun2 orang kita ni nak letak nama ni..x payah la nk kesah sangat dengan nama ‘sky’ ni
    lagi satu aku ada terbaca nama najwa, qistina, batrisyah tu semua ada makna kan n nama arab tapi tu panggilan jin kepada anaknya..haaaa??!!! jawab

    0

    0
  44. Iris says:

    adoi hai…
    masalah betul la orang kita ni..kadang2 letak nama2 terpuji pun tapi perangai x betul pun x guna..
    tu tu nama ‘qaseh’ ada makna ke tapi aku tengok berduyun2 orang kita ni nak letak nama ni..x payah la nk kesah sangat dengan nama ‘sky’ ni
    lagi satu aku ada terbaca nama najwa, qistina, batrisyah tu semua ada makna kan n nama arab tapi tu panggilan jin kepada anaknya..haaaa??!!! jawab

    0

    0
  45. Anonymous says:

    ckp pn ckp omputeh dh. malay pls.

    0

    0
  46. musykil says:

    Sky ingat Allah…??

    Betul ke Allah ada di langit?

    Wallahualam..

    pd yang expert bab agama sila jawab saya musykil….

    boleh ke kita ckap cmtu?

    0

    0
    • joyah.. says:

      aduyaiii…slow betullah ngko nih musykil

      Allah ada dimana2 sahaja, cek oit bukannya allah tu tinggal di langit, tak ada siapa tahu allah tinggal dimana. expert agama pun tak tahu… tapi secara simbolik bila kita berdoa pandang ke atas, memohon mendongak kepada allah.. simboliknya.. paham tak simbolik..???

      0

      0
  47. fattyjul says:

    dah tentu2 laki dia omputeh..bkn ank dia nak dok ngn korang pun, x puas hati pehal!

    0

    0
  48. dia says:

    kat dlm dunia ada banyak bahasa, tak kira lee apa bunyi nama anak itu janji makna dia yg baek2. coz kita panggil anak itu dgn nama dan setiap panggilan tuu merupakan satu doa.

    0

    0
  49. mar says:

    sky ingat Allah
    ryan is fragant gate of jannah.
    nie tak baca quran ke?
    Allah is not in the sky. “Allaah it is He Who has created the heavens and the earth, and all that is between them in six Days. Then He rose over (Istawaa) the Throne (in a manner that suits His Majesty). You (mankind) have none, besides Him, as a Wali (protector or helper) or an intercessor. Will you not then remember (or receive admonition)?”
    Ryan dengan Rayhaan beza makna makna dan sebutan. tak dengar quran ke surah ar rahman. Allah ckp Rayhaan not ryan.

    [al-Sajdah 32:4]

    0

    0
  50. mak lampir says:

    lucu la sape yang kontroversikan nama anak ning ni…
    associate mak kat opis french dik oi… xdek pkai nama melayu bunyi arab2 lgsg xdek.
    even we have chinese muslim from china nama Xie szu zen. ape makno ek pon mak xtau…yang pasti mereka solat 5 waktu.
    bg mak xde kontroversi pon.

    0

    0
    • Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

      nak buat camna mak lampir oii…dah melayu punya otak mmg mcm pprt….so pathetic….

      0

      0
  51. Anonymous says:

    whatever la, artis kan…

    0

    0
  52. peah gossip says:

    sebok cakap nama org. nama org yg kutuk2 tu ade makne ke?? wakkakaka

    sudah ler.. janji nama maksud baik.. ok la tuh.

    0

    0
  53. Anonymous says:

    Rayyan mmg salah satu pintu syurga..tapi sebutannya adalah “Royyan”..kalau sebut Ryan atau Rayyan (ejaan baku) dah tak menepati maksud..terpulang pada masing2 nak bagi nama anak apa asalkan bukan nama2 yg tak bagus..

    0

    0
  54. anak aku pun nama rayyan la says:

    walaupun ejaan nye berlainan tapi maksudnye tetap sama…mcm abg nara kata la setiap negara tu ejaan nye berlainan…apapun nama itu mempunyai maksud yg sangat indah…

    0

    0
    • Anonymous says:

      itu la maksud saya..sebutan kena betul tak kisah la nak eja mcm mana pun..sebutan betul, makna pun sampai..

      0

      0
  55. Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

    alahai….low kelas nya mentaliti melayu caprut PPRT nie…setakat nama mcm mat salleh pun nak kecoh…ramai je yg nama mcm bukan melayu tp melayu islam…no big deal…dasar duduk flet pprt…otak pun tepu mcm dinding flet yg dh tepu x bercat bertahun2…

    0

    0
    • sheila says:

      MENTALITI MELAYU CAPRUT?? Bangsa sendiri tuh kan, tolong la komen dengan berhemah sikit.. JANGAN KUTUK DAN HINA BANGSA SENDIRI.

      0

      0
      • Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

        sedih laa bangsa sendiri punya tahap pemikiran mcm ba.bi2 sakai duduk hutan….bangsa lain dok ketawa je tgk kebebalan org melayu mcm korang ni (yg dok komen nama anak ning)…

        ada aku kesah aku kutuk bangsa sendiri????? kalau dah caprut nak buat camna…dasar pprt…

        0

        0
    • Ada lu Pikir? says:

      Hentam bangsa sendiri ibarat ludah ke luar tingkap kereta, angin punyai pasai, masuk balik kena muka.

      0

      0
      • Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

        nak buat camna mmg dh bebal sekor2…buat malu kaum lain je..pemikiran masih dlm tempurung…sampai skrg pun masih dok merangkak…bangsa paling kaya didunia pun dikuasai oleh bangsa lain…kalau ada pun bangsa sendiri, tu pun bukan pure malay….xmalu ke?

        Dolton Bibiana Layola Al-Islam says: think out of the box…

        0

        0
  56. Anonymous says:

    melayu bodoh..

    0

    0
  57. Anonymous says:

    Kesian anak Ning..langsung xdpt nama Islamik,nie letak nama Omputih..boleh confuse tau ….Kan elok kalau letak Nama Muhammad..bru la nmpk islamik sikit..Peace

    0

    0
    • Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

      ni sekor lagi mentaliti tahap sakai dlm gua…sampai bila pon ko takkan maju anon oii…

      0

      0
    • Ano says:

      Try google dan cari Ryan. Bunyi jer same dengan Rayyan. Maksud tak sama pun.

      0

      0
      • cacicu says:

        Kalu dah mulut kita baku ni, takde nye nak tanwin kan huruf Ya / Y tu. tetep jugak sebut ryan instead of RaYYan. haha. lols.

        0

        0
  58. NurCahaya says:

    tapi kan, ni juz nak tnye jelah sbb saya tak tahu. Ejaan tu bukan penting ke? Yang kak ning cakap rayyan, rhayyan, but not RYAN. Analogi nya sama lah macam Mariam, ibu Nabi Isa A.S dan jugak Maryam, yang orang2 Chrishtian puja tu.. Sebenarnya ia adalah orang yg sama tadi Ejaan nama membezakan.. Bukan kite dh di ajar ke bile bace Quran kene betul, ejaan dan sebutan kene betul sbb kalau tak betul, maksunye akan berubah. Juz saya curious kat situ jelah. Kalau xde ubah maksud or effect takpe lah. sbb kak ning cakap Rayyan adalah salah satu nama Pintu Syurga bg orang yg berpuasa, then ejaan yang lain, maksudnye jugak terus berubah.. So camne tu? ejaan Ryan tu mksnye pe eh? by the way ape pon, semoga Ryan Sky Dalton menjadi anak yg soleh dan taat kepada perintah Allah dan kedua ibu bapa. Amin.

    0

    0
  59. Anonymous says:

    Just by looking at the sky you think of god? Cmon Ning, God is Everywhere and you can do better than that. but to each its own babeh!

    0

    0
  60. Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

    yg nama islam seislam islamnya pun perangai mcm whore, mcm hanjing….so no big deal kalau nama org tu xde unsur2 keislaman…yg penting hati,…

    kesian melayu totok low kelas pprt

    0

    0
  61. Anonymous says:

    perangai tu terletak pada hati,pembawakan diri dan ajaran,bukan pada nm..ngok,ei xpaham aku.

    0

    0
  62. Mak Bidan says:

    Ikut suka hati hang lah Mak Ning oi…

    0

    0
  63. zikri says:

    kan untung kalo kak ning boleh bagi hujah mcm tu pasal hukum pakai tudung ke, ape2 yg lebeh berpekdah.. hehe

    0

    0
  64. Mem Aleloya Kue Lapis says:

    Amboi, kemain lagi cendakiawan-cendakiawan Malaya komen nama anak orang. Jeles lettew! Bahasa je barat. Maksud nya masih disitu lagi. Sian orang yang tak pandai omputeh ni, pasal nama barat pun nak jadi issue. Erkkk.

    0

    0
  65. cacicu says:

    adew adew sajew. ahahaha. Biarlah anak orang jemahh oiiii

    0

    0
  66. Abby Abady says:

    nama macam ni semua haram

    0

    0
  67. Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

    korang yg nama pure islamic nie solat xpernah miss ke? jgn2 tak pernah solat langsung….puasa pun tonggang langgang agaknya….mengata org lebih,diri sendiri tu cermin dulu la yea…

    Dolton Bibiana Layola Al-Islam says: sembahyanglah anda sebelum anda disembahyangkan

    0

    0
  68. kiah keembong says:

    bising la org2 melayu nih..

    0

    0
  69. Dolton Bibiana Layola Al-Islam says:

    oklah, i nak balik dulu, drebar dah tunggu kat bawah tu….esok berdebat lagi…harap u all x serik lah yea…bye bye

    Dolton Bibiana Layola Al-Islam says: kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai

    0

    0
  70. Pendapat saya says:

    Pendapat saya…dalam Surah Al-waqiah tu Raihan…bukan Rayyan or Ryan. Begitu juga dalam surah Ar-Rahman…wallahuallam.

    0

    0
  71. jurai jemarai says:

    ada pesakit kt tempat hospital aku, nama penuh dia Muhammad Salihin yg bermaksud “yg terpuji, yg soleh” tapi dia nak mkn daging babi. Kalau tak kasi, dia nk mengamuk satu ward. Jadi, kesimpulannya… APA ADA PADA NAMA???!!!. kalau mcm mana baik pun maksudnya, tetapi bila dh besar, perangai mcm haram jadah, buat apa!

    0

    0
  72. CIK E says:

    nama org indon pom pelik2 jgk,contohnya anak rossa namenye rizky langit ramadhan..LANGIT jgk kn?yg penting pmbentukan akhlak anak tu nanti.btw,smoga ning baizura didik anaknye mnjadi anak yg soleh :)

    0

    0
  73. ethan says:

    typical maleis… sudah bapa dia orang putih..

    0

    0
  74. lol says:

    Bagi je name anak Beautifulnara…beso2 kuat main blog gosip…

    0

    0
  75. mia says:

    ada apa dengan NAMA? paling senang cuba korang p tengok penjenayah2/pesalah kat penjara, nama2 yang indah dan maksud baik2 pun semua ada kat sana. biarlah bagi nama apa pun yang penting didikan baik yang dituntut.

    0

    0
  76. mar says:

    Lantak org nak kasi nama apa. Tapi kalau dah kasi nama lepas tu ckp nama tu dalam quran adalah saty pembohongan pada Allah termasuk dalam dosa besar. nie lah bila org jahil agama tapi act mcm knowledgable. nampak sah tak baca quran.

    0

    0
  77. Anonymous says:

    nak name glamor n ke english-an.. taruk Muhammad kan senang dan sedap.. artis biasa la..

    0

    0
  78. aishahakim says:

    pe la korg nie…aku terasa nie
    biarlah ning bg name best kat anak die…
    name anak aku pn ryan gak…
    sume 2 sekadar ejaan dlm bahasa melayu je….
    jnji de maksud yg bagus itu sudah cukup…
    islam 2 kn mudah…

    0

    0
  79. Malaysian says:

    This isn’t your problem to question one’s decision to name his or her child. Seriously? Get your ar*e off and do something better for yourself and your family. Malaysians like gossips so much and when people say that Malaysians are lazy, it will go directly to the front page of national newspapers in bold font ‘Racism’. His father is a white to begin with, not a Malay or an Arabian even though her mother is a Malaysian. Of course the father wants his child to bear his English surname name.

    0

    0
  80. sham ana says:

    islam itu mudah dan indah
    janganlah nak di persulitkan
    islam itu flexible
    ….
    cantik apa nama anak Ning tu
    ada syurga
    moga anak dia jadi ahli syurga
    ….
    pada yg bertanya
    “knapa tgk langit ingat Allah?…Allah ada kat langit ke?”
    jawapannya mudah
    bila kita melihat sesuatu yg indah maka kagumlah kita akan kekuasaan Allah
    sbb itulah kadang2 kita perlu tengok keindahan semulajadi dan mengagumi kekuasaanNya dan betapa kerdilnya kita
    (nanti mesti ada yg komen nama xletak forest,lake,mountain or etc??)

    kan ada banyak peristiwa di ceritakan tentang langit
    sperti isra’ mikraj perjalann Rasulullah ke langit
    .
    n moga saja nama langit mbawa maksud anak Ning akan jd anak soleh dan tiada hijab amalan dan doanya diangkat kelangit kan?
    be positive
    think positive
    pray positive utk diri kita dan org lain

    0

    0
  81. idlan rayyan says:

    alorh. kat ganu ramai je nama rayyan. ryan. same ah tuuu. its just a matter of ejaan je.

    0

    0
  82. adik says:

    belum pun tengok dunia…dah kena comen pasal nama dia….nasib adik bukan anak artis..

    0

    0
  83. z says:

    if Rayyan yang membawa makna “kebijaksanaan” , “pintu syurga” atau “wangian“….ryan mmg x la..

    0

    0
  84. Anonymous says:

    Ya Tuhann susahnyer jd public figure kt Malaysia nie sampai nak kene buat explanation sampai mcm tu.. Why make it so complicated.. Anak dia, family dia suka la hati dia!. Nama je Islam.. Islam sangat kah kamu dgn nama yg kamu bawak tu???

    0

    0
  85. nana says:

    pemikiran kne terbuke kawan2 oitt..jgn kolot sgt,..ingat name islam je..same dengan name typical malay name ke? try open ur mind,..usha gossip pandai cube bukak google g google name org islam satu dunie,..haiyya,..pastu g lah kawan2 dengan forener islam,..kt malaysia ni belambak forener islam,…sedih tol

    0

    0
  86. huk oloh says:

    Lawak lah orang MELAYU ni..

    Bagilah sebarang nama pun pada anak-anak asalkan bermaksud yang baik.

    Sekarang ni, kalau orang peluk ISLAM pun tak perlu tukar nama.

    SEBAB apa?? asalkan nama dia sudah mempunyai maksud yang baik-baik, tak perlu lah tukar. Buat apa.

    Nama bukanlah hiasan semata.

    Nama itu doa.

    Jadi tak salah Ning leak nama anak dia ryan… Walau dalam bahasa apa pun ia… Asalkan mempunyai makdus yang baik.

    Ada faham???

    Mentang-mentang sebab anak dia nama cam omputih kau kata tak bagus.

    Habis trend orang MELAYU skang ni letak nama anak yang KEMELAYUAN macam

    BUNGA la, ARJUNA, KASIH… itu bagus pulak???

    Kan same je…

    0

    0
  87. Amier says:

    Nama Ning Baizura atau lebih sedap didengar Ning Bazooka, nama anak aku syorkan
    Ryan Bazooka Dalton, tapi hanya pistol biasa atau bazooka sianak tu belum tau lagi, bapanya kemungkinan besar bazooka.

    0

    0
  88. hamba allah says:

    well i asked the scholar on islamonline.net and here’s the info he gave me about the said topic :

    “In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.”

    All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

    Islamic rule in naming a child is that any name is acceptable as long as it has no un-Islamic connotations or bad associations; it does not have to be an Arabic name as long as the meaning is acceptable.

    0

    0