Written by Bella | November 5th, 2016

Semalam, peringkat separuh akhir Muzik-Muzik 31 telah berlangsung dan salah satu lagu yang bertanding adalah Hancur Aku nyanyian kumpulan Estranged dan Nur Fazura.

fazura-1

Sekali lagi Fazura menjadi mangsa kritikan netizen yang tidak berpuas hati dengan persembahan beliau semalam.

Menurut mereka, nyanyian Fazura agak teruk dan ia menjejaskan peluang untuk kumpulan Estranged mara ke peringkat final.

Berikut antara komen netizen di Twitter :-

komen-1 komen-2

komen-3 komen-4

Malah, persembahan semalam turut mendapat perhatian pengarah Michael Ang yang mengatakan seorang pelakon tidak perlu menceburi bidang nyanyian. Orang ramai percaya “tweet” Michael itu ditujukan buat Fazura.

 

Apa pula pendapat korang? Betul ke lagu berkenaan hancur apabila dinyanyikan oleh Fazura?

87 responses to Netizen Kritik Nyanyian Nur Fazura Di Muzik-Muzik 31

  1. Odah de oditer says:

    Kannnnnnnnnnnnnnnn

    2

    1
    • Kiah says:

      ni bukan setakat hancur.. tapi lebur!

      41

      1
      • Anonymous says:

        Saya kasi satu bintang sebab wlapun vokal dia mcm nyanyi kat bilik air je standardnya tapi hakikatnya masih tak berputus asa! beauty with over confident gituuu.

        26

        2
        • Org Sabah says:

          To Estrange…why why whyyyy?? Stop hiring or featuring a wannabe singer. Time to hire a real talent or artist. Thanks.

          35

          0
        • reporter murai says:

          nok, siti yg bbelas-belas tahun pernah nyanyi kt albert hall london pun xde nk over confident pelbagai. yg ko, suara dh ler terkepit ..nyanyi kenduri kawin pun x lepas konpident lak tu naik pentas F1. aduhhh..sudahlah faz hoi. bpijak lah pada bumi yg nyata. kesian tengok ko ni nok. sejak putus cinta sama tmj ..dh mcm x keruan. sume job ko nk sapu…

          27

          0
      • Kah x3 says:

        Yanna Nick, Fazura, Ayda Jebat, Finn Jamal dan Elizabth Tan….ada kelas tersendiri.

        Kelas… Cap Ayam!

        61

        0
    • Okbai says:

      Mcm karaoke. Teruskan berlakon ye Faz.

      10

      1
      • Anonymous says:

        Inna lillahi wa inna ilayhi raji’un ….untuk kerjaya Fazura sebagai penyanyi.

        27

        0
      • michael hang li poh says:

        berlakom pun dah tau…filem langit cinta pun flop. pergi beli hijab..jual hijab online je.

        5

        0
    • Lopah says:

      Tengok Dayang nyanyi..senang je keluar suara. Merdu ada, lemak ada, serak ada, …cukup perisa. Tengok Fazura nyanyi rasa mcm nak tampar je. Suara lekat celah tekak. Tawar, hambar, mendatar, terketar-ketar …nak lontar vokal mcm perit sangat.

      52

      0
    • minah jambu says:

      babtu smlam muzik muzik tkde yg terpileh pasal penyanyi nyanyi tk bagos semua hancur ! sikit aje yg nyanyi bagos ..next week baru ada yg terpileh pasal next week punye penyanyi semua bagos2 n baru ada persaingan…mintak2 dayang tak terpileh lah pasal lagu dia semua lembek2..

      0

      10
      • minah jamb says:

        ishhhhhhhhhh

        0

        1
      • minah jambu says:

        eh apesal ni kaler minah jambu skejap pink skejap ijau ishhhh ni mesti bang nara punye pasallll bang naraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!!!! mana engkaaaaaaaaaaaau bang naraaaaaaa..!!

        0

        1
    • palatau says:

      WOI MICHAEL ANG! Jangan over sgt la..nmpk sgt ko saja nk hentam fazura sbb ko kan team lopak blakon drama sndu hancur publisiti murahan
      mmg la nyanyian dia xsedap mcm dayang tp at least bila dgar tu tak la lari jauh dr recording..lagipun estranged amik dia pon sebab nk kelainan..mmg la dia pelakon..bukan penyanyi
      masalhnya ad ja yg penyanyi tp malam tu bila nynyi live xla sedap mana pon
      jangan prejudis dgn faz..janna nick suma..at least diorg try..
      dah2 la tu dgn drama sendu terdesak

      5

      16
    • Anonymous says:

      Fazura, please stop humiliating yourself. As an actress, you’re kind a good actress but as a singer, you’re suck.Please.

      7

      1
    • Haikal Hanafiah says:

      OK JE. CUME ADE PART KENA BAIKI SKIT AND PRACTICE LG. ORG YG X BLAJA BIDANG MUZIK JGN BLAGAK PANDAI & KOMEN LEBIH. MEH G KELAS MUZIK NG SAYA. JANGAN JADI LANCANG & MULUT BECOK JUAL CERITA MACAM MAKCIK2 AKAK TUA SUKA SUKA BGOSIP BCAKAP LEPAS BUKAN2. SEBAB TU JUGA ADA JURI PROFESIONAL MENILAI. KALU JURI ORANG BODOH BERLAGAK PANDAI KAN JADI LEN. AYDA JEBAT BLEH NYANYI PENCURI HATI LIVE DGN BAIK. TGK VIDEO NIm.youtube.com/watch?v=FOMj6_Np-tQ . CUMA KESILAPAN DIA IALAH INGIN MJADI SPT PNYANYI KPOP IAITU 30% NYANYI LIVE & LAIN BGANTUNG PD SUARE MINUS ONE. SY RSE DIA BUAT BEGINI SBB FOKUS PD TARIAN. KLU TARIAN BYK MOVE MMG SUARE ADA GANGUAN. SBB TU DIA BDIRI TEGAK UTK DPT SUARE BAIK(RUJUK LINK VIDEO SY BRI). SEKIAN.

      2

      0
  2. Anonymous says:

    Aku tengok oke je suara dia.. Lg satu, jgn la mindset korg asyik nk jatuhkan fazura..

    11

    34
    • Anonymous says:

      Dah mmg x sedap… tawar. Takde merdunya. Korang ni tunjuk baik pulak. Sudahlah, kalu mcm ni industri seni mmg hancur lah!

      20

      0
      • azmeer says:

        kerna org2 mcm kaw ni la industri muzik kita makin hancur. tolong lah. agak2 la kalu nk kipas pun. bukan baru kelmarin layan muzik2 tv3

        12

        0
    • susher says:

      ko Fazura kannn, bg alamat rumah aku pos cotton bud

      25

      0
    • bwekk_korang says:

      Betul tu, i nak tgk ok jer dia nyanyi, xde la smpi sumbang mambang nak mampos, jgn asyik nak kondem org je, duit tak masuk kat acc korang pun vavi..

      3

      6
    • Anon says:

      aii betol setuju, aku tengok takde la hancur sgt pun dia nyanyi. dah mmg lagu tu datar. sorry jgn kecam sya, ini hanya pendapat saya. pendapat berdasarkan video di atas.

      4

      1
    • Anonymous says:

      pasal ko tengok tp tak dgar..hape pon taktau nyanyian

      0

      0
  3. karokkk says:

    aku try tgk video tanpa rasa prejudis kt fazura. cmni lah resultnya, suara dia macam tak nak keluar. mcm suara aku time karoke x leh kuar sb muzik kuat sgt, xleh nk fokus suara. cmtu la kot persamaan nye. . kot la..

    25

    1
    • Mimi says:

      Bukanlah big fan Fazura. Cuma malam tu I kesian sebab dia nyanyi dalam keadaan stress. Dia tak dapat nak enjoy the performance mungkin sebab asyik memikirkan apa lagi la yang orang nak kondem pasni.

      1

      1
  4. . says:

    but better than fynn jamal..

    18

    0
    • Cucu nara says:

      better than fynn Jamal?aku nk ketawa bca statement ni..dh tak tau bezakn ea?

      6

      13
      • zz says:

        suara laki kokspin korang dah dgr?? konon rare suara ala2 klasik tapi hampeh! laki bini sama je spesis suara. takleh nyanyi. hahahaha

        24

        1
    • SERIUS says:

      seriusly ? hahha… fyn lagi tau mana pitching mana, dh la penulis lirik, berganda2 bgos dari fazura. skli lg aku tny,…
      SERIOUSLY ??

      0

      8
    • Entahlah Nak says:

      Fynn Jamal dengan Fazura sama juga dua dua sendu suara tak sedap masih konfiden menyanyi…

      0

      0
  5. #sajakomen says:

    smlm bkn dia je tp janna nick pn sama..dorg ni excited sgt mo jd pnyanyi smpi x tau level diri tu dkt mana..biasala artis msia

    16

    0
  6. MEKNOR says:

    Suara dia sedaplah, klu x sedap knp lagu masuk semi final… aduiiiiii
    kemon gais…..

    micheal ang: kau diam sna hanjjjjjjj……mentang baru nk up drama nk kekwat puihhhh

    1

    28
  7. Siti Payong says:

    Alahl dah lewat dah nak jadi penyanyi,bagi orang2 muda je lah…..

    6

    0
  8. ii says:

    Gugup je. Not serious matter.

    2

    6
  9. nok gebuzzz says:

    mmg hancus la dia nyanyi….makin ketara npk dia punya sumbang….suare pon mcm kuar x kuar,ape yg aku boleh ckp kesian………gigih sungguh nak jd penyanyi!

    12

    0
  10. Anonymous says:

    Vokal tersangat Kimk

    14

    0
  11. Whateva says:

    Michael ang just shut up!! Come on la ppl mind your own business..dia nak nyanyi ke apa ke biarkan je la..dah lagu dia n estranged masuk semi..biarkan je la ..suara dia ke laut ke apake..biarkan je la..dengar je la..kalu sakit ati sgt tak paya tgok semi final tu lol

    Michael ang mmg mulut longkang..baru je surihati mr pilot up ckit dah kekwat apa la..baik u tumpukan je drama u yg next2 ntah apa2..hahaha..sorry la saya tak tgok pun surihatimrpilot tu opps ahahaha

    6

    24
    • Aku pun tau sentap says:

      Yang kau ni apesal? Ada ke si MA ni tujukan komen dia kat sesape? Janna Nick pn bukan pelakon nak jadi penyanyi ke? Tah2 tuju kat dia. Aku pun tak tonton drama Suri Hati Mr Pilot tapi bukan drama tu je yg mempopularkan si MA ni. Banyak lagi. Tetiba nak sentap. Si Fazura ni berlakon pun tak ke mana. Cuba la cari idola yang berkaliber sikit.

      9

      2
      • Whateva says:

        Ahaha whateva..janna ke faz ke..dah mmg tu je yg pelakon jadi penyanyi kat muzik2 tu ka hahaha..idola la sgt2 lol..she not my idol but ppl keep hentam dia hanya krn nyanyi kat muzik2 tu je lol..typical malaysian tau nak hina, aib n hentam kaum sendiri..nama je Islam tapi part menghina , menjatuhkan maruah kum sendiri, n mengaibkan sesama saudara islam no 1 lol…ahaha

        2

        2
      • C Y says:

        Sebagai islam memang rasa elok gak kita tegurkan dia & kalau tengokkan dia memang tak kisah & melenting mana pun. Kita dah buat apa yang patut. Kalau kesannya positif baguslah. Mesti teguran kena dengan gaya. Harapan setinggi mana kita harapkan untuk artis? Nak jadikan mereka seperti orang kebiasaan kita kenal? Mereka sendiri mesti tahu suasana hidup mereka mesti dengan terdedah teguran terbuka, maksiat dan lain-lain. Jangan jadi artis kalau taknak terima benda ni semua. Lepas ni lagi boleh kita tegur artis. Dari hal besar sampai ke kecil. Bagus mula dari bab agama hingga ke mutu bakat. Mula dengan fevret artis kita. Banyak list tu. Hurm.

        0

        0
    • Anonymous says:

      mind your own business tapi sibuk kat sini jugak..and menyanyi dalam bilik air je la baru betul

      1

      0
  12. Anonymous says:

    Jgn menghina diri sendiri la. Ko takde vokal seriusly!!!!

    8

    0
  13. Anonymous says:

    please stop…continue acting!

    7

    0
  14. Anonymous says:

    Ok je dia bunyi xde la teruk nau.ala kasi la some credit pada dia.haters mmg la apa pun. Buat semua x suka.ramai juga mlm td ke laut.janna nick even si Elizabeth tan pun nyanyi teruk walhal dia tu penyanyi.dah la sebutan pelat.biarlah dia nk nyanyi ke apa.bkn mnta duit Kita pun.

    1

    12
  15. Dadidu says:

    em… secara jujurnya, hancur..hahah

    10

    1
  16. Anonymous says:

    awal2 tak teruk sangat…dekat nk habis tu…hancur. tengok full version…

    5

    0
  17. Anonymous says:

    negri nya vokal ko dik hahaahah…dah la dengan rambut ala2 tak bersiap basah kuyup. memang hancur keseluruhannya. takziah.

    7

    0
  18. izat says:

    alaaaa fyn jamal korang boleh terima. mesti lepas ni fazura bertahta di hati korang pulakkkk

    1

    5
  19. Anonymous says:

    R I P…

    4

    0
  20. Anonymous says:

    Hidung yg kemek pesek boleh dibuat nmpk mancung dgn cosmetic surgery or silicone injection; video lucah boleh dipadam n dinafikan “bukan saya”; tersilap faham maksud KimK boleh turn the table 360 degrees and buat laporan ” saya risau keselamatan” saya. Tetapi bila memang dah tak boleh menyanyi and dipaksa nyanyi live (w/out) auto tune…satu benda pun u x boleh buat untuk deny the and accept the advise ” u can’t sing” ataupun defend diri kononnya ada “technical difficulty”. Acara live babe, bukan pre recorded…live…lintas langsung…mmg terserlahlah u mrmang x boleh menyanyi. Accept the fact that suara you sumbang and accept the fact that you can never be singer.

    27

    0
  21. Sepaun says:

    Dia nyanyi xlah teruk sgt pun semlm cuma mungkin xbrp sedap didgr gi pun bkn semua penyanyi nyanyi best pun smlm.. Sumbang mambang. Xperlu la kutuk dia sampai jatuhkan maruah..
    #silalahkecamsaya #sayainsanbiasa

    3

    10
  22. Sam says:

    Erm. Dia try to control voice dia pon still tak sedap i.e tak patut masuk Muzik Muzik. Terima je la hakikat Fazura ooii hang tak berbakat menyanyi. But that doesnt mean you’re totally useless. Better stick to acting ajalah!

    8

    0
  23. justlistener says:

    memangla di nervous sbab ramai cerdik pandai yg mengutuk teruk gila kat dia ..memang suara dia x bagus tpi bkn mcm ni cara mnegur klau bgi smngat kata2 positif maybe xdela nervous mcm tu… dia pon manusia nk mncuba x salah bkn mnyusahkan dan mnghabiskan duit org pon…apa2 pon good luck fazura jgn putus asa buktikan u boleh wlaupon 10 thn dr skrang bru perfect u nyanyi…????

    1

    6
  24. justlistener says:

    memangla di nervous sbab ramai cerdik pandai yg mengutuk teruk gila kat dia ..memang suara dia x bagus tpi bkn mcm ni cara mnegur klau bgi smngat kata2 positif maybe xdela nervous mcm tu… dia pon manusia nk mncuba x salah bkn mnyusahkan dan mnghabiskan duit org pon…apa2 pon good luck fazura jgn putus asa buktikan u boleh wlaupon 10 thn dr skrang bru perfect u nyanyi…????

    0

    6
  25. BekasPA says:

    Tu la Faz… gaji PA dah berapa ramai dah tak di bayar, gaji make-up artis pun kau bayar celah celah pepet jer… kan dah kena sumpah suara macam katak bentong? Terima lah hakikat, dah nak senja dah kamu tu. Filem pun dah tak ada yang meletup. Kesian Faz. Tu la Faz, tayar kereta tak selalu berangin ye Faz? Kadang-kadang pancit jugak… Hahahaha!

    8

    -1
  26. Anonymous says:

    amira rosli jgk yg sedar diri n x over confident…sbb dia tarik diri dan gantikan penyanyi lain untk nyanyi lagu dia ft waris n justin…hahaha

    4

    0
  27. Haikal Hanafiah says:

    OK JE. CUME ADE PART KENA BAIKI SKIT AND PRACTICE LG. ORG YG X BLAJA BIDANG MUZIK JGN BLAGAK PANDAI & KOMEN LEBIH. MEH G KELAS MUZIK NG SAYA. BAGI PENILAIAN BAIK SAYA, YE FAZURA MEMANG TAKDE TONE SUARE YANG TAK MENARIK(BUKAN TAK BLEH NYANYI LIVE DENGAN BAIK). ITU SEBAB MANUSIA YANG RASA PANDAI BUAT ANDAIAN KATE TAK SEDAP. JANGAN JADI LANCANG & MULUT BECOK JUAL CERITA MACAM MAKCIK2 AKAK TUA SUKA SUKA BGOSIP BCAKAP LEPAS BUKAN2. SEBAB TU JUGA ADA JURI PROFESIONAL MENILAI. KALU JURI ORANG BODOH BERLAGAK PANDAI KAN JADI LEN. AYDA JEBAT BLEH NYANYI PENCURI HATI LIVE DGN BAIK. TGK VIDEO NI m.youtube.com/watch?v=FOMj6_Np-tQ . CUMA KESILAPAN DIA IALAH INGIN MJADI SPT PNYANYI KPOP IAITU 30% NYANYI LIVE & LAIN BGANTUNG PD SUARE MINUS ONE. SY RSE DIA BUAT BEGINI SBB FOKUS PD TARIAN. KLU TARIAN BYK MOVE MMG SUARE ADA GANGUAN. SBB TU DIA BDIRI TEGAK UTK DPT SUARE BAIK(RUJUK LINK VIDEO SY BRI). TENGOK JANNA NICK, DIA BLEH NYANYI LIVE BAIK JE SEPERTI DALAM RAKAMAN. PERLU BERLATIH LAGI. DAN SAYA TENGOK MASA SEPARUH AKHIR NI DIA KURANGKAN BERGERAK LENGGOK BADAN SEPERTI PERSEMBAHAN2 SEBELUMNYA. BLEH MENYANYI BAIK CUME PENYANYI KENA IKUT KENA GAYE SEPATUTNYA BUKAN SYOK SENDIRI. SEKIAN.? (:

    1

    0
  28. Intai2 says:

    Suara kena ngan tajuk lagu…HANCUR….HANCUR……HANCUR suara mu Fazura

    4

    0
  29. Anonymous says:

    Suara x bopa nak ada…nyanyi abc bg bebudak taska ok la hehehe…sory fazura..ganti la org lain..

    4

    0
  30. Bb says:

    Laaa apa nak heran korang ni…. dia memang nyanyi bertepatan dgn tajuk lagu lahhhh… hancur hancur hancur

    5

    0
  31. Anonymous says:

    x dew sekor pown kew dlm reramai kawan bgtao diew tkde bakat nyanyi.pelik gak selalu kengkawan bapok nie jujur mulut lepas.guess none of her frens is a true fren LOL

    4

    0
  32. Anonymous says:

    Love u Fazura.,

    0

    4
  33. Anonymous says:

    ok jah pun sora dia nyanyi.. xlaa teruk mana pun..

    2

    5
  34. Hancur lebur says:

    Lpsni aku nk dgr lak Amira Rosli punye suara.
    Dh knp ramai sgt pelakon bajet2 suara sdp sgt nk buat album?
    Haukkkkk

    7

    0
  35. One Loop says:

    Good job Faz. Persetankan orang lain. Mereka semuanya dengki tuh.

    0

    3
  36. sakura says:

    Dah2 la woi biar la dia nak nyanyi kalau xnak dgr dia nyanyi off tv senang citer lps 4 minit on balik tv tu daripada korg hina2 dia ckp hancur la apa la x dpt apa pun . suara dia bkn teruk sgt pun ada je bunyi nya live kn xda auto tune xda echo . korg tw kondem macam la korg tu pandai sgt nyanyi ntah2 suara korg lagi HANCUR pecah segala nyanyi dekat smule yg boleh guna effect tu pun ntah2 kmu lagi truk dari dia. biasa la typical malaysian ni mmg susah mw sedar diri tw cri kekurangan org je….mmg susah la nak maju industri seni malaysia ni kalau ada org2 mcm korg , nak jadi penyanyi x semestinya suara kena tinggi umpama bunyi burung adoiii sekurg2nya dia bole la nyanyi walaupun korg ckp mendatar tp ada juga bunyi .

    #jgn nak over la kau MA drama2 kau dah la kelaut tajuk ntah apa2 jln cerita ntah apa2 tiap drama kau mesti sama je smua yg lain nya cuma tukar pelakon je . huhuhu

    0

    0
  37. Jojo says:

    No education…no talent… harap muka nak kedut tu ja la…

    2

    0
  38. X says:

    Hancur ke laut dalam sangat.Mcm kolom btg je suara.Mesti dia ckp dia bukan Taylor Swift.Nak banding dgn artis Hollywood je.Ahak kahak!

    1

    0
  39. Juju says:

    Hancur nyanyian Faz…

    0

    0
  40. Mma8 says:

    APASAL HIDUNG FAZURA DARI SISI TAJAM MACAM NENEK KEBAYAN????? DARI DULU GINI KER?

    1

    0
  41. dina says:

    mmg x boleh nyanyi…..please stop!!!

    1

    0
  42. Peminat MM says:

    kesian faz… aku tgk jgk MM mlm tu. To be honest, not bad she sings cuma kurang dari segi teknik n experience. Yg title lagu pegi letak hancur hancur pon 1 hal gak. Better create title lagu yg more positive sket la next time for new comer in singing like u faz.

    0

    0
  43. cik tom says:

    ct peminat fazura..tak salah fazura nak cuba jadi penyanyi..tapi ct lebih sokong fazura jadi pelakon..lagi awesome…

    1

    0
  44. Luna Lamaya says:

    konsert funfair

    1

    0
  45. bedahgojes says:

    mana pernah sedap dia ni kalo nyanyi live..tapi dia tk kisah bior kan aje laa

    0

    0
  46. Vroom says:

    Guys pls, jgn sama kan dia dgn Adele/Beyonce..

    1

    0
  47. peahkokan says:

    Pebende budak Estranged ni pikir ms amik dia? The estranged boys must be love and adore her so much they want her to sing this song wpn ke lautan hindi peginya

    1

    0
  48. Dina says:

    Ok laaaa. Fazura nyanyi Lagi sedap dari fyn jamal.

    0

    0
  49. dara jelita says:

    masa dgr dlm radio, kemain sedap suara dia aihhhh..autotune katakan..sekali live, mak aih…sabor je la..biar suara x sedap yg penting ‘yakin’ melangit..hahah

    0

    0