Written by Bella | May 9th, 2017

Drama Menanti Februari lakonan Fathia Latiff, Zul Ariffin dan Afiq Muiz sudah pun berakhir semalam. Tidak dinafikan drama ini mendapat sambutan yang cukup hangat daripada penonton sehingga trending di Twitter setiap kali ia ditayangkan.

Walaubagaimanapun, episod terakhir semalam menjadi bualan yang cukup panas di media sosial. Rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan penamat drama tersebut. Malah, ada pula yang mendakwa jalan ceritanya lari daripada akidah.

Persoalan utama netizen ialah tentang taraf perkahwinan seseorang isteri itu yang berkahwin lain saat suaminya hilang di lautan.

SINOPSIS MENANTI FEBRUARI

Mengisahkan Arie yang berkahwin dengan Fiza atas dasar cinta sehingga menyebabkan Edi, rakan baik kedua mereka memendam rasa. Namun, kebahagian yang diharapkan oleh Fiza tidak kesampaian apabila Arie terlalu taksub dengan kerjanya sehinggakan mengabaikan perasaan Fiza. Bagaikan satu kebetulan, segala kejadian manis dan peristiwa pahit antara Arie dan Fiza berlaku dalam bulan yang sama, iaitu di bulan Februari.

Namun, takdir penentu segalanya apabila Arie hilang dalam kemalangan di lautan sehingga hilang selama 6 bulan lamanya. Dalam masa 6 bulan itu, Fiza dan Edi semakin rapat dan akhirnya kedua mereka pula bersatu sebagai pasangan suami isteri. Takdir menentukan, apabila Arie ditemui selamat namun terpaksa menghadapi Fiza dan Edi, yang telah disatukan sebagai pasangan suami isteri. Arie tetap mahukan Fiza kembali kepadanya kerana ingin menebus kembali kesalahannya sebelum ini.

Oleh itu, mari kita tonton penjelasan  daripada Ustaz Azhar  Idrus mengenai taraf sah perkahwinan mereka :-

 

Yg mna tgk cerita menanti febuari kat tv3..harap tgk vedio niy..hukum kalau laki hilang tiba2 laki balik semula..tp isteri sudah kawen lain..hukum dia suami kedua tu terbatal serta merta sbagai suami..dan suami yg hilang tu ada hak kpda isteri dia…p dlm cita tu lain pulak…tkot nnt rosak fahaman umat islam..???

Posted by MaSao Rizall on Wednesday, May 3, 2017

Mungkin isu ini timbul kerana ramai yang tidak puas hati dengan “ending” Menanti Februari.  Apa pula pendapat korang?

Sumber Video : MaSao Rizall

PENGALAMAN HIDUP ANDA AMAT BERPOTENSI UNTUK MENGUBAH HIDUP ORANG LAIN. KLIK DI SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT!

67 responses to Netizen Kecam Drama Menanti Februari : Dakwa Jalan Cerita Lari Dari Akidah

  1. iq says:

    nihhh lagi terok dari scene gay beauty and the beast. boleh rosak akidah dan pemahaman islam mohon haramkan drama inhh, NGO2 and zed zaidi sila bertugas merepot polis

    39

    1
    • Ko hsp says:

      Cuba cite kat aku drama mana yg tak terpesong akidah? Semua yg kat tv 3 tu haram kalau tengok, strereotype habih, kalau karektor pakai tudung dialah yg terbaik, terlebih muslimah tapi yg free hair tu mest jahat dan curi laki orang. Yg nyata yg bertudung tu lah paling sundal. Ko tengok drama ma!aysia sama bodoh level dengan rancangan zakir naik

      3

      16
      • Anonymous says:

        Akak suka zakar naik

        24

        8
        • Mama ko JOyah says:

          yang kire kononnya nak bengkek kata citer tu lari akidah ape la tu pun baru dapat ilmu dari Ustaz Azhar idrus nuh… dgr je hukum UAI, trus update status, ‘cerita haram jadah, jatuh akidah’,

          ni cara orang bijak mcm aku fikir… thanks tv3 buat cerita macam ni, sbb kalu tak kerana crita ni, aku tak dapat ilmu hukum isteri dgn orang kedua, sbb aku pun baru tau & tak akan ada orang terpikir nak tanya benda ni kat Ustaz UAI pun…. see?bijakkan? tak boleh ke one second dalam hidup kau ni, cube je layan life ni dgn tenang… pigidah

          33

          2
        • Anonymous says:

          pulak dah beauty and the beast. kenapa tak ambil contoh drama zimbabwe dan mynmar? kita bercakap pasal drama2 tempatan yg kualiti sampah, skrip mendatar dan jalan cerita yg cliche!!! sah2 lah beauty and the beast tu org kapir punya cerita. kita yg msia ni..buat la cerita yg sesuai dan logik dgn para penonton yg rata2 org islam.

          7

          3
        • Ko Dah Kenapa?? says:

          Hukum tetap hukum. Tak kira walau apa pun alasan. Hati2 buat statement jgn sampai murtad kak oiii. Yg salah harus diperbetulkan. asulullah s.a.w. bersabda: “ Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat.”

          8

          2
        • Anonymous says:

          Merepek cerita ni. Rapuhnya iman org Melayu kita. Aq harap citer nie xtercalon mane2 anugerah..Kepala timun betoii..puihh!

          17

          0
        • Anonymous says:

          Kisah bini yg galak ..cepat cari pengganti.

          18

          0
        • Anonymous says:

          Akak pun sama bila tgk zakar suami naik terpacak akak terus jadi lemah

          17

          1
        • Anonymous says:

          Kita pompuan pun ada nafsu bila zakar suami dah tegang giler kita pun terangsang…nak2 tgk muka suami dah horny dan tak sabar nak henjut kita…apalagi kita pun belai zakarnya dan blowjob dulu sebelum masuk dlm faraj

          13

          2
        • Anonymous says:

          Zakar kalau kena belai diramas2 perghhh.terus kulum lidah.tapi malas nak henjut lagi.biar sampai tak tahan sangat.

          5

          0
        • Anonymous says:

          sex benda paling nikmat dlm hidup,i hari2 jimak ngan suami kami bahagia sgt

          1

          0
      • Pada Muka Ko says:

        Seronok tak korang melayan drama zina tu weiii??? Kesianya..yg buat drama pun bodoh yg tengok pun..2×5!

        12

        0
        • rogayah says:

          Setuju..Dari awal drama ini problem. Si isteri tidak mendapat pengesahan bahawa perkahwinan pertama dibatalkan, tiada proses penceraian di mahkamah, alih-alih terus kahwin kali kedua selepas 6 bulan.

          17

          0
      • Anonymous says:

        Ending mcm celake! Awal2 dah mcm x logik. Patutlah amik Zul-Fathia. Rupanya skrip mcm taik!

        6

        1
      • Mak kau joyah says:

        Amboi tgk tv je terus terpesong akidah…. ‘ko dah kenapa’, ni pulak terus murtad tgk drama tv3. Kau tgk movie hollywood tu semua tak murtad pulak? Anak2 kau layan Boboiboy budak sihir yg ada kuasa tiga tu tak murtad pulak kau tgk?

        Jenis spesis melayu gabra la ni baru balik ceramah agama, dapat blaja satu dua hukum baru trus nak up status. Chill je la, mak tgk citer ni layan, gelak 2 je alahai vudus sungguh citer drama melayu.

        10

        2
        • DivaAAVazzz says:

          kan. org melayu ni ramai sensitive and bajet alim. cerita ntuk Malay yg low IQ je pun

          5

          2
    • FASHA MEMANG GEMOK says:

      AKU MMG DH SETAHUN DUA TAK TGOK PON TV3 NI!! DRAMA SEMUA CITE SMA JE, BAJET BEETUDUNG ALIM , DPT LAKI KAYA ANAK DATO OR JUTAWAN MUDA BLA BLA!! MULA2 KNAL GADUH, LAST2 FAMILY SMA2 KNAL N KWEN!! DH KWEN NTI TIBA LAH MSE SI PERAMPAS DTG, GADUH BLA2 BLA!!
      AKU PON BLH JD DIRECTOR KLO JUST BUAT DRAMA CITE ULANG2 CM NI!! PUIHH BTUL

      18

      0
      • Pak Becok says:

        Sesuai lah dgn mentaliti
        org2 melayu skrg yg bpikir org2 pakai tudung je yg warak dan suci. Sedangkn byk yg hipokrit. Padahal byk yg x betul!

        13

        0
    • Lol says:

      6 bulan tu singkat…dah gedik cari lain??? Garit nya ko…sundal nya ko dan …miang sangat ke kt bawah tu dan sbg isteri yg sah nk kawin lagi x sempat2 dah? Hmnnn…lawak2!

      15

      0
    • Mat Sahdo says:

      Fiza tu gatal bebeno…hdup dh lengkap apa nye perlu lelaki lain…tgu jelah jalang hoi!
      Pakai je tudung…cipet ko dah tk tahan ke menahan kegersangan? Apalah bodo punya drama!

      6

      0
    • Wtf says:

      mmg x logik pun…wanita kaya tapi asyik pergi Langkawi je holiday…hu x3

      8

      0
    • minah latoya vazz mulot longkang says:

      rileks ah. citer je pun. x perlu nak argue bagai. kalau citer terbodoh surihati mr pilot xde org nak pertikaikan plak.
      lagi satu jangan jadi naive sgt boleh x? mmg dlm dunia ni x ade kesetiaan. bini baru mati 6 hari dah siap kawin ngan pompuan baru. lagipun dalam hidup ni kita boleh fall in love dengan lebih satu org dalam satu masa.

      10

      0
    • mak aku says:

      Agama artis melayu semua boleh..Gay ke apa semua sapu janji duit masuk.Hari2 drama kisah kemaruk celah kangkang tak berkesudahan.Penjahanam generasi dan pengalak pembuangan bayi.Perkara2 maksiat dirangsang oleh drama2 melayu tempatan.Scene hero mengekor aweknya kemana saja nak memburit,scene hero minum dgn aweknya.scene hero jerit2 kat aweknya.Kejadahnya drama melayu!

      4

      0
    • Thg says:

      Ada jga yg tgk drama mcm nie

      1

      0
  2. haha says:

    Kita kembali ke asas hukum iaitu:

    Petikan dari Lafaz taklik: “…tiada berita dan nafkah dari aku atau warisku selama 4 bulan berturut2 maka tertalaklah ________ (nama isteri)…”

    Lepas Arie hilang (arwah ayah dia lakonan Rahim Razali) ada ambil berat, guide Fiza jalankan bisnes Arie, malah tinggalkan Arie (kalau balik), Fiza dan Intan harta benda dia dalam pelbagai bentuk. Then watak Rahim Razali dimatikan (mertua meninggal).

    Then Edie tunjuk terlebih concern and care.
    Then Edie ayat Fiza.
    Then Fiza termakan ayat Edie. Jatuh sayang.
    Then Edie and Fiza kahwin.

    Dlm episod akhir semalam Arie cakap Arie hilang baru 6 bulan beb. Patut nak sempurnakan waktu iddah je dah 4 bulan. Ni watak Fiza siap dah beranak anak Edie? Mengandung je 9 bulan. Memang tak logic. Kalau skrip Zul semalam tak mention “6 bulan I hilang” tu, mungkin netizen takkan really persoalkan kot.

    Sapa yg kawen mmg paham la.

    Timeline cerita ni mmg salah.

    Bini lonely ka tak lonely ka belakang kira. Mmg fitrah manusia gitu. I guess with proper time mentioning contoh: 1 bulan kemudian….4 bulan kemudian…. dan buang skrip zul yg “..i baru hilang 6 bulan…” dlm episode smlm tu pihak berkaitan mungkin boleh selamatkan lg.

    Strongly encourage penjelasan. bab hukum hakam dlm kawen ni mmg bahaya beb.

    7

    0
  3. Siti says:

    Aku faham nape diorang kahwin masa suami die tak balik 6 bulan.. kat Malaysia ni masa akad nikah, si suami dah berjanji siap2 depan tok kadi yg kalau die tinggalkan Isteri die selama 3 bulan tanpa nafkah, maka tejatuhlah talak. Bila situasia camni terjadi, si Isteri Ada dua pilhan. Sama Ada tunggu suami die atau tuntut fasakh kat pejabat agama. Jadi Bila dalam cerita ni diorang kahwin, maknanya si Isteri dah tuntut fasakh la tu..

    6

    3
    • Anonymous says:

      aku lebih suke point yg ini, klu btul lah dlm cite ni die dh tuntut fasakh..amboi bile pompuan cepat cr pengganti je terus cop jalang netizen sume ye?…kebanyakkan kes kt mhkamah suke wt wanita menderita tmasuk le kes gantung x bertali tu ha..yg ustaz2 tu sume bile bg ceramah sume point nk menangkn lelaki (bkn hal2 hukum yer)..aku penah dgr ustazah aku tnye ank murid die, awak tanye sy soalan ni, mesti awk tgk ustaz yg bg ceramah kn? die senyum je n cakap tu perkara biasa..klu dlm mhkamah syariah yg ramai pn lelaki punye kuasa dlm tu, itu yg kdg2 kes smpai puluh tahun x selesai, akhirnye pompuan gk derita..xpe moga dibalas syurga..sbb tu makin bnyk NGO2 wanita tumbuh at least blh bg kesedaran n ilmu…. wanita tlg la rajin cari ilmu..sbnrnye blh bg pendapat yg lg neutral, tanpa berpihak mana2 belah pn tanpa mengabaikan hukum Allah..

      6

      1
    • aaakulahhh says:

      abih tu…x de edah? btw, spatutnya 4 bulan ilang n pastu tambah edah lagi..
      n pi mintak taklik tu penting patut kene tnjuk scene tu sama..
      mana ko blaja ni..nk cari ustazah ko

      nampak sangat pengarah n penulis skrip n yg terlibat dlm tu hampeh..
      x de seko pn nak betulkan fakta

      7

      1
      • Siti says:

        Yeah.. betul jugak cakap awak.. patutnya campur eddah skali.. Dan bulan 3bulan.. 4bulan utk suami mati.. penulis skrip tu telupa nak Kira eddah not.. hahahaha..

        0

        0
      • Anonymous says:

        blh check web fatwa @ jakim berkenaan dgn org y hlg…kat dlm tu dh terang kan secara terperinci..lg satu us azhar ni die klu jwb soalan mmg x detail…jwb simple je..bl org tnye sah ke x??jwpn dia x sah,haram,terbatal…spttnye die kene terangkan sbb ape,kenapa…aku lbh ske penjelasan dr mufti WP…dia kate mmg terbatal perkahwinan kedua tp suami pertama ade pilihan sama ada nk balek isteri @ tebus talak…tp klu hlg lbh dr sethn tnpa khabar berita xtau hdp @ mati blh je si isteri g ke court tuk buat anggapan kematian dan fasakh kan perkahwinan y firs…yakin bhw suami nye mmg dh mati..dan tempoh y diberi 4 thn (undang2 malaysia dan hukum) spttnye dlm drama tu pn kene bgtau cth “lps 4 thn” @ tunjuk scene isteri g ke court…lg satu skrip si zul aripin tu xpyh laa mention “6 bln hlg”…nk buat drama bkn ske2 tp kkdg kt nk smpaikn ilmu pd masyarakat..plg2 pn msti ade ustaz bg penerangan hukum org y hlg ni di akhir cite..xde laa minda masyarakat ni berkecamuk…huhu…

        0

        0
  4. Anonymous says:

    Dalam citer tu memang Fiza da tuntut fasakh sebelum kahwin dengan Edie.

    2

    5
  5. Saper2 je la says:

    Yg gi tengok drama2 cenggini wat ape? Heheheheee ….dh tau tiap kali citer ade je merapu pelik2 tp dok tonggok tgk lagi…rentikan le tengok wei…tak rugi pn kalo x tgk drama2 melayu yg mcm2 ni…

    5

    0
  6. Tu Lah Dia says:

    Maaf..6 bulan dah pasang pengganti.
    Tu bukan apa..tu jenis bini gatal poookie…betina garit namanya!

    K bye!!

    8

    0
  7. Anonymous says:

    Omg jadi nya betina sundal..zina! Lol

    4

    0
  8. Anonymous says:

    Eddie perampas, fiza penggatal sbb sgt lupakan suami.. Pengarah, produser dan penulis skrip cerita ni jahat dan miang. k bye

    13

    0
  9. Anonymous says:

    Ending x best. Failed!

    6

    0
  10. Renung renungkanlah says:

    Ikutkan hukun x sah.sbb suami hilang 6bln.dn dlm msa yg sama isteri kawin dengan laki lain. Sepatutnye dia blh bkhwin lebih 6 blan keats sprti 1 thn. Kerana selepas 6 bulan klu si isteri memohon takliks mesti melalui edah 3bulan. Klu si isteri dh brkawin dlam msa 6 blan bila masa si isteri melalui edah tersebut.

    6

    0
  11. Ikan says:

    Pendapat aku pulak, aku x tgk citer ni langsung so aku xtau. Kalau aku laki hilang, taklik kata berapa? 4 bulan? So cukup time aku pegila pejabat agama file kan. Bukan masalah gatal ke ape, tp kalau aku x keje, anak ramai, baikla aku filekan, jadi la ibu tunggal pastu byk bantuan aku dpt. Dari tunggu laki balik ntah bile2. Kot ade org lain ndak sama2 berkenan, on jela kalau dh sah hukumnya aku single takde laki. Xde isu la gatal ke merenyam ke berdenyut ke. Lelaki perempuan ade keperluan masing2. Cane pun hidup berkahwin ni walau mencabar, tp lagi berkat. Sori kalau silap.

    5

    2
    • masalahnya, fiza tu kaya. Warisi company suaminya zul ariffin juta2..so, xde masalah kewangan. Dia kawen 4-5 bln selepas zul ilang. Ok, cerai xpe. abis waktu edah 4 bln cmner? Sbb tu perkahwinan dorang x sah. *waktu edah bg suami yg wafat adlh 4 (empat) bulan 10 hari, sebagaimana yang dijelaskan dalam surah al-Baqarah (2) ayat 234: “Orang-orang yang meninggal dunia di antaramu dengan meninggalkan istri-istri (hendaklah para istri itu) menangguhkan dirinya (beriddah) empat bulan sepuluh hari. Kemudian apabila telah habis iddahnya, maka tiada dosa bagimu (para wali) membiarkan mereka berbuat terhadap diri mereka menurut yang patut. Allah mengetahui apa yang kamu perbuat”.

      6

      1
  12. Pengarah lendir says:

    Kisah nak pelir dan pepek melayu pun ditamu kat tv.Sampah haramjadah la pengarah2 drama2 ajet2 bertudung alim nie.

    3

    1
    • Rusty says:

      It’s a plsauere to find someone who can identify the issues so clearly

      0

      0
    • Interesante reflexión!Es bueno encontrar cada vez más periodistas que aman su hacer y son congruentes con su labor social, que tienen claro la importancia de pensar y actuar con principios éticos sobre todo ahora que se cae fácilmente en situaciones cuestionables pues no se puede negar que la corrupción, la desinformación la poca oferta laboral y el clientelismo son telarañas que se entreteje en todas partes.

      0

      0
    • 50lbs is still a pretty fair draw nowadays, Mawm. Just stringing the damn thing is hard enough.God only knows how those guys drew 120lbs bows–my ancestors were there and they sure haven’t passed on the gorilla gene. Some recently unearthed remains show that those men–who started archery at a very early age–did in fact grow up deformed from prolonged use of the bow. Not surprising, really.

      0

      0
  13. senyum sokmo says:

    he he he….kenapa marahkan watak atau pelakun…marahla pada penulis sekerip tu…penulis sekerip tu sepatutnya kaji dulu hukum nikah cerai taklik ni …jgn sedap tulis je nak menyedapkan cerita…..aku nonton setakat episot dia nikah kali kedua ja lps tu x nonton dah…..sbb dah tahu penulis cerita ni kurang mengerti bab agama….kalau perempuan buat cerai pasakh dia kena tunggu eddah dulu selama 3bln atau 3 kali cuci baru boleh kawin lg….ini pasakh terus nikah….apa hal…..he he he…….

    4

    0
  14. fffffff says:

    ptotnye cite ni ending fiza tu mati je senang..due2 x dpt cipet..keh keh keh..jadah 6 bulan hilang ko da sibok crik laki lain…

    4

    0
  15. MAK NING says:

    PIHAK PENGARAH, PENULIS SKRIP DAN PIHAK TERLIBAT DLM PEMBIKINAN DRAMA NI TK RUJUK KE KPD PAKAR UNDANG2 KEKELUARGAAN ISLAM DULU? BENDA NI BUKAN MAIN2….

    3

    0
  16. KOKOK says:

    SEMUA KOMEN AKU SOKONG

    2

    0
  17. KOKOK says:

    SEMUA KOMEN AKU SETUJU..HAHA

    3

    0
  18. pokot says:

    Buatlah ending last2 fiza meninggal dunia…..dua2 melepas..

    2

    0
  19. Anonymous says:

    Sebuah drama yg bagus tetapi punya impak yg akan mengelirukan generasi Islam mendatang. Perlu disambung episod “Menanti February 2”. Betulkan balik ending dgn merujuk hukum perundangan Islam.

    1

    1
  20. weww says:

    korang bising2 kt sini xde guna beb.. pegi lah buat report polis suruh pengarah, penulis skrip dan penerbit mohon maaf pada masyarakat

    2

    0
  21. Anonymous says:

    kesimpulannya,di msia ni kebanyakan pengarah, penulis skirp dan yg sama waktu dgnnya tak rajin buat homework.. cnth bnyk dah. drama medic, guna peralatan bnyk slh. blm lg profession lain. tp ini yg plng trk aku rs sbb babitkan agama.

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Heroin kurus kering tak berselera aku nengok mcm tiang letrik

    2

    0
  23. Anonymous says:

    OMG…komen sex kat atas aku pompuan yg baca pun jadi basah kat bawah…baby i want you now!

    2

    0
  24. Anonymous says:

    ???????bodoh punya drama..x msuk akal lgngs ending dia..

    0

    0
  25. fafautaip says:

    ???????bodoh punya drama..x msuk akl lgngs ending dia..

    0

    0
  26. zul says:

    laki dia si arie pun biasa je, siap suruh si edie pulak tolong teman kan..dia lepas tangan…kira mengabaikan jugak

    0

    0
  27. zul says:

    tolong temankan bini sampai tahap edie tu take over arie sebagai suami..nampak?

    0

    0
  28. zul says:

    ada pulak ask laki lain jaga bini dia..berdamping bersama..

    0

    0

Leave a Comment

Optional