Written by Bella | January 29th, 2015

Sebelum ini, Neelofa telah dikecam kerana berkongsi foto ubun-ubun kepalanya dipegang oleh Qari Maulana Faiz Uddin Hazarvi. Pelbagai komen diterima oleh aktres tersebut dimana ada yang menyatakan ia cuma teknik perubatan Islam dan Qari tersebut memegang secara berlapik.

Enggan membiarkan perkara terus berpanjangan, Neelofa menjelaskan Qari tersebut merupakan seorang sauda kepada bapa saudaranya sendiri yang telah diundang untuk menghadiri majlis perkahwinan sepupunya.

Gambar itu dirakamkan ketika saya menghadiri sebuah majlis perkahwinan saudara  saya.

Selain dihadiri saudara mara terdekat dari Kelantan dan Singapura, saudara mara yang sudah lama kami tidak berjumpa juga semua berkumpul pada majlis itu termasuk kenalan bapa saudara saya dari Pakistan, Maulana Qari Faiz Uddin Hazarvi. Maulana menganggap saya dan sepupu saya yang lain seperti anaknya.

Tambah Neelofa gambar tersebut diambil secara spontan dan tidak menyangka ia akan mencetuskan  cerita panas.

Kalaulah saya tahu ia akan cetus kontroversi, memang saya tidak akan muat naik gambar itu di mana-mana laman sosial.

Perkara menjadi lebih panas apabila adik perempuannya pula iaitu Ameera, lantang membalas kritikan-kritikan tersebut dengan bahasa kesat.

Neelofa pada awalnya sudah menasihatkan adiknya itu tetapi beliau tetap berdegil dan mahu menyuarakan pendapat beliau. Namun, kini beliau sudah belajar daripada kesilapan apabila turut menjadi mangsa tomahan di luar sana.

Sebenarnya tidak adil untuk dia (Ameera) juga apabila dikecam seperti itu. Lagipun dia bukan artis dan masih budak lagi berusia14 tahun. Kasihanlah dia.

Apabila sudah ramai yang memberi komen negatif, dia mula sedar dan belajar daripada kesilapannya.
Zaman ini, banyak mata yang akan memerhati tindak tanduk kita melalui media sosial apatah lagi jika anda seorang artis. Kewujudan keyboard warrior lebih menghangatkan sesuatu situasi. Harapnya selepas membaca penjelasan dari Neelofa hal ini tidak akan terus menjadi isu yang serius.

58 responses to Neelofa Tampil Berikan Penjelasan Isu Qari Sentuh Kepala

  1. abcdefg says:

    “Kalaulah saya tahu ia akan cetus kontroversi, memang saya tidak akan muat naik gambar itu di mana-mana laman sosial”

    Ayat artis selalu mcm tu tak belajar dari kesilapan..sebelum post pikir laa dulu bagus ke tak..lepas ni konpem post benda lain pulak..pastu buat ayat sama : “Kalaulah saya tahu ia akan cetus kontroversi, memang saya tidak akan muat naik gambar itu di mana-mana laman sosial”

    0

    0
    • lynn says:

      Betul la apa dia kata. Gambar tu tak ptt jadi kontroversi. Cuma ramai yang tak tau ujung pangkal main taruk je.

      0

      0
  2. Meletop show paling bodek says:

    umur 14 tahun cakap mcm gitu? Dunia zaman skrg mmg menyeramkan..

    0

    0
    • Adisha says:

      Betul tu…bru 14 tahun, klu 24 tahun nti kot2 dah hebat memaki bagai….hewwwwww

      0

      0
      • tah ape2 says:

        setuju dgn awk adisha..bru umor belasan mcm ni dah biadap..kesian apa mcm tu mmg ptut dh kna smash laa..merosak kn nama kaum hawa jela..sadisssss..

        0

        0
        • anon says:

          Kurang ajaran dari parents yg sebok menonjol anak, over ambitious parents. Sepatutnya dari kecik di ajar nilai2 murni…..dunia akhir zaman duk sebok mengejar benda lain sehingga mengabaikan cara2 membesar anak…

          0

          0
      • TAKSUKAORGJAHAT says:

        Alahai.Mcm good2 jer u all ni.
        Akak dia family dia dituduh mcm2,main sembur je,tk mustahil bengang beb. Bdk2 emosi tk berapa bleh kawal lebih2 lg bila tensen mcm tu.
        Korng mengata mcm2 kt org bleh plk,bila org dh bengang ececeh nk kepelikan plk. Mulut korng tk reti nk jaga,nk heran mulut org lain.

        0

        0
      • Diva says:

        tu la masa diva baca umur baru 14 tahun, terus dalam hati diva kata, “budak ni memang kuangajo!” nakkkk saja diva lunyai mulut dia tu

        0

        0
      • Anonymous says:

        betul tu..masa kecik ni la nk blaja ckp beralas..
        ni maki²..x jive dgn muka yg lawa tu..
        elok² muka lawa…skali mulut bwk keluar perkataan² xlawa…terus jd x lawa muka tu..

        0

        0
    • Anonymous says:

      mak bapak tak ajar atau diri sendiri memang kurang ajar. bahasa menunjukkan bangsa dan agama. kalau tak dilentur ditegur dari sekarang takut nanti bila dewasa makin lantang bersuara dan memaki hamun sesiapa ajer. nanti dapat banyak musuh dik dari itu berubahlah.muka cantik tak ader bahasa pun tak guna.

      0

      0
      • xd nama says:

        Cepat sgt buat andaian dkt org lain tu pon mak bapak xajar jugak atau kurang ajar..sama ja..gambar tu biasa ja aku tgok, mmg dh tau nelofa ni kacukan kan..apa yg nk peliknya..aishh pelik aku. Tau nk hentam ja

        0

        0
  3. ameno says:

    Semua ni salah UMNO-BN!

    0

    0
  4. justmy2cents says:

    assalamualaikum..just my 2 cent..mmg betul adik lofa baru 14thn, memperthnkan kakak dan memaki dgn bahasa kesat are 2 different things..yg mereka terkejut ttg penggunaan bahasa yg amat kesat jauh berbeza dgn penampilan diri yg ditampilkan..14thn bukan usia utk terlepas dr teguran org..kalau 14thn tak ditegur..confident ke kita utk tegur dia bila dah 20thn..tegurlah adik supaya jaga bahasa…

    0

    0
  5. KELOLO says:

    I think Ameera should mintak maaf to those yang komen kat instagram lofa tentang gambar tu. Cara dia komen macam bongkak dan angkuh sangat. Tak tambah lagi dengan kurang ajarnya. So, tak salah kot be humble dan minta maaf. Bukan artis dan being a 14 year old tak bermakna sensenang orang nak maafkan. Just my 2cents. Time muda muda ni la nak lentur.

    #Kalau_adik_aku_aku_tampar_dah.
    #Tampar_adik_sendiri_bukan_jenayah

    0

    0
    • lynn says:

      Tampar sesiapa tu jenayah la. seksyen 323/324 Kanun Keseksaan

      0

      0
      • Anonymous says:

        Rasanya adik lofa tu tujukan pada mereka2 yg mulut loji tu shj, tak termasuk yg menegur secara baik tu. Kena plak mulut Ameera ni boleh tahan lojinya, bertemu buku ruas. Yg lawak, mulut loji2 tu sumer tau plak nak sentap.
        Adik lofa pun lepas ni bila marah takyah lah guna perkataan2 maki itu lagi.

        0

        0
      • KELOLO says:

        Adik aku tak report polis pun.. bahahha

        #aku_tahu_aku_pun_loya!
        #whaddup?

        0

        0
    • Castell says:

      Tiada rotan tampar pun berguna..

      0

      0
    • 2x5 says:

      Jangan kata budak tu je perlu minta maaf, mereka2 yg mengata bukan2 dgn kata2 nista itu juga perlu minta maaf sama. Kenapa berat sebelah, yg komen teruk tu perlu sama sedar, jangan secepat kilat nak mengeji barulah aman2 aje.

      0

      0
  6. Dia says:

    bg saya pic tuu tak de salah, lg pom dia bertudung & tak bersentuhan. masa saya mengaji dulu pom tok guru saya selalu buat mcam tuu sambil baco doa tuk saya. cuma pasal adek lofa tuu tak elok lee tp biasa lee bebudak yg pertahankan kakak dia bila kena kutuk bagai kan.. + dia tgh marah so macam2 akan keluar. memaafkan tuu kan lebih elok.

    0

    0
    • kaum hawa says:

      Pada pendapat saya… jgn biasakan apa yg dah biasa. Kita contoh je la Rasulullah. Penah ke Rasulullah buat gitu pada bkn mahram? Ada ustaz dlm ceramahnya menyatakan berlapik pun tapi dpt rasa yg zahir…tetap tak boleh.

      0

      0
  7. cik konah says:

    yg penting si lopa ni jual tudung… mcm2 dia nk..
    soh org wat ssm
    soh byr rm200
    dh laa stock ssh dpt.. pastu mcm2 hal dia nk weiii

    0

    0
  8. limah says:

    Sorry to say la, tapi gambar2 mcm ni tak perlu kot nak share kepada umum. Lebih baik disimpan untuk tatapan sendiri je. Apa motif si lofa ni nak post kat instagram? Msyrkt skrg ni mmg mcm ni, terlalu oversharing when it comes to ur personal life. Tak kisahla baik artis or bukan artis. Takkan lah si lofa yang bijak pandai ni tak boleh anticipate org2 akan mencetuskan kontroversi kat gmbr dia ni? So, in the end gmbr kau buat org bergaduh and tak psl2 adik kau yang tak bersalah dan takde kaitan terpalit sekali kononnya nak mempertahankan kakaknya dari tohmahan dan kejian dengan kata2 yang MashaAllah sungguh tidak beradab. Tapi takpelah kalau si lofa dah tegur. So in the end u got urself to be blamed girl. Not anyone else. Some ppl never learn though. Peace out.

    0

    0
  9. kerol says:

    aku rasa org ramai takde nak kisah sgt, tapi yg buat org benci tu bila adik dia maki2 ckp melibatkan bangsa melayu (okay fine la ko paki, so martabat ko tinggi sket ke? duduk dgn belajar pun kat sini jugak). tapi takpe, sbb muka cantik, lama2 org lupa la ayat2 makian adik dia tu. cuma ayat makian dia tu mcm bongkak sgt, meluat jugak baca. camtu ke budak 14 taun zaman ni? budak 14 taun cakap dgn org dewasa camtu hek?

    0

    0
  10. GadisJaguar says:

    erm…sebenarnya lagi bimbang dengan masyarakat Malaysia ni… gambar tu pada saya langsung tiada kesalahan apa2.. walau diorg bukan mahram skalipon…tapi masih berlapik… di mana salahnya? mohon mereka2 yg mengecam gambar ni explain kat saya…maybe saya ni cetek agama. Tapi yg peliknya..drama2 melayu..filem2 melayu yang hero dan heroin nya sah2 bukan mahram..pegang tangan…cium dahi… yang tu boleh plak u all layan dari episod 1 smp ke berpuluh2 episod.. siap komen oh sweet nya! OMG hero dia hensem..!! Wow..heroinnya seksi!!! Marvellous!! Ini hanya pandangan… sbb tu saya ckp tadi..saya bimbang ngan masyarakat Malaysia skrg..esp yg beragama Islam!!

    0

    0
    • hanita says:

      ni lagi satu trend org malaysia. bila tak setuju dgn satu², suka sgt calit issue lain. focus pada satu topic boleh dak? jgn nak kaitkan dgn drama la…hero melayu la. this is about lofa and her sister. pegang non mahram berlapik tapi dpt rasa bentuk dia tetap tak boleh la. kalau dah boleh…senang la couple pegang² memacam dgn alasan ada lapik.

      0

      0
      • kumbang says:

        Hebat Hanita ni… ilmu mengalahkan ulama… dah habis rujuk pada yg sepatutnya x?or sekadar pengetahuan yg senipis kulit limau?
        eceeewah ayat aku..
        kamu kena ingt… kalau salah pemahaman kamu dan kamu mempengaruhi beratus2 org tuk setuju dgn kamu walhal benda itu sebaliknya… salah besar kamu hanita… dosa. uiiiishhh takutttt… xtakut ke kamu? ustazah ustaz cyber skrg memang banyak… nk bertanya, tanya pada beberapa ulama… supaya clear pemahaman kamu… jgn google taw. lol

        0

        0
  11. GadisJaguar says:

    erm…sebenarnya lagi bimbang dengan masyarakat Malaysia ni… gambar tu pada saya langsung tiada kesalahan apa2.. walau diorg bukan mahram skalipon…tapi masih berlapik… di mana salahnya? mohon mereka2 yg mengecam gambar ni explain kat saya…maybe saya ni cetek agama. Tapi yg peliknya..drama2 melayu..filem2 melayu yang hero dan heroin nya sah2 bukan mahram..pegang tangan…cium dahi… yang tu boleh plak u all layan dari episod 1 smp ke berpuluh2 episod.. siap komen oh sweet nya! OMG hero dia hensem..!! Wow..heroinnya seksi!!! Marvellous!! Ini hanya pandangan… sbb tu saya ckp tadi..saya bimbang ngan masyarakat Malaysia skrg..esp yg beragama Islam!! Peace yo!!

    0

    0
  12. gegurl says:

    aku pernah berubat dengan orang alim.. mcm ni jugak dia letak tangan kat kepala aku. bagi aku xde salah pun.. cuma di pandang serong sbb neelofa post kat instagram. tak semua faham ape yang neelofa buat tu. yang x faham memang anggap benda tu salah.

    0

    0
  13. ManusiaPrihatin says:

    Sekadar ingin menyuarakan pendapat..

    Sekalipun Neelofa menyatakan Qari tersebut menganggap dia dan sepupunya seperti anak sendiri, akan tetapi yg bukan Mahram masih lagi haram menyentuh dirinya walaupun berlapik.. Berlapik itu perlu bagi bukan Mahram tetapi jika berkeperluan.. Sebagai contoh atas alasan perubatan dan kecemasan.. Itu pun kalau tiada wanita berkebolehan utk membuat perkara tersebut.. Wallahuaalam..

    0

    0
    • Pemerhati says:

      Sokong pendapat manusia prihatin..x salah klau kita nak back up kakak, tpi bahasa tu kena lah jaga sikit…klau adik aku cakap mcm ni mmg aku tampar dah..umur bukannya alasan,14 tahun tu dah besar laa kakak oooi..

      0

      0
  14. joyah says:

    ape yg slh nye dlm gmb ni? sikit pn xde salah..lgpun blapik kot..byk sgt yg ustaz ustazah x diiktiraf..itu slh ini slh..mcm la korg tu perfect sgt..

    0

    0
    • kena tau hukum walaupun bkn ustaz says:

      Joyah… kalau sume nak ikut kepala otak logik, pastu nak tunggu perfect baru boleh tegur…sampai masuk kubur pun takkan perfect. meh aku tegur ko kat sini sebab aku tak kenal in real life. bersentuhan dgn bkn mahram walaupun berlapik tetap salah (kecuali dlm keadaan darurat). Kalau ko org islam… ikut cara nabi. Rasulullah ada buat gitu tak? jgn nak ikut kepala otak sendiri je.

      0

      0
  15. sopak says:

    ini pendapat saya:
    artis malaysia ni mmg suka share semua benda. semua bnda nak share. pastuh lepas kena bash dgn fans, baru la nk ckp gambar tuh peribadi la, guna account IG or FB peribadi dia la apa la..

    FYI, nothing is personal if you decided to share it to the world on your social media site.
    if nk peribadi sgt, dont share, amik gambar simpan dalam album gambar sendiri.tak payah nk tampal kat mana2 social media. tampal jer dlm dinding bilik sendiri, buat kenangan sendiri.

    gambar mcm ni bukan jer terpalit kat neelofa, tapi kat ustaz tuh jugak. dah burukkan nama ustaz tuh, dah la dia org alim, nmpk mcm dia org cetek agama sbb pegang perempuan yg bukan muhrim, regradless berlapik atau tidak. kesian ustaz tu. bukan hak kita nk jatuhkan halal dan haram atas sesuatu perbuatan sbb kita bukan orang yg bijak dlm agama.

    adik neelofa pun satu hal, pergi komen mcm tuh sapa suruh. nak back up kakak? for what? kakak dia tak salah. kakak dia artis mmg selalu berhadapan dgn bnda2 mcm ni n haters. kalau neelofa letak gambar al quran, mesti ada haters yg ckp nk tunjuk alim la, poyo la, mesti ada haters bg komen negatif punya.

    bak kata omputih “dont argue with stupid people, it will only bring you down to their level”. Saidina Umar Alkhattab r.a pun cakap bila berhadapan dgn orang yg kurang bijak dlm sesuatu issue, ambillah jalan utk berdiam nnt org tu akan terdiam dgn sendirinya..

    0

    0
  16. Anonymous says:

    kate hari tu nak jadi permaisuri…

    0

    0
  17. disorder says:

    jual jer tudung tu kat adik kamu.
    moga2 dpt mendidik dan beristiqamah, lebih beramal soleh..dpt jaga hati dan mulut drp bercakap tak tentu hala walaupun masih muda.

    0

    0
  18. kalau aku jdi neelofa says:

    Kalau aku jdi neelofa mmg aku tampar dah muka budak tu…apa salahnya klau back up kakak secara elok dan bukannya dengan makian…budak lagi? Sorry girl 14 tahun dah besar kot…orang tua2 ckp meletur buluh biar dari rebungnya…sorry to say, adik neelofa memang biadap cara dia tulis tu…buat malu family je

    0

    0
  19. anon says:

    Betina gila publisiti ni sengaja mengundang kontroversi, kenapa yg gih upload gambar tu. Nak publisiti murahan kan. Menyampah betol dgn betina gedik & keluarga mengada2 dia tu…

    0

    0
  20. Heheheheh says:

    “Kenalan bapa saudara saya dari pakistan”……….bermakna TIADA pertalian darah and BUKAN sedara…….

    So is this the same macam boyfriend and girlfriend jalan jalan sambil pegang tangan tapi girlfriend pakai sarong tangan?????

    0

    0
    • Anonymous says:

      kalau kakak or mak kau kena rasuk mengganas g berubat kat org alim sp yg pegang?
      boleh pegang ke x kau rasa?
      kau tau ke apa beza tujuan pegang ubun tu ngan pegang tgn gf sj2 dgn niat menggatal??

      0

      0
  21. AKU says:

    kerna sekeping gambar, kecoh satu wall….. hebat sungguh penangan sekeping gambar tuu kan?? sekeping gambar boleh memberikan PAHALA & DOSA PERCUMA pd yg duk kutuk & komen. kalau rasa perbuatan dlm gambar tuu salah, tlg tegur dgn perkataan yg elok & siapa kita nak jatuhkan hukum sesuatu itu. jgn buat org yg di tegur makin jauh dr ISLAM&kebaikan coz cara@bahasa kita yg kasar. ISLAM itu indah kan, so gunakanlan pendekatan yg paling indah&lembut dlm membuat sesuatu teguran itu… kalau rajin lg kita doakan yg elok2 tuk dia, mmg senang tuk kita dpt PAHALA & juga DOSA.
    **saya bkn setazah & peringatan tuk diri sendiri jugak.

    0

    0
  22. brader jo says:

    x pe lofa … mu alwayz ado bahu abe jo to cry ons…. kito nok behijrah ni meme ada dugae n kesilape…. baiki deh plang2…

    0

    0