Written by AbangNara | September 24th, 2014

Abang Nara tak tahu sangat mengenai tudung. Di mata Abang Nara semua nampak sama. Namun kalau tanya pada wife, mesti dia boleh bezakan. Yang ini kain keras, yang ini tak sesuai dengan muka bulat, yang ini mahal sebab kain berkualiti dan sebagainya. Industri tudung ini memang juta-juta punya business. Sebab itulah kita tengok banyak artis yang turut sama mempunyai jenama tudung mereka.

neelofa

Salah seorang daripada mereka ialah Neelofa yang telah tampil dengan tudung jenama ‘Naelofar Hijab’. Wife Abang Nara kata rekaan Naelofar ‘simple’ dan menarik. Tak susah nak digayakan. Menariknya hari ini kecoh di laman sosial apabila pemilik Sastrahijabs tampil mendakwa yang Neelofa telah meniru rekaan tudungnya. Hmmmm.

neelofa

Secara jujur Abang Nara selaku seorang lelaki tak nampak di mana persamaan tudung Sastrahijabs dan Naelofar Hijab. Orang lelaki bukan ambil kisah pun. Kalau nak belikan untuk isteri pun kitoarang hanya fikirkan harga je. Mahal sangat jangan beli. Menariknya pemiliknya Sastrahijabs mendakwa dirinya telah di’block’ selepas membuat teguran mengenai peniruan ini.

neelofa

Sukar juga nak cakap bab tiru meniru ini lebih-lebih lagi kalau tak ada copyright. Sebab itu tudung Fareeda satu ketika dahulu siap keluarkan mengenai ‘patern’ tudung mereka. Kalau tiru memang boleh disaman. Bab Naelofar dan Sastrahijabs ini susah sikit nak cakap. Sama-samalah kita nantikan penjelasan daripada Neelofa berkaitan hal ini. Terima kasih Masz Lynna untuk informasi ini.

P.S: Pengguna Android? Muat turun applikasi BeautifulNara sekarang juga. Lebih mudah untuk membaca.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

81 responses to Neelofa Didakwa Tiru Rekaan Tudung Sastrahijabs

  1. nok gebuzzz says:

    good job neelofa…

    0

    0
    • mutiara says:

      semua tudung sama..ape perlu nak saman2 bagai..
      tudung fareeda banyak yg tak menepati syariat..pendek nampak bonjol depan macam mawar

      0

      0
      • Ketty says:

        Tau xpe…biasa je tengok tudung ni aq pon add tudung camni n aq tak beli pon dari dia …

        0

        0
        • miss ynwa says:

          mmm tdung semoa sama jew kottt ku nengok untuk balut kepala logik la biler design tuh semua cam lebey kurg jekkk,,,kecoh la nk jd isu..yg penting FIKIR cara marketing tu,,cmner nak laku kannyew bukan bergadohhh bagai nk rak,..*yg penting pemebeli tuh jgn jadi mcm tudung saji yew kejap buka kejap tutup HUHUHU*

          0

          0
        • Rooney says:

          Pattern ke tidak?

          Kalau tak pattern, SHUT UP.

          NEALOFA WIN. PEREMPUAN SUNDAL ZERO.

          0

          0
        • amoi says:

          Hadeh…dah isu gini plak timbul…susah jgk bab fesyen bagai..nasib lah aku bertudung bawal je..huhuhu…

          0

          0
        • amoi says:

          Hadeh…dah isu gini plak timbul…susah jgk bab fesyen bagai..nasib lah aku bertudung bawal je..huhuhu..

          0

          0
      • awek jeans ketat free hair says:

        iols selalunya kalau pergi bercuti di padang pasir…iols pakai bikini jer. Kalau iols panas..iols bogel jer terus sambil naik unta.

        0

        0
      • kesah mak esah says:

        mak esah rasa, masalahnye bukannya pada tudung tu tutup aurat ke tidak ke, ataupun pasal nampak tudung tu sama je semuanya ke, tapi pada integriti tu sendiri. mencuri rekaan orang lain tu tetap tidak boleh.

        ada yang tanya, “pattern ke tidak?” soalnya, mendaftarkan rekaan itu adalah dari segi undang2…tapi kalau dari segi akhirat? hasil daripada jualan tudung ciplak tu bagaimana pula takrifnya? halal atau tidak?

        p/s: nak patternkan sesuatu rekaan makan duit dik non. bukannya sikit. peniaga kecil-kecilan takkan mampu nak patternkan semua rekaan dia. takkan kerana ini kita boleh tutup mata kalau kes macam ni terjadi? tidakkah menganiaya orang namanya tu? ko ghase?

        0

        0
      • Shana says:

        One question.. Kenapa neelofa block dia tu?

        0

        0
      • Wee says:

        tudung womensprops lagi best! artis kalo jual benda biasa mahal ada je sanggup beli.

        0

        0
    • anticopypaste says:

      Lopak ni memang suka meniru! Xdak idea! Xmalu ka curi idea orang! Kata pandai sangat! Ni sepsndai2 tupai melompat!

      0

      0
  2. poyos la says:

    beria si Nara ni menangkna si Lopa … mmg sesuai pon korg ni perasan bagussssssss

    0

    0
  3. badang says:

    rasanya dia ni ada dara ke x,,,kalau x der umur berapa tahun pecah…kat mana dan siapa yg bertanggung jawab

    0

    0
  4. tudung sama says:

    sama je aku tengok dgn tudung tudung tudung tudung dunia yg lain.. alahai yg penting tutup aurat .

    0

    0
  5. ki says:

    Oi beg jenama mahal pun org tiru pehalla kaum melayu ni benda mcm ni pun jd isu ke.. sengal je lebih..xpayah berniagala oi.tudung ja pun

    0

    0
    • Yuki says:

      Beg berjenama,di tiru oleh org2 biasa/kilang2 .Tpi sekarng,barangan org2 biasa di tiru oleh artis..itu la isunya.. itu jerrr..

      0

      0
  6. Mami iza says:

    Dah marah2 die tulis ALLAH SAW???!!!
    ALLAH SWT LA.. Ptt pn tdng kena copy. Huhuhu

    0

    0
  7. tirulahtirulahlagitirusilakantiru says:

    well nara, betulkan dulu statement u!! bukan copyright / patent lah!!!!!
    perlindungan under Industrial Design lah!!!!!
    Lopa pun, pi lah belaja dulu….creative sikit…
    yg si Sastrahijabs ni pun kalau xgi register camne nk ada protection….

    yours truly,
    baby IP

    0

    0
  8. ramleeposmen says:

    Come on Sastrahijabs. Be professional. Design tudong ko kena tiru…… So what! Itu namanya RISIKO. Rezeki datang dari Allah. Ia lah lain kali jgn jual mahal2.

    0

    0
    • tetel says:

      Hello, harga dia sama la bangang..nak komen biar tau isi2 penting. Sastra hijab rm50 sehelai, nealofar pun sama. Kes ni x sama ngan fareeda coz fareeda mahal so org ciplak utk org yg x kaya merasa. Si lopa ni tiru sebijik, paatu harga sama la. And since dia retis, lagi laku la dia punya..faham?!

      0

      0
      • Ala bodow jewww. Tudung ni kan keperluan utk menutup aurat. Utk kebaikan ummah apa salahnya dikongsi bersama rekaan tu. Allah bg ganjaran pada mereka kerana,mempromosikan jalan Allah. Plus, bukan Sastrawardoyo tu pun yg cipta konsep bertudung. Ko tu yg tak reti marketing. Bodoh.

        0

        0
  9. awek says:

    sokong mami iza… (y)

    0

    0
  10. auntyacid says:

    Isu tudung pun boleh nak gado. Copyright takde kot. Warna dan penggayaan Neelofa hijab lagi baik. Warna banyak dan model cantik. Harga pun patut. Lain la kalau repackaged balik mcm baju raya jakel tu.. pasal rekaan tudung tanpa pin tu.. bersepah org lain jual.

    0

    0
  11. kesian says:

    salam.haihh..sastrahijabs..kalau awk berada dlm industri tudung ni..satu benda awk kena prepare orang lain boleh tiru bila2 masa design tudung kita.patent la kot celah mana pon org boleh ambik and adjust sikit2 deign dia. kamonla..tudung yg awk claim mcm design awk tu tersangatlah common design dia…kalau nk stay in this business lama,kena prepare benda2 challenge mcm ni k.sastraa…btw ALLAH swt…bukan saw.mungkin x sedar kot.takpe..

    0

    0
  12. Anonymous says:

    hmm senang la kau cakap nara..cuba imagine if ur blog ni betul2 kne copy and letak nama lain n jadi lg femes..idea u tp yg dpt nama org lain..sakit tak?? mcm tu la sakitnya if produk yg kita perah otak tuk buat di copy bulat2 oleh orang lain..kau lain la nara kaki ampu neelofa mmg ko takkan perli dia..tp si mangsa la kesian.. mentang2 nama dia tak sehebat neelofa senang la nak dipijak ye

    0

    0
  13. lis says:

    tak kisah la sapa punya pun..sastrahijab ke..neelofar ke..kot esok ada kat pasar malam ke..kalau orang nak orang beli je..

    0

    0
  14. sastrasucks says:

    Kenapa ig sastra nak kait pasal *permaisuri? Personal attack macam tu mmg takkan kemana la bisnez ko tu. #inisemuapoyo

    0

    0
  15. Anonymous says:

    sastrahijab ni panas sbb nelopak yg tiru…ce kak senah ke kak jemah ke kak peah ke yg tiru,aku rasa dia cool je kot..bahaha

    0

    0
  16. al kisah says:

    biasalah design tudung ni… Ramai taylor yg ambik contoh tudung then jahit sndiri.. Kalau dh kena ciplak, buat design lain…designer kan…kecik punyer problem je ni. Dunia tudung luas yeowww..

    0

    0
  17. anonymous says:

    bila dh buat design pattern kan tros..then u safe.. kalo btol tiru baru la nk saman ke ape..

    0

    0
  18. Tegur je says:

    Allah S.A.W ? Allah s.w.t.
    Heihhhhh !

    0

    0
    • laila says:

      nak sebut ALLAH SWT sampai jadi Allah SAW… nmpk sah dia ni bukan bagus sangat dan sanggup tuduh lopa copy dia tanpa siasat. Kain jenis macam ni berlambak la!

      0

      0
  19. aew says:

    cuba tngok the end of tutorial lofa. tak sama pun. tkdek pun bahagian lebih belah kanan mcm sastrahijabs tu. aku tngok tkdek sama lngsung. setakat mcentu pattern bnyak org buat lah. neelofa beli bnyak tu cuba bersyukur. positive siket lah

    0

    0
  20. sukabacakomen2 says:

    Difahamkan, keluarga Neelofa ni selalu beli tudung dgn Sasta Hijabs. Sekarang, segala design, jenis kain, nama-nama warna kain malah harga juga diciplak bulat2!

    Ramai dok tanye pasal “Dah daftar pattern?” Sdg kan procedure, harga nak pattern kan itu sendiri berpuluh ribu RM.

    Sastra Hijabs dibangunkan sendiri secara kecil2an tanpa sebarang pinjaman. Kalau nak start dgn daftar pattern je, mmg xjual lah tudung.

    Subjek sini RETIS. Kalau kau RETIS (public figure) kau buat lah, niagalah ape benda pon, org akan datang beli walau bnd tu best atau tak best. Sbb ini salah satu marketing strategy. Sbb tu duluuuuuu ada nama tudung Mawi lah Siti lah etc.

    Just my 2cents.

    0

    0
  21. laila says:

    mana ada sama. jenis kain mcm ni berlambak la.

    0

    0
  22. asha says:

    alaaa… sastra hijabs xde org pn tau.. x glamor kot.. huhu

    0

    0
  23. kelopak says:

    komen Nara jelas ternyata dari dulu bias gila kat neelofa. kalau neelofa slh pon tetap ckp betul

    0

    0
  24. USTAJAH says:

    PADA PENDAPAT USTAJAH ADA ELOKNYA SI PEMILIK SASTRAHIJABS NI CUBA UNTUK HUBUNGI PIHAK NEELOFAT HIJAB. TAK PAYAHLAH NAK GADUH BISING2 DEKAT INSTAGRAM. KALAU PIHAK ANDA ADA DAFTARKAN PATTERN MACAM TUDUNG FAREEDA ITU OKLAH BOLEH CLAIM INI MEMANG HAKCIPTA SAYA TAPU KALAU TAKDE BERMAKNA IA MILIK UMUM. LAGIPULAK TUDUNG2 MACAM SHAWL NI MEMANG SAMA JE. TAG JE BEZA KAN? MAAFLAH USTAJAH PAKAI TUDUNG BELI KAT PASAR MALAM JE. KITA NI BERNIAGA ADA REGULAR CUSTOMER SO BILA KITA YAKIN DENGAN PRODUK KITA YANG ELOK, PEMBELI AKAN CARI KITA. REZEKI ITU ALLAH DAH TENTUKAN TAKYAH BEREBUT. OK. SALAM SAYANGGGGG DARI USTAJAH UNTUK LOFA YANG MELETOP!!!

    0

    0
    • kesah mak esah says:

      wahai USTAJAH, pernah dengar tak matlamat tak menghalalkan cara?

      memanglah rezeki dari Allah, habis takkan kita tak boleh nak bezakan cara cari rezeki yang bermoral mahupun tidak?

      0

      0
  25. Wandi says:

    Realiti hidup.Orang dari keluarga biasa2 bertungkus lumus belajar dekat U,lepas habis belajar nak mula bisnes kecil-kecilan.Mula dari bawah,design product , jual online, kumpul duit sikit-sikit.Nak pattern kan product belum mampu lagi disebabkan kos yang agak tinggi.TIBA-TIBA ada orang kaya yang berpengaruh tahu tentang product ni, ambil kesempatan.Tiru sebiji sebiji product ni dan letak jenama sendiri.Orang kaya yang berpengaruh ni dah tentu banyak sokongan,dia rasa tak takut sebab ramai yang sokong dia.Dari segi undang-undang,mungkin susah nak buktikan kesalahan orang kaya ni,tapi dari segi moral?Simple macam mana pun design sesuatu produk tu, orang lain tak ada hak nak tiru.Perkara macam ni yang buat orang yang kaya terus bertambah kaya, orang biasa pulak kena kerja bermati-matian untuk hidup senang.

    0

    0
    • Ira says:

      Comment macam tak percaya pada rezeki Allah.

      0

      0
      • Iras says:

        komen mcm percaya Allah ajar kasi amik kesempatan atas org len..

        0

        0
        • sue says:

          bukan ambik kesempatan atas orang lain. Rezeki masing-masing tiada siapa yang tahu. Patutnya berbangga sebab artis suka design dia. Mungkin family Lofa beli sebagai ilham/inspirasi/guna sendiri? Takkan sebab dengok daun melambai terus dapat ilham buat tudung kan? kena tengok produk orang lain dulu baru ada ilham.

          0

          0
    • sue says:

      Lenkali janganlah buat design yang simple. buatlah design macam Fareeda tu (walaupn ku tak hingin nak beli, colorful bagai). Sebab design Fareeda lain dari yang lain. Itu baru eksklusif. walaupun tak di patern, orang akan tau jugak yang tu design awak punya. Saya ada idea, buatlah tudung dari kain macam guni. gerenti takde persamaan langsung.

      0

      0
  26. jlo says:

    Sukabacakomen2 ntah2 org2 sastahijab..sebab terang2 semua tahu family neelopa ada beli tdg dr dia…

    0

    0
    • banteras penciplak says:

      klau dia org sastra pun ape salahnya. dia terangkan benda yg btul.. mmg dr pndangan korang neelopa ciplak sebijik2 tu tak salah. wlaupun beli byk2 tiru kain, tiru design, tiru harga.. sbb korang sume org mkan gaji tak faham erti susah payah meniaga.
      jangan lab sbb neelopa ni artis, dia bleh buat apa je yg dia suka. klau tak berjaya dibuktikan bersalah. dia tetap brsalah dr segi moral. dia ambil untung atas titik peluh buah fikiran org lain. shame on u neelopa.

      0

      0
  27. minah jambu idop umno ! merah biru says:

    tk payah lah nk jual tudong2 ni sume buat semak aje ! buat biasa biasa aje suda la..

    0

    0
  28. lembupolkadot says:

    sastrahijab??? xpernah dengar ponnn….alaaaaa, attention seeker je ni….tudung semua sama je kot…tudung i beli kt psr mlm pn bentuk cenggini jgk….cuma quality la kureng sikit.

    0

    0
  29. Lois lain says:

    Bukankah neelofa pergi dubai utk beli jubah byk2 and dia just brandkan jubah tu atas nama dia?so kalau btol la sastrahijab ni claim neelofa tiru design dia tk dela terkejut sgt.byk pon peniaga lain buat mcm ni.

    0

    0
  30. Memeylah says:

    Ramai yang kena tindas dalam business from this family. Bokitta tu pun bukan diorang yang buat pun. Tamak and nak untung seorang. Susahkan ramai orang. Kesian yang berniaga bokitta from early before diorang ni tamak nak untung besar. Tamakkkkkkkk…family tamak.

    0

    0
    • anon says:

      Tak silap bokitta tu mmg bukan neelofa yang design. tp dia yang jadi official dealer in Malaysia. get the fact please

      0

      0
  31. Memeylah says:

    Standard orang berpengaruh. Depan je nampak Baik lemah lembut. Hakikatnya tamak. Tudung bokitta pun same kes. Tamak punya pasal jadi master distributor lepas tu naik kan harga melampau-lampau. Yang dah berniaga lama tudung bokitta ni terngaga lah. Kesian. Diorang ni nak kaya cepat, nak gi bercuti senang. Nak shopping handbag mahal senang. Tak yah nak tunjukkan sangat quote2 agama kat insta tu kalau hati jahat busuk.

    0

    0
  32. sid says:

    Pattern je ‘patent’ hehe…

    0

    0
  33. takde nama says:

    Kot ye pun tengah marah…tulis biar betul2…menda asas org islam pun boleh silap…ALLAH S.A.W???tolonglah..basic knowledge kot…ALLAH SWT…

    0

    0
  34. einzone says:

    Mmg bokitta hijab tu da lama..dari negara arab ke mana tah..modelnya byk org arab..mmg neelofa rebranding je blk…sbijik smua sama…

    0

    0
  35. org govt says:

    setuju org govt x phm susah payah org berniaga..org goverment je ada ms buang ms bc blog nara nih

    0

    0
  36. me2 says:

    alah aku beli tudung yg same design kat pasar malam rege tak sampai RM20… apa nak kecoh2 nak saman menyaman bagai… ni mesti pasal lofa yg buat same design kalau tidak tak jd kes pun… kenapa tak saman pengeluar tudung yg same design yg dijual d pasar malam tu….persoalannye… retis pasal tu nak ambik kesempatankan… leh tompang glam…

    0

    0
  37. sue says:

    Saya faham nape owner design tu marah. Tapi reality sekarang, apa jenis produk pun orang boleh tiru. Tapi tak salah rasanya tengok design orang untuk dapatkan ilham/inspirasi. Kalau kemudian hari saya buat design sendiri saya tak terkejut kalau orang kata saya meniru design orang lain. cuba fikir designer kita dapat ilham dari mana? memanglah akan skodeng design orang lain jugak kan! skodeng tak bermakna meniru. Mungkin Lofa beli tu untuk guna sendiri dan ilham tu mungkin datang dulu. Kalau tiada bukti dah jadi fitnah. Industri ni semakin berkembang, jangan tamak sangat. Kalau ada rezeki tak ke mana.Kalau rekaan tudung awak guna kain guni mungkin tiada persamaan langsung.

    0

    0
  38. Ayyumi Tan says:

    Pecaya rezeki tu dari Allah SWT…n bukan Allah SAW yea…lofa tiru?klu yea pun bagus la..bru la besaing kaw2…org lain pun bisnes jgak..org tiru tak sentap pun.

    0

    0
  39. whatashame says:

    My friend jual bokita..direct beli dr kilang d lubnon…mak si lopak kol my friend ckp x blh jual,sbb diorg dh jual…my friend kol kilang bokita,diorg ckp blh je jual asalkan beli yg ori..bkn nya die tiru design n reproduce n letak label die…tkt la tu bisnez die x laku..shame on u!

    0

    0
  40. Paten lah bukan pattern says:

    Nara, cuba buat research dulu sebelum menulis tu. Yang betul adalah paten atau dalam Bahasa Inggerisnya patent. Bukan pattern yang ‘corak-corak’ tu.

    0

    0
  41. Anonymous says:

    Its patent…not pattern. Pattern tu corak. BTW its just tudung. Percayalah pada rezeki Allah. Tak yah lah sentap sangat. Bukan semua org akan beli from artis. As long as ur service is good and keep updating trend mesti you ada regular customer.

    0

    0
  42. emma says:

    apa yg beza sgt tudung dia tudung2 lain kat pasaran Malaysia ni? tgk mcm sama je. kalau nak ikut tiru tudungla kan, tudung bawal, shawl pjg, halfmoon, yg mcm tudung ariani tu ntah brp ribu org jual/kuar produk sama tak bising pun. ala menda tudung tu mcm mana pun mesti lebih kurang sama je. mcm spek mata tu nak lari bentuk mcm mana sgt dah mmg macam tu

    strategi promote kot.. lepas ni beramai-ramai gi sastrahijabs

    0

    0
  43. cik nia says:

    Allah SWT ler….
    Nabi Muhammad SAW…
    nk hentam org guna nme Tuhan tp x betol cemana nie der???
    tu nmenye mcm ade yg x kne dgn ko…
    x side sesapa cuma kesian sbb sudahnye ko yg akn dihentam blk….

    0

    0
  44. lopak says:

    Yang jadi model sume tak lawa (maaf cakap). Lopak pakai terus kenan nak beli. #roti canai satu anney

    0

    0
  45. mojo says:

    Kau buat underwear.bila pakai takde sapa perasan.kalau tiru pun dia tak nampak kau pakai.walawei..tudung sama semua la oii.pakai kat kepala semuanya.cuma ada orang suka pakai tudung gantung selebriti sekarang nie.

    0

    0
  46. Kas says:

    Actually… Ada Singapore seller yg Jual instant hijab ni… Check out adlina anis at Instag. I pakai like 70 weeks ago… So tak payah LAH nak Tuduh shaper copy saper…

    0

    0
  47. Nash says:

    salam – it’s Allah SWT. Rasullah is Nabi Muhammad SAW.

    0

    0
  48. mak esah says:

    Salam rasenye setakat shawl bidang besar lilit punye lilit berlapis lapis mcm org pakai sari takan la nk ckp tiru patern. Rasenye org arab dulu pakai gaya lilit punye lilit tak yah pakai pin pin berbelit2 pah tu selut je tepi dagu…… takpe la lepas ambil sebagai satu cabaran buat patern begitu sukar hingga takde sape buleh tiru ……pandangan mak esah la kalu talipon apple android samsung buleh tiru inikan pula setakat kain baju…..

    Mak esah rase kalau nk bergaduh la dah lame org vietnam kemboja n china saman rakyat satu dunia

    0

    0
  49. […] sumber (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    0

    0