Written by Bella | December 5th, 2016

Kes rogol di Malaysia tidak dinafikan semakin hari meningkat naik jumlahnya. Hampir setiap hari ada sahaja kes rogol yang boleh kita baca di akhbar. Beberapa punca menyebabkan perkara ini terjadi dan antaranya kerana cara seseorang wanita itu berpakaian mendedahkan aurat dan ia seakan “memancing” orang jahat.

Walaubagaimanapun, bukan itu sahaja sebabnya, kerana nafsu seorang lelaki yang tidak dapat dikawal juga menjadi punca utama perkara ini berlaku.

Pelakon Nazim Othman juga baru-baru ini ada memuat naik status di akaun Instagramnya yang menasihat wanita diluar sana untuk tidak tampil terlalu seksi ketika keluar dan harus menjaga diri mereka.

Namun, nasihat Nazim itu telah disalah anggap dan akibatnya beliau “diserang” agak teruk dari kaum wanita di media sosial.

Ramai yang berpendapat komen Nazim itu agak tidak matang.

Apa pula pendapat pembaca BeautifulNara? Salahke apa yang dikatakan oleh Nazim?

111 responses to Nazim Othman Diserang Wanita Kerana Nasihatnya Tentang Isu Rogol

  1. Anonymous says:

    Aku sokong Nazim,dalam islam mencegah lebih baik dari merawat.

    215

    0
    • Pekerja Gomen says:

      Well said Nazim…
      Yo go bro!

      80

      0
      • Anonymous says:

        bodoh….takde iman kuat je salahkan pemakaian.

        kolot!!!

        1

        69
        • Anonymous says:

          Lps ni p cabut pintu & pagar umah ko..kalo pencuri / perompak masuk ugut & rompak umah ko..p wat repot polis, ckp..”bkn salah saya, sbb x kunci pintu / psg pagar..salah si pencuri / perompak tu la sbb iman diorg x kuat..saya ada sepasang mata yg sgt power sampai boleh tgk iman seseorg tu kuat / lemah..sbb tu saya x kunci pintu”

          71

          2
        • Anonymous says:

          bukan kisah tak ada iman. teguran tu kan mengajak wanita islam menutup aurat. baguslah. wanita yang tak buka aurat ni yang tak ada iman yang kuat. Rase rugi tak tunjuk kecantikkan dekat public. tak takut hukum Allah

          53

          0
      • Anonymous says:

        fikir-fikirkan……….

        Wahai Nabi,katakanlah kpd isteri2mu, anak2 perempuanmy dan isteri2 org mukmin, “Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka!” Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu, dan ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

        (Al-Ahzab/ 33:59)

        jagalah auratmu…muslimah…

        47

        0
    • kipashijau says:

      betol lah tu nazim PREVENTION IS BETTER THAN CURE…. tapi u lupa cakap SEBAB LELAKI NI TAK BOLEH KAWAL NAFSU DORANG.SO MINTAK TOLONG LAH THE GIRLS PAKAI ELOK2…. haa..patot ckp camtu.. xleh blame sebelah pihak je.. u ols xleh tahan nak salah kan satu kaum je.. k bai~

      13

      7
    • miss kepah says:

      aku tak paham kenapa sesetengah perempuan tu nak kecam..org bagi nasihat suruh tutup aurat, pun nak kecam?! lagi nak berdalih, cakap pmpuan bertutup pun blh kena rogol….mmg betul, nasihatkan fellow brothers tu jugak, tp that does not mean, dia nasihat kaum hawa tu salah yang korang nk kecam2 mcm tu..
      ni la kaum pmpuan, org nasihat ada ja nk menjawab, akai 1 nafsu 9
      p/s :aku pun pmpuan tp aku xda masalah dgn nasihat nazim ni…

      149

      0
    • Corse 848 says:

      Punya rendahnya harga diri seorg perempuan kalau mcm ni..nasihat yg baik tu..Kalau tgok di istagram..melambak perempuan2 melayu dgn bangganya tunjuk keseksian diaorg..dah mcm bukan org Islam dah..ada lelaki iman dia tebal..ada lelaki iman nipis..ada lelaki tiada iman..bukannya ada tulis didahi iman diaorg tu..

      63

      0
      • semah says:

        tu perepmpuanke.. klau kena tegoq melenting
        padahal dia cakap benda betul kot..
        betina je yg nak meroyan tak tentu pasai

        22

        1
    • RakyatMarhaen says:

      Yang minah tudung bodoh tu meroyan nazim bagi nasihat kenapa?dia bukannya hina pompuan pun.elok2 dia nasihat tu yang dia pegi meroyan tu knp?nazim nasihat jer kot.maybe minah ni geng2 follow instafamous gincu hitam conteng muka sana sini acah2 ganas kot.nazim dah buat duty nya nasihat pompuan.kalau tanak hadam ko diam jer la.bodoh..org bagi nasihat tanak dgr..ko nak dgr nasihat lelaki suruh kau pakai seksi ke??tanak kan??kang kau cop gatal plak.zaman skg ni org tegakkan islam mcm genggam bara api sbb ada golongan mcm minah bodoh ni

      10

      0
    • Nenek kebayan says:

      Cucu,adik2, kakak2, makcik2, nenek2 jgn marah, go to Fifa Puskas dan VOTE MOHD FAIZ SUBRI. Puas nenek menggoda Harry potter nak pinjam invincibility cloak, nak tunggu kat pintu gol tampar gol si faiz dari kiri ke kanan. Korang VOTE 5 saat je. ….VOTE JGN TAK VOTE…nenek tak kuasa nak menggoda Harry potter si nerd lagi …Prince Harry tastelah pulak !

      0

      0
      • Anonymous says:

        heran..
        kenapa pompuan2 tu nak naik berang macam kene rasuk setan..
        aku rase betul la apa yang nazim tu cakap.
        atau mereka tak reti baca atau tak paham apa yang cuba disampaikan..
        itu la penting english education *tetibe*

        1

        0
  2. orgtua says:

    btullah tu, cuma nasihat tu dah biasa org bagi.

    10

    2
  3. Anonymous says:

    betul la nazim cakap tu…sebab tu islam suruh pakai menutup aurat. mata lelaki ni sangat bahaya. siapa pun dorang.imam atau orang biasa.

    45

    0
  4. Entahlah says:

    Org2 yg hentam Nazim tu yg x makan nasihat..Kalau pelacur sekali pun yg nasihat kita,kita dgr nasihat dia..bkn tgk diri dia..
    Nafsu tu fitrah lelaki..kau nk ubah fitrah Allah?

    55

    1
    • Me says:

      wahh wahh wahh…. fitrah Allah tu je ke yang perlu ditekankan? Rogol tu dosa tidak perlu ditekankan?
      Kalau dengar/lihat nasihat lelaki ni kan…. memang biasanya akan tegur cara berpakaian perempuan. Tetapi.. kenapa JARANG keluarkan nasihat JANGAN MEROGOL?!!! Renung-renungkan.

      0

      26
      • Anonymous says:

        lebih senang menegur orang untuk berpakaian elok daripada menegur si perogol jangan merogol. kita tak boleh nampak orang itu perogol atau tidak, tapi kita boleh nampak wanita itu berpakaian senonoh ataupun menghairah kan. renung2 kan lah..

        73

        0
      • Anonymous says:

        Manusia merogol kerana nafsu, kenapa nafsu naik? Sebab kita tak jaga dan tutup apa yang sepatutnya ditutup…Kita jangan pertikaikan soal kenapa orang suruh tutup. Dah memang itu suruhan Allah dari awalnya, jangan kita pertikaikan pulak, kenapa Allah nak suruh tutup pulak…

        32

        1
        • Me says:

          Kalau sebab nafsu, lelaki pandang perempuan berpurdah pun lelaki tetap bernafsu juga. Betul?

          Kejadian rogol ni bukan sebab pakaian wanita semata-mata. Ada banyak jer pun sumber mereka untuk lihat perkara-perkara untuk menaikkan nafsu mereka. Dah namanya dunia tanpa sepadan.

          Tapi kenapa nak salahkan pemakaian wanita juga?
          Budak bawah umur, kanak-kanak… kejadian rogol pada golongan begini disebabkan pemakaian wanita ker?

          2

          23
        • Maknenek says:

          Dik..bukak mata besar2..besarkan hati untuk terima apa pandangan org..sekarang ni nazim nasihat kat perempuan2 utk berpakaian elok2..sbb tu jadi salah satu punca rogol..yg rogol kanak2 tu bkn disebabkan pakaian perempuan..sbb tu x dibincangkan disini..

          12

          1
      • Maknenek says:

        Rogol tu dah mmg salah,berdosa..aurat terdedah pn berdosa terang2..kau nasihat la lelaki supaya x merogol..kau suruh artis perempuan nasihat lelaki pulak “Jangan merogol,tutup mata kalau x tahan nafsu…” sedangkan kau punya pakaian separuh bogel..tutup mata,x nampak jalan la gila..kalau kau tutup badan,mekap x tebal,x payah nak gedik2..aku ase mata lelaki pn beralih tempat lain..

        20

        0
      • Ntah says:

        Hukuman terhadap pesalah rogol dah ada pun..hukuman dari manusia ada,hukuman Allah ada (hukum hudud)..nak kena nasihat jugak ke??
        Bodoh piang la klau x faham..

        2

        0
  5. aida says:

    aku setuju ngan nazim… org yg x setuju tu yg mentaliti rendah sbnrnya…

    36

    0
  6. haliza abd wahab says:

    Saya setuju dgn Nazim.
    Kejadian manusia..adalah yg terbaik dikalangan makhluk Allah. Siap dikurniakan akal dan fikiran. Tetapi apabila telah terlalu pandai , begini dan begitulah jadinya. Masing2 pasti ada hala tuju dalam apa jua perkara (ie pekerjaan, perkahwinan, makan/minum, waima dalam berpakaian sekalipun). Positif dan negatif. Dari situ, terimalah apa jua keputusan diakhirnya (Risiko). Jika baik, alhamdulillah… jika buruk, itulah padahnya! Segala yang baik adalah datang dariNya, dan segala yang buruk adalah dari kita sendiri! Jangan kata orang tak payunggggg….

    16

    0
  7. Cik green says:

    Ntah.. ok je nasihat nazim.. aku pmpuan terima je.. betul pe apa dia ckp.. yg sentap semua tu jenis pmpuan cmne ye?? Bukannya dia kutuk korg pun. Kebenda la. Mentality dunia mesir purba ni..

    39

    0
  8. adudu says:

    orang nasihat, accept je la. nape nak hentam. mmg la salah laki tak jaga pandangan. tp apa salahnya perempuan ambik langkah berjaga2 dgn memakai pakaian yg sopan & menutup aurat. bila pakai tertutup, laki pun jadi malu nak pandang sbb dia tahu maruah perempuan tu tinggi..

    20

    0
  9. Anonymous says:

    bodoh punya mentaliti MUA tu… betul lah nazim cakap tu…ko jangan nak pusing2 ek? ko punya mentaliti tu mentaliti orang barat… sekular… sebab tu lah diaorg ada satu movement dipanggil sebagai ‘free the nipple’… yang lebih gelinya ialah yang sentap ni semua pakai tudung… puiii lah korang!

    18

    0
  10. pergi belanja orang kenapa says:

    aku sebagai perempuan, sokong statement ni. kita dah tahu lelaki memang nafsu nya 1 tapi memang untuk itu je. so sendiri lah yang jaga. takde lah kata yang pakai purdah takkan kena rogol, there you should learn to differentiate prevention is better than cure.

    12

    0
  11. Dikja says:

    Well said ! Nazim Othman is right. Dia cuba bagi good advices utk kita semua. Org lelaki nafsu 1 je, akal 99. So, dia tahu apa yg sllu org lelaki fikir. Aku pun as a woman, kadang-2 malu tgk org perempuan pakai baju belah situ sini.

    18

    0
  12. sakit mata says:

    makcik yg meroyan tu nape ek? mental ke apa? saya memang tak minat Nazim ni tapi apa yang dia nasihat tu betul apa..kadang2 saya cara orang yang bertudung berpakaian memalukan..tudung singkat, baju ketat melekat, pakai legging…

    16

    0
  13. Anonymous says:

    its true!! PREVENTION IS BETTER THAN CURE. perempuan patut jaga maruah sendiri. maksud nazim tu bila pkai seksi2 its mcm “dorongan” for lelaki yg x guna buat benda yg x elok..

    16

    0
  14. Me says:

    Pelik…
    Kenapa lebih banyak nasihat tentang teguran pakaian seseorang.
    Kenapa tidak LEBIHKAN NASIHAT supaya JANGAN MEROGOL????!!!

    0

    18
    • Mizz_Mimi says:

      i agree!! apa yg dia cuba sampaikan ialah tak tutup aurat ialah punca org merogol..apa yg dia dan org2 yg menyokong statement dia cuba sampaikan ialah adalah nafsu tu fitrah lelaki jd, it is up to the women to not encourage them.. Lupa ke arwah Nor Suzaily? arwah Intan Suraya? arwah Farah Deeba? (just to name a few) ketiga2 mrk ni berpakaian sopan ya..tp mrk tetap dirogol dan dibunuh! siapa mrk ni? mrk jurutera, pelajar.. bukannya pelacur ke artis ke..

      3

      6
      • Cakap senang says:

        Korang tolonglah g nasihat lelaki2 kat luar tu jangan merogol..

        5

        0
      • Farah says:

        Nak tahu tak kenapa wanita sopan pun dirogol?? Sebab adanya perempuan yang melawan fitrah Allah untuk menutup aurat. Disebabkan terliur dan keghairahan kepada wanita yang tidak menutup aurat ni, wanita yang sopan dan yang paling dekat didepan mata menjadi mangsa. Saya bukan maksudkan semua kes begitu. dan percaya Nazim othman pun begitu. Ini adalah salah satu punca meningkatnya kes rogol. Bila ada wanita/gadis yang menegakkan pendiriannya dengan menyalahkan pendapat orang lain dalam keadaan marah, maka dia tahu dia dipihak salah :)

        7

        0
    • Mumia says:

      Ok…..ank2 lelaki ku yg 9 org please JANGAN merogol.

      Ko ni ‘me’ tak faham ke nasihat nazim ditujukan utk org pompuan dan pakaian yg dianggap sopan. Takkan dia nk beri nasihat jgn merogol kt pompuan. Dah lari dari topic la. Ko aja la beri nasihat jgn merogol!

      2

      0
    • olinnnnynnn says:

      macam x kena je nasihat JANGAN MEROGOL….. x pernah dengar nasihat mcmtu.. selalunya ceramah ke forum ke, atau apa2 lah mesti cara mencegah kejadian rogol berlaku atau yg seangkatan dengannya… simpan cerdik tu sikit… kita tau ke sapa yang nak merogol tu…. nasihat JANGAN HISAP ROKOK pun orang x dengar …. itu benda nampak inikan pulak yang tersembunyi…. hahahahhahaha nasihat benda baik memanglah susah nak terima….

      0

      0
  15. dina says:

    x semestinye yg kena rogol tu yg jadi punca. biasa nye si perogol rogol orang dekat sebab dia dah bernafsu bila tengok perempuan lain kat luar yg x menutup aurat dan berpakaian sexy.

    18

    0
  16. ayu says:

    betul dah pendapat nazim tu..ya Allah lindungi kami kaum yg lemah..lindungi saudara2 perempuan kami..Aminnn…

    8

    1
  17. huhuhu says:

    Allah, aku rasa nasihat dia betul. cegah dlu. memang ya, ada je org berpurdah kena rogol. tapi skg yg dedah2 tu more potential kena rogol kan???
    dan iya kenapa x nasihatkan perogol?? kau rasa perogol yg ada nature dan character rogol, boleh dgr nasihat ke??

    12

    0
    • aisah says:

      sejujurnya, lelaki yg menasihatkan org pompuan cmni, insyaallah akan jadi pelindung yang baik..Iskandarrrrr!! *ttibe*

      15

      0
    • Me says:

      Ohhhhhh…. dah nature yer?? Tak perlu lah ubah pemakaian. Dah memang nature pun kan?? Tutup ke buka ke, kalau dia nak rogol..dia rogol juga. Sebab orang dah klasifikasikan nature dia mcm tu. Begitu??

      0

      12
  18. hel jey says:

    btol la ckp nazim ni…yg menggelabah sgt apasal dorg ni…

    9

    0
  19. miss A says:

    ape masalah ngan statement tu? aku pompuan n aku setuju ja.. dah kompom2la kalau pomppuan tak ‘belanja’ laki x la ‘hidung bedarah’ tengok~ yg x setuju tu kompom suke belanja.. ahakz!

    10

    0
  20. Ila says:

    Perempuan2 yang tak boleh dinasihat ni patutnya dirogol. Orang cakap baik2 nak melenting pulak. tak sedar diri…

    7

    2
  21. Robyn says:

    Kenapa harus terasa dan marah sgt? Status Nazim ada betulnya. Dia cuma suruh berpakaian secara moderate (sederhana) dan decent (tidak menjolok mata). Stupid comments asking rapist to behave when you can’t even dress properly!! Apa ke bodoh benar pompuan2 yang bash a decent advice as such??

    I just don’t get it!! Go ahead and dress to kill. Then don’t blame the rapist bcos u are the ones who invited them to harm you!! Please take note – i refer to RAPIST ye bukan semua lelaki2 di luar sana!

    15

    0
    • Me says:

      Untung lah rapist tu. Orang tak salahkan dia pun.

      Perempuan lain/perempuan tu yang bersalah sebab tidak jaga pemakaian. Begitu??

      0

      11
  22. Anonymous says:

    Hairan aku dengan mereka ni.. Tegur lelaki jangan rogol? engkorang ingat senang ke? kita tak tahu lelaki itu perogol ataupun tidak, tak kan lah randomly pergi kat lelaki, “Hey lelaki yang ku tak kenali! jgn kau rogol!” gitu ke maksud nya yang perempuan nak?

    17

    0
    • Me says:

      Habis tu kalau susah nak tegur lelaki JANGAN ROGOL, tidak perlu ditegur lah yer?

      Yang orang buat statement teguran pakaian wanita sebagai punca kes rogol tu, dia randomly pergi kat wanita ke?

      Dia buat public statement jer pun kan?

      Kenapa tak buat public statement JANGAN MEROGOL???

      Sebab bagi kamu dan kamu dan kamu tu….. pakaian wanita punca rogol. Pelik.
      Fikir-fikirkan.

      1

      15
      • anamusafir says:

        senang cerita.

        dua-dua pon samala…

        perempuan jaga pakaian..

        lelaki jaga pandangan..

        ok. equal. fair.

        but then, i have totally agree with nazim othman

        15

        1
      • Anonymous says:

        tak tau lah engkau ni dalam ketegori mana, bangang or bodoh? bagaimana awak nak tegur perogol supaya jangan rogol? awak dapat lihat ke lelaki tu? sedangkan lebih senang untuk menegur seseorang wanita tu supaya berpakaian senonoh.

        dan tentang Public statement tu JANGAN MEROGOL, awak ingat perogol tu akan dengar ke? Sedang kan PUBLIC STATEMENT tentang PAKAIAN WANITA LAGI KAMU TAK DENGAR.

        Pelik? sungguh pelik..Fikir-fikir kan lah..

        9

        0
  23. mom4 says:

    setuju…nasihat je kott…
    nak hadam…hadam..xnak hadam…sudah
    nazim tu lelaki..so dia tau le tang mana lelaki tu suke ..suruh hindarkan
    mengingatkan je kott….payah ke nak hadam..
    Wassalam

    9

    0
  24. kecik says:

    ya Allah.. ‘eloknye’ bahasa yang kondem Nazim ni. tengok profile pic, ada yang bertudung, tapi bahasa yang digunakan.. hm..

    14

    0
  25. mom4 says:

    setuju…ni nasihat je kott…
    nak hadam…hadam..xnak hadam…sudah
    nazim tu lelaki..so dia tau le tang mana lelaki tu suke..suruh hindarkan
    mengingatkan je kott….payah ke nak hadam..
    Wassalam

    5

    0
  26. Anonymous says:

    Yg entam nazim ni pmpuan2 bertudung plak tu. Omg..yg buduh tu ko..bknnya nazim… Ak setuju ap yg pmpuan silalah pelihara pakaian. Dan lelaki mata keranjang pn silalah berambos dr malaysia. Kalu ko nk rogol org..pi duk oversea where pelacuran is legal.

    8

    0
  27. Anonymous says:

    indeed.. well said nazim! takut tgk ig girl melayu yang pakai sexy lentik sana sini.. tayang kat sapa sbenarnya..? pastu bila orang komen nasihat marah mcm dia buat betul.. shamed on u sick people..

    6

    0
  28. dangHalus says:

    dia kira bagi nasihat yg bagus la tu. Ambil yg positif. fahami maksud yg di cuba sampaikan. Jangan la sikit2 sentap ?????

    5

    0
  29. anon says:

    yg xsuke nazim gtau tu apa cer ek..pelik nau..benda betul kot..sentap sgt kenapa.mesti jenis bertudung tp pakai ketat…wakaka

    6

    0
  30. Anonymous says:

    memang betul kata nazim…jgn mengundang bencana…jgn salahkan golongan lelaki yg kurg “waras” jika terjadi rogol, salahkn diri sendiri yg tidak menjaga penampilan, dedah sana, dedah sini, pakai ketat…kalau pun yg bertutup, menjaga aurat tu kena rogol, itu adalah takdir, memang sudh tersurat…kerana dia sedaya upaya telah mengelak dari perkara tersebut trjadi dengn mnjaga aurat tetapi msih juga mnjdi mangsa rogol…ada beza nya di sini….

    7

    1
  31. shery8765 says:

    Saya sokong Nazim Othman.itu yg diajar dalam Islam.Tutuplah aurat supaya kejadian2 yang tidak diingini dapat dielakkan.perempuan kena bertindak dahulu.dan lelaki juga perlu mengawal nafsu masing2..

    Sy tak paham kenapa wanita2 ni sentap.mmg betul apa yg diperkatakan Nazim Othman.helo girl!!! look around you.sedarlah dh banyak sgt gejala2 tak baik berlaku di sekeliling..

    9

    0
  32. Anonymous says:

    Buat malu MUA semalaysia je…orang suh nasihat tutup aurat tu betul la tuh….adoii si MUA sorang ni….otak letak kat tudung ke…

    8

    0
  33. Anonymous says:

    yang komen kat tweeter tu pulak..bertudung plak tuh…ape Nazim cakap kan betul..sentap lebih laa korang..

    6

    0
  34. Anonymous says:

    Hanya BETINA yang x nak terima nasihat orang sebab dah Memang BETINA!!
    PEREMPUAN kalau nasihat dia akan faham bukan TERPIJAK EKOR dah SENTAP!!

    6

    0
  35. MinahKilang says:

    Sangka baik..mungkin mereka pernah dirogol walaupun dah tutup aurat..tu yg marah sgt..LOL

    6

    0
  36. I hate Stupid People says:

    Nor Suzaily Mukhtar was raped, brutally murdered and her naked body was left by the street at a construction site.
    The heinous act was done despite the fact she was a lady of honor and properly clothed.
    Please educate yourself more of the subject, Nazim. You look strikingly good looking, but your brain is suffering and lacking of intelligence.

    1

    11
    • anamusafir says:

      perempuan yang pakai elok pon kene rogol?

      nak tahu sebab apa?

      sebab perempuan2 lain juga. yang terdedah sana-sini. seksi.

      sebab nafsu lelaki juga. yang x boleh kawal. tak dapat perempuan seksi. apa saja yang lalu depan mata even wanita tu pakai elok pon jadilah!

      penyebab utamanya: kerosakan akhlak manusia. perempuan tak tutup aurat. perempuan yang tutup aurat pon kene tempiasnya.

      jadi.. nasihat nazim othman itu betul.

      17

      0
      • Me says:

        Wow, sekarang nak salahkan cara perempuan lain berpakaian punca perempuan lain dirogol?

        Fikir betul-betul lah. Kalau perempuan pakai seksi macam mana pun tapi lelaki tu tak tengok video porno dan yang sewaktunya…. tak jadi juga.

        Bukan pakaian wanita penyebab utamanya. Tapi iman si perogol tu sendiri dan gaya dan cara hidupnya lah penyebabnya.

        2

        12
        • erm says:

          jgn citer iman org lain…paling tidak jaga iman kita sndiri.kalo sndiri yang ‘baik’ xde iman ttg berpakaian, jangan bercerita ttg iman seorang perogol..

          11

          0
    • damai says:

      its nothing wrong with Nazim statement, just a normal nasihat, asal semua jd x senang dgn dia, heran lah netizien skg, nasihat untuk kebaikan pun nak marah, dah bagus dia nasihat untuk mencegah, tapi kalau lah terjadi (nauzibillah minzalik) itu bukan kuasa kita. Cukuplah skg dunia dah makin merosak, tanda2 kiamat sudah jelas terlihat, nasihat normal mcm gini pun nak melenting dah knp ehk????

      2

      0
  37. betul apa nazim cakp…kebayak pompuan skunk cm mintak kena rogol…pas kna rogol nk slahkan sapa..psl pemakaian..lau ko berpakaian tapi telanjang nk wat ap..bodo kbyakan pompuan yg hntam nazim sbb dorg ego…da rasa statemnt nazim kna kat dorg tu yg gelabah smcm…..bak kata P Ramlee…nk cari isteri (PEREMPUAN bukan BETINA)..bezanya..jeng jeng jenggg…..pkai tudung..tapi pakai legging….badn gemok..pakai baju ketat npk lemak..npk bra..jijik aq nengok…..better tgok pompuan chines..lg sopan..siap ad yg pakai baju kurung lagi…seluar longgar,,baju longgar walapon ad yg dedah skit..tapi watpe kita nk ikut dorg…yg pompuan ISLAM xyah la nk ikut feresyen retis sgt…retis tu byk bodyguard lau pakai seksi seksa mekse..korg lau pakai sndat mendat sape nk tlg…sendri mintak so sndri tanggung…bila org laki nasihat….kata mental la ap la….igt kami yg laki ni jeles…mata kami..so tau la..dari mata turun kat otak…da ko yg mintak..

    1

    0
  38. anamusafir says:

    ASsalamualaikum

    Nazim Othman,

    i totally agree with you.

    abaikan komen2 yang negatif.

    kata2 anda memang betul.

    Islam mengatakan wanita wajib tutup aurat, seluruh badan kecuali muka dan 2 tapak tangan. Ada hikmah yg besar. Lelaki pula kene jaga mata. Lelaki n perempuan sama2 la jaga.

    ok. semoga hidup kita semua lebih baik. TQ.

    7

    -1
  39. w says:

    pd saya okey apa yg dckpkan nazim, mknanya dia care about us, tp yg sedihnya ada netizen guna perkataan kesat komen dkt ig dia…bertudung lg.. mana moral manusia skg?

    4

    0
  40. Anonymous says:

    orang menyampaikan nasihat yang baik kalau hati tu bersih insyaAllah kita akan terima dengan lapang dada. Takkan nak tunggu ustaz cakap baru kita nak iyeakan bila Nazim cakap kita kata dia bodoh sebab dia bukan Ustaz. jangan pandang siapa yang memberi nasihat tapi pandang la apa yang dinasihati. Islam dah ajar pasal aurat sewaktunya wanita Islam lebih faham lebih amalkan apa yang Islam ajar.

    3

    0
  41. lantak says:

    sebab tu terima je hakikat..sampai bila bila pun ada isu rogol…perempuan mana boleh ditegur..tu hakikat..lantak diorang le kena rogol ke tak…yg penting anak bini adik beradik selamat dulu…orang lain nak kena rogol ke liwat ke lantak pi la..

    2

    0
  42. sutun kurita says:

    yang sentap tu dah kenapa???..org bagi nasihat elok tu ikut laaa..x nak ikut diam2 suda..da la sentap soh tutup aurat..mulut pon bley tahan semasing..sok2 da kena rogol baru nangis x berlagu..mula la upload status lelaki jahanam!!..dunia ini tidak adil!!..rase nak bunuh dirii..ooohhhh…!!!…hihihihikk…sekian!

    4

    0
  43. fieda says:

    Memang betul apa yang Nazim kata. Sorry to say, cara pemakaian perempuan zaman sekarang pun dah melampau2. Saya sebagai perempuan pun rasa malu bila sesama kaum suka sangat show off body sana sini. Bangga siap posted dkt IG n Fb lagi. Lagi bangga kalau orang puji2..Marah bila diberi nasihat. Katanya ustaz ustazah jadian. Dia pun berkata dengan cara yang baik, bukan menghentam sesiapa. Kalau tak terima apa yang dia katakan, janganlah nak hentam dia. Diam dan hadam sahaja. Ia sekadar nasihat. Nak ikut boleh, taknak pun terpulang. Masing2 ada akal fikiran. Boleh bezakan mana betul mana salah dalam agama Islam. Tak terlupa juga pada lelaki, mantapkan iman & akidah.

    6

    0
  44. MSJ says:

    Pesan Nazim ke orang Rohingya: jgn nakal2, nanti kena bakar.

    0

    2
  45. naz says:

    betullah apa yang dia cakap.. ko pikir yang merogol tu semua melayu ker?? yang ko nak kata perogol melayu ni iman takda, tak tau dosa pahala semua tu.. yang bukan melayu pun ada gak rapist weyh.. pastu ko pikir yang pakai pakaian macamtu ke yang kena rogol.. hekkk ko… dia dah cuci mata tgk ko yang pakai tak serupa pakaian tu, pastu dia lepaskan kat orang lain.. mostly org yang pakai sopan.. ada tu yang berpurdah tudung litup bagai.. kata pun lelaki 1 jer nafsu dia.. takkanlah ko nak cakap nafsu dia kat keta.. sebab korang korang yang tak reti pakai sopan sopan lah orang lain kena bahananya.. yang kata suh ajar para lelaki ni jangan merogol, weyh manusia.. semua orang tau dan diajar untuk tidak merogol wanita.. macam ko lah kan, ko tau ke kawan lelaki ko tu bukan perogol.. semua org tau rogol tu salah, berdosa tak kira bangsa dan agama.. cuma org kita ni, telah dilambakkan dengan dedahan yang tak sepatutnya.. suh g majlis ilmu, kosong jer.. kat konsert berlambak.. pastu nak suh org educate org lain.. diri sendri taknak educate lak.. haaa ada otak pikir.. nak bash jugak silakan.. aku akan anggap yang bash ni otak tak berkembang.. sekiann..

    1

    0
  46. Anonymous says:

    agak2 nape pompuan di galakkan ber’seksi’ di rumah…di depan mata SUAMI? at least jawapannyer…sejuk ati suami tgk isteri seksi dpn die…mmg seksi dpn suami di sertai niat menggoda suami…
    kalo da seksi di khalayak ramai bukan sama ke niat nye menggoda lelaki…kalo pastu mendapat,ko nak salahkan sape? kalo bukan nazim yang advice pun mmg da wajib tutup aurat pe..aduuuhh..

    7

    0
  47. nani says:

    Life is simple…kalau u tak suka ignore jer. Kalau boleh diguna pakai utk jalan kebaikkan tak salah kita ikut.#justmy50sen

    2

    0
  48. Jojo says:

    The Quranic meaning that should be derived from the above verses is that men and women who believe in Allah and the Last Day, must behave modestly and carry themselves humbly between one another. Most importantly, men were mention first, before the women.

    An-nur ( the light)
    24:30:
    “Tell the believing men that they should reduce/lower (?????) their gaze/vision and guard their private parts…”

    24:31:
    “Tell the believing women that they should reduce/lower (?????) their gaze/vision and guard their private parts…”

    2

    0
  49. Anonymous says:

    Dia bg nasihat jaga aurat je kot.
    Yg bodoh piang marah sgt tu kenapa?
    Ko bukan org Islam?
    X reti makna wajib tutup aurat ke?
    Ko tu yg stupid….

    6

    1
  50. Anonymous says:

    okay je komen nazim ni, dia nasihat lah.. wanita kena peka ye.. bukan nak kata semua yang kena kes ni orang yang dedah sana sini, baju sendat sana sini, tapi KEBANYAKKAN memang mcm tulaaah… bukan nak salahkan pemakaian tapi kita semua sedia maklum yang lelaki cuma ada satu nafsu.. so paham2 lah ye.. perempuan pun mcmtu memang dah lumrah memang perempuan ni suka belawa walaupun untuk diri sendiri bukan untuk orang lain, tapi betullah tak payah nak berlebihan.. be neutral lah, terima lah teguran..

    3

    0
  51. Fidot says:

    Pelik yg nk marah sgt tu apehal? dia cuma ckp pemakaian wanita yang bermaruah macam mana. If perempuan beragama Islam, of course sepatutnya isi pemakaian ni penting wpun ramai buat x endah. Look at the bright side la. Yg pempuan tu meroyan (dh la bertudung) tu aku x paham apesal. Byk org gile kot skrg ni. Org bagi nasihat sentap mcm org gile.

    4

    0
  52. shaz says:

    hahaha bodoh piang tu kat org yg tak faham maksud yg Nazim Othman tulis…
    awat bodoh sangat???

    Klau kita dah USAHA jaga aurat tp jd? cek mulut lidah… and perlakuan…sbb tu dia kata behaviour pun kna jaga… Betina2 ISLAM… yg bagi komen maki2 hamun org cuba bgtau baik2 tu… ko kaji balik kenapa ALLAH perintahkan kita menutup aurat? adakah ISLAM ajar benda salah? Hati2 bila komen dan meluah perasaan kononnya tak bole terima. bila persoalkan tu… takut2 bukan persoal kat Nazim…tapi tgh persoal HUKUM Allah… Kaji n pk balik ya….Ada otak jgn letak kat kaki… malu i baca komen2 uols

    Nazim… thank you ingatkan kami org2 perempuan yg kdg2 ghairah menunjukkan kejelitaan dan apa adanya… (jelita ke? ada apa?) at the end…smua gone…

    Membacala dgn mata… masukkan ke hati… fahami apa dia tulis n niat dia… yg p maki hamun tu kenapa… Jgn kerana nk menghalalkan apa yg kita SUKA pakai…SUKA tunjuk…kita tak bole terima dgn lapang hati apa yg org cuba ingatkan kita. komen guna otak…klau tak baik jd Keldai… maaf ya…

    100% sokong apa yg Nazim tulis…ILMIAH sgt… Smoga NIAT dia smpai kat hati2 kita yg kdg2 terlalai.

    4

    0
  53. bobob says:

    Well said Nazim…

    2

    0
  54. xfaham says:

    btul la ayat Nazim ni..cuma dia kena tambah lg ayat belakang 2.. nasihat kepada kaum adam juga spy menjaga pandangan…barulah fair and square..takdela nmpk asik2 girls je kna blame..

    2

    0
  55. anna says:

    tapi yang sentap tu perempuan bertudung pulak tu. memalukan kaum perempuan la..

    2

    0
  56. johnny bravo says:

    Aku mmg tak minat mamat ni tapi apa yg nazim kata tu betol, kenapa ada yg marah pulak. Minah2 yg marah kat nazim tu mesti yg jenis sewel…

    1

    1
  57. kelilawau says:

    Bagus nasihat Nazim, tp kesian…dpt follower otak mereng…kekeke

    2

    0
  58. Mummy says:

    Perempuan yh takleh trima teguran n nasihat tu jahil agama…kurang didikan agama…ego…bodoh sombong..

    4

    0
  59. Mak Becok says:

    Bernas betul Nazim ni! Pedulikan si feminis2-ala Zionis ni Nazim! Bayangkanlah; betina kalau dah hampir bertelanjang depan mata; tak ke naikkan berahi si lelaki?! Tengok sjlah internet; itu pun dah lelaki naik berahi kalau imej kartun lucah pun!

    Sebenaqnya pakaian/moral lucah ni semua bisikan dan kehendak Setan utk. merosakkan moral jenerasi muda! Jangan kita terpedaya dgn. budaya Barat/Zionis ni nak menghalalkan kebebasan mutlak yg. tiada lansung batasan sampaikan betina dianggap seolah dewi walau berperangai dan berpakaian lucah mcm. binatang buas!

    Batasan moral antara “good” dan “evil” sudah hilang sampaikan yg. berbikini lucah cthnya kat Peranchis/Barat dianggap normal/suci sedgkan wanita Islam bertutp dgn. Burkininya dianggap jijik dan kolot! Pi BERAMBOS betina2 feminis-ala Zionis bangang dan sewel ni semua!

    2

    1
  60. Mak Becok says:

    Bernas betul Nazim ni! Pedulikan si feminis2-ala Zionis ni Nazim!
    Sebenaqnya pakaian/moral porno ni semua bisikan dan kehendak Setan utk. merosakkan moral jenerasi muda! Jangan kita terpedaya dgn. budaya Barat/Zionis ni nak menghalalkan kebebasan mutlak yg. tiada lansung batasan sampaikan betina galak berperangai dan berpakaian porno mcm. binatang buas!

    Batasan moral antara “good” dan “evil” sudah hilang di bawah hak asasi penipu si liberal/sekular Barat/Zionis sampaikan yg. berbikini porno cthnya kat Peranchis/Barat dianggap normal sedgkan wanita Islam bertutp dgn. Burkininya dianggap jijik dan kolot! Pi BERAMBOS betina2 feminis-ala Zionis bangang dan sewel ni semua!

    1

    1
  61. SupportMsjNazmi says:

    ppuan yg meroyan nk kecam Nazmi ni terasa sbrnya Bukan dia suruh kau pakai purdah pun. Tutup aurat je kot. Tak payah nak kecam lah, Allah dh bg akal pun tak reti nak pikir.

    5

    0
  62. momo says:

    Betol la ape yg nazim tu nasihat..org bagi nasihat pon nak hentam..ckp org xmatang. lokek sgt perangaiii..aqu pon pompuan n bkn peminat nazim..

    1

    0
  63. Who cares says:

    Aku sokong nazim 200% sebab aku pernah terbaca..cerita pasal bekas perogol..dia beli majalah..tgk artis tu pakai seksi..so dia bernafsu..sampai pegi toilet bwk majalah tu..1 ari sebab dia lama sgt dalam toilet…kwn dia sound..pegila rogol sesapa kat luar tu…kau nak tau target dia sape?bdk sekolah weiiii….baju sekolah..ngn penat balik sekolah..lapar..aku xrasa in real life kau nampak bdk tu mengghairahkan..tp disebabkan dia xdpt artis yg kat majalah.. dia sebat je ape yg ada.. jenis mudah&xkuat nak melawan..so bkn salah lelaki 100% xjaga pandangan..

    2

    1
  64. Anonymous says:

    mungkin dia seorg selebriti,kalau UAI Datuk kazim elias yg nasihat agknya korg nk sangkal x?

    1

    0
  65. I support u Nazim says:

    SAYA SANGAT SETUJU DENGAN NASIHAT NAZIM…Niat beliau sgt baik tp disalah ertikan oleh wanita2 yg tiada fikiran.

    1

    1
  66. Mirror says:

    Look at our sad mentality. Most comments here are blaming the victims! The point here is it has nothing to do with the way a women dress. Men should be taught that there is NO effing excuse for rape. But instead we as a society keep giving them excuses… the woman is asking for it, the woman wears sexy dress, the woman flirts with him, etc. There is even one comment above that said those who complaint should be rape themselves. All the woman above who is shifting blame from the rapist to the victim should be ashamed of yourselves! Astagfirullahhalazzim.

    2

    1
  67. greenfingers says:

    Klu pompuan2 ni diberi satu hari masuk dlm badan laki, korang tau la yg imiginasi lelaki ni xmcm perempuan, even lelaki warak mcm mana pon akan goyah klu tgk perempuan seksi nmpk lurah dpn mata dia. Jgn compare dgn negara barat yg ckp diorg pki bikini bersepah2 tu elok je. Unless korang tak kisah budaya “one night stand” tu menular kat sini. Gosh, kenapa perempuan2 ni tak pnh nk paham otak lelaki ni cmna??

    6

    0
  68. Life is short says:

    Google jek hikmah menutup aurat… salah satu hikmahnya adalah sama mcm si nazim tue ckp.. jgn la dok tgk sapa yg nasihat…tgk content nasihat tue. Sama2 la beringat… Wanita mudah masuk syurga…tapi paling ramai wanita dalam neraka kerana aurat..

    2

    0
  69. Anonymous says:

    Menutup aurat itu utk menjaga kemulian wanita disisi agama, itu adalah asbab menutup aurat itu wajib, tidak haram bagi lelaki melibat seekor babi…tetapi haram bg lelaki melihat aurat wanita ajnabi

    0

    0
  70. Bukan Mudah Masuk ke Syurga Allah says:

    banyaknya penghuni neraka adalah dari golongan wanita…
    alangkah keluarga Nabi Nuh AS sendiri menolak terang-terangan dakwah Nabi Allah, inikan pulak umat netizen akhir zaman melayu yang konon2nya bijak pandai memperdebatkan perintah Allah..Nazim, you have done your part dalam menyampaikan your dakwah..Alhamdulillah bagi sesiapa yang menerima dengan baik dan memuhasabah diri sendiri…bagi yang tidak boleh menerima nasihat yang disampaikan seperti yang telahpun termaktub di dalam AlQuran, di mana sebaik2 wanita Islam adalah yang menutup auratnya dari yang bukan mahram, adalah sebaik2nya diam sahaja dari memperlihatkan kedayusan diri sendiri..
    Sila perbetulkan sekiranya tersilap.
    Wallahualam

    0

    0
  71. natalie says:

    Jangan la kita ikut kaum barat bler dikata ppn harus pakai tutup, drg akan response more or less sama la mcm mana ppn2 comment kat IG Nazim. They akan suro nasihat lelaki untuk tidak rogol dan kawal nafsu semua.

    Kita lupa. Yang nasihat kan kita tu seorang lelaki. Kalau lelaki da nasihat gitu, tak malu kita sebagai seorang ppn? Dari dulu mmg Nabi pun da suro kita yg ppn pakai longgar, tutup dada, rambut dan segala-galanya. Mata pun tengok bawah bila jalan.

    mmg ppn bertudung pun bole kena rogol. Tapi kalau compare ppn bertudung dengan ppn sexy, lelaki akan first cenderung pada ppn yang sexy tu. kalau ppn da kasi tgk percuma, lelaki tengok je la. imaginasi lelaki tak sama dengan ppn. jgn amek lewa je.

    kenapa ppn2 tu semua nak marah, hanya drg je la tau. apa nazim cakap hanya untuk menjaga maruah ppn. and dia nasihat kepada wanita2 yang rapat dengan dia. makna dia seorang lelaki yang tau jaga maruah ppn. untung bini dia.

    fikir positive la. kalau dia ikut apa yang disuro Allah, insyaAllah, kita tidak akan kena rogol. Allah akan jaga kita. tapi kalau kita yang sengaja bukak semua tu makna cari penyakit sendiri.

    org nasihat kita terima. skrang nie dunia da tua. ramai sgt yg tk terima nasihat.

    lelaki yang takot Allah tak akan rogol ppn sama jgk seperti ppn yang takot Allah tak akan pakai pakaian serupa.

    0

    0
  72. hamba hina says:

    Astaghfirullah..sedih bila wanita Islam sendiri mempersoalkan kewajipan menutup aurat dengan sempurna..lebih baik muhasabah diri dari menidakkan kewajipan anda sebagai Muslimah..

    2

    0
  73. Yekeni says:

    Jangan cakap pasal lelaki yg tak boleh kawal emosi. Lelaki yg normal tidak akan merogol.

    Kita sentuh pasal lelaki yg psycho, sakit akal dan jiwanya, bermasaalah mental, sex addicts, bermasaalah muka tak brapa handsome sampai tak boleh dapat pasangan, masaalah duit takde so tak boleh kawin2, serial killers dll .

    Can you differentiate between normal guys and problematic guys by just looking at their faces?

    Ramai lelaki yg baik di dunia ni. Ramai juga lelaki yg jahat/ tak sihat akal. So yg kita nak avoid tu, golongan yg jahat/ tak sihat tu lah…

    Sesekali tontonlah cerita2 seperti criminal minds, criminal documentaries etc. Jangan hanya asyik nonton, cerita nyanyi2, anak2 artis, drama2 sampah dan yg sewaktu dengannya. Jadi bila orang komen sedemikian, otak kita taklah shallow sangat terus nak kutuk. Ye ke tak?

    0

    0
  74. Lina says:

    Betul lah nazim advice tu, tutup aurat. bila prmpuan berpakaian seksi dn mengoda, mana2 lelaki pun xboleh tahan, itu dh lumrah. Jadi dah tau akibatnya, xpayah lah berpakaian seksi, tutup aurat, yg prmpuan2 ni xagreed dan xboleh terima. Besok dah kena rogol bari nak menyesal, time tu baru nak tersedar, dah terlambat, nasi dah jadi bubir. Orng advice xnak dengar, tanggunglah akibatnya.

    0

    0
  75. Lina says:

    Betul lah nazim advice tu, tutup aurat. bila prmpuan berpakaian seksi dn mengoda, mana2 lelaki pun xboleh tahan, itu dh lumrah. Jadi dah tau akibatnya, xpayah lah berpakaian seksi, tutup aurat, yg prmpuan2 ni xagreed dan xboleh terima. Besok dah kena rogol bari nak menyesal, time tu baru nak tersedar, dah terlambat, nasi dah jadi bubur. Orng advice xnak dengar, tanggunglah akibatnya.

    0

    0