Written by AbangNara | July 19th, 2012

Kalau dah namanya artis, memang perkara kecil pun boleh jadi besar. Pagi tadi, Nazim Othman telah menimbulkan sedikit kontroversi apabila mengeluarkan tweet tentang keusangan UKM. Nazim Othman telah tiba di UKM di awal pagi untuk membuat penggambaran di situ dan meluahkan perasaanya tentang keadaan UKM di kala itu.

ukm usang nazim othman

Oleh kerana tweet di atas, banyak pihak terutamanya pelajar UKM yang melahirkan rasa tidak puas hati. Mungkin mereka kecewa apabila universiti kesayangan mereka dikatakan usang oleh Nazim Othman yang sedang mencipta nama menerusi drama Dejavu Di Kinabalu. Namun Nazim Othman ada penjelasannya yang tersendiri.

ukm usang nazim othman

Secara jujur, ada logiknya penjelasan Nazim Othman itu. Namun sebentar tadi, Nazim Othman telah pun memohon maaf kepada semua pihak yang terasa hati dengan kata-katanya. Yang penting, Nazim Othman tidak berniat langsung untuk mencari publisiti murahan menerusi tweetnya itu.

ukm usang nazim othman

Diharap student UKM yang emosi dengan kenyataan Nazim Othman dapat memaafkannya. Abang Nara dapat rasakan keikhlasan Nazim dalam hal ini. Untuk langkah seterusnya, ungkin pihak UKM boleh menceriakan kembali UKM dengan mengecat kembali bangunan-bangunannya dengan warna yang lebih ceria. Tak gitu?

556 responses to Nazim Othman Dihentam Kerana Tweetnya Tentang Keusangan UKM

  1. farah says:

    hahaaa lek laaa… ukm mmg unik kowtt.. tu baru nmpk ptsl.. haa x lalu lagi dari FST nak g pusanika tu ikut alir ilmu kat bawah tuu.. org luar definasikan sbgai ‘usang’ tu, kira ukm ni unik laaa.. ok ape.. hee

    0

    0
    • Rooney says:

      Excuse me, can someone please enlighten me PLEASE?

      Siapa Nazim Othman ni?

      Dia berlakon cerita apa? Ada yang meletup ke?

      Dia ni straight ke gayboy? Does he dating anyone? NO ! (hint hint)

      Oh, dia graduated mana, course apa?

      0

      0
      • Malaysia Negara Maju??? says:

        dia manusia..dia berhak beri pandangan. Bahlol betul statement kat atas ni..

        0

        0
      • Musibah Negro Afrika Angkara UMNO yg Bongok says:

        Aku setuju 120%. UM macam kandang lembu. Malaysia negara maju? I dont think so….!!!!!!!!!

        0

        0
      • @Naib Canselor UKM says:

        Salam semua..

        En. Nazim.. Saya wakil warga UKM amat kesal dgn apa yg ada twitter kan di twitter.. Kami punya maruah dan harga diri.. Jgn sesekali mencemar di bawah duli terhadap bangunan usang kami.. Library kami umpama rumah hantu bg anda.. Tp watak hantu juga yg anda bawa.. Perkecilkan institusi kami umpama anda menjatuhkan martabat kami melahirkan profesionalis di luar sana.. Kami bkn melahirkan pelakon spt anda semata-mata..

        0

        0
      • aku bukan kau says:

        Saya wakil warga UKM amat kesal dgn apa yg ada twitter kan di twitter <<<< apa maksud dia "apa yang ada twitter kan di twitter" ????

        0

        0
      • Rooney says:

        Nazim,

        Akak ni yang selalu perasan American sebab akak study dekat Ivy League OK. Kalau adik Nazim nak tahu, university-university Ivy League ni lagi hodoh and dah nak macam roboh pun ada.

        TETAPI dik, University University Ivy League ni lah University yang SATU DUNIA, SEANTERO DUNIA nak masuk and belajar kat sini.

        Akak rasa, penggunaan bahasa adik tu agak kasar jadi sebab itu lah adik di hentam. Tapi orang kata, terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata, buruk padahnya.

        Anyway akak sebenarnya pun tak kisah lah adik Nazim nak cakap UKM ni buruk ke apa maybe it’s your own off-record. Tapi adik ni celebrity (superstar gitu), jadi kena la start mind your own words.

        Bak kata Kiah Propa, JAGA JAGA, ADA YANG MEMERHATI !!….

        Terima Kaseh.

        0

        0
      • UM adalah universiti berkulat says:

        Nak jadi negara maju bukan setakat ada bangunan tertinggi KLCC, shopping complex dan hotel2 mewah. Institusi2 pendidikan kenalah jadi imej. kalau bangunan macam rumah mayat, lebih baik bayar yuran study kat Indonesia.

        *memalukan*

        0

        0
      • Hantu di UM says:

        If you are familiar with UM, you would be able to imagine this route – enter UM from KL Gate, stop at First College, then make the big turn to KL Gate again pass the Engineering Fac, library, Science Fac, Bangunan Peperiksaan and DTC.

        Between the library and Bangunan Peperiksaan, There’s a bend on the road of which one side, Chemistry Dept is situated and a parking lot is on the other.

        A mysterious woman in flowy white dress, unruly long black hair and scary face. Sometimes disguise as a ‘student’. Beware of this ghost especially after 12 am/midnight!!!!!

        0

        0
      • cicakiut says:

        Tak payah gaduh2 lah, komen dari pelakon tahap suam2 kuku jer… pelajaran dia ni tahap mana sangat, kalau seorang cendikiawan takkan “hina” atau merendahkan pusat gedung ilmu dalam apa keadaan sekalipun, masuk ke UKM dan UM memang terasa auranya tersendiri sama mcm ke universiti2 tua di dunia, cubalah ke Oxford, Cambridge atau Al-Azhar, bangunan2 nya sengaja dibiarkan begitu. Memang Malaysia mengamalkan kebebasan bersuara (namun ada sekatan tertentu) menurut Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan pelakon ni bebas berkata apa jua, tapi mengatakan para pelajar UKM dangkal pemikirannya agak keterlaluan, dari penulisannya di tweet sudah dapat dibaca orangnya bagaimana dan begitu juga tahap IQ nya. Seseorang seperti dia hanya mementingkan luaran daripada peranan institusi itu sendiri.

        0

        0
      • drogan ball ada 7 biji semuanya says:

        pak cik nazim ni study smpai tahap mana…??? ader degree, master, PHD…??? sedap nyer mulut pak cik mengata UKM, keusangan taikmu mengundang simpati #bajetfemes, bla lah weh

        0

        0
      • Sesetgh org msia hati mrk kecik says:

        Nape org msia ni makin hari makin kuat melatah..pelik aku..nazim tu cuma ckp usang sbb mungkin sunyi sbb subuh..itu pun dah nk “angkat” terus bawa sepanduk..Lailahaillallah…over nya sesetgh org..semua nk sempurna..semua nk org puji memuji kut..semua nk fake!!. Bg aku x der yg kontroversi pasal kenyataan si Nazim.berfikiran terbukalah sikit org msia..kata educated tp…..anyway nazim ni diploma.dia pun sekolah..marah tak tentu pasal.twit mcm tu pun nk confrantasi..dah x der keje..nak hanggggin jer org msia..lain kali klau nk hangin bawa istighfar..bwa bersabar..sesungguhny sabar itu separuh dr iman..

        0

        0
      • Ko Kesah says:

        kalau aku jadi pelajar ukm pun terasa juga kot sebab tempat kita belajar mcm rumah kita la org kutuk mmg terasa sepatutnya cara nazim cakap tu berlapik sikit jangan terus cakap mcm rumah hantu, usang tu boleh diterima la tapi kalau cantik2 pun pelajar2 kantoi xguna, ada banyak benda lain kena fikir dari fikir buruk nya tempat tu..

        0

        0
      • Joe Jambul says:

        ala korang.. si nazim ni bkn niat pun.. kalau korang fikir niat dia buruk negatif la jadi nya.. cuba fikir yg baik2 jer.. tentu positif hasilnya.. dia pun dh jelas kat twitter.. benda kecik pun korang nk besar2 kan.. byk lg bnda besar kat luar sana.. Jom la sama2 kita menderma to Fyna Jamal dr ckp kosong pd benda yg kita tak tahu nawaitunya.. :)

        0

        0
      • kecoh siak says:

        alahai. memasing poyo. mengaku jelah masa awal2 masuk study dulu korang tengok ukm tu mmg mcm bangunan usang. xpayah nak berlakon. fake gila nak bekap u sndri. even aku dlu study di ukm pun aku terdetik dalam hati bangunan ni usang. mmg dangkal pun pemikiran korang. sbb ape dia cakap is the truth. dan ya, mmg unik pun. sbb tu aku xkesah cakap bangunan tu nmpk usang sbb aku BANGGA ukm tu adalah U lama. PFFT. itu pun nak melenting. i’m totally agree with NAZIM sbb waktu subuh mmg a little bit scary kat library or area kolej kediaman. nak cakap aku cakap bahasa rojak. oh hell yeah, i graduate dari ukm. so what? mcm la perfect sgt. bukan nya dia mention “UKM sangat usang, maybe pelajar nya IQ rendah.” oh my goodness. #rollingeyes

        0

        0
      • kecoh siak says:

        dan xpayah la nak ungkit education nazim ni smpai mana. spm, pmr bagai. meluat aku. mcm lah tok nenek mak bapak korang tu fully educated. nak merendahkan martabat orang, tengok sikit kau tu di mana. kau dah pegang duit berkepok kepok? dah pergi umrah/haji? dah khatam al-Quran?mentaliti rendah, so mmg akan pandang org ada degree tu hebat. padahal, in real life orang yg x amek spm pun lebih berjaya. yg ada degree dibanggakan tu? MENGANGGUR! tukarlah persepsi tu, kalau x blajar pandai, xsemestinya dia xhebat dalam bidang lain. dapat hulur duit kat mak ayah pun, balas jasa diorang itu bagi aku itulah KEJAYAAN yang terhebat kat muka bumi.

        0

        0
      • alololo says:

        aku sebagai salah seorang pelajar ukm tak kesah pun pasal yang usang tu.. tapi yang aku paling kesah is tweet dia yang ‘keusangan ukm mengundang simpati’

        kenapa nak simpati? daif sangat ke ukm ni sampai nak simpati? pastu kengkonon nak cover balik, cakap pulak dia bangga and people salah tafsir.. cuba terangkan macam mana nak tafsir ‘simpati’ dia tu..

        0

        0
      • alololo says:

        aku sebagai salah seorang pelajar ukm tak kesah pun pasal yang usang tu.. tapi yang aku paling kesah is tweet dia yang ‘keusangan ukm mengundang simpati’

        kenapa nak simpati? daif sangat ke ukm ni sampai nak simpati? pastu kengkonon nak cover balik, cakap pulak dia bangga and people salah tafsir.. cuba terangkan macam mana nak tafsir ‘simpati’ dia tu..

        0

        0
      • alololo says:

        aku sebagai salah seorang pelajar ukm tak kesah pun pasal yang usang tu.. tapi yang aku paling kesah is tweet dia yang ‘keusangan ukm mengundang simpati’

        kenapa nak simpati? daif sangat ke ukm ni sampai nak simpati? pastu kengkonon nak cover balik, cakap pulak dia bangga and people salah tafsir.. cuba terangkan macam mana nak tafsir ‘simpati’ dia tu..

        0

        0
      • sang says:

        aku sokong nazim! kenapa warga UKM nak melenting?! he tweet about the building, i REPEAT, its BUILDING!! not about the education ke attitude korang..come on la UKM, jangan lah cetekkan pemikiran anda, luaskan lah pemikiran anda setinggi ilmu yang anda pelajari..ckp pasal bangunan je pon nak melenting..jangan TYPICAL THINKING sgt la korang..i boleh bet la, student UKM sndri pon akan ckp school ni usang when u 1st time jejak kaki kt situ kan..

        0

        0
      • ting tong says:

        alaa.. tweet si nazim tu hanya perkataan biasa je kot..takde pape yg boleh di jadikan isu.. yg dia gambar kan itu adalah perasaan dia bila sampai di sana.. lain la dia tweet tentang student kat sana ke.. aku baca tweet dia, biasa je.. yela tentang perasaan seram tu je.. agak2 lah pun nk jadikan isu.. pasal bangunan je kot.. untung2 pihak UKM nanti buat bangunan baru tak pun cat baru bangunan tu.. pape pun ala tweet ni sebesar taik gigi je..udah2 la nk terasa pun.. ntah pape la korang.. rileks je mcm makcik2 kantin tu.. heppy aje..

        0

        0
      • ting tong says:

        alaa.. tweet si nazim tu hanya perkataan biasa je kot..takde pape yg boleh di jadikan isu.. yg dia gambar kan itu adalah perasaan dia bila sampai di sana.. lain la dia tweet tentang student kat sana ke.. aku baca tweet dia, biasa je.. yela tentang perasaan seram tu je.. agak2 lah pun nk jadikan isu.. pasal bangunan je kot.. untung2 pihak UKM nanti buat bangunan baru tak pun cat baru bangunan tu.. pape pun ala tweet ni sebesar taik gigi je..udah2 la nk terasa pun.. ntah pape la korang.. rileks je mcm makcik2 kantin tu.. heppy aje..

        0

        0
      • ting tong says:

        alaa.. tweet si nazim tu hanya perkataan biasa je kot..takde pape yg boleh di jadikan isu.. yg dia gambar kan itu adalah perasaan dia bila sampai di sana.. lain la dia tweet tentang student kat sana ke.. aku baca tweet dia, biasa je.. yela tentang perasaan seram tu je.. agak2 lah pun nk jadikan isu.. pasal bangunan je kot.. untung2 pihak UKM nanti buat bangunan baru tak pun cat baru bangunan tu.. pape pun ala tweet ni sebesar taik gigi je..udah2 la nk terasa pun.. ntah pape la korang.. rileks je mcm makcik2 kantin tu.. heppy aje..

        0

        0
      • Aku tak rasa pun Nazim tu ada niat nak mengata kat UKM. Dia cuma nyatakan pendapat tentang keadaan bangunan. yang nak melenting kenapa?

        0

        0
      • AJK SENIMAN says:

        caya la nazim.. ini la zed zaidi junior yg seniman cari.. ahahahhahha…

        0

        0
      • Bakal Perdana Menteri says:

        hai semua saya budak baru kalau salah tolong ajarkan ya..
        bagi saya nazim tak salah meluahkan pendapatnya kalau betul ukm mmg usang, sepatutnya ada pihak kena pandang positif perkara ni, cuba bayangkan pelajar perempuan mesti takut untuk study kat situ sorang2 if ‘hero’ pun takut ini lagi la kaum hawa yang auw2 tu, sebenarnya nazim adalah hero kepada pelajar2 ukm mana tahu lepas ni diorang selesa selepas ukm ambil tindakan sewajarnya..go nazim i lap u nanti i ambil u jadi timbalan i..ok dear..

        0

        0
      • Penduduk Bangi says:

        wei korang aku tgk kat luar pun mmg dah seram la ukm tu..mcm block 404..betol weh cer korang pegi jenguk pagi2 huih serammm mehh..

        0

        0
      • Penduduk Bangi says:

        wei korang aku tgk kat luar pun mmg dah seram la ukm tu..mcm block 404..betol weh cer korang pegi jenguk pagi2 huih serammm mehh..

        0

        0
      • Penduduk Bangi says:

        wei korang aku tgk kat luar pun mmg dah seram la ukm tu..mcm block 404..betol weh cer korang pegi jenguk pagi2 huih serammm mehh..

        0

        0
      • Penduduk Bangi says:

        wei korang aku tgk kat luar pun mmg dah seram la ukm tu..mcm block 404..betol weh cer korang pegi jenguk pagi2 huih serammm mehh..

        0

        0
      • susahkan jadi artis, semua segala tweet kalo terguris hari orang, mesti kena hentam…. baik jadi orang biasa nak tweet kutuk sapa2 pon boleh….

        0

        0
      • syazwanUKM says:

        org yg tak blaja kt UKM….. tak blaja kt top UNI… sesedap raser jer nk dangkal2kan pemikiran org… ko yg dangkal tak pikir plak…

        0

        0
      • kecoh siak says:

        “..tak blaja kt top UNI..”

        kahkahkah. syazwanUKM. lawak seh. poyo x beragak.

        0

        0
      • Miss A says:

        ehem.tumpang lalu.. MUNGKIN segelintir besar di sini XFHM isunye… Komen usang tu, tiada masalah ye people.. yg masalahnye, “MENGUNDANG SIMPATI”.. ce explen sket mngape SIMPATI sgt? walau ape pon, trima kasih la dgn meminta maaf, namun, perkataan ‘dangkal’ tu xperlu rasenye.. OK, ini pandangkan ku.. harap lpas ni perbaiki lagi kalau nak ramai peminat la (eventhough i dont even know who the heck is Nazim) kui2.

        0

        0
      • Miss A says:

        ehem.tumpang lalu.. MUNGKIN segelintir besar di sini XFHM isunye… Komen usang tu, tiada masalah ye people.. yg masalahnye, “MENGUNDANG SIMPATI”.. ce explen sket mngape SIMPATI sgt? walau ape pon, trima kasih la dgn meminta maaf, namun, perkataan ‘dangkal’ tu xperlu rasenye.. OK, ini pandangkan ku.. harap lpas ni perbaiki lagi kalau nak ramai peminat la (eventhough i dont even know who the heck is Nazim) kui2.

        0

        0
      • Miss A says:

        ehem.tumpang lalu.. MUNGKIN segelintir besar di sini XFHM isunye… Komen usang tu, tiada masalah ye people.. yg masalahnye, “MENGUNDANG SIMPATI”.. ce explen sket mngape SIMPATI sgt? walau ape pon, trima kasih la dgn meminta maaf, namun, perkataan ‘dangkal’ tu xperlu rasenye.. OK, ini pandangkan ku.. harap lpas ni perbaiki lagi kalau nak ramai peminat la (eventhough i dont even know who the heck is Nazim) kui2.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Kepada yang guna nama UM adalah universiti berkulat ~ apa kata kau pergi jer Indonesia jadi warganegara sana…sedap2 kutuk..buruk ke cantik U kita, kita kene banggalah…kalau kau nak U cantik2 pergi IPTS k..Xperlu nak kutuk U orang bagai…hempeh kelapa betul orang yg guna nama ni…

        0

        0
      • Anonymous says:

        ala, aku jalan sorang2 dari KUO pergi KTHO lalu fssk kul 12 tgh malam, xseram pun..penakut tol la nazim ni…

        0

        0
    • norah zona says:

      Si Nazim ni block aku kt twitter for no reason. Aku rasa maybe aku cakap kt member aku yg dia ni suka twit perasan mat2 korea, aritst2 kpop tu abg dia lah sedara lah. Aku xkesah pun sbnrnya as a public figure dia kena jelah terima apa org kata aku bukan kata muka dia buruk pun. tp xtau lak smp dia nk remove aku haha okay, be professional la k pasni. peace

      0

      0
      • Anonymous says:

        padan la muka ko kena block norah azah.yg ko kutuk org xpsl2 pehal,artis pon ade hati gak…haha

        0

        0
      • norah zona says:

        xpelah weh, org nk block ke apa. biar jelah at least aku ckp berdasarkan mata aku sbg orang awam yg follow..sekian

        0

        0
      • sea says:

        Kira sama jelah. Dia komen ukm, ko komen dia. Lepastu nak sentap. Macamlah artis xde rasa hati.

        0

        0
      • Anonymous says:

        alahai nazim….x payah nk simpati sgtla…..ko masuk dulu makmal2 penyelidikan kat ukm…..baru ko tau heaven x heaven dikelilingi peralatan canggih2 yang rega berjuta2…

        0

        0
    • Setuju says:

      Zoo Negara lebih modern daripada UM!!!! UM macam universiti kat Bangladesh.

      0

      0
      • mohd hazuan says:

        aku penah study di ukm and now di um… kau study kat mane ek cakap um mcm zoo negara…. ke setakat belajar kolej baik tak payah cakap banyak…. org cakap nanti bodoh tak bertempat

        0

        0
      • mohd hazuan says:

        aku penah study di ukm and now di um… kau study kat mane ek cakap um mcm zoo negara…. ke setakat belajar kolej baik tak payah cakap banyak…. org cakap nanti bodoh tak bertempat

        0

        0
      • mohd hazuan says:

        aku penah study di ukm and now di um… kau study kat mane ek cakap um mcm zoo negara…. ke setakat belajar kolej baik tak payah cakap banyak…. org cakap nanti bodoh tak bertempat

        0

        0
      • tak setuju says:

        woi bahalol, orang tgh cakap pasal UKM ko cakap UM pulak nape? sekolah darjah 1 ke ape ko ni?wakakakaka

        0

        0
      • akukomenaje says:

        tetibe pulak msukkan UM..pesal??? msti kau nie pernah belajar kt Bangladeshhh…. apepun setiap U da lahirkan ramai org berjaya tak kira la usang ker macam zoo negara ker..mcam Universiti kat Bangladesh ker…. lagi2 UM universiti tertua di malaysia… UM tetap no1… dan aku rasa kau nie selalu sgt dating kat zoo negara sampai Universiti tempat belajar pun boleh kau samakan dengan zoo…. akai taruh mane sedare…………….

        0

        0
      • girl says:

        wahai makhlu allah!!!kau tahu tak um tu tempat yang penuh ilmu,berebut orang nak masuk..usang pun sbb dah lama dijadikan tempat mencari ilmu..kalau kau ckp macam nie, memang tak layak kau hidup kat muka bumi nie..menghina ilmu allah…macam kat harvard,lagi usang dari um dan ukm tu,tp kenapa semua org nk masuk?satu je sbbnye, kaya ngak ilmu..memang susah kalau berbicara dengan org yg tak reti menilai ilmu dan kekurangan ilmu nie…

        0

        0
      • drogan ball ada 7 biji semuanya says:

        @setuju

        UM pulak dah, pak cik nazim tu ckp psal UKM lah ngok, ko ni org bangla ker, belajar kt mana2 uni sama jer lah, x kira lah bangunan tu moden ker, berhantu ker mcm pak cik nazim ckp tu, rase nk lempang jer sengal tu, bajet femes

        0

        0
      • harih amni taf says:

        apa masalah kau nak kutuk U org lain.. kutuk tempat ilmu? kau pernah pergi bangladesh ke? kau rasa U diorg mampu nak tanding U kat m’sia?

        0

        0
      • harih amni taf says:

        apa masalah kau nak kutuk U org lain.. kutuk tempat ilmu? kau pernah pergi bangladesh ke? kau rasa U diorg mampu nak tanding U kat m’sia?

        0

        0
      • harih amni taf says:

        apa masalah kau nak kutuk U org lain.. kutuk tempat ilmu? kau pernah pergi bangladesh ke? kau rasa U diorg mampu nak tanding U kat m’sia?

        0

        0
      • harih amni taf says:

        apa masalah kau nak kutuk U org lain.. kutuk tempat ilmu? kau pernah pergi bangladesh ke? kau rasa U diorg mampu nak tanding U kat m’sia?

        0

        0
      • cikgu cikgi says:

        ko duduk zoo je la….ntah2 rumah ko lg usang….eh…sapa kata um tak modern?tmpt modern ke cantik ke tapi melahirkan graduan tak berkualiti buat apa….lebih baik tmpt usang tp melahirkan graduan yg berkualiti kn…mana tahu ko ni u pun tak pernah masuk kn….

        0

        0
      • kecoh siak says:

        CIKGU,
        i’m just wondering…nape you tulis… “..lebih baik tmpt usang tp melahirkan graduan yg berkualiti kn..”
        bg i yg baca ni, i pikir camni tau. tempat baru melahirkan pelajar tiada kualiti. oh, kiranya you kena study di tempat lama dan usang baru you dikira graduan berkualiti? LOL. kiranya UKM ni 100% student dia 3.5? kiranya UKM ni 100% student dia dah berkerja? kiranya student UKM ni hebat gila gila? LOL. i ingatkan usaha pelajar tu untuk belajar sampai dpat degree dengan cemerlang tu baru kira graduan berkualiti. its only the brand. ukm,usm,um ada brand yg hebat. sbb tu org cakap uni mcm ni bagus. tp kalau student tu usaha hampeh, sama jerrrrrr. :)

        0

        0
      • Anonymous says:

        kalau nazim twit macam ni confirm nak kena penyepak.tp tidak….nazim tak twit mcm ni pun……………….^_^ manusia dangkal kat atas ni yang patut dihentam.

        0

        0
      • miss gorgeous says:

        kalau nazim twit macam ni confirm nak kena penyepak.tp tidak….nazim tak twit mcm ni pun……………….^_^ manusia dangkal kat atas ni yang patut dihentam.

        0

        0
      • shima says:

        ko nie org bangla ke nak sme kan um ngan bangladesh..ke ko nie pendatang haram yg suke dating kat zoo n then sme kan um nagn zoo..xde hotak btol!

        0

        0
      • Cerita pasal UM pulak dah… Aku suka UKM, suhu lembap, redup.. Macam masuk Taman Botani..

        0

        0
      • square12 says:

        dear setuju, beragak la sikit nak bandingkan UM dgn universiti kat bangladesh, awak tu tau ke universiti kat Bangladesh tu mcm mana? pastu dah tau sgt ke UM tu camane? ktorg student UM ni dah rse mcm2 tp xde la nak kecoh kutuk Universiti org lain, lecturer yg berkualiti pun ade je yg asal dari bangladesh, tapi tak pulak ktorang jadikan isu .. biarlah nak kata mcm zoo negara ke ape ke, asalkan student die ade kualiti. cakap kosong mengutuk2, merendah2 kan taraf ilmu pengetahuan semata pun tak guna. jejak dulu UM baru tau camane.

        0

        0
      • Anonymous says:

        oits..mulut jahatnyer..org yg dengki jer ckp mcm nie,,,kesian mesti teringin nk masuk IPTA..tp x layak…tu la suruh belajar pndai2 ko pg main snuker..,,

        0

        0
      • Anonymous says:

        bodoh,out of topic..

        0

        0
    • FAHRIN AHMAD says:

      padan muka..dah la muka tak hensem
      lain kali cermin dulu muka ko yang usang tu..

      0

      0
    • saya says:

      Emo sangat la warga UKM ni.baru dikritik skit dah gelabah.dah memang betul usang dimata dia,biar la dia.pendapat sendiri,hak dia la.biasa la tu orang nak cakap usang ke, apa ke..ni tak,asyik nak cakap yang baik2 je sedangkan ada sebaliknya. orang2 mcm ni la yang pasti rasa nak terjun longkang bila org cakap xbaik ttg diri drg..bukan nak melihat dari segi sudut lain,dia je betul.mana2 U pun ada kelemahan masing2..terima la kenyataan ttg kelemahan masing2.

      0

      0
      • eyka_ag says:

        Apa ke sengal cakap “EMO” , orang dah kata tempat kau belajar macam tu mesti kau akan terasa panas , macam orang sentuh or kata bukan2 pasal family kau la.. Semangat OK !! Tak kira kau belajar dekat mana, siapa kau .. Kau masuk tempat orang kau kena respect la tempat tu jangan main sedap je mulut berkata2 kan dah di hentam oleh pelajar UKM ..

        0

        0
      • engkau says:

        BUKAN EMO TAPI SEBAGAI PENDATANG ASING SI MAMAT NI TAK LAYAK NAK KUTUK2 U DI SINI.AKU ANTI BETUL DGN PELAKON2 SINGAPORE NI MENYEMAK JE KAT MALAYSIA NI.

        0

        0
      • anese says:

        mana zed zaidi ni????pelakon ni ada permit ke tak?cecheck…..dia kondem institusi pendidikan ni…..hahaha

        0

        0
      • saya says:

        huhu…x ke emo tu..awak pun sama emo.. ok la mak cik,dia cakap apa ttg ‘family’ awak? usang kan? tu je kn? awak panas sebab org kata u awak usang?seriously? OMG…kalau la dia cakap u awak kotor(contoh je,kang xpasal2 histeria plak awak), saya pun xtau apa yang org2 mcm awak akan buat dgn dia.. oh ya,apa maksud respect bagi awak? tidak boleh mengkritik?hipokrit? dah betul usang,nak buat mcm mana..contohnya,nak beli baju kat mall,bukan tempat kita pun,then baju tu xlawa,nampak lusuh..awak nak respect owner,jadi awak cakap baju tu lawa,menyerlah dan cantik juga ke?,,.. lain org,lain mata,lain pandangan.. lain la kalau dia cakap yang xbetul,fitnah dan mengutuk pencapaian U awak. Usang. tu je ok? usang…usang..usang.. mesti awak makin panas kan? jgn mcm tu la pren,belajar sabar dan redha..

        0

        0
      • NurKasih says:

        Kenapa plk ckp dia org Singapore ..dia lahir kat Labuan Malaysia lee….kalo pelakon lelaki melayu ada rupa jer mesti dari Singapore yea..pls le…

        0

        0
      • NurKasih says:

        Kenapa plk ckp dia org Singapore ..dia lahir kat Labuan Malaysia lee….kalo pelakon lelaki melayu ada rupa jer mesti dari Singapore yea..pls le…

        0

        0
      • NurKasih says:

        Kenapa plk ckp dia org Singapore ..dia lahir kat Labuan Malaysia lee….kalo pelakon lelaki melayu ada rupa jer mesti dari Singapore yea..pls le…

        0

        0
      • Nur Kasih says:

        Nazim ni lahir kat Labuan Malaysia yea bkn org Singapore…kalo pelakon lelaki melayu yg ada rupa jer mesti dari Singapore yea..pls laa…

        0

        0
      • ayamgoreng says:

        bagi aku, bukan semua warga ukm yang kutuk nazim othman ni. peduli apa aku dia komen pasal ukm, dia cuma artis. itu pandangan dia sbg seorang warga malaysia. mmg ukm usang, sepatutnya bila timbul hal ini, pihak majlis perwakilan pelajar tak payahlah sibuk nak api-apikan student ukm lain pasal tweet nazim ini.(ada post dalam blog PMUKM) mereka patut lihat pada sudut positif seperti suarakn perkara ini kpd pihak atasan UKM untuk membaikpulih bangunan ukm. itu pun tak boleh fikir, chooi

        :UKM student, tahun 4

        0

        0
      • timah lenggang says:

        tapi aku ni yg diijazahkan dari ukm tak suka dgr komen2 dia yg mgata ukm mcm ni la, mcm tu la.. kalo tak tahu ape2 baik diam. ni dtg tempat org komplen plak, klau pun kat mata dia ni ukm usang sgt diam je.. jgn nak tweet tanpa kaji dulu. pakailah otak.

        0

        0
    • huhu says:

      DOK CAKAP XLEH CAT XLEH CAT.
      CE BAGITAU ASAL?
      MANE LA ORANG LUAR NAK TAU.
      STUPIK.

      0

      0
      • pembaca says:

        sile rujuk balik sejarah terbinanya UKM…ia die dibina dengan hasil kutipan derma orang melayu yang ingin kan universiti khas untuk orang melayu…kutipan derma diadakan diseluruh malaysia…petani,nelayan semua keluarkan duit semampu mereka,menggadaikan harta,tokoh2 pendidik dan semua golongan orang melayu sama2 menderma dan memberi sokongan untuk penubuhan UKM sebagai universiti orang melayu..atas dasar itu bangunan2 lama yang dapat dilihat sebgai usang,tidak ceria dan mcm2…tetapi sebnarnya bahagian luaran bangunan tersebut dikekalkan sedemikian bagi mengingatkan kembali kesusahan dan cabaran yang terpaksa di tempuh bagi menubuhkan universiti utk org melayu..pada ketika itu UM adalah satu2nya universiti di malaysia…tapi walaupun nampak usang,prasarana dalaman bangunan tersebut haruslah dibanggakan..UKM adalah titik peluh nenek atuk kita pada zaman dahulu…jangan dihina walaupun rupa luaran seperti rumah hantu,usang dan sebagainya…

        0

        0
      • seriwani says:

        try fikir, bangunan yg lama mmg design die cmtu- like rumah english style yang tanpa cat, hanya batu bata..unik..kalo cat xnmpk lak nilai keunikan dan sejarah yang tlh berpuluh tahun tu..kalo sume bangunan berwarna-warni apa kelainannya..usang=berusia, so UKM telah lama.hanya 3 fakulti yg mengekalkan bangunan lama Fakulti Sains & teknologi, Sains Sosial dan Pengajian Islam

        0

        0
    • zetty ajis says:

      kalau nak tengok universiti yang lawa , shooting lah dekat UTP :) bukan kerana bangunan tetapi yang penting outcomes yang keluar nanti , bangunan buruk menandakan institusi tu dah banyak lahirkan students yg akhirnya berkhidmat untuk negaraaaa..

      0

      0
      • timah lenggang says:

        pembaca, aku setuju ngan ko… ko mmg pandai. betul yg mcm ko cakap tu. nak tahu kenape ukm mcm ni, tgk balik sejarah asal-usul penubuhan ukm ni. ukm ni unik penubuhannya, tak mcm u lain yang dapat bantuan kerajaan.

        0

        0
    • cicakiut says:

      Tak payah gaduh2 lah, komen dari pelakon tahap suam2 kuku jer… pelajaran dia ni tahap mana sangat, kalau seorang cendikiawan takkan “hina” atau merendahkan pusat gedung ilmu dalam apa keadaan sekalipun, masuk ke UKM dan UM memang terasa auranya tersendiri sama mcm ke universiti2 tua di dunia, cubalah ke Oxford, Cambridge atau Al-Azhar, bangunan2 nya sengaja dibiarkan begitu. Memang Malaysia mengamalkan kebebasan bersuara (namun ada sekatan tertentu) menurut Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan dan pelakon ni bebas berkata apa jua, tapi mengatakan para pelajar UKM dangkal pemikirannya agak keterlaluan, dari penulisannya di tweet sudah dapat dibaca orangnya bagaimana dan begitu juga tahap IQ nya. Seseorang seperti dia hanya mementingkan luaran daripada peranan institusi itu sendiri.

      0

      0
      • kaklang says:

        Biar usang tp berisi,berjasa apa gunanya handsome tp empty headed…tak reti bersyukur org bg tpt shooting ko lg nakc ondemn poyo betul mat singapre…cr mkn kat tpt org…jgm ulut skit

        0

        0
    • LAILA says:

      INI LAH YANG DIKATAKAN ORANG SINGAPORE TAK SEDAR DIRI.INI TERANG2 DIKUTUK KALAU KAT BELAKANG TAK TAHULAH NI YANG KITA DOK PERGI UNDI BAGI SAMPAI MENANG.SAKIT HATI DENGAN PENDATANG ASING NI.PUIIIH,

      0

      0
      • LAILA PUKI BODOH says:

        Ehhh….bodoh…dia orang Malaysia dilahir di Labuan…dah memang bodoh sangat kau ni…

        0

        0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      dorang2 ni cuma boleh tegor pompan2 yg tk pakai tudong jeeeeeeeee pat pat mcm gini tegor bangunan usang tk bolehhhhhhhhh dorang jadi marahhhhhh !!!! betol jugak kate nazim tu dia cuma buat tegoran yg sehat n bukan menghina ! kate negara dh maju jadi up grade la mana yg patut nmpak lah class sikit dh tentu nama UKM tempat orang belajar tapi kalau tempat tu nampak selekeh tk nmpak macm unvrsiti lah …….mungkin ada betol nye jugak kate nazim ada satu tmpat di UKM tu macm rumah hantuuuuuuuuuu ……!!! cuba korang jengok kt negeri seberang tmbak minah jambu tknk sebot lah nama negeri tu dorang nye primari shcool aje dh macm unversiti ! ape lagi unversiti dorang ! jadi apebila orang dh beri tegoran tu jangan lah marah2 jangan ambek rengan jeeeeee kite nk pelajar semua selesa ngan tempat yg dorang belajarrrrrrrr……..sori ye sape2 yg kecik hati kt sini thank uuuuuuu !!

      0

      0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

        jangan marah kalau speling english minah jambu ada yg tk betol di atas yeeeeeeee …ape2 pom kebersehan di sekolah itu penting..

        0

        0
    • kembang says:

      Apasal la korang nie berfikiran cetek sgt haa?? Korang marahkan si Nazim nie…pasal kutuk U yg korang penah belajar,sebenarnya korang yg x boleh terima pendapat org. Ader sesetengah tu mengaku belajar U tp,pemikiran pendek, x mcm belajar kat U langsung..! Aku pun budak U,even aku sendiri pn luahkan sesetengah pendapat di laman sosial. Kalau dh bangunan tu memang buruk,xkan nk ckp….wow! cantik bangunan di sini,x nampak usang langsung…! Memang best giler lah tgk bangunan di sini! (Mcm tu?) Itu munafik namanya!!

      0

      0
    • leon says:

      relex relexx…as warga ukm..aku admit memang usang…tapi tu kan identiti..u lama..usang laa…korang pegi tgk cambridge..oxford..lg usanggg beb…usang maksud antik..utk semua uni lama2 ni…relex adik2 ukm oiiii…hahahaha

      0

      0
    • huhuhu says:

      so what kalo xda mster degre o phd x ley nk bg pendapat ka…graduan U x payah nk extrem over sgt la tnjuk hebat nk hina org yg xda ijazah ni…bngga sgt dgn scrol bukan leh junjung langit pon…..dh mmg buruk…salah ka ckap mcm tu…fsg uitm mmg buruk..aku dlo studen situ..tnya la mana2 studen uitm s.alam..suma akan conderm kata bngunan tu buruk..even dlo rumet aku (fac lain) ckap fsg buruk mula2 tu aku cm bengang pon ada jugak..tp lama2…dh mmg hakikat dia buruk…terima jelah hakikat…tp org pon..berpada2 la nk ckap..ckap jgn smpai org terasa ati…sng cakap set2 ukm yg marah ni bukan apa…depa syg U depa tu….bgus la…

      0

      0
    • student says:

      Usang tandaye legend…dye ape tahu???sigh~~~!!

      0

      0
    • miss gorgeous says:

      dia dah minta maaf kan?so, kenapa perlu emosi semua? first time baca twit NO x rasa dia rude pun.usang bukan perkataan yang teruk/buruk/hodoh.usang maksudnya sudah lama tidak terpakai.orang2 yang bengap kat bawah ni kononnya amik phd/master kat ukm mmg ada perasaan hasad tinggi yang amat tinggi.amik phd kononnya perfect la.lecture aku ada je phd apa bagai,tapi perangai buruk lagi buruk dari bangunan usang.student buat jadi anak ikan.don’t judge NO sbb dia tak blaja u korang nak hina dia.such a pathetic those unintelligent graduates!

      0

      0
      • zazaza says:

        aku setuju dgn ko…ade mamat yg aku kenal, kononnye ade PHD, lecturer plak tu tp perangai haprak..bercinta dgn student padahal ade isteri tgh mengandung…last2 lepas isteri die bersalin, die ceraikan isteri die n kawen dgn student die tu..semata2 student die tu anak org kaye…sorry to say..mmmg perangai cam sial mamat uh

        0

        0
    • n says:

      Bazli – Dejavu di Kinabalu..

      0

      0
    • hehe says:

      ingat lg dlu masa masuk upsi..pensyarah ckp cmne hari pertama kat sini ok x..ke rasa nk behenti je sebb tgk bgunan semua mcm kat muzium..n mmg betul bangunan semua usang n menyeramkan..bangunan zaman dulu2 punya…bngunan bekas gereja pun ada..tp tu la keunikannya…sebelum hbis study harus ambil gmbr kat bgunan2 usang ni sebb kat tmpat lain jarang jumpa…hanya di universiti anda sahaja yg ada…jd hargai dan berbangga la..luarr je usang n antik tp dlm moden beb…i love upsi..sori terout topik la…

      0

      0
    • hehe says:

      ingat lg dlu masa masuk upsi..pensyarah ckp cmne hari pertama kat sini ok x..ke rasa nk behenti je sebb tgk bgunan semua mcm kat muzium..n mmg betul bangunan semua usang n menyeramkan..bangunan zaman dulu2 punya…bngunan bekas gereja pun ada..tp tu la keunikannya…sebelum hbis study harus ambil gmbr kat bgunan2 usang ni sebb kat tmpat lain jarang jumpa…hanya di universiti anda sahaja yg ada…jd hargai dan berbangga la..luarr je usang n antik tp dlm moden beb…i love upsi..sori terout topik la…

      0

      0
    • red says:

      kt bangunan usang tu la aku duk tyme study week…banyak jugak ilmu dapat…

      0

      0
    • poker face says:

      btl2!!! bwh tu laluan mencabar bg aku nak ke pusanika dan bgnn pentadbiran. tp best la.. aku ex-fskk (skrg fssk) dulu…aku anggap keusangan ukm ni sebagai tanda prestij antara universiti yg terunggul dan dan terbilang di malaysia ni.. feel ala2 cambridge dan oxford yg dh usang gak la kan?? hehe ..HIDUP UKM!!!

      0

      0
    • Jkas,UKM says:

      Assalammualaikum. .
      Alhamdulillah, sy berjaya habis membace komen2 anda semua mengenai isu ini. ade yg menyokong, ade yang membantah.
      isu disini adalah apabila seorang public figure menyatakan pendapatnya mengenai satu bangunan, benar?
      saya merupakan pelajar jabatan kejuruteraan awam struktur, fakulti kejuruteraan dan alam bina, UKM, tahun 2.

      hari pertama saya menapak di UKM, sy takde sikit pun rse mcm bangunan UKM ini usang. yes, bile msuk pintu utama, dah nmpk bangunan DECTAR, CANSELORI yang tak bercat dn agak lama. .but. .tak pernah terdetik pon dlm hati sy yg bangunan itu usang. .malahan agak berbangga dapat memasuki universiti terulung ini.

      baeklah. .ketepikan soal budak UKM emo sgt. boleh ye?
      begini. .biar sy bgi contoh. . contohnye. .sy datang ke rumah abg2 kakak2 semua. . lpas tu, sy balik rumah dn sy bukak twitter. .
      apelah usang sgt rumah kau kakk, mengundang simpati btol. .mcm umah hantu dah. .
      ape agk2 yg abg2 kakak2 rse?
      sakit hati? marah? taknak kawan da? gile tak emo?
      itu lah yang kami rse. .bangunan usang itu ibaratnya rumah kami.

      isu ke 2. .
      yes, benar, abg ade pendapat sendiri.
      tapi lagi bgus jika pendapat sendiri itu disimpan sendiri jika bende tu akan mengguris hati org lain, tak gitu?
      contohnye. .dulu2, tak igt pula sy bile, tetapi siti saleha dan aaron aziz shooting kt bangunan FSSK. .tak pula mereka meroyan apabile tgk bangunan FSSK itu usang dan tak bercat. of course, mungkin mereka pun rse bende yang sme. .bangunan da lame, but Alhamdulillah, mereka tak ckp ape2 pon, simpan dlm hati and semua org happy. .kn?

      sy takkan sentuh mengenai kualiti pelajar atau kejayaan pelajar sebab itu bukan isu disini.

      sesetengah drpd akak2 dan abg2 kate, drpd gunakan cat, baek buat bangunan baru menaiktaraf, dan banyak lagi cadangan2 yg diberikan.

      yes, kite ade bangunan baru, banyak. antaranya, bangunan Fakulti kejuruteraan yang baru, dan Pusat Pelajar yang besar cntik yg putih warnanya (yes, bangunan itu dah di cat, cantik, jika syarikat produksi yang abg nazim nk berlakon tu boleh la kot belakon kt FAC baru kami, cntik sgt2, tpi tak ramai org lain, belum nk pindah. .) tahun dpn dtg lagi ye. . tpi jgn la kutuk2 UKM lagi.

      mengenai persis rumah hantu. .huhu. .ini part best. .nak buak guane bang. .meme gitu. .pg u mne2 pon, pegi time subuh,suasane nye begitu. .abg takut ye? of cos takut. .butt. ..abg tayah takut sgt la. .sy slalu je balik dri buat assignment pkul 3, 4 , 5 pagi, kadang2 waktu subuh yang mcm abg ckp tu, takde mcm rumah hantu pun. .abg nie takut yee. ..tpi takyah la dtg mlm2 kalau takut. .nnti lemah semangat abg tetibe tgk bas kosong takde org, tapi dok lalu je. .pastu tenmpk bende kt bus stop kajai ngn pusan, pastu ade bende kejar kt zaaba,abg tayah la dtg malam, kan lemah semangat, ok? yg makcik jual karipap tu takyah takut la abg bukan nk tdo situ kn?

      makcik kafe bang, makcik kafe. .kteorg da tak pakai kantin daa. .kafe tau. .

      takpe2. .bottom line, abg da mintak maaf, sy mewakili students UKM yg baek ati dah maafkn abg. .pasni dtg la time tgh hari pulak ke, mne tau tak nmpk usang dah. .takpun dtg time ptg2, kte jogging ramai2 smbil lihat kampus ku yang tenang. .ye? ye?

      assalammualaikum. .=)

      0

      0
    • butter says:

      butter trigin sgt masuk UKM tp x layak ( coz SPM x excellent) so sesiapa yang dapat masuk blejar UKM tu, jgn sia2kan peluang tu..x kisah la bngunan usang ke ape, yg penting diri anda, mencerminkan wajah UKM.:) sesiapa yg shooting kat sane, yg bg pandangan peribadi anda tu, cuba apply UKM dapat x masuk belajar.agak2 x dapat, berlakon belajar or jd pensyarah pun da ok kan..:) so silent is golden..:)

      0

      0
    • JIMMAH says:

      biarlah bangunan usang asalkan pelajar2nya excellent

      macam gak pelakon, kalau rupa tak secantik mana atau tak sehensem mana tapi lakonan excellent tetap boleh tarik penonton ke panggung.

      So Nazim awak yang mana satu?

      0

      0
      • Kim Kadeshen M'sia says:

        aku pun budak UKM-FST…terasa weh!!…hampeh punye Nazim…tak lama la ko dlm dunia ni kalau awal2 lagi mulut cam hamlau!

        0

        0
    • dunnowhy says:

      usang je kot die ckp. usang. bkn buruk. kecoh la korang ni. da mmg usang, betul la die ckp usang. yg semua nk touching sentap sgt kenapa. semua benda nk jd isu.

      0

      0
      • Anonymous says:

        Mengikut Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ Dewan Bahasa dan Pustaka, maksud usang ialah:

        usang (adjektif)
        1. Bersinonim dengan kuno: lama, lapuk, terlalu tua, buruk, uzur, lasam, tidak berguna lagi, bahari,
        Berantonim dengan baru

        2. Bersinonim dengan kering: kersang, gersang, kersul, kasang, cerin, dengkel,

        3. Bersinonim dengan tidak subur lagi: kehabisan baja, saka, keras, mengkal, dangkal,
        Berantonim dengan subur

        Kata Terbitan : mengusang, keusangan,

        0

        0
    • artis singapore mulut cam ***** says:

      amboi2..mulut…
      xyah nk bseni sgt la..
      dasar mnumpang kt sini..
      xsedar diri..
      diri kw 2 lg usang..

      0

      0
    • Takluk Jagat says:

      Nazim cuma luahkan apa yg bermain di mindanya saja, seperti kata beliau, kenapalah orang2 cerdik pandai ni nak melatah? mungkin kerana mereka terlalu taksub pada tempat mereka menimba ilmu. Walhal mereka tak rugi satu sen pun, manusia… manusia.. benda macam tu pun nak jadi isu…. cubalah bersederhana dalam segala hal seperti yg disarankan oleh Islam.

      0

      0
    • Anonymous says:

      test

      0

      0
  2. ek elehhhh says:

    x yah la cover cter budak cm ni…popular ke?..

    0

    0
  3. nuur says:

    gentle! luv bash dejavu

    0

    0
  4. nuur says:

    gentle! luv bash dejavu

    0

    0
  5. Fakta says:

    Zoo negara lebih cantik dr UM !!!!

    0

    0
  6. hantu nazim othman says:

    Life is full of fake people. Before you decide to judge them, make sure you`re not one of them

    0

    0
  7. nuur says:

    gentle! luv bash dejavu

    0

    0
  8. Fakta says:

    Zoo negara lebih cantik dr UM !!!!

    0

    0
    • ko dah kenapa? says:

      ko ni dah kenapa Fakta oii..benda sama ulang banyak kali?? ko bengang ke xdapat masuk UM?? well, belajar elok2 lain kali…

      0

      0
    • peka says:

      buat ape bangunan cantik2 kalu otak bersepai? ilmu cantik cukupla..buruk baik bangunan tetap jadi gedung ilmu baik2..buat lawa2 pun kalu yuran pengajian pun jadi ‘lawa’ jugak buat hape? esok ramai pulak yg ‘pandai’ telajak sbb tak cukup ilmu gara2 bangunan lawa..kos jadi lawa..

      0

      0
    • lyynn says:

      fakta ni bodoh sebab tu x layak nak jejak mana2 U.tulah zoo dikataka lebih cantik bingai punya org.

      0

      0
  9. casper says:

    lain kali kalau nak post apa2..pikir dulu nazim oii…kan dah kena hentam..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      pasal dia dh pikir lah n dia dh tengok tempat tu lah bab tu dia cakappppppppppppppppppppppppp !!! cakap n beri tegoran tk salah kn !!

      0

      0
  10. nuur says:

    gentle! luv bash dejavu

    0

    0
  11. wen says:

    entah, dia cakap pasal bangunan je kot. bukan sentuh isu isu lain pun. tak payah nak buat isu besar pun.

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      memang lah dia cakap pasal bangunan yg nama nye UKM tu dh usanggggggggggggggggg !!! dia tk cakap pasal pelajar2 yg belajar kat situ paham !!!! jangan2 pelajar2 kt UKM tu pn ada jugak cakap pasal bangunan tu cuma dorang tknk besar kn perkara tu asalkn dorang dapat belajar usang pn usang lah…..

      0

      0
      • Anonymous says:

        sorry aku tak marah pasal usang tapi aku bengan bila baca tweet dia yang “keusangan UKM mengundang simpati”

        SIMPATI?! what?, pastu nak cover konon cakap orang salah faham maksud dia…….. yeke tu?

        0

        0
      • AL says:

        student ukm marah sbb tandanye syg. we love ukm. ukm like our 2nd home. perasaan sygkn ukm tu kuat kat hati kiteorg. mmg bangunan ukm usang sbb usianya pun dah lebih 40 thn, n ada sbbnya lah ukm dikekalkan mcm tu. luaran je nmpk mcm tu tp facilities die x usang. bila nazim ckp pasal usang tu, its like he come to us n said ” buruknye rumah kau”. mane x kecik hati. pape pun, hope lepas ni jgnla ada isu2 mcm ni lg.

        0

        0
      • mirs says:

        student ukm marah sbb tandanye syg. we love ukm. ukm like our 2nd home. perasaan sygkn ukm tu kuat kat hati kiteorg. mmg bangunan ukm usang sbb usianya pun dah lebih 40 thn, n ada sbbnya lah ukm dikekalkan mcm tu. luaran je nmpk mcm tu tp facilities die x usang. bila nazim ckp pasal usang tu, its like he come to us n said ” buruknye rumah kau”. mane x kecik hati. pape pun, hope lepas ni jgnla ada isu2 mcm ni lg.

        0

        0
  12. Life is full of fake people. Before you decide to judge them, make sure you`re not one of them

    0

    0
  13. Fakta says:

    Zoo negara lebih cantik dr UM !!!!

    0

    0
  14. nuur says:

    gentle! mgaku salah. luv bash dejavu

    0

    0
  15. nuur says:

    gentle! mgaku salah. luv bash dejavu

    0

    0
  16. Life is full of fake people. Before you decide to judge them, make sure you`re not one of them

    0

    0
  17. Fakta says:

    Zoo negara lebih cantik dr UM !!!!

    0

    0
  18. mak yong says:

    Berhemahnye cara die menegur..xmelenting pn..suka sgt..

    0

    0
  19. UKM memang usang pun. Tanah punyalah luas terbantang, tapi banyak bangunan yang tidak dijaga dengan baik. Banyak yang macam stor pun ada.

    0

    0
  20. Pink says:

    Im the one of student ukm. For sure ktorang yg student ukm akn trasa dgn knyataan xde otak sbelum ckap sumting. Utk nazim othman, anda tahukan ukm tu ada sbb npe xnk cat bgunan die? Its all about sjarah asal ukm!susah kalo artis xde blaja sejarah~

    0

    0
    • ukm usang says:

      agak la nk jdkn sejrah pon jgn la xcat langsung. aku msuk ukm pon aku ckp usang gak…persis tgk drama zaman dolu2 je, terima la hakikat bngunn y usang je jgn la nk mlenting sangt,ilmu still mencurah2 dpt.

      0

      0
      • bdk ukm says:

        usangnya bangunan 2 bersebab..kalo awk student ukm mest taaw sbbnya kan????ke ni bkn bdk ukm??rela ke tempat kita mencari ilmu dikutuk org???

        0

        0
      • peka says:

        aku rasa nazim tu salah cakap atau tak cukup cakap..usang he means nostalgic la..ckp skolah tinggi..xkan org skolah tak cukup tinggi pn mau hantam mcm tu skali? salah ckp perbetulkanlah baik2..tunjukkanlah cara kita yg berilmu…hemah tak belajar ek? ekekeke…musti malu lecturer korang, melenting sbb mak nenek cakap baju kaler biru nampak wane ijooo..kih kih kih…pi skolah balik beb…malu gu lawe

        0

        0
      • iyolah2 la tu says:

        aku pun pelajar ukm gak dari bt degree smpi le master, n aku mmg pena dgr dr senior2 nape bangunan kat ukm tu tak bercat n berbatu batu merah jek… btl gak kata ‘bdk ukm’ if u student ukm mst u tau nape bangunan2 tu tak bercat… betul or tak sebab tu Allahualam~~

        0

        0
      • dalia says:

        hang nie bukan budak ukm..bodoh sangat..tak layak masuk ru..

        0

        0
      • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

        oi budak ukm nazim bukan kutok dia cuma buat tegoran jeeeeeee kate kau pelajar ukm tegor ngan kutok pn kau tk tau ke !! eh ape punye bodoh dahhhhhhhhhhhh !!

        0

        0
    • Kurus says:

      laaaahhh…aku tk trasa pon
      mmg klasik pon ukm

      0

      0
      • Hantu PTSL says:

        C… nampak la kesannya….
        nostalgia, sejarah, n so on!!
        kalau cat cerie pelangi nak terbayang ape?
        sedih sedih sedih dengan pemikiran anak2 muda la ni
        cartoon????????????
        hihi lawak + sedih

        0

        0
      • jujie says:

        Memang ade sejarahnya bangunan ukm yg berbata2 tu tak leh diubah. Nak kutuk2 tgk ar sejarah dulu bhai. Kang lain jadinyo. Tp ramai je student ukm yg xtaw pon =.=’

        0

        0
      • Anonymous says:

        Ramai yg kata org luar tak tau sejarahnya bangunan2 usang tu. Cer citer sikit. Asyik duk ulang2 ckp org tak tau sejarah. Citer le. Org lain pun nak tau kehebatannya. Kami pun nak rasa kagum gak. Cer citer..cer citer…

        0

        0
    • aku says:

      amboi. Bongkaknya statement awak. Mentang-mentang awak belajar kat U, macam awak seorang je yang belajar sejarah. haih. Sebagai orang yang terpelajar, kenapa la nak melenting tak tentu pasal. Benda kecik je kot. Pada pendapat saya la, takda masalah kalau bangunan tu tak di cat. Tapi pihak pengurusan boleh ambil inisiatif untuk membersihkan lumut-lumut disekitar dinding bangunan tu. Boleh deko kasi lagi cantik dan menarik. :)

      0

      0
      • peka says:

        takyah..deko2 bazir je, nk tender2 org bagi hias lawa plak. baik dana hias tu buat subsidi nasik free kat student ke, kasut sukan free ke..asal tak ada binatang buas bersarang, tak ada sampah, tak bersawang..ok lah..jimat…wang rakyat, untuk rakyat..barule nampak ala2 nature sket..lumut tu seni jugak pe? aku suka..depa punya bangunan, depa punya sukala..

        0

        0
      • kecoh siak says:

        alah, xpayah nak tender2. suruh je student ukm ni, yang dah graduate tu pun datang balik bersihkan lumut2 tu. aku pun sanggup datang. konon bising usang lah, itulah inilah. tp bila hari gotong royong, yang memekak ni lah TIDUR di bilik. kahkahkah

        0

        0
  21. yatt says:

    ate, kerana pulut santan binasa. . .kerana mulut, pulut habis. . .

    0

    0
  22. fifos says:

    Puas hati nazim kan, da keluar blog abg nara. Boooooo. Aku lepak ptsl dr mlm sampai subuh, tadek pun rasa rumah hantu.

    0

    0
    • hantu says:

      Sbb ko pun spesis hantu..hehehe hantu lepak.

      0

      0
      • fifos says:

        Dtg library utk study. Bkn lepak bro. Kalo ko, maybe yela kot lepak. Kalo da focus study, waktu bejalan pun xsedar. Xde masa nak pikir rasa takot. Booo.

        0

        0
  23. Miss Meen says:

    Hahaa..warga UKM
    Bersyukurlaa ada org kata bangunan kamu usang
    Ini menunjukkan UKM dah byk melahrkan graduan
    Sehingga bangunaan usang pun boleh melahirkan lebih ramai lg
    Apalaaa..pttnya bersyukur
    UKM nama dah teguh jika nk dibandingkan U lain
    Apa daaa…
    Betul kataa Nazim..dangkalnya pemikiran pelajar UKM
    Hahahaha :D

    0

    0
    • timah lenggang says:

      pembaca, aku setuju ngan ko… ko mmg pandai. betul yg mcm ko cakap tu. nak tahu kenape ukm mcm ni, tgk balik sejarah asal-usul penubuhan ukm ni. ukm ni unik penubuhannya, tak mcm u lain yang dapat bantuan kerajaan.

      0

      0
  24. Miss Meen says:

    Hahaa..warga UKM
    Bersyukurlaa ada org kata bangunan kamu usang
    Ini menunjukkan UKM dah byk melahrkan graduan
    Sehingga bangunaan usang pun boleh melahirkan lebih ramai lg
    Apalaaa..pttnya bersyukur
    UKM nama dah teguh jika nk dibandingkan U lain
    Apa daaa…
    Betul kataa Nazim..dangkalnya pemikiran pelajar UKM
    Hahahaha :D

    0

    0
    • halim says:

      mulut si Nazim tu kene jaga jugak bro..jgn cakap sesedap hati.. ape la ko ni nak cakap student U tu dangkal.. bodohnya kau?

      0

      0
    • Anonymous says:

      btol…dye bkn maksudkan bende yg x elok…hish..x patot…x patot…

      0

      0
  25. Hantu PTSL says:

    Stupid idea… perlu ke nak hilangkan nilai estetika dengan nak cat2 balik semula….. kurang bijak idea itu.. cuba tgk universiti2 luar yang terkemuka… tampak buruk pudar n so on… tapi martabat ilmu itu sgt tinggi…. think twice la beb.. bercakap guna ilmu bukan nafsu…

    0

    0
  26. tonahot says:

    alahai sensitip betol. benda kecik nak diperbesarkan. macam bebudaklah. kecoh

    0

    0
    • ann says:

      cuba ko belajar kat sana….kalau org kata rumah ko usang mcm mana?universiti bagi kami mcm rumah sendiri kan….mana tak sensitip….

      0

      0
  27. tonahot says:

    alahai sensitip betol. benda kecik nak diperbesarkan. macam bebudaklah. kecoh!!!

    0

    0
  28. tonahot says:

    alahai sensitip betol. benda kecik nak diperbesarkan. macam bebudaklah. kecoh!!!

    0

    0
  29. tonahot says:

    alahai sensitip betol. benda kecik nak diperbesarkan. macam bebudaklah. kecoh!!!

    0

    0
  30. sony says:

    ade sebab la kenape ukm suasana die mcm 2..so orang luar yg xtaw citer pape jangan ske2 ati nk komen gitu..mmg la usang tp xpayah la sampai nk ckp simpati la rumah hantu la..ade sebabnye..aaron aziz shoot sane gak tp xkecoh pon…=D

    0

    0
  31. Hantu PTSL says:

    Stupid idea… perlu ke nak hilangkan nilai estetika dengan nak cat2 balik semula….. kurang bijak idea itu.. cuba tgk universiti2 luar yang terkemuka… tampak buruk pudar n so on… tapi martabat ilmu itu sgt tinggi…. think twice la beb.. bercakap guna ilmu bukan nafsu…

    0

    0
  32. Hantu PTSL says:

    Stupid idea… perlu ke nak hilangkan nilai estetika dengan nak cat2 balik semula….. kurang bijak idea itu.. cuba tgk universiti2 luar yang terkemuka… tampak buruk pudar n so on… tapi martabat ilmu itu sgt tinggi…. think twice la beb.. bercakap guna ilmu bukan nafsu…

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      dh tau cm gitu soooooo mulot tu diammmmm jngan peduli ape yg nazim cakap kn..,,,hantu hantu…jadi hantu longgok pn lagi bagos lah huh !!!

      0

      0
  33. Fizzy says:

    Kalo Cik Nazim ni xdangkal fikirannye,nk tulis kat tweeter fikir le dulu..ni kan gedung ilmu rakyat Msia..mesti le warga UKM bengang(sy yg bukan grad U tu pun bengang dgn hinaan tu) ..dont judge a book by its cover.. awak tu grad Dari Oxford/Harvard/Cambridge ke??..opps sorry, lupa nk Tanya awak tu pernah Ada tertiary education ke??kalo grad Dari top U takkan awak sanggup jd pelakon suam2 kuku aje..berlagak sungguh!!

    0

    0
    • peka says:

      dia punya tweet dia punya suka la weyyy..suam kuku ke, suam batu ke, ko ade?

      0

      0
    • Ukhty says:

      I think he just accidently speak out~ doesn’t mean anything comes from the heart~ tak baik rasenye kita mempersoalkan siapa dia skarang n apa kelulusannya..harus tahu rezki dan takdir dari Allah~ jgnlah menghina sesama manusia…Mungkin dia tak berkesempatan utk kaji sejarah UKM…so it’s just his opinion~ buka minda anda n bersikap terbuka lebih baik agar anda dihormati dan disegani…menegur memberitahu dgn cara yang baik kan lebih bagus..sorry to say…most of all here menggunakan bahasa yg ‘cantik’ which menunjukkan siapa diri anda~ Wallahualam…

      0

      0
  34. 123 says:

    nazim2….ingat ukm tu tadika nk ceria2 bngunan nk kene lukis pokok2 kat dinding bagai….tu la die..muka ko kat dalam dejavu tu pun usang jua…tkmo cat ke bg ceria….

    0

    0
  35. Fizzy says:

    Kalo Cik Nazim ni xdangkal fikirannye,nk tulis kat tweeter fikir le dulu..ni kan gedung ilmu rakyat Msia..mesti le warga UKM bengang(sy yg bukan grad U tu pun bengang dgn hinaan tu) ..dont judge a book by its cover.. awak tu grad Dari Oxford/Harvard/Cambridge ke??..opps sorry, lupa nk Tanya awak tu pernah Ada tertiary education ke??kalo grad Dari top U takkan awak sanggup jd pelakon suam2 kuku aje..berlagak sungguh!!

    0

    0
    • tak belagak says:

      abis tu cara kau mempersoalkan orang belajar tinggi ke tak tu tak belagak ke namanye??? aku tak paham apa yg nak melenting sangat pasal orang kata rupa bangunan usang. dah memang usang pon. bukan mengata pasal benda lain. bangunan je. memang orang melayu ni suka membesar2 kan perkara kecik. pasal bangunan, meleret2 plak pasal berapa banyak sijil adelah, pelakon suam2 lah. takde kaitan langsung. dia cakap pasal bangunan je hokey????

      0

      0
      • huhu says:

        Mungkin kau tak paham sebab kau tak menghargai nilai2 sentimental dan estetika bangunan tu. Kalau kau seorang pecinta bangunan atau monumen seperti budak2 architecture, mungkin kau paham. Dan mungkin kau jugak tak paham sebab kau tak dok UKM. Ok. Contoh mcm Justion Bibir dtg Malaysia, pastu dia cakap “Boo buruk la Malaysia ni. Takleh lawan Canada tempat aku. Usang! Mengundang simpati siot.” Contoh la contoh. Apa kau rasa lepas tu agaknya? Ntah2 kau dulu yang g serang page Justion Bibir tu kan? Kan? Ke kau jilat bontot dia jugak?

        0

        0
      • tak belagak says:

        aku rasa kau yg tak paham maksud aku. dan kau pon sama gak meleret sampai justin bieber dah kenapa? budak kecik tak sunat tu tak hingin aku minat. dan aku bukan peminat nazim ni. cuma aku rasa tak yah lah korang2 ni nak menyalak2 sangat hanya kerana pasal bangunan nampak usang. dan aku cam nak tabik kau. hebat kau boleh nilai aku hargai ke tak nilai2 sentimental dan estetika tanpa kenal siapa aku. psikik ke? walau aku tak dok di UKM, universiti aku duduk pun salah 1 universiti yg dah lama wujud. ramai tokoh2 terkenal yg lahir dari kolej pertanian. dan aku tak malu nak ngaku aku dak bangunan kat sana usang. dan aku tak marah orang nk kata usang. yang benar tu memang pahit. camne pahit pon, itu hakikat. lagi pun, bukan semua orang tahu sejarah sesuatu tempat kan? yang kita ni tak puas hati nak kutuk2 meleret2 dah kenapa? kan dah panjang aku membebel.

        0

        0
  36. naranara says:

    beautifulnara nie pn same je. x tau sejarah ukm. nk suroh ceriakan dgn cat bagai. bangunan ukm x bercat ade sbb nye tersendiri. nazim othman tu baru nak up. jge la bhasa. untongla shooting kat ukm, rase jgk jejakkan kaki kat sane. haha. dik nazim. kat u mana ada istilah kantin. kat sekolah ade la. lawak la nazim othman nie. fan die duk tegakkan benang yg basah. mentang la muke die hensem.

    0

    0
    • dalia says:

      dia mane masuk u..so tak tahu la pasal cafe..setakat sekolah menengah je then sibuk nak belakon…tu pun dapat g u bernasib baik dah..nak kutuk-kutuk pulak..

      0

      0
  37. mizi says:

    i graduate ukm. Masa student pun mmg seram bila ada kuliah mlm..lg2 kat bangunan ptsl dgn fpi tu. Gelap n suram semacam. Nazim juz voicing his opinion. Xde kaitan pun dgn student ke hape. Kalau dh nama belajar tinggi2 sampai menara gading takkan xboleh terima pendapat orang lain kot. Ni sama kes student uni sengal yg melenting bila artis panggil dia “busuk”. Take a chill pill, people.

    0

    0
  38. naranara says:

    beautifulnara nie pn same je. x tau sejarah ukm. nk suroh ceriakan dgn cat bagai. bangunan ukm x bercat ade sbb nye tersendiri. nazim othman tu baru nak up. jge la bhasa. untongla shooting kat ukm, rase jgk jejakkan kaki kat sane. haha. dik nazim. kat u mana ada istilah kantin. kat sekolah ade la. lawak la nazim othman nie. fan die duk tegakkan benang yg basah. mentang la muke die hensem.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Ada sebab la sgt..piirraah berlagak sgtla ko dpt masuk u sampai org lain komen psl ukm ko kutuk tahap pengajian dia. Bangunan ukm yg gelap, kuno lagi xcukup pencahayaan tu yg ko mati2 sokong. siswi2 yang terancam jalan balik kolej kediaman mlm2 sampai ada terjadi kes rape tu ada sesapa bela? universiti kerajaan setiap tahun dpt juta2 pegi mana duit tu kalau prasarana pun tak terurus? compare sikit dengan lim kok wing hah moden, sofistikated je. World class lagi. takyah buat cerita dongeng ye nak compare dgn harvard/oxford bagai sebab ko pun konfem xpernah tgk kan…

      0

      0
      • Hantu PTSL says:

        Mende ko merepek ni Anonymous????
        cube jgn tunjuk kebodohan tu depan masyrakat….
        hahah lawak lawak lawak!!!

        0

        0
      • boo ya! says:

        bodoh compare dgn lim kok wing. diorang tu swasta. save your stupidity for yourself dude.

        0

        0
      • aku says:

        wei anon…ko igt peruntukan u utk cat2 bangunan n jaga prasarana je ke…peruntukan byk guna utk pembelajaran n penyelidikan…nak beli nak beli satu mikroskop pun bole cecah rm 100 000 tahu..

        0

        0
    • Kafetaria la bro…Mana Ada kantin….

      0

      0
    • Kafetaria la bro…Mana Ada kantin….

      0

      0
  39. NoName says:

    sebab dah nama artis, memang akan diperhatikan. that’s why, before keluarkan apa-apa statement kena fikir dulu kesannya. tak kira la usang ke jelik UKM. sekian :)

    0

    0
  40. UKM best says:

    terbaik la ayat abg nara yg last skali tu.
    “Diharap student UKM yang emosi dengan kenyataan Nazim Othman dapat memaafkannya. Abang Nara dapat rasakan keikhlasan Nazim dalam hal ini. Untuk langkah seterusnya, mungkin pihak UKM boleh menceriakan kembali UKM dengan mengecat kembali bangunan-bangunannya dengan warna yang lebih ceria. Tak gitu?:
    Like 100XXX
    yela, mana tau benda camnie akn mnjadi perhatian pihak UKM :)

    0

    0
    • student ukm jugak says:

      sorry, tapi i tak setuju kalau nak berabes duit just for cat-cat ni semua. ingat cat murah ke. daripada bazir duit nak mengecat, baik duit tu salurkan dekat dana penyelidikan so that lagi banyak research ukm boleh buat and publish dekat high impact factor journal

      apa barang Uni lawa tapi produk tak de bai! kalau nak tau Uni tu bagus ke tak, tengok kat produk dia macam jurnal, penerbitan dan sebagai ((bukan warna bangunan).

      Tak kesahlah usang ke idok, tapi apa yang penting,belajar best..

      lagi satu, warna2 ceria.. come on, ingat tadika ke?

      0

      0
      • renminbi says:

        bg aku kalau bangunan tu diselenggara dengan baik juga menguntungkan ribuan student ukm utk tempoh yang agak lama. kalau nak tabur semua duit kat dana research je, yg merasa set2 supervisor dgn RA sekelian dululah ye..masuk high impact journal xmenjamin research tu dpt dikomersialkan utk faedah manusia sejagat. realitinya, public uni management dan r&d kena seiring. uni oversea tu kalau bangunan lama xbercat pun masih memuaskan dari segi estetika. Tp bangunan di negara panas lembap mcm msia ni kalau tak repaint selepas beberapa tahun mmg akan deteriorate..berkulat abis.

        0

        0
      • student ukm lagik says:

        sorri renminbi, tapi penyataan i diatas adalah merujuk kepada cadangan untuk mengecatkan bangunan2 tersebut. Bagi I dekat UKM ni, penyelenggaran bangunan masih dijalankan. Infact, tak de pulak I masuk kelas dinding bocor ke atap bocor ke. I cuma tak setuju kalau dana uni dikeluarkan just for the sake untuk cat warna2 ceria. lagipun, tahukan anda bahawa ukm pun ada bangunan baru jugak.

        contohlah kan, kalau dana untuk ptsl dikeluarkan untuk mengecat ptsl dengan warna2 ceria ala tadika bukan kah itu membazir, bukankah dana itu lagi bagus digunakan untuk tambah lagi facilities dekat ptsl.

        UKM masih lagi dalam keadaan baik, mungkin luaran bangunan sahaja, tapi dalaman masih tip top. tak perlu kuar duit nak nak cat warna warni gitu

        0

        0
  41. Anonymous says:

    Pink ni kelakar la..ckp nazim xde otak tp english pon da kantoi awl awl..awk tahu ke sejarah semua university d malaysia???dr melenting baik bgtahu die ok?

    0

    0
  42. mieya says:

    sume btenang ye…
    Tp asenye cite ni xya publish pn xpe…
    Next pliss…

    0

    0
  43. Kurus says:

    ukm mmg antara U yg klasik n trlama..
    u could sit there n there you go.. zuussss… back to 70’s era
    but i wd never asked for it to be repainted ever…let the nostalgic be..
    just water jetting the outside walls maybe

    0

    0
  44. budakJKASukm says:

    x boleh nk cat balik la..budak2 UKM je tahu sebabnye..si Nazim ni x tahu pape…maafkan je la dia..dia bkn student UKM..

    0

    0
  45. saya student UKM says:

    UKM mmg usang. Blok2 nye sume batu bata.Tp sy x kisah sbb UKM yg telah didik sy dgn jayanya. Prof2 dan Dr2 nya semua berkualiti. =) Sy x kisah kalau die nak ckp UKM usang. yg penting para ilmuannya.

    0

    0
  46. princess says:

    Itu pn nk bsa2kn cte..bkn die hina pn..nk poce da ni x yah gado2

    0

    0
  47. Anonymous says:

    Emo tak tentu psl la korang ni…tak boleh terima kritikan. Kalau betul mmg usang, usahakanlah mencantikkannya…. Bersyukurlah ada org yg tegur!

    0

    0
    • haha says:

      pernah pegi UKM tak ni? stuck kat pintu masuk ja ka? tak masuk dalam2 eyh? kesian nya..ukm bkn takda duit nak MENCANTIKKAN, tp mmg ada cerita d sbalik bgnan tu. so, that is why, msuk tmpt org, ttp mulut just enjoy ja. sorry terkasar bahasa. tak terniat. bukan prinsip saya. heh

      0

      0
  48. Fizzy says:

    Org2 yg kutuk2 UM/UKM mesti golongan yg xdpt masuk U ni…pandai ckp aje tp otak xpandai la..yg simpati org2 yg dpt masuk U la..

    0

    0
  49. miss Lily says:

    fyi,ptsl ukm merupakan salah satu dari perpustakaan terbaik di Malaysia dgn p’khidmatan yg 1st class esp dr segi facilities..ptsl ibarat nadi ilmu bagi pelajar ukm n statement itu nyata agak tidak sopan bg pelakon yg bru naik sepertinya..mungkin ia nmpk remeh,tp bg pelajar ukm especially, ptsl hold many sentimental value..buat pelakon yg x famous sgt ni,think before you speak..regards from ukm..:)

    0

    0
  50. kampung pop says:

    Korang yg kutuk kutuk u neh pehmcm bu…al? Taula korang xdpt masuk u sbb korang bodoh mcm lembu…

    0

    0
  51. kampung pop says:

    Korang yg kutuk kutuk u neh pehmcm bu…al? Taula korang xdpt masuk u sbb korang bodoh mcm lembu…

    0

    0
  52. Nor Husni Binti Mohamad Yusof says:

    mmg d akui ada sesetgh bgnan y usang d ukm,tp bkn smua fkulti & bgunan pntdbiran..sbg ex stdent ukm,aku tetap bgga dgn universti tu..w/pn dh lma grad,tp kngn d kmpus ukm ni tetap abdi dlm mnda & jwaku….

    0

    0
  53. ini budak UKM lagi says:

    saya harap nazim mohon maaf secara terbuka bila bukak sem bulan 9 nanti…banyak hati yang terguris ni..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      eh buat ape dia nk mintak maaf !!!! dia bukan menghina bangunan tu !!!! dia pn tk hina pelajar !!! kalau dia tk tau sejarah bangunan tu ha beri tegoran pada dia pulak !!! kenapa nk mintak maaf mintak maaf bodoh ke nk mintak maaf !!!! ni perkara bukan nye perkara hidop dn mati !!!! setakat cakap pasal bangunan usang mengerang nye mcm nk mampossssssss !!!

      0

      0
  54. budakJKASukm says:

    nasib baik dia x shooting pukul 2 3 pagi..kalau tak, nampak lah bas benti2 kat bus stop…

    0

    0
    • ex-ukm says:

      mna tau dia ternaik bas yg tkde penumpang. hahahahaa..
      bas Z klaw xsilap aku..

      0

      0
    • ex-ukm says:

      mna tau dia ternaik bas yg tkde penumpang. hahahahaa..
      bas Z klaw xsilap aku..

      0

      0
    • ex-ukm says:

      mna tau dia ternaik bas yg tkde penumpang. hahahahaa..
      bas Z klaw xsilap aku..

      0

      0
      • budakJKASukm says:

        bas zon 1 klu tak salah..hahah sbb tu yg tinggal zon 2 3 ja.. nasib aku dah habis blajar..seramm serammm

        0

        0
  55. namasayaHAHA says:

    ala. manusia secara lahiriah, ada sifat merungut2 bukan? -_-‘
    biasa je twit2 dia tu. ahaih.
    tapi baguslah… yang sensitif marah2 tu semua ada sifat seperti patriotik.
    I loike… hihi

    0

    0
  56. namasayaHAHA says:

    ala. manusia secara lahiriah, ada sifat merungut2 bukan? -_-‘
    biasa je twit2 dia tu. ahaih.
    tapi baguslah… yang sensitif marah2 tu semua ada sifat seperti patriotik.
    I loike… hihi

    0

    0
  57. syg UKM says:

    harap nazim othman dan artis2 yg lain amek pngjrn dr situasi ni..
    anda artis kalu ckp sesuatu kne gne knowledge yg ada..
    martabat UKM sbg gedung ilmu sgt tggi n pasti ade hati2 yg terluka ngn knyataan anda walaupn anda xde niat burut dlm kenyataan tersebut.
    lebih baik berdiam drpd berkata2..

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      lain kali kalau ada orang tergolek kt jalan ke pe buat bodoh je lah tk payah tolong pikir untok diri sendiri je lagi bagos !!! soooo stay coollllllll……..

      0

      0
  58. budakJKASukm says:

    suh yg menyentap tu jaga bahasa. tak mempamerkan imej ukm langsung duk memaki saja

    0

    0
  59. Anonymous says:

    aku rasa yang back up si nazim ni mesti fan die je ni. no, we’re not butthurt as you might say. but we just cant stand when people talk bad bout tempat kitorang timba ilmu. plus, bro nara.seriously? nak cat those buildings will need lotsa money. well, think carefully before you speak nazim. just my 2 cents. chiao.

    0

    0
  60. awie says:

    apa yg penting universiti di malaysia dah lahirkan ramai orang berjaya,UM pun apa kurangnya,buruk ke apa tapi ada nilai sejarahnya.kalau nk uni.. bangunan cantik2,pergiler taylor’s uni, sunway ke apa.itu bezanya ipta dgn ipts..yuran mahal bangunan cantikler..bersyukurlah kerajaan mesia dah cover yuran students.wat do u expect nak bgnan cantik2 dan cat macam taska

    0

    0
  61. peka says:

    kan lebih baik nampak usang, penuh ilmu, betapa sekian lama menabur bakti anak2 menimba ilmu. daripada bangunan baru, asyik re-paint, renovate, tapi ilmuannya tak teriktiraf? antik beb..mahai..

    0

    0
  62. budakJKASukm says:

    lihat kampus ku yang tenang…damainya alam ciptaan tuhan…

    0

    0
  63. budakJKASukm says:

    lihat kampus ku yang tenang…damainya alam ciptaan tuhan…

    0

    0
  64. budakJKASukm says:

    lihat kampus ku yang tenang…damainya alam ciptaan tuhan…

    0

    0
  65. budakJKASukm says:

    lihat kampus ku yang tenang…damainya alam ciptaan tuhan…

    0

    0
  66. TobatNARA says:

    udah2 le tu abg nara….
    ang kuakan isu yang boleh membuatkan kita sesama insan berkelahi
    sesama Islam berselisih…..
    cukup2 la sebar maklumat yang xberguna ni
    kebanyakan cerita dlm blog ni pon berbau fitnah, buka aib,
    buka la mata berapa banyak keaiban org anda sudah buka
    usah timbulkan sebarang unsur negatif lagi dlm blog ini…

    haaa aooummmm~~ lari tajuk sikit
    takot x takot x??
    heee peace!!!!

    0

    0
  67. erra fazira says:

    apa kelasss UKM. baik unisel lg ceria

    0

    0
  68. yy says:

    aku rase nazim just cakap jer.. cam aku cter kat kawan2 aku,. “sekolah aku memg dah lame pun,.bgnan pun dah rosak situ sini”..
    aku rase takde lah plak dia nak suh cat ke pebenda,..
    n. pasal sejarah UKM why bgunan tak di cat tu,. korang je yang tahu.. di orang luar. haha.. lawak lah seh..
    nak jadik isu.. :)

    0

    0
  69. wakil mahasiswa UKM says:

    Salam En.Nizam…… Sebelum keluarkan perkataan, fikir dulu. Encik ini tidak tahu sejarah Perpusatakaan yang anda katakan ‘bangunan usang’. Encik ingat kalau sesuatu bangunan usang itu tidak ada nilai ke?? Sepatutnya Encik harus BANGGA sebab dapat peluang untuk menjejak kaki ke bumi UKM terutama ‘bangunan usang’……Ingatlah Encik Nizam….. guru-guru@kawan-kawan@ saudara-mara yang anda kenal mungkin menuntut ilmu dari bangunan usang ini dan menurunkan ilmu kepada anda…. dan ingat mungkin anak @ cucu cicit kamu juga akan masuk ke bangunan usang ini pada masa kelak…. Anda hanya seorang pelakon sahaja…. dan tidak tahu apa-apa tentang gedung ilmu UKM….Jangan ingat jika seorang pelakon kata seperti ini rakyat akan terima sahaja…..INGAT DUN’T JUDGE A BOOK BY ITS COVER OK…..

    0

    0
    • timahlenggang says:

      akak setuju sgt dgn ko.. akak ni dulu pun student ukm.. mmg ada sb bangunan2 asal kat ukm ni dibiarkan nampak usang.. sebab penubuhan sejarah ukm tu sendiri daripada titik peluh bangsa-bangsa melayu yg nak kan sebuah ipt yang didirikan dengan hasil titik peluh orang melayu. Bangunan asal/lama ni dibiarkan dalam keadaan tak bercat sebab supaya para mahasiswa dapat mgenang semangat bangsa yg bersusah payah membina ipt ni, bukannya suka2 nak nampak usang. Tapi cuba lihat bangunan2 baru kat ukm, semua ala2 pavilion dah skrang.. Si nazim tu je yg buta. Tak tahu jgnlah nak cakap. akak dulu ptsl tu da jd rumah kedua akak tau, makan, smbhyang, tdo pun kadang2 kat situ.. mana ada hantu.

      0

      0
  70. an says:

    sesedap je mulut die…haishhh…x bek la kata U org mcm tue.. ade le sebabnye kenape UKM x buat blok baru ke,ape ke.. kenape x tnye je student die sendiri.. cth UPSI la..x yah upgrade2 bagai..ramai jugak keluar cikgu2 yang terlatih dan berpengalaman. :) walaupun aku ni bukan student UKM tapi aku rase memang la x patot ckp mcm tuh…

    0

    0
  71. Kurus says:

    uitm caner skang eh?

    0

    0
  72. ukmian says:

    Tolong kaji senibina ukm dan anda tahu kenapa ia tidak dicat.. Wasalam

    0

    0
    • timah lenggang says:

      cuba kau baca sejarah penubuhan ukm tu sendiri.. baru kau akan paham kenape banguna2 lama2 tu dibiarkan tak bercat.. Tapi ko tgk bangunan2 baru kat ukm skrang, semua dah taraf pavilion dah.

      0

      0
  73. zakery says:

    ukm among universiti yg dah lame/tua kat msia so x salah tok ukm biarkan bangunan2 lame as sentimental value tok warga ukm. usang x bermaksud x berkualiti. for nazim, next time watch ur words. u are public figures.

    0

    0
    • ada aku kesah says:

      benda skrg ni ada ke die kata tmpt tu berkualiti or not ??
      he just said ‘usang’. that’s all. xde pon die kutuk apa sgt.
      mmg btol pon tmpt tu usang. tp still boleh digunakan kan.

      0

      0
  74. Wakil UiTM says:

    Rasanya Biarlah pengomen terdiri dari Nazim Othman dan Pelajar UKM. Pelajar U lain takyah menyebok.Kalau yg belajar kolej lagilah.
    UM macam Zoo?. Kan tempat cari ilmu tu..naper cakap macam tu.

    Nazim Mmg salah cakap biler dier kata Keusangan UKM mengundang Simpati. Macam tkmampu nk buat bangunan baru. Lepas tu mintak maaf pun mcm kena paksa.. pftttt, ko blaja maner? kos aper? ko ingat ko pelakon ko bijak ke? CGPA kau 4flat? Kelas pertama ke? *Emo plak* wakakaka!!

    0

    0
  75. Observer says:

    Ni yang semua dok kecohkan sangat “ada sebab bangunan2 UKM tu usang/tak boleh di cat sebab ada sejarah nya” ni cer la cerita apa sejarahnya? Sebab berhantu? Come on laaaa Uni lain dekat Malaysia pun bersepah yang dimomokkan dengan hantu kot. Cari alasan lain please. Jgn sebab bangga sangat masuk U, pandang orang lain macam tak berpelajaran. Orang lain pun grad jugak :)

    0

    0
    • iyolah2 la tu says:

      Rasanye students UKM malas nk citer sbb nnt ada yg akan balas mcm nie la kot… berhantu or tak..tu sumer Allahualam…sebagai bekas pelajar UKM story yg we know about the building pun turun temurun from our senior2 dulu2… sama ada tu sebab utama atau tidak Allah je yg tahu iye or tak..tp logiknye kalo UKM bleh build bangunan baru yg n kebanyakan dh di cat berkali2 siap kali bila warna dh pudar kenapa bangunan yg lama n asal tu still tak berusik sejak zaman pembinaan nye dr dulu smpi skrg?? Kalo takde duit tipu lah, cos lately makin galak jek bangunan fakulti2 baru d bina dlm ukm.. from the urban legend that being told by our senior that old building tak d benarkan d ubahsuai or d cat…knape?? mengapa?? Allah jelah yg tau..ckp bnyk2 kang leh jd kurafat plak…sesiapa from ukm kalo slh tlg betulkn yek…

      0

      0
      • lara hati says:

        Hmm..bukan semua orang tahu sejarah bangunan yang tidak dicat tu, seperti mana awk ckp, students kt situ pun tahu dari seniors yg terdahulu, so buat ape la nak salahkan kenyataan nazim tu, at least bila dia sebut pasal tu, baru semua org terbuka mata nak tahu kenapa bangunan itu sedemikian rupa, setiap perkara ada hikmahnya, sekurangnya orang luar yang tidak belajar di UKM tahu mengapa…tak adil nk salahkan 100% atas kenyataan nazim tu rasanya..lgpun nazim maybe tak sempat nk jln2 ke satu persatu bangunan lain yg maybe lagi ceria daripada bangunan tu kan…so at that time, cuma itu je la yg dia terfikir pun..silap dia cuma berkongsi huhu…maaf le klu sesape terasa ngan apa saya taip.

        0

        0
      • lara hati says:

        Hmm..bukan semua orang tahu sejarah bangunan yang tidak dicat tu, seperti mana awk ckp, students kt situ pun tahu dari seniors yg terdahulu, so buat ape la nak salahkan kenyataan nazim tu, at least bila dia sebut pasal tu, baru semua org terbuka mata nak tahu kenapa bangunan itu sedemikian rupa, setiap perkara ada hikmahnya, sekurangnya orang luar yang tidak belajar di UKM tahu mengapa…tak adil nk salahkan 100% atas kenyataan nazim tu rasanya..lgpun nazim maybe tak sempat nk jln2 ke satu persatu bangunan lain yg maybe lagi ceria daripada bangunan tu kan…so at that time, cuma itu je la yg dia terfikir pun..silap dia cuma berkongsi huhu…maaf le klu sesape terasa ngan apa saya taip.

        0

        0
      • lara hati says:

        Hmm..bukan semua orang tahu sejarah bangunan yang tidak dicat tu, seperti mana awk ckp, students kt situ pun tahu dari seniors yg terdahulu, so buat ape la nak salahkan kenyataan nazim tu, at least bila dia sebut pasal tu, baru semua org terbuka mata nak tahu kenapa bangunan itu sedemikian rupa, setiap perkara ada hikmahnya, sekurangnya orang luar yang tidak belajar di UKM tahu mengapa…tak adil nk salahkan 100% atas kenyataan nazim tu rasanya..lgpun nazim maybe tak sempat nk jln2 ke satu persatu bangunan lain yg maybe lagi ceria daripada bangunan tu kan…so at that time, cuma itu je la yg dia terfikir pun..silap dia cuma berkongsi huhu…maaf le klu sesape terasa ngan apa saya taip.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Hmm..bukan semua orang tahu sejarah bangunan yang tidak dicat tu, seperti mana awk ckp, students kt situ pun tahu dari seniors yg terdahulu, so buat ape la nak salahkan kenyataan nazim tu, at least bila dia sebut pasal tu, baru semua org terbuka mata nak tahu kenapa bangunan itu sedemikian rupa, setiap perkara ada hikmahnya, sekurangnya orang luar yang tidak belajar di UKM tahu mengapa…tak adil nk salahkan 100% atas kenyataan nazim tu rasanya..lgpun nazim maybe tak sempat nk jln2 ke satu persatu bangunan lain yg maybe lagi ceria daripada bangunan tu kan…so at that time, cuma itu je la yg dia terfikir pun..silap dia cuma berkongsi huhu…maaf le klu sesape terasa ngan apa saya taip.

        0

        0
    • Saya Budak Baik says:

      sejarahnya dah ada perjanjian dulu2 yang bangunan UKM takleh dicat. UKM ni dalam hutan simpan kau tau tak?

      0

      0
    • Y says:

      Sempit nya. Bila orang kata cerita disebalik, kau cuma mampu fikir soal hantu? Contoh Melayu tipikal dan sangat kebelakang. Student UKM, please refer to Galeri UKM utk tahu sejarah penubuhannya, ceritakan kepada manusia macam ni, kenapa ianya tidak diubahsuai, dicat & etc. Apa yang aku boleh katakan, bangunan lama UKM memang tak dibenarkan dicat semula dan dipersetujui ramai pihak kerana ianya simbolik kepada “sifat pejal”. Apa maksud/takrifannya, sila rujuk.

      0

      0
  76. hawa says:

    history UKM ada di blog ‘Pondok cikNinie’
    sekiranya tidak benar…minta jasa baik sesiapa untuk perbetulkan

    0

    0
  77. hawa says:

    history UKM ada di blog ‘Pondok cikNinie’
    sekiranya tidak benar…minta jasa baik sesiapa untuk perbetulkan

    0

    0
  78. zaza says:

    aq saje baca komen satu2 nk tgok sejauh mana pelajar ipta handle memberi respon bila ada org kritik.nmpknya masih mengecewakan.jawab dengan emosi.minda kita masih jauh dibelakang dibandingkan dengan mentaliti negara2 maju.

    0

    0
  79. Baiduri says:

    To Nazim Othman, mmg tak salah anda nak bg pendapat/menilai bangunan yg ada di UKM tersebut, tetapi disbbkn anda adalah seorg selebriti/public figure, apa2 tweet yg anda bg samada anda maksudkan dr segi -ve/+ve mmg akn di nilai oleh org di luar sana, sbbnya tidak semua org sependapat dgn anda. seelok2nya sbg seorg selebriti, pdg kiri pdg kanan, sebelum tweet tu pikirkn baik buruk, sbb mgkn ada yang x boleh menerima apa yg anda tweet tu. Kalau nak mtk maaf, mintak maaf seikhlasnya sudah lah, x payah nak menambh mengatakan org dangkal. kalo dah silap tu, mintak maaf je. full stop.

    Bangunan UKM usang ke tidak, jgn lah di sensasikan @ di perdebatkan @ mempersalahkn pihak tertentu. sepatutnya banggalah dengan bangunan lama tersebut. dekat UK sggh cantik bgnn lama mereka walaupun bgnn tersebut x setanding dgn rekabentuk yg ada di U berkenaan tetapi, bersyukurlah.

    0

    0
    • dadu says:

      Buat apa dia nak minta maaf untuk pandangan dia? Susahlah kalau asyik nak kena mintak maaf dengan orang2 yang ingat diorang berpelajaran tinggi tapi emosional macam kena PMS.

      0

      0
  80. Masuk u pn bodo says:

    Pe lagi? Bdk2 ukm g la wat perhimpunan bantah ckp nazim yg bgn korang usang!! Kecoh tol!! Skang kan zaman kecoh! Mende kecik pn jd isu! Biaq p la dia nk ckp ape pon. Ade org pentadbiran bising2 x nk tegakkan bgn dia x usang? Xde kan? Mcm budak2 ! Igtkan masuk u bole pk .. Ni sama naik ngan artis nak gado2! Puikk!!

    0

    0
  81. boni kacak says:

    tula.. orang kita ni susah nak menerima teguran. bila ditegur sikit mula melenting

    0

    0
  82. leyli.lily says:

    korang dah tengok video adik duck face? video ni lagi power dari cerita nazim dan UKM tau.

    0

    0
  83. dadu says:

    Warga UKM tak boleh menerima realiti. Kalau tu pandangan dia biarlah dia. Apa guna belajar tinggi2 kalau tak boleh terima pandangan orang lain? Ingat belajar tinggi2 fikiran pun terbuka dan lebih matang. Kalau dah mmg usang takkan nak cakap modern kot?

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      betol betol tu dadu minah jambu sokong ngan kau ni kadang2 belajar terlampau pandai bukan nye jadi pandai makin bodoh pulak kn…..tk boleh terima tegoran n tk boleh terima kenyataan yg sebenar nye

      0

      0
  84. Ld Sha says:

    Hai jgn kecow2x. X baik utk ksihatan anda smua

    0

    0
  85. sue says:

    sebenarnya.. itu ayat tipikal yg akn keluar dr mulut semua orng bila sampai kat satu bangunan yg agak lama + belum ada orng sampai lg.. semua akn ckp.. camtu.. x yah lah dok saling salah menyalahkan.. besides mana2 institusi pengajian pun.. mmg ada kawasan yg ‘menyeramkan’..standard la tu..

    0

    0
  86. juli says:

    aku studi kat uitm dungun..u tu mmg ramai yg tau keras tmptnya. bgnn pn usang. dan bila orang ckp uitm tu buruk or usang, aku bangga apa…sbb tu tandanya uitm dungun tu dah lame bertapak dan ada sejarahnya sndr. x penah aku nak melenting kut,,,,,,huhu

    0

    0
    • Anonymous says:

      yup…aku study kt uitm machang…tmpt bbkit2…ade lah citer2 sram y pnah jd…klu kate usang tu unik pe…xyah emo2 sgt…korg student U…tplajar…iq tggi…think +ve lh…jgn cpt mlatah…ni bru org ckp usang…klu org lain lak bg statement lg buruk…korg nk wat pe lak?kte ni golongn y dpndang tplajar…jgn lah -ve sgt…amik kte2 tu sbg smangat utk korg ubah UKM y gah tu…

      0

      0
  87. siapa nazim? says:

    Harap UKM halau nazim ni dr UKM …sbb die xlayak ada kt ctu…sbb die dah menghina dan mencalarkan maruah UKM sendiri…
    Kami Alumni,warga,staf,student UKM xdpt terima seseorang yg menghina Gedung perpustakaan kami tempat kami mencari ilmu…

    0

    0
    • akirakaede says:

      Alahai poyonya penyataan.itu pandangan dia.hanya pendapat dia.kalau sunyi sepi memang macam tulah rasa..tak payah nak banned.saya bukan peminat nazim ni tp sy juga alumni salah satu ipt awam.jgn bohonglah time jadi freshie,kitapun tak pernah keluarkan pendapt masing2..kalau kita pertama kali jejak kaki mana2 tmpat baru pun,mesti ada keluar penyataan sama ada pujian atau kritikan.buka minda,fikir secara terbuka dan postitif.

      0

      0
  88. x paham dgn org yg cpt sgt melatah pasal bnda kecik says:

    bagi aku apa yang nazim cakap 2 xde apa pon dan dia berhak untuk berkata2 xkira siapa pon die.. retis ker org biasa ker.. aku rs bila da kecoh mcm ni br pihak atas akan amik peduli dan akan cuba perbaiki apa yg patut, PARA PELAJAR UKM SEKALIAN jgn la cpt melatah, anda tergolong dlm org yg cerdik dan berilmu bnda kecik mcm ni pon korang nk melatah mcm mn korang nk berdepan dgn benda yg lebih rumit ms dpn nt… korang ptt berterima kasih kepada nazim kerana mgkin statement die membuka mata byk pihak.. bila ada yg nmpk dorng perbaiki apa yg ptt korang sekalian juga yg bertambah selesa blajar kt sana… bila aku bc statement org yg melatah dgn kenytaan nazim ni mcm nk tergelak jer… cool ok…

    0

    0
  89. maya says:

    en Nazim othman *siapa dia ni?* sepatutnya anda mengamalkan budaya hormat menghormati. memang semua berhak memberi pandangan tetapi berpada-pada. masuk ke tempat orang, tidak perlulah terlalu outspoken. orang Islam yang baik tidak akan menyakitkan hati orang Islam yang lain.

    *berhati2 lah berbicara.ini baru Ukm.kalau hang tercakap pasal rumah2 di Palestin yg lagi usang, bagaimana pula ya?*

    0

    0
    • dadu says:

      Apa kena mengena UKM dengan orang Islam? Orang bukan Islam tak boleh masuk UKM ke? Cepat betul melatah lah orang2 ni. Tak boleh bayangkan orang2 ni kalau kena kritikan dekat tempat kerja.

      0

      0
  90. kihkih says:

    Dah dia pergi time cuti sem kan. Yang ada pun students yang tengah buat short sem macam kitaorg ni. PTSL tu nampak usang sebab memang dah lama pun. Library terbesar kat Asia Tenggara pulak tu. Penat nak cat balik. HAHA Dan kebanyakan bangunan kat UKM ni memang tidak dicat. Seni u know seni? Bahahaha.

    0

    0
  91. MAK JEMAH says:

    bongok la korang ni, dia just cakap, dia sampai sana subuh memang la rasa ngeri kalau nampak bangunan usang2 ni, isk isk isk, macam korang tak pernah alami menda yang sama je,ke korang ni tak pernah bangun subuh2 and pergi joging ke,masjid ke, mesti korang kena keluar lalu tempat sunyi, ni sure korang jenis tak bangun pagi ni,isk iskisk kesian aku tengok korang ni,puiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    0

    0
  92. harih amni taf says:

    eh dia dtg tempat org suka2 je nak komen itu komen ini.. pernah masuk U ke tidak??

    0

    0
  93. siti says:

    huhuhu.. yuu.. nazim nazim nazim..alahai nazim … lagi usang makne nya lagi bagus derrrrr … nak kutuk-kutuk, layak masuk u mane kamu ini ? huh.. lalalalal~~`

    -ex-usm n upm-

    siap ko kalu kutuk usm n upm.. haha

    0

    0
  94. warga ukm says:

    sometimes it is not the issue that make people angry, BUT THE WAY YOU SAY IT. last time Aron Aziz dan Saleha pernah datang buat penggambaran di UKM, alhamdulillah, their attitudes and sense of respect are better than yours. btw, who are you?

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      Aaron tknk tegor pasal kalau tegor ha cm ni lah jadi nye semua tk leh terima kenyataan yg tmpat tu betol2 usang ! jadi buat bodoh pn canteh ar !!

      0

      0
      • ko ader says:

        Thats exactly what iam saying.everybody has negatve@
        Postive opinions about something.but they know how to say it
        And where to say it. Thts what i mean good attitudes n diplomacy.ko ader?

        0

        0
  95. ada aku kesah says:

    well ermm dulu aq slalu kot pi ukm, mak aq study sana.
    tp mmg betol pon tmpt tu mcm usang. dari dulu lagi. ye le tmpt da lama kan.
    betol apa. tp bkn nye die kutuk pon tmpt tu xelok utk study ke apa.
    die hanya kata usang, means bangunan2 kat situ, da nmpk sgt lama.
    and xpenah dinaiktaraf. at least cat le sikit bagi ceria2 gitu.
    maybe die 1st time kot masuk ukm. xpe le tu pendapat die je.
    bkn die suruh org2 xyah masuk study ukm pon.
    apa la fikir le positif sikit. peace no war ^_^

    0

    0
  96. triple j says:

    apa yg dia cuba cakap adalah bangunan di ukm ni bangunan lama, dan pemandangan pun memang agak menyeramkan bila waktu malam dan pagi2 buta dimana takde cahaya sangat dan tak ramai org.

    takde plak i nampak dia kutuk ukm kata uni cokia ke apa, psl memang ukm uni hebat pun. cuma ukm ni undeniably universiti lama so banyak bangunan design lama dan ada sesetengah warna dah luntur. so salah ke apa dia cakap?

    0

    0
  97. sha says:

    lol…

    0

    0
  98. EX-UKM says:

    aku sebagai ex-ukm. nk bgtau sikit laaa..
    org dulu2 cakap laaa.. xtau betol ke x..
    Bangi dulu hutan.. sblom ada ukm.. kat sni prkmpungan kecik jer..
    so.. bila dah hutan.. so, diorg ckp.. ni tmpt ‘penunggu’
    bila diorg tgh buat UKM, diorg pangil harun din suruh halau penunggu2 tu..
    so, ada laa prjanjian.. klaw UKM dah siap, penunggu tu nk dtg balik. sbab tu bangunan UKM tak bersimen.. diorg letak batu bata jer.. klaw korg masuk UKM… korg xnampak laa usang tu.. tp, korg akan nampak keunikan nyer..
    -saje share citer org2 lama-

    0

    0
  99. fafau says:

    Erm…thinking from the bright side…saya tak kisah Nazim graduate U atau tidak, graduan UKM berjaya atau tidak..sebab memang isu begini sengaja diapi-apikan beberapa pihak..tambahan pula Nazim sedang meningkat naik..

    Sebenarnya teguran ni sangat bagus, saya nak sangat tengok universiti Malaysia dicantikkan lagi oleh mana2 pihak tak kiralah kerajaan/NGO atau orang perseorangan..

    Apa salahnya kalau universiti tempatan cantik, baru semangat orang nak belajar, warga luar pun berminat nak masuk, melabur dalam bidang pendidikan tempatan.

    Ambil contoh perpustakaan Shah Alam..sangat moden, luas dan lengkap dengan teknologi terbaru.. Tak salah kalau kita manjakan bakal cerdik pandai yang lahir dari universiti tempatan dengan gedung ilmu yang lebih elok kondisinya.

    Just a simple thought of mine ;)

    0

    0
  100. ukm says:

    ukm bukan usang la der.. tapi old school.. ini la kelainan dan keistimewaan ukm. ada kau nampak uni lain mcm bangunan ukm? takde kan. kau ada?

    #banggamenjadiwargaukm

    0

    0
  101. mixgirl says:

    apalah korang nk marah2…nazim cuma katakan apa yg btl…bg aku mmg bangunan kt ukm dh usang…(korang nk hentam aku lantak koranglah)
    mgkin dgn cara ini br pihak ukm buka mata…dan akan pbaiki klemahan yg ada…
    aku rasa xkan ukm xde pruntukan utk mcantikan lg ukm tue…skurang2nyer nazim jujur bkata…jgn nk hentam org ikut suka ati lak…

    p/s:benda/perkara yg btl xkan kita nk katakan tidak (korang blajar kt ukm mesti pandaikan….huhuhu)

    0

    0
  102. bel says:

    so what?bangunan je pon…yg penting kami pelajar ukm dtg sbb nk cari ilmu bkn sbb isu bangunan…btw,ada kisah disebalik knapa bangunan mcm canselori, fssk n fpi dibiarkan tak bercat….tp nazim,kalo ko nk tgk bgunan yg lawa2,ko tgk area fakulti undang2 n fst yg baru….

    0

    0
    • Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

      dorang tknk tegor pasal bile tegor ha macm gini lah jadi nye semua kena sawan !!!! bab tu Aaron dn lain2 nye buat bodohhhhhh je …cuba kalau Aaron tegor pasal bangunan tu apeeeeeeee gak nye yg korang nk hentam dia !! mari kite pikirkn bersama

      0

      0
  103. Anonymous says:

    daripada kita marah2 nazim … baik kita cadangkan pada pm kita yg JANJI DITEPATI tu bg kit bantuan utk naik membaiki n memperindahkan pusat2 pengajian yg ulung kat negara kita ni….. ok x? uoslll…?

    0

    0
  104. Raja minah jambu 24jam mengadap computer says:

    minah jambu pn kalau nk belajar tmpat kalau tk selesa pn macm rimas lah !! tmpat mesti nk berseh n ada aircon baru lh selesa nk belajar…….

    0

    0
  105. harry potter says:

    ini hal pon nak buat gusip ke..mmg empunya blog ni minda kelas ke 3…suka buat isu sensasi..mcm kes irma jgk la…org dah buka buku baru ko duk blk zmn jepun..suma reputz2 yg skrg ni ala2 mcm bagus..mcm diva tapi sbnrnya pemalas tau ceduk cerita dr forum…blog2 lain..x mau cari source sendiri….same aje roti kaya…oh bulan… malu sggh baca artikel dorg ni..mama juwie dan huzz dulu x dek la mcm korg… lbh baik korg kmbali ke pangkal jalan…suka selak kain org…satu hari nnti kena btg hidup kat korg blk..sesuatu yg mustahil itu berkemungkinan…what goes around comes around….

    0

    0
  106. aku.ex.uitm says:

    Alahai..mengelabah la korg ni..
    nazim ckp sal bgunan ukm usang je..ade ke die kutuk org ukm, student or pnsyrah ke? haderr?? jgn nak emo sgt woi.. bangunan ukm tu pon xde rse pe..
    eg:kalo ko nmpk org tu gemuk..xkan ko nk ckp org tu kurus..
    kalo nazim da ckp cmtu, maknenye bgunan ukm tu kne baikpulih la..cat bru ke?
    bg cantik..nt pasni org dok puji la ukm tu cantik ke hape..

    0

    0
    • ex uitm jugak says:

      aku setuju….nazim bukan kutuk sesape pon…
      itu pendapat die…
      first time aku g ukm pon aku cakap benda yang sama…
      buat apa nak terasa…hakikat…
      dulu ramai orang kutuk uitm segamat buruk…
      sekarang da renovate ..cantiki gilerrr…aku rilek je…
      yang penting bukan kutuk pelajar-pelajar dia,,
      kata belaja tinggi2…hal kecik nak besarkan..malu je….

      0

      0
  107. Ladybird says:

    Tsk tsk…cerita macam ni pun boleh jadi kontroversi ke? I see nothing wrong with his tweets pon.

    0

    0
  108. sayasukakomen says:

    kihkih..
    makin femes la ko pasni nazim,untung2 blh berlakon pilem.

    0

    0
  109. Anonymous says:

    inilah pepatah ada mengatakan ” terlajak perahu boleh diundur…terlajak kata buruk padahnya”……

    0

    0
  110. Anonymous says:

    Sudahla..tutup kes la..kesian kat dia ni… senang citer, minta ajer dia derma cantikkan mana yang usang kat gedung ilmu ni… DERMALAH KAT UKM NI ENCIK NAZIM OTHMAN UNTUK MENCANTIKAN KEMBALI BANGUNAN YANG ANDA KATAKAN USANG ITU”… SEKIAN

    0

    0
  111. linnnn says:

    mmg la die ckp direct bngunan ukm usang tp rasenye takde plak die kutuk kaw2 ckp bnde2 yng takley diterima akal… mcam bngunan usang=pelajar tak cmerlang… as an educated student.. pk positif je la..jgn negatif sgt..tau la ngah cuti sem..takde bende nak pk…

    0

    0
  112. Anonymous says:

    Sepatutnya bila Nazim ada tanggapan sebegitu terhadap tempat org yg dia pergi, sblm dia buat apa2 statement do some research la dulu kenapa tempat tu sebegitu rupa. Tu br la bijak. Bukan main ckp lepas je. Ni la akibatnye bila buat statement x pakai akal.

    0

    0
    • Lyss says:

      Dia twit secara spontan..bukan ker tweeter tu is a form of a place yg org akan katakan wat’s in their mind at that moment…

      0

      0
    • Minah tonggeng says:

      Macam mana tak melenting , telinga panas dibakar nazir.( siapa nazim tak kenal pun tak minat tengok ia berlakon pun ).

      0

      0
  113. alina says:

    cat ekh..tak perlu kot..bangunan mcm tue baru menggambarkan ketinggian ilmu dlm tue..lg pun UKm suka saving..cat2 nie membazir..lg baik salurkan duit ke tmpat yg lebih berfaedah..

    p/s:prof2 luar negara dtg ukm tk ckp usang pun..cikcik

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau tahu ke prof2 lua negara x kutuk??kau follow twitter diorang eyhhhh…hakhakahakahkahak

      0

      0
    • akutakpoyo says:

      ntah2 prof2 tu kutuk bile die blek negare die..
      ko tau ke? statement xley blah..cm org kuat UKM..
      HAHAHAHA…

      0

      0
  114. Anonymous says:

    Budak2 UKM memang POYOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

    0

    0
  115. kiah propaganza says:

    alaaaa ko ni dtg tmpat org pastu nk mncarutt plak.. klu ye pn nk mngata tmpt org tu usang,,cte jela kt krew..xpyh nk tweet2.. sje mngundang kontolbesi basi.. ko ni cam anzalna jgk!! puihhhhhhhhhh

    0

    0
  116. sirap bandung says:

    kepala hotakkk korang bejambul!! semak la kamus bahalol sapa yg mengutuk dia kaw kaw tu.

    usang
    kering dan tidak berisi (padi), kersang (rambut, tembakau, dan lain-lain)
    sudah lama benar, lama terpakai atau tersimpan
    Ayat: tikar mengkuang yang sudah begitu usang;
    sudah tidak biasa lagi dipakai (perkataan, barang, dan lain-lain), kuno
    Ayat: kata-kata ini memang kedengaran sangat gagah, tetapi telah terasa hampa, kerana ertinya sudah tidak lagi dikenal atau sudah usang; pendapat demikian sudah usang, tidak lagi sesuai sekarang;
    tidak subur lagi (berkenaan (dengan) tanah), kehabisan baja (berkenaan (dengan) tanah)
    usang-usang dibaharui kiasan membaharui adat lama yang sudah lemah dengan menyesuaikannya dengan keadaan baru
    adat lama pusaka usang Minangkabau adat yang sudah turun-temurun

    apa sentap nko cakap usang je pun kena lahar. bukan dia membabikan UM tu pun.

    0

    0
  117. Mahasiswi says:

    Buat semua saudara saudaraku, Mohon dibukakan pintu maaf atas semua kesalahan, disengaja ataupun tidak. Marhaban ya Ramadhan,
    Sesungguhnya setiap manusia melakukan kesilapan…
    Sedangkan Nabi Muhammad s.a.w ampun kan umatnya…=)

    0

    0
  118. MONSTER says:

    alaa, rilekss lah, tak payah nak sentap sgt…mamat ni blajar takat maner je pun..dapat masok ukm pun nasib baik je la sebab berlakon..kalo tak?? tak merasa jejak pun kott?? org yang memang masok ukm untuk belajar mesti rasa bangga giler ngan keadaan ukm tu..masok sebab mmg kepala otak pandai takkan nak arap sama IQ ngan dengan orang yang layak masok sebab berlakon jer?? sabar laa semua yer..jangan amek kesah sgt pemikiran orang2 taraf macam dia nie..

    0

    0
  119. Student UKM says:

    Memang tidak dinafikan bangunan UKM tu usang dan tak bercat…Cuma apabila membaca kata-kata Nazim Othman ni kedengaran agak sinis…Apa la salahnya berbahasa bila nak menegur sesuatu…Kita yang membaca pun x sakit hati..Teguran tak kisah, tapi bila diadunkan dengan ayat2 sinis, itu dah agak keterlaluan..”Keusangan UKM mengundang simpati?” “PTSL bangi persis rumah hantu?” dan lagi satu ayatnya “Kepada warga UKM yang terluka hatinya dengan kenyataan saya mengenai keusangan gedung ilmu kesayangan anda, saya mohon maaf…Cuba kalau tukar sket..”Keusangan rumah NO mengundang simpati?” “Rumah NO persis rumah hantu” Pastu last skali mintak maaf kat NO “Kepada NO yang terluka hatinya dengan kenyataan saya mengenai keusangan rumah kesayangan NO, saya mohon maaf”…Apa rasa?Kalau dia xdangkal pemikiran, mesti dia xterasa.. Hehe…

    0

    0
    • zaza says:

      alahai,mcm tu pon.. please la .get a life .
      ko harapkan dia ckp mcm apa yg ko imagine dlm kepala ko ke?
      aq risau kalaw ko bekerja dpt bos yg suka kritik ko, ko mesti tak tahan lama kan?plis la be matured.

      0

      0
      • Anonymous says:

        matured?awak tu guna “kalaw” “aq” whatta??? tak belajar bahasa melayu ke?

        0

        0
      • Student UKM says:

        Wahai Zaza..ini bukan masalah matured atau tidak..Ini masalah budi bahasa.. Perumpamaan yang digunakan oleh NO tidak sesuai..”rumah hantu”.. Cuba google “hantu” tu apa…adakah bermaksud baik atau sebaliknya sedangkan yang diumpamakan itu adalah universiti.. tempat para pelajar menimba ilmu pengetahuan.. sekarang ni siapa yang tak matured? Mengenai bos tu pulak, saya tak kisah dikritik sebab hanya melibatkan diri saya… tapi saya tak suka apabila universiti tempat pelajar Malaysia belajar dikritik dan dilabelkan RUMAH HANTU ..

        0

        0
    • Anonymous says:

      Mengikut Pusat Rujukan Persuratan Melayu @ Dewan Bahasa dan Pustaka, maksud usang ialah:

      usang (adjektif)
      1. Bersinonim dengan kuno: lama, lapuk, terlalu tua, buruk, uzur, lasam, tidak berguna lagi, bahari,
      Berantonim dengan baru

      2. Bersinonim dengan kering: kersang, gersang, kersul, kasang, cerin, dengkel,

      3. Bersinonim dengan tidak subur lagi: kehabisan baja, saka, keras, mengkal, dangkal,
      Berantonim dengan subur

      Kata Terbitan : mengusang, keusangan,

      0

      0
  120. syaza says:

    la… memang betul nampak usang… lum gi bilik airnya… pintu pun nak tercabut… buka minda buka mata… kenapa di kritik tak sanggup nak mendengar…payah orang sekarang ni… sikit2 nak emo

    0

    0
    • bodo pny syaza says:

      ko da g ke tgk pintu bilik air nye.g r tgk kat kolej ibrahim yaakub ke.klo xtercabut meh ak selet taik kat muka ko nak.bodo pny bdk.hahaha.bkn emo dik.konon2 adik syaza ni moden la e bole terima kritkan.terbaik.eh lupa nk kritk.rumah ko adik syaza mst usang kan.simpati la..terima ye dik

      0

      0
      • syaza says:

        dah sah2 aku pelajar ukm.. aku tau lah… apa lah bengap sangat ko… aku cakap berdasarkan pengalaman aku… ko tu ntah2 belajar tak abis

        0

        0
    • haha says:

      dah tu kalau kau tu xsuka xpayahla belajar kat UKM…siap buruk2 kan lg tu…dah tu pintu tu nak tercabut apsal tak buat aduan…mesti kau yg cabut, pastu takut nak buat aduan.. haha

      0

      0
  121. zack says:

    Apa2 pun.. persekitaran cam tu lah melahirkan ramai bijak pandai kan… yg awak tu… hadooooo????

    0

    0
  122. putra UKM says:

    Salam..mungkin sebelum mana-mana pihak dan individu yang nak menyokong kenyataan pelakon tersebut atau komen balas a.nara berkaiatan keikhlasan kemaafan dari pekon tersebut dan mencadangkan pihak ukm mencatikkan bangunan dengan mengecat bangunan tersebut harus meneliti sejarah penubuhan UKM lebih kurang 40 tahun lalu..UKM ditubuhkan hasil penat jerih,pengorbanan sebahagian besar org melayu..yg menggadaikan harta,emas semata-mata bagi merialisasikan satu universiti nasional..derma dikutip,gelas,barang kemas di gadaikan..jadi kenapa bangunan UKM sebegitu rupa bukan sebab UKM x mampu untuk mengecat..ada nilai2 sejarah yang ingin dikekalkan….

    0

    0
  123. sweet32 says:

    lain kali nak kate ape pon, ckp la dlm hati! x yah la nak tulis2 kat twetter pulak.. kan dah kecoh! ko kan artis..

    0

    0
  124. student UKM says:

    Dik Nazim,

    Akak ni penuntut PhD UKM… sayang sungguh mulut mu itu tidak dijaga… kalau tak pernah masuk universiti.. jangan lah cepat melatah ye dik… UKM tu adalah universiti penyelidikan dan lambang kemegahan negara…jangan dinilai pada rupa yang usang… Di situ lah lahirnya bijak pandai negara…

    nasihat akak untuk adik Nazim… Belajar berfikir dengan matang sebelum mengeluarkan kenyataan yang bodoh.. nampak sangat anda ni bodoh!!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      jangan membodohkan orang dgn kebijaksanaan anda..sit n think..!awk yg nampak melatah ni,,,tau pun jgn dinilai pd rupa yg usang..so why nk butthurt??!..sorry if terase..tp org yang berakal xkan cpt touching dan mengunakan bahasa yg menunjukkan akal yg senteng..

      0

      0
    • Anonymous says:

      kesian… ni la kualiti PHD sekarang ni..

      cth: org ckp ” bangunan ni dah usang/lama lah” tp jawab “penyelidikan tempat ni famous lah”… sungguh tak kena… muahahahaha….

      0

      0
    • Buka Mata Tutup Mulut says:

      so..penuntut PHD bole membodohkan orang la eyh??huhu..bangunan dan otak manusia lain la..sit n think…klu awk sndri tahu UKM melahirkan graduan bijak pandai..kenapa nk BUTTHURT?!!…bangunan P T sri lanang yg nampak usang…bg sy myb nmpk historical..dan berbangga..tmpt horror mcm tu..students still dtg cri ilmu rujukan n study..jgn buktikan awk kononye penuntut PHD tp berfikiran senteng..sorry..tapi bahasa dan percakapan melambangkan akal..if anak kita buat salah..atau mengeluarkan perkataan kasar seperti bodoh..kita balas dengan mengatakan..kamu mmg BODOH??!!…

      0

      0
    • aku bukan budak ukm says:

      kesimpulannya..sekali kita kata org bodoh..tiga kali org akan kata kita bodoh!!beringatla sebelum berkata!

      0

      0
    • joe says:

      kenapalah nak bodoh2 kan org… bengong… dh memang nampak usang.. rabun ke… dia bukan komplen pasal pendidikan.. tapi pasal persekitarannya…. pelajar phd ke… atau perasan hasad dengki

      0

      0
    • zaza says:

      haha,PHD?? seriously? mcm ni ke gaya org PHD handle kritikan?
      sedih.sgt sedih dgn ahkak nie.

      0

      0
  125. uitm dihatiku says:

    UiTM gak yang besttttttttt…..hahahahahahahaha…..

    0

    0
  126. halimah jongang says:

    relax la beb..uitm manjung dulu lagi lah, rumah kedai je, atas dorm bawah kelas, kerusi meja xubah mcm belajar kat kelas darjah satu dulu2, itupun ramai yg berjaya,yg keje bagus2..xyah nak kisah lah kalau cerodek tu cerodek jugak, campak la kat U buruk usang mane pun..tempat belajar mmg la ko nmpk usang, ce disco ke, mesti meriah kennnnnnnnn…

    0

    0
  127. Buka Mata Tutup Mulut says:

    for student ukm PHD yg comment ats n~.dia ckp bangunan nampak usang..bukan otak or pemikiran siswa siswi yg usang…berfikir dulu sebelum membalas..awk student kedoktoran//.bg sy..x salah nazim ni nk ckp ade “bangunan yg nampak usang..” sejajar dgn umur nye yg da melahirkan tokoh2 dan graduan yg berkuailit..tmpat canggih manggih tp melahirkan yg x berkualiti x gune juga..myb secara tak langsung ade pihak berwajib..or MOE bg peruntukan nak bangunkan lg fasiliti UKM yg semakin gah..jd jangan cepat melatah dan berfkir secara positif..anda akan jd insan yang berakal dan berilmu dan bahgia..

    0

    0
  128. ex-ukm says:

    tak kisah lah kalau kata UKM usang .. asal minda kami ni (pelajar dan bekas pelajar UKM) tak usang …

    0

    0
  129. ydp says:

    ramai betul penjilat bontot si nazim ni.
    1 je aku komen.kenapa die cakap MENGUNDANG SIMPATI
    kemon penjilat bontot nazim ni.enlighten me please..

    0

    0
    • Anonymous says:

      xkan nk tulis mengundang JIJIK or kejelekkan pulak…hina sgt ke perkataan simpati? myb dia fikir..graduan UKM berkualiti tp akan timbul persoalan kenapa tmpt rujukan ilmu (library) nampak usang..tu pun nk butthurt la kau ni..sbb dah berusia lah..kene buat renovation!!..tu pun nk org tlg org suluhkan..

      0

      0
      • meyra_ixora says:

        Bangunan tu mmg agak lama..tapi Mengekalkan identiti UKM…. cuma bangunan baru je yang bercat

        0

        0
    • zaza says:

      so what dgn term mengundang simpati?
      teruk sgt ke ayat tu?
      awk patut tengok ayat awk dulu, penjilat bontot? apa ni? org terpelajar tkkan sebut/tulis ayat2 mencarut mcm nie. org skolah tk abis je suka mencarut2 org ni.

      0

      0
  130. Anonymous says:

    ape le….Si Nazim nie sbb mulut celupar dia dah menyebabkan insan2 lain yg berbalah. sungguh pun ko dah mintak maaf & penjelasan tp ko x rasa ape2 ke akibat dr tindakan yg tidak mengikut akal ko nie

    0

    0
  131. Bodo budak ukm ni says:

    Boooooooo bdk2 ukm cpt melatah!! Ni seme mesti budak2 yg grad x dpt keje tu yg sebok nk tegakkan U sendiri!! Come on la! G search job kat website tu dr korang sebok pertahankan bgn korang yg x leh di cat sbb sejarah bagai!! Biasala klu org luar x penah msk ukm ckp cam tu!! Korang sendiri ckp bgn tu xleh cat dah mmg la nampak usang!! Lainla klu bgn tu da di cat then nazim ckp usang!! Masa tu korang p la penampaq c nazim tu sbb mata dok kat lutut!! Sengal!!

    0

    0
    • kiy says:

      .skrg kje ape dik.ke menganggur lg.xpela.tgk ayat ko pn da tau tahap kepandaian ko.next time belajar sejarah sesebuah institusi dlu sebelum bercakap.klo x nampak kebodohan kita.xpadan la klo kita guna nama ‘bodo budak ukm’ kalo kita pn nampak bodo.ksian.

      0

      0
    • choiii says:

      Ko mesti kaki tengok dejavu di kinabalu kan? Ye lettew

      0

      0
    • Anonymous says:

      Sedap2 jer nak kata budak UKM bodo..ko tu yang terlebey Bodo, bodo betulla…

      0

      0
  132. student says:

    adoiiii ini pon nak kecoh ke.btw dulu aku matrik melaka.yang tu lagiiiiiii buruk sebab guna besi n tangga pon macam ape je.bengkang bengkok bagai.semua orang kutuk matrik melaka sampai ada lecturer dari matrik johor kata engineer bodoh mana bina matrik ni? sentap x?hahaha

    kalau dia kutuk ukm biarkan dia.kita jangan melatah ok.chill wahai warga ukm sekalian.kita berilmu jangan mengata/marah orang ok.peace

    0

    0
  133. entah la says:

    nie pendapat aku lar…kenapa nak komen pasal bangunan usang ukm tu…yg penting pendidikan di situ…setahu aku lar bukan semua student dpt msk ukm…um…upm…usm…kalo setakat tin kosong berbunyi je lebih baik tak pyh…pd aku lar dia nie tin kosong jer lain la kalo prof ungku aziz yg komen…setakat pelakon jer spm pun tah dpt berapa spm nak kondem bangunan universiti…walaupun aku bkn student ukm(bks student upm) tp aku tak pernah kondem univ lain coz setiap uni ada kelebihan tersendiri…lg2 pulak um n ukm adalah universiti yg tertua di m’sia(kalo tak slh aku lar)…nie la kalo lebihkan luaran dr dlman…agaknye kalo bernikah esok pun bila bini dah usang pun tah pe yg dia tweetkan…otak udang btl…

    0

    0
  134. Minah tonggeng says:

    Nazim awak hidup hasil peminat.jadi cakap biarlah bijak dan berlapik. Tapi..awak ni aq rase ko belajar setakat sekolah rendah kot. Aq terima lah hakikatnye pemikiran ko masih mentah lagi.sebenar nya lagi usang ukm tu lagi antik lah ia. Lagi antik lagi berharga lah ia.faham tak???? Cuba tengok sekolah lama di msia ini lagi lama lagi berebut mak bapak nak hantar. Contoh Penang free school saint john , methodist , convent2 , tkc, Tun fatimah , english college ,mckk semua bangunan lama sejuk saja bila melangkah ke sekolah2 tersebut.jadi hargailah para ilmuan yg dilahirkan dan berbangga lah apa yg ada di negara kita. Kau pun lama lama jadi antik jugak.setakat berlakon suam suam taik ayam berlagak lah pulak.

    0

    0
  135. entah la says:

    nie pendapat aku lar…kenapa nak komen pasal bangunan usang ukm tu…yg penting pendidikan di situ…setahu aku lar bukan semua student dpt msk ukm…um…upm…usm…kalo setakat tin kosong berbunyi je lebih baik tak pyh…pd aku lar dia nie tin kosong jer lain la kalo prof ungku aziz yg komen…setakat pelakon jer spm pun tah dpt berapa spm nak kondem bangunan universiti…walaupun aku bkn student ukm(bks student upm) tp aku tak pernah kondem univ lain coz setiap uni ada kelebihan tersendiri…lg2 pulak um n ukm adalah universiti yg tertua di m’sia(kalo tak slh aku lar)…nie la kalo lebihkan luaran dr dlman…agaknye kalo bernikah esok pun bila bini dah usang pun tah pe yg dia tweetkan…otak udang btl…

    0

    0
    • Klo says:

      bini usang…hahaha..klako statement..agaknyer:
      20 taun lagi.nazim othman mentweet peminatnyer di pagi hari:

      “baru balik shooting pepagi. tgk bini..mak ai..usangnyer..macam mak lamper. Keusangan yg mengundang simpatiku pada diriku. ”
      Ko ader???

      0

      0
  136. Anonymous says:

    usangnye rumah ko nazim macam rumah hantu..

    haa rase best tak nazimm hahhaha

    0

    0
  137. triple j says:

    atleast kat sini semua mengakui yg bangunan di ukm memang kelihatan usang, tiada sesiapa yg try cakap manada usang, semua bangunan cantik, bercat elok dsb. cuma yg dicakapkan samaada usang tu mencerminkan intelek org2 lat situ, or samaada keusangan tu disengajakan kerana mengekalkan sejarah dan mcm2 lagi. so ok la tu.

    i cadangkan yg atleast cat bagi elok utk mengekalkan bangunan tu seperti mula2 ianya dibina dulu2, serta tambahkan lagi benda2 utk menceriakan suasana mcm lampu ke apa ke. dan tingkatkan keselamatan di sana, since i dengar banyak kes supernatural (ada yg i pernah alami sendiri) serta even ada juga jenayah mcm kes rogol dsb wpun tak pasti kebenarannya.

    0

    0
  138. triple j says:

    atleast kat sini semua mengakui yg bangunan di ukm memang kelihatan usang, tiada sesiapa yg try cakap manada usang, semua bangunan cantik, bercat elok dsb. cuma yg dicakapkan samaada usang tu mencerminkan intelek org2 lat situ, or samaada keusangan tu disengajakan kerana mengekalkan sejarah dan mcm2 lagi. so ok la tu.

    i cadangkan yg atleast cat bagi elok utk mengekalkan bangunan tu seperti mula2 ianya dibina dulu2, serta tambahkan lagi benda2 utk menceriakan suasana mcm lampu ke apa ke. dan tingkatkan keselamatan di sana, since i dengar banyak kes supernatural (ada yg i pernah alami sendiri) serta even ada juga jenayah mcm kes rogol dsb wpun tak pasti kebenarannya.

    0

    0
  139. triple j says:

    atleast kat sini semua mengakui yg bangunan di ukm memang kelihatan usang, tiada sesiapa yg try cakap manada usang, semua bangunan cantik, bercat elok dsb. cuma yg dicakapkan samaada usang tu mencerminkan intelek org2 lat situ, or samaada keusangan tu disengajakan kerana mengekalkan sejarah dan mcm2 lagi. so ok la tu.

    i cadangkan yg atleast cat bagi elok utk mengekalkan bangunan tu seperti mula2 ianya dibina dulu2, serta tambahkan lagi benda2 utk menceriakan suasana mcm lampu ke apa ke. dan tingkatkan keselamatan di sana, since i dengar banyak kes supernatural (ada yg i pernah alami sendiri) serta even ada juga jenayah mcm kes rogol dsb wpun tak pasti kebenarannya.

    0

    0
    • makcik KANTIN UKM says:

      bangunan ukm memang sengaja tak di cat pun. hahaha. mai datang tengok UKM. itu bukan usang, tu unique. maybe time subuh mata Nazim tak clear kot. hahahahahahahahaha. I selaku wakil makcik2 ‘KANTIN’ membantah!!!!!

      0

      0
  140. triple j says:

    atleast kat sini semua mengakui yg bangunan di ukm memang kelihatan usang, tiada sesiapa yg try cakap manada usang, semua bangunan cantik, bercat elok dsb. cuma yg dicakapkan samaada usang tu mencerminkan intelek org2 lat situ, or samaada keusangan tu disengajakan kerana mengekalkan sejarah dan mcm2 lagi. so ok la tu.

    i cadangkan yg atleast cat bagi elok utk mengekalkan bangunan tu seperti mula2 ianya dibina dulu2, serta tambahkan lagi benda2 utk menceriakan suasana mcm lampu ke apa ke. dan tingkatkan keselamatan di sana, since i dengar banyak kes supernatural (ada yg i pernah alami sendiri) serta even ada juga jenayah mcm kes rogol dsb wpun tak pasti kebenarannya.

    0

    0
  141. Anonymous says:

    jgn nafikan hakikat… lgpun, tu pndpt die… alaa… plz la… tu pon nk melenting… mcm budak2….

    0

    0
  142. lipas susah nak mati says:

    dah mmg bangunan tu usang…mmg la mengundang simpati…takkan nak heppy…ye dak? For those yg nak marah sangat pehal???..dier cakap bangunan jer usang…but uols yg blajar sana still graduate kan…nnt nak citer kat anak cucu pon mesti guna ayat ni gak..”bangunan usang ni la tmpat nenek dapat segulung ijazah” baru rare! bangunan usang pon jadi isu ke..tah pape la korang ni…nak kata tak masuk u…yg komen budak UKM senirik..haissshhh….aper pon tak boley~

    0

    0
  143. Anonymous says:

    Kalau org berhemah dan berIQ tinggi tak macam tu bunyi kata2nya. Bagi saya kenyataan nazim kenyataan seorang yg bongkak.

    0

    0
  144. ade aku kesah?? says:

    pasal isu nie… dia dh mintak maaf kan… so kire setel la x yah la nk pjg2 kn lagi….
    utk nazim othman… as a public figure u should know that everything u said and u do people will take it as a serious issue no matter what.
    mungkin dia tak berniat nak menghina atau mungkin sekadar kata kata… tp org kate telajak perahu boleh di undur telajak kate tanggung la sendri.
    tu sebab Allah bg kita akal dgn otak nie suruh kita pikir before kata or tulis sbb dgn kata2 lah dgn penulisan kita nie org boleh jd marah boleh berperang ok.
    so amik nie sebagai pengajaran. aku nie pon x de la pandai sgt cume kita belajar dari kesilapan.
    lagi satu brani tulis brani tanggung. itu je…
    kes usang dan rumah hantu tu dh dia dh tulis dh bia la… memori kan… hahahaha
    tp dia dh mintak maaf kan. kita nie sebagai manusia biasa terima la maaf dia. kire setel la… ok??

    0

    0
  145. Rahim Maarof says:

    UKM usang ~~~

    0

    0
  146. ade aku kesah?? says:

    pasal isu nie… dia dh mintak maaf kan… so kire setel la x yah la nk pjg2 kn lagi….
    utk nazim othman… as a public figure u should know that everthing u said and u do people will take it as a serious issue no matter what.
    mungkin dia tak berniat nak menghina atau mungkin sekadar kata kata… tp org kate telajak perahu boleh di undur telajak kate tanggung la sendri. tu sebab Allah bg kita akal dgn otak nie suruh kita pikir before kata or tulis sbb dgn kata2 lah dgn penulisan kita nie org boleh jd marah boleh berperang ok.
    so amik nie sebagai pengajaran. aku nie pon x de la pandai sgt cume kita belajar dari kesilapan.
    lagi satu brani tulis brani tanggung. itu je…
    kes usang dan rumah hantu tu dh dia dh tulis dh bia la… memori kan… hahahaha
    tp dia dh mintak maaf kan. kita nie sebagai manusia biasa terima la maaf dia. kire setel la…

    0

    0
  147. sikit sikit nak melatah says:

    Ape yg kecoh sgt? Dia hanya tweet bangunan UKM tuh usang. Kalu dah hakikat, buat ape nak emo sgt? Dia hanya berckp benar.. Kalu dah usang, better UKM do something. Cat balik ke, cantikkan tempat tuh balik.. at least org luar dtg pun happy nmpk U yg cantik. at the same time, student belajar pun ade semangat.. Take teguran secara positif lah jgn nk pk negatif jer. Dia tk kutuk langsung student or lecturer kt situ. asyik2 nk melenting. Kpd student UKM, ape nk emo sgt? since u all takde keberanian nk bagitau UKM pasal bangunan nmpk buruk tuh, si Nazim nih dah bagitau so korang pttnya lega. Bukannya nk kutuk2 n marah dia bukan2. Siap kuar dia nih gay/straight, ade IQ tinggi or rendah, ade DIP or Deg .. Whatever pun, tk pyhlah korang nk bangga sgt dgn diri korang tuh .. sampai nk kutuk org lain. Ntah2 nnt korang sendri tk lepas. Apepun pendidikan taraf U, U mesti amik kira tahap kebersihan dan kekemasan bangunan. Bukan hanya mementingkan student pass then ok. At least student pun buatlah gotong royong, jgn nk harapkan U jer.. kata sayangkan U korang so DO SOMETHING. Ini tak nk tegakkan benang yg basah plak .. PATHETIC!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      as far as im concerned, usang tu dimaksudkan dgn buruk or lama. bukannya kotor atau tak kemas. and ptsl sgt kemas dan bersih sbb mak cik cleaner mmg selalu cuci bangunan ptsl ukm tu.no need pon nak gotong-royong ape.mmg da bersih. keep your stupidity for yourself. boo ya!

      0

      0
      • Anonymous says:

        cuba kau check ayat yg kau tulis tu…usang tu maksud buruk…sedap2 jer nak kata U org len buruk…apa kes…len kali jgn kuar statement suka suki jer ok…bab bersih, aku rasa kau je yg timbulkan pastu kau komen sendiri..adoyaiiii…

        0

        0
      • Sikit sikit nak melatah says:

        Aku tk phm korang nie tak sekolah ke..cubalah tgk kamus tuh. Dia tweet pasal bangunan bukan pasal dlm bangunan.. Bongok tahap cipan! I think u da one who need to keep ur stupidity for yourself! Pathetic! Terima lah kenyataan..pi balik tgk kamus.

        0

        0
  148. UKM USANG BURUK says:

    UKM MMG USANG DAN BURUK PUN.KAH3.DAH LA BURUK.BERHANTU LAGI TUUU.

    0

    0
  149. Johnjeninz says:

    Pehal la emo sangat student UKM ni??? cam haramjadah tol…mamat tu bukan hina sesape pun….kalo bijak pandai so xyah nak melenting….aku slalu gak bawak tunang aku kat PTSL ni wat kajian tesis…..memang suasana kat situ agak suram dan menyeramkan kalo xbiasa g sana….xkan nak cakap suasana situ cam disneyland kot??? ape pun xbleh….

    0

    0
  150. Student UKM says:

    apa nak bising sangat..artis komen pasal bangunan pun nak melenting..yang ahli politik duk caci-mencaci negeri kat malaysia secara terang-terangan tu ada korang kesah? cetek punye akal..

    0

    0
  151. alin says:

    klaka la orang-orang melayu ni. sensitif sangat. suke hati die la nak ckp pe pn, yg korang emo sgt knp. bnd kecik suke besar2kan.. itu pandangan dier, lantak dier la.. bukan dier mengutuk teruk2 sgt, cume mayb dier kan sampai kat situ waktu pagi subuh, blum terang lagi, sbb tu la dier kate gitu. aku xsokong dier pn, cume jgnla terlalu emo. cube tgok coment sume, sume orang melayu kan. benda kecik, xyahla nak besar2kan.. huh

    0

    0
  152. alin says:

    klaka la orang-orang melayu ni. sensitif sangat. suke hati die la nak ckp pe pn, yg korang emo sgt knp. bnd kecik suke besar2kan.. itu pandangan dier, lantak dier la.. bukan dier mengutuk teruk2 sgt, cume mayb dier kan sampai kat situ waktu pagi subuh, blum terang lagi, sbb tu la dier kate gitu. aku xsokong dier pn, cume jgnla terlalu emo. cube tgok coment sume, sume orang melayu kan. benda kecik, xyahla nak besar2kan.. huh

    0

    0
  153. aku bukan budak ukm says:

    UKm buruk tu xper lagi.jgn student dia perangai buruk dah la.berfikir panjangla sebelum anda berkata2, kerana ia akan menggambarkan keperibadian dan kecerdikan anda.

    0

    0
  154. bukan student UKM says:

    Nampakk kan how stupid “Artis” kat Malaysia ni……..sesungguhnyer yang usang itu lah melahirkan manusia yang berjaya……………..jangan la nak bangga sgt ngan duit belakon korang tu…hampeh tul

    0

    0
  155. AmboiAmboi Propa says:

    Tempat untuk menuntut ilmu tidak kisah dengan keusangannya..tp kita lihat kepada ilmu dan pengetahuan yang diperolehi pelajarnya..thank you..

    0

    0
  156. berbatov says:

    1. Nazim tweet psl ‘bangunan usang’ –> BAGI PANDANGAN katanya
    2. Orang ramai BAGI PANDANGAN tentang kebiadapan Nazim –> DANGKAL katanya.
    3. adat kalau bertandang tempat orang, x payah keluarkan ayat2 yg boleh menyinggung. CTH: pegi rumah bakal mertua, keadaan rumah agak uzur. sebagai bakal menantu yg nk BAGI PANDANGAN (sbb begitu intelektual & tinggi pendidikan), terus sound mertua..” usang nya rumah mertua ni, mcm rumah hantu..”

    0

    0
    • zaza says:

      ikut situasi lah samdol. ko expect dia bodo sgt ke nk ckp kt mk mentua mcm yg ko imagine tu? jgnlah samakan mak mentua dengan bangunan yg tk bernyawa!

      0

      0
      • berbatov says:

        ko yg samdol sbb x boleh nk READ BETWEEN THE LINE.

        APE BEZA PANDANGAN DANGKAL DIE DGN PANDANGAN DANGKAL ORG LAIN?? PADA HAL DIRI SNDR DANGKAL, ADE HATI NK KUTUK ORG LAIN!!

        0

        0
      • berbatov says:

        ko yg samdol sbb x boleh nk READ BETWEEN THE LINE.

        APE BEZA PANDANGAN DANGKAL DIE DGN PANDANGAN DANGKAL ORG LAIN?? PADA HAL DIRI SNDR DANGKAL, ADE HATI NK KUTUK ORG LAIN!!

        0

        0
      • berbatov says:

        ko yg samdol sbb x boleh nk READ BETWEEN THE LINE.

        APE BEZA PANDANGAN DANGKAL DIE DGN PANDANGAN DANGKAL ORG LAIN?? PADA HAL DIRI SNDR DANGKAL, ADE HATI NK KUTUK ORG LAIN!!

        0

        0
  157. Anonymous says:

    Benda ni bukan isu pun, dah nara masuk jarum semua pun duk meroyan. taktik nak naik trafik je ni. korang tak payah la nak berpecah-belah nak gaduh segala.

    0

    0
  158. seriwani says:

    org yang tak tahu nilai sejarah dan berapa lama bangunan utama di UKM tu fikir usang..tp xdela smpai cm rumah hantu..sy rase bangunan tu sume unik dan xleh ubah dengan cat yang berwarna-warni. if u pegi bangunan baru area engineering fakulti tu, baru byk bangunan baru. bangunan lama bukan usang tp perlu dihargai dan mempunyai keunikan.

    0

    0
  159. ntahapeape says:

    Nazim serabai!!!!!! berlakon pon ntah ape2 je…

    0

    0
  160. ntahapeape says:

    Nazim serabai!!!!!! berlakon pon ntah ape2 je…

    0

    0
  161. Wan Z says:

    macam mana nak maju..tak boleh menerima kenyataan atau kritik. Sememang bangunan2 tu dah lama..memang betul. Itu pun nak dijadikan issue. Bukan dia orang UKM tu usang. Hisssssh…memang dengkel akal.

    0

    0
  162. syazwanUKM says:

    kami yg stadi di ukm pown tak nak raih simpati… bukan usang tp ianya lambang kematangan usia UKM… nk cat warna warni hingat bangunan tadika ker aper??? pendapat tak pendapat…. saper kau nk bg pendapat??? stakat artis suam2 kuku takyah nk bongkak. ko student UKM ker??

    0

    0
  163. insan kerdil says:

    Bila sy bc komen2 yg dipost dlm twitter ini. Sy terfikir knp kita nk compare bangnan/IPT i2 usang ke baru? Mcm kite jg akan mlalui proses muda ke tua & org slalu kate peredaran mngikut zaman. Bgunan walau tua x kn dirobohkan tp manusia bile dh tua kdg2 x dihargai. Tidak patut la artis yang jd ikutan muda-mudi memberikan cth negatif. UKM antara U tertua ttp bkn itu yg mnjadi ukuran. Bg sy tiada ape yg menakutkan di UKM, sudah byk perubhn yg ada dlm UKM. Jgn kite mnilai dr luaran & tak perlu bndgkan dgn U L/negara. Kita boleh berbangga dgn 20 buah U negara kita. Ilmu boleh mngubah ms depan kita tak kira dmana kita belajar. Cthnya jika org kate umah kite buruk, usang mcm umah hantu mesti kite pn nk marah. Begitu jg la student UKM atau mne2 U akan pertikai. kalu nk dicompare dengn pusat2 hibran mmg la bngunan cantik, tinggi dan berteknologi moden. UKM pn telah diiktiraf sbg universiti penyelidikan bertaraf dunia yg bnyak mngharumkn nama negara. Bersyukurlah dgn kemudhan yg kerajaan bagi untuk rakyat.

    0

    0
  164. nazim celup says:

    nizam, ko pun apa kurangnya. ko adalah artis yang tak begitu popular pun, suram dan usang di pentas seni. tak kenai pun.

    0

    0
  165. analisis says:

    statement murahan sebegini adalah perkara biasa bagi artis yang tidak begitu fofular untuk mencari publisiti dan glamer segera. bakat tak seberapa nak hader, perangai mesti out, mulut mesti mcm tempayan, then senanglah masuk suratkhabar atau beautifulnara. sure glamor…

    0

    0
  166. BurungKakakTua says:

    huhuhuhuhu.. actually banyak bangunan UKM pada era penubuhan awalnya.. saje menggunakan material binaan untuk struktur dinding yang tak perlukan cat. Ini rasanya mungkin pelajar2 engineering or arkitek tahu.. orang kata lebih nampak unik… so rasa nya nak cat baru ke.. tak perlu timbul.. lagi pun.. memang akan nampak ‘mcm’ usang… tapi apapun UKM maintainkan diri sebagai salah satu Universiti yang terawal di bina utk masyarakat melayu khususnya… ;)

    0

    0
  167. incik jejol says:

    aku slalu gak pergi kat ukm tu. 1st time sampai macam best jer sebab keliling dia macam hutan. tapi bila malam seram gilerrrr. aku naik motor bila malam nak lepak kat mamak tumpang member yang ade kereta baru berani. bila duduk sebulan macam2 cerita seram aku dengar dari staf kat sane.

    0

    0
  168. azim says:

    UKM Tergolong Antara 50 Universiti Terbaik Dunia Berusia 50 Tahun Ke Bawah

    KUALA LUMPUR, 31 Mei 2012- Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah disenarai antara 50 universiti terbaik di dunia yang berusia di bawah 50 tahun.

    UKM adalah satu-satunya universiti di Malaysia yang diiktiraf dalam senarai ‘QS Top 50 Under 50’ itu. UKM menduduki tempat yang ke 31 antara 50 universiti terbaik itu.

    Naib Canselor UKM, Prof Tan Sri Dato’ wira Dr Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabuddin telah mengumumkan penyeneraian itu di sambutan 40 tahun penubuhan Fakulti Perubatan di sini semalam.

    Selain itu UKM juga turut termasuk dalam senarai 100 universiti di bawah 50 tahun yang di keluarkan oleh Times di United Kingdom. UKM berada di tangga ke 98.

    Beliau bagaimana pun mengingatkan bahawa “kejayaan tidak akan kekal selamanya sekiranya kita tidak berusaha mempertahan dan memperbaiki kedudukan kita.

    “Kiranya kita tidak bersedia melipat gandakan usaha untuk mempertingkatkan daya saing, kita akan ketinggalan,” tambah beliau.

    Prof Sharifah Hapsah telah menhorot kemajuan dan peranan yang dimainkan Fakulti Perubatan sejak UKM di anugerahkan status universiti penyelidikan.

    Pusat Perubatan UKM yang di kendalikan Fakulti Perubatan telah menempa nama misalnya kejayaan Pusat Kejuruteraan Tisu mengkultur dan membuat kulit manusia.

    Manakala dari segi perkhidmatan pula ia berjaya menyediakan rawatan memulihkan (stroke reversal) mereka yang diserang angin ahmar.

    Dalam bidang pembedahan pula PPUKM berjaya melakukan pembedahan ‘minimally invasive’ dengan berjaya melakukan pembedahan ‘lubang kunci’ ke atas bayi berumur 14 hari untuk mengeluarkan 95 peratus dari pankreas bayi itu. Pembedahan (pancreatectomy) itu adalah pembedahan lubang kunci ke atas bayi yang termuda di dunia.

    0

    0
    • saya tiada phd says:

      jangan terlampau mendabik dadalah..semua fakta nak keluar..geli plak org melatah ni…aku study ukm dulu..memang horror pun..takut seyh…nazim othman ibarat tetamu ke rumah kte..hormatilah tetamu..pandangan ikhlas…

      0

      0
      • anak FSSK ukm says:

        dan dia jugak kenalah hormat tuan rumah tu..
        kalau kita nampak lantai tandas rumah orang tu berlumut, takkan kita nak cakap, “kau sengaja taknak cuci lantai tandas kau sebab nak raih simpati ea? well said.

        0

        0
      • zaza says:

        anak FSSK ukm – sudah2 la tue. kita xboleh expect org sentiasa hormat kita sepanjang masa.sekali sekala terimalah kenyataan..

        0

        0
  169. cik ct says:

    hahaha…lawak orang yang xtau sejarah ukm je yang akan cakap nape bangunan tu x dicat…aku student ukm tau sbb ape bangunan tu dorg biarkan tak bercat…memang luar macam tu tak tengok dalam lagi…dont judge by the cover maa…huhuhu..

    0

    0
  170. azim says:

    UKM Tergolong Antara 50 Universiti Terbaik Dunia Berusia 50 Tahun Ke Bawah

    KUALA LUMPUR, 31 Mei 2012- Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) telah disenarai antara 50 universiti terbaik di dunia yang berusia di bawah 50 tahun.
    UKM adalah satu-satunya universiti di Malaysia yang diiktiraf dalam senarai ‘QS Top 50 Under 50’ itu. UKM menduduki tempat yang ke 31 antara 50 universiti terbaik itu.
    Selain itu UKM juga turut termasuk dalam senarai 100 universiti di bawah 50 tahun yang di keluarkan oleh Times di United Kingdom. UKM berada di tangga ke 98.
    Dalam bidang pembedahan pula PPUKM berjaya melakukan pembedahan ‘minimally invasive’ dengan berjaya melakukan pembedahan ‘lubang kunci’ ke atas bayi berumur 14 hari untuk mengeluarkan 95 peratus dari pankreas bayi itu. Pembedahan (pancreatectomy) itu adalah pembedahan lubang kunci ke atas bayi yang termuda di dunia.

    ——————————————————————————————————–
    fikirkan

    0

    0
    • Anonymous says:

      amender laa sampai paste mcm ni.. org tu ckp psal bangunan jer, bukan pasal result/behavior of the student, pasal management UKM or whatsoever. Bila org pergi ke tempat yg baru 1st time die lawat, mestilaa die ade opinion dier sndiri berkenaan dgn bangunan tersebut..ape yg die rasa melalui penglihatan die. takkan laa itu pun nk melenting bagai. Kalo drpd ape yg aku baca komen2 dr atas from student UKM semuanya tak melambangkan mcm korang ni graduan UKM. Tapi kata educated, tp siap mencaci dan mempersoalkan tahap IQ org lain plak..kalo nk marah2 mcm gitu, what makes you different from him???? chill lah..kalo korang educated, setakat nazim ckp mcm rumah hantu apelah sgt..bukannyer tercalar pun maruah university UKM korang betul tak????? apedaaaa

      0

      0
    • Anonymous says:

      amender laa sampai paste mcm ni.. org tu ckp psal bangunan jer, bukan pasal result/behavior of the student, pasal management UKM or whatsoever. Bila org pergi ke tempat yg baru 1st time die lawat, mestilaa die ade opinion dier sndiri berkenaan dgn bangunan tersebut..ape yg die rasa melalui penglihatan die. takkan laa itu pun nk melenting bagai. Kalo drpd ape yg aku baca komen2 dr atas from student UKM semuanya tak melambangkan mcm korang ni graduan UKM. Tapi kata educated, tp siap mencaci dan mempersoalkan tahap IQ org lain plak..kalo nk marah2 mcm gitu, what makes you different from him???? chill lah..kalo korang educated, setakat nazim ckp mcm rumah hantu apelah sgt..bukannyer tercalar pun maruah university UKM korang betul tak????? apedaaaa

      0

      0
    • Anonymous says:

      amender laa sampai paste mcm ni.. org tu ckp psal bangunan jer, bukan pasal result/behavior of the student, pasal management UKM or whatsoever. Bila org pergi ke tempat yg baru 1st time die lawat, mestilaa die ade opinion dier sndiri berkenaan dgn bangunan tersebut..ape yg die rasa melalui penglihatan die. takkan laa itu pun nk melenting bagai. Kalo drpd ape yg aku baca komen2 dr atas from student UKM semuanya tak melambangkan mcm korang ni graduan UKM. Tapi kata educated, tp siap mencaci dan mempersoalkan tahap IQ org lain plak..kalo nk marah2 mcm gitu, what makes you different from him???? chill lah..kalo korang educated, setakat nazim ckp mcm rumah hantu apelah sgt..bukannyer tercalar pun maruah university UKM korang betul tak????? apedaaaa

      0

      0
  171. budak utm jb says:

    bangga jadi budak utm skudai. Universiti CANTIK, BERSIH, SELESA, DAPAT DEGREE, BYK SHUTTLE BUS dan TAK RUGI BAYAR YURAN. At least nampak la ke mana perginya duit2 yuran yg pelbagai jenis tu

    0

    0
  172. ukmstudent says:

    Err i’m a bit curious.. nazim kata dia sampai subuh tp kenyataan dia mcm rumah hantu tu berkaitan library tun sri lanang. Hello..lain kali nak bela diri tu fikir sikit. library universiti kesygn i tu pukul 9pagi baru buka yer dik. And for ur info, UKM mmg tademarknya bangunan batu bata. x perlu mengata lah. Asalkan kami graduan UKM semuanya produk yg bagus2, berilmu dan berkerjaya. Awk masuk U mana nazim? ;)

    0

    0
    • suam suam says:

      statement bongkak! nape nak kene tanya masuk u mane eh?

      0

      0
      • Anonymous says:

        kene la tya…sebab dia mengata u orang…mcm org hina rumah u, u mesti tya balik pasal umah dia…nak tgk hebat x…

        0

        0
  173. zazaza says:

    derrr..die kate bangunan tu usang..physically nampak usang..bukannye die ckp perkhidmatan library tu ketinggalan zaman ke, student ukm x bagos ke..it just the building…itu pon nak melenting ke? plz be more mature, cool n open minded..dulu aku skolah kat mrsm jasin (skrg tgb) pon nampak usang gak sbb bangunan lame, kalo jmpe dak mrsm yg baru2 mesti cakp “jasin tu cam buruk ek, bangunan lame” aku iye kan jela sbb dah nampak gitu tp student top2 ape… adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    0

    0
  174. Budak biasa tak tau pape says:

    Mungkin die tak maksudkan pasal student…. die hanya tulis pasal bangunan yang usang…. tu je… dah2 tak yah nak besarkan isu ni.

    0

    0
  175. FrankRose says:

    aku bekas student UKM… mmg pun usang UKM tu… bangunan lama kan… tapi aku bangga sebab usang dia tu yang unik… macam la juga oxford, Cambridge, Harvard.. semua usang tu…. mmg malam2 nampak macam seram pun… lesson here… prestige yang penting… usang tu unik, usang tu metafora utk the older the wiser…

    0

    0
  176. anak kandung suluh budiman says:

    Ya Allah..relax la wei..aku ex student UPSI…naik berdengung telinga ni tiap kali org cakap UPSI ni enviroment die sereeeeemmmmmmm….berhantu…..tp memang btol pun, aku ex student ni ha, tiap kali balik naik train, lalu depan bangunan lama zaman jepung tu mesti lari laju laju nak g ke hostel sambil gendong bag balik kg…hingga kini masih terasa keseramannya….

    0

    0
  177. x utm says:

    kenapale artis baru skrg ni kurang iq . Dah datang rumah orang, lps tu kutuk3 pulak. Tersinggunglah tuan rumah. Common senselah.

    0

    0
  178. say poyossss says:

    nah nazim cer dongar http://youtu.be/ZpFd-l8-dAg

    0

    0
  179. koko says:

    wahai en nazim ukm mmg dibina begitu. menggunga kan ciri2 fungsionalisme. mmg dari dulu bangunan nye begitu.klasik.jgn la nak kate org lain dangkal kalau anda sendiri pun buat kenyataan x selidik dulu.

    0

    0
  180. Hamba ALLAH says:

    Kalau nak sensetif pun janganlah sampai menampakkan kita ni berfikiran sempit. dia pun dah buat kenyataan maaf. kenapa nak di isu lagi? dia pn ada hak utk bg pendapat. memang realiti hidup ni. beri pendapat ttg yang lain..yg lain plak yg di pertikaian. macam mana la melayu xberpecah. kesian2x..ingatlah semua yg baik dtg dari ALLAH..kita ni sama je..

    0

    0
  181. Anonymous says:

    bagus artis x yah ada fbook or twitter..nak bri pendapat pun susah…kena entam..sedangkan belambak status twitter n fbook hari2 kutuk itu kutuk ini… susah jadi artis

    0

    0
  182. syafik says:

    wahai artis yg cetek ilmu di atas,klo ckp tu pk dlu.da ckp nk cover2 plak.ko ngat xstudent ukm ni cetek ilmu mcm ko di atas.k’usangan ukm mengundang simpati???..dangkal? klo tinngi IQ?…ptut ke ckp cm tu…ko tu da la bru nk naek..wlo pn pd hal ko da lme dlm industri ni..bru nk up skit..da blagak ckp cmtu..kang x psl2 nme ko down bru ko sdr pe yg ko ckp..lebih baik ko buat permohonan maaf trhadap ukm ..

    0

    0
  183. syafik says:

    wahai artis yg cetek ilmu di atas,klo ckp tu pk dlu.da ckp nk cover2 plak.ko ngat xstudent ukm ni cetek ilmu mcm ko di atas.k’usangan ukm mengundang simpati???..dangkal? klo tinngi IQ?…ptut ke ckp cm tu…ko tu da la bru nk naek..wlo pn pd hal ko da lme dlm industri ni..bru nk up skit..da blagak ckp cmtu..kang x psl2 nme ko down bru ko sdr pe yg ko ckp..lebih baik ko buat permohonan maaf trhadap ukm ..

    0

    0
  184. pelajar kesayangan ukm says:

    bangunan dah memang buruk,terima jelah.
    dah berapa tahun dibina,tapi tak byk pembaharuan.
    bukan dia cakap ukm tu xbagus pun.
    lain la kalau dia cakap,ukm ni tahap mcm sekolah rendah,baru lah kita boleh marah dia.
    pihak ukm pun,mmg patut dah renovate bangunan2 kat situ kasi nafas baru.

    0

    0
  185. hantu says:

    bior la die.. orang xpernah masuk u mmg lagu tu. die ingat u ni semua macam dalam cite sorority row. hikhik..

    0

    0
  186. nyah dara says:

    tah pape budak2 yg emo ni..obviyes sgt menunjuk kebodohan diorang..mesti yg bising tu budak2 kos tah pape mcm politik..tau nak menghentam berdemo mcm keldai..kalo budak medic engine mostly takde yg gedik emo..nazim juz tweet suasana tempat tu time dia sampai..time subuh gelap haruslah bangunan lama nampak usang..berhantu..ukm tu memang dah usang tua..sume tempat yg dah lama wujud pun ada “hantu”masing2…antara hantu kat ukm budak2 yg emo tak tentu pasal tu..

    0

    0
    • MAK JEMAH says:

      mak jemah mmg setyuju kayyhh dgn komen mu nyah dara.. bdk2 engine memang cool gitu. sebab kami memang pesen x peduli kene kutuk.

      0

      0
  187. miss ulat buku says:

    mulut xder insuren betul la mamat nie..
    ckp x berlapik..saya studen ukm nie kecik hati tau x..
    silap ari bulan la ko ye mamat yg baru nk naik dh ckp mcm nie.
    mmg x minat ko la lps nie…

    0

    0
  188. aku yg tgk bukan kau says:

    amoih..asal ble ckp pasal uni, masing2 mula mengAGUNGkan universiti masing2..meleret2 aku tgk..syukur lah dpt peluang belajar masuk menara gading..jgn kerek kalau dpt masuk U..aku graduate dr UKM, mmg uni ni ala-ala hijau damai murni gitu..ade sejarah kenapa bangunan2 kt UKM x di cat semula utk preserve “something”..sepanjang 3 tahun aku mengaji kat cni..xde ape pun yg misteri atau haunted.

    nazim tu 1st time dtg mmgla xtau psl UKM. Tapi ayat dia tu je “xsdp” didengar..tulah b4 ckp kena make sense..awk tu artis katernyerrrrrr..

    0

    0
    • BAKAL UKM says:

      saya jadi takut nak masuk ukm bulan 9 ni bila nazim kata macam tu O___O

      0

      0
      • Anonymous says:

        alah..awk nk masuk universiti bukan tadika…grow up..klu ade jiran kate nampak kelibat kt laman rumah awk..awk jd takut nk balik rumah la ye..hidup dgr ckp org…~karut..

        0

        0
      • Anonymous says:

        takyah masuk lah dik oii. bagi je orang lain masuk ukm ganti awak.

        regards,
        senior ukm

        0

        0
      • insan kerdil says:

        x perlu takut. UKM tiada masalah pun. lagi kalu dapat kolej aminuddin baki…very best.

        0

        0
  189. sentiasadihati says:

    Aku pun ex UKM and pada aku, apa Nazim ni cakap memang betul pun. UKM sewajarnya lah usang kalau dibandingnya dgn universiti2 n kolej2 baru. Nama pun antara universiti terawal ditubuhkan di Msia. Apa ada hal? Mana nak tahu, dgr2 usang..terus dpt bajet upgrad prasarana. Kelass…

    Maybe, dia dtg time budak cuti sem. Kalau dia dtg pagi2 time budak pergi kelas, jem kot. Ada kemungkinan yang melenting ni, budak UKM belum habis grad. Relax la.. tahu korang protective, tapi mmg hakikat UKM adalah universiti terawal diMsia. Dia bukan kritik para ilmuwan yang lahir dari UKM pun. Cepat benar melenting nya…

    0

    0
  190. watde? says:

    adoi mamat ni tak maksudkan pape lah..bodoh betul orang yg besarkan2 benda ni..

    0

    0
  191. saya says:

    haha…lawak2…si nazim ni pun mintak maaf macam x ikhlas jek…ada rasa tak puas hati je..tp memang betol pun…bangunan ukm memang menyeramkan…dan dia punya susun atur bangunan, fakulti, kolej ntah pape…berterabur sket….dan pasal library tu, aku penah kot rasa seram masa lalu dr bwh tempat parking nk g libry tuh…mmg bangunan dia usang..tp nazim ni pun satu..x perlu lah nk tweet kot…

    0

    0
  192. selamba badak says:

    aku rasa nak cepuk jer nazim ni..leh x?

    0

    0
  193. MAK JEMAH says:

    hello mak jemah datang lagi. ha ha!
    eleh ukm memang usang pun,bangunan horror. kau tak sampai fac kejut tu, bangunan cantik tapi ade pontianak. kah kah. whateverrrvhhh. mak jemah nak nasihat, kita sebagai alumni ukm ni jgn nangis lah kene kutuk tang bangunan. relax kayyh.. ape yg korg marah sangat ni.. nyanyi sikit lagu varsiti kita tu..
    btw, mak jemah at the same time sangat kagum dgn student2 ukm yg begitu uphold kan ukm ni walaupun org hanya komen bangunan. korg takde thesis ke nak baca tu? takde lab nak attend ke? kenapa layan sangat isu picisan ni.. akhir kata, kalau nak kerja company MNC, jgn lupa calling2 jemah kayhh, i boleh setel kan utk uols. ta taa tit tutuu

    0

    0
  194. MAK JEMAH says:

    hello mak jemah datang lagi. ha ha!
    eleh ukm memang usang pun,bangunan horror. kau tak sampai fac kejut tu, bangunan cantik tapi ade pontianak. kah kah. whateverrrvhhh. mak jemah nak nasihat, kita sebagai alumni ukm ni jgn nangis lah kene kutuk tang bangunan. relax kayyh.. ape yg korg marah sangat ni.. nyanyi sikit lagu varsiti kita tu..
    btw, mak jemah at the same time sangat kagum dgn student2 ukm yg begitu uphold kan ukm ni walaupun org hanya komen bangunan. korg takde thesis ke nak baca tu? takde lab nak attend ke? kenapa layan sangat isu picisan ni.. akhir kata, kalau nak kerja company MNC, jgn lupa calling2 jemah kayhh, i boleh setel kan utk uols. ta taa tit tutuu

    0

    0
  195. MAK JEMAH says:

    hello mak jemah datang lagi. ha ha!
    eleh ukm memang usang pun,bangunan horror. kau tak sampai fac kejut tu, bangunan cantik tapi ade pontianak. kah kah. whateverrrvhhh. mak jemah nak nasihat, kita sebagai alumni ukm ni jgn nangis lah kene kutuk tang bangunan. relax kayyh.. ape yg korg marah sangat ni.. nyanyi sikit lagu varsiti kita tu..
    btw, mak jemah at the same time sangat kagum dgn student2 ukm yg begitu uphold kan ukm ni walaupun org hanya komen bangunan. korg takde thesis ke nak baca tu? takde lab nak attend ke? kenapa layan sangat isu picisan ni.. akhir kata, kalau nak kerja company MNC, jgn lupa calling2 jemah kayhh, i boleh setel kan utk uols. ta taa tit tutuu

    0

    0
  196. artis seni says:

    kalian..maafkanlah nizam ni. Nk buat mcmner..dah dier punyer
    Knowledge ttg estetika tu zero..

    0

    0
  197. honeywellz says:

    Aku rase dia tak berniat nak menghina cume dia kata ape yg dia nampak aje. Oh come on guys, he’s just being honest. I went there once and you have to admit the buildings look really old. Jangan lah sensitif sangat…bukan nya dia kata UKM tu tak ade standard dari segi academic, cume bangunan je yg usang, I’m sure thats what he meant… tak baik berburuk sangka.

    0

    0
  198. pluto says:

    ukm usang pun tak de hal lah yang penting.budak2 ukm apa yang aku nampak ..semuanya yang cover aurat ….
    memang menyejukkan hati and mata ..dah macam UIA..
    p/s : bercita-cita nak smbung master kat ukm…mana tahu boleh mentarbiyahkan diri ni.. (^_^)

    0

    0
  199. Ko Adooooo... says:

    alahai….. ni pon nak jd issue ke… kesian ko nazim… geng2 UKM ni tatao ke lg ramai org luar berpandangan macam nazim…tapi sebabkan nazim ni public figure, dah jadi hal la plak…

    kalau dia kata UKM macam rumah hantu pon rasanya, tak jatuh rangking UKM… so apa nak kesah… kalau terasa… ambil lah tu sebagai 1 kritikan… pi sapu cat balik ka library tu…

    memang betullah org sekarang ni lebih kesah kan bnda2 remeh macam ni… sedangkan banyak lagi benda penting y patut kita kesahkan

    0

    0
  200. ntahapa2 says:

    bru aku tau nazim muka xsiap ni TAKUT HANTU!

    0

    0
  201. Anonymous says:

    aku ade pengalaman g ukm n tinggal kat kolej die…bukan nak kate ape tapi ukm kne la wat pembaharuan dr segi kemudahan pelajar..almari siap tercabut pintu, bilik tu ade tikus kot sbb mase aku masok ubat tikus merate2 xde org wat pembersihan..hmm pendapat org perlu untuk mengubah diri sendiri..bak kata org belajar mengenak diri dr musuh..so, jgn cepat melenting ye..

    0

    0
  202. HOHOHOI says:

    KO XPERNAH BELAJAR UNIVERSITI RUPANYA, YE NAZIM..! PATUTLAH…

    0

    0
  203. nazimah says:

    seriously…sy xpernah rs xsuka tengok pelakon lelaki kt tv. tp..stp kali tengok muka nazim, sy rs menyampah. xtau kenapa. maybe kerana bibirnya yg hitam n birat tu agaknya.

    hmm..xsangka rupa2nya rs meluat itu bkaitan dgn apa yg akn blaku. nazim2. ye..mmg anda xptikaikn kualiti n kejayaan ukm. tp xtfikirkh anda apbila mengeluarkan kata2 sedemikian, secara xlangsung anda mghina ukm? ibarat anda menghina rumah org lain? n apakh perasaan anda apabila org mhina rumah n rupa anda?

    anda jg siapa? apa kelayakan anda untuk mptikaikn rumah kami? sebelum bckp, fikir dulu n buat rujukn sikit ye ttg sejarah ukm, binaannya n so on. ttg PTSL, tahukh anda, nazim bahawa PTSL merupakan perpustakaan universiti yg plg lengkap di malaysia dan sering dikunjungi oleh pelajar universiti2 lain?

    nk cerita psl hantu blkg anda pn ada hantu ye. xkn u tkut hntu kot, en nazim? i jg nk suggest u ambil semula SPM, belajar rajin2..pilih ukm. bru u tahu perasaan alumni n pelajar2 ukm. u jgn search foto oxford n cambridge uni,, nazim. takut u xleh tido nnt, tau.

    0

    0
  204. vee says:

    mamat nie agaknye belajar mane dulu eh? oversea ke? suka hati je nak kutuk-kutuk tempat orang belajar. UKM tu tempat budak belajar , tempat cari ilmu..elok ke nak kutuk2 nie? Kalau aku cakap rumah die usang? ape die rase. Kalau aku cakap rumah die macam rumah hantu? ape die rase. Kalau aku cakap rumah die macam loji sampah? marah tak?. Hah???!!! Seriously ko memang la bodoh. Bodoh sebab berlagak x sedar diri. BODOH!!!

    0

    0
  205. mrs.sheikh says:

    haruslah dia kata simpati. sebab malaysia dah maju. kerajaan tu bagi la sikit duit utk membaik pulih keusangan tu yg dikatakan kalau ada la kan…

    0

    0
  206. marc says:

    daripada sorang pon tak tau sapa nazim osman ni… sekarang sekurang2nya 400 orang dah tau. CAN U SEE THE MOTIVE???

    0

    0
  207. azlea says:

    hei guys and girls out there! Especially those UKM x-students.
    Dont give a single damn of what those ‘non-graduated’ people said about ur varsity. Sooth your feeling by saying this “”” usang ke, usang mengundang simpati ke, nak roboh ker….””” I was in and out, walking with pride….ko hado?
    hahhahahahha….BIG LAUGH TO NAZIM….pity you…
    he should know how the feeling being on the stage, changing tassel from right to left, and this was due to be there….

    0

    0
  208. Prince Noob says:

    nazim othman ni sape? ooo pelakon… mesti spm fail… mohon belajar dan ambik spm balik lepas tu mohon degree kat ukm

    0

    0
  209. guru sastera says:

    saya berpendapat nazim ni seorang yg berjiwa seni..bait tulisan nya seolah sebuah sajak…cuba baca berulangkali… “Di keheningan pagi, Perpustakaan Tun Sri Lanang UKM Bangi ni Persis Rumah Hantu
    Keusangan UKM mengundang simpati” … lenggok bahasanya ada unsur2 sastera…
    saya berpendapat… beliau tidak berniat utk mengutuk… pada pagi itu, sementara menunggu krew datang, beliau cuma mengekspresi satu perasaan atau meluahkan apa yg dirasai oleh beliau terhadap satu objek…

    0

    0
    • haha says:

      Klakar la guru sastera ni…xde maknenya bait artis ni macam sajak…ada ke disamakan rumah hantu…sepatutnya dia tulis sesuatu yang boleh bagi impak positif dalam “sajaknya’ yang tak seberapa tue…

      0

      0
    • haha says:

      Klakar la guru sastera ni…xde maknenya bait artis ni macam sajak…ada ke disamakan rumah hantu…sepatutnya dia tulis sesuatu yang boleh bagi impak positif dalam “sajaknya’ yang tak seberapa tue…

      0

      0
  210. yUyU says:

    BTW NAZIM, KAT UKM KITORANG TAK DE ISTILAH KANTIN.. HAHA.!

    BELUM KAU KENA BERLAKON KAT KIY KE IBU ZAIN KE… KANG TAK PASAL2 DIA KATA UKM DAH MACAM ZOO…@_@

    0

    0
    • timah lenggang says:

      betul, mana kat ukm ni pakai istilah kantin.. bengong betul la nazim ni. we alls pakai istilah kafe ok..

      0

      0
  211. nur says:

    org kita mmg sensitif.. sastera ni mmg tulus sifatnya.. bahasa boleh buat org sastera dan org engineering bergaduh!

    jika anda org sastera.. maka anda akan rasa ini biasa.. this is ART!

    jika anda org engineering anda akan rasa.. wut the hell he talking about???

    so anda terasa atau tidak menunjukkan anda ini ART or ENGINEERING people..

    sy org fizik.. tp sy relax jer.. chill ok?? jgn la sensitif sgt yer.. PEACE.. takmo gaduh k!!

    0

    0
  212. observer says:

    lawak…. daripada isu kutuk2 universiti, tukar ke tahap pelajaran si penghantar ‘tweet’, kemudian isu warganegara…. next time think carefully before come out with any statement, especially as a public figure… semua orang ambil tahu pasal anda, even anda ‘tweet’ – “saya sakit perut” pun ada org yang akan amik tau… so, be careful!… HULL~~~~

    0

    0
  213. wanda says:

    nazim cuma bagi pendapat , tak perlu terlalu emo sangat la , sebagai pelajar ukm/ ex student , korang sepatutnya tunjuk sikap yang matang dan cerdik , jangan cepat panas hati , just take it +ve k

    0

    0
  214. Saya says:

    UiTM jugak sempoi, canggih lagi terbaik.

    *UiTM dihatiku*

    0

    0
  215. ck slmh says:

    otak manusia hari ini semakin jumud.
    pleaselah.
    dia ckp psl bangunan je kot.
    tp mmg x dinafikan la, setinggi mane pon seseorang manusia tu belajar, semakin banyak benda yg dia tak tau.
    dlm erti kata lain, orang PANDAI x semestinya BIJAK.
    n tolonglah wahai bangsa melayu, tlg jgn cpt melatah.
    n to Nazim, dah tau awak tu retis yg bertwitter dan mempunyai followers yg ramai (ramai ke?), berfikirlah dulu sebelum nak tweet ape2pon.
    dah tau org Melayu ni cpt melatah, lg ko nak jujur sgt meluahkan perasaan ko kat twitter.
    kan dah kena hentam
    padan muka hang.
    hahaha…
    peace.

    0

    0
  216. x-ukm says:

    biarlah dia nak ckp mcm tu pun kat UKM… korang ni… UKM ni kan pro kerajaan.. mana tahu, pihak kerajaan nak naik taraf bgnan dia ka.. apalah korang…

    0

    0
  217. Anonymous says:

    erk, aku faham je maksud tweet dia…come on la para bijak pandai

    0

    0
  218. aku proper says:

    erk, aku faham je maksud tweet dia…come on la para bijak pandai

    0

    0
  219. perempuan says:

    abang nara apa kata tutup je ruangan komen ni?
    tak ke jd berdosa bila buka peluang pd org untuk mengaibkan org lain & bergaduh sesama sendiri.

    mcm tak berapa cantik la bila lelaki pulak tu yg menggalakkan pembaca untuk tgk gosip.

    0

    0
  220. perempuan says:

    abang nara apa kata tutup je ruangan komen ni?
    tak ke jd berdosa bila buka peluang pd org untuk mengaibkan org lain & bergaduh sesama sendiri.

    mcm tak berapa cantik la bila lelaki pulak tu yg menggalakkan pembaca untuk tgk gosip.

    0

    0
  221. Langsuir UKM says:

    Thanks u olls…Happy sgt sebab dapat publicity lately ni…I igt nak wat entrance fee ler..sape2 je nak

    0

    0
    • Pontianak UKM says:

      sorry ye, error tadi. tertekan SUBMIT…maklumler kuku pontianak kan panjang, takut patah u……….

      0

      0
  222. Pontianak UKM says:

    Thanks u olls…I happy sgt dpt publicity kat sini..Pasni, saper nak dtg I kenakan entrance fee ok..Leteh tau nak perah keringat nak naikkan seram UKM ni…Vote jangan x vote…Kelas kau nyah…..!!!! Abg Nara pun kelassssssssssss…..mengeletis aje semua idea ko nak ajak org gossip2 dosa nak menyambut puasa ni…..

    Wat u olls, terimalah lagu ini…menaruh harapan dari I :

    “Sepanjang perjalanan ini —> (di bangunan2 usang)
    Lembah dan lurah ku lewati —>(bukit bukau ukm ni)
    Ketenangan yang ku cari —>(Time subuh le, bak kata Nazim)
    Belum ku temui —>(Nak tenang camne, makcik2 kantin
    +nazim dok bising!)

    Ku menghimpun doa bertahun—> (Erk..nak masuk Ramadhan, nanti kene ikat)
    Mencari pepohon yang rimbun —>(Pohon nan rimbun la, nak bertengek)
    Bertemu dahan yang rapuh —>(Dah xmampu nak tanggung beban 97kg ni ha)
    Tempat ku berteduh —>(Sedeh mak!)

    ( korus )
    Dulu aku sendiri
    Kini masih sendiri
    Hadapi hidup ini
    Susah senang diri ku
    Tak bertempat mengadu
    Seperti burung kepatahan sayap…
    Dihati kecil ku menaruh harapan… —>(Tak dapat nak ulas ape2 dah, air mata berjurai-jurai sebab sedeh terkenangkan nasib diri)

    Ikhlas,
    Pontianak UKM…Muah!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Hahahahhaha…x jd nk emo..btw, ko pontianak pondan ke hape ni?

      0

      0
    • MAK JEMAH says:

      hey pontianak pondan! aku yakin kau yg lintas dekat jln depan fuel cell itu hari kan?

      0

      0
      • Pontianak UKM says:

        sakan kau menuduh yer…ape bukti? ade aku kantoi snap gambar sendiri then kantoi dalam twitter?

        0

        0
  223. aku says:

    apa la korang nih?? cba pk, bangunan usang tu maksudyer UKM tu da lama dibina..da lama jd U kt mesia nih…U lg lama, lagi bagus…..U kat oversea pon bangunan lama tp klo kiter g, mang kiter kagum sbb bukan bangunan negara sendiri..adik ak konvo dt scotland, U yer mcm gereja zaman ape tah…
    sensitif xtahu punca..ak pon, klo p bangunan baru siap semala pon waktu subuh gelap, ade rs ngeri..sorang2 wei..
    please la…………………………………………

    0

    0
  224. Anonymous says:

    korang maafkan je la nazim othman ni. .setiap org buat silap
    tp buat nazim othman. .mereka semua pun berhak rasa marah. .sebab ape?
    sebab kalau org kutuk rumah en.nizam usang, xmarah k?mesti terasa kn. .sama la mereka. .tp seperti yg saya kata. .semua buat silap. .kite kenala maafkan
    abang nara. .bangunan ukm tidak perlu dicat. .sebab bangunan ukm ini haruslah dikekalkan supaya ada nilai sejarahnya. .cume perlu dibersihkan sahaja
    ok..closed this entry

    0

    0
  225. aku says:

    lagi satu..yg masuk UKM ni patut yer pndai2..
    npe xfaham?? BANGUNAN USANG!!!
    oxford lg la ratus2 tahun..ramai jer kembang hidung badan klo dapt masuk Oxford
    UIA (matriks PJ) lg la..ade bangunan kayu zaman dolu2 lg..rileks jer foreigner belajar…
    ala..sebenaryer…student2 pon mesti ade kate gak bangunan tu usang…komplen bagai2 lg..tp bila org kata, melatah biawak pulak yer.ytp student yg dok kutuk UKM pon mesti bg alasan nih “kitprang student sini, ade hak, xpe la”
    student yg melenting xfaham BM tu actually EXTREME POYO

    0

    0
  226. Anonymous says:

    Mengutuk, then mohon maaf, then ckp manusia dangkal pulak? Mmg semua bebas memberi pandangan. But kadang2 not All things are meant to say it out loud kot. If org IQ tinggi dikatakan tak mudah melatah, bukankah org IQ tinggi juga x mudah mengeluarkan statement begitu sebelum menggunakan akal utk berfikir?

    0

    0
  227. sukaakulah says:

    laarrrr hai…..aku 12 tahun dulu ukm lah tpt blaja aku,mmg dr dulu aku pon akur ngan keusangan n keseraman ukm tuh,lgk2 kalo subuh masa student pon blum nak bangun dr tdo,kalo mlm blk dr kuliah pon masing2 pakat jln laju2 blk bilik sbb seram kan..kan..kan….x der apa2 pon ngan komen nazim tuh,aku pon bkn peminat dia tp think positive…dia sebenarnyer komen gtu,at least ada pihak prihatin n boleh wat something yg ceriakan kawasan ukm tuh termasuklah library nyer…ye lah,bla tpt study ceria n menarik,at least student pon bsemangat nak study….sepatutnyer komen tuh dilihat positif…x payah melatah x tentu pasal…..

    0

    0
  228. sukaakulah says:

    laarrrr hai…..aku 12 tahun dulu ukm lah tpt blaja aku,mmg dr dulu aku pon akur ngan keusangan n keseraman ukm tuh,lgk2 kalo subuh masa student pon blum nak bangun dr tdo,kalo mlm blk dr kuliah pon masing2 pakat jln laju2 blk bilik sbb seram kan..kan..kan….x der apa2 pon ngan komen nazim tuh,aku pon bkn peminat dia tp think positive…dia sebenarnyer komen gtu,at least ada pihak prihatin n boleh wat something yg ceriakan kawasan ukm tuh termasuklah library nyer…ye lah,bla tpt study ceria n menarik,at least student pon bsemangat nak study….sepatutnyer komen tuh dilihat positif…x payah melatah x tentu pasal…..

    0

    0
    • bayu says:

      dharap nazim lbh bhati2 dlm memberikn komen.mgkn dia xsdar akn ada phak yg trasa ati..bkn warga ukm xblh time tp mgkn ada pkataan yg xsdap ddgr.

      0

      0
  229. student tapi stupid…terimalah teguran jangan nak cepat melenting…memang perangai U mcm ni ke??dah Nazim tegur pakat ramai2 wat gotong royong bg nmpak ceria sikit UKM korang…sorry u ols :)

    0

    0
  230. ukm student jgk says:

    erm x kisah ler ko nk publisiti siti ker tak..tp cara dtg tempat org tu salah weh..apa la ..si penulis blog ni pun sama ..ingat UKM Tadika ker nk suh cat warna warni ceria..erm ntah le

    0

    0
  231. MAK JEMAH says:

    inilah varsiti kita, ditengahkan hasrat rakyat kita << ni queue utk sharipah hapsah.

    0

    0
  232. Saya Tak Hensem says:

    Assalamualaikum.

    Ustazah saya pesan…”kita hat org berilmu ni kalau berdepan ngan org yg x mengaji, kalau diduga, jangan dok jadi sama perangai ngan depa tu…jangan cepat melatah, jangan cepat mengeji, apapun jadi hari ni ka hari depan, semuanya rahsia Tuhan….”

    Jadi, saya kurang faham kenapa dinaikkan isu bodoh x bodoh, belajar di university mana itu dan ini…maksud anda, kalau belajar tinggi-tinggi…maksudnya dapat tiket untuk merendah-rendahkan org lain, dan kalau x belajar tinggi-tinggi, digugurkan hak untuk berkata-kata?

    Pandang dengan mata hati, pendapat saya Nazim memang spontan berkata hal keusangan UKM…mungkin ada yg kurang setuju dengan perkataan tertentu tapi kan dah si empunya memohon maaf? Cukup-cukuplah tu…

    Tak memasal pulak le, saya yang si Adam ni terikut-ikut comment sekali..Nara, Nara….

    0

    0
  233. Malaysian says:

    Tiap-tiap sorg dah perangai serupa indon dah aku tgk..mende kecik jadi besar gajah, dek kerana seekor nyamuk, habis satu asia nak dibakar. mende kecik, melenting melatah mcm budak-budak. siap ngaku student phd tu, tp cakap org bodoh…pengsan Vice Chancellor baca comment students UKM, bile terjaga balik, terus lulus peruntukan 1 juta untuk renovation. hahahhaha….

    0

    0
  234. Neutral says:

    UITM, IPTS atau UIA rasanya tak perlulah interframe nak cerita kampus/uni masing-masing. Tu semua uni baru. Baru setahun jagung. Kalau ye pun, biar la yang seusia, UKM, UM. Kekdahnya korang yang lain nak busybody, orang tak tanya pun.

    0

    0
  235. abun says:

    mcm ni la bile dah pandai berlagak ckp sikit pun tak boleh ape lah terima la dari sudut positif

    0

    0
    • Anonymous says:

      abis tu kalau dah popular sket boleh pulak nak cakap sesuka hati yer…kt bebas berikan pendapat tapi kene ada batasan..kat situ kene blaja yer…sebab tu orang belajar tinggi supaya ilmu penuh di dada..supaya lebih beradab sopan…so, jangan nak kata bila belajar tinggi, orang nak berlagak ke apa..kata org seni, patutnya jiwa halus…sekian.

      0

      0
  236. Lagubestbest says:

    Hahah, kalo nak ckp bab usang bukan takat UKM, USM, UPM, UiTM Serdang, semua usang. Cat je btukar kadang2 nampak bersih sikit. Cuba masuk asrama2 kediaman pelajar, tombol pintu kadang2 tinggal lubang je, siling yang pttnya putih jadi teh susu dah color. Artis2 KL kan dah terdedah dengan Limkokwing, Kolej2 swasta yang cantik walaupun kecil dll. Xkan tu pun nak terasa, terima sahaja kenyataan. Yg penting, xkira mana u all blaja, harap jadi orang bguna lepas dapat scroll.

    0

    0
  237. akira says:

    to abg. nara.

    saya ni bkn lah student ukm tp sy selalu ke sana .just nk bgtau ukm tu ada sejarah tersendiri..dan ada sebab mengapa ada sesetengah bangunan dibiarkan begitu tanpa dicat dengan warna-warni. carilah info mengapa ukm sebegitu. org yg tahu sejarah xkan ckp sebegitu rupa. tmpt kita blaja ibarat tmpat kita tinggal.bygkan kalau negara kita dihina,tak kan kita nak diamkan je kan?fikirkan lah…

    tq

    0

    0
  238. Nazirah says:

    I used to be a UKM student. What make me proud of da UKM becoz its building. Go abroad, u can see the more horror building in any institution.The obsolescence of the building is a symbol of an institution’s prowess. IQ is nothing to do with emotion, coz university students also HUMAN BEING. They also cry, laugh, angry, talk n everything. So, if they ‘cepat melatah’, it is nature, coz they also have a right to defend it. Nazim Othman, u suppose to watch whatever u try to say. If u want all da people take it positive, u also have to do so. Adaptation is better rather than complaint. Thank You.

    0

    0
  239. hawa says:

    kesian kat nazim nie, bukan je artis mentah, otak pun still mentah lagi..maklumlah tak pernah masuk U, tu yang terkejut sebijik macam beruk kat UKM nie…heheh..sori ye abg nazim..hahahha

    0

    0
  240. hawa says:

    kalau U kerajaan nie xcantik, tanya kerajaan la..kami xde jawapan la dol!

    0

    0
  241. . says:

    hmmm,,,nmpk di situ.mesti abang nara ni tgh sengih2 baca komen korg kutuk si nazim ni.abang nara ni dh xda hiburan lain dh.dia mmg suka baca komen2 org dok mengutuk artis ni.hahaha.haha.ha.haha.

    0

    0
  242. beri pendapat says:

    dulu selalu jugak ke UKM..mmg bangunannya tak bercat..mgkn sbb nak kekalkan keunikan seni bina lama kot…dulu pernah jugak terfikir cam nazim ni tang library tu..hehe…tapi library tu mmg sgt berjasa pd saya…terima kasih UKM…jgn emo2 k…

    0

    0
  243. ex-ukm says:

    bangunan lama ukm mmg xleh cat…termasuk bangunan library Tun Sri Lanang….sebab tu nampak usang….sebab xleh cat….xdapat dikongsi bersama….harap maklum

    0

    0
  244. mayramo says:

    Nazim Othman telah tiba di UKM di awal pagi untuk membuat penggambaran di situ dan meluahkan perasaanya tentang keadaan UKM di kala itu.
    Yg dtg pg subuh tu knp, mmnglh staf xada lg. yg pngawal bg mamat ni masuk knp, kru pun xdtg lg. next time nak coment biarlh brasas. Sya ni kat UKM xprnah org M’sia or luar negara coment

    0

    0
    • zack_wan says:

      tah yer dia dtg subuh2… kitaorg yg kat PTSL masuk 7.30 pagi tu pun x de nampak KRu2 terbabit… retis pun x do lagi… ke kitaorg x perasan sbb dia kan mmg kurg popular… lain lah klu mcm masa rosyam nor dtg, fahrin ke, n ramai lg lah… kitaorg perasan jer

      0

      0
    • zack_wan says:

      ye ke dia dtg subuh… tny staff ptsl yg smpi seawal 7 pagi pun.. x jmp saper2 lg org luar… ke dia singgah mana2 dulu… siap kantin lak tu… pusanika pun x bukak lg

      0

      0
  245. aku says:

    hey. kalau korg punya U org ckp cmtu pun msti korg bengang jgk. Podah.

    0

    0
  246. Anonymous says:

    awek UKM sedap per…janji power…

    0

    0
  247. juliet says:

    yup, aku setuju, die berhak bg pandangan n klu ada org2 yg mlatah tu bgun la mtak biaya utk cat balik ukm, utk bnykkan kmudahan, knpe nak mlatah?

    0

    0
  248. Anonymous says:

    sape nazim othman ni erk??? sori..xnah dengor nama die pon sampe la bila gosip ni kuar. @_@

    0

    0
  249. kekdah says:

    ukm da best~! ko ape tau…

    0

    0
  250. kekdah says:

    ukm da best~! ko ape tau…

    0

    0
  251. hanya menyatakan pendapat says:

    nk mintak maaf, tp cam mncurah minyak dalam api ja……peace…:P

    0

    0
  252. kolej pendeta zaba, UKM says:

    org yang bodoh pemikiran akan timbulkan isu2 cmtuh.. UKM menyimpan seribu keunikkan senibina yang tersendiri.. itulah UKM.. si nazim tgk luaran yang usang.. cuba gunakan akal yang dikurniakan Allah untuk explore apa yang tersirat disbalik senibina ‘usang’ UKM. Lain kali brhati2 dgn kata2.. jgn buat org tersinggung.. ak mula2 sampai UKM terus tersemat dalam hati ‘Indahnya UKM’. Blaja lah nazim untuk mnghargai sesuatu benda.. Kalau dah bercinta nnti ntah cmne lah u, nazim.. hbs komen sal aweks2nyeh!kecian2..

    0

    0
  253. haha says:

    Nazim tu sampai waktu subuh, pastu dia sembahyang subuh tak…Sebab jalan nak lalu ke surau kat tgkat bawah tu lengang and scary bg orang macam dia…Kalau dia sembahyang kat masjid UKM oklah, tapi nasib baik dia tak kritik binaan masjid UKM pulak…

    0

    0
    • zack_wan says:

      x de maknanya… tgk kenyataan dia… ttg mak cik kantin, dkt area PTSL mana ada kantin… terutama area parking lotnya… subuh2 lak… x de kantin bukak.. nak2 student tgh cuti nie

      0

      0
      • Anonymous says:

        aahla…agak2nya makcik kantin (aku guna cafe) mana yang dimaksudkan artis ni…musykil ni…

        0

        0
  254. Meleih says:

    Dangkal ?

    Si nazim ni dok sound orang dangkal, tapi penggunaan perkataan “MashaAllah” pun dia tak tau. “MashaAllah” biasa digunakan, sebelum kita memuji kebesaran ilahi. Sebagai contoh.. “MashaAllah, cantik nyer lahaii si neelofa ni”.. Sebabnya? Kita kena akui segala kehebatan, kecantikan, kemegahan etc dunia ni datang nya daripada Allah. ^_^

    0

    0
  255. Meleih says:

    Dangkal ?

    Si nazim ni dok sound orang dangkal, tapi penggunaan perkataan “MashaAllah” pun dia tak tau. “MashaAllah” biasa digunakan, sebelum kita memuji kebesaran ilahi. Sebagai contoh.. “MashaAllah, cantik nyer lahaii si neelofa ni”.. Sebabnya? Kita kena akui segala kehebatan, kecantikan, kemegahan etc dunia ni datang nya daripada Allah. ^_^

    0

    0
  256. fox biey says:

    laa knp la otak org msia ni bebal arr ? itu pendapat masing2. dah tu yg dia rasa. bia la dia jujur. daripda dia nak hipokrit. pelikk . if u all trasa yg ukm dah knk kutuk cmni.apa lgi.mtk la phk atasan renovate. tu pun nak kena ajar ke? if trus nak marah org yg bg pndapat .smpy u all mati pun ukm tu tmpt hantu bsarang kot

    0

    0
    • sapa kata dulu orang dangkal, dia sebenarnya paling dangkal... says:

      Itu pendapat org dangkal namanya…dah la tempat ilmu mcm ko jugak dok kata ukm tempat hantu bersarang…mesti ko ni dangkal ilmu jugak mcm retis ni…ibarat mcm org kata “eh muka ko banyak jerawatla..” (sedangkan mmg byk jerawat), pastu tweet..eh muka si polan ni banyak jerawat la, mcm muka hantu plk aku tgk…ko xterasa ke…sebab tu pendapat dia n dia mmg jujur…ok x ko rasa…sendiri mau ingatla…xpyh nak tweet2..simpan sendiri dalam hati dah la…

      0

      0
    • zack_wan says:

      Masalahnya… anda tahu atau tidak.. universiti tertua n termahsyur di dunia pun berkali ganda suasana suramnya… x pernah plak retis popular hollywood ke, bollywood ke, malaysia ke nak tweet cam tu. kat ukm nie… dah ramai lg popular dr si nazim nie dtg berlakon… x de lak nak komen terbuka gini… mmm

      0

      0
      • Anonymous says:

        Nazim ni moden sangat kowt sampai xleh tengok tempat usang…Aku yg blaja kat sini pun xpernah terdetik lgsung kat hati kecik aku yg UKM ni usang…PTSL tu luaran je nampak mcm tu, tapi dalam cantikkkk…ada 6 tgkat lg tu…Kat situ la aku bertapa sehari2an sampai la aku konvo…Syg UKM :)

        0

        0
  257. misz_fuzzy says:

    eii,,mengadala org yg nak mrh2 kat statement nazim ne,,
    pa la sgt yg dia ckp tu,,,
    npa,,sbb dia bkn warga ukm korang nak bsing la yer???
    korang rsa xde ker bdk2 ukm yg ckp mcm tu,,,rilek arr,,
    tu pun nak kecoh ker???
    bole blah la..

    0

    0
    • Anonymous says:

      ko lah boleh blahhh…otak letak kat lutut ke apa…len kali kalau dia nak ckp ke apa ke, pk dulu..itu institusi pendidikan k..benda len leh kompromi lagikkk…

      0

      0
  258. orang kampung says:

    pnjg sgt komen kat cni,,mls nk baca sgt,,,,saya sbg org kg nie nak komen ckit,takde nak marah2 sesape,,cuma nazim othman kena ckp elok ckit spya smua org tak slh fhm spti kata2 peribahasa terlajak perahu blh diundur terlajak kata membawa padah..n utk pgthuan semua bangunan 2 bukan buruk dan bukan tidak boleh dibaiki,hanya org n warga ukm sahaja yang mengetahuinya…..

    0

    0
  259. lolo says:

    UITM di hati ku.

    0

    0
  260. lolipop says:

    ORANG MALAYSIA NI KEBANYAKKAN NYA MEMEY KUAT MELATAH.. ORANG KOMEN BANGUNAN JER DAH MEROYAN MACAM MATI LAKI/BINI. N LAGI SATU, NAZIM NI BUKAN SINGAPORE OKK!!!!!! KATA EDUCATED, TAPI MACAM KATA BAWAH TEMPURUNG. LEPAS TU KUTUK2 LAGI TAHAP PENDIDIKAN NAZIM, MCAM TU KE KORANG YG DAH ADA DGREE PHD ETC….. DAJAR MENGUTUK TAHAP PENDIDIKKN SSORG… MANUSIA YG BUKAN ARTIS KAT LUAR TU LG BANYAK YG KUTUK UKM…. MALAH KORG SNDRI YG 1ST TYM MASUK KAT SITU DLM HATI MSTI KATA SERAM NGN USANG GAK KAN… ALAAAA… XYAH NAK BLAGAK LA… NGN TAHAP PNDIDIKN KORANG TU…… DASAR ORG MALAYSIA PANTANG DKRITIK… SBB TU LA JAUH KETINGGALAN GN NEGRA LAIN.

    0

    0
    • Anonymous says:

      aku rasa kan pemikiran lolipop ni betul2 jumud…dia sdr xpaham apa dia kata…abaikan la manusia macam ni..

      0

      0
    • Anonymous says:

      aku rasa pemikiran lolipop ni betul2 jumud…dia sdr xpaham apa dia cakap..abaikanla manusia mcm ni…hmmm….

      0

      0
  261. snmay says:

    udah-udah la tu warga UKM sekalian…
    tak payah nak penat hentam kat org lain,
    yang baru sehari dua kenal UKM…
    kite sendiri tau UKM mcm mana kan
    baik concentrate jer pada study
    aper pun PTSL, FSSK,canselori n Dectar tetap dihati.

    0

    0
  262. yuyu says:

    rilek lahh..xpayah la nk soal kan die dulu study mana ke hape ke..aku dlu pon student u gak..cepat melatah la korg..xsemua student u pndai mane pon..gempak lebih..grad cgpa bwh 3.0 gak..dan2 sume nk blagak terer asal masuk u….komen mcm tu pon da hangen mule nk soal org pny education…pirahhhh

    0

    0
  263. Anonymous says:

    ramai sangat org fake!!! hidup in denial… kalau benda usang, cakap la usang, kalau benda baru cakap la baru.. so apa isu nya.. rata-rata rakyat malaysia ni cepat melatah, cepat ambik hati, tak boleh terima pendapat.. sentiasa lapar pujian… komen sikit akan emosi lelebih.. apa salahnya kalau si nazim cakap ukm usang, maka ramai-ramai sokong dan usulkan pada pihak pentadbiran agar memperindahkan dan memperbaharui rupa bangunan. KEMAJUAN kan tu…ni tak, siap poyo2 mempersoalkan tahap pelajaran org.. nampak sangat masa belajar dulu bangang! isu kecik dilibat2 dgn personal attack!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      kau tu ckp org tp kau pun sama…siap membangangkan orang yang blaja lagi…xpaham2….

      0

      0
  264. ex-student UKM says:

    keusangan UKM tulah yg dirindui..dah 3 thun tinggal UKM still rasa UKM tu mcm rumah sendiri..even smbg master kt U lain pun aura UKM tu masih terasa..bgus apa bangunan tu xdiplaster, cntik secara natural n xpyh cat selalu.

    0

    0
  265. lalalulu says:

    ~rata-rata rakyat malaysia ni cepat melatah, cepat ambik hati, tak boleh terima pendapat.. sentiasa lapar pujian… komen sikit akan emosi lelebih.. ~ <—- I LOIKE DIZ..

    0

    0
  266. MelayuBersatu says:

    ni la tujuan org barat aka zionis mewujudkan twitter. nak memecah belahkan umat Islam. Ni baru pasal cerita UKM usang, belum masuk lagi cerita lain..hehehe..Fikir2kan dan selamat beramal.

    0

    0
  267. MelayuBersatu says:

    Memaafkan lebih baik ye rakan2

    0

    0
  268. apapon tak boleh says:

    Aku yg bace dari atas ni nak tergelak pun ada….dia manusia jugak..dia cakap tu tak over pun..aku tgok korang yg budak2 U ni yg cerdik lagi pintar ..lagi berakal..yg mcm korang cakap bergado emo pasal si Nazim ni apesal..dia nak twit ape sukati dia la..dia tak over pun..yg korang gado2 isu kecik ni melambangkan ape..takyah la nak emo2 sgt banyak lagi hal luar yg leh wat korang emo..lebih bermanfaat..serius bila mcmni….kalo bgunan UKM tu bleh bersuara …dia dah suarakan sikap korang yg agak memalukan ini..ok.

    0

    0
  269. Bdk ukm says:

    Mmg cetek pn pemikiran pljr ukm ni.. Sket2 nk melenting.. Tahapeape.. Korg bajet korg je ke yg bijak pandai ade degree bgai nk tnye tahap pndidkan org tu.. Malu aku jd bdk ukm ade org2 mcm korg ni.. Jumud punye pkiran.. Ilek2 sudah.. Mmg btol ape yg die ckp tu.. Bgunan mmg buruk.. Tp semua org tau level ukm tu mcm mne.. Get a life la bdk2 melayu bajet pejuang negara!

    0

    0
  270. Chris Webber says:

    I find generateanchors.com very useful to generate a huge list of natural anchor texts.
    It mixes everything pretty well.

    0

    0
  271. Tok Ibu says:

    UKM usang? di waktu subuh…memang la, usang & seram. Tapi di waktu pagi & tengahari, bila pelajar ramai barulah nampak cantik tersendiri…

    0

    0
  272. gadis melayu says:

    kalian semua yang mengutuk dan marah2 pasal statement nazim ni wake up la . dia dah minta maaf pun . lagi pun rasanya dia tak menghina . memang emo lebih sangat . selagi kowg timbulkan isu ni selagi tu benda ni tak selesai . ntah pape . nama je masuk U tapi otak sempit . sedih dengan kowang semua. padahal mula2 masuk u dulu pun bukan kowg puji pun . saya ni pun dulu study kat Ukm bangi tu . dah biasa sangat dengar bdk2 kampus yg merendahkan Ukm sendiri . haishhh …

    0

    0
  273. ex student says:

    aduhai….kpd siapa yg mrh2,baik student ukm atau kakak2@abg2 tu….tolonglah ek…

    ukm mmg bangunan dia usang.bende tu xjadi masalah.yg jadi masalah bile student ni dangkal sgt

    0

    0
  274. er says:

    hahha tau x nazim ni nme ape? nama ank syaitan lh

    0

    0