Written by Bella | August 21st, 2015

Tentu anda semua masih ingat lagi kes dimana Chef Wan telah menegur ahli keluarga beliau yang pemalas langsung tidak membantu beliau dan bangun lambat pada Hari Raya Aidilfitri lepas. Kes tersebut menjadi viral selepas salah seorang ahli keluarga Chef Wan telah tampil dengan kenyataan balas bahawa mereka sebenarnya terpaksa melayan peminat beliau yang tidak putus berkunjung ke rumah mereka.

Tidak mahu terus diperkotak-katikkan oleh Chef Wan, ahli keluarga yang telah dimalukan oleh chef selebriti itu bakal menyaman Chef Wan kerana telah memalukan, mengaibkan dan memfitnah insan-insan yang berada di dalam gambar tersebut.

Sekitar malam tadi, Chef Wan sekali lagi telah memberikan respon kepada mereka yang ingin menyamannya dengan kata-kata yang cukup pedas dan makan dalam.

Berikut adalah kata-kata beliau di Instagram:-

Cucu2 punya pasal. Malas ke tak kuasa ke or penat macam mana pun Atok masuk juga ke dapur buat Marinara Sauce tonight for their dinner. Alhamdullilah. Jgn dah besar buat perangai menyombong mcm si Anjing tu sudah la! Gelak saya mendengar why my sister kata he tried to influenced some of the nephew and nieces to raised money nak cari Lawyer to sue me!

Non of them pay attention to his request. Masing2 nak ganti seluar dalam tu Atok tengok dah berkarat di ampaiyan dan esok lusa dah boleh buat roti jala lagi ada nak sue me? Choi buat sueh aja dengar pun kata Olang Cina! Dia lupa masa kecil makan dari tapak tangan saya dah besar boleh bersikap kurang ajar dan lupakan diri.

This is an example to all anak2 muda bila orang tua menegur perkara yang tak baik kita laku kan ada sebabnya. Esok lusa kita jugak akan mengambil tanggungjawab menjaga anak2 kita sendiri atau pun cucu2 kita sendiri. Silap hari perbuatan kita itu esok Allah balas kan balik kena tepat pada batang hidung sendiri.

Yang Mak bapak pulak jika anak tu buat kesilapan ada la tanggung jawab kita memperbetulkan ini dan bukan menyebelahi mereka. I am sure some of u who have been through this among our siblings knows exactly what im talking about.

Nampaknya perang Chef Wan dan ahli keluarga beliau semakin panas. Pada kami air yang dicincang takkan putus, benda ini boleh sahaja di selesaikan dengan cara baik-baik asalkan kedua-dua pihak bersikap lebih matang. Gaduh-gaduh begini sampai bila pun tiada kesudahannya.

55 responses to Nak Sue Me? Choi! – Chef Wan Luah Rasa Geram Kepada “Anjing” Yang Ingin Menyamannya

  1. Anonymous says:

    bila la pulak chef wan jd retis smpai msuk blog gosip.. hurmm

    0

    0
    • mizhersheys says:

      hairan lah…..dah tua2 nk mampuz pon masih nak bergaduh adik beradik…patut da tua lah masing2 kena kukuhkan silaturahim tu..patut la generasi cucu cicit tak kenal saudara…ni la punca….silaturahim dah lupus…..

      0

      0
      • Anonymous says:

        sape yg dier gelar anjing nie?… anak buah dier ke adik beradik dier?… kalau dier gelar mereka anjing… abis dier pun species yg sama lah?… maaf saya tengah bingung nie…

        0

        0
      • Lembu Gemok says:

        wahai pondan tua..leh tak nak request?hal family discuss sendiri2 please…takyah war2 satu dunia utk tgk kebiadaban mulut pondan ko kepada family ko…lagipon ko yang mula dulu bapok……so please matang sikit…takyah nak masuk IG bagai…….!!!!

        0

        0
    • Ohmakaiii says:

      “to all anak2 muda bila orang tua menegur perkara yang tak baik kita lakukan ada sebabnya”

      Ak bersyukur sbb org tua yg ak kenal dan tegur ak adalah jauh lg bgus cara nye dr pe yg chef wan wat ni. Menegur jgn smpai memalukn.. kne tau dan ingt tu. Ak x sblh mne2 pihak tp bnde ni leh bncng lek lok kn. Maki hamun bg semua org tau dgn bahasa yg sgt x sopan. Manusia de maruah.. tak elok wat cmni.

      0

      0
  2. melati says:

    Manusia paling benggong abad ni….

    0

    0
  3. Anonymous says:

    ni kan masalah dalam keluarga x payah la nak msk dlm sosial media memalukan jer…biasa lah bila bkumpul ramai mcm2 kerenah sound kat rumah jer la x payah nk publish bagai pastu jgn la suka memanggil anak buah sdiri dgn paggilan anjing kan itu darah daging sdiri jugak klau yg dpggil tu anjing yg memanggil pun sama saja satu keturunan darah daging…berbaik baik dan beralah klau boleh…..tegur la jgn sampai menjatuhkan air muka org……

    0

    0
  4. Kristal Biru says:

    mulut CW ni dah sama je cam AA.. suke nau sumpah seranah.. jgn Allah balikkan sume yg dia ckp dah le yek..
    moral of the story:
    jgn menyumpah..
    jgn sombong..
    jgn aibkan org..
    ikhlas dlm apa yg kita kerjakan (eg: bagi mkn org.. tu kan sedekah namanya)
    bykan istighfar..
    semoga hati kita bersih.. in shaa Allah..

    0

    0
  5. Kak bed says:

    Chef wan apa cer ank chef riz?

    0

    0
  6. ku nan nak bogel says:

    bahasa mencerminkan rupa..
    x perlu kut smpai nak meng’anjing’kan org..

    0

    0
  7. sebok sikit says:

    1) aibkan orang
    2) menghina keluarga sendiri

    “Yang Mak bapak pulak jika anak tu buat kesilapan ada la tanggung jawab kita memperbetulkan ini dan bukan menyebelahi mereka”

    tau plak.. klo dah p.cik pon cmtu, mmg wajib lah ank buah pon sama mcm awk jgk. bimbingan melalui tauladan WA.

    0

    0
  8. okocha says:

    Mulut longkang. Esok lusa bgn tdo mulut bisu padan muka. Pondan tua xsedar diri. Chef riz kuat menipu. Dpt anak luar nikah. Xnk cerita?

    0

    0
  9. Anonymous says:

    kalau nak tegur sedara mara sendiri, jgn guna social media siap dgn gambar bagai. guna la group whatsapp, kat situ perli la puas2. dah tua2, otak takleh rasional dah ke tuk wan?

    0

    0
  10. cefwanmohontaubat says:

    Kesian orang tua ni ego.. Mulut lazer sangat.. xmalu kah dengan masyarakat lain. Orang tua ni nak di jadikan contoh??? of course not.. dia ni spisis macam Azwan Ali makin tua makin biadab.

    0

    0
  11. mami emi says:

    Chef Wan, kita ni adalah contoh teladan kepada anak2 kita mahupun anak2 sedara kita. Menegur itu tidak salah sesuai dgn landasan Islam dan status kita yg lebih tua. Tapi Chef sendiri yang upload gambar aib orang dan chef kata org tu kurang ajar. Sudah2 lah tu.. orang kat luar tumpang gelak tgk keluarga yg tunggang terbalik saling kutuk mengutuk dan sindir menyindir… Memang dia buat salah tapi adakah dengan mendedahkan aib orang itu boleh dijadikan contoh untuk anak2 muda dlm keluarga chef akan datang?

    0

    0
  12. GREENFINGERS says:

    Jarang sy nk komen kat bn. tp bila nengok chef wan ni mulut cam longkang, sakit hati plak nengok. chef wan ni lupa agaknya ngan pepatah “kerana mulut badan binasa”. okla, awok tu rajin, baik hati mcm yg awok slalu puji diri sendiri tu. tp aku tengok ko yg mula dulu chef wan, yg diaibkan tu anak sedara sendiri. Kalau ko dh rajin sangat bukak aib org, canang sana sini, tak takut ke nanti aib awak pulak terbukak nti? angkuh sangat chef wan ni. mulut mmg choiiiii!!!!!!!!

    0

    0
  13. amy says:

    Sabarlah wahai chef wan
    Bila nk marah org,istighfar dn bersyukur je nikmat yg allah beri
    Berdoa shj org lain berubah
    Nk ubah org mmg sukar,allah shj blh mengubahnya, yg malas jd rajin dsb.
    Gaduh akan menjauhkan silaturrahim..diam lbh baik.

    0

    0
  14. Orang Melayu says:

    Anak jantan kau dapat anak luar nikah tak cakap pun. Menantu kau yang cakap masuk Islam minum arak bertong tong tak cakap pun. Anak jantan kau penipu besar besar tak cakap pun. Kau yang suka main dengan jantan muda tak cakap pun….Betulkan keluarga kau dulu sebelum nak tegur keluarga orang lain.

    0

    0
  15. Anonymous says:

    Dah tak nakk Azwan Ali keduaaaa :/

    0

    0
  16. ader aku kesah says:

    Ala.. chef wan ni. Memng dia je betul.. kadang2 x paham apa p.cik ni pikir.. suka memarah x kna tempat. Orang tanya solan basic2 pun kna marah..dulu ada bdak tanya pasal solat sbab event kul 7 pun. Budak tu kna langau. X tahan.. tu ramai pulak yang menyokong.. kalu orang tanya baik2. Xleh ke jawab baik-baik.. ni x asyik meroyan jer. Lantak ah.. tapi ilang ah respek kat dia.. wlaupun dulu2 zmn kcik mntla jgak…

    0

    0
  17. damai says:

    in law itu bukan menegur itu defamation lagi2 dgn keluarkan picture dlm media dan memalukan. CW jgn ketawakan org siang2 nanti in law mrk ada fact and evidence baru hang melopong nanti

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Whatever it is, dorang still darah daging ko. Takyahlah nak ‘menganjingkan’ saudara sendiri.. Mengaibkan orang tu satu dosa, 1 hari orang akan buka aib kita pula…

    0

    0
  19. saya says:

    Dear Uncle Chef,

    Tak salah menegur tapi perlu ke di media sosial? Ni kan hal keluarga. Atau memang tak kesah membuka pekong di dada?

    0

    0
  20. lin says:

    sombong sgt ko chef wan..kitaorg balik kampung pon mmg tido bersepah..bgn lambat skit tu biasa la..bukan nye sampai tgh hari pon..sia2 je ko bagi makan pastu tak ikhlas..habis pahala.

    0

    0
  21. Anonymous says:

    Hari Jumaat yang mulia ni terbaca plak gossip yang mcm ni.. sedih la.. sama keluarga bergaduh.. di Malaysia ni dah makin hilang rasa sopan, kasih sayang and rasa hormat sesama keluarga.. tu tak masuk kena layan perangai sellfish jiran-jiran keliling rumah,, belum lagi perangai pemimpin yg bongkak n gila kuasa dari yg sekecik2 jawatan sampai la ke kasta yg plg besaq

    kalau mcm ni la caranya, macam mana la keturunan kita boleh survive dalam 10 ke 20 tahun akan datang… scary kan bila fikir..!!? ken balik berpegang pada agama dan ilmu… In sha Allah, kita boleh selamat hendaknya..

    0

    0
  22. Anonymous says:

    Hi Nara..

    mungkin si penulis gossip ni boleh edit tajuk bagi lebih berhemah untuk di baca.. walaupun sangat ‘catchy’, tapi saya terfikir tajuk tu sgt provokatif dan boleh menggalak perasan benci kepada pembaca.. bahaya kesannya.. rasanya pelbagai peringkat umur yg baca ruangan gossip nara ni kan..!! insyallah, jadi lah lebih kreatif.. tajuk menyengat, tapi ttp menarik utk org baca..

    all the best.

    0

    0
  23. anon says:

    Kenapalah suka sngt guna perkataan anjing. Azwan pun suka jgk guna nama binatang tu. Tak tau kenapa anjing tu popular dgn dua org ni. Kan tu binatang yg hina. Takkan nak sama manusia dgn anjing pulak. Tak baik betol. Tak guna duk wat amal ibadat & gih mekah tapi mulut ckp lepas2 je. Sedih pulak, esp yg tua.
    Dulu minat jgk chef wan ni, tapi skrg dah lain mcm perangai dia. Hilang respek.

    0

    0
    • asad says:

      sekadar memperbetulkan.. anjing tidak hina.. anjing cuma najis dlm islam. Allah tidak mencipta sesuatu yg hina.. kita yg menjadikan sesuatu itu hina.. -smile-

      0

      0
      • NoName says:

        Terima kasih asad sebab memperbetulkan komen anon. Betul, anjing tidak hina, tiada binatang yang hina sebab semua dicipta oleh Tuhan. For non-muslim, anjing ialah binatang peliharaan yang membawa kebahagian dalam hidup.

        0

        0
  24. peon says:

    bukak aib sedara sendiri lagi…tu anak laki ko tu pecite?

    0

    0
  25. Anonymous says:

    Chef Wan tak layan teguran korang kat blog gini. Cuba kalau korang berani terus komen mcm ni kat IG dia. Silap2 korang kena blog. Chef Wan bercakap berdasarkan apa yg betul. Dia bercakap memang tak bertapis tapi biasanya cakap tak bertapis itu pekara yg benar. Bila pekara itu benar, kebanyakkan org yang terkena cakap dia itu akan merasa PEDASSSSSS…
    Aku bukan kaki ampu dia tapi cuba cubalah tengok masuk IG dia utk tahu pekara sebenar.

    0

    0
  26. membebel says:

    pasal tidur je pun…..
    zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    0

    0
  27. puihh says:

    because of this 2 monkeys, habis malu satu keturunan

    0

    0
  28. KamalJambuChefWan says:

    Tunggu la cerita gay dgn PA sndiri, anak luar nikah chef riz, penipu cv kena ungkit balik. Baru kau kenal tingginya langit. Pondan.

    0

    0
  29. cintra says:

    jangan belagak kaya dan berharta chefwan.. kenyataan anda seakan menyombong diri.masalah dalaman keluarga x yah lah di bangkitkan di media. selesai cara baik.

    0

    0
  30. Anonymous says:

    woyyyylamak eh… mulut x bertapis la cw nie klu nk ckp tue biarla bha secara terttup ataupun bawah benbincang elok2 kan bagus bknnya awk jadi famous pon.. keaiban anak sauadara keaiban kaw jgk apa la xdew otak ku fkir ar.. sndri

    0

    0
  31. % €£¥ says:

    Laaaa CW ni… dh dipanggil ank sedara anjing, dia pulak pak sedara anjing
    laa… dh nama pun sekeluarga kan. Kena batang hidung balik ?

    0

    0
  32. bukan pondan says:

    aku rasa pondan je meroyan mcm ni…sama mcm azwan ali tu…elok la

    0

    0
  33. huhu says:

    maybe la ade jugak family lain yg mempunyai masalah yg sama bak kata chef wan..tapi bezanya diorang x cerita kat org..x tulis dekat status2..buang boreh yo cerita hal pekung keluarga dkt org lain..

    0

    0
  34. Anonymous says:

    bla baca2 komen (rajin pulak aku membaca yerr) ada yg ckp ank chef riz tu ank luar nikah. betul ke? tuduhan ke betul2? klu tak betul, kesian lah baby tu.

    0

    0
  35. dina says:

    cw…istighfar banyak2 please…hidup kita ni dah tak lama dah…

    0

    0
  36. C’mon Chef, there is such thing as adap kan…….. kalau nak tegur pun, n kalau ianya ikhlas, kita boleh je tegur depan2 org tu dan cakap terang2 pada dia, make it known yr feelings n what u feel is not right. Really, writing yr feelings on social media for everyone to read n then putting up photos is really a TURN OFF. U hv embarrassed him to the whole world. I wish u have more gut to confront him personally n gave him a piece of yr mind. Wldnt that be more effective???? Why choose to go on n on n on abt yr own family on social media to the extent of mengungkit segala nya abt how much u hv given n done to yr family. Sacrifices shld remain anonymous if it is given with sincerity ….. why choose to exaggerate now, just bcos of this one person who has his own weaknesses. Don’t just talk for the sake of talking, sometimes, we must consider others feelings too, they r only human after all with feelings …… n regarding him as a dog, just shows how much respect u hv twds others esp when they r also yr family members. That is not how a mature person shld handle a problem. Reading what u wrote sometimes is a pain bcos sometimes u don’t know where to stop or draw the line towards being sensitive. I really hope u wise up the next time u start writing. N Chef, pls give this guy a break, act like the matured one, Maybe, just maybe if u make the first move to communicate, then maybe, just maybe he may soften up n recipocrate to u. Good luck n all the best, saya doakan yg terbaik.

    0

    0
  37. noryn says:

    Betul LA che wan tu tegur….mmg ada jenis org blik kg membongkang…mcm ada kuli nk buat, keje,jenis berat tulang,kalau lps solat subuh pun,xelok tidur balik,,xkira LA penat mcm mane,subuh mmg kena bangun,pandai2 LA bawa diri….kalau masing2 ada bilik OK LA,nie org dtg ,tgk pun xmanis,membuta lagi..xyah nk sibuk ckp org ada cucu luar nikah ….whatever…nnt salasiah keluarga u pun belum tahu…..bengong ape nk wat statement ada anak luar nikah,nk bercakap biarlah menegur benda baik bkn….nk tunjuk bangga hal2 salah….cuma upload dimedia sosial xmanis,tp mmg bgs untuk org2 yg xtahu bgn tdo….keje membuta je….terbongkang,bgn tdo cari makan…..

    0

    0
    • Makcik, hal keluarga shld remain hal keluarga, buat apa nak bagi tahu satu dunia ….. will it help???? Sekarang it is making things worse, bukan dapat jalan penyelesaian pun dgn mengutuk dia di social media, apa yg Chef dapat sekarang?? Puas hati ke bila org lain turut sama mengutuk org ni ???? Utk ubah perangai org tu adakah cara dia ni sungguh effektif??? Malu lah Chef ….. ko sbg seorang yg lebih tua patutnya mengambil cara yg lebih bijak dan berani ….. berani utk berdepan, marah lah dia kalau apa yg dia buattak betul, mcm kita didik anak sendiri, kalau betul u mmg ikhlas nak lihat org ni berubah, bukan hanya berani megutuk dia di belakang apalagi di social media whereby rata2 org tak kenal pun siapa dan bagaimana hidup keluarga u. Dan satu lagi peringatan nya, kenapa suka2 samakan org tu dgn binatang, jgn jadi satu lagi artis yg lupa daratan ya, cukup lah dunia artis ni dgn seorang Azwan Ali. Tak takut ke sometimes apa yg kita hina pada org lain, tempias nya akan berbalik pada diri sendiri. Allah cukup tak suka kita mengeluarkan kata2 hinaan pada org lain. Sbb Allah sebaik2 perancang. Hari ni kita hina org lain, esok lusa nasib kita sendiri blm tentu.

      0

      0
  38. kembayau says:

    kpd sesapapun, hukumnya berdosa menyamakan manusia dgn anjing,
    bn buat heading pun salah jugak, mcm lg mengapi2kan,,
    lembutkan bahasa, org msh nak baca, tak yh terlalu di adapt sngt
    sorry lah yeerr, i tegur je,,,

    0

    0
  39. zaza says:

    apa ke babi lah punya perangai pergi upload pic mengaibkan sedara ko mcm tu chef wan oi. dah tua tp perangai xmatang lgsung. ya mmg apa yg diorg tu tk patut. kami pon setuju. kami pon fhm sebb ada juga fmly buat mcm tu. tp perlu bgtau kt semua org? itu bukan org lain itu drh dgg ko jgk wan oi. makin tua makin bodoh.

    0

    0
  40. zaza says:

    xpayah nak hanjing kan org sgt la org tua oi. ko pon hanjing jugak.

    0

    0
  41. laila says:

    Chef Wan, Tolonh post dalam bahasa Malaysia. Teruk sangat Bahasa Inggeris nya..Eh, stop la post, asyik nak menyombong dan mencarutkan org je..

    0

    0
  42. Ugly Nara says:

    Anak buah dia = anjing? So chep wan ni pun Anjing la jugak kan? Pak sedara anjing? … Sudah2 tuh pak cik anjing…dah tua sangat dah tuh..Dato lagi Haji lagi tapi perangai serupa israel… Tak payah nak memalukan keluarga sendiri…baik jaga je aib keluarga sendiri tuh…perbetulkan anak2 cucu chep wan dulu…memasing pun tau tittle cucu chep wan tuh…senyap soooodahhh…tak gittew?

    0

    0
  43. Ramona zamzam sempoi says:

    Derr, kalau macam ni lah cara menegurnya, sampai mengaibkan. Aku yg tkda kena mengena pun nak saman. Choii

    0

    0
  44. zahra says:

    macamlah anak dia baik sgt. tu yg dh terkeluar bby kata xcukup bulan tu apa??
    macam la org skg bodo sgt nk menilai… sudah2 la duk mengata org je chef wan. jaga tepi kain sendiri lagi bagus.

    0

    0