Written by Bella | October 21st, 2015

Minggu lepas ramai penonton konsert Gegar Vaganza merasa tidak puas hati apabila Nabil Ahmad telah membuat lawak tidak kena apabila menyamakan lukisan Zul Handy Black dengan kumpulan muzik OKU, Caliph Buskers.

Dikritik ramai sehingga ia menjadi viral di media sosial, Nabil menerusi portal mStar Online  telah tampil membuat permohonan maaf secara terbuka kepada kumpulan Caliph Buskers.

Saya berasa terlalu bersalah dan menyesal sangat bila menyedari telah terlepas cakap tentang kecacatan kumpulan itu dalam program berkenaan.

Sebelum orang kritik lagi saya sedar apa yang saya buat lawak itu salah dan saya berjumpa sendiri dengan anggota kumpulan itu untuk meminta maaf

Sebenarnya, Nabil dan kesemua anggota kumpulan itu terlalu rapat serta sudah terbiasa bergurau sebegitu dengan mereka. Walaubagaimanapun, beliau merasa bersalah atas keterlanjuran dalam  lawaknya pada malam tersebut.

Nabil jelas merasa menyesal dengan tindakannya itu dan mengakui beliau tidak sepatutnya menghina golongan OKU dan berjanji selepas ini beliau akan memperbaiki lawaknya serta tidak berlawak tentang fizikal manusia lebih-lebih lagi  tentang OKU.

Saya memang akan berhati-hati dengan lawak-lawak yang menyentuh atau mempermainkan kekurangan orang lain kerana mereka juga ada perasaan.

Kalau kita dah biasa rapat dengan seseorang dan bergurau secara kasar bersama mereka , ia kadang-kadang terbawa-bawa ke tempat lain.  Mugkin Nabil sudah terbiasa begitu,  semalam pun Caliph Buskers sudah terima permohonan maaf Nabil dengan baik harapnya selepas ini Nabil akan lebih berhati-hati dalam lawaknya.

Sumber Berita: mStar Online

52 responses to Nabil Ahmad Mohon Maaf Pada Caliph Buskers, Tida Niat Hina Golongan OKU

  1. otak nara says:

    caliph basket ok je…penonton je yg lebih2…apehal?

    0

    0
    • Eueeeewwwww says:

      Lawak yg annoying dan rude. Katakan ….tidak!

      0

      0
      • Kiah says:

        kiah malas nk tengok meletop astro ria sbb mamat ni la. entah haper2 je. suka sgt menjampuk artis2 jemputan bercakap. betul …so annoying like hell. please la bro, smarten up….buckle up or else…just shuddup!!!

        0

        0
        • sekadar mencelah says:

          harap jihan muse jgn terbawa-bawa dgn perangai mamat ni. lawak2 memerli orang/mengena tu lawak zaman 70an la. kasi la lawak yg ada pengisian sikit. garbage la lawak mempersendakan org tu. nyampah tau ke..nyampah!

          0

          0
        • Anonymous says:

          lepas ni buat balik lawak cibai dia tu. so???

          0

          0
        • Anonymous says:

          ada 2 kategori- pelawak annoying dan pelawak…intelektual.
          pikir la categori mana nabil ni?

          0

          0
        • Anonymous says:

          OKU …sebenarnya Nabil= Otak Kurang Upaya.

          0

          0
      • cili giling says:

        sokong yg mengkritik nabil. ko ingat gegar vaganza tu nenek moyang ko punya program ke? lawak2 bodoh yg layak dibuang ke loji kumbahan tu hentikan la. pikir dulu baru bercakap la. nampak sangkak ko ni. ingat balik mekah berubah. rupanya makin teruk.

        0

        0
        • Anonymous says:

          badut2 mcm nabil ni layak kena maki je. jenis x makan saman.

          0

          0
        • makEnon says:

          Tapi satu je makEnon respect Nabil ni, dia memang tak malu untuk minta maaf atas salah apa pun yang dia buat. Dia berani tampil dan mengaku salah dia dan mohon maaf. Bukan mcm artis lain yg kadang-kadang dah buat salah, bila kena condemn, blame orang lain. Lulz.

          0

          0
      • Anonymous says:

        ni lawak !!! jom layan….

        0

        0
    • Datin Zemah Manzur says:

      pelawak2 msia. biasa la. hina dulu baru rasa menyesal.
      tuhan kasi otak tu utuk apa?
      pikir la brader…

      0

      0
  2. MamaJoyah says:

    Selama aku tengok Nabil jd host, modal dia nak create a lawak adalah “MEMERLI” orang..isu yg tgh hot selalu akan jd modal dia utk bikin lawak time tgh jd host.. Hello Nabil, ubah lah sikap memerli orang tu..cari idea lain la..bg ko maybe lawak, bg orang lain its a RUDE bro.. Ingatlah dulu ko pernah susah jangan skg da mewah suka benor perli orang..

    0

    0
    • mak c kina says:

      bkn nabil sorg je..ramai gak pelawak lain yg buat mcm tu..ada hot isu mesti up dlm progrem dorg..cme nabil kne hati2 dlm hal2 yg mcm ni…

      0

      0
  3. ontahapo_apo says:

    terlajak perahu bleh diundur..
    terlajak kata .. ko pikir lah sendiri..
    hmm ontahapo-apo lahhh..

    0

    0
  4. Anonymous says:

    i like u Nabil,lawak spontan hang dengan jihan dlm gegar vaganza memang kelakar,pasal caliph basket tu,yg tu tak sengaja,kami faham.Teruskan lawak mu Nabil.

    0

    0
  5. Anonymous says:

    ok la dia dh tlajak kata n mintak maaf..dia sucikan hati. ade setengah retis tu dh mulut jahat pon tak reti nak mntak maaf.

    0

    0
  6. SNOW QUEEN says:

    DULU & KINI PUN MMG NABIL SELALU BUAT LAWAT YG SGT BODOH & BUKAN PERKARA BARU LAGI KERANA BANYAK KALI DITEGUR MASIH LAGI BUAT..XDE KESAN LANGSUNG..NANTI ESOK LUSA APA TTP ISU YG SAMA MLIBATKAN LAWAK BANGANG NABIL..SEHARUSNYA NABIL HARUS TIDAK D BAGI MUKA..GAM KAN SAJA DIA DARI MANA2 RANCANGAN TV

    0

    0
  7. Anonymous says:

    manusia x terlepas dari kesalahan.. kalau dia rendah diri mntk maaf.. ok la tu.. jgn la kte over2 dh la.. lain la azwan ali lg ditegur lg dimakinya.. ble org dh sedia mntk maaf.. kira ok la.. jgn bile org mntk maaf kte maki org berlagak x ngaku salah pun kte maki.. semua manusia biasa.. lg pun rmai org slalu usik pasal telinga nabil.. dia ok je.. siap ada yg buat lagu.. x salah aku liriknya “pinjam telinga nabil”..

    0

    0
  8. melati says:

    Nabil ni memang cam gitu…..dia hina pastu minta maap…Poyos dia nak sampai tahap Zizan kangkang dh….Nabil Spisis ke 3 aku benci kat dunia ni no4..Babi….

    0

    0
    • Anonymous says:

      teruknya awak…!! kalau awak belum kawen sy doakan awak dpt suami yg karektor mcm nabil tu! smpi camtu sekali awak bencikan dia kenapa? awk lebih syg babi nampaknya

      0

      0
    • Anonymous says:

      kiranya ko lebih sayangkan babi dr manusia ye? kalau ko belum kawen aku doakan ko dpt laki karektor mcm nabil ni! ms tu xyah nk act mcm2 pulak ye! ko ni lagi hina dr nabil lah sbb sukakan babi lebih dr manusia. krg2nya lawak nabil tu bole buat dia dpt anto org tuanya buat umrah..dia sendiri dh dpt kerjakan haji pun..ko ade?

      0

      0
  9. Shhh says:

    Aku dh gak dah…Nabil ni dia mmg akan minta maaf jugak kalo dia buat salah..msa last gegar vaganza tu dia sendiri dh mintak maaf kalo da silap.. tapi org kita mmg sensitive..kalo blh nak kena announce maaf tu serata dunia…kena terangkan satu persatu..lepas tu kena g dgr pulak dri pihak lain..baru dimaafkan…kita mana tahu kalo dia dah mintak maaf dulu sebelum buat permohonan maaf terbuka…… tak da nk tnjuk dia hebat..dia pun menyesal.. bila dah biasa bergurau..kkdg kita yg bukan selebriti ni pun blh terlpes ckp…Tok Ram pun suka dgn gadingan Nabil dan Jihan..pernah ke korg tgk Tok Ram bergurau dgn pengacara……dalm gegar vaganza minggu lepas baru nmpk Tok Ram bt lawak…rilek sudahlah…dia pun tak da niat..maafkan jelah…dia bukan mcm Azwan Ali..selalu srh org muhasabah diri..tpi sendiri tak musahabah lgi..tunaikan umrah 7 kali..kalo hati tu dan mulut tu tak jaga..tak guna gak..Allahualam..ni antara dia dgn Allah..kalo dia g tunaikan Haji..mgkin sikap dia akan berubah..mana tahukan..

    0

    0
  10. orang nogori says:

    over nya ko melati, sampai tahap nak babikan org… nko tu org ntah suka ke tidak…

    0

    0
  11. ayahnda kulup rania gold says:

    mamat yg annoying…rasa mcm nk tampar je.

    0

    0
  12. Anonymous says:

    asyik perli org je..mana x kena hentam/maki?

    0

    0
  13. nawa says:

    Saya x tgk melodi sbb dia…kena pertingkatkan lwk bkn jdkan org lain bhn ketawa

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Nabil jihan terbaik. Seronok meriah program tu.yg kutuk2 ni over sensitif knp.dia dah minta maafkan.

    0

    0
  15. Makcik Timah says:

    Dah lama aku peratikan..memang dia suka pun buat lawak pasal OKU. Dulu zaman dia jd DJ radio pun dia ada cakap org yg pakaikan harness dekat anak-anak yg hyper mcm ikat anjing. Lepas tu dia buat lawak psl OKU dekat MLM. Ni dekat Gegar Vaganza pulak. Apa maknanya mintak maaf lepas tu buat lagi kesalahan yg sama berulang-ulang kali..buat salah, mintak maaf..gituuuuu jelah sampai ke sudah.Aku rasa dia mmg jenis orang yg rasa kekurangan org lain sebagai bahan jenaka.. mmg suka gelakkan org yg ada kecacatan. Gelaklah Nabil..esok lusa nasib ko belum tentu. Kalau Allah nak tukarkan tempat ko dgn orang yg ko gelakkan tu dlm sekelip mata je..time tu nanti gelak la,,jgn sedih plak. Okbai..

    0

    0
  16. mawar says:

    moral of the story: nobody’s perfect! korang jgn lebih2 mcm x pernah terlajak buat salah

    0

    0
  17. melati says:

    Moral of the Story..Babi lg mulia dr Nabil..sebab Babi tak hina sesiapa pun…

    0

    0
  18. mami says:

    Bila ifa raziah kenakan nabil balik…itu yg paling win. Quote sikit:” org balik haji selalunya berubah, ko ni aku tengok tak berubah pun” pikir pikrkan lahhh.

    0

    0
  19. sampah says:

    Sbb tu la…kata pelawak yg xde education background…ni yg cuba disampaikan oleh AWAL (daddy LARA) dr dulu lg…u wan rubbish get the rubbish la

    0

    0
  20. Anonymous says:

    mamat ni dah kering idea….tu la pasal.

    0

    0
  21. anon says:

    JUARA LAWAK BODOH!

    0

    0
  22. anon says:

    skong statement sampah,hos sekarang semuanya pak lawak..anugerah prestij pun pak lawak jadi hos…sikit hari nona ambil pak lawak ..LOL

    0

    0
  23. mami penang says:

    nabil ni mmg kdg2 cakap lepas jer… nabil kena kawal lawak tu sikit…

    0

    0
  24. kiah says:

    Org negeri sembilan mmg mcm ni.ckp dahla kasar pastu ckp main lepas je..sape kawin ngan org n9 taula..mulut lg laju dr otak.

    0

    0
  25. amir says:

    apa la lu nabil. mulut jaga sikit pak haji hoi. da byk kali da ko buat mcm ni. pas to say sorry. Jgn mudah buat salah n say sorry. sooner or later org akan muak

    0

    0
  26. Anonymous says:

    dia mmg suka ejek orang…kalau kt sekolah jenis kaki buli.

    0

    0
  27. ziz says:

    Jangan suke hina olang. Mempersendakan golongan istimewa lagi. Atleast diorang tak mintak puji mcm kau.

    0

    0
  28. Anonymous says:

    bukan sekali…dh byk kali dah. bodoh x boleh diajari.

    0

    0
  29. selitashima says:

    Nabil ni selalu medown gradekan artis yg join gv ni. Selalu ckp diorng ade satu lagu je yg popular. Padahal bole je buat research dulu psl artis tu. Dasar pemalas and nak try jatuhkan air muka artis tu.

    0

    0
  30. aku says:

    KORANG JER LA JADI PENGACARA

    0

    0
  31. . says:

    Asyik tukar nama je.hentam nabil,hentam haters juga.kurang kasih sayang kot.p/s sila tukar avatar tu supaya org tak tahu yang komen asyik kau je.bosan lak aku baca.

    0

    0
  32. CikJoyah says:

    Anyone boleh share ape yg nabil ckp ? Joyah x tgok pon gegar vaganza so tataw crite. Plissssssssss

    0

    0