Written by Bella | July 19th, 2016

Baru-baru ini , pelakon Mira Filzah telah menceritakan serba sedikit tentang kehidupan beliau didalam sebuah majalah tempatan.

Mira juga sempat berkongsi perwatakan beliau semasa kecil dan pencapaian akademik beliau dimana beliau merupakan seorang pelajar pintar dari kecil sehinggalah zaman universiti.

Mengakui mahu mencari kelainan dari segi kerjaya, Mira menyatakan beliau sebolehnya tidak mahu terikat dengan kerja di pejabat.

Walaubagaimanapun, ada satu kenyataan yang dibuat oleh Mira seakan memperlekehkan kerjaya Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Mira menganggap mereka yang bekerja sebagai PTD hanya terperap didalam pejabat dan mempunyai kerjaya yang agak bosan.

Berikut kenyataan penuh Mira :-

Jelas sekali ia menyentuh sensitivi mereka yang bergelar PTD dan ia menimbulkan kemarahan mereka. Tugas seorang PTD jauh berbeza daripada apa yang dibayangkan oleh Mira.

Antara komen terhadap kenyataan Mira :-

Hmpph, kadang-kadang dalam mengeluarkan sesuatu kenyataan tolong fikir tentang hati orang lain apatah lagi jika anda seorang selebriti. Jangan ingat kerjaya selebriti itu indah semata-mata dan jangan pandang rendah terhadap penjawat awam.

Sumber Berita : InTrend

144 responses to Mira Filzah Perlekehkan Kerjaya PTD?

  1. nice says:

    dia cuma jenis yg tak suka terperap di pejabat, maksudnye dia tak suka kerja indoor, lebih prefer outdoor mgkin..bkn nye dia perlekehkan PTD (xjumpa ayat perlekeh tu, kalau ada tolong inform sikit), susah sgt ke nk fhm bahasa..baca sekali pun dah faham kut,hurm fitnah je taw

    0

    0
    • tiada kentut berkeju hari ini says:

      hari ni aq tak banyak kentut dan tak berak…

      0

      0
    • Kristal Biru says:

      ko ni bingai ke.. cer baca balik2 statement tu..

      0

      0
    • lava says:

      minah gedik

      0

      0
    • Polis bukit aman says:

      Oh well this mira girl. Pakai tudung tapi jauh lagi gedik dari free hair girls.
      Tak lawa mana & takleh belakon. Plisss lah

      0

      0
    • Hmm says:

      Abang nara saje nak melaga lagakan orang..sy doakan nara bertaubat and sedarla anak bini nara makan duit dari sumber melaga laga orang…masih belum terlambat untuk bertaubat..Ya Allah, ampunkanlah hamba mu ini…

      0

      0
    • azinic says:

      ya betul lah tak ada pun nampak ayat kata memperlekehkan. Saya yang baca sekali ni pun dah faham. Orang sekarang ni malas nak baca dan faham kan.

      0

      0
    • Fido Dido says:

      Aku pun baca faham gitu. Dia nk ckp x suka keje indoor rasanya tapi disebabkan nk cari ayat senang ckp terperap. Adoi, manusia ni kekdg benda ckit pun jadi hal. Korg ni mmg xde keje eh.

      0

      0
    • Rasional skit says:

      Kenyataan Mira nie menunjukkan dia x minat kerja ofis. Itu sahaja. Nak bgthu kat mak dia je. Xyah nk sentap keterlaluan

      0

      0
  2. Belinda says:

    Dalam banyak2 artis pakai tudung. Kenapa dia paling cam gedik je. Gedik dgn lelaki and attention? Betul ke? I cakap ?

    0

    1
  3. db says:

    ntahnya..bahagian mana ayat perlekeh tu?
    dia x tahu tugas sebenar ptd….sebab tu ckp mcm tu..

    0

    0
    • Bodohzizandahpindahkebeliau says:

      Sbb tu kalo xtau jgn ckp. Kn da nmpk bodoh. Lebih baik ckp sy jenis xsuke keje dlm pejabat. Nasib la

      0

      0
    • IT graduate says:

      2 isi penting dalam petikan u:
      – MF taktau job scope PTD sebenar benarnya.
      – MF ni tak suka keja dalam office, ber’aircond’ tu. dia jenis outdoor girl.

      ***sentuh pasal job scope ni teringat kat office tadi. bos mintak tengok kalendar kt desktop, but didn’t clearly stated it. bila tanya balik dia ckp, “kata belajar komputer, benda tu pun taktau”. sentap seketika. the truth is, graduan IT bukan belajar apa yg ada dalam komputer, but beyond that. same goes here, PTD bukan just duduk kat office 9-5 pm. hanya mereka yg bekerja or belajar dlm bidang tersebut tau job scope.

      0

      0
    • miss rilek says:

      takkan xtahu..
      bapak keje kt JKR..
      sekarang pegawai atasan..
      bodoh sgt la kalo die xtau cmne keje ptd tu..

      0

      0
    • Anonymous says:

      klau xtau xyah nk komplen lbih2…huhuhu

      0

      0
  4. NIU says:

    Ntah dkt mana yg ayat perlekeh tue? Korg nie cuba baca elok2.. Beautiful nara nie pon baca lah dlu kot ye pon. Dia cuma tk suka terperap dalam office. Itu aje. Yg dak2 ptd nie pown tkpyh nak kasar sgt la bahasa tue. Adoii. Mcm2 lahh..

    0

    0
    • Anonymous says:

      nara nak keje senang cari duit lebih..asal ada orang kutuk je tu yg dia post nak menambah kutukan lagi(or menambah dosa)..cthnya macam kes si MF nih..sebab ada haters hentam statement MF dlm ig dia amik le jd bahan citer..padahalnya si MF ni xkutuk PTD pn..betul ke x nara xpeduli janji ada haters hentam mesti jd bahan citer..cb check balik banyak post nara mcm ni

      0

      0
    • Hantu tembikai says:

      Asik cite nurse, doctor, cikgu je yg viral…. Bdk2 ptd nak glamour jgk kot,hehehe……

      0

      0
  5. Mek pelsu says:

    Mula2 bomba, lepas tu ptd pulak. Artis ni lebih baik dia cakap pasal kerja dia je. Tak payah nak comment profession orang lain.

    0

    0
  6. Anonymous says:

    Byk sgt fitnah korg ni. Yg si ptd tu pun xkan xpaham maksud mira ni?ko bukan pandai pandai punye org ke statement simple pun xkan xpaham?

    0

    0
  7. Laila says:

    Obviously u x tau skop tugasan seorang PTD…there’s a various task tau adik manis….meh dtg JPA i tmpt kan tu dkt penempatan yg memcabar sikit…only then u know terperap atau tidak…u will be stress knowing the job duty honey…

    0

    0
    • anon anon says:

      tu dia PTD kaum “elite”, having no chill at all, datang back up profession sendiri.

      Cik PTD honey,

      it’s “stressed”, not stress.
      it’s “there are various” tasks

      Please. For people who call themselves “elite” and “creme de la creme” you are an embarrassment to your lot.

      0

      0
      • Rinn says:

        Dtg nk tunjuk ilmu bnyk pulak mak Enon ni… Cita2 nk jd cikgu skolah ke dulu?? Tapi xlayak, kan??? Hahahahaaaaa…

        0

        0
        • anonymous says:

          rimas orang yang nak check2 grammar and sentences ni….ni bukannya kelas bahasa inggeris pun…orang komen rojak2 je…komen bodoh2 je …ni bukan blog nak amik MUTE…cm bagus

          0

          0
        • Anonymous says:

          MUET bukan MUTE..MUTE tu dia suruh diam…

          0

          0
        • mummy says:

          hat mute tu kelakar..hhahaha..

          ai duk pikir..exam ape la ni…hahahaha

          0

          0
        • pesalnaktahu says:

          …….hahahahahahah aku pun terkelakar jugak…..mute…hahahahah ni mesti PTD yang jenis kaki ampuu, kesian sasul2 sampe

          0

          0
      • mira bangang says:

        ni mesti kipas tegar mf ni, takpun mf sendirik..mana la kta tau kan, zaman sekrang, lain di mulut lain di hati, ada plak alim2 kucing..bukn main lagi sweet, true colors lak jauh panggang dari api. oppss ya. i forgot, dia kan pelakon, haruslah menten acting luar dan dlm. MF : suma ni poyo!!!

        0

        0
      • WP says:

        Agreed. Pada aku ramai PTD zaman sekarang ni yang English out. Sedih aku bace komen2 dorang yang ape, golongan berkrim ni? Ha2! Plizz la masok balik sekolah rendah belajo grammar dulu wahai kaum PTD oii..

        0

        0
    • Kucing makan ikan says:

      Laila… saya nak tanya awak, kalau calon simpanan SPA dah nak tamat tempoh.. memang pihak JPA tak kan panggil keje ker ??? atau ada sesiapa tahu ???

      0

      0
    • Anonymous says:

      Sbb tahu stress lah dia takmau jadi PTD. keh keh keh

      0

      0
      • mira taik says:

        bukan sbb dia stress xmo jadi ptd..sbb dia tak lulus ujian utk jadi ptd..sbb tu dia komen cmtu…pompuan gedik acah2 alim xde otak..cmtula

        0

        0
        • WP says:

          Hello.. Nak masok PTD sekarang ni kene ade Masters oii.. Mira Filzah ni mana ade lagi. So obviously ko hanye main tohmah je kat dia. Bodoh! Anak orang miskin je yang berangan nak jadi PTD ni. Anak orang lain sume nak koje senang macam Mira Filzah ni jugak. Tak payah nak cari makan sendiri lah terkedek2 kene tukor merata2 alam macam korang!!

          0

          0
        • WP says:

          Ko tu yang takde otak sebenarnye. Nak masok PTD kene ade masters sekarang ni. Mira Filzah belom ade lagi. Yang ko fitnah dia kata try ujian tapi fail tu apasal?? Sebab ko ni jelez kat dia kot..

          0

          0
    • SFC says:

      cepat nau sentap geng2 PTD ni. aku ni relaks je tak sentap2 pun keje loyar gomen (read:senior federal counsel) bila geng2 PTD ni tanya “uols tak ada kat office, uols pun pegi court ke?”

      0

      0
  8. I don't like that job as well says:

    Hek elehhh… tajuk nara ni pun saje je kan nak bakar orang. tak baik betul. Yer MF mmg tak tahu skop kerjaya sebenar PTD since dia mmg tak minat nak jadi pun. The main point is, dia tak nak kerjaya yang terikat compared to current job, dia boleh pilih job, uruskan masa dia sendiri ikut suka dia. Yg PTD2 ni nak meroyan dah kenape? Chill ler…

    0

    0
    • anon anon says:

      Batu api sangat BN ni.
      PTD pun sentap sangat tak padan title PTD.

      0

      0
      • RINN says:

        Nmpk sgt ko antiPTD kan??? Fail exam kemasukan PTD kan??? Hahahaaa… Mmg xlayak pun.

        0

        0
      • Anonymous says:

        Nampak sangat anon ni antara calon-calon yang x lulus ptd. Bukan ptd. Sy cikgu je. Haha

        0

        0
        • Anon anon says:

          . Kenapa awak kata “cikgu je”?

          Cikgu tu kerjaya hebat tau?

          Oh tak saya tak terfikir pun nak jadi PTD. Apply pun tidak.

          0

          0
    • am says:

      tula, aku paling pelik knpe tetiba komen netizen tu nama kena tutup, sebelum nie xde plak tutup2 nama..iye2 si bella tu, padahal die sendiri up status dkt fb die, lepas tu update blog nara kengkonon mcm netizen berang,puihhh

      0

      0
  9. sara says:

    xde satu pon ayat mira memperlekehkan kerja ptd… mati lanaaaaakkk.. ayat simple camtu pon xleh faham..

    0

    0
  10. Rina says:

    Perempuan ni rasa dia pintar sgt ke??? Skop kerja PTD pun tak tau. Ini mesti gagal dlm ujian kelayakan masuk PTD ni. Frust lettu.

    0

    0
    • Jgn Mudah Melatah, Rina says:

      Rina, you ini salah seorang dari PTD ke? Kalau ya, banyaknya masa you nak melempiaskan komen dekat blog gossip ini? Seperti yang didakwa oleh PTD PTD sekalian, scope kerja PTD nie mencakupi segala aspek indoor dan outdoor serta tersangatlah busy. Tapi kenapa you Rina ada masa eyh nak melempias komen dekat blog gossip macam ini.

      Atau betullah dakwaan mira filzah yang you ini Rina as a PTD terperap je dekat office menghadap komputer sampai ada masa nak ‘menderma’ komen dekat sini.

      Atau you ini sebetulnya BUKAN PTD tapi feel feel PTD. Maybe you nakkkk sangat masuk PTD tapi gagal ujian then tersentap lebih dengan komen si Mira nie.

      I bukan PTD and bukan peminat si Mira, tapi, based on my understanding, dia tak langsung perlekeh kerjaya PTD. Dia cuma tak suka kerja office. Thats it.

      And kalau scope kerja PTD terperap je dekat office, apa salahnya? Tak berdosa pun kalau asyik terperap kat office buat kerja.

      Jangan nak tersentap lebihlah warga PTD..! Kata hebat sangat, takkan statement picisan si mira ini berjaya buat korang melatah menyalak seperti takda akal! Chill lah. Tak salah pun kalau scope kerja kau duduk office. Janji kau buat kerja halal.

      Yang penting, mmg si mira nie takda langsung perlekeh profession sesiapa.. Citarasa masing masing la. Ada yg prefer kerja outdoor ada yg prefer kerja indoor ada yg prefer both. Tak faham kenapa warga PTD ini nak tersentap lebih. Hahaha.

      Mungkin lepas ini kerajaan boleh buat ujian kelayakan baru untuk sesiapa yang teringin nak jadi PTD harus tidak mudah sentap dan beremosi..! Hahahha. Yang akan menguji ketahanan emosi bakal warga PTD ini kita boleh ambil Azwan Ali. Hahhaha.

      0

      0
  11. Baiduri says:

    Betul tu…tajuk Nara mcm bikin panas! Adoiii..jgn nak laga2kan umat Nara oiii… Aku paham je maksud Mira tu..xde langsung ayat nk pelekehkan keje PTD.

    0

    0
  12. shahz says:

    Ntahnye.. xde satu pon ayat dia perlekehkan kerjaya PTD. Dari apa yg aku baca kat atas, mak dia yg cakap belajar tinggi2 baik apply PTD and si Mira ni x suka kerja di pejabat. Itu je. Yg kerja PTD bagi komen kat atas tu ya ampun.. ayat korangggg..

    0

    0
    • Anonymous says:

      klu si mira ni apply PTD pn lum tentu dpt…kah kah kah…korg ni sbnrnye si mira ni mmg nk jd PTD pun amik exam asik tak lulus je memanjang tu y ckp x ske terperap kat opis laa ape laa…cb die dpt jd PTD..sape je y xnk kannnn…..silap2 haribulan blh duk luar ngra laa uoollsss…

      0

      0
      • WP says:

        Hello.. Orang lain awei2 dah dapat biasiswa blajo kat oversea. Yang berangan nak masok PTD ni sebab tingin tengok snow ke? Ha3!!

        0

        0
  13. Anonymous says:

    Ptd vs cikgu memang tak ngam

    0

    0
  14. Nana says:

    Ckp jerla ko tuh xluluih langsung exm ptd..assessment ptd bgai..hahahah

    0

    0
  15. SamKL says:

    Ada beza antara `pandai` dgn `cerdik`. Aku kata dia ni bengap

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Hahaha geng ptd telebih mkn cili la tu..dah kwn tu ckp dlm bhasa melayu pwon x phm lg ka..lulus bhsa mlayu ka apa..x phm apa org ckp…bca dlu 2 3 kli klo rasa x phm2 bahasa…huuu..yg si mira ney pwon 1 x pyh dok bnyi apa la dok diam2 dah x da la mlut2 itik kat lua nak kecoh ngan ko..

    0

    0
  17. malisa says:

    Kaum kerabat Mira ni ramai ptd.lembik2 pun JD ptd .APA nak heran Sgt ptd ramai yg kabel besar dptlah JD ptd. Mak pak ptd anak ptd Abg ptd Adik ptd kakak ptd Adik ptd .label mesti mau ada ma. Yg berjaya x guna kabel tu ada LA DLM 1%

    0

    0
    • Anonymous says:

      Betul. Byl yg pakai kabel

      0

      0
    • haters mira says:

      sape cakap nak jd PTD kena pakai kabel? sorry la wehhh… korang tau x bukan main susah nak masuk skim PTD ni, kalo kerja yg melibatkan dasar2 negara confirm keje sampai tengah malam… kdg2 smpai bawak balik keje kat umah… weekend pun kene keje, korang jgn igt keje gomen skang still macam dulu…

      0

      0
      • Anonymous says:

        dah masuk memang le susah tapi nak masuk tu ada juga yg pakai kabel..tapi aku xcakap le sume..dulu kawan aku pernah praktikal ngan kerajaan negeri..awal2 bos dia dah bgtau bila dapat resume je diorang dah standby 2 tray..resume pakai kabel dapat tray atas mean akan ditapis dulu..yg xpakai je tray bawah..xpayahle xnak ngaku memang keje ngan kerajaan dr dulu sampai sekarang sama je

        0

        0
        • Anonymous says:

          betul tu. dari dulu taraf kerja sama je. sbb tu aku kuar dari kerja kerajaan.. tak minat la keje takde sistem ni.. pokpekpokpek je banyak..

          0

          0
        • Anonymous says:

          Betoiii sangat sangat..sprm tak mau pi siasat kat suk negeri ker

          0

          0
  18. Reyhan Orked says:

    Ada je kerja 9-6 yang kena travel tak duduk statik kat pejabat je dik. Even kerja pejabat pun, ada individu selesa dengan cara kerja begitu … sebab mereka just kena berfikir dan selesai kan masalah (interesting jugak). There’s pro and con. Bergantung pada individu. You pernah ada pengalaman kerja pejabat or, PTD (to be precise) MF ? Youngster these days kan kadang comment tak fikir 360 degree. Contoh Diana Danielle (issue waterbirth) and now Mira Filzah. There are people who doesn’t have the luxury to simply pick whatever job they prefer. Ada invidivu pilih jadi PTD sebab komitment keluarga (contoh), or memang itu minat diorang. If you doesn’t like 9 to 6 job, just simply comment .. ” I don’t prefer 9-6 job etc, etc”. Even though to me, your statement tak pun cakap any negative comment on PTD .. but people may misunderstood your statement. Please dear youngsters, be sensitive and have bit of empathy.

    0

    0
  19. 123 says:

    Kalau pnadai dah lama graduate bidang professional. Tp degree yg dia ade krik krik je.

    0

    0
  20. Melati says:

    Fuhhh nasib baik saya tak tgk citer Melayu , rupa2 nya pelakon melayu ni byk yg poyo .. Pendapatan ala kadar jew dh sombong , tapi byk pelakon2 melayu ni saya pandang mcm paria !!! .. Saya duduk ofis 9 jam jer pendapatan sehari , kalau nk dibanding kan dgn pelakon Melayu , mereka kena berlakon sebulan !!! daripada yg PTD ..sebab tu saya pandang pelakon melayu cam sampah …ini kenyataan …

    0

    0
  21. Pekerja mkn gaji says:

    Abg nara,tak baik tau letak tajuk camgitu..mira filzah xckp buruk pun pasal keja ptd..korang yg keja ptd sensitif sgt,cer baca elok2 celah mana yg mira kutuk korang..mak dia jer sruh dia keja ptd tp dia xsuka trikat dok opis nine to five..ada paham suma..chill and peace..btw aku xminat pun minah ni cuma sian pulak kat korang ngutuk dia cari dosa kering

    0

    0
  22. Pnp says:

    PTD? Tanyalah kumpulan p&p yang lain. Golongan ptd tu la yg paling berlagak tapi hampeh.

    0

    0
  23. Disgusted says:

    MF nampak bodoh (nampak?)bodoh. .pegawai PTD pun perasan hebat dpd JPA. ..doctor2… engineer2….dll. wal hal PTD officers were not once but many times criticised for not fit to be in diplomatic service. …BI hancus! I have no clue how they were there……merely passing a stupid exam nak rasa hebat. This is Malaysian way of life and culture. ..feeling great over nothing.

    0

    0
    • Mimi says:

      I tak apply for PTD.
      Tapi tak mudah nak tembus PTD.
      Its not merely an exam, ada a few more test and training actually.
      My friend dah halfway done tapi have to quit sebab struggle ulang alik KL-KK untuk urus baby, during training.

      0

      0
  24. Anonymous says:

    Abg nara..ko ni bg mkn anak bini dr blog fitnah mcm ni. Anak bini ko semua mkn dr hasil kerja ko. Jgn tekejut klu stu ari nnti anak degil xdgr ckp..bini pn keras kepala..cr lh mkn dr sumber yg berkat. Klu suka menulis tu buatlh novel cerpen ke ap ke. Ak bc statemnt mira ni pn ak tahu ap mknanya.

    0

    0
  25. mira filzah says:

    maafkan saya..bukan niat nak perlekeh ke apa..saya ingat sebut pegawai tadbir tu mcm duk ofis je. tak tau ptd tu kerja indoor outdoor.. maafkan saya korang..

    1

    -1
  26. Anonymous says:

    nanti jangan statement tu termakan diri sendiri pula.. you still single, you don’t have any heavy commitment yet.. one day you will tired doing that and don’t fall sick because of it..

    0

    0
  27. AKU says:

    auwwwww saya suka mira filzah…..suka sgt2 tau lap u lap u lap u

    0

    0
  28. MAK JEMAH says:

    Itu baru lulusan ijazah dah ingat bijak….. hang ingat hang berlakon tu, kalau x ada PTD mcm kami tengok …. hang boleh laku… piiiiirah….aku nak tengok hang sampai bila boleh bertahan dengan berlakon ni …. berlakon pun kayu, berlagak alim… boleh jalan adaaaaaa

    0

    0
  29. suhaimah58 says:

    try baca byk kali xde pun perlekeh.. bukan sbb minat mmg x minat pun mira filzah ni tp mmg x jumpa pun ayat perlekeh tu .. ke PTD tu yg x fhm sbb ye lah kan PTD ;)

    0

    0
  30. Chima says:

    Saya ada gambar Mira Filzah free hair…seksi mira dulu…masalahnya sini tak boleh attach pic

    0

    0
    • linda says:

      ko nie pun satu yg nak mengaibkan orang kenapa…. biarlah dia… dia x ganggu hidup ko pun…. kalau dia seksi pun itu dulukan… ke ko sakit hati sbb dia cantik…. sampai nak aib kan dia macam tu…. lain le kalau skang dah bertudung nie dia free hair…. apalah maintality orang melayu nie penuh PHD

      0

      0
    • inda says:

      ko nie pun satu yg nak mengaibkan orang kenapa…. biarlah dia… dia x ganggu hidup ko pun…. kalau dia seksi pun itu dulukan… ke ko sakit hati sbb dia cantik…. sampai nak aib kan dia macam tu…. lain le kalau skang dah bertudung nie dia free hair…. apalah maintality orang melayu nie penuh PHD

      0

      0
    • twenty one says:

      tempek la chima. why not, kata artis kan. nk tengok pompuan poyo ni, mcm bagus sgt!

      0

      0
  31. llllyyyynnnn says:

    aku rasa nara nie yang saje je buat statement x baik tentang MF…. x baik betul nara nie. bagi aku MF nie x nak kerja terikat… kerja opis tu je… dia nak buat apa yang dia suka…. iyalah dia graduationkan so mak dia suh lah kerja gomen contohnya PTD itu je…. kan kerja gomen nie semua tau 8-5…. klau apa yg dia buat skang dia akan terima job yang dia suka…. betullah…… Bnayak betul dosa nara nie melagakan orang… mengaibkan orag… memfitnah orang menjatuhkan maruah org….. apalah nara nie…. buatlah BAIK sikit NARA oiiii umur dah makin naikso carilah benda baik2 untuk di ceritakan….

    0

    0
  32. ADAAKUKESAH? says:

    PTD MEMANG PANTANG DICUIT SIKIT,, MULA LA MEROYAN. RAMAI PTD2 BARU YANG KEJE NAN HADOOO TP AJET2 BAGUSS.. YG AMEK RASUAH PUN BERLAMBAK.. NAIK PANGKAT SENANG BY BATCH. TU YANG BELAGAK KEMAIN.. PUIHH

    0

    0
    • Anonymous says:

      Bukan ptd je. Cikgu, polis, tentera, engineer, semua kerja la pantang dicuit. Sapa yg x penah cuit je x terasa apa2

      0

      0
  33. miss rilek says:

    bkn la perlekeh..
    kalo x bapak die pn sentap..
    bapak keje JKR kot..

    0

    0
    • apadaaaa says:

      ape da main bapak daaaa…bapak die takde kena mengena dalam cerita ni….cuba hang buat salah sikit pas tu org salahkan bapak hang apamacam???

      Teringat cerita P. Ramleee ni kepala bapak hang tu kepala bapak …….

      0

      0
  34. penin says:

    yg penting pdptn MF lagi lumayan…apo nk kecoh…

    0

    0
  35. miss noni says:

    pesal la cheq x pernah nak lulus exam ptd….haiiyaaa…..
    kabel pon xdak…..sian cheq….

    0

    0
  36. chiara says:

    tu ar standard PTD…sentap xkene tempat…hahaha… thats their nature.. xpelik pun haha

    0

    0
  37. KUCING says:

    TANG MANA YG DIA PERLEKEH?

    0

    0
  38. Anonymous says:

    Mak mak memang sangat mengagungkan kerjaya PTD ni dan PTD semua pun memang berlagak kan main.

    Sebab tu tak boleh tercuit sikit.

    0

    0
  39. nuyu says:

    i x faham kenape org minat mira filzah?? sbb bakat atau comel je?…hmmm.sy xminat sbb tak tahu nak minat kerana ape…..hihi

    0

    0
  40. anonymous says:

    i penah keje govt….tak lama pastu berenti sbb tak tahan ..bukan tak tahan keje tapi tak tahan budaya govt….moreh tak tinggal….pagi2 datang bincang bekal apa dia orang bawak…hari gaji office kosong masing2 g atm check gaji….sebelum lunch dah hilang…balik cepat …masa keje borak borak dan borak….banyak protokol ntah apa2..kena panggil encik la cik la puan la…rimas …lagi satu org keje govt ni pemalas…cer call LHDN…cukai kita depa pulun tapi bila nak call tanya bila nak dapat balik tunggakan …malas je dia nak layan..jawab nak taknak suara cam suara dalam selimut…..tolong la ubah sikap warga kerja govt ni….HANYA STAFF EPF je nampak cekap ….

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul tu.. sy pun kuar sbb ni la.. lagi nak claim keje tak sama cam dulu.. harhar..

      0

      0
    • Anonymous says:

      my ex colleague skang keje gov pun ada citer kes yg sama..memang xboleh nak masuk dgn kakak2 yg macam makcik2 sgt..setiap hr nk bt mesyuarat tingkap..yg paling xtahan pasal gaji..even gaji sama mcm keje private tp xrasa keberkatan tu sbb sentiasa rs xcukup

      0

      0
    • Anonymous says:

      opps lupa nk bgtau pasal EPF tu..HANYA staff kat kaunter saja yg cekap..diulangi staff kat kaunter SAHAJA..once u ada problem masuk office diorang sama je macam yg lain2..macam aku baru2 ni ulang alik EPF 3 kali nk settlekn pengeluaran..kali k3 pegi setan sudah masuk kepala so bila bising2 kat sana br settle..tu pn nak jumpa boss dlm bilik tu punya berjam2..sampai big boss turun minta maaf bila citer a-z pasal staff dia yg salah bg info buat aku ulang alik dlm hati nk je minta parking free..dlm dok menunggu dlm ofis diorg tu sempat le tengok bos2 turun kantin minum

      0

      0
    • Awan says:

      I dulu kerja ngan privat tapi banyak kena deal ngan govt, omg nak settle satu2 hal.. nak kena set meeting la pastu demand nak meeting kat sini sini nak makan itu ini.. pastu isu tak settle minta continue meeting ke lain masa. kita yang privat ni mengggelupur rasanya sebab to us, we need to settle the issue, but to govt, makin berpanjangan isu sesuatu tu, buat macam mereka ada kerja nak buat, walhal melantak jer kerjanya.

      0

      0
    • Frankly speaking says:

      Ya but not all. Tapi MINORITY je yang buat kerja betul (which i truly respect – for them to survive in that kind of TOXIC environment). Me, i have experience dealing with goverment (client). OMG, decision simple macam 1+1 pun kena escalate orang atasan .. sebab tak boleh buat keputusan atau tak pasti dengan penyelesaian die. OMG .. there goes my tax money! Tapi bila ada staff kerajaan yang betul-betul buat kerja, mereka anggap as threat, or SAJE NAK TUNJUK PANDAI. What kind of mindset is that. Sampai bile bile dok hat tu ja lah!

      0

      0
  41. hanz says:

    buat pertama kali komen di sini. ayat dia tidak memperlekehkan sesiapa. encik NARA bijak pula membuat ramai PTD melawat website ini. Mira Filza cuma menyatakan beliau tidak suka terperap di pejabat. Harus diingat, terperap dipejabat juga bukan bermaksud tidak membuat kerja.
    Kepada PTD tidak perlu terasa hati, rasanya anda semua perlu bangga sebab ibunya memandang tinggi kerjaya PTD, ibunya tidak pula menyebut nama jawatan lain seperti Pegawai Teknologi Maklumat, Pegawai Farmasi, Pegawai Perubatan, Pegawai Penerangan, Pegawai Siasatan dan lain-lain lagi.
    Dalam struktur perjawatan Kerajaan memang kelebihan kepada PTD. Tetapi jangan dilupakan sumbangan bakti penjawat awam yang lain yang turut mempunyai tugas mencabar yang tidak dicanangkan oleh sesiapa.

    sekian,

    saya yang bukan peminat mira filzah dan juga bukan PTD

    0

    0
  42. Anonymous says:

    Takde nye si MF ni kutuk PTD …baca betul2 ayat dia …lagipun Mak dia sendiri PTD lah!!!

    0

    0
  43. Anonymous says:

    buat pertama kali komen di sini. ayat dia tidak memperlekehkan sesiapa. encik NARA bijak pula membuat ramai PTD melawat website ini. Mira Filza cuma menyatakan beliau tidak suka terperap di pejabat. Harus diingat, terperap dipejabat juga bukan bermaksud tidak membuat kerja.
    Kepada PTD tidak perlu terasa hati, rasanya anda semua perlu bangga sebab ibunya memandang tinggi kerjaya PTD, ibunya tidak pula menyebut nama jawatan lain seperti Pegawai Teknologi Maklumat, Pegawai Farmasi, Pegawai Perubatan, Pegawai Penerangan, Pegawai Siasatan dan lain-lain lagi.
    Dalam struktur perjawatan Kerajaan memang kelebihan kepada PTD. Tetapi jangan dilupakan sumbangan bakti penjawat awam yang lain yang turut mempunyai tugas mencabar yang tidak dicanangkan oleh sesiapa.

    sekian,

    saya yang bukan peminat mira filzah dan juga bukan PTD

    0

    0
  44. roni sabut says:

    Si MF tak kan hina PTD la, mak dia sendiri PTD!!!

    0

    0
  45. kiki says:

    Sy baca statement tu, my first impression: takder aper pun. Dia cuma nak highlight kerja pejabat with working hours routine (8-5) is not her thing, and kebetulan, dia bagi contoh PTD. Memang kerja PTD ni multitasking and bukan indoor saja, tetapi scr asasnya, basic nature adalah pada waktu pejabat. Aish, no hard feeling lah. Saya sendiri pun keje pejabat. Dia cuma nak ckp dia ader minat berbeza.

    0

    0
  46. Arina says:

    Tak nampak langsung dia perlekeh PTD…yg PTD2 Nak sentap kenapa? Sapala yg timbul isu ni ade masalah agaknya ke sentap lebih sampai x leh beza isu dah. Saya pun keje pejabat gak 9 to 5..kita punye kecendurangan berbeza2…mmg ade org tak boleh..tu hal dia lah..yg penting x nampak pun yg dia perlekeh ptd..tajuk post ni mengundang fitnah

    0

    0
  47. Anonymous says:

    bagus mira…

    0

    0
  48. Ashuko says:

    Org2 bijak pandai PTD ni mmg pantang dicuit ke apa, aku baca statement dia tak ada secoit pun yang dia memperlekehkan kerja korang, menggelabah la. Nara pun satu, tajuk tu x leh nak panas lagi, sebab ko la orang2 yg jenis baca headline akan jadi negatif memanjang.

    0

    0
  49. mek says:

    macam macam laa.. saje nak dijadikan isu

    0

    0
  50. huNNy B says:

    yorrr lah…ai x rse pun yg MF mngecam…why nak marah & mngamok sakan dek non dek non hoooiiittt…ai juz feel…..MF nak mnyatakan yg dia x mo kerja indoor…dia levey prefer outdoor….aiiiyohhhhh….apa lah salahnya kita hormat pandangan org….setiap org kan punya pandangan yg berbeza….juz take it cool…relax & chill laaaaa….dont take it simply mcm ourself d most perfect laaaaaaa……

    0

    0
  51. melati says:

    tak kisah lew yg penting dr dulu lagi saya anggap pelakon Malaysia ni mcm Paria sebab tu saya kutuk jewww….kikikiki..!! tapi yg pelakon baru jew……!! Contoh Mira Filzah ni , saya salah sorang yg pandang dia taraf kasta rendah jew.!! kalau bangsa lain mungkin kentot kot kat muka Mira Filzah ni……..ini lumrah..!!!

    0

    0
  52. muhasabah diri says:

    copy dari Instagram Mira Filzah – Penjelasan dari mfmirafilzah-

    Assalamualaikum semua. ?? .

    Di sini Mira nk JELASKAN sedikit isu disini isu ‘terperap’ yg disalahertikan di sebuah blog. Kenyataan Mira telah disalah ertikan oleh pihak di atas. Mira TAK PERNAH MEMPERLEKEHKAN kerjaya sebagai PTD. Pada Mira PTD adalah salah satu pekerjaan yg mempunyai kerjaya yg masa depan yg cerah. Byk peluang untuk berkhidmat dlm pelbagai agensi dalam dan luar negara. Malah, Mak Mira sendiri menggalakkan Mira utk mohon jwtn PTD sebaik shj tamat pengajian. Tak kan seorg ibu nak menggalakkan perkara yg tidak baik?
    Cuma masing masing ADA keinginan/kesukaan/minat sendiri. Dan Mira bukan seorang yg suka bekerja dlm waktu pejabat atau waktu yg telah ditentukan. Kadang2 suka kerja pagi, kdg2 mlm, kdg2 sampai 24 jam. ITU SAHAJA. –
    Dan Mira percaya ramai lagi diluar sana yg ada persamaan mcm Mira. Harap kenyataan Mira tidak putar belit dan disalahertikan hingga seolah2 Mira memperlekehkan satu kerjaya tersebut yg menjadi TULANG BELAKANG pentadbiran negara kita. –

    HARAP MAKLUM dan harap jgn ada pihak yg salah erti kenyataan Mira.
    Terima kasih. ? #Ehehehhhhhhh #justtomakeitclear

    0

    0
  53. Anonymous says:

    PTD ni bukan reti bukan keje pon..suh PT jugak siapkn sume nyer..melawa je lebih…pung pang pung pang …lebih…perasan bagus..

    0

    0
  54. Hamidah says:

    The truth you don’t have the charisma to be PTD. Maybe you think your smart. But you don’t have the aura to be among PTD. Your lakonan flat. That true. Maybe your face buat penonton Suka. To me, muka tu biasa saja. I don’t think you can represent Malaysia to the outside world. Look at yrself before you judge others.

    0

    0
    • natalie says:

      She did not even judge other. She did not even say about representing Malaysia to the world. The world already knows Malaysia. She is just comparing working in an office and working as an actor. Read her statement properly before commenting. Her face maybe flat, her acting may be kayu but she is earning her life and that is her profession. All she wants is working freedom and working in office, you can’t have that freedom. Who are the one judging others? She or You? From what I read, you are one that judges her. She doesn’t have the charisma to be PTD? Do you have the charisma to be an actor then? See, everyone is different. Understand properly before you begin to shoot at others.

      0

      0
  55. Anonymous says:

    PTD ni bukan reti pon kejer pon..sume arah PT kne buat..dok melawa no 1 tu deh PTD ..pung pang pung pang lebih..

    0

    0
  56. first love says:

    hmm rasa macam nampak lebih kepada pujian terhadap PTD, “belajar tinggi-tinggi, jadi PTD” itukan pujian tu. maknanya PTD semua pandai-pandai.

    0

    0
    • Anonymous says:

      kan..aku pun rs mcm tu..aku rs sbenarnya mak dia yg ckp ‘belajar tinggi2 kan bagus keje ptd’..so dia cuma ulang ayat mak dia

      0

      0
  57. natalie says:

    Please understand the statement properly. What she said is true. Working office hours is like sitting in a trapped room. In a trapped room meaning you are tied to the timing of 9am to 5pm /6pm or even later. There is a timing that you have to follow. That is what it meant by working in an office. You can be doing outdoor / indoor but the timing that you worked never change. That is what Mira meant. Not everyone can adapt to that kind of lifestyle. I am working in an office so I know what she meant. For instant, you have to reach office on time, your lunch is only 1 hr. and you can’t extend it. Going back time will be in the evening and if you have OT, well much latter. Working in office means you are tied by the rules, the timing and the laws of the company whereas working as an actor, to her, is more freedom. You are not tied in the same room again and again. You are not doing the same work over and over again. You can mingle, talk and even can have a peaceful lunch. That is why some prefer to work as sales or open their own business regardless of them having high qualification. Some just can’t work in the same cubicle, doing same job and facing the same boss every day.

    So stop being so paranoid and make a huge hu-ha over what she said. Why get super worked up over a simple issue? Think before you comment negative. Am not a fan of her. Never watch her show before as well. But seriously, there is nothing wrong in what she said…

    0

    0
  58. Bukan peminat, bukan haters says:

    Soalan “belajar tinggi-tinggi, kan lagi baik jadi PTD???” tu bukan dia yg sebut. Mungkin mak dia atau wartawan yg tanya dia..yelah dia bijak pandai dari sekolah mestilah ditanya pasal kerjaya yg bersesuai. Kalau dia ambil bidang sukan, disoalnya lah pasal kerjaya berkaitan. Kalau ambil law, mestilah ditanya tak jadi peguam ke dan sebagainya.. Tak nampak memperlekehkan pun kat situ..

    0

    0
  59. sakura says:

    poyolah PTD officers ni.
    perasan pandai, perasan elit kerje tak seberapa
    jgn ingat semua orang yang belajar pandai teringin nak jadi PTD.
    konon buat dasar kerajaan tapi tak pernah turun padang.
    korang bukan sahaja terperap dalam bilik tapi terperap dalam minda korang yang sempit dan ego.
    Go to hell laa PTD officers.

    0

    0
  60. mak enon says:

    xde ape isu memperlekeh pun..saje je abg nara nk bg gempak..dan PTD yg sentap tu sebenarnya bodo piang sebb tak faham ayat dan maksud yg MF nk sampaikan..kesian…otak PTD cerdik, tp jadi bodo sebb sentap..ayat simple pun xleh fhm..

    0

    0
  61. Hana says:

    Tak tahu pulak orang PTD nih cepat sentap, ingatkan golongan PTD nih amat profesional dan kental emosi. huhuhu

    0

    0
  62. TULIPZZ says:

    Aah…dia just cakap dia tak suka keje 9 to 5 yang dok opis tue…takde pulak die state keje PTD…cuba baca molek2..tak baik membangkitkan isu yang tidak benar…BN pun satu…Title boleh mendatangkan fitnah…

    0

    0
  63. Anonymous says:

    org cerdik xkn mengaku diri cerdik cik mira oiiii….setakat degree dlm multimedia pe nk bangga sgt…len laa ko degree doktor blh laa nk bangga sgt…keje 24j sibuk memanjang…6-7 thn amik degree medic blh laa ko nk ckp diri tu cerdik…puiii….masuk bakul angkat sendri..org y cerdik ade mse dpn….pikir mse depan..xde org cerdik nk jd artis nan hado….no saving,berlagak je lbh…bl sakit nk mampus mule laa mnta simpati,mnta derma sna,sni…time tgh glemer eksyen…mmg laa ko x perlekeh keje PTD tp dr cara ko ckp cam berlagak pulak..

    0

    0
    • Anonymous says:

      doktor sakit pun jumpa doktor lain dik oii..xpayah nak bongkak sangat..akak rasa adik ni yang menghina kerjaya orang bukan si MF tu..btw sebab si MF ni artis le adik kenal dia..adik ada ke orang kenal???

      0

      0
    • Natalie says:

      Tak salah nak cakap diri kita pandai. Memang da pandai pun. Kalau tk pandai tak akan dapat degree kan dalam pelajaran. At least dia nak belajar sampai degree. Dia da tau apa dia nak buat dalam kehidupan dia dan masa depan dia. Kalau kerjaya dia sebagai pelakon tak panjang pun, dia ada degree dia untuk fall back. Kenapa dengki sangat? Da wartawan tanya kanapa pilih untuk berlakon jadi dia cerita la apa Mak dia cakap. Ini kan biasa. Mak bpk kita pun mesti tanya jugak. Knapa nak kerja nie kerja tu sedangkan time belajar amek course lain. Tu kan soalan biasa dari Mak bpk. Mak dia pun tanya la kenapa tanak jadi PTD. Salah ke??

      Sapa cakap orang cerdik tak pilih jadi pelakon? Abeh semua pelakon tu semua bodoh ke? Kalau dorang bodoh, drg takkan bole bawak watak masing2 dengan bagus. (am talking about general actors). Pelakon dari Hollywood, Bollywood, Korean semua takkan la semuanya bodoh. Jadi pelakon bukan sebab pandai ke bodoh tapi sebab minat. Actor nie mcm arts. Kena creative. Kena tahu mimic muka dengan badan. Kena tau tu ini smua. Ingat senang ke nak jadi pelakon. Orang yang takde degree tapi pandai pelakon pun actually lebih pandai dari awak yang berpelajaran. Dorang belajar dari segi lain. Dorang pandai dari segi lain. Kita semua berbeza. Kepandaian kita pun berbeza.
      Cara dia cakap berlagak ke? Cara dia cakap biasaje. Macam kawan dengan kawan berbual bercerita. Awak je fikir negative sangat. Saya pun bole cakap cara awak tulis tu mcm awak look down pada mereka yang ada degree tapi bukan lulusan doctor atau lawyer.. Awak pun look down pada mereka yang takde degree and pada mereka yang jadi pelakon sebab pada awak orang cerdik takkan jadi pelakon. Betul tak?

      Ada rezeki ke tak jadi pelakon itu urusan Allah. Allah da tetapkan rezeki dia kat dunia. Tak payah la nilaikan. Tak payah nak pandang buruk sgt tentang pelakon padahal kita jugak yang suka tengok wayang tu drama tu. Tu semua pelakon bodoh ke pada awak??

      0

      0
    • Anonymous says:

      ade je budak medic yg bodoh..x payah gelabah sgt!!!

      0

      0
  64. loyalmalaysian says:

    keje nine to 5 la bagus…dok kat ofis ade aircond bersih je…x lah boring …keje byk boring apenye..yg boring tu org yg x de keje…mak dia yakin betul dia dpt jadik PTD…hmmm

    0

    0
  65. gilor says:

    Alah… dah la xyah ckp bnyk2 die Ni Mmg lyak jd artis je…

    0

    0
  66. Anonymous says:

    tak yah gaduh la. tak payah compare2 kerja orang. Si mira tu pun x perlekeh sapa2. dia tak suka keja ofis, lantak dia la. ptd pun xpayah nak sentap sangat. korang2 yang komen2 menghina ni, jgn sibuk tambah dosa hina pekerjaan orang lain.

    p/s: aku ptd yang tak nak jadi artis. so, apa de hal, relax suda.

    0

    0
  67. Anonymous says:

    boleh sapa2 bgtau kat aku title asal post ni??? sebab aku pegi rotikaya tengok screenshot dari BN tapi bukan title ni..dah tu screenshot komen dari haters je statement awal MF langsung xtunjuk..bbakul2 si MF ni kena maki kat sana..kesian MF..sebab asal post dr BN t BN bolehla lead rotikaya merangkak cr MF minta maaf

    0

    0
  68. Anonymous says:

    pesal dia tak menarik ek? setiap sudut aku tgk biasa2 je, tudung pun biasa2. selfie je menimbun, tak manis

    0

    0
  69. ABC says:

    Saya pun PTD namun bukan peminat Mira Filzah dan drama murahan Melayu yang tak habis-habis cerita kawin kontrak dan kawin anak orang kaya. Cumanya saya rasa yang bergelar PTD tak perlu emo sangat kenyataan begini. Cuma salah faham tentang kepelbagaian fungsi dan bidang tugas PTD rasanya. Explain sajalah baik-baik. Dia orang awam. Stakeholder kita juga. Chill!

    0

    0
  70. bosanasyikisunegatifjer says:

    Adoi Malaysia..
    Tak de isu buat isu, bende tak de mende pun..suka sgtlah bikin isu, yg ptd nak melatah bagai, apa kebendenya tak de pun personal attack pun si mira buat. Dia cerita pasal dia tak suka keje ofis je, fixed hrs, mak dia yg ckp suh jd ptd..adeh..
    Relakslah..semua kerja baik baik.

    Sy tak minat lgsung pun kat budak ni, tp nk komen sbb netizen suka sgt isu isu mcm ni.
    Byk bende nk pikir lagi, dr layan bende kecik mecik mcm ni.

    Si nara pun, u jgn suka ulas isu negatif, suka eh, hari hari post citer gaduh org sana sini..
    Apa daa..educatelah sikit ..

    0

    0
  71. akuptd says:

    assalam,

    aku tak nampak apa2 pun yang salah dalam statemen mira tu……kenapa ada PTD yang nak sentap….kalau ya pun, kerja PTD tu takle hebat mana yang nak sentap…..

    0

    0
  72. ismawi ismail says:

    BN dh jadi batu api. Cheap story!!! so what kalau dia x suka jadi PTD?

    0

    0
  73. QQ says:

    Da lama x baca komen yg beratus2 camni… Salah faham je pun… Sbb kes ptd or mira filzah ni hot skrg???

    0

    0
  74. Syukur says:

    Aku ni keje swasta jek..dok dpartment enginering….asyk kat dpn kmputer jek kdg2 masuk line tgok pblem…sbb slalu dok jek smpai mbesor da buntut aku ni…tp xpelah…yg pnting dpt gaji…dpt dwet utk mnyara hdup…stiap keje pun ad cbarannye…keje ap pun bkn stakat kita yg pilih..tp itulah yg allah da tetapkan bhagian kita..rezeki kita..xyah nak gelabah la smua…

    0

    0
  75. Aku says:

    Xabes2 Nara ni buat fitnah…patutla ank xbrp nk elok, mkn duit yg xtaw halal ke haram sbb jd batu api n fitnah org…masayaallah…

    0

    0
  76. X says:

    Mira ni oku.jgn layan.otak pikir batang.sebab banyak berlakon drama kisah kemaruk celah kangkang.sampah masyarakat.

    0

    0
  77. bosan says:

    Beriya dengan exam ptd tu, macam la susah sangat exam tu.. ???

    0

    0
  78. Pemerhati says:

    Semua PTD korg boleh la korg bercakap sbb korg berkuasa walhal korg bukan profesinal sbb x qualify, kalo x caya cuba hanpa semua siasat post ptd sume nya jd bos contohnya bos kewangan tp kelulusan sastera, pertanian dll yg x berkaitan lgsg. Lg yg lain duduk lead kementerian contoh kementerian kerja raya, doc, kewangan tp xder langsung kelulusan dan pengalaman bidang berkaitan pastu buat dasar. Paling tak tahan arah orang lain, kerah org lain (skim profesional yg lain). Kalo x ikut x sah jawatan itulah cara Ptd bekerja. Kadang2 betul gak ckp artis ni dan mostly org gomen pun nyampah ptd ni sbb syok sendiri. Org swasta pun ada gak nyampah ngan diorg. Untuk makluman sistem ptd ini adalah siatem peninggalan british dan hanya 2 negara je masih kekalkn sistem ini iaitu malaysi dan india. So bayangkanlah british pun da x guna. Lg satu, sistem skg ni mn ada menggalakkan profesional yg bijak pandai nk contribute kt negara sbb da nyampah sampai satu. Kalo x caya korg pi la wat survey tp wat secara rahsia la JPA akan backup PTD ni.

    0

    0
  79. Taklayakptd says:

    PTD ni ramai yang poyo..dulu zaman aku uni, PTD = pencacai tahi datuk. Rezeki masing-masing, tak payah nak gaduh sgt psl terperap tu. Ape hal duk emo sensitip sgt, akal ada ke xde.

    0

    0
  80. joyahh pok pek says:

    Kata pencapaian akademik dri kecil smpai besar cemerlang..kata ada sedara mara kerja PTD..lain kali pengetahuan am belaja la jgk walaupun x kerja PTD atau minat jadi PTD at least tau skop kerjaya cmne..ingat ada degree dh tinggi sgt la tuh..ingat senang semua org boleh jadi PTD..skng ni degree cm SPM jah..berjuta2 rakyat Malaysia bijak pandai seluruh dunia lulusan universiti top 10..lain kali direct ckp “sy kurang berminat bekerja terikat dengan office hour” kan senang..x yah nak sebut PTD ke cikgu ke bagai..ialah pencapaian akademik cemerlang la katakan??? itu yang main pakai sebut jah tu

    0

    0