Written by Bella | February 16th, 2017

Disebalik segala kritikan dan kontroversi buku Fattah Amin iaitu 99 Kata-Kata Fattah Amin, ia sebenarnya membuatkan naskah itu lebih popular.

Menurut pemilik syarikat terbitan, Idea Kreatif Publication, Zunainah Zakaria, cetakan pertama buku Fattah dicetak sebanyak 5,000 naskah dan ia menerima sambutan yang menggalakkan dan laris terjual.

Setakat ini saya difahamkan jualan sangat laris dan menggalakkan. Untuk cetakan pertama kami mengeluarkan sebanyak 5,000 naskhah. Jika sambutan menggalakkan ini berterusan, kami mungkin akan mengulang cetak dalam jumlah yang sama bagi memenuhi permintaan.

Sudah lama mengenali Fattah, Zunainah memberitahu Fattah sendiri yang mendekati pihak penerbitan untuk menghasilkan sebuah buku yang boleh dijadikan koleksi buat peminatnya.

Sebenarnya, saya memang dah kenal lama dengan Fattah. Setiap kali saya lancar novel memang saya akan jemput Fattah rasmikan, sebelum dia popular lagi memang saya support (menyokong) dia. Idea buku itu dia bincang dengan saya penghujung tahun lepas tapi artwork semua dari pihak dia, ayat tu memang ayat dia.

Bila saya baca buku tu, saya akui memang ayat-ayatnya tak sempurna tapi saya berbincang dengan pihak pengurusan dia (Fattah), kalau kita edit bagi ayat yang sempurna itu nanti tidak jadi kata-kata Fattah Amin. Sebab dia bukan pakar motivasi, dia juga bukan orang yang pakar dalam bidang penulisan, itu bukan Fattah Amin.

Berbicara mengenai harga buku tersebut yang dikatakan agak mahal, Zunainah menjelaskan harga tersebut adalah berpatutan dengan kualiti kertas dan warna yang digunakan.

Sumber Berita : MYNEWSHUB

[jetpack-related-posts]

62 responses to Meskipun Dikecam Netizen : Buku Fattah Amin Laris

  1. Aku pon org utara says:

    Mulut markonah chanaz ahmad sumber rezeki fatah amin..hik3..

    26

    0
    • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

      Ala fans dia yang bodo je beli. Lepas ni x laku la tu. Aku tengok fans patah ni ramai yg gay n perempuan tua2 eh? patutla ramai beli sbb feeling2 patah jadi boyfriends diaorg. Pandai ko meniaga. Opps. Larikk

      9

      10
      • ayoi says:

        kahkahkah….win komen ko…aku sokong 500%….aku ni xde laa haters fatah tp aku MENYAMPAH DENGAN PEMINAT FANATIK DIA….x blh ‘usik’ skit fatah..fan pulak meroyan cam babi…aku rs ape y shanaz tls tu di tuju kpd fan fatah bkn fatah…sbb aku follow kes diorg ni fan fatah ttb mencaci,maki siap mention fmly…dh tau si shanaz tu panas baran y g jolok sarang tebuan tu buat ape…secara x langsung fatah pn kene laa tempias nya…kesian fatah dpt fan y bodoh dan bangang..tgk muke fatah kat ats tu pn cam x ske je bergmbr dgn fan die y bodoh….hahahhaa….tp sbb kan nk ‘glemer’ layankan aje laa fan bodoh ko tu fatah..untung2 dpt “BINTANG PALING POPULAR” yee dokk…hahhahha..

        9

        4
        • Jgn Pandang Belakang says:

          Sila la hadam wahai Sharnaaz Ahmad. AJK Kelab Pembuli artis. Pengerusi Azwan Ali…Naib Pengersi..Che Wan. Silap2 terberak ko kena terjah belakang!

          11

          0
        • Eros says:

          X perlu nk dengki sgt lah! Aku rela sokong si Fattah drp sokong si otai -yg konon2 nya lah kan tapi…hakikatnya lakonan pun hmnnn…selevel Pian Cecupak dan Lan Pet Pet aje!

          9

          0
        • Tahniah Fattah says:

          Kahx3…Abang Sado mulut Markonah..species yg sama dgn Panda. Susah mau cari skrg. 1 dalam sejuta! Ambik ko ..nama baru ko…sbb celupar sgt!

          9

          0
        • Nyah says:

          Takpe, nanti Nabila buat buku juga…tajuk “Suamiku Sado…Tapi Mulutnya Species Sotong Kurita”

          7

          0
      • Anonymous says:

        janda ada tak? janda?? atau geng janda minat shanaz? atau shanaz feeling janda?

        13

        0
        • Pekerja Gomen says:

          Walaupun aku nyampah buku ni…
          Tp aku mengesahkan perkara ni
          Sbb aku baru balik dari POPULAR..
          buku ni mmg sold out… laris mcm pisang panas…

          Pelik… Kak Mah buat buku…
          Sampai kena bagi free…
          Zahid je yg beli…. itupun utk bagi free….
          Susah payah kak mah bayar penulis terhebat menulis kisahnya..

          Patah pakai tulisan sendiri je..
          BM punya ayat pun tak lepas SPM..
          sOLD OUT…. Skang aku caya…
          Kat Malaysia ni jual le apa pun…
          Konfem ada org beli..
          Jual pakej doakan depan kaabah pun org beli..

          22

          0
        • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

          Yg sold out bpe unit POPULAR pegang? Dyeorg xkn pegang stok buku br byk2. De x 100 buku?

          De kedai pegang stok 100 pn x dpt jual. Contohnya mcm kedai jual cd lagu. Dyeorg akan bli stok 50/100 unit dlu. Klu 50 kedai bli dr artis (company) dptla 5000 unit. Tp blum tentu abis jual kpd peminat. Sbb tu album press thn 1990 bleh jumpe kt kdai lg.
          5000 tu dikira dr order kedai ke artis.

          1

          2
        • Kudin says:

          Fattah dpt untung…Abang Konah dpt janda. Adil dan saksama!

          Tamat!

          8

          0
    • bbycumil says:

      tq sharnaaz markonah sbb ko fatah amin kayoo

      4

      0
    • Nd Lalat says:

      Berita gembira buat Fattah, berita buruk buat Shaarnaz!

      9

      0
    • Loopah says:

      Gara2 mulut Konah…buku Fattah yg laku. Yg ko…kena utoh dgn netizen. Syabas!!!

      10

      0
      • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

        Syabas utk buku laku jual ke kedai. Bkn byk jual kpd peminat dye.

        X caye…tnye kedai2 / stokis2/ agen2 jual minyak artis. Bpe stok dyeorg pegang n ble jual.

        0

        4
    • Shaarnaz Sebenarnya si Konah says:

      Wahai Markonah,

      Utohkan lah lagi. Kau dpt cacian, Fattah dpt keuntungan!

      6

      0
    • seri says:

      buku tue untuk peminat dia….biarkanla. dia tak paksa org lain yg bukan peminat dia beli pun….

      5

      0
  2. pecintabuku says:

    Tahniah fattah! Good job! Anda tunjukkan yg anda boleh berjaya lebih dari pengutuk tua tu. jangan mudah mengalah…rilex dan cool je. Org yg berjaya adalah org yg tahan diuji dan tahan di hina. Contohi Aliff Syukri Dato’ CT dan DS vida. Di kutuk dihina tetap jadi jutawan kaya raya. Si pengutuk masih di tahap yg sama sbb semua kutukan tu terbalik pada diri di sendiri. Akhirnya dia akan malu sendiri.

    36

    1
    • Anonymous says:

      Terima kasih kpd Abang Markonah @ Sharnaaz yg telah memberikn publisiti yg meluas.

      Fattah makin popular, abang Markonah dicaci! Sesuaiiiii…

      3

      0
    • Haikal Hanafiah says:

      5000 buku bli tu rata2 dr kedai /stokis la. Bkn dr peminat dye tu…klu de pn bpe sgt. Bkn sume 5000 bleh jual direct dr dye je. 5000 buku dibahagi bpe kedai dlm Malaysia ni. Sbb tu kte bleh nmpk stok2 brg lme kt kedai tu. Mmbr2 sy de kdai jual mcm2…bgthu lumrah jual bli brg org ni.

      Tak caye? G tanye org kedai cd, buku, minyak wangi dll. Bpe stok dyeorg pegang & bpe jual. (:

      Org paling atas tu tetap untung & kesian kedai/stokis & agen.

      3

      4
  3. sesuci aidilfitri says:

    semalam pergi mph. kat pintu masuk dah terpampang rak buku FA ni. Best seller hokey. For me (walau tak membeli dan sekadar membelek) harga tu reasonable lah due to kualiti kertas dan warna gambar tu sharp. Lagipun ada diselitkan cd single FA. compare kalau beli novel yang setiap page cuma tulisan dan warna hitam putih pastu kertas jenis A4 biasa, memanglah harga tak sampai RM 30. so price tu reasonable. Nak beli tu terpulang atau tidak. kan kuasa membeli di tangan kita. Rani kulop kipidap tu pun buat buku walau muka dia taklah sehensem FA dan kualiti buku dia so-so je. so fikirkan lah. akupun tak beli. cuma sekadar penilaian

    83

    1
  4. Sabahbilang says:

    Syabas fatah..gud job n tahniah harapan lpas ne lebi maju lebi succes..

    13

    1
  5. Anonymous says:

    Betol x 3…… Insyallah Fattah rezki bertambah…pergi umrah atau buat haji doa
    Dapat jodoh yang baik2.

    Guys !!

    dalam mada 5 tahun kita semua jadi saksi dimana Syanaz, Nabila n Fattah berada. Si Dia mungkin da “beradu”Kelakar kan? Di istana mungkin

    10

    1
  6. wan says:

    Raya ni boleh jual tudung pulak….

    4

    0
    • pengkaji manusia says:

      buat tudung byfattah. boleh jd jutawan tudung pula.

      6

      0
    • Aku tak sangka.. says:

      fattah ini idea yg baik unt kau buat duit..
      mesti laku punya….
      peminat lofattah..
      yg nak sangat kau kawin dgn lopa
      mesti support gila….
      barulah Jutawan kawin Jutawan.

      3

      1
  7. Anonymous says:

    Aku nk beli tp teringat cikgu ckp dulu. Allah akan tanya dimana duit kita belanja semasa di dunia.. Tkkan nk jwb beli buku fatah tentu Allah marah kan.. Puja fattah mgalah tuhan. Buku sejarah rasullulah tk sanggup nk beli lg mahal kan.. Sb tu org kaya lambat masuk syurga sb byk pkara nk kena tanya..fattah antara yg lambat krn terlibat melalaikan org.

    14

    7
    • Anonymous says:

      bgs dik..ko antara bdk y ade otak dan pndai menilai…bljr rajin2…pasang cita2 setinggi langit tp jgn pasang cita2 nk parking kat valet klcc pulak…semoga ko menjadi pemimpin malaysia y bijak dan ade otak…jgn jd cam y ade ni…hahahahha..

      13

      5
      • Anonymous says:

        Allah tanya tak, “ko bukak blog gosip jugak ker?” melalai kan dan buang masa, “kenapa tak gunakan masa itu untuk belajar sejarah dan baca quran??” mau tidak lambat pulak ko masuk surga dik…..puiii

        23

        3
    • Anonymous says:

      Hahahahaha memg win la comment ko

      6

      1
    • Anonymous says:

      Yg ko beli topup utk mobile internet. Or beli broadband..buat fb insta n post gmbr..bukk blog gossip tu bkn melalaikn ?

      20

      0
  8. -------------------------------- says:

    yg beli buku mcm ni semua species bodoh aje..
    artist jual buku kata2 yg diambil dr org lain, dijadikan koleksi..kau nak buat apa tgk kata2 dr pelbagai org yg diciplak fattah amin ni? tak ke bodoh tu..

    8

    7
    • Jgnjadibengap says:

      Ko pun bodoh juga sbb tak tau nak beza antara buku biasa dan collective items.

      19

      2
      • lol says:

        Did you mean ‘collectibles’ items?
        Collective:
        col·lec·tive
        /k??lektiv/
        adjective
        1. done by people acting as a group.
        noun
        1. a cooperative enterprise.
        collectibe
        col·lect·i·ble
        /k??lekt?b(?)l/
        noun
        plural noun: collectibles
        an item valued and sought by collectors.

        1

        2
  9. kuli says:

    alaaa….y beli peminat dia jgk..beli sorg smpai 2,3 buah…aku tgk kat ig ade sorg ni siap borong buku fatah byk2 pastu buat “peraduan” sape menang dpt buku fatah ni…hahahah…mmg laa nmpk laris…bookstore2 pn ape lg amik “kesempatan” laa ats ke’glemer’an fatah…time ni laa nk kaut untung…rs2 klu x letak buku fatah kat rak depan xde org tau…so,bl letak kat rak depan org y lalu akn perasan buku tu dl..lbh2 lg fan fatah..strategi marketing uolss….x semestinya y letak rak depan tu “best seller”..kkdg nk bg buku tu abis dijual..ade sesetengah buku y x bape nk dikenali bl letak kat rak dpn je terus ade org beli…aku tau la sbb aku keje kat bookstore…

    9

    2
    • Anonymous says:

      tak tanya pun.

      11

      2
    • C Y says:

      Beto. Letak best seller Mmbr aku de kedai buku. Dlu penah kecoh jap mmat utara rambut reggae muke gelap wat buku. Pe ntah nme. Siap KJ de bli. So pe lg dye amik ksempatan buh best seller. Al maklum la jual buku ikut musim br profit dpt byk.

      Lg 1 selalu kedai pegang buku x byk pn. 50 naskah xpn 30. De yg smpi 10 thn pn kt kedai pn x abis jual lg.

      1

      1
  10. donatolah says:

    bagus lah..sementara byk peminat ni buat lah mcm2 tuk kumpul harta…mcm Dato CT dulu2….jgn dh x laku baru nak itu ini…kesian shanaz kalo buat buku ada ker org nak beli..perasan otai sgt…lakonan masih mcm tu jerrrr…

    14

    0
  11. Anonymous says:

    itu semua nanti klim duit brim minggu ni..kahkahkah.

    8

    0
  12. Anonymous says:

    tipu je tu,aku ada tiga kedai buku,mana laku buku tu,tempat aku yg dah terjual,tak sampai pun 10 buku.

    1

    2
    • mengantuk says:

      maknanye still ade org beli la kan…pompuan ke laki yg beli? ko x tnye pembeli tu ke knp die beli….bahahhaha………….

      4

      0
    • Firdausi tnya mna pondan mak becok says:

      5000 bli tu rata2 dr kedai /stokis la. Bkn dr peminat dye tu…klu de pn bpe sgt. Mmbr2 sy de kdai jual mcm2…bgthu lumrah jual bli brg org ni.
      Sme mcm artis dlu2 jual cd / kaset. Kedai akan amik 100 unit 1 kotak ptama. Klu de laku br kdai amik order lg. Sbb tu album press thn 1990 pn bleh de kt kedai lg. Dlu 1 daerah byk kedai jual muzik. Skg ni xde sgt. Sume djual scara digital, online or internet snang cte. Yg tukang jual cm itunes & slotify.

      Artis tetap dpt duit cmne wlopn peminat x bli.

      1

      1
  13. fans says:

    satu word saja mampu diucapkan…EKSPOITASI. fattah ekspoitasi peminat taksubnya dan pihak satu lagi ekspoitasi populariti fattah. semuanya demi keuntungan tanpa memikirkan kualiti dan input sesuatu karya. janganlah kerana ingin cepat kaya sehingga sanggup mengenepikan kesetiaan peminat. kalau nak buat jugak, buat betul2, buat research untuk mhasilkan sesuatu yg bmakna dan berharga untuk peminat. peach…..

    8

    1
  14. Anonymous says:

    Korg sume yg komen2 ni, apa pencapaian anda semua yer? Hihihi…

    8

    0
    • minah latoya mulot longkang vazzzz says:

      Educated lagi daripada si Patah yg SPM je. Sekian

      3

      6
      • Puteri Senjakala says:

        Pendidikan dan pencapaian 2 pekara berbeza. Takyah bangga sgt ler setakat ada diploma atau ijazah kalau setakat mkn gaji. Harta pun tk dak..

        3

        0
      • sekolah rendah saje says:

        fattah spm je ke? biar betol? cer check balik, cuma mgkin result spm tak sebaik neelofa la. by the way ko mesti dah doctorate nih..haha

        0

        0
    • simpansikitbodohtu says:

      Kau rasa orang yang ada good contribution ni akan mention ke dekat sini apa yang dah diorang buat for Malaysia?
      Contoh ayat: “Well, to name a few, I’ve published papers on ISI-indexed journal, presented papers at international conferences, representing Malaysia on international symposiums and conventions, bla bla bla…”
      Tak ke riak dan takbur bunyinya?

      1

      1
  15. Anonymous says:

    takut jugak benda camni jadi trend. kesian mak bapak terpaksa beri duit belanja semata2 untuk beli benda camni. kalau kaye tak per…

    1

    4
  16. mira says:

    siapa beli ni level otak dieorang tahap budak2 …kesian sgt

    1

    3
  17. Anonymous says:

    kalau laris pun, dahtu rezeki dia

    6

    1
  18. Lol says:

    Makin panas lah si jantan sado mulut Markonah itu!!!

    2

    1
  19. melati says:

    ” no komen”, mungkin Pokemon jer yg beli kot……kikiki

    1

    0
  20. LaguZer says:

    memang rezeki tak kemana pun…

    1

    0

Leave a Comment

Optional