Written by AbangNara | April 25th, 2014

Minggu ini ramai sungguh selebriti yang bercerita mengenai dosa dan pahala. Satu perkembangan yang sihat kerana kelihatan usaha untuk mereka belajar lebih mendalam mengenai agama Islam. Rebecca Nur Islam yang sebelum ini dikecam kerana memakai pakaian sendat dan bertudung, tampil memaklumkan penyebaran gambar miliknya itu menyebabkan masyarakat mendapat dosa percuma.

rebeca nur islam

Sebenarnya Abang Nara agak pelik juga kerana sebelum ini Rebecca Nur Islam ada memaklumkan yang dia sudah menjual kesemua baju seksi miliknya. Ini bermakna baju merah ketat ala-ala “Teletubbies” ini mungkin baru dibeli olehnya. Menerusi akaun Instagramnya, Rebecca menulis:-

Instagram saya adalah ‘private’ dan ia hanya boleh dilihat oleh pengikut-pengikut saya sahaja. Saya tidak buka ia untuk orang ramai. Penyebaran gambar itu dibuat sendiri oleh pengikut saya. Kerana itu, masyarakat luar mendapat dosa percuma daripada Tuhan

becca

Walaupun akaun Instagram adalah “private”, para pengikut yang sedia ada masih lagi mampu melihat gambar-gambar yang dikongsikan oleh Rebecca Nur Islam. Itu yang bila ada gambar pelik sikit terus tersebar seperti goreng pisang panas. Kalau taknak benda sebegini berlaku lagi, Abang Nara nasihatkan tutup sahaja akaun Instagram. Tak pun “block” semua follower dan pastikan yang mengikuti anda hanya ahli keluarga sahaja. Itu adalah langkah yang terbaik pada pandangan Abang Nara.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

128 responses to Masyarakat Luar Mendapat Dosa Percuma – Rebecca Nur Islam

  1. fie says:

    Apalah definasi ttup aurat bagi pempuan ni. Sedeh tol ????

    0

    0
    • Zaharah says:

      Ko ghase pakai ketat masok syurga ke nok?

      0

      0
      • HAHAHA DAH MACAM SARUNG NANGKA JE AKU NENGOK…

        0

        0
        • Selangor Negeri Sedeh says:

          fesyen ala dugong carik air di empangan selangor. k tataaaaaa.

          0

          0
        • Olga says:

          sel2 otaknya masih belum berhubung sepenuhnya.

          0

          0
        • Jemah Terkedu says:

          adoi la…sebijik dah macam cili raksaksa kat pasar borong selayang wei.

          0

          0
        • Ropeah Islam says:

          pesyen orang VIP melawat mangsa2 banjir ..

          hahahahahaha

          0

          0
        • lynn says:

          “masyarakat luar mendapat dosa percuma”.

          lawak weh statement kau tu. habis, kau pakai mcm tu tak dpt dosa percuma ke?

          0

          0
        • Bedah says:

          “Kerana itu, masyarakat luar mendapat dosa percuma daripada Tuhan..”
          Dia ni cakap apa ni, masuk air ka apa??
          Raja Bomoh, tolong baling kelapa sat.. dah senget dah minah ni!

          0

          0
        • Noyanya Surabaya says:

          cenggini gayanyer punah industri fesyen negara dan imej wanita.

          0

          0
        • Raja Bomoh says:

          Ini sudah melampau teramat…. tampar kau macam buaya baru tau.

          0

          0
        • RZC says:

          ….ni mesti fesyen Hatta Dolmat.

          0

          0
        • sayang rebecca says:

          Salam Puan Rebecca(nasrani)@Rivkah(yahudi)@ Rifkah(arabic)..
          Namamu sngt cantek spt nama ibu kpd Nabi Yaakub, isteri kpd Nabi Ishaq & menantu kpd Nabi Ibrahim.
          Kita smua tak perlu mempersoalkn Syurga Neraka Pahala Dosa.. kita juz bincang PELAKUAN DOSA.. termasuk aku ada salah…

          1. Pua Rebecca tdk menutup aurat dr segi pakaian- bertudung tp buka aurt mengikut hukum fekah krn tdk mengikut syariat. Haram. Malah spt x brpakaian (obvious). Inilah pertama kali sy lihat org bertudung berpakaian spt puan. Sy sayangkn Pn Rabecca bila sy tegur bab baju tu.

          2. Pakaian puan tdk sesuai di pakai di bw keluar rumah walaupun di depan ppuan takut menjd umpatan.(Susuk tubuhmu woww.. mmg sexy). Lbh2 lg dpn lelaki bkn mahram. Hnya sesuai dpn suami. Even depan ank yg da baligh pun tak sesuai. Sekiranya ppuan itu mempunyai nafsu terhdp kaum sejenis hukumnya menjd haram bila mlihat puan.

          Tidak ada alasan instgrm@fb private. Dlm dunia IT@MEDIA SOCIAL. Smua prg blh ekses utk lihat. Tdk perlu beralasan PAKAIAN JELAS TDK SESUAI DI LIHAT OLH SESIAPA PUN KECUALI SUAMI. Instgrm privt jelas salah kecuali follower adalah suamimu shj. Lawak la follower laki sndri sj. Silap ari bulan kena hack smua bleh tngk jgk. Tak yah pakai baju tu kecuali depan suami. Instgrm@fb private jelas mnjd alasan yg X sah.

          3. Puan salah sbb berlaku zalim kpd diri sndri dngn berpakaian jelas haram & mengundang fitnah & umpatan. Puan bersalah kpd org lain menyebabkn org yg kurang iman tambah dosa & org beriman terumpat buat dosa srta org yg betul2 beriman pening kpla klu tngk baju puan. Silap ari bulan terumpat dlm hati.

          4. Puan perkara yg di hijab @ di sembunyikan olh Allah swt ada kemurkaanNYA. Puan telah mencipta fenomena RANTAIAN2 DOSA dr puan kpd masyrkt umum. Sengaja@tidak tp perkara tlh pun berlaku. Mungkin ini adalh pelajran utk pembelajaran puan & kami di masa akn dtg. Tuntutlah ilmu di mana jua. Spt di Cinta Ilmu & Halaqah tv hijrah TAK TENGOK RUGI. Suka ustaz tu bg Pencerahan ceramah Azab kubur .. kita smua ni BAKAL JENAZAH… “SMUA KITA NI BAKAL BAKAL JENAZAH.”

          5. Org yg sebar pun dpt dosa di sbbkn puan jgk. Jdlah seorang yg bertanggungjwb. Maafkn sy sbb sy salah seorng yg terguling ketawa & terumpat puan. Harap MAAFKAN SY smoga puan juga dpt pengampunan Allah swt sekiranya puan maafkn org lain. Biarlah di akhrt kita sibuk risaukn dosa kita sndri bkn sibuk beri @ dapat pahala dr org lain. TAKUT ORG BG PAHALA TP KITA BG PAHALA TU BALIK KAT ORG. Jd la kita org MUFLIS DI AKHIRAT. WALLAHU A’LAM.

          6. Tunjuk satu jari … risau 4 jari tunjuk kat kita balik. Elokkah kita berlapang dada & kita smua di sini bermaaf maafan sesama Puan Rebecca. Puan rebecca maafkan kami yg agk nakal kat sini & kami pun maafkn Puan yg menyebabkan kami mnjd NAUGHTY kat ruangan ni. Harap kita tak jumpa puan kat akhrat yee….. Minta maaf kat dunia sudah lah ya Puan. Salam 2 peluk peluk smua dngn Pn rebecca.

          Sy ikhlas bg teguran yg tak seberapa ini. Puan mmg cantek anugerah Allah swt. Tp LG CANTEK DGN ILMU, IMAN & TAQWA. Kita smua bertobat sblm nyawa kena ambil. Sy sayang Puan sbb Puan saudara sy… Jumpa Puan klu blh d Syurga Firdaus berjiran dngn Kekasih Allah swt Nabi Muhammad saw.

          Sy harap saper2 yg kenal Puan Rabecca @ Puan baca sndiri. Dngn rendah hati sampaikn salam kemaafn dr saya ni. Saper2 nak join ok gak. O-O ya Puan Rabecca. Muaahhhhh…. hug n kisses.

          Harap Puan lakukan perubahan begitu juga saya. Mungkin Puan lbh matang dlm memilih baju yg bersesuai mengikut syariaat di masa akn dtg. Sy salute Noorkumalasari & mrk yg betul2 berhijrah. Smoga Puan & sy srta smua mendpt taufik & hidayah serta mndpt Rahmat Barakah di kehidupan dunia & di akhrat dr  Allah swt.Utk Nara & fmly skali. Dr saya’ bakal jenazah ‘d dunia fana ini. I luv u .. Yim Jaebeum.. muuaaahhh .. saranghae ….sarangmnida… nk hubby mcm dia… wat a cool guy… mr Jang i luv u… hehehe.. mcm dia tau…

          0

          0
      • Raja bomoh says:

        ini amat bahaya utk reputasi islam….katakan tidak !!!!!

        0

        0
        • miss ynwa says:

          bodohnye becca oi….sah2 yg share gambar tu dose dgn kau2 sekali ikut kutip dosa diorang sbb makin banyak gmbr ko di share makin beranak pinak dosa ko bile org duk tengok gmbr KAU. kau.kau.

          0

          0
      • Datin Semah says:

        Alamak nampak bayang “kueh apom balik” dia la. Eeee….choi !

        0

        0
      • One Direction says:

        rebela.. rumah kau tak ada cermin ker ?
        kau sedar tak baju kau tu nampak alur puki.
        eeeee…aku nak makan pun tak lalu tgk puki tersembul macam tu.

        0

        0
      • cik tom says:

        RABECCA NUR ISLAM, KAU BERGADUH DGN ERMA FATIMA SAMPAI MASUK COURT BAGAI, TP SEBENARNYA DUA DUA 2X5 BAGI STATEMENT JAHIL!

        APA NAK JADI LA ARTIS ARTIS MALAYSIA SKANG NI. LEPAS SORANG, SORANG BAGI STATEMENT JAHIL. TEGHOKK TEGHOKKK TEGHOKKKKK!!!!

        0

        0
      • teletubbies pink says:

        ini lah jadi bila pakai tudung hanya utk berfesyen.

        0

        0
      • watevausaid says:

        tu la pasal… so sedih la. kat atas tutup. kat bawah sendat mendat sampai nampak bentuk *toooooot*
        geli geli geli! Na’uzubillahi min zalik

        0

        0
    • Baby AA Kompius says:

      sebar gambar teletubbies dia.. berdosa katanya.
      pakai cam nak pergi menyelam nampak garis coli.. pahala?

      0

      0
    • mutiara says:

      ko pon suka buat dosa free becca oii..

      0

      0
    • Rebecca..ko nak tak gantikan model tudung zaharah kat sebelah ni?

      0

      0
    • Kak Timah says:

      MASYARAKAT DAPAT DOSA FREE SEBAB ROBEKKA TOLONG BAYARKAN SUBSIDI

      0

      0
    • Olga says:

      SI REBECCA NI PAKAI TUDUNG NAMPAK MCM JANTAN LA PLAK

      0

      0
      • minah jambu merah biru says:

        hahahahahahahahahahahaha meeeeeeeeeeeemang betol olga ! muka rbcca ni kalau pakai tudong muka dia macm ezlan yusof kan cuba u tengok betol2 …betol kan ! lov u olgaaaaaaaaaaaaa !

        0

        0
        • terubuk masin says:

          hahahahahahaaha…betol le olga..cam jantan ler..minah jambu ckp cam ezlan yusof..yess222x btol sgt2…brilliant ko org bdua..

          0

          0
    • lalala says:

      covering and wrapping lain yer maksudnye

      0

      0
  2. raiecai says:

    Dear Rebecca,
    Yang kau pun 1 pakai baju macam tu kenapa ??? Takkn X Perasan baju tu ketat sampai nampak bentuk tuttttt .. !!! Statement nak selamatkan diri tapi salahkan org lain .. !!!!

    0

    0
    • tukang tengok says:

      klau ikut ko la lg yg berdosa becca ooi. Ko yg jadi penyebab org ramai mengata. kalau ko dah buat gitu apa hal org nak bising. Cara ko ni mcm ko mkn byk2 sakit perut lepas tu salah kan org

      0

      0
  3. puiii says:

    statement bodoh n jahil dari artis yang kurang cerdik..

    0

    0
  4. alohatelitabis says:

    ada jual lg tk telitabis ni. comel pulak.

    0

    0
  5. che kiah says:

    Agaknya konsep tutup aurat baginya sekadar tutup badan jer kot..

    0

    0
  6. AKU says:

    kalau kau pakai betul xde sape nk sebarnyer gambar tu…..

    0

    0
  7. andam says:

    buat malu org ppuan je…!!!

    0

    0
  8. Mak On Jer(MOJ) says:

    Abis yang ko pi tayang tu pakai pakaian tu dpat pahala percuma ke makcik tua oiiii

    0

    0
  9. sama-sama belajar says:

    2 statement pelik?

    1. Abang Nara nasihatkan tutup sahaja akaun Instagram. Tak pun “block” semua follower dan pastikan yang mengikuti anda hanya ahli keluarga sahaja. Itu adalah langkah yang terbaik pada pandangan Abang Nara.

    2.Instagram saya adalah ‘private’ dan ia hanya boleh dilihat oleh pengikut-pengikut saya sahaja. Saya tidak buka ia untuk orang ramai. Penyebaran gambar itu dibuat sendiri oleh pengikut saya. Kerana itu, masyarakat luar mendapat dosa percuma daripada Tuhan.

    2 statement ni terang-terang tak faham isu-perempuan yg beragama islam tak boleh memakai baju sebegini untuk tontonan awam. ketat seolah bertelanjang. tutup kepala tu sebahagian saja. seluruh bentuk badan pun kena juga, tak faham belajar. nara ni cari makan dgn berblog bagus la tapi fahamkan isu sebelum tulis utk ‘cari makan’ tu. rebecca-aku tak tahu nak komen apa lagi dah.

    0

    0
  10. Amoi says:

    bentuk V mu terserlah perempuan bodoh

    0

    0
  11. sentap says:

    wey..sumpah lawak..tergelak2 aku tengok teletubies ngn rebecca.. betol same arh.. suda la retis. tolong la jangan wt statement cm anda mangse keadaan, sy xtw pape. bosan mak ni nok. sile contohi HS. “org lua xtw cite sebenar”.kahkahkah..

    0

    0
  12. Nara Bebal says:

    Minah ni sama bebal dengan Nara. Duit banyak, kereta mewah, tapi sayang, otak bebal!!!!

    0

    0
  13. bex says:

    kau punya bodoh tu simpan je la.

    0

    0
  14. Ahmad Nazuwan says:

    Yang siarkan gambar ni lebih bongok dan bahalul!

    0

    0
    • macammacam says:

      ek elee da tentu dia sendiri yg sebar gmbr dia kn?hahahahha..sndiri cri le tew…so jgn slhkn org…da tau kan yang namanya manusia ni mana reti nk tutup mlut..huhhuhuhu O_o

      0

      0
    • yana says:

      saya rasa yang upload gambar nie kat IG lagi bongok dan bodoh….

      0

      0
  15. O_o says:

    becca.. nape tak cakap aje semua masyarakat luar, kawan2 yang melihat, kamu, dan suami sama2 dapat dosa percuma! baru adil gitu…

    0

    0
  16. mieowww says:

    maksud dia ni kalu up utk pengikut dia je tgk xpe kot..hadoiilaa makcik oii..sape la agk nye follower engko tu erk..x mo la aku folo retis cenggini..buek malu je

    0

    0
  17. yekkkkkk! says:

    Teletubbies tu sendiri pun tade nak tunjuk bentuk V. Lol

    0

    0
  18. teletubbies says:

    ni la dia manusia.. dh tau salah nk ckp.org lain plak yg br dosa.. nama ko dh cntik dh tp perangai x melambang kn lnlnsung nama ko yg indah tu.. sedey siot ngan ko..memalukan diri sendiri..puihhhh…

    0

    0
  19. Sengal says:

    Ko yg mengajak org buat dosa

    0

    0
  20. CLICKS says:

    penyebaran gambar rebecca mmg tak sepatutnya berlaku, sebab org yg menyebarkannya tidak sepatutnya mengaibkan Rebecca….

    TETAPI Rebecca yang mengundang dirinya diaibkan apabila Rebecca sendiri mempamerkan kepada peminatnya gambar yg seumpama itu..Rebecca perlu faham dengan lebih mendalam apa itu menutup rambut? apakah yg dimaksudkan aurat bagi wanita? Apakah menutup rambut sekadar fashion dan trend saja? Apakah menutup rambut itu salah satu aurat wanita? apakah wanita Muslim dibenarkan berpakaian sebegitu? dan pelbagai persoalan lagi yg patut Rebecca fahami..

    OLEH YANG DEMIKIAN, Rebecca perlu terima akibat dari perbuatannya yg membuka aib diri sendiri..jadi jangan tuding jari pada org bila keempat yg lainnya menudung pada diri sendiri..

    REBECCA PERLU RASA MALU DENGAN ALLAH, DENGAN DIRI SENDIRI..JADI TAK PERLU CIPTA ALASAN MERAPU SEPERTI INI KERANA SILAP DIRI SENDIRI..SEPATUTNYA REBECCA MEMINTA MAAF ATAS KEKHILAFAN DILAKUKAN..PADA YG MENYEBARKAN GAMBAR REBECCA TU, ITU DOSA DIA DENGAN ALLAH KERANA MENGAIBKAN REBECCA DAN DOSA DIA DENGAN ORG2 LAIN YG MENGOMEN & FWD GAMBAR ITU KEPADA ORG LAIN..

    0

    0
  21. humble says:

    Isunya bukan siapa yg sebarkan, tetapi definisi menutup aurat pada wanita islam pada pandangan rebecca bgaimana? Adakah dgn hanya menutup rambut? Inilah yg dikatakan berpakaian tetapi bgaikan bertelanjang….

    0

    0
    • anon says:

      org yg sebar turut berdosa sebab sekalipun gambar itu benar, namun dia menyebarkan utk mengaibkan si pemunya gambar..dan gambar yg agak tidak senonoh seperti ini disebarkan utk apa? untuk menambah dosa zina mata? utk menambah bilangan lelaki yg melepas nafsu secara melihat gambar? jadi, penyebar gambar adalah ejen penyebar dosa..sebelum sebar takkan tak boleh fikir kesan dan akibat penyebaran gambar tersebut.

      0

      0
  22. Bedah says:

    Puan Becca, hukum-hakam Islam jgn dipersendakan yer.. Baru bertudung dah nak jadi setazah jatuh hukum org luar berdosa? Apa hukumnya pakai tak ikut syariaat? You sendiri yg mengundang untuk org mengata, pastu nak cakap masyarakat berdosa! ewah-ewah… shumulnya you?

    0

    0
  23. teah says:

    apabila artis malaysia bersuara… Macam bengong jer

    0

    0
  24. kak ton says:

    x pyh tgk dya , tgk pempuan x pakai tudung yg seksi tu sah2 dapat dosa. yg tu x tulis plak org laen dpt dosa ?ape lah masyarakat. kalau salah kita tegoq elok2. bukan cemuh dya mcm tu. mmg dya slh, kita sbgai saudara islam tegoq la. bukan tau kata ja. renung2 la saudara-saudara ku

    0

    0
  25. Biskut says:

    Org dpt dosa percuma sbb kau ler. yg kau pegi pakai mcm tu buat apa juga? ni la yg d katakan baling batu sembunyi tangan. bukan nk ngaku sendiri berpakaian mcm apa ntah. kau ingat smua pengikut kau malaikat ker? dh nama pun kau tu retis….mmg org akan sebar kan…kalau tak nak gmbr d sebar , tutup smua acc fb, IG….

    0

    0
  26. Genius says:

    Dear Rebecca,

    Your dress sense makes me wonder…
    Whether your insane or weird…
    Please wear ultraman, doraemon dan juga baju baju lain yang sewaktu dengannya untuk majlis-majlis yang akan datang…

    Ya Allah, kalau aku suamimu, malu betul nak bersemuka dengan rakan seperjuanganku..

    0

    0
  27. butterfly says:

    hehe…org luar dpt dosa free… dr mana org tu dpt dosa…. bkn dr awk…huhu…
    klu awk tu ok org xkan mengata… lg org puji tau… rasa2 pakaian tu dh sgt2 sesuai ke dgn seorg muslimah… peace yall….

    0

    0
  28. Rebecak says:

    Aku tak puas hati kenape iklan london weight mangement tu takleh komen….
    Hmm. nak bace komennn.

    0

    0
  29. ... says:

    dia punya salah tak mo mengaku.. org lain plak dikata berdosa.. begini lah kita hidup bermasyarakat..tegur-menegur..ingat mengingati bukan pada rabecca saja..pada pembaca/pengikut sama.. itu sbb segala trend terguran zaman skrg melalu ig/tweet/fb.. cuma ayat tu jgn lah over sampai menghina.. nak tegur cara senyap2 tu tang ni agak susah.. bak mai sini no tel/alamat rumah tiap2 artis insyaa allah boleh diusahakan !!!!!!!!!!!!!
    ..

    0

    0
  30. Bukan orang alim says:

    Sejak akhir2 ni aku tengok artis2 kat malaysia ni semua riak dan over acting,bila dikomen meroyan 1 msia cara bercakap mcm takde akal n seolah2 apa yg mereka buat direstui Tuhan. Seolah2 apa yg mereka buat dan cakap mulia disisi Allah.

    0

    0
  31. Kak Senah Semput says:

    Rebecca Nur Islam, apa salahnya kau mintak maaf dan ckp takkan memakai pakaian yg mcm tu lg.

    0

    0
  32. virgo says:

    Malu aku tgk gambo dia nie…adoiii..x kn la ko nie x de perasaan malu Rebecca oiii..
    ko ckp org yg sebarkn dpt dosa…yg ko tu pakai pakaian tu lg la bapak dosanye..aduii..nie la
    retis bodo yg x bole diajar…

    0

    0
  33. rebecca says:

    My name is also rebecca but I don’t carry the word “Islam” and I do know what is halal and haram….masa you nak berhijrah dahulu….tahu tak hukum-hukum halal dan haram dalam Islam…..you should learn Islam first and then join the bandwagon of this migration of artistes to dress as muslimah. Hijab is not about covering your head…..there is more than that….and when you stirred havoc you easily claimed that the others sinned for what they saw deemed wrong….but what about yourself? maybe your behavior is acceptable to your idiotic hubby…..but we, the majority of muslims care that you not only carry the word Islam in your name but everything in you….inside out.So be extra careful in your akhlak…be it you dressing or your words…..Allah forbids.

    0

    0
  34. Cikgu Best says:

    Lain kali pakai pakaian yang nenutup aurat ye Becca, bukannya MEMBUNGKUS AURAT.

    0

    0
  35. Anonymous says:

    betul kata abg nara tu..x faham aku org komen bg nasihat
    dia kata dosa..rebeca ni x faham islam ke

    0

    0
  36. bilakakjemahmenulis says:

    APA DIA CUBA SAMPAIKAN NI?
    masa ni buat statement ni dia high ke?
    Ini jawapan paling tak bijak. Ingat shilalalalallalalalallalalah je tak bijak. Ni lapan juta tiang ke belakang ni

    0

    0
  37. dadod says:

    pompuan ni memang tak betul la….

    0

    0
  38. neelopak says:

    apa benda yg berbentuk mcm V tu ?

    0

    0
  39. Anonymous says:

    rasa comel jd teletubies merah??

    0

    0
  40. dimpleyana says:

    kak becca…kalo ko tak tayang xde la orang dapat dosa percuma…
    apa ???ko ingat aurat tu just tutp rambut je ke? kesian kat ko…kalo dah jahil ngaku je la. xyah nak tuding jari kat orang lain. satu ko tuding kat org lain. 4 yg dtg blk kat ko.
    apa kata media tv@ massa boikot jer retis3 yang jahil agama ni. bg statement selamat pongkok je… tahu x…ko kan retis ,sah sah la akn jadikan ikutan muda muda la ni.
    apa pun kami hanya doakan yg terbaik….

    0

    0
  41. Bukan Beking Rebecca says:

    maaf pembaca semua…saya bukan nak beking rebecca..tp kita sebagai umat islam seharusnya mendoakan semoga dia berubah…doakan dia menjadi muslimah yg sejati..bkn dgn cara memaki hamun, mencela dia di sini…sebagai Islam kita wajib menegur dia…tp cara pembaca mencerca dia dah sama mengaibkan org lain…sama²lah kita doakan dia supaya berubah & insaf…maaf, yg baik itu hanyalah dari allah…

    0

    0
    • Ahmad Nazuwan says:

      Backing lah bukan beking, ingat masak kek ke Minah woi? nak jadi bodoh macam artis 1Malaysia Bodoh ke?

      0

      0
      • almamatter says:

        ahmad nazuwan, jgn suka sgt bodohkan org..sbb kau pun salah juga.

        baking – cake baking, baking cakes, etc
        beking – ???

        0

        0
  42. kasabian says:

    aku perasan gaya pemikiran artis malaysia sekarang ni…

    “biar aku buat apa pun, allah yang hukum bukan hang dan orang-orang sekeliling, jadi hang tak boleh berkata apa dan masuk campur, kalau hang masuk campur or kata apa2..hang yang berdosa…bukan aku naaaa. HANG yang masuk neraka sebab tegur, kutuk, bagi pendapat, bila aku pakai ketat, bila aku pakai tudung cam telanjang, bila aku kena dukung ngn omputeh, bila aku partyyyy, itu urusan aku dengan Allah”

    salam jumaat.

    0

    0
  43. Gigi karat says:

    Walaupn instagram ko hnye tuk pngikut je..
    x brmkna ko leh pki sesuka ati.org tgo sbb
    cra pmakaian ko sndat.dh lki ko x tgo..biar org
    lain tgo.ptutnye pkir dlm2..ni smbong brlagak
    xnk mngaku.nk brhijrah tu dh btul tp
    pkaian msih d tkuk lma.kesian kt lki awk
    mnanggung dosa..dh lh xpndai mnego bini.
    Dayusss tau

    0

    0
  44. Anonymous says:

    Apa dah jadi dengan si Rebecca ni. Atas tutup dosa , bawah cari dosa. Sama je macam Erma Fatima. Excited nak masuk neraka. Seeloknya dua2 kena jumpa dengan Wardina. Nanti Wardina bawak jumpa ustaz Don. Boleh sama2 attend kuliah Ustaz Don nanti.

    0

    0
  45. Anonymous says:

    Assalamualaikum … maafkanlah dia…
    Segala kekhilafan kita mohonlah keampunan Allah.. Dia yg maha pengasih lagi maha penyayang. Kita sendiri belum tentu menutup aurat dgn sempurna,jangan kita menuding jari kerana dia belum tentu ke neraka,kita belum tentu ke syurga.sama2lah kita menasihati secara baik2…

    Semoga Rebecca Nur Al Islam membaca komen sy.

    Wassalam.

    0

    0
  46. Mencari Jalan Ke Syurga says:

    Maaflah Rebecca..masalahnya skrg bkn spa yg dah sbarkan pic tuh..tp,awk sndri kna brfikir sblum trjadi masalah cam 2..as a public figure..
    awk spatutnya thu..apa sja yg awk lakukan akan menjadi perhatian..tambah2 bila dah berhijab..sgtlah xsesuai awk berpakaian sbegitu..sy juga msih blm sempurna..sentiasa dOakan yg terbaek utk kita semua..smOga terus istiqamah mencari jalan menuju ke SYURGA..

    0

    0
  47. tayang kerang busuk says:

    ex aku berahi tengok apam balik ppuan tersembul dgn legging camni. Kalo berdepan dgn betina camni mata dia asik ke situ aje. Betina camni memang ENJOY attention dari mamat2 pandang camel-toe dia. Suami dia suka jantan lain pandang bini dia punya puki kot. Fantasy depa??

    0

    0
  48. si comel says:

    hahaha…ayat terbaik dari abg nara…sy sokong buat acc instagram tuk famili je.x pun jgn la upload gambo cenggitu…simpan utk tatapan diri sendiri & suami je…kn..kn..kn

    0

    0
  49. chemara jingga says:

    Bistu ko dapat dosa berbayor ke ape. Otw ko nak kuar p majlis tu…sume org bute ke ape xnmpak caraa ko berpakaian….dlm majlis tu plak..xde lelaki ke… followers ko tu sume pompuan ke…….. kadang2kesian sgt tgk tahap pemahaman agama Islam agama rasmi sejak azali lagi ….. makin bercakap soal dosa pahala makin teserlah kecetekan amalannya….smga Allah masih memberi peluang unt bertaubat buat dia nie

    0

    0
  50. Chikadeas says:

    Oh Tabita,aq rsa kwn2 ko yg sma2 brgmbar
    pn mngucap pjg tgk pkaian ko.nk tgo kang
    msam muka pulokkk.diam kn je lh…kwn pnye
    psal.atau ko nk yg komen bla tgk ko pki
    bju teletubbies ni akn brkta”wah cntik bangat bju
    ni..fesyen bru nih”instead of bad comment.tu
    yg tabita nk kn??

    0

    0
  51. mimi says:

    1.masyarakat luar dpt dosa percuma,…kalau kau tak tayang takkan masyarakat luar
    Nak mencaci…so sape yg dpt dosa dan sape pmbuat dosa…
    2. Agak2 la klu nak berfesyen pun….
    3. Malu la dengan felixia yang berpakaian muslimah…beza sungguh penerimaan menutup aurat..
    4. Pula tu salahkan orang keliling pula….bukan kau x mampu pun nk pakai sopan.
    5. Kadang nama yang baik pun tak membantu membentuk sahsiah….
    6. Kes dengan erma pun , katanya dia dpt pahala orng lain dpt dosa,tu je dia tau…

    0

    0
  52. lyn na says:

    Ko sapa nk menentu dosa pahala org…

    0

    0
  53. guni kentang says:

    Mr. Rebecca, dont u give a damn your darling wife is showing her apam masam shape to the whole world?? Kalo cantik shapely ala Ms. Universe satu hal jugak. Ini boolaaatt bunnccciiiittttt dan ketot . Tarok online pulak tu. Some people betul perasan tak abis. Kawan2 pon keparat punya jenis tak kasi advice yg ikhlas dan jujur.

    0

    0
  54. choiiii says:

    Ko nk ckp ko dpt pahala la ? Good job ????????????????????????????????????*clap*

    0

    0
  55. padanmuka says:

    kalau ko nak tau dosa ke x…. ko la berpunca org kat luar sne dpt dosa n ko kira plak dosa ko la y plg byk. sbb ko punca fitnah tu bleluasa.

    0

    0
  56. pikir dulu says:

    erk??bistu ko pakai baju ketat,sendat camtu xdapat dosa percuma ke???double+triple nyahhh…

    0

    0
  57. jaja says:

    sikit2 bukak rebecca ni..tgkla….pasni tudung terbang teruih..

    0

    0
  58. saya says:

    weyh…makcik…walaupun ko dah pakai tudung, tapi bila pakai macam tu nampak buruk.. sangat sangat buruk! hodoh! ugly! so very the ewwwww….. fashion disaster!

    0

    0
  59. bedah says:

    sendiri yang buat dosa, pastu nak salahkan masyarakat pulak…x perlu pakai baju yg terang2 memang dosa sebab xtutup aurat dgn sempurna….

    0

    0
  60. bunga cinta says:

    ini lah yg dikatakan ‘bodoh sombong”. bila org menegur kearah kebaikan,dia pula membalas dgn cara yang ntah pa2.. menutup aurat itu bukan hanya sekadar memakai tudung menutup kepala rambut segala bagai tetapi mestilah berpakaian yang agak labuh tidak menampakan susuk badan yang diibaratkan seperti berpakaian tetapi bertelanjang. jangan jadi mangsa fesyen. berfesyen itu boleh tetapi hendaklah mengikut syariat yang di tetapkan. Allahuaalam..

    0

    0
    • FTA says:

      ni fesyen tayang apam. Tutup yg di atas show off yg di bawah….supaya mamat2 tau betapa tembam or not di situ. Sengaja aje. Notty Minah ni.

      0

      0
  61. teletubis says:

    hahahaha statement lawak of the year dari rebecca nur islam kerr??? tq u make my day becca

    0

    0
  62. apapontakbole says:

    Masyarakat luar dapat dosa percuma…
    ehhhh … yg penyumbang dosa tu macamana becca oooiiiiii????
    lotihhh makk ngn statement retis zaman skarang..tettttttttttttttttttttt

    0

    0
  63. kura-kura says:

    Otak burung unta lagi kecil dari matanya. :3

    0

    0
  64. apa da says:

    apa da weiii…agak2 la..suka ati kau la labuuuuuu

    0

    0
  65. Anonymous says:

    RABECCA NUR ISLAM ,
    Pakaian langsung takde SYIAR ISLAM!!!

    Siak punya betina !!!

    0

    0
  66. Ron Jeremy says:

    Dasar artis bahalol.

    0

    0
    • terubuk masin says:

      btol tu Ron Jeremy…rebecca ni mmg SAH BAHLOL!!!!…i skong u nya statement…

      0

      0
  67. kertu says:

    RAMAI NYE USTAZ USTAZAH DI SINI. TEGOR PON XPAYAH LA MENGHINA .. ALAHAIIII.. NTAH2 DIRI SNDRI PON 2 KALI 5 JE .

    0

    0
  68. Thenijanija says:

    Aku suka tgk rebecca belakon, tp cam dh lama dia tak belakon kan… love u rebecca!! Tapi bab baju tu tolong la.. buruk betol rupanya…

    0

    0
  69. cumil says:

    hahahha..bila org mengata ko ckp dpt dosa percuma..ko pakai mcm tu?ape plak

    0

    0
  70. farah says:

    Masyarakat dapat dosa percuma, awak dapat dosa berbayar kan, sbb pakai mcm tu. Gitu ya nur al islam? Hihi

    0

    0
  71. ataspagar says:

    Seriously, gambar pertama tu nampak mcm lelaki je…

    0

    0
  72. dayang says:

    dahtu jgn la publish gambar pelik2 kt insta ko..dah tentu2 la org tgk. ko pun dpt dosa jgk..

    0

    0
  73. KELOLO says:

    Artis ni kalau dah namanya artis murahan cem ni.. mmg stok bodoh bangang abadi. Private atau tidak akaun kau tu, tentu la ada follower jantan kan? Apekebebalnyakau rebekah oii..
    Ce ko remove semua follower biar family members je follow kau kan senang..

    0

    0
  74. terubuk masin says:

    retis sedu yg mmg x ckup poplar ni gitu ler style nya…ckp tunggang terbalik mcm si hanis suraya tu ler…eehhh kalo ko tak jdi retis tak kisah pun ko nak pkai bikini dgn tudung..lantak ko ler..aku mmg x minat pun minah ni..lebar mulut dia mcm lebar ***** dia kot…hahahahaha….artis murahan..

    0

    0
  75. mizz says:

    Moralnya…
    Pakailah elok ckit wlupun instagram anda tu private ke apa…
    pengikut anda tu belum tentu pengikut yg setia…

    0

    0
  76. nana says:

    Rebecca = Erma Fatimah = Raja Azmi
    Kata2 orang cetek agama.. puuuiiihhh!

    0

    0
  77. Tonkoro says:

    kalau dah pakai tudung tapi nampak cipap baik tadah cipap terus, lagi nak salahkan owang tegur dia lak. bangga kot dengan cipap dia yang tembam tue. btl lar nie nama dia riak cipap!! kah kah kah

    0

    0
  78. fattyjul says:

    abehhhhh…ko dpt ape?? pahala free?

    0

    0
  79. nanako says:

    saya mohon suami rebecca ni bimbing la isteri ke jalan yang lebih baik. suaminya lawyer kan, mesti lebih arif. ke mata suaminye sakit. oohhh forgive me

    0

    0
  80. sabar je la says:

    masyarakat luar dapat dosa percuma? yang kamu tu pakai pakaian yang beri kami dosa percuma sebab tengak gambar kamu, kamu tak nak canangkan pulak.. lain kali, tengok cermin dulu. adakah pakaian aku ni sesuai ke x dipandang orang. bukan main sarung je.. di rumah dah xde cermin besar ke apa.

    0

    0
  81. Robocop says:

    Memang betul masyarakat luar dpt dosa percuma.. Tp ko plak akan byr dosa ko sendiri..

    0

    0
  82. CT situ says:

    Hello Rebecca, gambar teletubbies ko lah punca segala dosa. Taknak org mengata jangan post that nonesense fashion.

    0

    0
  83. alia says:

    salah laki juga xnasihatkan bini dia sendiri..dah sah2 pakaian menjolok mata asl xtgur..atau mmng xmakan tegur..entahlah hope belajar lagi dan lagi….

    0

    0
  84. Bawang Putih says:

    Ya Allah kenapala korang ckp rebecca mcm tu skali. Bg aku setaip manusia ada buat silap yg korang nak hentam rebecca mcm tu skali kenapa? maafkanla dia. Klu aku la, aku x kan kondem dia mcm uollss ni, cetek btl pemikiran. Mcm la korang tu x ada aib, skali Allah buka aib korang, terduduk uolss. Atleast Rebecca ni x la teruk sgt cantas laki org mcm tuttt…

    0

    0
  85. aku says:

    klu insta ko private, org xtau, org xtego kau utk kbaikn…smpi bl ko nak seda diri puan bekah oiiiiiiii

    0

    0
  86. tailorMoon says:

    wahh!! Masyarakat luar mendapat dosa percuma? pandai pulak jatuhkan hukum kat orang lain… yang dia pakai macam tu tak rasa berdosa pulak ker? Adoiii…

    0

    0
  87. super duper stupid punye orang

    0

    0
  88. […] Masyarakat Luar Mendapat Dosa Percuma – Rebecca Nur Islam (127) […]

    0

    0