Written by Bella | October 4th, 2016

Bekas pengurus peribadi kepada pelawak Zizan Razak iaitu Marina Juki hari ini menang kes saman tehadap pelawak berkenaan atas kes pelanggaran kontrak perjanjian kira-kira dua tahun lalu. Pesuruhjaya Kehakiman, Mahkamah Tinggi Datuk Roslan Abu Bakar membenarkan rayuan Marina Juki terhadap keputusan Mahkamah Sesyen pada 4 April lepas yang menolak saman Marina terhadap Zizan.

Peguam Harjit Singh Sandhu yang mewakili Marina memberitahu pihak media mahkamah bersetuju bahawa Marina selaku pengurus peribadi Zizan berhak mendapat 15 peratus komisen ke atas semua pendapatan yang diperoleh Zizan  sepanjang empat tahun kontrak perjanjian antara mereka.

Mahkamah juga memerintahkan Zizan,  selaku defendan membayar kos sebanyak RM10,000 kepada Marina (plaintif). Zizan dan Marina tidak hadir pada prosiding yang dijalankan hari ini.

Menurut Harjit lagi,  mahkamah juga menolak rayuan Zizan yang diwakili peguam Rishwant Singh terhadap keputusan Mahkamah Sesyen yang tidak membenarkan tuntutan balas pelawak itu terhadap Marina.

Pada 5 November 2014, Marina memfailkan saman terhadap Zizan atas dakwaan melanggar kontrak perjanjian yang ditandatangani antara Zizan, syarikat Wire Fame dan Marina pada 3 Mei 2011.

Dalam pernyataan tuntutannya, Marina mendakwa pada Mei 2014, pihak Astro telah mengesahkan Zizan berada di bawah pengurusan Astro dengan kontrak bernilai RM2,000,000 tanpa persetujuan syarikat Wire Fame dan plaintif.

Marina mendakwa Zizan telah melanggar perjanjian kerana perpindahannya ke Astro dilakukan sebelum tamat tempoh kontrak dengan plaintif dan syarikat Wire Fame.  Menurut Marina ,  beliau kehilangan komisen 15 peratus ke atas pendapatan Zizan bermula Mei 2014 iaitu selepas pelawak itu menandatangani kontrak baharu dan memohon ganti rugi khas sebanyak RM535,500, ganti rugi am, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Marina juga memfailkan satu lagi saman terhadap Zizan pada 30 Sept 2014 berhubung pembekuan dua akaun syarikat Wire Fame untuk satu tempoh yang lama, bagaimanapun Mahkamah Tinggi telah membatalkan saman itu pada 10 Feb 2015 selepas membenarkan permohonan Zizan untuk berbuat demikian.

Sumber Berita : mStar Online

41 responses to Marina Juki Menang Kes Saman Terhadap Zizan Razak

  1. anonymous says:

    Ingat lagi time ni emma maembong pun ingat dia kena saman gak sbb langgar syarat kontrak tp erupanya surat tamat kontrak je n then kecoh mcm dia dianiaya padahal x baca betul2..ni lah zaman emma couple n zizan so apa emma buat or x suka dia ikut je..

    9

    0
  2. takziah says:

    bermula lah zaman kejatuhan jatuh berguling2. hrp2 ada lah simpanan yer!

    8

    2
    • Tilapia says:

      Tengokla die punya kontrak ko rs die akan jatuh berguling2 ke lol bodoh tu kasi kat emma je ye

      0

      0
  3. nok gebuzzz says:

    x baca kontrak ni……..main bedal jer…skrang sape yg ssh,byk nak kena bayar tu…nasib x menyebelahi ko zizan….kesian aku tgk ko…..

    10

    1
  4. melati says:

    malang nya nasib Zizan..!!! dh lew buat lawak dlm AF org tk Gelak “”” sekarang kena saman plak “””. sian Zizan, yg dapat saya nasihat kat Zizan ” Terjun lah KLCC Zizan ” abis masalah….!! buat lawak org tk gelak..!! bukan kew Aib kan diri sendiri tu nama nya..!!! hmmmmmmmmmmm

    1

    16
    • Anonymous says:

      Apala nasihat suruh org terjun klcc pulak.. x faham aku

      27

      0
      • melati says:

        maksud saya ikut macam Jepun , kalau sedar maruah tercalar Bunuh Diri jr….ni Zizan tk paham2 …org tak Gelak dia buat lawak pun dia paksa diri …bukan kah itu Aib kan diri sendiri…tu lah saya suruh terjun KLCC demi maruah baru org Respect..!!!

        0

        30
        • Anonymous says:

          msti ko bukan org islamkan.. sbb tu suruh org tu bunuh diri.. mohon muhasabah diri dulu.. terima kasih

          38

          0
        • cube lh doakn org bnde yg elok2..
          klau org suh ko bunuh dri jgk melati, agk2 ko buat x

          24

          1
        • melor says:

          apa kata ko terjun dulu

          15

          1
        • miss red says:

          Haisy… itu jepun kita owg islam melatu oooiii… cakap tu agak2 laa… awak islam ke apa?

          6

          0
        • maklong says:

          ko dh kenapa…semua tempat ko komen suh zizan bunuh diri..ko mental eh? kesian ak tgk ko

          6

          0
        • s says:

          better kau yg terjun..itu kalo ko di tempat zizan..
          tp zizan x.. dia kuat, dia bangkit… ms zaman kejatuhan dia dl, org caci macam2.skrg, dia dh stabil balik… n skarang Allah uji dia lagi…aku yakin, zizan sangat kuat…
          itu yang bezakan KAU dengan zizan!

          5

          2
        • MElati bodoh says:

          nonsense.. tak masuk akal.. gile eyhh? xde motif hidup eyhh? knp kau dilahirkan kedunia sbg manusia? jd laa kinzir ke, kutu ke, tungau ke.. sng skit nak bunuh.. haha.. xyah pakai name melati laa si haram, letak nama si pundek menderita.. hahaha

          4

          0
      • Maya says:

        Bodohnya suruh terjun klcc…..lebih baik tolong garu puki saya, ada jugak sumbangan menolong orang yg dlm kesusahan. Makcik melati tolong garu puki maya…..rasa gatai sangat ni.

        0

        21
    • Anonymous says:

      Wey hang timboi mai plk tang ney melati lma x nampak hang..p mana wey betapa d gua ka kat qumah hang ka hahaha…mai2 tang ney tquih dngan teqejun klcc hang tu..melati2…

      1

      0
    • Boddd-oh says:

      Aku gelak jer

      1

      0
    • Ffmsampah says:

      Aku rs manusia spesis mcm ko patut terjun bangunan, spesis bodoh tahap cipan. Sila pastikan bangunan tu 100tingkat sblm ko terjun, cepat sket ko mampuss

      0

      0
  5. Anynomous says:

    Hbs duit setengah juta membayar hutang je drpa 2juta kontrak..xpala..zizankan kaya..boleh bayar punya..

    9

    1
  6. Anynomous says:

    Hbs duit setengah juta membayar hutang je drpa 2juta kontrak..xpala..zizankan kaya..boleh bayar punya..????

    4

    2
  7. melati says:

    R.I.P. Zizan..””

    3

    4
  8. salamat munak says:

    padan muka…gedik lagi cam biawak….kikiki

    3

    3
  9. Corse 848 says:

    Apa perasaan dpt 15% dri keringat org lain..mmg dlm perjanjian..tp susah payahnye sape

    2

    13
    • Anonymous says:

      La.. dah dia manage career zizan. Logikla dpt 15%. Ingat senang nak manage schedule? Nak deal bayaran apa bagai. Sapa nak manage free2 je. Duhh

      27

      0
  10. sam says:

    first…jual ferrari kuning.
    second..mintak maaf kat emma.
    3rd…belajar jadi good host.
    4th…dapat duit banyak cepat2 lah gi buat ibadah haji.

    7

    3
  11. ganu says:

    patut la byk merapu si zizang kebelakngan ni rupanya dia tahu dia akan kalah

    3

    1
  12. kakramram says:

    Tahniah marina!

    11

    0
  13. Mek Ti says:

    muka mcm awin.. bini si izzue islam tew :D

    3

    0
  14. Cik Kim says:

    Muka diorang lebih kurang aje serupa

    3

    0
  15. joyah says:

    10 ribu je pun kene bayar mende setengah juta..yang setengah juta dibatalkan…lain baca elok2 soh p sekolah p panjat tembok sekolah…

    0

    3
  16. rosmerah says:

    x per zizan itu satu pengajaran …rezeki ada dimana2 yg penting ikhlas….lain kali jgn berurusan dgn pompuan…banyak masalah dari kebaikannya..

    4

    1
    • kutikura says:

      Banyak sangat mainkan pompuan…inilah akibatnya. Yang beri rezeki Allah, yang tarik balik rezeki Allah jugak sebab rezeki hak Allah. Masa banyak duit sangat rasa hebat sangat.

      2

      1
  17. oke laa says:

    Xpe la Zizan..

    Tutup satu pintuk rezeki, InsyaAllah Allah buka pintu rezeki yg lain.
    Redha & yakin.

    5

    0
  18. Khalisa says:

    Aku sokong Dai syed

    0

    0
  19. abe we says:

    Kesiang zizang..mung kawen je lah dengang marina nih..senang citer..tutup kes..pitih mung pun tk melayang..

    0

    1