Written by serenity | October 7th, 2011

Dalam entri lepas, BeautifulNara ada menceritakan tentang Jepp dan Shuib yang sebelum ini bersama Mamat dalam kumpulan Sepah telah berpecah dan Jepp dan Shuib telah menubuhkan kumpulan baru bernama Sepahtu. Walau bagaimanapun Mamat telah mengeluarkan kenyataan yang Sepah masih wujud dalam artikel di MyNewsHub.

“SEPAH masih lagi belum berpecah. Memang kami sudah tidak bersama lagi tapi Sepah masih wujud. Shuib akan bersama-sama dengan saya apabila membuat persembahan dan aktiviti melibatkan Sepah.”

Jadi menurut Mamat, dia dan Shuib masih bersama dalam Sepah manakala Jepp dan Shuib berada dalam Sepahtu. Perihal masalah disiplin yang dikaitkan dengan dirinya, Mamat berkata:

Jika mereka katakan saya bermasalah, saya rasa semua orang ada masalah. Saya tak nak komen lanjut dan tak kisah dengan apa yang orang nak kata.”

Dia yang juga sedang hangat dikaitkan dengan isu penyebaran gambar Fida mendedahkan rambut menambah:

Karya datang daripada Tuhan. Jadi jangan katakan karya itu hak milik kita kerana kita sebenarnya tiada apa-apa.”

Mamat turut berpesan kepada semua pihak agar tidak menindas antara satu sama lain jika mahu berjaya.

Agak rumit juga masalah Sepah dan Sepahtu ini. Pendapat korang?

80 responses to Mamat : “Sepah Masih Wujud”

  1. mamak says:

    shadapla mamat. meluat kami mendengarnya.

    0

    0
    • Sepah3 says:

      si mamat ni kan buaya, so dia sukar sikit nak terasa yang si jep n shuib tak suke dengan dia, kan buaya kulit tebal.

      0

      0
      • whateverrrrrrr says:

        ye..dah le muka hodoh..macam cucur kodok tak cukup tepung!

        next???

        0

        0
        • redcarpet says:

          x baik kutuk rpa paras sseorg sbb tu sume ciptaan Tuhan, mnusia ni slh pd tgkah laku jer blm tntu org yg cantik sume smprna..tgk FIDA tu nmpk cantik sopan tp hancus!!!

          0

          0
        • hawa says:

          ko sedar tak ko kutuk Allah?kutuk ciptaan Allah sama cam ko kutuk Allah…cepat2 taubat

          0

          0
      • Selitone Cold Steve Austin 3:17 says:

        PELAWAK dan PAK LAWAK da bezanya:

        PELAWAK: Membuat lawak untuk ditertawakan.

        PAK LAWAK: Dirinya yang diketawakan.

        Ngko Kategori yang mana Mamat?

        0

        0
    • cik jelyta says:

      Mamat2… nk tgk gk cmne ko nk pertahan sepah sowg2 diri… shuib 2 cnfirm2 bz ngn sepahtu..skrg leh la ckp nk tlg bagai.. tgk jela nnti.. shuib tu msti rasa serba slh nk pihak pada sape..hikkkk

      0

      0
    • mektiii says:

      Kau dah tak laku lepas tuu kau nak cakap macam nie pulak yeaa Mamat? kau tkde dlam sepah pun aku tak kisah laa sbb selama nie aku mmg rase kau tk bernyawa dlam kumpulan sepan. Jep dan Shuib jek yg sllu hidupkan sepah. GO SEPAHTU !

      0

      0
    • DAFI says:

      YE KE MAMAT?
      SHUIB CAKAP BILE MASA KORANG GABUNG??
      SYOK SENDIRI KER ATAU TAKUT HILANG GLAMER?
      NAK BURUK2KN JEPP LA TU…DAHLA DUIT MAHARAJALAWAK PON KO DPT EVEN TAK BYK SUMBANGAN KO….HAIYA..HIPOKONKRIT LA~

      0

      0
      • hmmm says:

        hmmm…kesian la ko mamat…sepahtu ada kumpuln sendiri,..ko pula ckp sepah masih wujud …fida dah tinggalkan ko dah…isk isk isk sedihnya kehidupan ko…semuanya dah tinggalkn ko….

        aku rasa cuba ko renung2kanla KEHIDUPAN ko dulu..apa yg ko dah buat?sbb bukan apa..hidup kita ni KISAS..MEANS kalo ko buat baik ko akan di balas ngan baik n kalo ko wat jahat ko akan di balas ngan jahat suatu hari nanti.itulah maknanya kisas…so..banyakkn la brmuhasabah N renung2kanla~

        0

        0
        • hadoi.. says:

          “Karya datang daripada Tuhan. Jadi jangan katakan karya itu hak milik kita kerana kita sebenarnya tiada apa-apa.”

          huuuuhhh??……huishh mamat…leh tahan lah ko nie.ayat ko ni power lerrr…sampaikan aku pon TAK paham……………….ehhh??

          0

          0
        • zazmi says:

          mmgla karya tu milik ALLAH. semua dlm alam ini milik ALLAH. Tp kalau ko tak cari, ilham tu tak dtg. ko suke sgt gune nama ALLAH utk ayat selamat kau. Sudahnye, ia lebih mzahirkan kejahilan kau. Kalau ikut teori kau ni, pencuri pun tak bdosa sbb semuanya milik ALLAH. Mmg le semua milik ALLAH, tgal cara kau mdapatkannya tu halal ke haram. Kalau kes mcm kau ni, ibarat ko mkn gaji buta. xnak wat kije, tp nak duit. Kalau si jepp tak halalkan, sengkek le hdup kau nanti

          0

          0
    • Midun says:

      Mulut lebar ni dh cuak laa weeii.. dia tau dia bkn pandai wat lawak pun sbb tu la dia risau pasni x der job tuk dia duit hadiah maharaja lawak pn dh tinggal baper sen je gaknyee..karya tu mmg dtg dari tuhan tapi kalau kau x reti nk gunakan nikmat tuhan tu betul2 mmg apa pun x blehhh..
      LU PEGI CARI KEJE LAIN LAAA WEEII..

      0

      0
    • gula_melaka says:

      -Karya datang daripada Tuhan. Jadi jangan katakan karya itu hak milik kita kerana kita sebenarnya tiada apa-apa.-

      apa benda punya statement la.
      budget macam cerdik la.

      0

      0
    • Botoxs says:

      hensem nye mamat

      0

      0
  2. yun says:

    blah lah ko mamat. orang dah tak nak dah ler. ko tak best ler

    0

    0
  3. mL says:

    aku pun dh tak faham dgn cerita dorg2 ni…

    0

    0
  4. apet says:

    mat..lu dah le x lawak..keras mcm kayu kalo perform…dlm sepah mmg jep ngan shuib je yg idup..lu cuma wat cukup korum je…lu x de pun mmg sepah leh go on lg… :)

    0

    0
  5. Huffiez says:

    Mamat ni muke cm monyet planet of the ape,perangai x senonoh,x klakar so padan la kene buang dr sepah,kepada fida,gi la cari bf yg lebih rupa manusia n baik,byk kt luar tuh ^ ^ V

    0

    0
    • wina says:

      astaghfirullahalazim…..istighfar byak2… byak berdiam dr berckp lbih elok..(dalam xsedar anda menghina ciptaan Allah swt)

      0

      0
    • ismayatie says:

      kot yea pun xptt kita samakan dia ngan monyet….tue dah menghina ciptaan Allah….kita semua dicipta dengan cukup sempurna, yg xbtlnya kita sendiri….”LU PIKIR LA SENDIRI” Allah dah b g akal!!!!

      0

      0
  6. Sedeynyerrr Haku Nengok says:

    Laa yang mana satu betul niee…jep ngan shuib ckp lain, si mamat nie ckp mcm lain plak….x paham btoi laaa…kepada mamat, kalau org dah x sudi tuuuu…belajar2lah terima kenyataan….org pun x marah…nieee kau buat statement ke laut, x pasal2 org tambah nyampah kat ngko….

    0

    0
  7. RIMAS says:

    Mamat + Shuib = SEPAH
    Shuib + Jepp = SEPAHTU

    So yg bermasalah skang MAMAT dgn JEPP la erk?

    tsk tsk tsk..

    apsal muka mamat ni cam monyet planet of d apes jer?? serabai!!

    0

    0
  8. suam suam kuku says:

    masalahnya sekarang hanya mamat je..titik.

    0

    0
  9. ADINDA says:

    alahai ko tu dah la xlawak langsung…buat semak je..
    ko tu dapat duit free je, setakat duduk atas pentas, cakap 2 3 kerat boleh jadi dapat duit beribu2.orang lain yg bersungguh2 tp ko hampeh..

    takziah la, xder ko pun memang sepah boleh jalan..

    blah la wei..semak semak semak…

    0

    0
  10. KK vogue says:

    ape2 laaaa mamat……………………

    0

    0
  11. SEPAH TIGA says:

    MAMAT TGH TERTEKAN TU…..DIA NAK JOIN SEPAH
    TP JEPP DAN SHUIB XNAK BG HUHU

    CADANG MAMAT WAT GROUP BARU JOIN NGAN FIDA

    MAMAT SEPAH + FIDA = MAMAT SEPAH DA

    0

    0
  12. nenek aku miss universe says:

    Hahaha..!! sian die, ckp muke die mcm monyet!! tp ade lah sikit, da lame aku perasan tp x nk luahkan.

    0

    0
  13. pp says:

    dh la mamat oi..bek ko diam je..dh xde sape nk kt ko..sepahtu xnk kt ko,fida pn dh xnk kt ko..ko pi la men jauh2..trme la kenyataan ko tu xlawak n xpnh pn npk lwk..uweeekk…

    0

    0
  14. eddie says:

    mamat dulu menonjol… dia paling aktif
    masa dalam raja lawak.. dalam maharajalawak kureng…. apasal ha? pepe pon berjuang je la sorang diri…gud luck..

    0

    0
  15. aku kesah says:

    TANJAT BOBOI…..

    0

    0
  16. antimamat says:

    pe yang cube mamat wat nih? kuarkan statement yg mengelirukan sume org.. takot agaknye ilang punce rezki beli sepah bepecah.. en. mamat rezki ade dimane2.. x yah nak arapkan org lain utk bantu kamu mencari rezki.. usahe & perbaiki diri sendri k..

    0

    0
  17. Beta Draconis says:

    apo kato semuo buang yg koruh..amik yg jernih…samo2 ado slah dan silap…samo2 nak cari rezeki…lopeh tu gabung buek balik Sepah..

    0

    0
  18. mizz malay says:

    hahahhahahahhahahahahhahahahahahhahahahahahahahhahahahha mizz malay cadangkan mamat buat group lain…dengan amir rajalawak tuh..sesuai dah berdua tuh..hahhahahahhahaahahahhaahahahhahaahahhahaha
    mamat + amir =matmir x lawakkkkk!!!! hahahha :p

    0

    0
  19. Sedeynyerrr Haku Nengok says:

    Jatuh kesian plaak haku kat mamat nie…jep ngan shuib dah buang ngko, pidah plak dah reject ngko…so banyak2 muhasabah diri ye….yang baik dari Allah dan yang buruk tu datang dari diri ngko sendiri…so ngko renung2kan lah ye….

    0

    0
  20. hantubonceng xde motor says:

    mamat…simple jerk… WHATEVER!!!! and please zip ur mouth !!!!

    0

    0
  21. hamba yang taksempurna says:

    kenapa d persoalkan rupa parasnya.seperti kita mempersoalkan ciptaan Allah. Kesian kat dia da la dgn masalah fida dgn masalah sepah lagi. mungkin ada hikmah semua nie. rezeki Allah nie luas.

    0

    0
  22. mizz lola says:

    nampak sgt gaduh ngan jepp…blah la ko mamat

    0

    0
  23. ape2ajerla~ says:

    banyak2 artis dlm msia ni…dia ni la slh 1 artis yg paling aku tak suke baca, dengar atau tengok dia bg statement…mcm nonsense!

    0

    0
  24. lu'lu says:

    aku rase yg untung kat cni mstilah si shuib tu kan.. sepah ke, sepahtu ke, smua die ada

    0

    0
  25. King KL Gangster says:

    Iyerlaa tu mamat oiiiii………………….. korang pun iyerkan ajerlaa statemant mamat sampah ni

    0

    0
  26. kroni mamat says:

    oiii korg… jgn la kutuk aku… aku tau la aku x handsome… tp manis ada kn… kalo tak, mana mgkin aweks aku keliling pinggang ni… lawak aku ok apa???? kalo x ok SEPAH x kn menang la…. udah la my sayang fida tgglkn aku… skrg jep lak nk cantas periuk nasik aku… FIDA, dia yg sndr gatal2 x moh pakai tudung, aku jugak yg salah ker????

    0

    0
  27. Honeybee says:

    sape yg ‘brkait’ dgn mamat yg muka brsepah2 ni .. confirm hdup 99.99% akn ‘brsepah2’ jga.. bak kta kiah propa.. hati2 .. ada yg mratiii…

    0

    0
  28. BLaCK MaMBa says:

    pringatn kpd kita smua dlm duk bgi komen kt sni .. mgkin fida rasa dia tlah ‘dprgunakan’ oleh mamat dlm pnyiaran gmbar PERCUTIAN depa n ingt leh sorok tpi depa n kita lupa .. kita x leh SOROK DRP ALLAH SWT .. lani Allah swt bayar ‘cash’ gitu .. btah apalh c fida tu duk mroyan sgt kt mmt ni dulu .. ptut brsyukur jdi lani .. baru ‘trtunjuk’ rambut sbb mamat kata dia rabun .. iyelah ,.pkai spek itam wktu siang .. btul lah tu .. x tahan silau .. buatnya pidut dh kawin dgn mmt ni .. n skali tu mmt pkai spek hitam waktu mlm n scara x sengaja terrrrrrrrrrr-ambik gmbar yg tr-expose .. klau trexpose rambut ok lah .. klau terrrrrrrrrrrrr-ambik gmbar lain n terrrrrrrrrrrrrrrrrrr-upload lgi kt fb? sape nk nk jawab? sm salim lak jawab .. “hai APA NK JADI???”

    0

    0
  29. gg sepah kuning berdekeh keh keh says:

    mamat oo mamat lebih baik kau cari geng lain yg
    sewaktu dan srupa dgn gg kau tu..hahhahaahaho

    mamat
    ar badol
    amran tompel
    mr os

    nama yg sesuai……..kumplan JONGOSSS

    0

    0
    • Tak Baik Hina Fizikal Orang... says:

      tak baik hina fizikal org… tu sume kan ciptaan ALLAH…

      0

      0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        kalau minah jambu komen nanti semua tk suka…………. yg hina2 ni orang yg bukan islam paham tk ! dorang ni semua keturunan yahudi ! kalau komen pasal orang hina orang dh memang dorang pandai ! kalau tk caya tanye bang nara………..bang naraaaaaaaa betol kn?

        0

        0
  30. jane says:

    baru menapak dlm industri ni…buat kontroversi lebih… so skg makan diri sendiri….yg dikejar tak dapat yg dikendong berciciran……

    0

    0
  31. LiLa says:

    kalo xde sepah..mamat ni xkemana pn….xsuka aku ngan dia..

    0

    0
  32. meeradriana says:

    kesian shuib jadi mangsa keadaan..
    i lagi suka shuib dgn jepp..
    go sepahtu..

    0

    0
  33. bobo says:

    mamat ni banyak berpura-pura… konon2 die innocent… die jd mangsa..padahal… klw tgok Faceby die semua ayat nk best good-good je.. siap gunakan nama Allah nk tutup kesalahan die… hipokrit sgt2…

    0

    0
  34. janda baik says:

    ksian plak tgk mamat ni,asyik kna hentam kaw2 jer,agak2 mamat ni bole berubah x stlah apa yg tjadi???ke dia wat don know jer,yela i tgok muke mamat ni mcam x de prasaan la,cube u all phtikann btoi2,

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      dia punye suka lah janda baik oi…….minah jambu pn kesian jugak ngan si mamat ni…..minah jambu heran kenape dia je yg kena hentam ngan pengomen2 ni? pasal isu tudong si fida tu yg dorang kecoh2kn n heboh2 bodoh betol kn ! relek sudah lah eeeeeeeeeeeeeeee macm berok kena blacan jeeeeeeeeeeeee…………………………….

      0

      0
      • janda baik says:

        senang2 bia u jela minah jmbu jd pganti fida,tpi awas dh jd aweq si mamat nanti,jgn bg plak dia upload gmbar u bukan2 yer,nanti meletop owg dok komen kt sni,huhuhuhu alamak tergelak lbih sudah :-)

        0

        0
  35. mawar merah says:

    jangan lah kutuk mamat..walaupun aku bukan minat dia….kasian jgak kat dia..msalah diorg bukan kita tahu 100 %..kut dia nak berubah..stiap org ada buat silap..jangan lah menghukum dia dgn mepertikaikan rupa paras dia yang mmang tak handsome tu…harap diorang xkumplan sepah tak bermusuhan…jgn laga2kan di org pulak…macam mana kalau kita berada dlm situasi dia…dahlah di buang kwn..di reject kekasih lah pulak….bagilah dia ksempatan nak memperbaiki dri..maklumlah bru jd artis…blom terer nak handle situasi dan keadaan…

    0

    0
  36. otai says:

    mamat+amir=SAMPAH

    0

    0
  37. KO ELOK JOIN DENGAN AMIR RAJALAWAK LA MAMAT OI!!! KO BUKANNYA LAWAK SANGAT.. BERDIRI ATAS PENTAS PUN JADI TIANG LAMPU SESUAI LA KO.. TAK PAYAH KATA SEPAH MASIH WUJUD.. KO WT STATMEN LANSUNG XMASUK AKAL..

    JAWAPANNYA : MAMAT YANG BERMASALAH.
    PENYUDAHNYA : MAMAT = SEPAI .. SEPAI.. BYE2

    0

    0
  38. Suri says:

    Masa adda ckp aritu, seme ingt adda jeles..padahal dia x slhkan fida pun…skrg dah tbukti, mmg dia la huruharakan sepah.. Tulah dulu kemain ayat si adda, siap bg cincin bagai, pastuh dah jumpa fida boleh buang mcm tuh jer.. Tgk skrg, x smp brp bulan seme org buang ko… Lain kali pada2 la buat kat org

    0

    0
  39. Lagubestbest says:

    Abah dia sepah masih wujud. Kalo wujud pun, aku dah tak tengok lawak mamat dah. Tiap kali keluar program yg ada mamat je semua orang tukar channel. Astro boleh detect rating. Lama2 astro pun larikan diri dari mamat nih.

    0

    0
  40. dewi says:

    oi mamat, bile shuib dah join dgn jep buat sepahtu, sah2 bermakna dorang tak nak ade kene mengene pape lagi dgn ko. itu pon tak paham bahasa ke??
    shuib dgn jep betol2 serius dlm industri ni, nak cari rezeki bkn cari publisiti murahan, kua statement bangang2 dan buat keje2 bodoh macam ko! memangla semua org ada masalah, tapi tak sampai tahap bermasalah mcm ko. shuib tu pun becinta senyap2 je tup2 dah kawin dgn siti sarah, xde pon kes kne tgkp khalwat ke, amek gmbar pelok2 ke mende. jep lagi la, steady je. tak amik port langsung dgn benda2 tak guna. ko? bersepai.

    menyampah gila aku dgn ko ni mamat!

    0

    0
  41. JOng Ang says:

    kalau teliti betul2….mamat nih jenis yang tidak mahu mengalah dan susah nak mengaku kesilapannya…
    suka berpura2 baik…..
    suka buat2 cerdik….
    sorylah yer ni dari pengamatan aku jer..

    so…insaflah mamat sebelum terlambat

    0

    0
  42. lady gaga says:

    honestly ckpla kan aku rasa x payah la kumpulan sepah ni nak berpecah ke ape sbb bg aku sepah ni org kenal bertiga so kekalkan jelah, takot org x mau layan lg dah sepah ni. lgpon naik sama2 xkan dah ada nama sikit nak besar kepala masing2, xde sape yg untung pon klau berpecah.klau ada masalah pon cubala bwk berbincang masalah boley selesai. ni semua dugaan jd artis dgn gosip2 ni…… (peminat sepah)

    0

    0
  43. Peminat johan raja lawak says:

    Baru 3 hari lps aku lepak kt mamak dia ni pon ade dtg lepak gak sblh table aku..bkn kitorg nk dgr dia bercrita dgn kwn2 dia..tp dia punye sembang..pumpang2 siap da ade penganti si fida la skarg..serius igt si fida..sbb bertudung gak yg ni..rupenye lain org la..smpi pkol 1 aku lpk dia xblk lg..xtau mna dia bwk awek dia pegi pg2 buta tu..si awek tu lak muka nk serius konon dduk sebelah si mamat ni rapat2..nk je aku amek gmbr tp pk blk mls nk lyn la hal dia ni..boleh lambong la lu mat..

    0

    0
  44. haikal says:

    mamat join dgn dia ni je la.kompem meletup…http://www.youtube.com/watch?v=c0u7pOYfa3s

    0

    0
  45. Org Dungun says:

    Go jepp & Shuib. Before ni kita nyampah tengok mamat tu… tak lawak langsung…. tak ada talent, nyanyi ke laut, lawak ke gunung … Mamat ko cari keje laen ah. …
    Wat Jepp & Shuib, terus berkarya !!!

    0

    0
  46. Chantek says:

    Dlm byk2 statement kt atas, satu jek aku nak komen.. aku rasa soalan dgn jawapan sgt2 tidak bersesuaian.. ditnya psl isu fida, tiba2 Mamat jwb psl karya.. hehe tergelak pulak baca.. jawapan tak sesuai langsung dgn soalan ditnya.. dia tk faham soalan kew apa ni..

    cuba baca soalan kt bawah ni :
    Dia yang juga sedang hangat dikaitkan dengan isu penyebaran gambar Fida mendedahkan rambut menambah:

    Jawapan Mamat :
    “Karya datang daripada Tuhan. Jadi jangan katakan karya itu hak milik kita kerana kita sebenarnya tiada apa-apa.”

    ^_^ mamat oh mamat… sian..

    0

    0
    • Pak Jabit says:

      sorry la, rasanya ko yg tak faham baca statement tu kot..cuba baca betul2..

      ‘Dia yang juga sedang hangat dikaitkan dengan isu penyebaran gambar Fida mendedahkan rambut menambah..’

      ayat kat atas ni bukan soalan, ni cuma ayat daripada penulis utk bagitau apa lg kenyataan si mamat tu..

      tapi papehal pun jepp dgn shuib jg la yg bestt..

      0

      0
  47. aenalthafunnisa says:

    da terang2 jepp n shuib ckp…sepah dibubarkan ats perbincangan mereka bertiga…cmne leh kua statement kate sepah masih wujud?kalau tgk lam galaksi…shuib mcm da berpatah arang da ngn mamat ni…tp..mamat leh claim kate sepah ada dia dgn shuib???cmne org nk bekerjasama lau org da mcm x de ati nk bersame???sian mamat…sdiri cr masalah…gini la jdnye…

    0

    0
  48. mad says:

    tudia..ksian gila kt mamat..byk2 besabo mamat..smakin byk orang kutuk engko,makin byk pahala engko dapat..at least engko da gk sumbangan untok sepah masa sepah masih zero dulu..mungkin depa lupa..

    0

    0