Written by AbangNara | July 28th, 2017

Dato Aliff Syukri dan keluarga kini sedang bercuti di Switzerland. Menerusi akaun Instagramnya, beliau telah berkongsi detik-detik percutian di sana untuk tatapan para pengikut. Menerusi salah satu video yang dikongsi, Dato Aliff Syukri telah meluahkan rasa sedih kerana dihalau daripada sebuah restoran. Akibatnya, beliau sekeluarga terpaksa menjamu selera di tepi jalan.

aliff syukri

Ini luahan hati Dato’ Aliff Syukri:-

sedih sy bila bawa gi restoren bawa bekal sbb kat sini makanan halal amat susah nak dpt..baru je cadang nak oder lah air biar cover skit nak tumpang makan..tapi kami kena halau .. jadi kami makan lah di tpi jalan

Sedih memang sedih dengan nasib yang dialami oleh jutawan kosmetik ini, namun chef popular iaitu Datuk Chef Wan telah tampil menegur perbuatan Dato Aliff Syukri sekeluarga. Menurut Chef Wan, selaku seorang public figura, Aliff Syukri harus menjaga imejnya walaupun berada di luar negara. Malah menurut Chef Wan yang sudah berpuluh kali melancong ke Switzerland, ada banyak meja yang disediakan di taman-taman di Switzerland untuk memudahkan para pengunjung menjamu selera. Tak perlu makan di tepi jalan.

aliff syukri

Ini pula teguran versi panjang lebar oleh Datuk Chef Wan terhadap Aliff Syukri yang telah dimuatnaik menerusi akaun Instagramnya:-

Tergerak pula hati saya nak menegur Dato Aliff when i saw him eating with the family di tepi jalan.
I find that shocking.

First of all as Malaysian kita kena jaga image kita di mana saja kita berada. Pelik saya with all his wealth that he has been flaunting to everyone pi la cari tempat2 yg elok untuk makan.

There load of restaurant to eat yg halal pun boleh di cari. This days melalui phone tu dah mcm2 we have excess to. Being a public figure now like it or not he must learn the do and donts.

Masa pi wedding baru2 ini saya terdengar di meja some of the guests debating among themselves yg juga Kaya Raya tetapi very modest from all the years i have known them. Depa kata by doing all this flaunting of kekayaan kita selain dari riak didalam agama juga tidak baik untuk image2 mereka yg di pandang tak ada class! U might have the money but u cannot buy the class!

Mereka kata bila kita over do things we also subject diri kita menjadi bahan kutukan so unnecessarily sedang kan ordinary rich people pun dont do that as depa nanti akan malu dengan image begitu even sesama org kaya2 ini. Bila memberi pandangan begini mesti la ada kata kita dok dengki dgn harta mereka.

Kita pun duit makan tak habis jugak tapi tak payah la buat perangai mcm tu yg jadi kan lagi kita manusia mencari pasal mengata kan hal kita. Actually itu satu perbuatan yg tidak cerdik dan jangan la di jadi kan contoh tauladan kepada sesiapa pun Ustaz kata as that will create more human brings yg ada sifat phd dan mcm2 lagi.

Bila saya mendengar apa yg di debat kan ada juga betul nasihat Puan Sri Tadi to also all her friends. She said ” Orang Melayu ni sedikit2 kita phd dgn depa yg cakap2 dan sokong itu pun bodoh jadi pak turut dan kaki kipas, no wonder la mereka naik lemak as they thing its ok to behave in such a manner to seek attention.

Bila kita kata perangai mcm orang kampong dan jakun Kaya depa marah kita balik! Said another Datin Seri pulak. Kita dengar saja and i am sure so many of us also hear this thing being debated all the time.

Bila saya melihat segala drama minggu ini di pentas kan it is also a lesson to each and everyone of us to be careful with our image on social media. Tersilap langkah habis la!

chef wan

Ada betul juga kata-kata Chef Wan itu kan? Apabila kita berada di luar negara, kita membawa nama Malaysia. Jadi tingkah laku dan adab itu kenalah jaga. Jangan sampai malukan nama negara tercinta. Apa pun, diharap Dato’ Aliff Syukri menerima teguran daripada Chef Wan ini dengan hati terbuka. Sama-sama kita perbaiki diri.

113 responses to Makan Dengan Keluarga Di Tepi Jalan, Chef Wan Tegur Perbuatan Dato Aliff Syukri

  1. minah jambu suka saahara yaakop says:

    betol kate cef wan tu tk salah lagi minah jambu sokong sangat ngan cef wan..

    33

    0
    • Chohkri Yulis. says:

      Beto apa Chef Wan ckp….kalau pe2 jd kt sna….org sna akan tanya ‘AWAK ASAL MANA?’ …..ini mende diorg akan check dlu..
      Tak caya?
      Hahaha.

      Aliff sjak kwn dgn Sajat mkin PROPA jd
      ..

      23

      0
      • Zack says:

        pergi negara org buat la perangai senonoh sikit. nak makan duduk bersila camtu gi beach atau tepi tasik. org sane nengok ko pun pelik teramat. ko ni asal mana? timor leste???

        29

        1
        • minah jambu suka saahara yaakop says:

          timor leste pon takde makan tepi jalan macm gitu lah !

          15

          1
        • Zack says:

          Timor Leste mcm tu. Ko belum pergi apa yng ko tahu??? Aku pernah pergi company hantar seminggu. Nak keluar hotel pon takut. Mana2 pergi mesti ada org lepak mencangkung bawah pokok. Lepas tu pandang2 mcm kita berhutang dgn diaorg. Memang x selesa!

          4

          1
        • minah jambu suka saahara yaakop says:

          hahahaha klakar la engkau ni hehe…

          1

          0
        • JIRAN MAK BECOK says:

          PADAN MUKA MELAYU2 X RETI BAWAK DIRI. KAT MALAYSIA BOLEH LA KO BUAT PERANGAI CAMTU. SWITZERLAND SIAPA KENAL KO?
          KO DATO KE… BURUNG BELATOK KE…APA HERAN? PADAN MUKA. HAHAHHAHA..KETAWA LAGI..HAHAHAHALALALALAA.

          14

          0
        • nyah says:

          memang..last2 nama “malaysians” yg busuk. gara2 si gayboy closeted ni. sudah la….pulaukan saja.

          11

          0
        • Martin Abdullah says:

          at the end of the day, people will ask “where are u from?”.
          please, if you can’t be smart at least be civilized. you are a mini embassador for your own country. it takes one person like aliff to ruin the whole nation. just like a corruptor who ruins the image of the country. example…najib!

          20

          0
        • SitiKassem says:

          Dah la Malaysia dimalukan Najib dan Umngok. Tambah pulak dgn si lembek ni. Malu nk ngaku Malaysian lah. Ngaku Thai atau Filipino je mcm ni.

          5

          0
        • Anonymous says:

          ngaku thai nanti diaorang ingat ko ayam ..berniaga pulak…sejam Usd500

          0

          2
        • Anonymous says:

          Ngaku je lah Dato, kau terseksa. Cerai… jadi gay sepenuh masa. 2017 kot, sape pun tak peduli! Drp meroyan camni. Kronik dah ni….

          1

          4
      • iq says:

        pls la dato, jgn berpura2. btw u travel bukan setakat packing baju , jam rolex, u packing pingang mangkuk periuk dan senduk sekali, how suprise your travel due imigration checking,….

        21

        0
        • BOYCOTT says:

          Tau takpe. Beli LV byk2 tapi part makan anak bini sanggup dekat tepi jalan. Apa punya kepala otak la…..

          23

          0
        • Shushi Basi says:

          dia ni x belajar dri kesilapan mak dia dulu. mak dia org boikott sbb produk kantoi ada merkuri. lepas tu x laku, masuk jual di timur tengah. skrg pakai purdah sbb pak tiri alif si arab wasabi…hehehhehe.

          11

          0
        • Budak Uni says:

          agree. di switzerland ada kedai arab la. lebanese dan turki. da taw susah makan, duduk la AirBNB. Boleh masak ada kitchen kan, pergi kedai asian beli la barang2an. Lepas tu pack dlm bekas. Nk makan klu lapar sgt, bawak bekal atau beli roti apa yg patut. Melayu mmg xde survival skills. Korang layak pergi Syria dan Pakistan jerrrrr!!!

          24

          0
        • Anonymous says:

          Entah. Crew2 Malaysia Airlines travel berpuluh-puluh tahun bawak maggie, serunding cicah roti boleh survive di Europe tu. Ko pergi setahun sekali pun dah kecoh. Sudahlah.. sengaja mau nk cari perhatian. Move on!

          16

          0
        • Penulis Novel Erotis says:

          Dia ni sebenarnya kemaruk pelir. Selagi lubang bawah belakang tak ditujah, selagi tu menjadi-jadi. Orng yg naluri seks dia dipenuhi… akan jdi tenang. Tu la pasal dia ni jdi pelik. Lagipun dia ni kn pondan. Tok Vida tu pun sama. Boleh tahu siapa yg tak disetubuhi sekian lama!

          2

          2
        • Fan Fattah says:

          Pelik tu mesti melawan nafsu. Pompuan pon kalau gersang, mcm2 dia buat. Naik takut. Contoh Neelofa!!! Air dah naik kepala la tu.

          0

          1
      • iq says:

        …..yang kutuk2 saya tue ada pakai cincin 24karat, ada jam rolex,,,tak kan,,,,sekurang2nya mak bapak aku hidup susah dengan 5 org anak tetap cari kedai atau tempat makan yang baik2 dan selesa walaupun makan kongsi pinggan kalau berjalan2 even tak berduit sgt, much better dr kau yg biar anak bini makan tepi jalan, ape punya jantanlah ko nih, LV rolex ko mampo restaurant lunch pack halal tak mampu.pasti tunjuklah ko solat kat mane2 taman ye.
        sejak kawan dengan sajat nihh makin menonok perangai, makin meroyan

        21

        0
        • Anonymous says:

          Prinsip kehidupan dia nak beli Rolex dik. Drp beli jam baik ko belajar agama. Hudoh benar perangai. Heran ke dgn Rolex? Org yg riak dan hati kelabu je yg jadi sanggup hamba kpd wang dan jenama.

          8

          0
        • Anonymous says:

          I wpuld punch him In the face twice as hard if i was a restaurant owner!!!

          8

          0
        • jenet jeksen says:

          harap2lah chef wan ada jam rolex

          2

          0
      • Bila Pondan Berbicara. says:

        Chef Wan jelos la tu, ada makluk sotong yg lebih over dr dia. Panas lah org tua tu…hihihiks

        0

        12
        • Lol says:

          Gay boy muda dan gay boy tua bergaduh. Sispa yg nk libas beg LV dulu. Ko rasa?!!! Lol

          3

          3
        • Anonymous says:

          Aku rasa Che Wan kan menang sebab dia ada kuali. Aliff ada Rolex je. Sekali CW lempang, terpelanting Aliff ni.

          8

          0
        • Pakar Psikologi USM says:

          Jiwa dia sebenarnya pondan. Bila jubor gatal nk batang tpi x mdapat…meroyan la. Dia ni harus tonggeng kasi jubur biar jantan sodok baru puas. Lepas tu dia akan diam laaa!

          1

          3
      • Chilli says:

        Dah knp bapok ni? Lepak makan tepi jalan? Ni la jadinya kalu kaya tapi tak tenang.

        2

        0
        • Bedah says:

          terperangkap dlm nafsu wanita. fizikal lelaki tapi kemahuan sesama jenis. tu la, lebih baik jdi gay. at least ko puas ko x meracau dan meroyan aliff ouiii!

          0

          2
      • Oh pleaseee. says:

        Come out as a gay… be proud of who you are, Dato Aliff.

        0

        2
    • Anonymous says:

      Aku dah lama boikot si Alif ni. Dgn perangai over menggelenyar, suka menunjuk-nunjuk, suka menghina org2 Melayu lepas tu minta maaf setelah viral. Tak berkenan langsung. Ujub dan riak. Buat Marketing pun jgn sampai mencerca kaum sendiri la weyyy!

      21

      0
      • Saper2 je la says:

        Sama! Aku dh berkurun block dia ni, sajat, vida n retis2 gila kt malaysia sawan show off

        16

        0
        • Anonymous says:

          Aku pun boikot. Tak bawa faedah pada negara. Tak jana otak aku ikut IG depa ni semua!

          1

          0
      • Minah Gangster Jambu says:

        ya betul, teringat dia hina pokcik kopiah lepas tu minta maaf buat video. siap letak Aimo tu … konon menyesal. eee…rasa mcm nk terajang jew. sedikit pun tak rasa myesal atau salah. kaya tpi bodoh!

        9

        0
      • Anonymous says:

        Jgn la memperbodohkan diri. Itu yg Chef Wan maksudkan.

        7

        0
      • Anonymous says:

        aku ada sorang member. dia gay tapi atas desakan famili kawin. hawa nafsu tak puas. dia cari anak ikan sado anak ikan tu puaskan dia. baru reti senyap. nafsu dia kearah jantan. bila xdpt, meracau jdinya. cerai bini skrg ada anak ikan. dgn pompuan x berapa naik katanya.

        0

        0
        • Anonymous says:

          kwn ko tu ade anak x??si aliff ni wlpn org kate dia gay at least 3 ketul anak dia weii…

          0

          0
    • Anonymous says:

      Everything that he does always have somekind of hidden motives or agendas. If you want to show that you are really humble, why dont you help people or built a charity foundation? Please la…embarassing to the max!

      16

      0
    • mat ganu says:

      Memang patut pun chef wan tegur… dia ni gi luar negara perangai ulu x leh nak tinggal… buat malu je. Baik ko gi melancong tepi sungai kampung ko jer kalo cam ni..

      15

      0
    • Adudu says:

      Lepas cerita sajat, keluar cerita alif.
      Ni keluar cerita alif, esok lusa mesti keluar cerita sajat balik.
      Takkan ahli perniagaan punya cerita sooo cheap macam ni?
      Baik jd mcm vida tu. Buat lagu utk marketing.

      12

      0
    • pramugara airsiasia says:

      bodohnya aliff ni. apa yng ko harapkan? ibarat ko masuk rumah pelacur lepas tu ko nk cari wanita berdara. switzerland bukan mesir atau turki. mmg la susah dpt makanan halal. bodoh tahap cipan. macam baru keluar sarang.

      6

      0
    • Anonymous says:

      Chef wan tkyah bising boleh tak..pasal kau tu tk sekaya dato alif kau sibuk mengepo tu buat apa..biorler dia nk makan tepi longkang ker tepi jamban ke..gasak dialah..orang switzeland tk kisah pun dia tu siapa.tk kenal pun..gasak dialah..

      0

      21
      • Anonymous says:

        Bodoh punya komen. Kalau kaya xleh tegur? Nk kena ada duit baru boleh tegur? Bahlol nye!

        18

        0
        • Anonymous says:

          Kalau kaya boleh baru boleh tegur, abah ko dan mak ko pun x layak menegur ko. Sbb bapak ko pun xmampu beli jam Rolex. Gitu???

          4

          0
      • iq says:

        bodohnye kau, kau tahu tak yang dia cuba burukkan imej rakyat malaysia, siap kena halau sbb nak kan meja, ape tak mampu, makan salad jelah, atau roti tak pun kau packing serunding daging/ayam ke from malaysia, LV kulit babi (mostly oversea) boleh pulak tak kisah pula

        2

        0
        • restoran high class kononnyerr says:

          customer always right.. berani pekerja kedai makan tu halau customer makan bekal sendiri.. tak jaga hati customer?? sekali tu je la melangkah masuk kedai makan tu.. frasa terima kasih sila datang lagi?? hmm takde mood dah nak pergi melayan kedai makan yang halau customer bagai ni.. ko boleh cari customer lain yang sayang kedai makan kau..

          0

          4
      • Kedondong says:

        BODOH.

        0

        0
      • lynn says:

        sapa kata tak kisah. ko tak pernah g keluar negara ke?

        0

        0
    • Mak Becok says:

      What a loser!

      0

      0
    • jalanjalancarimakan says:

      chef wan ni hina gerai tepi jalan ke apa?? kita ni dah biasa tau makan meja kerusi tepi jalan.. tapi gerai air tebu tepi longkang jangan beli tau.. batang tebu tu tak bersih dan tercemar sebab letak atas lantai.. tapi kalau gerai burger dan nasi lemak tepi jalan boleh tolak ansur la.. tapi tengok peniaga lap tangan lap peluh lap pinggan lap meja semua guna kain yang sama.. tu no comment.. ko rasa nak makan tepi jalan, itu pilihan korang.. korang rasa nak cari tempat makan indoor pun terpulanglah..

      2

      1
  2. Anonymous says:

    Memalukan. Nanto org europah ongay Malausians baru keluar dari gua. Over la si sotong tu!

    4

    0
  3. Ku Zalipah says:

    Setuju dgn CW. Melayu2 gi overseas suka bawak perangai kampung. Dulu si Alif pernah buat dah makan durian kt KLIA. Stop it la, dimana langit diijak disitu langit dijungjung!

    18

    0
  4. Anonymous says:

    Time to boycott.

    6

    0
  5. Anonymous says:

    kejap lagi masuk la stokis2 dia dislike org punya komen. lepas tu ckp…”dia kaya dr ko”…”melayu dan PHD berpisah tiada”… “dia ada jam Rolex…ko ada”…bla bla bla. lawak.. mcm kita xtau. tu semua geng2 yg nk jdi mcm aliff tapi jual produk2 hauk yg kilang2 pun x pasti dimana.

    15

    0
  6. Anonymous says:

    Thank u chef wan! Tq so much

    12

    0
  7. Pemerhati says:

    Bila tegur ckp Melayu2 dengki. Ada duit pun kalu x reti bawak diri x guna. Money cant buy…class!

    17

    0
  8. Anonymous says:

    Semoga ramai yg boikot. Fed up dgn jutawan kosmetik yg x habis2 mencari publisiti murahan. 3 ekor termasuk Sajat dan Vida…jom boikot. Memualkan saja!

    12

    0
  9. Mama Lia says:

    Tak habes2! Apesal diaorng ni konon sales berjuta-juta. pesal x bina sekolah tahfiz, anak2 yatim atau rumah utk org2 tua atau gelandangan? asyik show off je. oh lupa, misi hidup…jam rolex dan banglo 5 juta. Sedih!

    7

    0
  10. Anonymous says:

    Attention seeker!

    4

    0
  11. Yun says:

    At last ada gak org berpengaruh tegur….bila selalu menunjuk kekayaan seumpama riak tapi nk tunjuk pula jimat cermat yg mengaibkn…what kind of attitude laa…ambil la teguran tu ..kurangkn terlajak riak..terlajak cakap..tahap over sgt…

    10

    0
  12. Anonymous says:

    padan muka korang, sokong selebriti camni.
    dia buat semua ni sbb ada penonton2.
    lagi menjadi la. eeee…publisiti murahan sgt.

    5

    0
  13. Anonymous says:

    KIFARAH LA..KO DIMALUKAN. DIA NI DGN STAFF2 DIA MMG BIADAP. SESUAI.

    2

    0
  14. Anonymous says:

    x pyh melancong la. buat malu je.

    4

    0
  15. udontknowme says:

    Recent ni memang menjadi2 jutawan tak berkelas mencari publisiti murahan.dengan alasan marketing strategi..nama pun jutawan i bet dia lagi kaya dari che ta since che ta xde gelaran jutawan..boleh jer…che ta hangkut chef dia untuk proper feed her family dekat oversea. at least.dah tu amik video bangang..upload kat inst n fb..sapa kutuk tu kata dengki.tapi kalo dengki kemain esok upload lagi vid bangang..salute la bini dato alif ni boleh tahan dengan perangai laki dia yg suka mtk perhatian camni.

    6

    0
  16. Anonymous says:

    what your wear is not the real who you are. what inside is the real you. many people still dont get it. thats sad.

    4

    0
  17. none ya business says:

    chef wan has a valid point which i am so agree with! if u at different country, u have ti respect their culture. u go to their country tonlearn their culture not to bring ur culture into the country. this is the part i dnt understand orang kampung macam alif ni pon boleh jadi jutawan coz all these malais yang buat dia jadi jutawan sampai basic n common knowledge pon tak tau buat malu je!

    7

    0
  18. Pelik says:

    najib dan UMNGOK memalukkan msia…
    xpulak korang kutok2?

    2

    2
    • Kedondong says:

      Dia ada kutukla…cuma takde nama.dia siap perli bekas menteri pelancongan ygn cina dulu tu.tapi nonya tu taklah glamer cam alip ni.

      0

      0
  19. Anonymous says:

    Betul kata cw tu. Dato alif ni shopping bukan main lg kat switzerland tu. Duduk bukan hotel cikai. Sewa kenderaan mahal. Apa salahnya makan kat dlm kereta ke. Pusing pusing cari taman ke. Malas nak ckp la

    8

    1
  20. Saya Minum Jus Harum Malam says:

    Dato terlajak laris ini seperti nak orang puji dia makan atas/tepi jalan. Tapi bagi saya, dia mungkin kaya pandai bisnes tapi dia kurang cerdik. Sigh…..

    ps: orang yg billionaire lebih low profile dari orang yang ermmmmm….

    7

    0
  21. Anonymous says:

    Mcm ni nak dijadikan model dan contoh usahawan. Podaaaahhh!

    4

    0
  22. Anonymous says:

    Nak boycott pemenda. Barang dia satu pun aku x pernah beli. Tak hingin langsung!

    6

    0
  23. Anonymous says:

    selebriti malaysia yg pertama kena halau. hahaha. sesuai!

    2

    0
  24. Pak Lah says:

    Chef Wan kelas sangat lah engko kan? Ko pun English berterabur bunyi Kuala Pilah.

    0

    8
    • tatabahasa mana tatabahasa ooii says:

      profesor chef wan tak peduli sangat grammar.. lantaklah orang yang baca paham ke idok asalkan chef wan saja yang paham.. haha mesej tak sampai.. penat je tulis panjang lebar tapi bahasa standard pun tak reti.. bahasa pasar semua ni nak translate ikut kamus dewan ke apa.. serius tak paham sesetengah ayat yang chef wan tulis.. grammar tunggang terbalik.. paham ni bukan exam.. itu pasal suka hati dia je tulis dengan segala kesalahan tatabahasa…

      1

      0
    • Kedondong says:

      Bodoh. Grammar dengan adap Tak saling berkait.bodoh

      1

      0
  25. Aliff says:

    Fuck u a, im rich ok?

    0

    0
  26. ish ish ishhhh says:

    yes money cant buy class! kalau kau tuan kedai pon kau marah org datang restoran kau tapi order air je bawak makanan luar sakan makan kt kedai kau?? perangai! xpayah cakap swiss la wei, restoran mana2 kt dunia hatta kt malaysia pon, sapa xmarah bawak makanan luar makan kt kedai dia. kalau snack kecik2 tu boleh tahan la, ni full meal kot! hangin la wei tuan kedai! kalau mmg jenis kena makan makanan melayu, apa kata kau sewa satu restoran mahal sejam dua sebab kau nak guna space dorang nak makan bekal??? agak2 org tu pelik tak? pelik tolak tepi, asal ko hado duit bayar depa!

    5

    0
    • give and take please says:

      aliff syukri patutnya makan di food court medan selera supermarket.. situ ada banyak gerai peniaga.. ko makan makanan bekal ko pun tak kisah.. tapi kalau ko macam restoran acah acah ada taraf michelin memang ada rules yang diorang cipta sendiri.. budaya restoran high class ni rasa perbuatan bawa bekal dari luar makan dalam restoran diorang tu satu perbuatan menghina.. walaupun bagi kita yang makan bawa bekal tu asal masuk mulut, kenyang perut sudahlah.. bagi diorang, bila ko dah jejakkan dalam restoran diorang, ko harus order menu yang disediakan diorang supaya menjana keuntungan kepada perniagaan diorang.. korang bagaikan terpukau bila dah duduk dalam restoran high class. so suka tak suka ko mesti order menu restoran high class tu.. itu etiquette ok.. makan tu jangan perhabis semua.. harus ada leftover baru nampak kau ada class.. pemikiran high class menganggap habiskan portion makanan atas pinggan sampai licin tu menunjukkan kau dah tahap kebulur dan menurunkan class korang.. bagi kita orang yang simple minded, makan sampai pinggan licin menunjukkan kita menghargai rezeki dan tak membazir malah menghargai penat lelah orang yang memasak tu.. suka tak suka memang hidup kita ni ada macam-macam pendapat masing-masing.. yang penting ada give and take tolak ansur..

      2

      0
  27. Saiful Husman says:

    Dulu waktu aku buat Hotel & Catering Kat Switzerland rokok keretek dan semporna diharam kan. Byk budak2 indon hisap kena marah sesetengah restoren…banned.
    Dato Aliff pun selevel indon. Lol

    0

    1
  28. Anonymous says:

    Merepek lah dia ni. Lepas satu…ke satu hal. X pyh travel lah. Ko duduk buat banglo kt dlm gua Niah!

    0

    0
    • tengok je says:

      hahah…tu la..nape tak survey dulu sebelum melancong..bila ke tempat org, belajar la ikut adat kat sana, selagi tak bercanggah dengan agama. Tak semua tempat macam kat malaysia, bersopan mcm org kita. Taman pun banyak… jgn anggap tempat org sama mcm tempat sendiri..sokong teguran chef wan tu

      2

      0
    • Firdausi Becok says:

      Kalau naluri pondan tapi bontot tak pernah kena main mcm ni lah. Nafsu meronta jiwa kacau. Sajat pun sama. Tertekan dan mula la buat perangai pelik. Sebab x terlepas gelora hawa nafsu.

      0

      0
  29. Anonymous says:

    makin kaya makin sewel. :(

    0

    0
  30. Sambal belacan says:

    Elok pun Chef Wan tegur. Lagipun Chef Wan bukan calang2 org juga. Kalau yg org biasa cm most of the netizen ,si Aliff ni siap ckp sindir2 balik. Ckp dia ada jam rolex la apa la n netizen lain tegur ni tak da. Besar kepala tambah lg ada org back up. Aku nak tengok, berani tak si Aliff ni balas balik apa Chef Wan ckp. Better dia hadam apa Chef Wan ckp tu dan muhasabah diri betul2 dan bukan buat2 belakon baik. Sayang betul, kaya tapi entah apa2.

    4

    0
  31. Anonymous says:

    Kenapalah bodoh sampai tahap Mat Jenin. Ko ni x layak jadi ketua rumah. Ko layak pakai skirt. Malunya siapa yg pakai barang dia. Sungguh low class!

    3

    0
  32. melati says:

    Walaupun saya kurang minat Chef Wan ni , tapi sokong dgn Chef Wan…..Spesis yg keluarga kawin dgn Khinzir jew makan tepi Jalan ni..!!! konon nk merendah diri lah (Kaya Ler Konon)…org kaya yg ada Jet Pribadi baru Kaya..!!! setakat Duit berjuta citer kt Org kalau Tony Fernandez terbaca lah …” Mesti dia ckp camgini.” Ingat bangsa aku jew camgini ?? Rupa2 nya Melayu cam Dato Aliff ni lagi trok nk Show off””” & Dato Tony Fernandez akan ketawa terbahak2 dgn Dato Aliff ni…..memalukan Bangsa Melayu yg baru nk kaya skit..!!! hmmmmmm

    1

    0
  33. Kaunseling Free says:

    pondan kalau kawin mcm ni la. kalau da tau pondan …jangan kawin wak. jiwa sengsara tu. pondan2 byk yg kawin last2 cerai sbb xpuas main dgn bini. dia kena main dgn jantan jugak baru rasa puas!

    0

    0
  34. Tipah says:

    Dia tengah berperang dgn naluri dalaman kewanitaan nyer! K bye…

    2

    0
  35. Bekas Jiran says:

    Jubur dia harus dihentak dgn kote mat salleh atau negro. Baru dia reti senyap duduk aman. 7 inchi masuk…zrup! zrup! zrupppp!!!

    Tu la org ckp jgn menipu diri. Hang gi kawin buatper dulu huh? Dah taw hang tu mmg…. pondan! Skrg rasa trapped…meroyan!

    0

    1
  36. Anonymous says:

    Come out as a gay. It is about bloody time la

    1

    0
  37. melati says:

    hahahaaha..Dato Aliff …memalukan Melayu ….!!! Mizz Nina yg btol2 kaya dr Kecil ada buat perangai camgini???? fikirkan lahhhhh…

    1

    0
  38. Miss A says:

    Actually dia nk menunjukkan kononnya dia seorang yg sgt sgt sgt humble sampai mkn tepi jalan pun blh. Bersila sana sini katanya selesa org kg blabla. Pdhl dia NAK org tgk dia sebegitu. Klu kita humble, attitude tu akan dtg naturally, no need to try hard to please everyone.. Sebaliknya nampak kelakar & unmatured. Org kenal kerana kontroversi satu persatu dan dr situ makin lama org akan makin muak..

    4

    0
  39. ano says:

    suka tengok dato ni….macam clown mcdonald je…kurus &kasut besar kikiki

    0

    0
  40. Smart Bird says:

    Well, itukan hak dia dan fam to do whatever they are comfortable with termasuk makan ditepi jalan. Apa yang nak dimalukan? Disini tiap minggu orang India duduk dan bersembang ditepi jalan besar lagi (at Little India) dan menghadang orang2 membeli-belah serta kenderaan bila antara mereka yang bergegas jalan ramai-ramai dipinggiran jalan raya but no problem for us the shoppers and authorities concern. It’s
    their freedom of action n certainly not a CRIME.

    0

    5
    • pikiran kolot patutlah mundur says:

      bagi chef wan, makan tepi jalan tu memalukan nama malaysia.. bagi aliff syukri dan orang lain, why not?? yang penting tetap confident.. polis switzerland nak denda berapa ribu CHF demi kesalahan makan tepi jalan?? banyak lagi la jenayah yang lagi mengancam keselamatan awam.. setakat makan tepi jalan ni, takde beza pun macam picnic di pantai ke tepi sungai ke atas padang rumput ke.. ko tak biasa picnic ke chef wan?? ye la ko kan high class.. makan mesti ada meja kerusi.. mana biasa nak melunjur bersila bagai kan.. sedarlah diri sikit ko tu dulu asal usul felda. orang puteh pun tak kisah picnic.. kau pulak yang exaggerate kata picnic ni memalukan nama malaysia.. yang betulnya memalukan nama malaysia bila orang malaysia masih lagi pilih pemimpin yang corrupt minded.. dah macam takde pemimpin lain ke boleh diharap?? desperate nak kekalkan pemimpin korup.. sian sungguh..

      0

      1
      • Kedondong says:

        Bodoh. Picnic la dekat tempat sesuai. Tepi jalan satu family makan dengan anak2 berlari Sana sini. Kau bodoh!

        0

        0
      • Anonymous says:

        tu bukan picnic la.picnic pi makan elok2 dekat park, pantai etc.ni makan mencangkung tepi jalan. sana park cantik2 ada kerusi bagai nak mencangkung tepi jalan buat apa.nak tunjuk humble? tu bukan humble tu ngok!

        0

        0
    • anon says:

      mmg betol hak dia, and they can do whatever they want, its their lives, Tapi Nak upload bagi tau semua org buat apa?? Nak tagih simpati ke nak menunjuk yg dia mampu gih switzerland?? He is such an attention seeker..

      2

      0
  41. serene says:

    Aliff ni attention seeker, semua bende yg dia buat, sengaja utk menarik perhatian org. Setuju dgn chef wan, aliff likes to flaunt his wealth(sama species dgn rozita) Mmg riak habis. Melayu ni bila kaya sikit je dah riak sngt2 menunjuk2 kat semua org. Bangsa lain yg lbh kaya tapi diam je. Heran sungguh melayu, tak tau hukum hakam & tak tau agaknya istilah riak. . Aku pernah pergi zurich & geneva akhir tahun lps, ade je restaurant halal. Tapi mamat poyo yg suka menunjuk ni saje wat bodoh sombong. Mcm lah dia sorang je yg gi switzerland. Org low IQ mcm dia ni suka cari publisiti murahan. Lama2 org meluat dgn dia ni.

    3

    0
  42. anon says:

    betul lah kata chef wan tu
    dia tu bukan tak berduit ..
    ko gi travel ..sewa caravan ..ko boleh masak dlm tu ..dan makn apa pu yg ko nak mkn
    yg dia mcam org bangang membodhkan diri menampakn orang MALAYSIA ni tak ada educated di pandangan orang luar pehal ?
    ehh tolng lah DATO TERLAJAK LARIS ..JGN BODOH PUN SAMA TERLAJAK ..!

    1

    0
  43. cik tah says:

    Ada je lah restaurant kedai makan ” my kitchen ” dkt zurich Oerlikon tu ! semua org melayu ha ! Hihi . Tah2 duit x cukup kot nk makan sbb dh berabis byk dkt Rolex n diamond ring hihi almaklum lh zurich mahai nk mampui ! 2 pax makan dkt my kitchen total almost 100chf

    0

    0
  44. Kak B says:

    Setuju sangat ngan Chef Wan “U might have the money but u cannot buy the class!”

    0

    0
  45. mok cute says:

    part ni sokong chef wan…dato bodoh ni suka create citer2 banggang kat IG…pastu peminat bgaduh2 pasal dia…yg mengipas byk la…memuji humble bagai…mkn tepi jln tu x salah…aku pun pernah mkn kat tepi jln…tp agak la..mslh ko tu mkn nasi dengan mangkuk pinggan bagai…nmpk cam baru kuar dr gua…apa ke bodoh punya org kaya…

    0

    0
  46. Anonymous says:

    ya betul juga kata chef wan-dato alif ni pon satu u got the money y cant u eat at the restauran or find a park at least wen u try to get or snap ur lunch jangan la sewnwng wenangnya inda ambi gambar and post at any website kan dah kena sendiri .u r a rich people macam hj bakhil pula makan dekat tepi jalan-don put urseil identity malaysian org kaya mcm ni.apa apon u have lesson for u nxt time becareful,dato aliff

    0

    0
  47. Eyeee says:

    Aku setuju dengan Chef Wan ni. Harap lepas ni si aliff tu behave la sikit. Tak payah nak acah humble tak bertempat..
    Sedih aku tengok attention seeker sorang ni. Harga berjuta tapi perangai haukkkk.
    Tak nampak classy , elite langsung..
    Nampak peghakkkk..kalau aku la di tempat bini dia, malu nya la haiii..laki terkinja2 serupa beruk…suka buat video ntah pape..
    kalau ye pon ko pegi oversea, susah cari mknn halal kene masak sendiri…tp rasanya tak perlu la nk mkn tepi jalan mcm ni…
    for sure ada taman2 cantik yg ko boleh mkn..bentang tikar ala2 berkelah gitu..ish..meluat btol aku dgn dia ni..sejak kawan ngn sajat..makin teruk plak..

    0

    0
  48. Anonymous says:

    tak yah buang masa la dato chef wan jutawan jakun eksyen ni bukan nak amik ckp org ni kan pulak nasihat..ni lah org kata ‘bodoh sombong’

    0

    0

Leave a Comment

Optional