Written by AbangNara | March 16th, 2011

ziana zain

Baru-baru ini Abang Nara ada sharekan kisah Ziana Zain yang sanggup blah daripada fotografi majalah EH! demi maruahnya. Dan semalam Abang Nara ada terima sepucuk email daripada pembaca yang meluahkan isi hatinya terhadap media-media di Malaysia berkenaan isu ini. Abang Nara sharekan sebab rasa surat ini amat sesuai dengan situasi media kita sekararang.

[note]MEDIA PEOPLE, TOLONG BUKA MATA ANDA

Sudah bbrp hari sy teragak-agak utk hantar emel ni,lps baca entry psl Ziana di bwh terus sy tidak teragak-agak lg. Kpd media cetak & media elektronok, tolong sedar bhw preference rakyat majoriti bukan lagi kpd artis-artis yg berimej seksi! 10 atau 20 tahun dulu mungkin ya, remaja2 gila kan gambar artis yg seksi2, yg urban mcm Hollywood. yg seksi itu lah dikata cantik, pandai berfesyen dll.

Hari ini fenomena ini sudah berubah, semua rakyat terbawah sedar hal ni kecuali pihak MEDIA!!! Buktinya?Setiap kali laman2 atau majalah hiburan memaparkan gambar artis wanita yg mendedah badan secara extreme, gambar itu akan mendapat kritikan maha hebat oleh para pemberi komen. Cuba tngk, post2 yg sebegitu pasti menerima ratusan reaksi dan 99% drpd reaksi mereka ialah “KAMI TIDAK SUKA ANDA BERPAKAINA BEGINI, TOLONG TUTUP AURAT TU SIKIT” dan bila gambar yg dipapar itu agak sopan, betapa ramai yg memuji artis berkenaan biarpun penutupan auratnya belum sempurna sebenarnya.

Trend ini menunjukkan bahawa masyarakat secara majoriti telah ‘meluluskan’ industri hiburan yg LEBIH SOPAN LEBIH SANTUN LEBIH MENUTUP DARI MEMBUKA. Kalau dulu ya, kesedaran rakyat terbawah masih cetek tp skrg ni dgn kepantasan teknologi, nasihat2 dan dakwah oleh ustaz2 telah membawa fikiran rakyat ke paradigma yg baru iaitu demand kpd INDUSTRI HIBURAN YG LEBIH BERSIH

Hal ini sayangnya tidak disedari oleh pihak TV dan pihak majalah, artis2 masih disuruh berpakaian menjolok mata (insiden terbaru kes Ziana Era Ning di majalah EH). Dont let me get started on majalah Mangga dgn gambar kolam renang Syafiqah Amanda…bila lg media nak sedar ini bukan kemahuan kami sbg penonton/pembaca??

Sy ucapkan tahniah kpd Ziana Zain yg menolak permintaan Eh bg baju bare-back itu. Kpd para media, please open you eyes this is not 1990s anymore where teenagers scream in excitement at seeing sexy Malaysian artist.

KAMI MAHU ARTIS BERIMEJ SOPAN DAN WPUN BUKAN MENUTUP AURAT SEPENUHNYA, AT LEAST BIARLAH BAHU, DADA, BELAKANG DAN BETIS ITU TERTUTUP. Jika pakai baju kurung utk fotografi, laaaggiiii lah kami suka. sediakanlah byk baju kurung/baju labuh utk sesi fotografi artis2 anda slps ni. Peminat takkan marah malah lebih respect anda dan majalah/program anda [/note]

Apa pendapat korang?

P.S: Adakah ada “The Most Wanted” yang AXE mahukan? Kalau anda berani join contest ini, sebijik iPhone4 dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

105 responses to Luahan Hati Terhadap Media-Media Di Malaysia

  1. [email protected] ulAr........ says:

    1st akhirnya…hhaha…..
    MEMANG XPATUT SEKSI..MALU LA SIKIT ..
    PALING TIDAK ADA PERASAAN MALU PADA ALLAH SWT..

    0
    0
    • lola lolipop says:

      agreed. wartawan, pihak media lain plz la buka mata anda luas luas ye? org Msia skrg x mahu lagi brda di tangkuk yang lama. zaman jahiliyah dah ditinggal kan.

      0
      0
      • [email protected] ulAr........ says:

        betul2…if wartawan, media dll tahu peranan..de rasa tggungjwb nak jaga agama,,,xdela seksi meksi ni…& yg seksi ni org Melayu..org Islam…aduhhh…..=(

        Pakai baju kurung pun leh fames pe..tgk ana rafali..mmg sentiasa bju kurung je..fames jgk…

        xde pun garis panduan nak famous, glam… wajib seksi..tnjuk segala2nya..hahaha~~~

        0
        0
        • [email protected] ulAr........ says:

          DAN DIHARAPKAN ABG NARA KITA NI MENYOKONG SURAT INI DENGAN TIDAK MENYIARKAN GMBAR SEKSI-MEKSI ARTIS KITA DLM BLOG INI…~~~~

          0
          0
        • hijau says:

          aku pon tk brapa fham sgat ngan media mlaysia ni..kalau ade arts pkai sksi2 diorang akn kondem dlam ruangan tulisan diorang (mmg patut pon),tp dlam masa yg sama arts tu jgak akan kluar dlam paper or mgzine diorang jadi cver dgn pkaian sksi..okey,klau diorang dh memang seksi kat luar tak payah la lagi nak bg bju2 seksi wktu photoshoot tu oiiii!org2 dalam MAJALAH MANGGA TAK TAKUT DOSA.

          0
          0
        • [email protected] ulAr........ says:

          TEPUK DADA TNYA IMAN MASING2 LA KAN…

          0
          0
        • kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

          NA MELARISKAN MAJALAH KENA LA ADA BENDA2 MURAHAN……

          0
          0
        • Hanis says:

          artis-artis murahan ni pun rela je dieksploitasi.

          wartawan yg paling hina, macam tak ada maruah nak jual maruah orang lain macam tu.

          0
          0
      • Pakai seksi pun x guna kalau bakat cm hampeh. Kepada media tempatan, tolong ubah mentaliti anda. Kami bukan kemaruk nak tengok badan artis pun. Masyarakat kini sudah pandai menilai kesan baik dan buruk kepada anak2 mereka.

        0
        0
      • mel says:

        kalau mcm 2 ko pun jgn bace blog gosip ni…

        0
        0
    • me says:

      agaknye wartawan2 kite ni yg katak bwh tempurung hollywood.. sbb tu pekembangan n citarasa org kita dia x tau..

      0
      0
      • Lipstick Hijau says:

        Minda para wartawan malaysia belum open sepenuhnya…masih di bawah tempurung……

        0
        0
        • [email protected] ulAr........ says:

          Lipstick hijau & Me: AGREED

          0
          0
        • eliz says:

          btol!
          kandungan surat ini memang kne setepek!

          bang nara, pasni kondem mane2 artis yg pkai seksi!!

          0
          0
        • wartawan tempelan says:

          betul3…. secara x langsung, pihak media mewakili negara…tgk apa jd bila kes kartun ultraman lari dr tsunami tu kuar akhbar?? smpai ke CNN cerita tu….tak ke malu Malaysia dibuatnye?

          0
          0
      • Delaila Rose Maria says:

        TAPI RASA NYA BUKAN SEMUA WARTAWAN BEGITU KAN? ADA JUGA ARTIS SENDIRI YANG MEMILIH UNTUK BERPAKAIAN SEKSI DAN MENJOLOK MATA. TAK ADAIL JIKA KESALAHAN TU KITA LETAK KAN ATAS BAHU WARTAWAN JUGA KAN. APAPUN MASING2 ANTARA ARTIS DAN WARTAWAN PATUT BERBINCANG SETIAP SESUATU YANG HENDAK DILAKUKAN.

        0
        0
        • mail kulup says:

          we are talking about zz situation…. not about clever n pro. repoter…

          0
          0
        • Sofia says:

          lagi senang citer kalau artis yg tergedik nak pakai seksi tapi wartawan nak suruh pakai yg menutup aurat…terus xpose kan nama artis itu(takyah clue2)…biar semua orang tau sikap artis itu sendiri..takdela diorang menyalahkan akhbar or majalah yang suruh diorang pakai kan….???????

          0
          0
      • hijau says:

        kdg2 bukan slah wrtwan sepenuhnya.ada jgak diantara dioran yg tk stju dlam hal2 mcm ni,tp terpaksa ikut org atsan majalah yg dh tetapkan format,imej yg nak dtunjukkan,dan isi cerita yg dh dtetapkan.

        0
        0
    • blabla!!! says:

      totally agree teenagers skrg x main la artis sexy2 niyh bt skit mate jew weyh adek aku pon ckp npe artis tetttt pkai bju x ckup kain??dye x dew duit kew nk bli kain wakakakaka bile aku dgr adek aku ckp mcm tu memang geli ati……….;P

      0
      0
    • Kambing Hitam says:

      salam…
      maaf menyampuk sdkt…
      saya sokong dgn luahan hati pembaca nie..
      media kt byk terikut2 budaya barat yg sememangnya diaorg tidak bermoral…selain itu juga ada di kalangan artis yg berani berpakaian seksi semata2 ingin kan glamer yg x kemana,,,c’mon la,Hollywood itu worlwide..
      di Malaysia ni artis kt hanya di lihat oleh Org Malaysia shj…xsuma artis yg berpakain seksi itu berjaya n kaya…jgn kerana nama maruah tergadai…
      yahudi sendiri menyatakan umat Islam hanya blh dikalahkan dgn PAKAIAN…Jgn krn pakaian Islam tergadai.Malu la pada ALLAH yg 1…
      Jgn dah turun bencana atau bala br nk huru hara..

      0
      0
    • bodohyer says:

      kalau pembaca boikot buku or majalah tulisan anda macamana?

      pikir dan renungkan..

      0
      0
    • SOPAN says:

      tlg banned majalah MANGGA URTV.. majalah hiburan yang melalaikan dan boleh meruntuhkan agama sebab bila tgk gambar2 situ je dah kira zina mata. dari buang duit beli MANGGA baik beli majalah lain

      0
      0
  2. blog cinta says:

    bagus la ziana zain tolak imej gitu..kami sokong tindakannya..pada artis yang nak terus pakai seksi tu lantak lerrr..tp kami memang suka artis berpakaian sopan santun

    0
    0
  3. saje says:

    setuju ngn penulis tu…..

    0
    0
  4. kimmy says:

    nak seksi beli maxim or FHM..

    0
    0
  5. MizzAin says:

    tahniah [email protected] ular… jelezz i u dapat 1st

    0
    0
    • [email protected] ulAr........ says:

      ahaks…next time u 1st plak k..=)

      0
      0
  6. martha says:

    ya betul, even me, a christian, kami x suka artis yg tlalu seksi. bukan dengki, bukan jeles, tp disebabkan pengaruh dan juga peranan mereka sebagai idola yg boleh mempengaruhi anak2 muda!

    0
    0
    • siti says:

      i agree with u..tapi kadang2 dorang sendiri yg nak berpakaian begitu…contoh yg x bagus utk remaja i thing is STACY

      0
      0
  7. speedrider says:

    Kalau sekdi-seksi pun, yang laki jugak untung tengok… kah kah kahhhhhh….

    0
    0
  8. MizzAin says:

    saya sokong emel kat atas…. to media2 kt luar sana jgn jadi katak lam plastik…hahahhaahaa

    0
    0
  9. ahmaronline says:

    setuju
    kami nk artis yg berkarya bukan menayang ‘karya’

    0
    0
  10. ctcomey says:

    betul tu.. yang palig kesian tu artis2 tu suma malay girl … masa shot, dah dpt dosa, org ramai tgk kat majalah kena kutuk, dpt lagi dosa… bertambah2 dosanya… huhuhu.. kesian kat mrk… kesian kat mak bapak mereka….

    puji cara artis yang berpakaian menutup aurat walaupun tidak bertudung cam Ana Rafalli… sweet jer ;-)

    0
    0
  11. kaki_g0ssip! says:

    MEDIA ZMN SKRG XDE OTAK. TAU NK LAKUKN MAGAZINE DIORG JE! YG JD MANGSA ARTIS2 KITE LA..

    P/S: MEDIA/MAG YG SUKE TAYANG ARTIS SEKSI IS MAJALAH MANGGA! HIHIHIHI. SAPE SOKONG AKU ANGKT TGN MCM NI~~~~

    0
    0
  12. msmifa says:

    pada si PENULIS, tima kasEh sbb ‘SURAT BUKA MATA’ anda sgt la dihargai bukan sekadar nak buka mata ja tpi BUKA HATI! tak semua org sukakan artis yg seksi… tolong fikirkan manusia di m’sia nie kebanyakkannya org ISLAM…bukan cam hollywood,bollywood…paham! thanz again utk penulis.

    0
    0
  13. Kasih says:

    dunia dah berubah… imej2 seksi dlm majalah dh x di trim apakai lg oleh peminat… krn yg penting tu adalah menonjolkan bakat, bkn nya mendedahkan apa yg ada…

    jika berbakat pasti artis tu akan diminati tanpa perlu membogelkan diri hatta walau masih berpakaian spt majalah mangga tu…

    dan seboleh2 nya bkn setakat dlm majalah sj artis2 jgn berpakaian seksi, semasa menghadiri majlis2 anugerah pun hope artis2 kita tau etika berpakaian jg…

    jgn asyik menurut kehendak editor majalah kerana artis juga berhak tuk menolak menerima nya….

    0
    0
    • secret says:

      artis kte bukan lalang kn?

      0
      0
      • Delaila Rose Maria says:

        KADANG KALA ARTIS NI PUN BERCAKAP LIDAH BERCABANG2. PADA AWAL DAH DIBERITAHU OLEH PIHAK PRODUKSI MAJALAH YANG DIA KENA PAKAI PAKAIAN YANG ALA-ALA SEKSI, DAN DIA SETUJU DAN TERIMA TANPA BANTAHAN. LEPAS DAN KELUAR CERITA TU DALAM MAJALAH DAN KENA HENTAM DENGAN PEMBACA, TERUS ARTIS SALAHKAN WARTAWAN PULA. JADI BETUL LAH SEPERTI KATA KASIH DAN SECRET, ARTIS MALAYSIA NI IBARAT LALANG.

        0
        0
    • Zubir says:

      Cik Kasih, awak bukan salah seorang dari dalam kelompok dunia yang sama seperti saya juga ke? walau bahagianya berbeza tapi kita sekapal dalam kerjaya yang sama, ingat tu!!

      0
      0
  14. sape2 je la says:

    Kudos to the writer…sbnrnye kan dah byk kite komen psl artis2 seksi tu..xpayah nak bg email,kalau kumpul komen kite psl bende ni,bole karang berubu email yg same..tp kalau kene kes cam kak ZZ ni mmg media yg nampak salahnye..

    Tp artis kite pun bkn semua ade prinsip nak tutup2 nih..ade sesetengah mmg saje je nk imej seksi..ade gak photoshoot yg wardrobe nye milik arits tu…

    Tp kementerian berkenaan sbnrnye patut pantau bende2 gini..(kang ade lak kate aku hentam govt bagai..x ye)..penulisan,gambar2 yg mcm2 bole diluluskan..bkn ke patutnye ade filteration?

    And aku bosan ayat “bile ade pompuan seksi,lelaki la yg suke,yg kenyang,yg puas”..What The…kan..pompuan patut malu dgn ayat tu, and x semua lelaki suke tgk pompuan cantik (kdg2 xcantik) tp syok mendedah2..kutuk lg ade..

    0
    0
  15. gozila says:

    terima kasih kepade penulis dan juga abg nara yang telah menyiarkan surat beliau. sememang nya mentaliti peminat telah banyak berubah, seharus dan sebaik baik nya, berubah kepada kebaikan.
    rata rata tahu bahawa golongan ini lah yang menjadi idola anak anak remaja, biarlah berusaha mengekalkan nilai2 yang positif dan dapat membantu membentuk masyarakat yang lebih bersopan dan bermaruah tinggi seiring dgn kemuliaan agama kita sendiri.. pakaian yg sopan adalah lebih manis dipandang drpd anda beria ria menayang segala lekuk dan lurah, anda nampak sgt murah mata pandangan kami.tq.. harap para artis yang lain juga dapat la mengambil iktibar, bukan setakat para media !!

    0
    0
  16. Sari Pati says:

    Just simple speech
    “kita manusia tak boleh nak puaskan hati semua pihak”

    0
    0
  17. misz myza says:

    bukan setakat media2, tapi artis sendiri kena berfikir juga… Jangan nak sangat ikut gaya hollywood yang kadang2 tak bertamadun… sebagai orang yang dalam masyarakat, perasaan hormat kat artis2 yg berpakaian seksi mmg takde…. Jadi jangan mengharapkan peminat nak respect diri anda…

    0
    0
  18. Kasih says:

    sape la yg dislike2 ni…..xleh pk ker mane baik mane yg bruk??!! perkara2 yang tak elok tu la korg nak sokong kan….

    0
    0
    • Delaila Rose Maria says:

      SIAPA LAH YANG PUNYA ANGKARA NI GUNA NAMA KASIH? NAK CETUSKAN PERGADUHAN KE DI SINI. DAH TAK ADA NAMA LAIN LAGI KE NAK GUNA. PELIK MANUSIA NI TAK PERNAH SERIK2 MENCARI MASALAH.

      0
      0
    • yanie hakim says:

      dh mla blk ke penykit ska gna nma org lain ni ye delaila… insf2 lah jka gna nma org lain semta2 nk cr mslh di sni ya..

      0
      0
  19. ape2ajerla~ says:

    betul ! bagus ! sangat setuju!!!!!!

    media kdg2 saje memanipulasi artis utk kepentingan mereka….
    impaknye kat artis…
    artis pulak jgn la sewenang2nye setuju klu perkara yg media suruh buat tu akan mdatangkan keburukan…
    kalau kamu mmg artis yg suka buat benda2 yg mdatangkan persepsi buruk org pada kamu, jgn la pulak kamu slhkan peminat…
    artis dan media kena buka pemikiran tu…
    jgnla asik pk nak lariskan mjlh jer………~

    0
    0
  20. Berdiam lebih baik says:

    syabas pada pengirim email…good job! n pada media2 pkir2 kanlah…

    0
    0
  21. ChentaHati says:

    setuju dgn pengirim emel… rasanya bukan shj media yg perlu peka, artis2 pun kena peka sama… jgn lah bila dh terlebih seksi then kena kutuk dgn peminat… baru nak ‘melatah’ kata tempah baju last minute lah, tak tau designer buat baju pesen seksi lah… takkan masa fitting tak pasan baju tu terlebih dedah kan. jgn lah asik nak kena tegur aje… bukan setakat peminat, menteri pun dh tegur… tapi tutupnya kejap shj… lepas2 tu bukak balik… baik media atau artis kena lebih peka dgn tuntutan peminat di luar… industri hiburan takkan ‘mati’ kalau xde artis yang pakai seksi2… malah industri hiburan akan lebih dihormati… *just my 2cents*

    0
    0
    • mila says:

      mmg kadang2 retis yg pilih baju tu sendiri..SERIOUSLY X BOLE TNGK MAJALAH MANGGA..PATUTNYA BAN JER X..KLU POSING X SAH MELEKAP KAT DADA KLU ARTIS POMPUAN & LELAKI

      0
      0
  22. Caldina says:

    hahahaaha…..

    nanti org media ckp… ‘ada aku kesah… ??!! janji majalah/paper aku ngetop….! korang jugak yg beli dan aku yg dpt bonus……..’

    p/s: kat M’sia ni… artis kena bayor media dulu… baru la keluar cerita yang cantik2……….

    0
    0
  23. darla shin says:

    betul…lagi pun kite ni kan dlm negara islam… ape la yg nak diikut kan sgt gaya hollywood tu… tapi perasan x majalah eh tu mmg lebih ke arah barat…

    0
    0
  24. jabun hensem says:

    ala rugi lah mcm ne..bahahahaha..

    0
    0
  25. beringat says:

    jabun hensem; lebih baik rugi di dunia dari menanggung azab d akhirat!

    0
    0
  26. lia says:

    pakai sopan manis d pandang :)

    0
    0
  27. madah berhelah says:

    erm..kbnykn wartawan2 yg ske sgt pose sexi2 ni haprak..bapok ..pondan…yg blagak cam holywood

    0
    0
    • Prof Handsome says:

      artis artis malaysia yang sesksi ni memang korang kesian, so kesian, baik korang jadi kerani, kurang sikit dosa tu

      0
      0
  28. blasahje says:

    setuju sangat dengan pengirim surat tu..hai..cukup2lah selama ni kita disogokkan dengan pelbagai jenis gambar artis2 kita yang berpakaian menjolok mata..mata ni dah letih nak tengok pemandangan yang sebenarnye amat menyakitkan mata bile tengok artis2 kita yang seolah2 tak ada pendirian dengan berpakaian menjolok mata camtu..
    dah tiba masanya artis kita lebih berpendirian seperti apa yang kak ziana buat tu..kesian pun ade bile ada artis yang dieksploitasikan sampai mcam tu sekali…kepada artis malaysia..it’s time to change..
    peminat2 anda sudah semakin bijak sekarang…

    0
    0
  29. fyna says:

    btl2btl….sy sokong 101%…pki bj koyak2 dh mcm bj lap kaki…ckp melayu,islam tp x tau aurat2 yg ptt d ttp….bkn nk mhentam media cuma nk media ni bukak mata…sdgkn sy tgk org2 media punya bj x plak yg tkoyak sna cni…tp astis kn pki bj koyak2…x ptt artis2 zmn skrg d perlakukan sedemikian melain kn artis itu sdiri yg rs sgala mcm kt bdn dia perlu d tayang…

    0
    0
  30. saya org separuh media,separuh artis juga says:

    sebnarnye kan…baik artis o media lebih kurang jek….
    memasing mst nk menang kan..
    pucuk pangkalnya masing2 beringat la..
    depan org awam pijak semut xmati…cuba tgk reality..hamfeh~
    ziana zain pasni da xle la sesexy lagi..ye r da wat statement an..tapi dgr2 ada shooting tuk **** berkemban je…so apa citer la???
    haih….duniawi~

    0
    0
  31. me says:

    i like!!! support kak ziana… <3 klu akak tertudung lagi la support..umur pun dah makin meningkat…berhijrahlah ke arah lebih baik ye akak.. ;)

    0
    0
  32. mia says:

    yap setuju sgt2 dgn komen di atas tu, bagus pndagan anda memng kalau dilihat majoriti masyarakt skrng suke pada artis yg sopan n lihatlah berapa ramai artis skrng yg mula b’hijrah, kpada artis2 yg b’pakaian seksi anda akan lbih dihargai andai pakaian anda sopan n tdak menjolok mata….

    0
    0
  33. cik puan says:

    100% agreed dgn apa yang penulis tu ckp…

    0
    0
  34. melayu says:

    kpd penulis,

    sy puji tulisan yg mmg tulus iklas (sy pun suka di dasar hati). namun tulisan anda tidak berpegang kpd realiti.

    dlm tidak sedar, cerita atau TAJUK yg mengaibkan (eg. cerai, family affair, menantu gaduh), gossip liar (eg. cinta laki org, kawin anak datuk, nikah di siam), personaliti (eg. pakaian seksi, pergaulan bebas, kenyataan status fb/twitter) adalah untuk tatapan yg membaca.

    termasuk KITA semua.
    dan sudah berlaku di semua negara, dari zaman beetles dan kebelakang hingga kini.

    knp mahu disalahkan media? knp artis? takan salah pembaca?

    saya bukan nak cite siapa yg salah. tak guna cite siapa yg salah.. lagi seratus tahun pun perkara ini masih berulang.

    sy nak terangkan sedikit jee.. bagi idea.

    industri hiburan adalah tempat kita semua melepaskan kebosanan regim protokol harian. dimana sebagai manusia kita didalam peraturan kerja, politik keluarga/kerja, dan sebagainya..

    namun industri hiburan adalah IMIGINASI manusia yg ingin secara tak sedar, keluar dr protokol diatas. IMIGINASI ini akan bertambah hebat jika ditambah dgn bukti spt gambar dan video etc.

    IMIGINASI ini menjadi REALITI.

    Realiti ini membawa kita semua termasuk penulis dan kita semua untuk mendengar lagu, pergi konsert, download lagu, buka gambar di internet, baca berita hiburan, pergi karaoke dan sebagainya.

    tanpa akitiviti diatas maka tiada lah permintaan. semua manusia perlukan hiburan. maka sesiapa yg masuk dlm industri hiburan boleh memberi bekalan hiburan. nak example lagi ke? (pelakon, pelukis, jurugambar, penyanyi, komposer, pengarah filem, wartawan??, dan …)

    disini terlihat PERSAINGAN antara mereka. dan bagaimana untuk menentukan pemenang diantara mereka yg berjiwa SENI?

    Seni adalah ABSTRAK. tidak dapat didefinasi melalui objektif selain dari PENCIPTA seni itu sendiri.

    (contoh; tak ada 2 PRAMLEE/SUDIRMAN/Micheal Jackson)

    *Namun, sebagai manusia biasa, kita semua… akan terpengaruh, memberi reaksi, mencantas atau memuji pada setiap paparan yg dibekalkan oleh industri hiburan.

    maka disinilah baru bermulanya sesuatu yg senang dijadikan objektif oleh sesiapa yg terlibat dlm industri hiburan.

    iaitu;

    PERHATIAN + REAKSI = DUIT

    tak kesah la samada peminat sangup mengkritik hingga ke dasar bumi artis itu dlm realitinya, ada yg mmg minat pun.

    setiap reaksi berita ini di OLAH/PUTAR menjadi realiti oleh bukan saja wartawan/editor/artis/media diseluruh dunia…

    takan nak baca tajuk –
    farid kamil suka membaca buku, lisa surihani gemar bermain catur, apek senario tidak pernah melawan kata-kata orang tua, amy search ingin bergiat dalam politik.

    tak logik dari perspektif pengamal media. malah akan menjatuhkan SALES atau MARKET value artis/media.

    percayalah..

    semua org memerlukan cashflow/ duit. nak hiduppp..

    so.. lebih besar kontroversi yg dicipta, lebih besar lah market value yg dapat pd media atau artis.

    kerana PERHATIAN + REAKSI.
    (ada lagi elemen tp panjang sgt)

    kadangkala sebenarnya apa yg dipaparkan semuanya adalah lakonan. (jgn la percaya apa yg dibaca)

    “kdg2 org yg berkhalwat ke apa ke.. sebenarnya tak berlaku pun.. namun demi utk populariti, artis kdg2 terpaksa mengikut kata2 pengamal media.”

    (tak ikut takda media cover = no money/ market value)

    adakah anda salah seorang yg percaya apa yg anda baca? mungkin tidak namun byk lg yg percaya..

    setiap cerita yg keluar dari artis, yg kebanyakannya dibesar2kan adalah lubuk DUIT! lebih byk cerita atau lebih SENSASI lebih byk DUIT!

    kerja yg paling senang adalah menulis.. samada baik atau buruk adalah hak pengamal media. artis yg tak ikut akan dicantas.

    Ziana Zain boleh menolak kerana NAMA dan KEWANGAN beliau adalah tinggi. namun tak bermakna wartawan tak boleh cantas…

    sy boleh namakan ramai lg yg dah kene cantas kerana cuba menjadi baik.. hingga takda duit dah..

    namun tak byk yg boleh buat mcm Ziana Zain kerana kalau tak duit tak masuk.. jd takan nak salahkan artis?
    takda duit makan pasir?

    sy boleh namakan seorang artis yg cukup terkenal, tapi tak maulah.. yg dlm kerjayanya semasa naik “terpaksa” membayar wartawan supaya tidak dicantas.

    namun akhir kata saya memuji penulis. semoga apa yg ditulis penulis sedikit sebanyak dapat mendidik masyarakat supaya bertambah baik dari segi perspektif.

    itulah industri hiburan..
    dan ingat.. ia bukan hanya berlaku di MSIA saja..

    apa yg sy tulis nih skit je… ada byk kekurangan .. mohon maaf.

    0
    0
    • Prof Handsome says:

      wartawan macam ni masuk neraka, sebabnya kalau artis tu tak dedah sana sini dia cantas. habislah waratawanmacam ni, bodoh punya wartawan

      0
      0
    • Zubir says:

      bukan semua wartawan seperti yang awak maksudkan ya. dan tolong jangan pandang hina pada orang yang berkerjaya sebagai wartawan. cuba awak duduk di tempat wartawan baru awak tahu bagaimana tugasan nya.

      0
      0
    • bodohyer says:

      u nie mesti wartawan kan? so plz beretika dan pkir mana yang baik dan buruk.. kadang2x wartawan nie sombong kalau artis sound or uat statement kena banned la so klau wartawan salah mana hak artis?

      wartawan not angel or malaikat…
      so xsalah klau artis yang xnk bg kerjasama semata memenuhi nafsu berpakaian disediakan…

      rasenya itu nasib ziana zain, yg gah!
      kalau artis baru tetiba mcm nie?
      mesti ada yg menulis tentang kebiadaban dan ‘diva’

      apa yang saya fahami,

      dalam situasi ini,

      tuan badan yang terlibat kunci mulut, namun orang yang kurang profesional yang telah menulis serta mehebahkan kpd satu malaysia…

      perlukan kak bedah menulis?

      disini saya dapat rumuskan.

      dimanakah profesional wartawan tersebut?

      kenapa perlu memburukkan keadaan yang semakin parah?

      perlu ker u sebagai wartawan menceritakan hal tersebut?

      berapa lamakah ada didalam bidang penulisan?

      tidak kah anda ingin jadikan pengalaman tersebut untuk maju dan lebih berhati2?

      saya rasa bukan semua wartawan akan termakan dengan tulisan anda tentang ziana zain..

      memang beliau seksi tp tidak perlu membogelkan beliau dengan idea pakaian anda yang terlalu barat..

      ingat malaysia dunia hiburan tidak besar dan tidak perlu dijadikan hollywood sedar kita dimana..

      silent better than be stupid…

      0
      0
      • bodohyer says:

        artis baru? tanam jagung kt kampungggg

        0
        0
      • Zubir says:

        jangan panadai mengarang saja soalan disini blog2 gossip, tapi apakata anda jadi sebahagian dari wartawan makan nya anda akan tahu duduk perkara yang sebenarnya!! siapa yang bodoh jika artis sendiri yang nak telanjangkan diri nya depan lensa kamera? menunjuk segala lurah dendam yang ada hatta nasi lemak 20 sen nya sekali pun? haruslah diingatkan yang bukan semua gambar2 yang awak rasa pihak wartawan suruh artis2 tersebut aksikan kerana ada yang atas kerelaan artis itu sendiri. kerana bagi artis tersebut, tanpa kontroversi tak kan mereka dapat menjadi sensasi padahal haprak saja!!

        0
        0
        • aswi says:

          apabila membaca gosip dimajalah..

          kadang2x wartawan nie more to personal problem i mean menceritakan dirinya,kawannya dlm situasi artis tersebut

          apabila kerja+personal jdi xpresional..

          kolumn gosip dia punye jer…

          then kalu artis xmelayan,xnk jwb sms or call

          sentak beb…. tu sape punye kerja…

          malas nk attacth gosip2x yg ditulis….

          renung2x…

          0
          0
  35. Prof Handsome says:

    Kita boikot majalah EH dan MANGGA, aku benci majalah mangga, majalah mangga menjadikan imej artis malaysia seperti pelacur di lorong dan lelakinya seperti gayboy. siapa di sebalik majalah mangga? kita terjah

    0
    0
    • chemicalnova says:

      betul. mangga ala2 playboy versi malaysia okeh!
      x habes2 kat swimming pool.
      perlu ke theme wet cmtu?
      geli dowh tgk bdan ketak2 cmtu!

      0
      0
    • gozila says:

      setuju la sgt..paling xbole blah,ade pulak part agama diselit dalam majalah tu.. itulah majalah paling murahan nilai die dlm pasaran.tolong la jgn mbazirkan duit anda utk beli majalah yang tak mampu mdidik minda dan akhlak !! PLEASE boikot majalah2 seperti ini.. dr dulu sampai sekarang mesti ade part2 kolam renang,tayang badan,tayang breast.. semuanya melayu dan islam.. golongan seperti inilah yang memalukan agama itu sendiri,anda lah yang telah memberi nama buruk kepada agama itu sendiri !!

      0
      0
  36. diva says:

    alahai..kalau dah propa tu propa juga..tk pyh nk cover sesangat

    0
    0
  37. ErulAzri says:

    yg buat baju seksi dapat dosa, yg suruh pakai seksi dapat dosa, yg pakai baju seksi dapat dosa, yg amik gambar dapat dosa, yg tengok gambar tu dapat dosa, yg jual majalah tu dapat dosa (rezeki plak cam ne tu halal ke tak) dan yg beli pun dapat dosa…

    0
    0
  38. the end of world says:

    setuju ngan penulis email…..da tibe masenyer…kite mengamalkan cara yg lebih islamik…..renti2 kanlan pakai baju yg x cukop kain ni…..malu jew org tgk….ambik iktibar bencana2 yg banyak menimpa..jgn ler kite memanaskan lagi bumi allah ni……

    0
    0
  39. hana says:

    Pada i la kan blogger pun lebih kurang sama jek. kalau media gunakan artis utk fotografi tapi yg blogger2 ni plak sanggup copy paste pic2 lam FB artis lain tuk masukkan gambar2 pic seksi artis ni kat club la pantai la, so sepatut nya kalau nk benteras benda2 ni bukan nk hentam media jek tapi semua yg terlibat. mata kita sakit pun bukan je sbb masa sesi fotografi dioarang tapi masa diorng tgh bersosial giler kat club. tak banyak artis yg pakai seksi masa fotografi kena maki dr pada kena maki ngan keje blogger2 ni yg suke main copy paste.

    0
    0
  40. parah sandha says:

    Macam Ziana.. dah x perlu pakai sexy. untuk dapat publisiti.. dia dah ade populariti dan kelasnya yang tersendiri.. cayalah Ziana zain!

    0
    0
  41. nida says:

    betula….kenapa perlu pakai pakaian yang seksi untuk publisiti….kot ya pun berfesyen dan x terbuka hati lagi untuk memakai hijab….

    0
    0
  42. bolradhabol says:

    setuju…zaman skang ini
    mayarakat dah cerdik…
    byk info boleh dapat dan semakin insaf
    dgn segala hal duniawi…
    nak popular xperlu seksi…
    sory la kalo aku pun xkan beli mjalah yg mnjolok mate ni..
    sbb aku pikir kalo beli nanti adikbradik..anak2… duk tgk xbaik utk pkembangan depa… beli SOLUSI je skang nih..
    bagus..insaf dan byk info berguna..
    so pd wrtawan2 tu..ingatla…xperlu seksi untuk populariti…

    0
    0
  43. zaqyah says:

    apapun, berhijab itu suatu yg indah..berpakaian sopan mengikut tuntutan agama itu sgguh mulia.. malah menjadikan org lebih hormat kita.. ~~

    0
    0
  44. me,myself n i ! says:

    thumbs up tuk sape yg kim email nih !

    0
    0
  45. Reena says:

    Nanti wartawan tu kata…kita bukan sesuka hati nak seksi tapi kita ikut konsep..cthnya retro, diva, divo dan yg sewaktu dgnnya..kalo nak sopan..belilah majalah Ana Muslim or Anis..hehe..mungkinkah??

    0
    0
  46. [email protected] ulAr........ says:

    [email protected] uLaR nak komen……..if TAK SEKSI PUN BOLEH BERJAYA,XPAKAI BJU KETAT, SENDAT PUN BOLEH BERJAYA..

    REZEKI TU DARI ALLAH..BUKAN SEBAB PAKAI BAJU SEKSI..INCOME MASUK……CARA TU MMG XKENA….

    IF KITA PROFESIONAL, ORG AKAN RESPECT KITA
    XKAN SBB WARTAWAN SURUH KITA PAKAI SEKSI..KITA PAKAI SEKSI…TU XDE MARUAH LA …

    WARTAWAN SURUH TERJUN LOJI NAJIS..XKAN NAK TERJUN JGK..AKAL KAN ADE UTK FIKIR MANE ELOK..MANA BAIK

    0
    0
  47. watchaa says:

    aha, ada lagi ke orang2 yang beli mangga, urtv, hai dan eh ni??? serius bazir…bek ko layan blog je, update pun cepat…haha..

    0
    0
  48. iknowher says:

    ok ni out of topic sket, but try to consider this.
    tak side mana2. in general.
    bila artis tu dah biasa nak menyeksikan diri. or i can say makin tua makin nak seksi (sendiri faham if u notice the changes made by her own self).. so jgnla nak marah bila media or majalah pun suruh anda pakai seksi.. if u dont want to do it, just say no.. tak payah nak make a scene and tibe2 keluar kenyataan kat media mengatakan kekecewaan. sedangkan selama arini u already set an idea to the world what kind of pakaian u willing to wear. kan da biasa berskirt pendek? ape bezanya kalau aurat kaki da bukak.. tibe eh eh aurat belakang bdn tu takle plak nk dedah. if tanak org slh fhm (which part of your body boleh dedah) awal2 JANGAN bukak aurat kot??? seperti CT nurhaliza.. she knows what she wants. and even bab tudung aritu, yes dia kata nak pakai tp bila try tak menjadi, she starts slowly. but bukanla makin hari makin teruk..

    0
    0
  49. FARZ'S HAMA says:

    Tahniah buat kak ZZ kerana berani bersuara. Tubuh kta hak kta. Jgn jadi mcam lembu kena cucuk hidung..nak laris nk glamer open sana sini pun tak pe..Tak lari peminat kalau tak menyeksi tu..

    0
    0
  50. me. says:

    Sbenarnya kat pasaran byk sgt majalah artis..artis cepat dapat liputan dan di war2kan..contoh buku Tun dr. Mahathir, dlm blog2 yg femes dengan isu sensasi xde tulis pun..sbenarnya trend sekarang ni media byk sgt liputan pasal artis..semua org berkejar2 nak jd artis..tgk kat tv mak ayah menagis2 bile anak tak dapat masuk mentor..bukan menangis sbb anak tak dapat masuk U..kene ubah cara pemikiran masyarakat sekarang..rancangan tv pun berlumba2 buat rancangan untuk melahirkan artis2 baru..tp rancangan yg menghasilkan insan cemerlang, kreative, skills, independent sgt sedikit..dulu2 bykla jgk mcm explore race..tp sekarang boleh kire ngan jari je..

    0
    0
  51. Kamawas baek says:

    yg bodo skrg ramai penerbit asik nk wat rancgn realiti nyanyi, belakon, lawak bodo, etc. sudah2 le tuu nk suh anak2 skrg pk idup ni asik dgn hiburan aje. yg buat tu pulak bangsa yg sama..sgtttttlahhh bodohnye otak depa tu. tu la jadinya ble x mahu rapat dgn tikar sejadah, masjid dll….

    0
    0
    • parah sandha says:

      yg cakap ni bodo gak.. sape soh tengok kalau x suka.. tau berkompang je sana sini.. otak kosong!

      0
      0
  52. lurus bendul rasa tertipu says:

    Tahniah, kak Ziana yang berpegang teguh pada prinsip. Haha padan muka EH. Ingat bagus sangat ke? dah la based kat Singapura, nak kita ikut SANGAT JADI YAHUDI

    0
    0
  53. orang Mesia says:

    no wonderla majalah MANGGA org panggil majalah lucah! aku ingat lagi zaman awal2 majalah MANGGA dulu, kat dalam tu mmg la gosip2 artis jugak…tapi banyak karikatur… katun2… sbb tu ramai yg suke.. pastu , makin lama, makin tak best…gambar kat kolam makin berlambak… tah hape2… !!!

    0
    0
  54. Kurus says:

    huyrmmmmm…
    Sya brpegang pada satu ayat jerk…

    janganlah engkau salah kan zaman, kerana AKU yg menciptanya sedmikan rupa kerana ingin menguji sejauh mana hamba-Ku bertaqwa kepada-Ku.

    (lebeh kurang centuh..mintak maaf sy tk hafal bulat2..sy faham centuh)

    0
    0
  55. hantu says:

    fesyen barat merosakkan identiti islam. dari dalam mngaku islam, dari luar nmpak kafir!!

    0
    0
  56. Pang says:

    Saya SAKSI MASA DI TEMPAT KEJADIAN!

    Salam…
    nak di jadikan cerita…

    -di ***** Studio ada lakukan sesi fotografi untuk Cover Depan EH!

    -hari tu ada 4 Diva yang datang…Ning,Kak G,Erra & Ziana

    -masing di telah taja pakaian oleh DIor

    -saya di tugaskan kan untuk merakam gambar di sebalik tabir pembikinan muka depan EH isu itu & menjadi pembantu jurufoto pada hari itu

    -secara jujur dari mata saya sendiri…make up & pakaian semua artis yg hadir semua nya cantik2 belaka…nampak bersahaja…cuma…Kak Ziana je yang
    make up nye yg OVER + warna baju yang KONTRA(hijau muda striking) + rambut palsu yg tak kena langsung (pendek dan berwarna putih..cuba korang bayangkan…)

    -mungkin dengan niat nak beri kelainan kpd Kak Ziana…tapi tulah…pihak EH tak peka..Kak Ziana sekarang ni bergelar Ibu & Isteri orang….bukan macam dulu

    -“ko tengok dik akak ni nampak pelik tak? hahaha senyum je ye ko kan…”
    -Ziana Zain-
    Masa mula2 saya rakam gambar disebalik tabir tu pun Kak Ziana dah cakap2 ngan saya yang dia tak selesa dengan penampilan dia pada hari itu(majoriti ramai kata yang penampilan Kak Ziana pada hari itu tak kena dengan diri dia)

    -Kesimpunlannya….Kak Ziana TAK BERSALAH…& tiada siapa yang bersalah…cuma saya di sini dengan harapan…mana2 pihak nanti kalau nak buat sesi fotografi dengan mana2 artis sila2 lah peka dengan personaliti artis tersebut…bukan main pakai je ye…artis ni bukan Super Model =)

    0
    0