Written by AbangNara | February 22nd, 2011

drama spa qistina

Pagi tadi Abang Nara ada tuliskan mengenai keputusan Azizah Mahzan untuk berhenti berlakon kerana skrip drama yang sampah, kali ini Abang Nara nak sharekan email seorang pembaca yang kecewa dengan skrip drama Spa Qistina. Kalau korang ada luahan hati yang lebih kurang sama, jangan segan-segan tulis kat ruangan komen.

[note]Assalamualaikum Abang Nara.

Kat sini saya nk bg cadangan kat abg nara supaya buat satu post berkenaan drama Spa-Qistina. Pada pemerhatian saya, penulis skrip drama ini terlalu tidak sensitif terhadap soal agama. Saya buat dlm bentuk point beberapa perkara yg saya perasan dlm drama ini:
1. Di dalam ending Spa-Q 2,Dafi telah berpisah dgn Faradhiya. Faradhiya balik kg dan dapati dia mengandung anak si Dafi. Kemudian bersambung dalam Spa-Qistina, si Dafi ni dah kawin dgn org lain. Tup-tup baru tahu yg dia ada anak dgn si Faradhiya. Kalo ikut situasi sebenar di negara kita ni, mana mungkin sbb kalau dia bercerai, kena tunggu abis edah baper kali cuci jd impossible laaa blh bercerai masa org pompuan tgh pregnant kan? Ok kpd scriptwriter sila buat homework.

2. Di dalam satu babak dalam episod yang si Mar(lakonan Nek Jah-Azizah Mahzan)kematian suaminya kerana accident, telah berkata ” mungkin tuhan lebih tahu apa yg terbaik untuk aku”.. Perkataan mungkin itu memang salah. Sebab Tuhan bukan mungkin tahu. Tuhan memang tahu. Boleh terpesong akidah dibuatnya..

3. Apabila menerima berita kematian melalui telefon, tidak wajar seorang Islam tidak mengucapkan Innalillah. Kemudian, apbila si menerima panggilan telefon tadi, menyampaikan berita kematian kpd org di rumahnya, si penerima berita yg kedua juga tidak mengucapkan Innalillah juga.

Setakat ini, itu saja yg saya perasan, kalo Abang Nara tak percaya boleh siasat sendiri. Perkara ini bg sy penting kerana semuanya berkaitan dgn agama dan akidah. Penulis skrip dan seluruh produksi sila lebih prihatin. Sebab cerita ini mmg akan sambungannya. Jika penulis skrip masih lagi mengambil sikap sambil lewa, lebih bnyk yg akan dipesongkan nanti. [/note]

Buat penulis skrip yang menganggap penonton Malaysia bodoh dan tak akan perasan benda-benda sebegini, sila berfikir 2, 3 kali sebelum anda menulis. Kami tidak bodoh. Kami pandai. Jangan sampai anda dikantoikan oleh penonton-penonton. Sekian terima kasih.

P.S: Mahukan seorang artis membantu anda meluahkan rasa cinta kepada si dia yang tersayang? Join Facebook Cornetto sekarang dan bida artis kegemaran anda untuk membantu anda menunjukkan kasih sayang kepada si dia.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

259 responses to Luahan Hati Seorang Pembaca Tentang Skrip Drama Spa Qistina

  1. Nazim Nasri says:

    Tak tgk pun SPA Q ni T_T
    merepek

    0
    0
    • ck says:

      same laa…

      0
      0
      • beacan~hangus says:

        me too

        0
        0
        • yanie hakim says:

          crta mengrut y xbg kesdrn lngsng.. adoyaii..

          0
          0
        • Dauspozi says:

          Setuju.. x pernah tgk pun Spa Q.. huhu

          0
          0
        • Hanis says:

          Aku rasa orang yang anta emel ni kena setadi dlu sebelum anta emel tunjuk pandai.

          1st – cerai masa pregnant sah cuma hukumnya haram. nak ulasan lanjut tanya ustaz yg ajar kau SPM.

          2nd- innalillah boleh cakap dlm hati macam ucap bismillah.

          boo~

          p.s : /me xpenah tgk spa qistina sbb xde astro. zzzzz

          0
          0
        • aih says:

          hanis: ustaz yg ajar ko tu dah betul..cuma nya ko tu yg tak baper pikap nk paham apa yg email tu ckp….

          0
          0
        • cik wiwin says:

          kami bce komen2 bawah ni sume ckp lelaki TAKDA edah..

          adeh.. main komen sesuka hati je.. setau kami. yup .lelaki ade edah jugak cuma dlm keadaan2 tertentu je. contoh.

          laki ade 4 isteri, nk kawen lg.kena ceraikn salah sorg istri tgu ex wife abes edah bru leh kawen semula.

          lg.kalu laki tu ceraikan istri die then nk kwen dgn ipar die, or mak sedara or anak sedara si ex wife ni..kna tgu gak si wife abes edah,bru leh kawen.

          jadinya, tempoh menunggu si suami sebelum kawen semula tu la dipanggil EDAH.

          tp dlm kes cite spa q ni ikot suka si dafi tu la nk kawen sbb kalu die x ceraikn si wife die pon die leh kawen lain kot suka die je.. kalu x g mahkamah syariah selesaikn kes cerai pon,die leh kawen lg..

          cuma sepatotnya masa si farahdiya tu preknen die patot bgtau si dafi ni..sbb lepas bersalin baru edah die habes,.so sepanjang preknen tu die masih tanggungjawab si dafi..

          ok sekadar berkongsi..pjg2 nti mcm kami plak buat skrip baru..daaa~

          0
          0
        • kaki says:

          hukum talak xjatuh time pompuan tu pegnen.slepas melahirkan barulah,,jatuh hukum talak tu

          0
          0
        • bkn la pandai sgt says:

          minta maaf kalau saya tersilap. setahu saya talak jatuh tak kira tengah pregnant atau tak. cume edahnya panjang. edah habis bila perempuan tu bersalin.

          maaf sekali lagi kalau tersilap.

          0
          0
        • suri says:

          talak jatuh..n penceraian sah.. cuma hukum nya haram.. cek betul2..

          0
          0
        • bdk baru says:

          tap masalah nya org yg hantar email ni ckp dafi yg kawen lain.. lelaki ada ke edah?? kena tgu cuci berape kali ke? bkn lelaki bleh kawen lain suka hati ke bila2 je??

          fening ni dgn email org ni…

          0
          0
        • aku menyampah says:

          kepada ‘kaki’ :

          bab agama jgn buat main..kalau tak tahu mengenai hukum hakam..jgn malu bertanya…dan jgn sesuka hati mengeluarkan komen kalau anda tak pasti mngenai nya…

          hukum cerai wktu wanita masih pregnant jatuh dan sah..cuma hukumnya haram kerana tempoh edahnya panjang…setuju dengan ‘bukan la pandai sangat’ dan ‘suri’….

          peringatan juga kepada semua saudara/ri yg bragama Islam di luar sana,ingatla pesanan sya ini…kalau kita tak tahu,tak apa..kerana masih boleh belajar dan mencari ilmu tu..tapi yg salahnya kalau kita nak tunjuk hebat dan buat2 pandai…takut komen kita tu dapat membuatkan salah faham kepada yg baru nak mngenali Islam…waallahualam…

          0
          0
        • darlinpea says:

          betul tu talak tetap jatuh cuma tempoh edahnya kena tgu selps bersalin…biasala benda ni x suma org ambil tahu…tu yg jd salah faham tu…

          0
          0
        • cik wiwin says:

          adoi.nak bg comment pn stady la dlu. hukum talak tetap jatuh even tgh preknen. idahnye habes selepas melahirkan..

          0
          0
        • honey says:

          bodohnya statement ko ni.

          kat skolah ustaz x ajar ke??????

          booooooooooooooooooooooooooooooooo

          0
          0
        • honey says:

          yg saya maksudkan bg statement bodoh tu ialah ‘kaki’.

          pepandai je ckp talak tak jatuh kalau pregnant.

          talak jatuh la, cuma haram dan edahnya lama…….

          booooooooooooooo

          0
          0
        • Leo says:

          aku tak bape nak paham si penulis email ni… terutama bab cerai, edah, pregnent, kawen lain tu..

          edah seorang pompuan mengandung habis selepas dia melahirkan anak, maknenye si pompuan yang tak boleh berkahwin lain semasa dia mengandung. Si penulis email tulis si lelaki (dafi) yang kawen dgn org lain.. Dafi boleh berkahwin lain.
          Talak jatuh masa mengandung cuma hukum haram.
          Si penghantar email pun buat homework jgk

          0
          0
        • lenovo says:

          tanyala org yg lebih arif berkaitan bab ini

          0
          0
        • ina mamu says:

          betul..betul..aku sokong, sebelum nak komen orang fikir dulu.

          0
          0
        • mikael says:

          Kalau Si Dafi yang kawen lain , dia memang x der eddah..kalau hari nie dia cerai,besok pon dia boleh kawen lain..tak yah tunggu 3 kali suci..

          si prempuan yg pregnant, eddah sampai habis bersalin. .

          tak per, kalau x tahu boleh belajar..tp kalau x pasti janganla kuar statement..salam

          0
          0
        • PiQa says:

          lelaki takde edah ah..
          edah tu kat perempuan.
          untuk pastikan rahim betol2 bersih sebelom perkahwinan yg seterusnya!
          supaya nanti tak serabut nasab nya..

          haha..
          email ni pun dah serabut.
          Innalilah pun leh jadi hal.
          particular laa sgt kan!
          leh jek cakap dlm hati,
          haaaaaaiyo..
          aparalu!

          0
          0
      • Mak Datin Sepi says:

        Inilah masaalah yg melanda industri pefileman negara kita, penulis skrip tak power.

        Mungkin bayaran murah kot? :(

        0
        0
      • Rezab says:

        Betul la kalu ayat dia “mungkin tuhan lebih tahu”…lain la kalu dia kata “tuhan mungkin lebih tahu” …itu baru nampak kesangsian bahawa tuhan mcm ragu2 jer tahu ke tak…

        0
        0
      • kukukata.blogspot.com/2010/12/sekarang-aku-nak-isap-ko-punya-pulak.html says:

        patutla tv3 pon x nak amik citer nih….

        0
        0
      • gilo says:

        yg paling tak tahan bila byk sgt KEPALSUAN RAMBUT…

        0
        0
      • Spa Qistina cite Over & Gedix.. Malas nk layan.

        Sy pn stuju dgn si Peluah perasaan ni.
        Harap penulis skrip lbh teliti dalam menulis skrip.
        jgn men bedal n men sedap menulis jerh.

        0
        0
    • misskenyalang says:

      sorry to say, kebanyakkan cite melayu x best. alih2 kat meja makan, seksi seksa mengalahkan HOllywood, tu belum masuk bab dialog lagi. Jalan cite kadang2 x logik dan x boleh diterima akal. Walaupun hiburan, biarlah membina. Jangan anggap penonton tu tak tahu apa yang di namakan seni.

      0
      0
      • min says:

        kat meja makan, macamlah tak leh pakai tgn..mesti sudu garpu punye..xcaye tgk lah kebanyakkan cerita melayu dlm malaysia nie..sume nya x relevan n x melambangkan realiti yg sebenar..plus, asyik cite pasal org2 kaya, org miskin xde ke?

        0
        0
        • jeng2 says:

          tu baru kat meja mkn tu..belum lg yg bujang,keje kerani..dok bandar beso..tp siap dok umah sewa sorg2 je..hiasan umah mewah..nak wat cite pun agak2 lah.

          0
          0
        • min says:

          sgt la betul, xkena lgsg kerja kerani, setiausaha tapi dok umah teres kat kl…lagi la lawak..bilik nak sewa pun mahal..siap boleh ada keta lg, bukan moto..lagi x logik

          0
          0
        • silentgirl says:

          hahaha..btol la..cte klu x de unsur2 corporate..xsah…msti ade org nk rmpas sykt..plus msti ade pmpuan smpanan..n then hero n heroin mule2 xske..lame2 jd sk…da bleh agk la cte n drama mlayu…tp take it as gud la..bosan2 tgk jela kan…

          0
          0
        • kak nam says:

          dari cita indon yang mengarut lagi la bosan.tah hape2.ada gak cita melayu yang okey.macam baru2 ni Kashaf Imani menarik gak jalan cita dia…

          0
          0
        • sailormoon says:

          betul la…
          aku pun boring ngan cite melayu yg kononnye org kaya2…
          realiti nye?????
          aku lg prefer citer pasal org2 kampung…
          lg syok la dr cite opis2 ni…

          0
          0
      • ms. bloom says:

        plus
        -cakap org puteh slang london
        -mesti da title dato datin,tan sri puan sri,
        -slh sorg anak mst baru balik study kat [email protected] study kat obesea..
        -nak jdhkan ank dia dgn ank kenamaan yg rapat dgn diaorg

        0
        0
        • bukan_fanatik says:

          hahahaa…lawak la bila tringat korg seme punya komen…SANGAT1000x betuill….semua citer melayu ada bnda yg korg ckp…hahahaaa xtahan aku gelak…hikhikjhikkk.. memang betul lah..adesss

          0
          0
        • alahai dunia says:

          betul 2,selain kashaf imani..cite antara 2 garisanpun ok gak..byk pengajaran..cite diepu byk yg tersirat n leh wat penonton berfikir pro n kontranya..

          0
          0
      • iqa says:

        bt0l2,,kalo sape2 prasan,,citer pndekar (ta ingat tjuk) tyang kt tv3 yg iqram dinzly blak0n ada 1 scene dyeowg s0lat tp kain ikat kat dahi,,

        bkn ke syarat sah s0lat dahi WAJIB kena tmpat sujud??cuai2~ plak0n nyer p0n sme,, :(

        0
        0
    • kebaboommm says:

      prgi spa pon x penah..inikn nak tgk citer ni…melalaikan n karut je

      0
      0
    • sukaati akula.. says:

      spa q fisrt aku tgk..spa q skg aku xtgk..tp ade satu episod aku tengok smpai habes.ni pemerhatian aku.
      1.cerita ni da jadik makin sampah.tau kenapa?sebab aku rase jalan cite dia da byk terpesong..and memaparkan kehidupan sosial yg sngt teruk..english style le kununnya.
      2.pakaian pelakon sumenya da bertelanjang
      3.skrip yg sngt teruk..spt yg dikatakan pembaca di atas..

      kesimpulannya,semua dalam ni pelakon melayu bangga pegang watak2 yg aku pk bole jahanamkan drg..cerita ni seperti sudah rosak dgn skrip dan arahannya..

      byk benda tak elok aku tgk…dan aku da xtgk lagi…

      0
      0
    • pembetulan says:

      lelaki mana ade edah? perempuan je yg ade edah la..

      sekolah mane eh dia ni dulu.?

      0
      0
      • aih says:

        yg aku paham biler bc email ni, yg dia maksudkan edah tu pompuan tu la..alahai tu pun tak paham…

        0
        0
        • zek says:

          kalau yg edah tu pompuan kenapa lelaki yg impossible kawen laen????pelik kan??pelik betul…

          0
          0
        • pembetulan says:

          yg kawen dafi…faradhiya mane ade kawen ..
          dia ckp pasal dafi kawen..ko yg tak paham ke aku yang tak paham…bercerai tu tetapla jatuh talak nya..

          0
          0
        • zek says:

          aku paham…betulla tu dafi yg kawen…saje aku tnyekan kat budak atas nie knape die kate impossible plak leh kawen…

          0
          0
        • ntahapehape says:

          bukan impossible dafi kawin lain…dafi boleh kawin biler2 pun asalkan tak lebih 4, yg impossiblenya adalah, impossible dafi tak tahu yg ex-bini dia mengandungkan anak dia sbb kat negara kita ni, nak bercerai kena naik mahkamah syariah, dah naik mahkamah, peguam kena tnya, dah baper kalu suci….
          ajaran islam kan lengkap, jadi takde kemungkinan org boleh bercerai tanpa mengetahui si bini dia tgh preg..
          dah paham?

          0
          0
      • sueann says:

        ya betolllllllllll!

        lelaki mna ada edah..hr ni cerai hari ni pun leh kwin len

        0
        0
    • Jejai sendat says:

      ilek2…skrip cite melayu mmg banyak yg suck..tp drama indon lagi2la suckers…merapu..perbodohkan penonton..utk tontanan iq bwh 50 je..tp yg aku pelik ramai plak yg tgk…xpham aku..kalu xramai tgk xdernya TV3 astro nak tayang..

      0
      0
      • linda says:

        pasal tula kalo u’olls perasan start2 tayang telenovela ngan sinetron indo yang berani dedah sana sini la ,industri kita pown meniru…kalo sebelom ni pelakon tak makeup tebal2,pakai singkat2,peluk cium bukan muhrim,skang mekap tebal ,smpai nak tido pon de mekap kt muke..tp de gak drama yng masih berkisar hidup realiti org melayu(yg baik2 la) ..cth taubat nasuha..sedihh gak..so pendapat eden,bnyakkan la drama kisah hidup realiti melayu kita, yang kebnyakkannya hidup sederhana.

        0
        0
        • linda says:

          opps ..tambah skit realiti pon biarla bertapis gak, cth: cam adegan suami isteri ‘berkasih’,takyah la tunjuk betul2 real ‘kasih’ tu cukup bg scene yg tak keterlaluan untuk menggambarkanya.takyah peluk cium..

          0
          0
      • mikan says:

        aku sokong ko jejai sendat..drama indon lagi la bahlol jalan ceritanya..konon nak buat suspen tp saje je nak panjangkan crita.pastu suka selesaikan msalah dgn cara yg paling rumit,suka simpan rahsia sampai mati, ilang anak waktu bayi, duit kna rompak masa jalan.mana taknya dpt duit bjuta rupiah bawak kt tgan je tayang2 pdhl ada beg.ish kalo nk sebut banyak lagi kebahlolan drama indon.

        0
        0
        • aku rase says:

          aku pon sokong jejai ngan mikan..drama indon lg teruk..tp masih lagi ade yg tgk..haish…

          sbnrnya,bg yg ske kutuk drama mlayu..mgkin korg tgk sket2, xtgk slalu, tp lpas tu buat penilaian..aku tgk ade je cite mlayu yg ok..tp yg ak kesal,owg yg nk kutuk nie xhabis2 dgn modal yg sama..scene meja mkn,korporat..kalo tgk cite kt slot yg sama,tv yg sama citenye lebey krg sama la..cube tgk rtm..ade je drama kg..so ape2 pon pilihan kt tgn korg..

          kalo pasal seksi n ntah ape2 dlm spa qis nie..myb kte tgk plakon2 itu sndiri sudeyh..hoho..

          psl skrip tu, aku slalu tgk sape yg tulis skrip if cite tu best..tp bg ak dlm mslh nie..cm ak rase xde pe yg nk diperbesarkan psl isu diatas..sbb mcm ade slh paham disitu..

          0
          0
      • moon says:

        aku tersangat setujulah ngn ko!aku nk muntah giler tgk citer2 indon kt tv.tv3 ader,tv9 ader,astro oasis ader,prima ader,astro ria pn ader!mcm lahanat!yg pelik nyer citer diorg beratus2 episod tp ramai sgt org suker tgk terutamanya mak ngn ayah aku!boleh kata sume channel diorg nk tgk.abis citer 2 sambung ngn citer baru plak..xsudah2..nsb baik masa diorg tgk citer indon aku keje..tp sorilah lps aku balik keje mmg aku xkn bagi canlah…serius aku nk muntah sgt tgk citer indon..nape diorg wat aku mcm ni???huaaaa….boleh mental aku dibuatnyer…paling best biler mak aku kutuk citer melayu or citer yg aku suka tgk,terus aku bandingkn dgn citer indon yg lagi bebal dan xder penghujung 2…biar diorg sedar..tp xder maknanyer..selagi tv tayang citer indon,selagi 2 org tgk..pleaseeeee STOP!!!

        0
        0
    • laloya says:

      ok, for me ni mungkin kesilapan yg terlepas pndg, even taklah ketara tp spa qistina rasanya utkorg cm aku xpun housewife yg kebosanan dah xde cite len kt tv.haha..pd aku ni typical cte melayu lah babe. xde apa yg perlu diperbesarkan…xnk tgk sudahla..

      0
      0
    • TAURUS says:

      NI LAGI 1 DRAMA MENGARUT TV3…SUME AMBIK PELAKON SEXY2 LAK TUE….SEKSA AKU TENGOK……BUATLAH DRAMA TENTANG KEKELUARGAAN KE, CONTOH MCM RTM PUNYA DRAMA….BANYAK MENGISAHKAN KEHIDUPAN DI KAMPUNG…. SBB ITU REALITY KEHIDUPAN KITA ORG MELAYU…………..
      WEEIIIIIII……….AKU TAK TENGOK LA CITER MENGARUT NI………….

      0
      0
      • ms. bloom says:

        setuju 100%…rtm pny drama mmg tip top…even pelakon dia xhot,xsexy,xfofular…p jln cerita,sinopsis byk mengisarkan khidupan org2 kita.kiranya realiti khidupan kt..even dia tayangkan crita tntng melayu kita duduk dbandar tapi msh realistik lagi..

        0
        0
      • cik wiwin says:

        spa qistina ni tayang kt tv3 ke? bukan astro? zzz..x tengok pon

        0
        0
    • spa qis hampeh says:

      x minat aku drama spa qis ni.
      Lebih barat dari barat.
      Cuba tengok pakaian pelakon masing2.
      Seksi sendat mendat.
      Pelakon tua pun apa lagi.
      Realiti life org kaya gitu ke cara?

      0
      0
    • Pocoyo says:

      aku tk penah tahu pun citer nie ada kt astro… time ade kt tv3 dulu pun bukannya aku tgk.. citer ntah apa2…

      0
      0
    • ila says:

      hukum menceraikan isteri ketika mengandung sah dan tidak haram. edah akan habis apabila rahim si isteri telah “cuci”. cth: suami cerai isteri hari ni..esk isteri keguguran. maka edahnya hanya 1hari shj. dan lusa, dia dah boleh berkahwin.

      hukum HARAM – ceraikan isteri ketika HAID..

      boleh beli CD ustaz Kazim utk tau lebih lanjut… saya pun dengar dari CD beliau…

      0
      0
  2. TREX says:

    pmpuan seksi rmai kt SPA Q

    0
    0
  3. well says:

    dah jadi cam citer indon lak…

    0
    0
  4. singa tido says:

    jgn tengok jgn tengok jgn tengok jgn tengok..

    0
    0
  5. alcatraz77 says:

    Saya Tak Layan SPA Q abang nara yang saya layan ceria 611 hehe… JOm cuba petua kat bawah ni…

    http://mlmsms2u.blogspot.com/2011/02/petua-hebat-kasi-bibir-sexy-macam.html

    0
    0
  6. hambabiasa says:

    mmg x logik juga la if x thu wife pregnant kan… edah utk prmpuan pregnant smpai dia melahirkan anak.. hukum haram tpi tetap sah…..

    0
    0
  7. joyah_sp0rt says:

    lau gitu si email sender ni jela yg buat skrip utk drama2 yg akan dtg.. Lol

    0
    0
    • bb says:

      hehehe.marah seh joyah _sport.=)

      0
      0
      • bling says:

        Joyah oh joyah, org cume bagi pendapat. jangan sempitkan otakmu itu. buka mata luas2. banyak sangat aksi tak sepatutnya dalam drama sekarang.

        0
        0
        • joyah_sp0rt says:

          bling – otak aku sempit?? helo lau hotak ko tu lapang sgt, ko plk la bg p’dpt! btul x aku ckp, ssh2 srh je si p’anta email tu wt skrip utk drama akn dtg! kite sama2 tgk samada skrip dy PERFECT 100% or x? dlm dunia ni,sape x wt silap?? even nabi pn ade wt silap.. setkt psl skrip pn nk kecoh ke?? org tu jz wt keje dy,maybe ade yg t’lps pndg yg dy (p’buat skrip) x nmpk kn.. so xleh la nk slhkn org yg wt skrip tu smpikn ko m’hukum ckp dy blh wt akidah t’pesong sumer 2.. adeh!

          0
          0
        • aku-suka-paranormal says:

          adoi joyah….relax la…
          dia bg pendapat,xsemestinya dia yg kena bt keja tulis skrip. contoh mcm org yg ajar vokal,blom tentu dia akn nyanyi.cikgu syafi tu,sora dia sedap,ajar org nyanyi,tp dia bkn penyanyi..

          0
          0
        • Saya says:

          “even nabi pn ade wt silap” bukan nabi tuh maksum ke? nk kuar statement baik2 skit wak..

          0
          0
        • cella says:

          cik joyah ni pon bertulis mcm xpakai otak jer… konon nak komen postif tp hang tu positif x pemikiran….
          btol lah dorg tegur pasal akidah sume tu sbb silap2 ari bulan boleh terpesong… sebelum nk terbitkan drama wat lah double cek balik tang skrip2 ke.. ni janji wat….trus terbitkan drama..apadaaa….. kalu kat skolah aku lah…keje2 cam ade cacat cela walaupun skit pon dah kne baling dek pensyarah..
          .lagi satu…xpayah lah nk kluarkan stetmen ‘even nabi pn ade wt silap’… hellooo… awak2 tu sape ye?? nk samekan ngn nabi jgk ke…. astagfirullah…..

          0
          0
        • godek godek says:

          joyah la joyah…rasenye tak perlu kot nk melatah sampai camtu skali..bagi aku pengirim email ni bukan nk menyatakan die lebih bagus dr penulis skrip drama tu..just nk sharekn info yg bagus especially dalam bab agama. bagus la die dpt detect mistake2 tu…sbb drama ni akan ditonton oleh semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak & aku anggap ni adalah satu proses pembelajran..if ape yg die ckp tu salah kite discuss and betulkan mcm lam komen2 lain…if info betul ckp je terime kasih n alhamdulillah..mmg betul pon kate pengirim emel tu..sbb kalo salah pemahaman penonton drama tu tentng agama akan jd lain dan boleh terpesong..

          0
          0
        • bling says:

          Joyah oh Joyah, aku x sentuh pun soal akidah. yang ko melalut melebih lebih ni kenapa?

          0
          0
        • fuuuuhhhhhhhh says:

          bongok ke pe si joyah spot ni..maen cth2 nabi bagai.dh la ckp even nabi pn ad wt silap…cbe gtau ape silap nbi?..klu ayt ‘even nabi pn ampunkan umatnye’ ak pnah dgr la…………..pe la die ni.nk komen ikt akal,jgn komen ikt prsaan..

          p/s: cbe ko plak yg buat skrip..tgk meletop ke x.

          0
          0
        • wateva says:

          ape ni joyah sapot….smpai nabi kite pon nk dikaitkan skali. kite ni sape, nk d bandingkan ngn our prophet.. haishhhhhhh

          0
          0
        • erm says:

          ape ni main2 nama nabi…spesis rosnah mat aris nih…kalau nabi ampunkan umat penahla dgr..so gi taubat mtk ampun byk2 sb dh terlepas ckp…ish kalau kite semua ni ada bakat tulis skrip xla si pengirim email tu beria2 komen..kalau aku ada bakat tu x mainla cite org kaya2 ni..nk cite pasal kehidupan realiti yg hidup ngan gaji 5 6 ratus…

          0
          0
        • Rosila says:

          Banyak-banyak bawa mengucap Joyah oii..

          0
          0
        • theanswer says:

          hoi kau suke2 je libatkan nabi plak. kite xde hak nk kaitkn nabi ade buat silap ke tak..tuh urusan allah swt. lgpun biarlah die antar email tuh..hak die nk komen sbg pengguna. abis tuh kau bli kerete proton, kau x suke..kau komen..ade proton suh kau buat kereta sendiri? tak kn?

          0
          0
        • bukan_fanatik says:

          bodoh lah joyah_sport ni..dia ni mmg sesuai dgn citer spa qistina dan citer indon ni…ni lah dia seorg yg sgt tipikal and rendah akal fikiran.xbleh org komen skit trus nk melatah..dia bagi pendapat xsemestinya dia kene balas dgn skrip yg lebih baik n canggih..eiii tolonglah minah ni…gile agaknya…hahahaa
          sampai nabi pun nak dibabitkan..hello, ko bukan setaraf nabi nk disamakan buat salah or tak…ko bukan manusi terpilih seperti nabi2 kita….
          eii…sedih aku manusia mcm dia nih…~~

          0
          0
        • acong says:

          Joyah-sport.. cakap baik2 sikit yaaa Nabi itu “Maksum”… ko nak tahu apa itu Maksum ko tanya org2 yg berilmu

          0
          0
        • hana says:

          weh joyah!!nabi n rasul sume nye bersifat maksum lah..dipelihara dr membuat dosa dan kesilapan..cakap tu pk dulu..jgn tunjuk sgt kerendahan iq n pengetahuan ko tu!!!

          0
          0
      • joyah_sp0rt says:

        BB – xla mane ade mrh.. xnmpk kt blkg ayat i ade tulis “LOL”.. xkn xtau ape makne LOL tu? hehehehe…

        0
        0
  8. shiro says:

    ahhh buang karan ja..baik aku tgk katon..dah sah2 penipu.hahahaha

    0
    0
    • linda says:

      yup katon TOM N JERRY ..oppsss…xnak aah katun omputih tu..baik UPIN IPIN N BOBOI BOY..hikhik..de gak teladan nye

      0
      0
  9. xminatspaq says:

    bukan si rina khan ker yg buat skrip citer ni..walaupun aku x berapa nk tgk sgt citer ni kt tv..aku pernah dgr dr spa q yg 1st dulu rina khan yg buat skrip tu kan..

    0
    0
  10. april says:

    tak penah tgk local drama haha. no offense ya =)

    0
    0
  11. min says:

    bukan boleh ke bercerai time mngandung? nora danish dgn anne leh je cerai..bukan nk myokong..aku pun x pnh tgk cite tu..just tertanya2..

    0
    0
    • nama saya nama:] says:

      melafaskan bolehhh…p xjatuh talak….mean lepas isteri melahirkan anak…baru jatuh talak itu….pas2 baru le mulanye edah…betulkan ye lau salah…:)

      0
      0
      • tin biskut says:

        ada sedikit kesilapan disitu…

        suami yg menceraikan isteri ketika dia hamil, jatuh talaknya, tp edahnya hanya akan habis selepas dia melahirkan anak…

        Rasulullah saw bersabda, “Suruhlah ia(ibn Umar ra) agar merujuknya(isterinya). Kemudian hendaklah ia mentalakkannya jika telah suci atau hamil.”[HR Muslim, Nasa’I dan lain2]

        yang haram dan berdosa talak ialah ketika isteri sedang haid atau bru lepas ‘bersama suami’…talak jatuh, tp suami berdosa, sehingga dia rujuk kembali dan betaubat…

        utk keterangan lebih lengkap, korang google la yer, bab2 mcm ni xleh baca kat komen2 mcm ni…kena baca ceramah lengkap baru paham

        0
        0
        • rahasia says:

          sori nympuk…
          tula stahu sy jatuh talak selepas die bersalin.. org yg kritik ni pon kene reseacrh byk²… bab agama ni klu nk di cter byk… jd sbagai manusia kite ni tk layak nk menilai org… hmmm…. klu nk cter pasal cter tu byk yg ley kritik.. seksi smuanyela.. (tk pnh tgk pon spa qistina) hihihihih…sy sokong tin biskut… bab agama ni jgn men ckp je…
          maaf klu ade slh…

          0
          0
        • marsh says:

          edah tu bukan utk pompuan je ke..yg kawen len tu laki dia xkan x bley kot…krg pasti..

          0
          0
        • lalala says:

          sbenarnya kalo tak tgk drama ni, agak ssh nk faham…sbb tu pengirim email ni cerita psl dafi kawin semula tu..bukan isu yg dafi kahwin semula…smua org pun tahu rasanya lelaki mana ada edah….tetapi, logikkah seorang perempuan diceraikan oleh suaminya tanpa si suami mengetahui isterinya mengandung?sebab itu islam buat syarat, mesti kena lepas 3 kali suci(betul tak 3 kali?) baru jatuh edah….jd, isunya, sah sah si dafi tu dah ceraikan bini dia dan dah kawin lain pun, tup tup baru tahu dia ada anak?tak mungkin terjadi di negara kita sbb kat negara kita ni bukan ke kalo nak cerai kena gi settle kat mahkamah syariah?

          0
          0
        • lalala says:

          typo: bukan jatuh edah, lepas edah

          0
          0
      • acong says:

        Jatuh talak… tapi edah yang panjang… jadi kesiankan pihak perempuan kena tunggu edah yang panjang sampai bersalin,

        0
        0
      • cik wiwin says:

        ni lg sorg bg komen ikot suke hati..adeh. google dlu la brui bg komen cim nama saya nama oi.

        0
        0
  12. tempoyakbasi says:

    sapa penah tengok citer kl drift kot yg zulhuzaimi lumba ngan eizlan yusof tu, masa mula2 masuk keta dia pakai seluar coklat, alih2 klua keta dah pakai slua itam, bila masa dia tuka selua tu? he3x, tak telitinya mereka2 ini.

    0
    0
    • Nonanina says:

      sama lah jugak ngan citer HANI, SEorang doktor operate hani yg sakit kanser otak tu. mana doktor2 pakar yg lain. lak tu, operate kat hospital kecik jer..
      citer ni pun penerbit dia sama ngan spa Q… akak ipar siti norlijah… nk bajet lah tu…

      0
      0
  13. iqa says:

    citer ni ta sedar diri,,and nampak sgt nak kaut untung,kalu ta,tadelah tbe2 tayang kat astro!

    0
    0
  14. nama saya nama:] says:

    cerita melayu..x logik….kat umah,,bangun tito kadang2 solat pon muka artis leh lak bermekup……apsal ea??xbole gaknye wat neutral…xyah mekup utk 2 3 scene??….

    0
    0
    • joyah_sp0rt says:

      part yg nk solat & bgn tido ni aku sokong! mmg x masuk akal kn.. lau pk logik, ko solat muka nk bersih (i mean w/out any make up on our face), tp lau dlm drama, ngn kening yg b’ukir, ngn bulu mata palsu (utk ROZITA).. ape lg ek! sume yg x logik kuar! watak org sakit nk mati pn kekadang nmpk mcm badut daa! ngn bulu mata palsu melentik sejengkal (utk EJA).. hahaha. lawak dowh!

      0
      0
  15. benjamin says:

    rajinnye si penghantar email ni sampai tilik satu2 perkataan yg keluar.. aq x minat dan x rajin nk tgk citer ngarut tu sumer.. so, ape nk jadik, ape nk blaku, lantax la.. x kacau idup aq pn.. sikit pn x mengguris idop aq.. huhuhu..

    0
    0
  16. tin biskut says:

    alah…bukan drama spa-q je skrip mcm nih… skrip lagenda budak setan lagi sampah… sorry la, kalau jln cerita best, tp skrip mcm sampah, sampah gak jadinyer…

    just my two pence

    0
    0
  17. bb says:

    ttp suke cite nurkasih.=D

    0
    0
  18. tXo(the X one) says:

    nice 1 pengantar email….

    0
    0
  19. cik pulau says:

    tak pernah tengok pun.. haha..

    0
    0
  20. tun says:

    sj kongsi..

    dafi blh je kawin..xda mslh
    sebab org laki TAK ADA iddah…
    pompuan je ada iddah…
    kena fhm btul2…

    0
    0
    • cik wiwin says:

      nk tambah sikit.. yup..lelaki mmg ade edah jgk sbenarnye..cuma ade dlm keadaan2 tertentu. contoh la

      lelaki tu ade 4 isteri then nak kawen lg satu..die kena ceraikan salah sorg isterinya, n tgu isteri die abes edah dulu baru boleh kawen..

      sbb ex wife yg dalam edah tu ttp dikira isteri lg (literally la) so after si ex wife tu dh abes edah bru laki tu leh kawen semula..

      0
      0
  21. ef..bee..ai says:

    cam drama mama mia…drama king/queen…
    kepada yg dah menonton; what is the moral of the story?
    apa apa pun yg untung penerbitnya….
    kah..kah..kah…
    alahai …ketawa lah lagi

    0
    0
  22. zeze says:

    i plg x ske,,drama melayu,,if de character yg pki tudung,,mesti nk 24hour pn betudung,,pe bende mcm tu..dh sah2 kalo ngn muhrim xyah pki tudung..ntah pape je..org yg bukan islam mesti rse islam ni menyusahkan after tgk drama mcm tu…kalo sah2 pelakon tu pki tudung kt luar drama,,okla,,ni yg xpki tudung tu,,dlm drama,,,memanjang betudung,,salah ajaran btul la

    0
    0
  23. zek says:

    agak benak juga org yg post surat nie…sukati dafi tu la de nk kawen ke ape ke….kalau de ceraikan time mengandung pn talak ttp sah…cuma haram menceraikan perempuan mengandung…tp talak jatuh….lgpn yg kawen lean lelaki bukan pompuan..haih p skolah dulu la

    0
    0
    • aih says:

      sbenarnya ko yg benak sbb tak paham

      0
      0
      • zek says:

        p skolah dlu la…kalau bcakap bahasa alien mmg la org laen bley salah faham…tp ape yg surat tu tulis sah2 salah…pandai2 je buat hukum…

        0
        0
      • zek says:

        ha…meh nk cter ape yg ko nk suro org paham…yg edah tu pompuan….tp kat atas ko ckp dafi yg kawen lain….so ape kaitan bini die punye edah dgn dafi kawen laen????xde kan????udah2 la tu….

        0
        0
  24. lalala says:

    sy tgk drama ni jd sy agak fhm maksud pengirim email psl cerai ms mengandung tu..
    maksudnya,kalau dia ceraikan ms pompuan tu preg,mesti kena tggu pompuan tu beranak dulu br bleh proceed unt bercerai..jd sblm tu mesti kena naik trn mahkamah..kat mahkamah plak mesti peguam syarie tnya dah bp kali suci sumer..jd xlojik kalau org lelaki taktau bini yg diceraikan itu mengandung..

    0
    0
    • hana says:

      tp si suami ni boleh je nak kawen walaupon bini die xabis edah lg kan..laki mane ade edah..

      0
      0
      • ntahapehape says:

        sape plak ckp lelaki tu takbleh kawin? yg pengirim email ni ckp, lelaki tu tak mungkin tak tahu ex-bini dia tu mengandung semasa proses perceraian tuh..

        0
        0
  25. lalala says:

    *typo: peguam syariah

    0
    0
  26. lulu says:

    tak penah tengok pon Spa Q ni.. syok sendiri je lebih.

    0
    0
  27. bb says:

    drama melayu, tak ramai pelakon yg betol2 bleh melakonkan watak ngan real.bukan nak kutuk, kat umah jer pakai bedak tebal seinci, maskara, blusher ape sume.mase mlm nak tido plak tu.dri dulu dn slamanya, aku suke sgt ngan lakonan elly suriati dan fauziah nawi.klu dh jadi pmpuan yg sgt miskin, betol2 pakai batik buruk, muke bminyak2 kena panas..mmg real la…

    0
    0
  28. Shan Chai says:

    – mula2 bace email ni, agak fenin bile bab EDAH.. lelaki tak de edah.. lagipon lelaki kan boleh kawen 4.. tak de masalah bg lelaki yg bercerai pastu kawin KECUALI kepada ppuan
    :JENIS DAN TEMPOH IDAH :
    IDAH DISEBABKAN PENCERAIAN
    * Sedang hamil (Hingga melahirkan anak)
    *Tidak hamil (Tiga kali suci)
    * Putus haidh (Tiga bulan)
    * Belum disetubuhi (Tiada edah)

    IDAH DISEBABKAN KEMATIAN SUAMI
    * Hamil (Hingga melahirkan anak)
    * Tidak hamil ( 4 bulan 10 hari)
    * Putus haidh (4 bulan 10 hari)
    * Belum disetubuhi ( 4 bulan 10 hari )

    Bila bab mengucapkan Innalillah bukan sahaja kita sebut masa kematian.. tetapi apabila kita mendapat sebarang musibah.. dlm kes kat atas.. mungkin penulis skrip (nk buat yg org2 jwb dlm hat) tetapi alangkah indahnya kalu disebut sebab dpt mengingatkan penonton tentang sebutan2 tersebut..

    wink.. winkk.. kalu saya salah maafkan saya :)

    0
    0
    • I says:

      stuju…sy pun xfaham juge maksud pengirim email.. lelaki mana ada edah..
      tp spa qiistina mmg xbest…melalut..

      0
      0
    • spa qis hampeh says:

      Bagi pandangan aku lah
      Betul ke idak ke x tau la pulok
      Aku pun manusia biasa juga
      Selalu buat silap
      Mungkin si penghantar email tu nak la
      Lebihkan ciri2 Islam di dalam drama spa qis tu
      Bila dpt berita kematian terus je sebut
      Innalillah

      0
      0
  29. ChentaHati says:

    tak penah tgk spa-qistina… sbab citer adalah semacam tidak logik…

    0
    0
  30. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    minah jambu tk minat drama ni! mengarot!!!!

    0
    0
  31. AYUCINTA says:

    TAK PENAH TENGOK PUN..TAK TAU PULAK KEWUJUDAN CITER NI…:)

    0
    0
  32. cik comel says:

    aku tak leh terima FASHA, pakai baju atas dari pada pusat!!!! elok, baikkkkk punyeee tanyangg….macam #%$^%&*&(*(I !!!, aku pelik, napa drama ni x, di tarik balik penayangan. sebb si fasha pakai macm tu?? dan drama yang entah ape2???sakti delima??? bukan main lak tarik. hadoii. xfhm!

    0
    0
  33. nanaTHeWitch says:

    pengirim email pon pening2…
    da sah2 talak jatuh cuma edah tgu after giving birth la…
    yg 3x suci tu klu xpregnen… form5 neh..=p

    0
    0
    • lalala says:

      iyer ler tapi kalo dia nak bercerai, bukan ke nak kena naik turun mahkamah, peguam tanya la biler tarikh suci terakhir sumer, dah tu kalo dah 3 bulan tak period, maknanya kene check dulu org tu pegnen ke tak..kalo pegnen, kene tunggu bersalin dulu br abis edah…jadi nk tunggu bercerai tu mesti la si suami dah tahu yg bini nk dicerainya tu tgh mengandung…

      mslhnya dlm citer ni, boleh je bercerai…lps tu br tahu si ex-bini mengandung?

      sape yg pening sbenarnya nih?adeihhh ssh gak kalo rmi sgt yg iq rendah ni..tu pon tak paham

      0
      0
      • lalala says:

        eh bukan dah bercerai br tahu mengandung, dah bercerai setahun lebih, br tahu dia ada anak rupanya?

        0
        0
  34. akutulis says:

    Rasanya… BN patut siasat dulu sebelum label penulis skrip bodoh. dulu ramai yang melabelkan penulis blog sebagai sengal tetapi, terbukti ramai yang tidak, cuma segelintir. Melabel orang ini sesenang hati ini, bukanlah perbuatan yang baik. sebagai seorang penulis skrip, kami mempunyai pelbagai ‘restrictions’ dan ‘instructions’. Rujuk saha pada pihak produksi dan station. dan mereka yang pernah bekerja dengan ‘pelakon yang mahu meninggal dunia seni kerana skrip sampah’ ini, tahu kekerapan ad-libnya yang kadang kala.. merosak hasil karya penulis. Kita juga masih menanti karya agung hasil pena pelakon yang bijak pandai lagi arif itu. Namun begitu, saya rasa statement ini mungkin keluar kerana beliau sudah tidak lagi memegang watak penting dalam cerita tersebut, cuma.. penyeri.

    Kepada BN yang dihormati, saya mahu terus menghormati, namun jangan lekas melabel kami bodoh.

    Terima BN

    0
    0
  35. glucose says:

    spa qistina ni, cite dia seksi je lebih… sakit mata aku tengok pakaian pelakon dia… jaga la imej or maruah sket… kalo xnak tutup litup pn, at least pakai yg xmenjolok mata… semua pelakon islam babe…

    0
    0
  36. sup daging says:

    sape pernah tengokn drama bersiri orang minyak di tv3, ada satu babak si heroin (x ngat nama) solat kalau korang perasan la,yg ketara sgt salah selepas dia rukuk dia sujud, pastu terus duduk tahiyyat akhir.mana pi duduk antara 2 sujudnya. jgn ngat penonton c prasan

    0
    0
  37. lola says:

    tgok pakaian pelakon2 dia pn dh macam west people…..mmg ikut west people 100%….pe da….

    0
    0
  38. samad says:

    bukan stakat skrip je BODOH, pakaian pun BODOH sesuai untuk org yg BODOH,sebab smuanye bodoh, aku pun bodoh la jgk!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0
  39. gosipgurl_fea1 says:

    small small thing like this people so free to explain and complaint….other’s wouldn’t give shit about this haiya…

    0
    0
  40. pokerface says:

    aku tak baca semua komen…gile banyak….

    tapi penulis email ni pun tak study dulu…abg nara tolong reply kat pengkantar email ni ye..

    lelaki mana ada edah… tak perlu tunggu perempuan tu habes edah atau tak..dia layak kawin, tak kesah la kalau dia nak kawen masa ade isteri pun…sampai isteri ada 4…ape kaitan edah isteri dengan suami dia? tak de kaitan, cuma boleh rujuk waktu edah….

    kesian plak aku ade org tak faham edah tu ape…hahahahahaha…

    hahaha penulis email ntah ape2…

    0
    0
    • aih says:

      sbenarnya ko yg x paham…maksud dia edah tu pompuan tu laa…bukan lelaki…adeihhhh…..ni pon takleh nk pikir logik…

      0
      0
  41. melati says:

    aku tak tgk pun citer ni..tp hari tu ttekan lak chanel ni…tgk2 si Fasha ni pakai baju tak ckup kain..slama ni aku tak pernah tgk mane2 drama ada pelakon pkai seksi camtu.mcamana citer ni blh lpas tayangannya? pakai baju nampak perut…aku rasa citer ni patut ditarik balik. memalukan islam..

    0
    0
  42. Firstly, haram jatuhkan talak semase isteri peknen dan period. TETAPI talak tetap jatuh. dan edah isteri akan tamat selepas dia bersalin. Klu ikut ending SPA Q2, si Ju tu kan lari blk kg, si Dafi tu plak tatau dia peknen.
    Tp mmg skrip SPA Q dr dulu lai mmg longgar sket. Antara yg weird, keje SPA tp tmpt tinggal misalnya, kalah org keje profesional. Setahu aku apartment mewah KL tu jahat2 pun 3 4 ribu sewa sebulan. takan gaji keje SPA smpi 5 ribu sebulan kot… dressing tu satu hal. rambut asyik dok pakai wig je. takan dok umah rambut mengurai camtu. … byk le cam tak logik… tp cite dia tetap best gak, apa2 yg komen tu harap dpt diimprove utk next time….

    0
    0
  43. RTrice says:

    The scrip writer better watch out next time

    0
    0
  44. suri says:

    Yang nak mengomen pasal skrip nyer pon tak betul.. cerai tu sah n talak jatuh. tapi hukum nyer haram.. sama la macam nora danish yg bercerai waktu mngandung..

    0
    0
  45. jane says:

    citer spa Q ni dpd 1st season pon memang mengarut… ada sambungan lagi la mengarut… dah la muka qistina terlebih botox…..elok jgn tengok aje… dr dulu lagi byk tak logiknya….aku tak tengok tapi bila tukar channel tu benti jap tengok pastu tukar channel lain…

    0
    0
  46. bebek says:

    Hidup Beautiful Nara!!!

    0
    0
  47. wan says:

    bole x nak lari topik sikit?
    drama begitukah cinta yg tgh ditayangkan kat tv3 skang ni..slot akasia kot yg ganti tiramisu tu..
    drama ni terbitan suhan movies..bukan ke company rosyam nor..pehal rosyam bole produce drama mcm ni yg langsung xde kualiti..pelakon x berbakat..jalan cerite longgar..skrip yg mak datukk pehal mcm sampah sgt?
    utk tayangan hari ni ada satu scene yg nampak sgt penulis skrip buat cerite sesedap hati..aida rahim selaku mak watak hero tibe2 je mandai2 hantar anak gi new york..anak lelaki dia x tau menahu pun mak dia nak hantar dia sambung study kat new york..
    masalahnye..utk masuk US kene apply visa dan kene pegi embassy diorang utk interview kalo x, xkan dptnye visa masuk US..kenape penulis skrip buat skrip sesedap rasa je ek?

    0
    0
    • jane says:

      dia nak cut short kot….

      0
      0
    • bdk baru says:

      dia kan org kaya.. mesti sebelum ni dia dh ada visa.. kan citer tu masa diaorg cuti sem diaorg gi bercuti luar negara 1 family..so visa tu ada tempoh..

      0
      0
    • luna says:

      mungkin die bagi anak die mabuk lps tu bwk g embassy…so bila anak die sedar dr mabuk die tak ingat la..sbb tu la anak laki die tak tau huahuahuahua

      0
      0
    • acong says:

      tak berapa nak ikut citer ni… macam tak ada tarikan ^_^

      0
      0
    • kaki_g0ssip! says:

      kite lupekn soal visa or p/port bagai! yg pntg nape ank dy yg dungu 2 bodoh sgt g ikut?? bkn la nk soh dy ingkar ngn mak dy, tp ank dy still ade hak utk x pegi ny 2 kn.. hurmm lau ikutkn mmg byk citer x logik skrg ni! tp 2la.. dh nama pn citer! nk xnk kene tgk gk!

      0
      0
  48. Fitriz says:

    Point no 1 senang cerita mahkamah syariah kena rasuah sebab tu lepas je edah hahahaha

    Point no 2 tu bangang.Contohnya ko tau apa nak buat dalam masa depan ko,tapi Tuhan lagi tau apa yang PATUT ko buat dalam masa depan ko.Contohnya ko tau ko nak kahwin dalam masa depan,tapi Tuhan lebih tau daripada kau iaitu ko membujang sampai ke tua.Ada paham?

    Point no 3 tu bongok la.Boleh cakap je dalam hati.Takpun terlupa.Itu pun jadi masalah besar ke?

    Kesimpulannya drama Melayu membuat anda jadi bangang dan bongok.Jadi sila jauhi drama Melayu.Sekian,terima kasih.

    0
    0
  49. Nainasya says:

    utk pengetahuan korang gak,,,sbb sinetron indon blambak kt msia nieh coz bangsa dorang kan rmai kt cnie tuh yg rating cte dorang naik tuh..n then kos beli sinetron indon tuh lebih murah..aku penah baca artikel psl nie dlu.

    0
    0
  50. Nainasya says:

    lagi satu..aku mmg x minat spa q bru nieh mmg patot pon norish karman x kisah x blakon drama nie lg har har har.. spa q 1 jek plg bes..yg lain hammmmmp e h

    0
    0
  51. hot mama says:

    mama mmg x suka cite ni mnyampah tgk fasha sanda dgn farahdia..meluat seksi gila babi,,cite plak skema je x th skrip sape yg tulis mcm x de umph je tgk pn sb x de cite lain astro kan suka ulang cite kali2

    0
    0
  52. aih says:

    OK bagi korang yg tak faham, meh sini aku explain skit apa yg aku faham dr pemahaman aku

    jln citer dia mcm ni, ending spa-Q 2, Julia balik kg sbb kantoi….
    starting spa-Qistina, Dafi(ex-husb julia) kawin dgn org lain(xde masalah)…
    dlm ms yg sama, dia baru tahu, dia ada anak dgn ex-wife dia…

    maksud penulis email, kalo si julia tu pregnant , mcmmana dorang buleh proceed perceraian dgn si dafi tu tidak mengetahui dia dah ada anak?sbb nk cerai mesti kena masuk mahkamah, abih tu takkan dalam mahkamah tu taktau si bini ni pregnant..
    ingt citer omputeh ke nak cerai takyah tunggu2 edah?

    haaaa ada pahammmm??
    leceh gak kalo iq rendah ni…tu pun tak paham

    0
    0
    • Penyokong says:

      terbaikkk ar….ne la sbnrnye maksud email diats…..

      0
      0
    • luna says:

      agaknye penulis skrip tu imagine yg dafi ceraikan tapi tak repot mahkamah syariah..tapi dah lafaz kan cerai tetap jatuh…tu sbb la dafi tak tau bini die pregnant…
      aku agak je…korang jgn take serious lak…

      0
      0
  53. Nainasya says:

    apa pun skrip tuh mmg bangang tmasok cte nya skali yg korang pon nk explain bagai watper menyemak otak jek nk pkio hahahhahaa..baik korang layan cte hantu kak limah balik umah hahhahahaaa

    0
    0
    • RAsa2nyecambetol says:

      terbaikkk ar….ne la sbnrnye maksud email diats….sila la memahaminye wahai kekawan….gegege

      0
      0
  54. suami aku says:

    talak jatuh, sah. edah dia habis bila bersalin. dafi boleh kawin sbb ida tak ada edah. kalau tak cerai bini dia pun dia boleh kawin apatah lagi dalam edah. selagi kuota dia tak penuh dia boleh kawin any time sama ada dah cerai bini yang ada atau bini meninggal. the bottom limit is there is still a vacant berth. by the way, saya tak pernah tengok pun cerita ni.

    0
    0
  55. theanswer says:

    paling obvious dlm darama melayu..perempuan duk kampung..duduk rumah..mekap tebal2..sng citer tayah la bermekap..pastuh bju tayah baru2 la.. natural sket..

    0
    0
  56. okid la... says:

    wei…tolong isi jap soal selidik ni…utk final projek aku..tq!!

    0
    0
  57. oopocot! says:

    aku tak minat dengan pelakon perempuan yang tak pakai bra tu.. saper namer ntah. ainul… er…aper ntah. belakon cam asik nak senyum2 syok sendri jer…heeee

    0
    0
  58. cibiusagi78 says:

    dulu kat tv3 mmg layan cite ni. bila masuk astro,tukar pelakon trus x layn dah….. dah tau mesti x best

    0
    0
  59. iza says:

    Masih ada lagi ke sambungannya?

    0
    0
  60. saye says:

    pelik. kalau tak suka dengan cerita tu, tak payah la tengok. kenapa nak tunggu depan tv, tengok cerita tu, komplen macam2. yang untungnye, si penulis skrip, director dan orang2 yang terlibat dengan cerita tu, sebab ramai jugak yang tengok cerita dia.
    nak bagi kritikan berkenaan akidah? kenapa pelakon tu tak tutup aurat, sedangkan dia beragama Islam? kenapa lelaki dan perempuan bersentuhan tanpa ikatan pernikahan sedangkan Islam melarangnya? macam2 lagi kalau nak dipertikaikan. dan yang paling dekat dengan kita, kenapa kita yang beragama Islam ni, tengok cerita yang penuh dengan perkara2 yang Allah larang?
    kita tak boleh lari dari melakukan kesilapan. yang penting, muhasabah diri ok.

    0
    0
  61. perindu sepi says:

    laki bole kahwin..
    popuan y xbole kahwin lain smpai bersalin…
    sape y xtau hukum agama nih??? ^_^

    0
    0
  62. ntah says:

    dr mlayu kbnyakannya boring.
    tmbah2 hani & awan dania..90% tiru crita jepun~

    0
    0
  63. S a y a s u k a t g k t v says:

    Bnyk la cerita melayu tp x di kaji sensitiviti agama nyee…
    Contoh nye cerita Ustaz Amirul – kebanyakkan watak dlm tu suka bg salam. Tp ungkapan salam dan jwpn salam tu bnyk yg salah. Director x perasan ke masa shooting.

    –> Assalammua’laikum selalu kedengaran assamekom.
    –> Wa’alaikumMUSsalam selalu diungkapkan sbg waalaikumsalam.

    p/s: kalau ada salah. Sedia menerim teguran.

    0
    0
  64. orang kaya says:

    menyampah aku ngan drama/filem dan artis melayu. habis semua nak copy indon.jangan lak satu hari nanti jadi mcm mereka p ambek pelakon porno utk belakon kat malasia

    0
    0
  65. lalat says:

    drama skrg senang jer kalau nak bagi tajuk. ambik je nama hero atau heroin.

    hani,ayoub,chinta,habil dan qabil, spa qistina,
    dottie,halimah jongang,laila asyikin,awan dania, asmara.

    ada sape2 nak top-up kan list kat atas?

    0
    0
  66. ade aku kesah says:

    merepek ape la penonton ni… yang edah nye si isteri je kena 3 kali suci (bukan cuci ok) bukan si suami.. so si suami nak kawen dengan orang lain pon takpe even bekas isteri dia belum abis edah pon (rujuk akhil hayy-wahida yang kawen tak sampai sebulan lepas akhil bercerai.. bini dia maiza belum pon abis edah)..

    kedua pasal dia sebut “mungkin” dengan tak sebut innalillah tu bukan isu yang besar sangat pun sampai boleh terpesong akidah..

    kadang orang kita sendiri pon cakap macam tu dan berada dalam situasi tu..plus ko agak agakla pelakon drama tu bukan pakai tudung litup..semua bajet urban so tak mustahil pon tak sebut innalillah (konon kurang didikan agama la)

    untuk penonton yang menghantar emel tersebut :tolong come out dengan isu yang lebih besar sikit..nampak sangat ko ni jenisan shallow…booooo

    0
    0
  67. x suke spa qistina says:

    xsuke spa qistina ni MGARUT je pelakon pon cam gedik2…nanu baharudin x sesuai ganti norish karman…muke botox….knape bkn norish karman je blakon watak die lg sesuai….SPA Q NO 2 YG TAYANG KAT TV3 DULU BEST…kenape x kekal pelakon slm spa Q 2 DLM SPA QISTINA…DAH X FEEL NK TGK..SPA QISTINA X BEST

    0
    0
  68. baby says:

    ntah..sy xminat nak tgk..xrase
    nak tgk..cte tah ape2..seksi melampau lak 2..dh mcm cte indon..

    0
    0
  69. Piston Pecah says:

    aku pon tak pernah sedar sebelum nie…

    0
    0
  70. mimi says:

    laaaa.. nak merungut ker hapanya.. bukan semua orang baik all the times.. mungkin script writer nak tunjuk bukan kisah manusia yang betul2 practice islam.. variety of characters bebeh.. kot kalau gitu takder watak orang jahat ahhh dalam all the drama.. sebut pun drama doe.. ko ingat keluarga qistina keluarga ustazah???

    baik bising pasal pakai wig siang malam.. ko ingat ada orang pakai wig siang malam ker?/ tuh lagik logik kalau nak bising

    0
    0
    • i says:

      setuju… ni bukan drama islamic, dh sah2 la watak yg cuba disampaikan tu pun pakai bju xcukup kain..
      tetiba nk sebut inalillah… hu xlogik..
      even kalau dia buat farahdiya kawin mse blm abis edah pun aku xheran, dh mmg kehidupan derang tu xcukup agama..

      0
      0
  71. serojakoi says:

    cerita nie mmg byk yg mengarut…baik aku lyn tom tom bak.

    0
    0
  72. TanyaLelaki says:

    ooo.. nak komplen2 aaa. komplen kt forum la.. tak best la cite spa
    Q

    0
    0
  73. [email protected] ulAr........ says:

    PENAT BTOL BACE KOMEN2 KORANG2 SEMUA…
    SATU JE YG AK NMPAK..SESAMA KITA PUN STILL XTAHU HUKUM-HAKAM AGAMA..NMPAKNYA KITA PATUT RAMAI2 PEGI MASJID, DGR CERAMAH AGAMA,,,BELI KITAB2 AGAMA…..PERBETULKAN DIRI SNDIRI DULU.

    SEMUA ORG BUAT SALAH, JGN MENGHUKUM & TERUS MGHUKUM..JADIKAN IKTIBAR PADA DIRI KITA.
    SSGGUHNYA KITA JAHIL…& CETEK ILMU .

    SEKIAN.T.KASIH!!!

    0
    0
  74. ak pening says:

    dalam banyak2 bnde haram dalam crite nie…masalah skrip yg korang nampak salah n terpesong dr islam???

    dah kalau pakaian watak2 pun dah terbelah sane sni mcm org kapir….what makes you think the scriptwriter or anyone else in the production for that matter, would care about the hukum of cerai/idah and ungkapan innalillah. sesebuah cerita menggambarkan situasi sebenar sesuatu masyarakat….jadi pada pendapat saya apa yang scriptwriter buat itu adalah bertepatan dengan keadaan dan sifat watak2 dalam cerita itu.

    jangan expect kambing untuk mengaum seperti harimau dan harimau mengembek macam kambing.

    0
    0
  75. observerq says:

    orang yang tulis emel ni pun kene buat homework jugak. hal hukum hakam jgn buat main2. kuman seberang laut nampak, gajah depan mate x pulak

    0
    0
  76. wakaka says:

    org yg hntr email neh mangkuk gle..ponteng clas agama time sek agkny dlu..muahaha…

    0
    0
  77. bulan says:

    1. laki takdek edah. suka ati dia nak kawin taim mana pun. *tepuk dahi

    3. innalillah bukannya wajib..

    #serbanistas. macam pandai, tapi pakai taram ja.

    0
    0
  78. mama_auni says:

    aku tengok episod spa-qistina yg laki nek jah mati accident, kwn dia tepon bgtau nek jah. nek jah bgtau qistina. lpstu dok sedih2 n tunggu call dari kwn ijoy nktau laki nek jah kt hospital mana..apa daaa pny cerita, budus.
    bknnya xleh diaorg call sendiri kwn nekjah yg nmpk accident tu tny kt hospital mana kalu nkg melawat, nk tunggu call bagai..
    crita hampeh, tp masuk astro box ofis. so mksudnya astro box ofis tu xla best mana pun kalu amik

    0
    0
  79. HATE SPA Q says:

    tegok kdg2 jea..meluat sebb ada sendat..tapikan LELAKI MANA ADA EDAH>.rini cerai esok KAWIN pun leh..POMPUAN JEA ada EDAH..nak betulkan kenyataan pengirim email yang PERTAMA tu jea…

    p/s: saya mmg xminat SPA QISTINA…yg 1st version je minat….pastu dh smbung2 cam ntah apa2…semua SEKSI2..seolah2 MALAYSIA bukan negara ISLAM…benggong penerbitnya pun….

    0
    0
  80. orang kaya says:

    drama melayu ni kan, time susah je ingat tuhan. bila ada problem je baru tunjuk sembahyang. pakai telekung ngan mekap tebal 1 inci

    0
    0
  81. Dinaz says:

    Disebabkan jalan citer @ skrip yang tak berkualiti dan tak masuk akal nie lah saya tak tengok drama melayu. Maaf saya bukan nak condem drama2 melayu nie tapi apa yg diperkatakan dalam email tersebut itu lah hakikat nya.

    0
    0
  82. ambi pur pur pur says:

    1:Rambut palsu mst ade
    2:mekap tebal2,yg mggunakn pelbagai kaler..n xbley blah bile makeup mcm makeup br belajar,natural ajelh
    3:makan..xpnh hbs mkn
    4:org gaji
    5:ddk tmenung,bjln2 mengenang kembali yg blaku 2-3 jam,hari,mggu n thn
    6:you you,i i,daddy,papa mama
    7:kita mesti rampas sykt itu ini
    =byk sgt r kalo nk dlistkn..kalo bnda ni suma [email protected],blh bkk kn ati aku nk tgk drama mlyu..NurKasih je xlps 1epsd

    0
    0
  83. zura ... says:

    tpi kelako lak.. kdg2 org x thu psal agama pn nk ckp psal agama ha3… talak sah jatuh walaupun dalam masa perempuan mengndung… cuma hukumnya MAKRUH… sayang oi… edahnya sampai prmpuan bersalin itu bersalin….. lain kali nk tulis tynya la org yg thu dulu… yg lain2 hal tu saya no komen….

    0
    0
  84. cikeboom says:

    x tgk pn..jln citer cm xde kene mgena ngan tajuk

    0
    0
  85. no name says:

    cerita melayu..kalu ppuan yg jd datin mesti nk kene pakai rambut palsu punye..hehehe

    0
    0
  86. pening says:

    yg pengantar emel tu kna study dulu & kalo dh kompem bab agama tuh, bg la komen dgn jelas. xde la org salah paham. =)

    0
    0
  87. chempaka says:

    tk minat spa q ni tk tahu apa yg nak diparkan? moral?entah lah…seksi?ni btul..
    tapi sy rasa penghantar komen ni kene check jugaklah tulisan dia.ada beberapa keterangan yg bunyinya agak dangkal.
    bab cerai
    bab ucapan inna lillah..
    rasanya ada yg tk betul.

    0
    0
  88. kaki_g0ssip! says:

    LAU BDK NI KOMEN PSL SKRIP SPA-Q, AKU LAK NK KOMEN PSL AWAN DANIA YG EPISOD ISNIN BRU LPS NI (21/2/11).

    PD YG IKUT SIRI NI MESTI TAU YG BENJI ADE UPAH BODYGUARD UTK DANIA. SO SI DANIA NI AGK RIMAS NGN B/GUARD 2ORG NI SBB IKUT JE MANE DY G. SO SI BENJI PN DH X HIRE B/GUARD TU LG BUT DLM DIAM BENJI SRH SI B/GUARD NI ESCORT DANIA KE MANE JE EVEN TPT KEJE..

    YG JD P’SOALAN AKU SKRG NI BILE ADE 1 SCENE DIMANA B/GUARD NI ESCOT DANIA KE TPT KEJE NGN MENAIKI KETE. SO BILER SMPI JE TPT KEJE,SI DANIA NI BLH PLK SRH GUARD YG JG PINTU MASUK OPIS DY TU TGKP SI B/GUARD YG IKUT DY NI!

    OK, DIPENDEKKAN CITER,LPS SI B/GUARD DANIA NI KENE SOAL SIASAT YG GUARD KT TPT KEJE DANIA NI,2ORG NI PN DILPSKN.. SO SI DANIA NI BLH TNY KT BENJI, AKU MCM IGT2 LUPA DIALOG DY TP YG PASTI SI DANIA NI ADE CKP NGN BENJI NAPE X GTAU YG BENJI ADE SRH B/GUARD NI ESCORT DY! PDHAL DH SAH2 AWAL CITER JE B/GUARD NI DH DGN DY.. MASAKAN DY X KNL SI B/GUARD NI.. DY IGT B/GUARD NI PEROMPAK.. TIME AKU TGK 2, AK TRS T’PK, MCM ADE YG X LOGIK JE DLM CITER AWAN DANIA NI.. ADE MS CITER DY MEREPEK SGT SMPIKN SI DANIA NI DH B’TUKAR JD ALIEN LA,PUTERI ARABLA..! ERMMM PD SI DIRECTOR NI, BLH X WT CITER YG MASUK AKAL CKIT! NAPE EK SUMER DRAMA YG ADE KT ASTRO ADE MS AGK M’BODOHKN PENONTON??

    0
    0
  89. Zahra says:

    SALAM.

    hmm, isu agama ni bukan drama spa qistina ni je. banyak lagi drama dan filem tempatan memandang ringan soal agama .
    contohnya yang paling ketara filem “AKU MASIH DARA” .
    cuma saya nak tekankan part paling jelas isu agama dipandang mudah :

    -bila mana raja farah membuka Al-Quran,tetapi satu aurat pun tak ditutup di kepala. Memang dia baru nak insaf time tu, tapi mana boleh bukak Al Quran tak tutup aurat ??
    bukan scene ni saja, banyak lagi scene2 filem yang terlalu mengabaikan soal agama.

    Kononnya nak buat filem/drama berunsur islamik, tapi tak ambil berat hukum hakam . macam mana orang ramai nak ikot.
    sekian .

    0
    0
  90. aku lupa says:

    cerita ni cerita apa ye? aku dah lupa ni ishhh…. aku lupa

    0
    0
  91. Caldina says:

    uk alahhhh……! dah nama pun cerita… layan aje laa.. lagi mau pegang kertas dgn pen depan tv….
    benda kecik mcm ni pun ko amik kira ? sudah2 laaa… aku tgk dlm ni dah ramai sgt ‘ustaz’ dgn ‘ustazah’….

    p/s: baik tumpukan pada solat, kebajikan serta dosa2 silam kita yg mungkin kita tak perasan…

    0
    0
  92. lil says:

    Nenek i pn perasaan jg ada lakonan yg xlojik dan x masuk akal drama2 melayu ni….bila dia tnya kat i knpa sdh jd mcm ni?knpa bju dia mcm tu?knpa dia ckp bebelit2?i pn binggung nak jwb..so i bg je jwpn pendek kat nenek i tu..”DAH NAMANYA BERLAKON NEK…..SUKA HATI DORG LA APA NAK BUAT..”trs nenek i jwb…Oooooo…hehehe..

    0
    0
  93. lil says:

    -CALDINA-i sokong u 100%..

    0
    0
  94. ME says:

    kebanyakkn cerita melayu mmg meleweh,xde isi..yg ade isi bagus boleh dikira guna jari,moral of the story klu dh tau dr mula cita tue xbagus xpyhla nk layan..act,aku dh jemu tgk cerita melayu yg xsudah2 berkisar ttg org kaya.

    0
    0
    • kaki_g0ssip! says:

      tula psl.. balik2 psl org kaya! mcm bangga sgt jd org kaya tp b’lgk! x suke kn cmtu.. pastu psl bisnes yg x hbs2 la.. ishh drama melayu ni mmg mengarut la makin hari.. baik tgk holywood, dh sah2 diorg mmg pndi wt film or drama even kite tau citer x logik!

      0
      0
      • spa qis hampeh says:

        Berapa kerat je org melayu kaya dlm Malaysia nih
        Yg lebih rakyat Malaysia hidup sederhana je yg ramai
        Memang laaaaa x logik cerita org kaya org kaya nih

        0
        0
    • Nonanina says:

      klu bisnes, takde bisnes lain, mesti bisnes construction. pegi site visit pakai helmet putih…
      citer pasal projek juta2 aje… rampas business, harta org jdi harta sendiri… camtulah…

      0
      0
  95. watchaa says:

    eh, sekadar bertanya, yeke ‘mana boleh bukak Al Quran tak tutup aurat’….???

    satu lagi yang saya ‘suke sangat’ dalam cite melayu, asal gaduh – lari ke tengah jalan – kene langgar……..asal gaduh – lari ke tengah jalan – kene langgar…asal gaduh – lari ke tengah jalan – kene langgar…..

    i mean mungkin bende tu general, tp tengok cite Benjamin Button punya scene kene langgar kat tgh jalan tu cambest,,,menarik…

    0
    0
  96. kakchubby says:

    layan citer korea lagi best. beribu episod pun aku x kisah. drpd aku layan drama melayu standard spa qistina ni bazir elektrik je. x pun layan channel AXN & Discovery Channel. lagi mendatangkan pekdah…

    0
    0
    • belacan~hangus says:

      yg ne aku sokong…. 500% ..ngan ko..

      0
      0
      • kakchubby says:

        aku pun sokong aku sendiri. hik3…

        0
        0
        • lalat says:

          kalau ikutkan drama korea pun cliche gak. hero mesti yg jahat,baran, x pikir org lain dll. then ada hero kedua yg sgt baik, caring, loving ing ing ing dan sanggup berkorban apa saja untuk si heroin. last2 yg mng heronya gak walaupun byk menyakitkan hati si heroin. kesian aku kt hero kedua

          contoh, boys over flower, full house, my girl, brilliant legacy

          tp aku pun tak tau kenapa aku lebih minat citer korea.huhu.

          skrg tgh tyg citer dream high kt saluran 391 kbs astro. best gak citer tuh, mmg kt sana pun tgh hot citer ni.

          0
          0
        • moon says:

          haah aku pn lagi suke citer korea walaupn cam cliche..tp drama diorg berkualiti n x berjela2..episod citer diorg pn xpnjg(sebenarnyer aku bandingkn citer kore ni ngn citer indon yg beratus2 episod n xder penghujungnyer)..hehe..citer melayu aku layan gak kalau episod diorg ckit jer mcm 13,26 episod…say NO to SINETRON!!!

          0
          0
  97. zullwell says:

    think positive…

    susah nak cari drama2 rantaian sehebat Opah dan Rumah Kedai sekarang ni… kekal bertahun2 tanpa jemu…

    0
    0
  98. abadi84 says:

    apa benda lah.. lelaki(dafi) tak pyh tunggu edah pun..perempuan jer yg kena tunggu edah.. kan ostaz akhil hayy tu kahwin dgn waheeda x tunggu habis edah pun.. aper dah…

    0
    0
    • moon says:

      haah kan?aku pun rasa akhil hayy kawin ngn waheeda masa maiza dlm edah lg…2 aku pening ni diorg kata laki kena ikut edah pompuan…hmmm…

      0
      0
  99. miss lolita says:

    funny lah..
    nak tegur.tapi x berapa betul pasal edah tu.. :)
    actually..
    if wife pregnant, talak tetap jatuh.tapi sah bercerai after wife lahirkan anak.edah untuk perempuan mengandung adalah sampai dia melahirkan anak..
    and one more thing..kalo si husband nak kawin lain, x apa lah..wife yang nak kawin lain yg kena tunggu habis edah.
    so in this case, Dafi kawin lain.so no problem lah cik adik oi.. :)
    if dia ceraikan faradhiya hari ni, esok dia kawin lain.no problem pun.

    0
    0
    • ntahapehape says:

      ye la mmg sumer org tahu dafi boleh kahwin lain…tp ada ke kemungkinan dia boleh bercerai tanpa mengetahui yg bini dia tgh mengandung..

      Ajaran Islam tu kan sempurna, sbb tu nak bercerai, kena tunggu isteri abis edah, 3 kali suci….jadi takkan terjadinya peristiwa org bercerai tp taktau yg pompuan mengandung..
      ada paham???isu tu la nak dihighlite kan dlm email ni..
      bukan isu kawin lain ke, lelaki ada edah la,..merepek tul la

      0
      0
      • silajgnbengapsangatplis says:

        sila semak ayat anda….bukan kalau nk bercerai ye…kalau dah bercerai….isteri kene tggu edah baru boleh kawen laen…..mmg tujuan edah utk pastikan xde benih bekas suami….so kalau kandungan masih baru yg si perempuan pn x tau de dah mengandung ke ape ke suami dah ceraikan pn x pelik pn kalau lepas tu baru tau de mngandung…pandai2 je ckp nk bcerai kene tggu edah…

        0
        0
  100. shikin hamid says:

    adoyaiii….kalau nak kata pasal akidah…tgk poster spa-qistina pun kiter dah tau terpesong akidah…huhuhu..seksi meksi..sy mmg tak berkenan langsung citer…tak penah tgk pun…hahhahha…..

    0
    0
  101. Pey ahh says:

    i awal-awal dah boikot drama nie…xbest

    0
    0
  102. janatrafik says:

    aku belum penah tengok lagi drama ni..
    best ke?

    0
    0
  103. pandai skit-skit says:

    huyyoo…email nih..erkkk! menurut ilmu yg aku dpt dr ustaz,cm pempuan yg ada eddah..klu tgh mengandung,talak tetap sah,tapi eddahnye lps bersalin..dafi nk kawen xde hal pon..lelaki kan bley nikah lebih dr 1.bab nikah ni mmg byk selok belok nyer,better blaja betol2,xleh main redah jer..

    0
    0
  104. yaddy says:

    aku tgok SPA’U je. lagi best amani.

    0
    0
  105. garfield says:

    xpenah tngok pun drama nie…x Minat.. ~_~

    0
    0
  106. ntahapehape says:

    ni aku copy balik bg yg still tak paham,

    K bagi korang yg tak faham, meh sini aku explain skit apa yg aku faham dr pemahaman aku

    jln citer dia mcm ni, ending spa-Q 2, Julia balik kg sbb kantoi….
    starting spa-Qistina, Dafi(ex-husb julia) kawin dgn org lain(xde masalah)…
    dlm ms yg sama, dia baru tahu, dia ada anak dgn ex-wife dia…

    maksud penulis email, kalo si julia tu pregnant , mcmmana dorang buleh proceed perceraian dgn si dafi tu tidak mengetahui dia dah ada anak?sbb nk cerai mesti kena masuk mahkamah, abih tu takkan dalam mahkamah tu taktau si bini ni pregnant..
    ingt citer omputeh ke nak cerai takyah tunggu2 edah?

    haaaa ada pahammmm??
    leceh gak kalo iq rendah ni…tu pun tak paham

    0
    0
  107. ShishaBest says:

    ape2 pon cerita ni skrip longgar abes. watak qistina & azizah mahzan mmg mcm org bodoh. ulang..ulang dialog jek.. sbb tu trs tak minat nk tgk.. pastu watak sorang2 beku!! otak pon beku mcm xleh nak pk. nmpk gaya mcm educated tp xblh nak pk. itulah yg i nampak dlm watak2 cite ni. dah kering idea kot penulis skrip ni.. hellooooo ni bkn indon ye yg cite pnjg berjela tp isinya habuk takdak!!

    0
    0
  108. pneumedic says:

    tgk ajela azizah mahzan tu..xpadan2..pakaian nya,,director pun agak2 la..pendek kate..citer ni memang xbesla..haha

    0
    0
  109. ratu says:

    biau ler..dh kate b’lakon…
    drama dh x bpe…xpyh nengok jek la…
    huhuhuhuh

    0
    0
  110. tazmaniandevil says:

    haah, tak suke jgn tgk…aku pon tak tgk..cm org bodoh jerk tgk citer nih….tak membina langsong…

    0
    0
  111. lala says:

    aku rasa penghantar email ni yg dan mengkonpius kan kita…
    1)dia ckp pasal dafi ker pasal faradhiya yg nk 3kali suci baru leh kawen len…sb nya dlm spa qistina—-faradhiya xkawen ngn sesiapa pas becerai ngn dafi…
    —–lau dafi kawen len pun apa slahnya…dia lelaki leh kawen 4…nk tunggu suci mende…bukan dia yg mengandung…adoiii

    0
    0
  112. axwa says:

    Pemberitahuan. SPA Q tu bukan cerita orang Islam atau untuk orang Islam. Mereka hanya segerombolan wanita bermekap tebal dan bajet separa omputih – tidak perlu mereka itu ber’inalillah’ segala. Perlu ingat tuh.

    0
    0
  113. ieyla says:

    hahaha….kelako…nak komen sgt tp ilmu xde.
    kpd tuan/puan pengantar email….cuba jgn terlalu nak mencari salah org… saya pasti penulis skrip pun berfikir siang malam nak menyiapkan skrip dia…

    0
    0
  114. dzul kamal says:

    if mengandung bley je cerai..
    bodo la spe yg post ni

    0
    0
  115. amalina says:

    @cik wiwin,
    hanya nak betulkan keadaan,lelaki takde waktu iddah,bila2 dia nak kahwin pun boleh.kalau kahwin 4,rite after dia ceraikan 1 drpd 4 isteri tu,dia dah boleh kahwin lain dah.tak payah nak tungu 3 quru` macam perempuan.
    dalam alquran tak pernah sebut lelaki ada waktu iddah :)

    literally definition of iddah is ‘to count’ as dtg dr word ‘al-adad’ (number)

    n technically it is a period of waiting by a WOMAN on the dissolution of the marriage after consummation (had sexual intercourse) @ on the demise of the husband.

    kalau untuk pregnant woman yang diceraikan, waktu iddahnya is hingga lahirnya anak tu.authority boleh cek kat surah at-talaq ayat 4 :)

    based on what i studied in family law class :)
    seeloknya kita buat research dulu sebelum cakap apa2 :)
    Wallahua`lam

    0
    0
  116. ikan_bocat says:

    Salam..komen tentang pencraian waktu megandung…edah pada sang isteri shaja..3 kali suci jikadia tidak mengandung..sekiranya dia mengandung..apabila bersalin je habis edah…tetapi jika suami menceraikan isteri waktu megandung hukumnya haram tetapi sah bercerai…so bagi lelaki yg mahu berkawin lain pada waktu itu hendaklah dia wat permohonan poligami…bkn apa dlm msa eddah dia boleh merujuk kembali..cerita spa q mmg tegok jgk tp byk kebaratan…n dalam masyarakat islam kalu jadi macam tu hancur..

    0
    0
  117. pof says:

    Woah this weblog is wonderful i really like studying your posts. Stay up the great paintings! You understand, many people are hunting around for this info, you can aid them greatly.

    0
    0