Written by AbangNara | November 26th, 2012

Lama rasanya Abang Nara tidak mengeluarkan email luahan hati daripada pembaca-pembaca BeautifulNara kepada artis-artis Malaysia. Ramai yang menghantar email tetapi Abang Nara rasa tak berapa sesuai untuk dikongsikan. Namun email daripada seorang pembaca ini cukup menarik perhatian Abang Nara.

shaheizy sam

Rasanya ramai yang mengetahui kehebatan lakonan Shaheizy Sam di dalam drama dan filem. Lagi bagus kerana Sam sememangnya jarang dihimpit kontroversi murahan. Dan yang menariknya mengenai email ini, pengirim memberitahu betapa Sam di dunia sebenar pun sangat merendah diri dan tidak gah dengan status selebritinya.

shaheizy sam

Cerita banyak tak guna, Abang Nara pasti korang akan bertambah respek terhadap Shaheizy Sam selepas membaca email di bawah ini:-

Assalamualaikum wbt..

Hye abg nara..

Sy anta email nie bukan bertujuan untuk melebih2kan atau mencantik2kan seorang selebriti ni. Tapi ini berdasarkan pengalaman sy sendiri and secara peribadi, saya amat menyenangi cara dan sikap nya terhadap orang lain. Sy rase selebriti mcm ni la yang patut diminati dan dicontohi.

Ill just cut it short and say it straight to the point. I am referring to Shaheizy Sam.

Mcm yg most of us tau, he is really2 good at what he’s doing ie acting. His acting is almost mistaken as something so real and lively. Sy mmg suke die lakonan die sejak cite Pa’e lagi. Kecik-kecik dah pandai berlakon. As time passed by, he has brushed up his acting and now shine as one of great actors in my eyes besides Zul Huzaimy. Bagila ape watak pun, insya Allah he’ll carry it good and well..He impressed me with his actings. Tapi setakat tu je. Nothing more. Sebab im not the type of person yang suke pada orang yang sy xknal. Im not a fan of celebrities, anyway.

Luck or unfortunate if I may say, kebetulan one of my job portfolios was to deal with the artists. So I had to go and chased these people and as we could predict, dealing with these people wasnt easy. Kalau kerajaan byk kerenah bereaucracy, artis nie byk sgt perasaan bangga dirinya sampai nak kene follow up byk kali even we had clearly explained yang keje yang dibuat melibatkan undang-undang.

Tapi manusia nie kdg2 bila rase diri die lebih baik dr orang lain, die jadi mcm..ntah..mcm kt nie kejap2 kene meminta2 they all ni untuk attend and blablabla. so keadaan tuh sgt melecehkan n memenatkan. kadang2 artis2 nie pk kt nie cari dorg sebab minat sgt kat dorg..cmonla..please..to me, celebrities ni in general, i repeat, in general [and not specifically referring to anyone or even ALL] bukan

Contoh yg baik pun yang dorg nak letak diri dorg tgi sgt..mcm kite nie hadap n nak sgt kat dorg nie. Tp too bad, my work before, dealt closely with the Malaysian Law yang berkaitan dengan this industry. Nak xnak kene deal jugak dengan dorg. Seriously, most of the times I got fed up dealing with these people..infact, ade beberapa org yg mmg bukan men lagi popular, tp kt call, kt sms cakap kt nie sape n bekerja berkaitan ape n mintak return call pun susah.

Yg deal dengan PA lagila..susah gilerrr nak berurusan. Kalau x pk pasal keje ni berkait ngan undang-undang..mmg malas sy nak layan dorg nie..tp yela dah keje..buat jugakla kan..n artis2 nie plak..kdg2 mengade2..panggil meeting xnak dtg..bile amend law and kepentingan dorg xdibangkitkan nak marah2 pastu blame2 kerajaan..

Ni ke level of professionalism artis-artis Malaysia nie?dalam mags n papers bukan maen lagi kt kene professional la kene bersikap baik la..kene involve la..mcm2..tp bile panggil meeting..bz..bz..bz..dh bz tuh satu hal..suh bg date free pun mcm kite nie nak kene mengemis2..sakit hati kdg2..

Luckily i wasnt the type yg nak ikutkan sgt dorg nie..kalau xnk sudah..tp masalah kdg2 timbul because kt nie dealing with public and ministries..jd susah..bile xdpt chase dorg nie..kt kene marah..tp kalau nak dpt kene meminta2 pun nak watpe kan..tp kalau dh asek kene marah sebab dorg nie..kdg sakit ht jugak..dahla budi bahasa xde..kite plak la kan nak kene marah sebab dorg nie..owh..that’s just too much la..

Tp..

Sam nie..he proved to me that despite the dark sides of these people, he always have the courtesy to inform and be humble in many occasions. Bile die xdpt attend invitations, die akan dngan baik nya say sorry. And bukan just sorry, he’ll explain what he’s doing and why he cant. And the best part of all is that..with my experience dealing with the people in the industry, he’s one of those people yang MENEPATI JANJI.

Susah sgt nak jumpe org bese pun yg nak menepati janji apetah lg kalau bende2 tuh menyusahkan. lg la org xnk tolong. tp die x..when he says he tries, he really does. and even at odd hours(sebab bz keje) he’ll make the effort to inform kite the updates and siap bgtau lg “..takut terlupe..”

How can u not love this type of person? Sy bukannya die hard fan of anybody..tp he has proven that there are still their type yang sgt humble dan berbudi bahasa. Itu satu..PA die pun, EDO, adalah sgt helpful dan senang untuk berurusan. Pendek kate, deal dengan die sgt mudah..boleh die akan kate boleh..xboleh die kate x boleh..n kalau die kate die nak tengok dlu..die akan make the effort to inform u back.

This is supposed to be the attitude yang sepatutnya ada dalam diri artis2 lain. Jangan ingat asal org nak deal dengan dorg nie org gilekan dorg or crazy heads over heels. Adakalanya sbnarnye org TAKNAK pun n MENYAMPAH sgt nak keje sebab tau lousy attitudes dorg nie..tp sebab dh terpaksa..

Another thing, SAM adalah one of those artists yg i shud say, berilmu. I had the chance to talk about reviews of movies, attitudes and scenarios of the industry with him. Cakap2 die mmg bukan empty vessels. Semua nya berisi. And ape yang die ckp disertai dengan fakta. Tapi die sentiase hormati pendapat and pandangan org lain. Mungkin ade yang ckp “..die artis..depan org mmgla kene baik..” mungkin btol..but bear in mind yang i am just a NOBODY.

Bukannya org yang berkepentingan sangat pun pada dia untuk bg job ke ape atau peminat die sgt yg die kene layan gile baik utk cover attitude die. Tapi, despite this, layanan die tetap humble and baik. And it is so good to hear bile die keluarkan satu statement yang die tau pun bukan akan keluar paper pun..”..kite baik dengan org..org pun mesti akan baik dengan kite..” so ckp2 die tu mmg die sendiri..

That’s y sy rase he deserved to get that ASK award.

He impressed me with his actings, now he impresses with his attitude. Ape yg sy cite nie bukan sesuatu yang sy tokok tambah atau mencantik2 ataupun melebih2kan die. ape yg sy tulis adalah total pengalaman n ape yg benar2 berlaku.

Kalau die nak sombong, mungkin itu pilihan die sebab die mmg famous pun..tp he choses to be humble and down to earth. Kite ni asek respect artis sebab ape yg dipaparkan kat layar perak je..kenape kt xrespect those people yang masih bersikap baik even tanpa ada camera pun di klik?

So, abg nara..i think thats it. sorry for the long email. Tp i truly believe..SIKAP adalah bende yg kite bawak ke mane2 menunjukkan jati diri kt..jd due respect goes to shaheizy sam.

Thank you for reading. And if possible, publish it untuk kesedaran artis2 lain jugak. Thanks again..=)

Diharap Sam akan terus kekal dengan sifat merendah diri sebegini. Artis-artis lain yang perasan hebat mungkin boleh mencontohi sikap Sam. Kepada Sam, you have my respect bro!!!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

132 responses to Luahan Hati Seorang Pembaca Kepada Shaheizy Sam

  1. suparjo.. says:

    Ill just cut it short and say it straight to the point.

    panjang gak aku tengok novel neh, perenggan bawah baru jumpa..bagoslah kalau sam macam tu. bukan semua orang yang duduk dekat atas lupa diri.ramai je yang baik. salah sorang sam ni mungkin..:)

    0

    0
    • kakaktoooa says:

      Terbaik ;)

      0

      0
      • cikgu zubaidah cikgu jaga SPM says:

        panjang nyer karangan…cukup 2 muka surat, pada mulanya cikgu nak bagi markah 50 jer tapi sebab ko puji sam..cikgu bagi markah 100 lah, bahagian A+B=100…huh A++, bangga sungguh cikgu dgn ko, syabas nak..majulah bangsa utk negara

        0

        0
        • anakayam says:

          sam mmg down to earth pun…watak sam nih agak pemalu & sifat org melayu sebenarnya….mcm jupe siti & …mmg siti akan layan and sgt friendly…cara siti mmg kampung & watak sgt polite & lembut….

          0

          0
      • Liyana Lunia says:

        memang best kawan dengan dia, walaupun bukan member dlm slc and jarang dpt undangan tapi kalau undangan pegi premier screening and undangan makan-makan personally by him siapa tak suka kan? ah sam , sy syg awk <3

        0

        0
      • KAK CHAM KUAT GOSIP & TIDO KAT TAD says:

        confirm ke surat ni bukan Syatila Mevin yg hantar?

        0

        0
      • KoreaGermany says:

        ya…SAM mmg patot diatas now because he carry together his good attitude..so kita boleh menilai dr sikap seseorang. untuk kepada artis yan masih belum berjaya tu..saya rasa patot ade good attitude bukan saje dihadapn camera, malah kt belakang camera pun kena ade good attitude.. so I believed that, good attitude will carry you to the top indeed!

        0

        0
    • Kak kitty says:

      Sam salute you man. You’re the best bro! Betul artis lain yg “berlagak” tu harus contohi keperibadian sam. Jgn perasan fofular sangat dah..menyampah!

      0

      0
    • Olga says:

      sebenarnya luahan ni ditujukan kpd ZIZAN RAZAK yg semakin haris emakin besar kepala dlm industri! Bila berjanji selalu x tepati! patut emel ni terus forward pad c Zizan tu ha… kalu lps baca benda ni pun dia x sedar diri jugak.. x tau lah!

      0

      0
      • ahaks says:

        ko ni kat oh bulan mmg setiap entry ade kn.kje mgutuk je taw

        0

        0
      • ... says:

        yup zizan razak. pernah nampak dia jalan dekat Gardens dengan kawan kawan dia.masuk kedai tengok baju then bising pum pang pum pang then keluar buat muke n jalan mendade..senyum pon tak

        0

        0
    • Naz says:

      Sam mmg sgt humble. Pernah jumpa Sam ni masa saya n family pg holiday ke Sabah. Jumpa di airport KK, sgt releks dan sporting walau time tu tgk muka dia mcm letih. Saya bawa mywife n mybaby pegi kat dia utk bergambar, dia tak kisah, terus senyum dan dptlah wife n baby bergambar dgn Sam. Percakapan dia gak sangat humble, teratur. Dan penuh senyuman walaupun saya tau dia tgh penat. Anyway, Sam, your are the best. Teruskan sikap merendah diri ni insyaallah akan ramai doakan kejayaan anda bro. ;)

      0

      0
    • ... says:

      Apa jenis karangan yang dia buat ni.. Kalau nak buat dlm BI, buat la BI,kalau nak BM,buat la BM.. ni campur2..apa motif?

      0

      0
      • gincu says:

        I agree with you. What a piece of #$/÷ was that. Mixing languages in a sentence and horrible wrong spellings!

        Kalau tulis dalam bahasa melayu, semua lah dalam bahasa melayu. Kalau bahasa inggeris semua lah dalam bahasa inggeris. Kalau nak campur-campur, janganlah di dalam satu ayat. Ejaan pun salah!

        You think mixing english words with malay with the horrible spelling makes you look cool and classy? Horrible and shameful!

        0

        0
        • anakayam says:

          ini laa org melayu menda mcm tuh nk tgk negetif…

          cubalaa positif skit….salute org ni cuba terus terang dan speaking london….

          0

          0
        • Mega says:

          N how about ur english gincu?? Ur grammar was a mess…

          0

          0
        • mega says:

          How about ur english then ms/r gincu… Ur grammar was a mess… Booo..

          0

          0
        • harris says:

          pot call calling the kettle black. 2×5 jer ngan bahasa ko tu. rojak

          0

          0
        • geram says:

          practice make perfect gincu..nie bukan formal writing pon kau nk kesah mix bahasa..lantak dia la..tak SUKA tk PAYAH baca.

          0

          0
        • Anonymous says:

          tak salah dia cakap bahasa inggeris.. kalau nak dia jawap bm.. boleh je tu.. positif lah.. sekarang kan pegi mana2 even tulis resume pun dalam bahasa inggeris.. kalau nak dia cerita bahasa melayu pun boleh je tu.

          0

          0
        • Nia says:

          Gincu… OH MY ENGLISH!
          hahahahaha

          0

          0
      • Anonymous says:

        pening plak baca,kejap bm, kejap bi.
        macam lalang lah

        0

        0
      • tangkai mawar says:

        krangan apa nie…motif brterabur wlaupun ada fakta…BM dulu dpat apa erkk?

        0

        0
  2. Anonymous says:

    Keep it up …

    0

    0
  3. stella says:

    berderet2 mcm karangan bdk skolah

    0

    0
  4. rika sumanto says:

    nyampah plak bc bahasa rojak ni.tulis jela bm or bi. susah sgt ke????

    0

    0
    • menyampah lagi kat engkau says:

      menyampah betul aku baca komen yang pakai tulisan khidmat pesanan ringkas macam kau. ‘baca’, bukan bc. habis yang kau tulis’ bm OR bi’ tu, tak rojak?? susah sangat ke nak tulis ‘Atau’ untuk gantikan dengan perkataan ‘or’?

      macam la kau tak merojakkan bahasa. Puih..!

      satu tanda soal dah cukup. Tak payah sampai empat.

      0

      0
      • Anonymous says:

        dia x reti bahasa omputih. sbb tu dengki bila ade perkataan2 yg dia x faham maksud. geng2 oh my english betull.. ahahah

        0

        0
  5. Sam is best says:

    Agak la pjg.eniwe dia ni keje pe ek?

    0

    0
  6. izzykalafina says:

    yes…btol ckp dier…sy adalah salah seorang peminat shaheizy sam n sudah beberapa kali jmpa dia…and dia mmg sgt humble n down to earth x kira ngan sape pon..x pernah merungut dpn pmnt bila pmnt nak bergambar ngan dia..selagi dia mampu,dia akan cuba beri yg terbaik utk fans dia…di twitter pon wlupon kdg2 online tp dia ari2 baca tweet pmnt dia n bila ada msa dia akan reply..suh follow pon dia akan follow…seriusly,x sia2 sape yg sokong sam…sy bercakap atas pengalaman…aand ang edo mmg terbaik…and x lupa semua yg terlibat ngan sslc n shaheizy sam official..

    0

    0
  7. John Labu says:

    tulis dalam Bahasa Melayu/Malaysia elok-elok tak boleh ke?? banyak sangat ‘e’

    0

    0
    • ema says:

      abang nara tolong lain kali jgn keluarkan surat2/emel yg panjang2….penat nak baca, dgn bahasa yg bercampur aduk, sekejap bm sekejap inggeris apo ni…

      0

      0
  8. pengirim ni mesti suka take things personal plus surat dia ada unsur mainan politik BANGANG!!

    wei dek non ada org siap kena maki kena halau masa buat keje
    yg ko baru artis attitude high sket ko dah emo obviously x profesional ko tau ke mcm mana artis yg ko tuduh sombong tu pernah susah sebelum popular yg ko tau buat tuduhan je

    aku pernah jadi promoter produk kesihatan dah mcm2 customer ku hadap yg penting ada sikap profesional n sentiasa senyum
    amik je cth siti nurhaliza yg asal kampung mula dari bwh mcm2 dia hadap walaupon ramai peminat n haters tetap dia humble down to earth bertambah cantik n kaya

    bila org baik sgt ko pijak kepala nak amik kesempatan kan pastu bila org tegas sikit ko tuduh dia sombong eeee memang SIAL manusia mcm ko ni PUKIMAK!!

    agaknya kalo pengirim ni jd artis perangai lagi teruk dari artis yg dia mengata tu eeee geli aku dgn manusia suka komplen n mengata ni CHOY

    0

    0
  9. HOLLOW says:

    Sam…. Ah aku minat dia sampai termimpi-mimpi

    0

    0
  10. woot says:

    macam ni baru betol.artis laki mostly cenggini.artis pompuan ramai sakai.seksi,berlagak tapi sakai :v

    0

    0
  11. Anonymous says:

    tak habis2 dgn krangan

    0

    0
  12. nana says:

    bhasa die ok, die mix bm bi sb cra daily life guna mix..sbb 2 gaya 2lisan cm ckp..tp seelok2nya ckp sume english je la..lg nampak u omputeh sgt

    0

    0
  13. Anonymous says:

    Hm

    Email pnyela meleret2.. Nk ckp psl sam tp byk meleret..ape yg straight to the pointnye pn xtau la..

    0

    0
  14. natsumi says:

    aku rasa bagus jgk kalau die bgtau sapa artis2 yg ssh betul nk deal with tu. bg masyarakat kte bkk mata ckit yg artis ni xdelah bagus mana..
    tp yg Shaheizy Sam ni aku admit. kkk aku dulu ada call die. yelah org2 bank call customer, sudah2 balik rmh bkn main die cerita betapa baiknye Sam ni dlm talipon. drpd xminat terus jdk minat.
    Sam ni mmg darah seni. mak die kkk die mmg hebat2 belakon, thats why die xheran pon dgn populariti..

    0

    0
  15. hohohohoi says:

    Well, kawan aku pnh jumpa Sam. And dia cakap sam sgt sgt sgt humble. Lgsg tak sombong dgn org. Makin bertambah lah “gila” kawan aku tu kat Sam after tau artis kesayangan dia tu baik budi pekerti & hormat org tua.

    0

    0
  16. cik nur says:

    kakak dia zizie ezette pn sama.. senang nk bekerjasama and very down to earth wpun dh kaya raya..

    0

    0
  17. TL07 says:

    bkn nk backup ke apa..tp bnyk sgt dah cte yg positif org bila jmpe dia..ade membe ak cte,dorg pernh jmpe sam kt mamak,then sam dtg lepak skali..bila membe dia dtg sapa org tnya dia buat ape dia ckp xde..just duk relax ngan membe..gler ah..padahal dia baru je knal kt situ..dia xde ckp pn peminat ke ape..he is brilliant.. X mcm sesetgh artis tu..ckp ngan peminat pn mcm haram..x respect lngsg..

    0

    0
  18. boni kacak says:

    baguslah… macam ni barulah artis yang patut disegani… artis , peminat, semuanya sama level je.. tak ada pun taraf tinggi setahap ataupun rendah setahap.. manusia ni semuanya sama je taraf dia..

    0

    0
  19. Yan says:

    sebagai rakan bekas satu kelas dengan Sam… saya setuju dengan artikel luahan hati di atas… walaupun nasib dia tidak menyebelahi dalam bidang pelajaran tapi dia berusaha gigih dalam bidang yang dia minati…

    0

    0
  20. teruk punya bahasa says:

    kalau nak guna rojak pun agak2 la. campur sikit dah la bi dalam bm. ni dah mcm hampeh punya karangan. pening jer nak baca. kalau dah pandai sgt bi, buat la karangan bi. org pun senang nak baca. bajet org suka la tu.

    0

    0
  21. ana@gie says:

    Ape yg guys tue ckp mmg btl..sy sndiri pnh jmp sam,dia peramah&xsombong..i?sam..

    0

    0
  22. SCHAWAL KUAT MENCAPUB says:

    ayat bi ko dah bagos..cantikk..cume aku pening la kejap bi kejap bm..pastu tak straight to the point pun..banyak sangat vocab nyee..lambat nak sampai point tu..anyway, i enjoy reading your email..

    0

    0
  23. DhiaAli says:

    Dulu..time aku & husband keje genting memang penah jumpa Sam & family masa ABP..diorang check in kat hotel tempat husband aku keje…mak sam suruh buat wake up call…yg aku respect bila diorang ni jenis family yg bercakap dgn lemah lembut kat sape pon…mlm lepas habis ABP time sam nak dinner bkn main ramai org ajak bgambar…kalau artis lain hanya senyum time nak bgambar,sam pulak senyum pd peminat tak kira masa…tu yg buat aku respect dgn sam & family….didikan yg parent dia bg di rumah memang patot dicontohi oleh semua org… :)

    0

    0
  24. mieza says:

    yes betul…. SAM mmg seorg artis yg sgt peramah n baek..pnh jmpe depan2 n sgtla mrendah diri…. if bbm die, xpnh xblas..love u sam…;)

    0

    0
  25. shewrote says:

    pnh jumpe dia tgh shopping kt pavi…sgt humble n nmpak ikhlas berbalas senyum…pakai pun baju pagoda je..omg..kulit muka dia kalah perempuan!

    0

    0
  26. cik siti says:

    Alhamdulillah…. Sam mmg seorang artis yg baik dan sentiasa merendah diro… Semoga Allah kekalkan sifat mulia ini dlm diri Sam sepanjang masa.. Dan dikurniakan kejayaan dunia dan akhirat jua…amin. Insya Allah

    0

    0
  27. shhh says:

    boleh tak lepas ni sespa yg nak antar email kat abg nara..tk yah nak pakai bahasa rojak..bukan tk paham…cuma pening kepala lah nak bc

    0

    0
  28. shhh says:

    tk yah pujI SS…mmg suka sgt tgk die…dia langsung tak malu berdamping dgn mama die..sweet sgt..

    0

    0
  29. ombak rindu says:

    Setuju sgt dgn komen ini. Sam mmg humble and kind person.

    0

    0
  30. . says:

    karangan dh cantik..tpi bahasa dia wat org sakit hati membacanya….kan cantik kalau guna BM semua..ni x..dh tonggang terbalik bahasanya….

    0

    0
  31. yuzz says:

    Yelah, baca kat atas bahasa dia betul2 buat aku pening…bm+bi…kalau teratur tak pe jugak…last2 baru jumpa apa isi sebenarnya…

    0

    0
  32. Anonymous says:

    saya suka karangan tersebut, tapi bahasa campur2 tak suka. tak adalah nak suruh tulis bahasa melayu baku, tapi at least, bahasa dan perkataan yang mudah dibaca dan mudah dipahami. daripada saya nak paham kan karangan (yang panjang berjela) dah kena fikir, apa maksud perkataan/huruf yang ditulis..

    0

    0
  33. fafa says:

    semak btl aku nak baca email nie…. dari semangat nk bce trus down, pilih la salah satu je bhsa tu, xpyh cmpur2.. bt org pening je nk bce…

    0

    0
  34. melah senget says:

    Sam.. Kekalkan attitude kamu okay… Jgn mcm ada artis tu.. Shopping kasut kt vincci pon belagak nk kena salesgirl tolong sarung kat kaki dia… Sam mmg humble sgt2..

    0

    0
  35. rooney bangang !!! says:

    aduii semak otak baca email nih.. apo lahhh..
    harap Sam bjaya didlm krjaya die..

    0

    0
  36. sempoi says:

    Bila tgk Sam hatiku pn jd senang..bertuah siapa yg dpt jd isteri dia.

    0

    0
  37. dentomet says:

    down to earth means funny. bukan merendah diri. oh my english!

    0

    0
    • Anonymous says:

      salam….down to earth tu maksudnya humble, honest , non pretentious lah….dah betullah maksud merendah diri…kau dapat mana maksudnya funny?…kau ni biar betul..nak tegur orang , diri sendiri yang tak betul..kau tu yang oh my englishnyer!!

      0

      0
    • Anonymous says:

      we are malaysian. if u wish to use ‘down to earth’ as funny, then pls move back to u.s. thanks.

      0

      0
  38. gossip hunger says:

    dear writer, I know ur intention is to explain how great a person SAM is, but ur writing sucks! I wasted my time trying to read 2 para of ur essay. no where near being straight to the point. btw, i think sam is a good actor too!

    0

    0
  39. Anonymous says:

    Pernah tgk sam shooting kat pasar mlm kat jln TAR..masa tu penuh sesak org..tp sam ni sangat la cool n senyum je kat semua org…mmg suke sgt kat die nih..huhu…

    0

    0
  40. noni says:

    byk komen positive and doa utk sam. love it. penah jmpe skali and mmg xleh nafikan sikap humble sam ni. hope sam teruskan sikap merendah diri die. and artis lain patut contohi sikap sam :))

    0

    0
  41. eve's says:

    setuju dgn luahan hati di atas . sy pnh jmpa Sam jugak , dia sgt mesra dgn smua org . senyum ikhLas sepanjang masa . cakap pn lembut je , sopan sgt . Sam ni ada sifat maLu2 jugak , tp itu yg sweet pasaL dia , hehe . biLa time nak bgamba & minta sign , satu pkataan mesti kLuar dia muLut dia .. ” boLehhh ” ckp lemah lembut sambiL senyum ikhLas . fuhhh ! sapa yg jmpa Sam ni dpn2 & bpeLuang bcakap dgn beLiau , mmg knfom trus sayang dia . sifat & peribadi Sam mmg akn buat org terus respek kat dia :) tambah lagi dia sentiasa bdamping dgn mummy dia , so sweet . smoga Sam tetap kekaL dgn sifat mcmni . bLakon mantap , menyanyi suara sedap , rap pn boLeh . Sam mmg anak seni serba boLeh . wiLL support u aLways der :) LOVE YOU !

    0

    0
  42. SayaSayangSam says:

    saya dh beberapa kali jumpa Sam.. dia sgt baik.. wpun penat mcm mn pun dia kan tetap layan dgn baik fan2nya….sbb dia sedar, tanpa fans.. dia xkn jadi mcm sekarang. Sam sgt2 menghargai fans2nya… dan satu lagi.. Sam pandai amik hati fans2nya.. i love u lah Sam!!!

    0

    0
  43. Anonymous says:

    Yes. thats sam. dari kecik sampei besar, he’s still and forever will be the sweet ol ‘sam. Dari zaman sekolah2 dh kenal dia ni.. way before he was famous, mmg bes kawan dengan dia ni. Bila dh famous, pun mcm tu jugak dia.. walaupun dah bertahun2 x jumpa.. he’d still treat you like a best friend. thats’sam. kudos mate!

    0

    0
  44. cakap english berterabor says:

    haha..cakap melayu sudah laa…nak campur2 lak…henci penci! i skola kat US pun tak cakap omputih..

    0

    0
  45. kekucen says:

    mesti david teo bangga bila baca artikel ni dan komen korang….sam kan artis mig…

    0

    0
  46. mimilalaa says:

    ok…jom pakat2 ABPH tAwon dpn kite kasi SAM pla anugerah artis paling popular k? jgn dok puji pastu alih2 menangnye org lain jugak. jarang jumpa artis educated + humble mcm dia. kasi jadik dia cth artis msia yg berbudi bahasa serta mesra peminat. semoga maju jaya Sam!

    0

    0
  47. gambit saifullah says:

    klau tgok wakenebeb da tau da sam neh jenis cool je..xcpt marah..haha..

    0

    0
  48. Raja minah jambu merah / biru says:

    Mengarot lah !!!

    0

    0
  49. einaz says:

    SAM kan anak mak.. selalunya anak yang paling rapat dengan mak ni memang baik dan hormat orang tua..

    0

    0
  50. Dyno says:

    Malas nk baca… Sbb rojak..

    0

    0
  51. ninoe says:

    thanks to the writer for the info, hopes there’s a lot more of his species no matter he is an artist or just a regular people. this is a gud thing!!

    0

    0
  52. gincu says:

    Isi penulis email bernas, tapi bahasa dan ejaan hancur! Kalau nak guna bahasa inggeris, guna dan eja dengan betul. Bahasa melayu pun sama.

    0

    0
  53. ahaks says:

    PERLU KE SPEAKING ?GRAMMAR HANCUR!

    0

    0
  54. bedah says:

    aduh, elok isi nye. tapi tulis la betul2. byk sangat shortform nye, campur2 lak tu BM, BI pening pale aku.

    0

    0
  55. ina says:

    Luahan hati saya selaku pembaca e-mail…. pening kepala nak faham isi kandungan email ni…macam rojak… BI + BM…. Mana slogan ‘bahasa jiwa bangsa’…. ni kan blog Melayu, tulislah dalam bahasa melayu…Adesss…

    0

    0
  56. Dakwanie says:

    Tolong lah… Eja lah betul – betul, SAYA and not sy, BIASA bukan bese.., Susah sangat ke?

    0

    0
  57. chem says:

    Betul tu. Saya pernah jumpa Sam kat USS. Memang orangnya segak. Lepas tu sentiasa senyum and tak lokek nak cerita dengan peminat2 dia. Bila borak dengan Sam ni macam kita borak dengan kawan jew rasanya :)

    0

    0
  58. Angkasapura says:

    Sungguh memeningkan karangan ini. Terlalu banyak singkatan perkataan. Tapi yang menjengkelkan kalau ayat inggeris dia menggunakan ejaan yang betul. Malu kalau ejaan inggeris salah tapi tak malu kalau ejaan bahasa melayu dipenyek macam ayam penyek .. Nasib bahasa melayu dipinggirkan. Jangan marah aaa. Nanti kena jual.. hahahahaha

    0

    0
  59. Diyana says:

    Sam tak pernah berubah. dari kecik die ngan family die mmg jiran yang sangat baik. Kak Zizie pun sampai last time jmpe die few years ago, pun tak pernah lupekan sy (childhood friend). Kesimpulannye, family die nih mmg baik belake. keep it up Sam. Rindu kat korang semua satu family. semoga terus berjaya dalam hidup memasing :D

    0

    0
  60. kakitangan says:

    aku mmg setuju part ni
    coz aku sndiri pnah jmpe sam face 2 face time launching cite skali lagi
    mase 2 die lepak ngn cat farish kt lua sunway..
    mmg sempoi gile die ni..sporting abis..
    siap ajak tangkap pic same2
    n ajak g tgok wayang kt sunway..
    mmg susah nk jmpe artis cmni..mmg tabik spring kt die!!!!

    0

    0
  61. Anonymous says:

    aduh…bahasa rojak. klu nk guna english biar lah betol2 x pyh nk cmpur2 ngn bm… dh la english pon tunggang terbalik, bm po tunggang terbalik aptb…. konon2 nk speaking bagai tp kelaut…. !!!

    0

    0
  62. Lily says:

    Kalau ada baca majalah wanita baru2 nie, mummy Sam ada cakap siapa yg dapat sam mmg bertuah..
    mmg anak yg baik..mummy dia berseloroh je nak kereta BMW, terus sam belikan..
    padahal sam pakai kereta biasa je..

    0

    0
  63. Anonymous says:

    korang ni dia nak highlight pasal sam.yang sebok nak komen dia guna bahasa rojak la apa la dah kenapa?ni la dia orang malaysia.suka kepoh,cari salah orang.yang tak patut nak highlight tu korang kecoh.apa lah.macamlah korang tak pernah guna bahasa rojak ke apa.kalau dah tak faham sangat,diam je sudah.

    0

    0
  64. TL_07 says:

    By d way,Aku dgr sam baik jgk dengan yana samsudin kn?? Diaorg nie leh katakan “dreaming couple” aku la..sbb bg ak yana pun sama cam sam..x berlagak,ramah,layan peminat mmg A++ la..berlakon pn hbt cam sam..hehehe..tp just dreaming aje..jgn salah paham..tp klu ade jodoh alhamdullilah..-)

    0

    0
    • Anonymous says:

      yepp stuju . paLing suka tgok kaLau Sam & Yana . sweet je mcm ada chemistry antara diorg . dua2 pn baik , peramah , sempoi tak berLagak . kaLau diorg btuL coupLe mmg stuju sgt la , hehe

      0

      0
  65. sam terbaek says:

    aku penah jumpe sam masa abph…memang sporting…artis paling x sombong penah aku jumpe…luv sam..

    0

    0
  66. saya ready this surat…its fening fening….baik dlm bahasa malayu saja..this one rojak n campur with mix vege…this surat very bagus ..tapi aku read…saya become fening fening lalat…opsssssssssss sorry…tapi ada gak yg setuju kan….saya tak kata english dia tak bagus atau sebaliknyer..cuma guna dlm satu bahasa le…..

    0

    0
  67. Sham Malek says:

    yes, agreed wif the statement.. Artis kn..tp x semua la…Sam mmg d0wn 2 earth plus friendly..

    0

    0
  68. Neesa says:

    Bosan baca tulisan yang campur aduk nih. Sama ada dia tak pandai cakap BM atau vocab BI dia tak cukup power..

    0

    0
  69. welovesam(sslc) says:

    yes!!sgt2 setuju dgn email ni..we all da selalu jumpe sam ni coz we are his fc,nk join search #SSLC kt twitter,ade event leh jumpa!ok meh nk luahkan jugak sikit psl sam ni..dia mmg bagus blakon & sifat keperibadian dia pun sgt baik..org yg dah pernah jumpa dia x suka pasti akan terus suka sbb cara layanan die yg sopan,pcakapan yg lembut bbudi bahasa,peramah n sentiasa tsenyum tu..x pernah kata “sory x boleh,cepat sikit eh” klu peminat nk bgambar x kira dimana pun kcuali klu dia tgh de keje la kan..x mcm sstengah artis tu yg byk songeh dgn riak muka x ikhlas lg tp..sam ni tidak,die x pernah tunjuk muka yg x ikhlas wlupun tgh penat..dia still akan layan dgn senyum ikhlas..jadi wajar artis lain contohi sikap sam..n oh paling best sam ni pandai jaga hati peminat jgk wlupun ade keje contoh we all ajak jumpa ajak lepak minum jap lpas abis event,sam ckp dgn lembut nye “boleh tp xleh lama eh sbb ad keje” tp..dlm x lame sam tu ade dlm 1 jam lebih gak we all lepak..mmg lepak dgn sam dia layan kita mcm kwn2,xde status selebriti dlm diri dia bila dgn peminat..sbb dia sentiasa sedar tanpa peminat dia x kemana!seriously very good sam ni..that’s why we love sam!moga sam terus kekal with this good attitude..ha yg puji tu jgn puji je..apakata jom undi sam jugak utk ABPBH2012!! Sekian..

    0

    0
  70. Anonymous says:

    ni la org melayu suka carik kesalahan org..die focus nk cite psl sam, lantak die la guna bahasa ape pun..x fhm pening duk diam..ape pun da mmg tau sam mmg selalu terbaik..respect der!!

    0

    0
  71. eh says:

    kenapa ya penulis ni memuji2 Sam begitu sekali..haha.. ke Sam yg menulis sendiri ni..macam ayat dia je ni..kantoi.. xdakla best mana berlakon..sama2 ja dlm setiap filem..kadang2 agak bosan juga. jenuh jugala nk sekang mata nk tgk sbb dek kebosanan..
    huhuhu.

    0

    0
    • oh says:

      ‘Eh’ merepek sgt kamu ni eh..byk sgt lak mase sam tu nk karang email berjela2 gini eh..mmg die best..klu x best x menang pelakon tbaik kot!!eh2 tetibe kamu je yg komen negatif kt sini..pesal eh..jeless ler tu eh..huhu..one more thing, mmg la sama lakonan tp watak lain2 kot..tu nmenye versatile..lg..klu kamu rase die agak bosan kadang2 smpi jenuh nk sekang mata tu..g tgk buat pe..susahkan diri sendiri je..sian..

      0

      0
  72. GossipGirl says:

    saya setuju. Sam mmg sgt humble, g wedding kawan baik, dia ada di sana..mmg sgt baik, hormat org tua…mmg best la cmni… pernah gk nmpk retis lain kalau jln2, n diorang bajet hott gile..walhal…sendu! tp nk gtau, adik mawi..sgt sporting n baik sgt(tetibe..)

    0

    0
  73. cik kiah says:

    otak saya susah betul nak interpretasikan apa yang dia tulis,,baca sikit dah pening kepala..tolongla..jangan rojakkan bahasa lain kali….

    0

    0
  74. kaki kasut busuk says:

    adossssssssss…… jenuh nak gali aper yg die nak sampaikan. kata straigth fwd tp berjela jela lak mukadimah nyer.ini bkn ceta sam tp kaitan sj. walaupun nak bercerita ttg sam. bm dan bi pun bengkang bengkok n bengkak. ha ha ha haaaaaaaaaaaaaaa

    0

    0
  75. lalily says:

    harap eja betul dan jangan campur adukkan bahasa..key ell sgt u ni

    0

    0
  76. gunting biru says:

    She’s like writing a story in her own diary. ^^ not a fan of sam either, but yes he should be the role model for our Malaysian artist… Go go sam!!

    0

    0
  77. Anonymous says:

    Pelik je korg ni..manala dia sangka yg email dia dipilih utk disiarkan..kalau dia tau awal2 lagi dia tulis betul2..siap double check ngan supervisor thesis dia ke..sibuk je ngan bm bi dia la panjang dia la.panjang2 pun pahala puji org..dari korg panjang2 tulis nak mengumpat..ok bye

    0

    0
  78. Anonymous says:

    Yg komplen psl bhs rojak ni sebenarnya lemah bahasa inggeris..buat alasan plak…hahahaha…..

    0

    0