Written by AbangNara | January 5th, 2012

Sedih la pulak Abang Nara baca luahan hati Afdlin Shauki tentang isu dirinya yang masuk Umno baru-baru ini. Ramai yang mengutuk, mencaci dan mengeji Afdlin kerana tindakannya itu. Mungkin kalau anda baca luahan hatinya, anda dapat memahami isi hati Afdlin.

afdlin masuk umno

Assalammualaikum

Hi guys, My name is Afdlin Shauki, I am a Malaysian who loves his country just like you, I am a film director, a writer, an actor, a comedian by profession, a father, a husband and a son. I have worked for over 20 years in the entertainment industry and although I was trained as an architect, I decided to join the entertainment industry because it is about making people happy, about making people open their minds to the infinite possibilities that life has to offer through one’s creative endeavors. In a time when there are so many things to frown upon, the arts provide some form of balance to our emotions.

I think over the 20 years, there have been millions of children, teenagers, adults and warga emas who I have entertained and have given at least a brief respite from their hectic daily life. The funny thing is, all this while, I have been an UMNO supporter but nobody cared because nobody knew. My question is that, now I have become an UMNO member, does that suddenly make me an evil person? Does that make me different from whom I was before? Is it wrong to have a point of view?

I am a person who has always spoken my mind, and through my body of work, I have made known things which are important to me.
Have I pissed the government off before? I’m not sure, but I probably have when I did my political comedy satire shows before. I also did the music video ‘UNDILAH’ which was banned by the government for being too political, even my Datin Maimon is taken to be a parody of the first lady, eventhough that is purely coincidental. My father in-law is from the opposition party in Sabah. A lot of my friends in the arts are very vocal supporters of the opposition, but political differences aside, we are still friends and family because at the end of the day we are Malaysians and want the very best for Malaysia.

I know a lot of you are asking why I decided to join UMNO, why now?
Does it really matter?

Those of you who have made up your mind that you do not like me anymore, have already set your thoughts and have judged me. Suddenly I have become unlikeable, even though essentially I have not changed.

For those who genuinely want to know, the reason is that I believe in their mission and ideology, I believe that they are genuine in wanting to have a cleaner more progressive government, genuine in wanting to see us all safe and to prosper. There will always be a few bad hats in any party but the point is that UMNO wants to clean up their act because they know in order to be the people’s choice once again, they have to make that change. I want to be a part of that. I believe in 1 Malaysia, all my films have always had those elements within. I believe positivity begets positivity, the current government isn’t perfect, nor do they claim to be, but if they are genuine in wanting to transform themselves into a better government, then I’m all for it. If there is something that I disagree about with regards to what the party is doing then I will voice it out to the powers that be. Because as a member it is my right to help the party become better.

As a person what I want in life is peace and a chance for all of us to live our lives to the fullest. A place for my children to be able to grow and live safely.

I am still Afdlin Shauki. I am now an UMNO member, but i believe it’s ok to have different political views and still be friends. I am still a social commentator through my art and I will stand and fight for any fellow Malaysians in need, regardless what party they belong to.

Haters will hate everything regardless. Positive people look at situations as possibilities. I am not becoming a politician but now you know my political views. I am still an artiste who will keep on doing his work. To entertain everyone, regardless.

To those who are going to end their relationship with me, I wish you well and all the best in everything you do. To those who might not like the idea but respect my right as a Malaysian too choose, I thank you. To new friends, welcome to the life of Afdlin Shauki… never a dull moment hahaha…. Boboi selalu bikin panassss!

Lastly to everyone:
Don’t judge me for my political inclinations, judge me for the work i have done for my society. But even if you do, it is your right.

Power to the people.
Assalammualaikum.

Afdlin Shauki

Panjang lebar sungguh penerangan Afdlin. Harap-harap anda yang membacanya kini memahami apa yang Afdlin cuba lakukan. Teruskan menyokong Afdlin di laman Facebook Afdlin Shauki.

P.S: Klik sini untuk apatkan plugin waktu solat untuk laman blog anda sekarang!

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

223 responses to Luahan Hati Afdlin Shauki Tentang Isu Dirinya Masuk Umno

  1. Bro 10 Inci says:

    UMNO??? Duh…..

    0

    0
    • lalalitamplom says:

      to bro Afdlin….abaikan jerlaa orang2 itu. Bak kata Ustad Azhar Idrus dlm statusnyer… “KALAU KITA ASYIK NAK MEMENUHI KEHENDAK MANUSIA….AKIBATNYA KITA AKAN MENJADI TUA”

      nota: sebaik-baik manusia Nabi Muhammad saw pun ade yg membenci…inikan pulak kita manusia biasa~

      0

      0
      • kutu rayau says:

        Ustaz azhar Idrus pun benci ngan amno…dowh!!hahaha

        0

        0
      • SAYA SOKONG HAK RAKYAT says:

        We should respect Afdlin Shauki decision. HAK dia… sebagai seorg rakyat yg sudah matang utk menyuarakan pendapat politik… beliau berhak menyatakan sokongan atau masuk mana2 parti poitik yg dia mahu. Mmg kita berbeza ideologi politik..and let it be… tapi kita boleh duduk bersama, berbincang dan berkongsi idea mencari satu titik persamaan. To Mr Adlin Shauki… if u want to be Umno member… be a good one. Like Tim Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin.. jgn jd mcm puak2 umno yg low mentality sudah la… tp ht2.. dlm umno ni byk sgt cantas mencantas… :)

        0

        0
    • ala tomei tomei says:

      ni la mentaliti pembangkang…xgentle…low….smua nak kena ikut kepala bana diorg je…ada yg sesat..ada yg liwat..ada yg kiasu….sendiri pikirla der…
      undi d tangan anda….hak org nak pilih mana2 parti yg dia rasa betull..xpayah nak cerca kutuk…yg aku pelik…kalu artis tu masuk parti sblah sana ngn berserban berkopiah konpem dipuja2 di julang2…..gila2………

      0

      0
      • hmm umno? ada kami kesah?

        0

        0
        • ade aku kesah says:

          aku tak kesah pun die masuk amno ke past ke pkr ke bpr ke ape … cme aku kurang gemo die ni…
          1. die penah bg talk kat dr. azizan tu… series hampeh + hampeh gile…mak cik jual nasik lemak tepi jalan pun bercakap lebih bagus dr die…
          2. die berlakon dalam filem si namewee tu yang pernah perlekehkan malaysia…. waduhhhh mcm mane die boleh sokong org mcm tu…

          0

          0
    • lesson says:

      nama lg artis, sesat mana x masuk umno…kesian…masuk nraka free jer skong pmimpin tolak hukum dri langit….lantak ko lah….

      0

      0
      • nak muntah says:

        pemimpin yang kau sokong tu junjung hukum dari langit ke…atau hukum dari parti komunis cina? dasar goblok. asal pakai kopiah aje…sokong membabi buta. pemimpian dah sah2 main belakang pun , kau sokong jugak. hukum dari langit my ass!

        0

        0
      • ctfza says:

        lesson..ko bodoh giler.. tolong bagitau kat sini perlembagaan pas ada sebut pasal hudu ke tak?

        lesson.. ko memang bodoh giler sebab ko bodoh menghukum manusia masuk neraka sebab ko bodoh giler utk tau yang hanya Allah yang layak menghukum hambanya..

        dan kau lesson.. memang bodoh giler sebab kau bodoh tak tau manusia semua sama tapi yang berbeza adalah iman dan amalnya.. dan ko memang serius bodoh giler sebab hanya Allah Taala yang mengetahui tahap keimanan setiap satu hambanya.

        0

        0
      • yoyo says:

        lesson, u need a LESSON!

        0

        0
    • AKU LGI says:

      afdlin, how much the people pay you? he he he he
      I was a fan of yours, tapi bila kau masuk umno, seriously, aku dah tak minat dah. sayonara~~

      ps: OSBON mmg layak utk menang.. berkat doa org beriman, :)

      0

      0
      • aku says:

        bangang!! sebab politik smpi xsuka org…inilah ideologi bangang pihak kau tu…

        0

        0
      • Joyah Joren says:

        asal masuk UMNO je kate deme Bayar. yg Bob Lokman tu takpe plak ye? mmg menuju ke jalan Allah lah ye? haih dunia.

        0

        0
        • afdlin puki says:

          napelah x tulis dalm bahasa malasysia….tulis prg putih..berlagak je aku nengok si buntal air ni…

          0

          0
        • karim kantoi says:

          Tulis in english ke bahasa ke..tu smua brgantung pd mood dia nk tulis cmne.dia tulis english ko xphm ke?kt skola dulu soh blaja ko gi snooker

          0

          0
        • yoyo says:

          BUKAN SALAH AFDLIN, KAU NI BODOH…

          0

          0
        • aku kesah says:

          ngong la ko ni..ko komen mcm ni nmpk sgt ko x phm..c adlin ni bkn artis yg low education..jgn la nmpk sgt kebodohan ko 2..x phm ko copy n translate kat google..sengal!!

          0

          0
        • afdlin best~ says:

          kl ckp dlm bhse melayu kang cm jiwang lak..cube translate..xke bunyi cm sayu jek..sayang afdlin~

          0

          0
    • nabil says:

      Apa2 je la afdlin oiiiiiiiiiiiiiii..janji kau bahagia sudah!

      KROIHHHHHHHHHHHHHHH..

      0

      0
    • Apa pun x bleh says:

      POLITIK SEMUANYA KOTOR !!!

      0

      0
      • melayu masih bodo says:

        Siapa Lemahkan Melayu?

        oleh Nurul Izzah Anwar,

        Sinopsis sejarah negara kita jarang sekali dipapar di dada media arus perdana. Walhal kisah lampau berserta pengajaran yang disemat di hati kita semua lah yang menjadi penentu kepada kejayaan kelak.

        Seraya mengambil hasrat ini sebagai pembuka kata, saya lontarkan persoalan-persoalan berikut dalam meneliti liku-liku sebab-musabab kelemahan kita:

        Siapa yang telah memerintah negara selama 54 tahun tanpa putus dengan menggunakan undang-undang keras anti-demokratik?

        Siapa bersubahat dengan penjajah British menahan dan tidak berusaha membebaskan pejuang-pejuang kemerdekaan Melayu daripada tahun 1948 sehingga 1957?

        Siapa yang sengaja benarkan Singapura meninggalkan Malaysia pada tahun 1965 dengan mudah?

        Siapa lemahkan kuasa dan martabat raja-raja dengan pindaan perlembagaan pada 1993?

        Siapa memberitahu seluruh rakyat bahawa raja-raja Melayu tidak relevan dan membahayakan bangsa pada tahun 1993?

        Siapa yang menghasut agar semua harta Raja-Raja disiasat dan dirampas pada 1993?

        Siapa yang melemahkan institusi kehakiman dengan memecat Ketua Hakim Negara dan meminda perlembagaan pada tahun 1988?

        Siapa yang hancurkan UMNO Lama yang ditubuhkan tahun 1946 dan gantikan dengan UMNO Baru pada tahun 1988?

        Siapa yang melemahkan kuasa politik Melayu dengan mengurangkan kerusi majoriti melayu melalui proses persempadanan semula semenjak 1999?

        Siapa yang memberikan kerakyatan dan kad pengenalan biru kepada warga asing dengan mudah untuk undi?

        Siapa lemahkan ekonomi Melayu dengan menjual RM50 billion daripada RM52 billion saham DEB semenjak 1970?

        Siapa serahkan dengan mudah dan murah; Pulau Batu Putih dan tanah KTM ke Singapura dan Blok L dan M ke Brunei?

        Siapa yang menjual tanah rizab Melayu kepada bukan Melayu dengan merubah status tanah kepada pegangan bebas (freehold) dengan mudah?

        Siapa yang telah menenggelamkan Bank Bumiputera Malaysia Berhad yang diwujudkan daripada Kongres Ekonomi Bumiputera pada 1965?

        Siapa yang memberikan lesen judi yang bertentangan dengan Islam kepada syarikat swasta tauke seperti Genting, Berjaya Sports Toto dan lain lagi?

        Siapa lemahkan penguasaan matematik dan sains anak melayu dengan mengubah bahasa pengantar kepada bahasa Inggeris dan setelah berbelanja lebih RM6 billion dan 8 tahun sekarang mahu mengubah balik kepada Bahasa Melayu?

        Siapa yang membebankan anak muda dengan hutang pendidikan tinggi melebehi RM 25 billion?

        Siapa yang menyebabkan peluang pekerjaan anak muda berkurangan dengan dasar pengunaan buruh asing yang membantut kadar upah di pasaran buruh Negara?

        Siapa galakkan harga barang naik berganda dengan membenarkan monopoli seperti Bernas dan amalan herotan pasaran yang hanya menguntungkan para peniaga berterusan?

        Siapa bebankan rakyat dengan kadar bil letrik yang tinggi berbanding dengan Negara jiran yang bukan pengeluar minyak?

        Siapa yang bertanggung jawab meluaskan lagi jurang pendapatan dengan ‘gini coefficient’ 0.492 yang kedua tertinggi di Asia dimana yang kaya bertambah kaya dan yang miskin bertambah miskin?

        Siapa yang menjadikan harga kereta mahal dua kali ganda dengan dasar perlindungan otomotif yang membebankan rakyat dan menguntungkan industri otomotif?

        Siapa bebankan rakyat dengan kadar tol lebuhraya yang tinggi sedangkan kutipan cukai jalan dan saman kenderaan mampu menampung pembinaannya tanpa tol?

        Siapa yang membenarkan harga rumah bertambah tinggi sehinga 15 kali gaji tahunan berbanding piawaian antarabangsa dengan hanya 5 kali gaji tahunan?

        Siapa benarkan syarikat-syarikat gergasi merosot dan gagal sehingga hanya menjadi jaguh kampung seperti MAS, Perwaja dan Proton?

        Siapa yang untung daripada bakal penyenaraian 800,000 hektar tanah perladangan milik peneroka nanti dengan anak syarikat Felda yang rugi besar?

        Siapa benarkan rangkaian stesen minyak Esso dijual bukan kepada LTAT yang wakili perajurit majoriti Melayu tapi dijual kepada syarikat arak San Miguel dari Filipina?

        Siapa untung apabila hasil khazanah minyak negara akan diberikan kepada syarikat milik anak-anak pemimpin melalui skim lapangan minyak pinggiran (marginal oil fileds)?

        Siapa untung apabila semua harta kerajaan seperti pelabuhan Pulau Pinang yang bakal diswastakan murah dan apabila rugi seperti Indah Water akan diselamatkan kerajaan menggunakan duit rakyat dengan harga tinggi?

        Siapa yang menyebabkan kemerosotan Indeks Persepsi Rasuah Antarabangsa yang telah jatuh ke-60 daripada 183 negara, berbanding tangga ke-37 pada tahun 2003?

        Siapa yang membeli alat-alat pertahanan Negara seperti Kapal Selam (RM6 billion), kapal laut (RM9 billion) dan kereta perisai (RM6 billion) yang berlipat ganda dari harga biasa semata-mata untuk memperolehi komisen untung atas angin?

        Siapa kekalkan 70% melayu terus miskin dengan pendapatan bawah RM3,000 sebulan sehinggakan majoriti 5.2 million yang dijangka dapat sumbangan RM500 daripada kerajaan adalah melayu?

        Siapa yang kurangkan pengurusan dan peluang perniagaan Melayu dalam Petronas dan syarikat-syarikat GLC lain?

        Siapa yang menyebabkan dan juga menerima faedah ketirisan ekonomi lebih RM1 trillion semenjak merdeka?

        Siapa yang menambahkan lagi beban hutang negara bakal melebihi 50% KDNK yang mencecah RM500 billion yang digunakan untuk berbelanja boros membayar projek atau pembelian dengan harga yang sengaja diganda tinggikan?

        Siapa yang menerima tapi pada masa yang sama tidak mahu mengaku menerima pinjaman dari Bank Dunia?

        Siapa benarkan ekonomi Singapura, Taiwan dan Korea Selatan yang sama besar dengan Negara pada tahun 1960an merosot jauh ketinggalan sebanyak tiga kali ganda sekarang?

        Siapa yang hidup mewah dengan mampu membeli kondo mewah, kereta mewah, pakaian fesyen mewah, perhiasan mewah, cincin mewah, percutian mewah dan gaya hidup serba mewah dengan gaji penjawat awam atau gaji menteri?

        Siapa selalu meggunakan bahasa keras dan lucah untuk mengugut diludah serta memaki hamun orang dan bangsa lain?

        Siapa gemar memperkudakan semua institusi dan agensi kerajaan untuk kepentingan sempit?

        Natijahnya, kenalilah kita siapa penghasut, pembatu api dan pengkhianat Agenda Melayu sebenar. Dan bangkit mengganti kelemahan dengan kekuatan sebenar.

        N’N:Jawapan aku kepada semua soalan ni hanya satu yakni UMNO.

        0

        0
        • adoiyaaiy says:

          siapa “kaki liwat”.. Hahaha

          0

          0
        • yunyun says:

          UMNO la liwat2 hahaha

          0

          0
        • Penyokong Tg Nik Aziz says:

          Kenali 5 jenis artis / Selebriti.

          Artis / celebrity pada aku ada 5 jenis.

          1. Berani berada dalam kelompok tertindas secara rasmi.
          2. Berani berada dalam kelompok tertindas secara jemputan.
          3. Tidak berani berada dalam kelompok tertindas (rasmi atau jemputan).
          4. Berada di kelompok penindas secara rasmi kerana idealogi.
          5. Berada di kelompok penindas kerana cari makan.

          Contoh jenis 1.
          Ini adalah contoh artis jenis 1. Sanggup masuk dalam ruang sempit dan ditindas demi membebaskan jiwa. Bob Lokman, Sham Kamikazee antaranya. Mereka berani secara rasmi.

          Contoh jenis 2.
          Contoh 2 adalah artis yang tidak akan masuk dalam kelompok tertindas secara rasmi. Tetapi berani memenuhi undangan secara professional. Antaranya ialah Ustaz Zamihan, Wardina, Amy Search, Zizan, etc.

          Contoh jenis 3.
          Contoh 3 ialah Awie dan pelbagai artis lagi. Mereka mungkin menyokong golongan tertindas, tetapi dalam senyap. Tidak akan berani memenuhi kemputan sekiranya ada. Tetapi jika jemputan pihak penindas tiada masalah.

          Contoh jenis 4.
          Mereka ini sememangnya berada dalam kelompok penindas kerana idealogi. Bukan kerana periuk nasi. Antaranya ialah Aznil dan Jin Samsudin.

          Contoh jenis 5.
          Jenis 5 ialah oppotunist. Cari makan. Antara contoh ialah Jamal Abdillah. Dan terbaru Afdlin Shauki. Afdlin gua percaya sebelum ini pro golongan tertindas. Tetapi tekanan persembahan yang dikaitkan dengan Rosmah oleh golongan tertindas membuatkan dia memasuki golongan penindas.

          Tidak boleh salahkan golongan tertindas. Mereka adalah tertindas. Dan persembahan Afdlin itu mereka angkat sebagai semangat walau mungkin Afdlin tidak bermaksud pun sedemikian. Tetapi Allah mengatakan patutkah mereka berkata itu dan ini sedangkan mereka tidak diuji?

          Dan Afdlin membuktikan dia gagal dalam ujian. Ujian semangat seorang yang ditindas. Wallahualam.

          0

          0
        • apa-apa says:

          TL;DR

          0

          0
    • Only CT (In The World) says:

      Saya sokong UMNO……..banyak jasa UMNO pada saya…..saya sependapat dgn Afdlin

      0

      0
    • Anonymous says:

      dulu minat skrg x lagi….

      0

      0
  2. rooney macaroni says:

    masuk umno pun nak kecoh..

    0

    0
    • Ken Ching says:

      sbb org2 cm ko yg kecoh kutuk2 dia la dia terpakse clearkan semuanye..yg ko sibuk2 baca ni pehal? bodoh!

      0

      0
      • rooney macaroni says:

        aku cakap nak kecoh je…bukan aku kutuk dia pun..adoiiii ko nii….siap cakap bodoh lagi…

        0

        0
      • rooney macaroni says:

        aku cakap nak kecoh je…bukan aku kutuk dia pun..adoiiii ko nii….siap cakap bodoh lagi….

        0

        0
    • politik says:

      erm.. 2 clowns just added to umngok list.

      masuk umno marah kalau kutuk.
      bob lokman masuk pas pon kena kutuk.

      negara sekular camni la.

      perjuang bangsa bukan nak perjuang agama. tu la matlamat umngok.

      kalau setakat nak jd badut si rosmah tu tak payahla.
      negara lain pon kutuk PM kite.

      tak bukak2 mata lg m’sia ni.

      0

      0
      • nak muntah lagi says:

        kalau parti kau tu perjuang sangat agama, apesal buang Hassan Ali, bodoh? Org yang dah kena tangkap basah dgn isteri org, macam Mat Sabu tu yg korang angkat. Anwar yg dah sah2 kantoi dgn pelacur tu jugak yg korang angkat….
        Kau tu yg patut bukak mata luas2 . bahlul sgt

        0

        0
        • farid says:

          pada sesiapa yg tak paham politik tolong jgn tunjuk pandai la…hasan ali berpakat ngan umno sampai timbul ug,sebab tu Pas tak suka dia,selama ni hasan ali duri dalam daging pas selangor..mat sabu kena tangkap basah ngan seorang wanita,apabila diselidik wanita itu adalah isteri mat sabu sendiri..orang ramai dah tak larat nak dengar kejahatan anwar,liwat satu dah kantoi,timbul pulak liwat yg kedua,liwat kedua dah kantoi timbul pulak pelacur cina..seolah olah si anwar lah lelaki paling jahat di muka bumi..tak lain tak bukan ini semua adalah permainan politik kotor..Umno dan pkr mengamalkan politik sama..berbanding pas mengamalkan politik berbeza..malah boleh aku katakan permainan politik dap lebih bersih daripada politik umno dan pkr…Walaupun Pas tidak sempurna sekurang kurangnya mereka menuju ke arah Islam..Pas seribu kali lebih baik daripada umno dan pkr..

          0

          0
        • cOrRuPtUrEdCrEw says:

          salam…

          dengarlah wahai anak bangsa…dari seseorang bernama pendidik…

          PAS ngan UMNO bertelagah… CINA tepuk tangan..DAP sengih…

          kalau PAKATAN pembangkang menang…CINA comfirm terajui kerajaan…masa tu BANGSA kemana… AGAMA pun ntah ke mana…

          dan masa tu jugak…MCA confirm kluar pakatan BN untuk join DAP…so CINA akan berkuasa…macam kat SINGAPURA…

          HAKIKATNYA….mana-mana menang pun sekarang BANGSA MELAYU tetap DAH LUNTUR!!!…

          pendapat saya… PAS + UMNO = semua ISLAM!!!…MALAYSIA KITA PUNYA…dan takkan MELAYU hilang di dunia…

          bergabung…cari titik tengh..perelok anak bangsa..perkukuh ukhwah…masa ni baru kita boleh teraju NEGARA dengan hukum ISLAM SEPENUHNYA MACAM DI IRAN…

          sayangnya ramai pemimpin yang mementingkan diri bukan AGAMA, NEGARA dan BANGSA…

          SESUNGGUHNYA AKU LEBIH RELA MATI DARI DUDUK DI BAWAH TELUNJUK BANGSA LAIN!!! korang camne?

          0

          0
        • celik says:

          utk cik cOrRuPtUrEdCrEw,

          Melayu luntur kerana Melayu pemalas, sentiasa mengharap pada kedudukan istimewa sbg seorang Melayu dan sentiasa berada di zon selesa. Suka tidak berpijak di bumi yg nyata, suka kekal diulit mimpi.

          Pas dan Umno mmg tak akan dapat bergabung dan mencari titik tengah, kerana matlamat masing2 sgt2 berbeza.

          Ruang lingkup pemikiran Melayu masa kini sgt sempit..asyik tgk tv dan baca akhbar aliran perdana. Tak kurang jugak asyik dilambakkan dgn hiburan utk terus melekakan Melayu. Sbb terasa negara Malaysia ini sgtlah aman-damai menurut mereka. Persoalannya aman dan damaikah? Atau kita yg dibutakan?

          Negeri Pulau Pinang di bawah DAP, semakin maju. Dan masyarakat Melayu di sana tak tertindas pun. Lebih tertindas keadaan mereka ketika bukan aliran pembangkang yg pegang. Yg bising2 dlm tv n paper cakap masyarakat Melayu di sana tertindas sejak DAP pegang tu, smuanya agenda yg diwujudkan sendiri oleh siapa lagi kalau bukan lawan DAP.

          0

          0
        • nak muntah lagi lagi says:

          jadi kau tu faham sangat lah politik ye? atas dasar apa kau ‘hukum’ org tak faham politik. mana bukti perempuan tu isteri mat sabu? ke… depa kahwin SELEPAS kena tangkap and PAS cover senyap2? . Video seks pemimpim kesayangan kau tu, tak payah nak debate lah. Polis , IT expert luar and dlm negara pun dah sahkan itu memang DIA, org2 buta macam kau aje yang tak mau terima. Apa2 aje yg buruk ttg kerajaan, tanpa soal periksa terus hentam and percaya. Apa2 saja yg buruk ttg pembangkang terus kata itu kerja kotor kerajaan.
          DAP lebih bersih? Pi baca sejarah negara asal usul DAP tu dari parti apa n faham perjuangan depa utk apa . PAS jugak bukan parti yg lebih baik. Bukti paling jelas. Tengok Kelantan and u tell me apa Pas dah buat pada pembangunan Kelantan selama ni? Enuf said.

          0

          0
        • amboi amboi. says:

          ade jugak yg pecaya cite bohong umngok nih rupenye.

          najib dah bunuh org pon korang sanjung. rosmah cium jantan pon buat tak nmpak. rasuah sana sini tak nmpak.

          sama2 bahlul la senang. kuikuikui…

          0

          0
        • Tariq says:

          Umno dah khianat Pas masa tahun 70 an dulu..nik aziz antara otai2 yg dah masak dgn perangai umno…najib janji akan beri permit jika bersih2.0 diadakan di dalam stadium..setelah bersih bersetuju diadakan di dalam stadium,najib enggan memberi permit..pada mula najib menafikan saiful bukhari berjumpa dia, akhirnya najib mengaku mereka pernah bertemu,najib kata saiful jumpa dia sebab biasiswa..bukankah najib ada ciri2 munafiq? perlukah Pas bergabung dengan puak munafiq? di dalam pakatan Pas paling banyak kerusi…dalam pkr melayu paling banyak kerusi..malah dalam dap jugak ada melayu.. jika pakatan memerintah bagaimana pulak cina yg akan pegang kuasa?sebenarnya Pas sudah lama membuka pintu perpaduan,hanya umno yg masih degil..umno tidak mahu memenuhi syarat2 Pas..fahami petikan dari kata2 Nik Aziz,malah sehingga sekarang masih terpampang di dalam blog nik aziz tentang tawaran tersebut membawa maksud pas tidak pernah menutup pintu perpaduan Ummah… ””Sudah berkali-kali saya sebutkan kepada pemimpin Umno agar tinggalkan perjuangan kebangsaan dan terimalah perjuangan Islam. Kalau hari ini Umno berbuat demikian, maka hari ini juga saya sanggup bubar PAS untuk sama-sama berjuang Islam dengan Umno.

          “Namun sampai sekarang mereka tidak sanggup mengubah dasar parti Umno itu kepada dasar Islam! Di manakah duduknya roh Islam dalam Umno? Saya tanyakan persoalan ini untuk dijawab oleh seluruh umat Malaysia,”””

          0

          0
        • Tahi says:

          blh tak amboi2 berak tapi xda taik?

          please, jgn cuma bkata tanpa bukti, & bila ada bukti jgn dinafi…. 1 more thing jgn cuma dgr ckp 1 pihak, Allah bg kt akal utk menilai yer saudara/i

          0

          0
        • Mama CoCoy says:

          Selagi org Melayu sokong PAS, Melayu akan sentiasa mempunyai mentaliti kolot dan confirm tak akan berjaya dalam ape2 bidang sekali pun. Sebab mereka terperangkap dgn ajaran sesat yg di ajar ole tok guru PAS. Semua benda haram sehingga mereka tak reti untuk hidup yg lebih progressive dan mempunyai daya minda yang competitive. Wahai orang melayu bangun dari tidur dan sedarlah bahawa PAS mempergunakan Islam untuk memusnahkan orang Islam.

          Oleh itu saya menyahut sokonglah……..

          0

          0
        • pizza says:

          “terperangkap dgn ajaran sesat yg di ajar ole tok guru PAS” –> Astaghfirullahal a’zim… Mama CoCoy, pi la jumpa tok guru tu, minta ampun kt dia selagi org tua tu masih ada hayat.

          0

          0
  3. umnaajis says:

    kalau artis2 gitu, mmg ssuai masuk umno.2 x 5 je

    0

    0
    • An Non Sense says:

      Afdlin nak cari cable…nak cari cable…nak cari cable …nak cari cable…..nak cari cable……reason to be UMNO member…..nak cari cable….nak cari cable………He was TRAINED ARCHITECT…….nak cari cable….nak cari cable……nak cari cable emas pulak……

      0

      0
  4. ikut suka aku says:

    kenapa sekarang… klau semangat sangat kenapa dulu tak masuk sangat UMNO tu

    0

    0
  5. Denaihati says:

    gitulah bila kita rasa kita lebih bagus tak dapat terima perbeza fahaman dan pendirian.

    0

    0
  6. kepochiii says:

    Tayah nak cakap BI sangat ley tak? Fuhhhhhh

    0

    0
  7. suka afdlin says:

    masuk parti apa pun, aku tetap minat kat afdlin nih..

    0

    0
  8. middle man says:

    daripada komen2 kat sini, kite dah boleh menilai cara pemikiran org UMNO dan pembangkang..

    0

    0
  9. UNO says:

    UMNO???? tangan di dada mata ke atas… dowhh… this year leh dpt projek byk kot aflin…huahuahua..ke dpt projek edit video?

    0

    0
    • anon1 says:

      kesian kat orang cam awak ni.

      0

      0
      • Budak_Cheras says:

        UNO..Rasanya ko nak MALAYsia ni jadi CINAsia kot..
        x payah g jauh2..sebelah Malaysia tu dah leh jadi contoh!!

        0

        0
        • ro says:

          kalau fitnah. dah bertambah dosa.ish3

          0

          0
        • UNO says:

          taklah…malaysia di hatiku.. melayu bangsaku.. islam agamaku.. bahasa melayu pertuturanku…

          0

          0
        • miow says:

          uno…orang melayu kolot memang akan berfikir macam si “budak cheras” ni berfikir….nak banding dengan singapore, pddk melayu dia ramai mana r sgt smpi nak dominasi pentadbiran negara tu….ni mesti tak penah kuar kampung tu yg otak sempit

          0

          0
        • Budak_Cheras says:

          Miow..blk belajar sejarah dulu yer..pas 2 baru komen..sbb kita nak suruh melayu bersatu la baru MALAYsia ni akan kekal jd hak kita..BTW, i dah maafkan u..peace :)

          0

          0
        • huhuhaha says:

          buku sejarah pon putar belit. hahahaaa….

          0

          0
        • jon says:

          singapore okay pe….bersih….n ade jual frappucino kt 7e pagi2….nyum nyum nyum

          0

          0
  10. diana says:

    adlin, u don’t hav to explain ur self.. just be ur self..

    0

    0
  11. mahmud says:

    NARA, ELLY ISKANDAR NAK KAWIN. CEPAT MASUK FORUM.CARI. GAMBAR TAKDER WATERMARK. CEPAT LA WEEII…MACAM BIASA…CILOK CEPAT.
    LEPAS NI, KO BOLEH CAKAP BERITA EKSKLUSIF. Walaupun sebenarnya chilok bayek punya. chepat chepat!!

    0

    0
    • Dhamam says:

      nara selalu cilok dari forum cari ke?

      0

      0
    • momoi says:

      nanti dia claim ‘ada seseorang email abg nara tp xnak dedahkan identiti’ ..padehal cilok kat forum.. bile berita kat sini outdated sikit ,alasan die pulak ;’bukan abg nara 24jam duduk dpn pc’ miahhahaha

      0

      0
      • mimi says:

        get a life lah. bukan semua org reti tgk gossip kt forum kejadah semua tu. sukati dia la asalkan aku suka penceritaan blog ni tak bosan n x berat

        0

        0
  12. paham says:

    masalah ke kalo msuk UMNO ke PAS ke PKR.. sebab politik kawan2 leh jd lawan.. itu hak masing2.. dia ada hak untuk memilih.. apa2 pun sy tetap suka afdlin..

    0

    0
  13. sepi says:

    Biar la dia nak masuk parti mana pun demokrasi kan..

    0

    0
  14. Dhamam says:

    suka hati ko lah afdlin, nasib baik ko masuk umno selepas maharajalawakmega, kalau tak jangan ingat ko dapat no 2 nak masuk final pon tak tentu lagi org undi ko ke tidak

    0

    0
    • ro says:

      rezeki Allah tentukan. bukan sebab parti politi yang dia pilih

      0

      0
      • Dhamam says:

        cuba boboi lawan sekali lg tengok, kalau boboi dapat no 1 aku masuk UMNO terus jadi pencacai umno

        0

        0
        • deng says:

          kesian tgk pengomen2 ni.. hmm.. betul la ada komen tadi, skrg cuba tgk mentaliti org umno and pembangkang. kesian pon ada. korang ni ckp bagi reason bodoh2 je kan kesian kesian.

          yg korang duk memekak byk apa kes? kau keje ke? tax kau smpai 20k kau nak bising? aku rasa korang xde buat apa pon, cuma biasa la nak cepat kaya, kutuk govt sdangkan korang tu yg xnak majukan diri sndiri, come on la, get a llife, pegi study tinggi2 dulu, baru boleh nak ckp byk kesian2 korang ni, padan la hidup x berkat mengutuk org je, takpe la diorg dpt pahala kau apa ada? dosa kan?

          0

          0
        • noni says:

          setuju dgn deng! aku pun xfhm. nak subsidi, dah bg. siap bg pendidikan percuma. negara lain xde wehh!

          dorg nak tgu smpai sistem pemerintahan negara ni berubah. Perlembagaan pun dibuat main. Silap haribulan, perlembagaan ttg hak istimewa org melayu hilang, time tu la kita jadi hamba kpd bkn melayu. Bukan tak elok tapi ni tanah kita.

          sebab politik, kuasa, tamak, nafsu semua tergadai! UMNO ke PKR ke, PAS ke sume majoriti MELAYU. UMNO ada kelebihan memperjuangkan hak melayu, PAS ada kelebihan perjuangkan hak islam. pe mslhnye.. islam ni, selagi kita berpegang pd al-Quran dan sunnah, InsyaAllah tak lari. pilih la mn2 parti pun yg kau nak!

          Tapi melayu, sekali jatuh,semua berubah. Bila melayu jatuh, ada je yg berubah, ms tu lah agama kita dijatuh-jatuhkan sebab alasan mereka “tu lah melayu, leka sgt!” “tu lah melayu, bergaduh je keje” “tu lah mereka,belajar tah kemana, nama je islam, tp x aplikasikan ajaran islam”

          huh!

          0

          0
  15. apapuntakbley says:

    alah…dah kene bank in ribu riban dlm bank acc…ape de hall…join je laaa…dorg takot fenomena datin maimon menular ambik langkah awal laaa…beli trusss…mulut diam lar

    0

    0
    • anon1 says:

      awak nampak ke orang umno bank in kan duit dalam acc Afdlin?
      ada pikir bila nak mintak maap kat dia? ke langsung tak terpikir? tulis ikut sedap jari je…

      0

      0
      • apapuntakbley says:

        bodoh..mmg la xnampak…xkan nak tunjuk buletin tv3 kot..ape bangang derr…mmg la aku ikut sedap ati aku nak komen..aku punya pendapat aku komen lar..bengong

        0

        0
        • sokong anon1 says:

          apapuntakbleyBAHALUL

          ko tu yang super bangang. cakap berbelit belit macam ke%$#@. sudah terang lagi bersuluh maksud kata2 kau , nak belit2 macam ular pulak. Berani cakap beranilah tanggung , bahalul! kena taruk sikit terus termasuk telur. cepat2 kutuk org, nak cover diri kau sendiri.. so typical perangai komunis

          0

          0
        • ctfza says:

          dengan pengakuan apapuntakboley.. jelas nampak benor penyokong pakatan ni kaki fitnah..

          0

          0
        • ain says:

          ko nmpk ke?kompem ke bnde ni?kalo bnde ni xbtol bole dkira firnah..tau kn btape brt dose mfitnah..larat ke nk pikol nnt??tpk nk mntak maaf x??jgn brani ckp bnde yg kite xtau btol or x ye

          0

          0
      • apapuntakbley says:

        and bila masa pulak aku cakap UMNO yang bank in…aku xckp pon…manatau presiden US ke,PM israel ke,PM zimbabwe ke bank in….

        0

        0
        • F**kYou apapuntakboley says:

          Bengong natang ni,dah memang confim Tengah cita Aflin masuk UMNO,bila ko cakap orng masukkan dia duit kat bank dia,sah2 dalm hati pembangkang ko tu niat ckp orng UMNO,ko tu je pengeyut xder telur nak play safe. Xkan Nik Aziz bank in duit kat Aflin suruh masuk UMNO…xke bangang cam ko cam tu???

          0

          0
        • MiE says:

          x pernah nk pikir ke ape yg ko tulis ni kalau x btol dh jd fitnah..?? x tahu ke yg selagi org yg ko fitnah tu x maafkan ko, selagi tu ko tetap berdosa..??

          0

          0
        • tempe says:

          memang kaki putar belit…lame sangat..kui3

          0

          0
  16. kamehame says:

    oOOooo..fanjangnye malas nk baca… salah 1 cara nk dpt gelaran dato dgn mudah..x dpt dato 1st dpt jd dato 2nd pon jd la…jnji ado namo…iyoooooooo….

    0

    0
  17. KEsian says:

    masalah nya… orang yang baca nie faham tak?
    anyway… full support to him…

    0

    0
  18. juju says:

    betol kata abg nara, sedih plak bace…biar lah dia nk wat ape pun keputusannya..asalkan dia x MENYUSAHKAN sesiapa..the rest y bother sgt! UMNO ke PAS ke ape ke…at end of the day MATI jugak..do wat u want..this is your life bro..*mcm lah afdlin bace*

    0

    0
  19. caca merba says:

    hihi…warga emas tuh bkn old folks ke>xsama ek dgn org tua..hihii…..saja jaa..tmbah vocab kitorg..maklumla..teacher skg kat skul kena ada mentor dr australia..states and africa as well…mmm….

    0

    0
  20. saya lahh says:

    biarlah dia ~~~

    0

    0
  21. HUMMER69 says:

    ADFLIN…… MU NAK MASUK UMNO KE.. PAS KE..
    PKR… XPDC KE… LANTAK MU LER..
    TULIS LAH BAHASA MALAYSIA…
    TAK SEMUA BLEH BACA BI DGN BAIK DOWWH…
    MU NI MASUK PARTI MESIA KE PARTI US?
    UMNO UTAMAKAN BAHASA IBUNDA..
    MU LAK BOBAL STORY MORY MACAM OBAMA LAK.
    :-(

    NAK MASUK POLITIK.. MASUK LAH YA…
    HARAP2.. UTK BUAT JASA PADA RAKYAT..
    BUKAN UNTUK KEPENTINGAN SENDIRI LAH YA…
    :-))

    0

    0
    • NotSusahLa says:

      Ala.. En. Adflin guna Bahasa Inggeris mudah je tu. tak de pun perkataan yang susah. Orang luar Malaysia pun nak baca jugak. Kalau guna loghat negeri tertentu pun bukan semua boleh faham.

      0

      0
      • Dhamam says:

        aflin kan dah masuk umno, kena la tulis english, umno kan united meleis nasional organization

        0

        0
      • Hurmmm says:

        bukan sume org pndai ckp omputih..tp lg elok gne bahasa ibunda..lg mdh nk phm..lgpn x de org luar nk baca psl afdlin msk umno..len la kalo kalo die promote filem..(Bahasa menunhjukkan BANGSA)

        0

        0
    • nobody says:

      camni la kebanyakan org melayu skang..asal cakap english je kene condemn. ko igt org melayu je ke nk bace psl ni..mane tau org india n org cina yg biasenye lebih memahami english drpd bhse melayu ni nak bace gak. english tu penting tuk memajukan negara kite. utk promote negara kite worldwide. rmi kwn2 aku, even aku sndri kdg2 tu takut atau malu nk ckp english sbb asal ckp english je mule la kene kutuk poyo la apela. cmne nk maju gini. *sori topik terkluar drpd isu ni*

      0

      0
  22. rombau says:

    Biarle dia nak masuk ape.. Itu rasa tanggungjawab dia.. UMNO, PAS, PKR.. Buat ape kita nk menyebok.. ade aku kesah…

    0

    0
  23. CMRatu says:

    biar la dia nak masuk parti mana pun.. hidup afdlin.. kalau masuk PAS ke DAP ke UMNO ke saya tetap minat afdlin…
    macam mana saya minat bob lokman.. abaikan orang yang berfikiran sempit..

    0

    0
  24. saya ok jer! says:

    DIA MASUK UMNO PUN JADI ISU KAN. PEMBANGKANG KENAPA HATI TU SANGAT KOTOR? MESTI PEMBANGKANG TAK PUAS HATI SEBAB ARTIS TAK SUDI NAK JOIN KORANG KAN. SEDIH. HAHAHA

    0

    0
    • ieda says:

      ksian ko kan, x tau ke skrg artis punye la rmai msk PAS..tp biaselah bkn nk kuar tv kerajaan pn….

      0

      0
    • woohoo... says:

      artis2 n kontraktor2 jer yg masuk umno..
      doktor2,ustaz2,engineer2 suma lari gi pembangkang…
      apa nak heran..

      0

      0
      • hord says:

        ko orang dua ekor ni tulis xder fakta blh ler…nenek ko pun blh nak tulis cam tu tanpa fakta

        0

        0
      • Papan says:

        Engineer lari gi pembangkang? lol

        0

        0
      • aleen says:

        ustaz2 lari g pembangkang..??? fakta mana tu ye..??? bapa mertua aku tu ustaz n imam lg tu..kakak2 ipar n abg2 ipar aku pun ustaz n ustazah.. n last sekali suami aku pun ustaz gak.. masih org UMNO gak..

        0

        0
        • mak mail says:

          setau akula kan..undi adalah rahsia..ni sume ko tau..pelik…kita xleh pecaya org sgt skang..kdg2 org 2 ckp dia belah tuutttttttttt tp undi tuttttttttttt..y sebelah lg ckp org tuttt tp undi tuttttttt pulak..adoi..apa pun xbleh..

          0

          0
        • noni says:

          mak mail, dia bukan bercakap psl undi. ni ckp jd ahli laa..

          0

          0
    • noni says:

      hmm, mereka nak pemimpin yang memperjuangkan hak islam, ikut undang2 islam, prinsip islam..TAPIII…mentaliti dorg sendiri pun tak ikut apa yang islam dah ajar. betul x?

      Islam x aja kita buruk sangka, islam x aja kita kutuk-kutuk org. Tak kisah lah siapa pun pemimpin kita nanti, kalau mentaliti DIRI SENDIRI tak berubah, tak ada makna.

      Balik la pada MAQASID SYARIAH, PRINSIP-PRINSIP ASAS ISLAM tak kisah sapa pun pemimpin kita. ubah diri sendiri dulu.

      0

      0
  25. drputera says:

    Syabas…buat apa yg dikira baik. lantakler dgn org, nak puaskan hati semua mmg tak mampu.

    0

    0
  26. SAJAJE says:

    ANDAIAN: UMNO SPONSOR BOBOI UNTUK UNDI MAHARAJA LAWAK MEGA. SEBAGAI BALASAN, KENA MASUK UMNO. LOGIK TAK?

    0

    0
  27. Ms Jay says:

    Dari komen-komen di atas, kite boleh tengok pemikiran penyokong pembangkang. Sama jer macam parti diorang; suka buat fitnah. Kata orang tu dapat duitlah, bank in lah… Konon nak tengakkan Islam, keadilan, tapi fitnah ditabur-tabur tak kira dimana, bila atau pada siapa sahaja. Insaflah wahai penyokong pembangkang… Insaflah!!!

    0

    0
  28. 'heh' says:

    heh!…
    apa dah takder perkataan melayu lagi ker..
    utama kan bahasa anda.. eheh

    0

    0
  29. Rozel says:

    ramai yang tak puas hati kenapa. selama ni kita hargai hasil kerja dia sebab dia seorang performer yang baik. BUKAN SEBAB POLITICAL PARTY YANG DIA PILIH.
    dia tulis bahasa Inggeris pun nak marah. salah ke? habis tu join UMNO tak boleh cakap English? Lepas ni kalau join DAP kena cakap Cina dan English je la eh.

    MELAYU CEPAT DENGKI.

    0

    0
    • 'heh' says:

      bukan tak bleh berbahasa english.. ha la salah satu nyer seperti yang nko kata melayu cepat dengki..
      kalo bukan org melayu yang cakap bahasa melayu.. ader ker bangsa lain nak cakap melayu.. ader ader… ader ker.. sebab tu kena utama kan bahasa sendri.. kalo bukan kita yang mengangkat bahasa kita.. sapa lagi kan kan.. heh

      nko negok sendri ayat aku tu bbtol.. ader ker ayat marah… ader ker aku kata masuk umno tak belh cakap english.. ader ker aku cakap camtu tu.. aku tak selitkan pon apa yang di masuk.. nak masuk umno ker pas ker dap ker apa ker gasak la terpulang la kan.. cuma aku kata kat situ.. utama kan bahasa anda…
      ada paham… hampeh tol…

      itu teguran bukan marah… labuuuuuu….
      eheh

      0

      0
      • zara says:

        Kalau anda betul sayang bahasa Melayu, gunakanlah bahasa Malayu dengan betul :)

        Sekian.

        0

        0
      • haa says:

        @heh:

        kau patut tulis BM dengan betul.. heeehhh

        0

        0
      • Kolot says:

        paku dulang paku serpih.. mengata orang, DIA YANG LEBIH.

        0

        0
      • sosok says:

        aku rela baca tulisan afdlin dr baca tulisan CHEF WAN yang carca marba..perghhhhhhhhhh..sakit mata aku nak membacanya..lg laa merosakkan bahasa..campur aduk bahasa melayu+english..apa daaa..

        0

        0
      • tempe says:

        cube la baca dengan fikiran positif. Anda sendiri menaip dengan singkatan bahasa melayu. Elok ke..?huhu..bagus jugak tulis dalam “english”. Boleh menambah pengetahuan dan tatabahasa…Sekarang dunia global. artikel dalam internet pun banyak dalam “english”. Be real dear (:

        0

        0
  30. yang benar says:

    eh, before ni ko sokong ape doh???jwb sikit boboyot…

    0

    0
    • Kolot says:

      Nak dicakap bodoh,tahu makan, nak dicakap bangang, memang sudah bangang (nak mampus). Tak reti baca ke? atau tidak faham?andainya tidak faham, salin sahaja tulisan-tulisan afdlin shauki itu dan tampalkan ke google translate atau pun citcat. Mudah dan berkesan.

      0

      0
  31. kura2 says:

    nak buat mcmmana da terlanjur wat lawak mcm tu aritu…isk..isk..

    0

    0
  32. Roses says:

    setuju ngan middle man…

    X kisah apa parti pun yg penting keje kene jujur… org yg berfikiran positif akan sentiasa ceria….

    0

    0
  33. lyss says:

    Biarkan la parti aper yg dia nak masuk, yang penting dia seorng penghibur untuk menghiburkan rakyat Malaysia tak kira dari parti mana sekalipun…
    1 MALAYSIA

    0

    0
  34. mira says:

    ala biar jelaa dia nk undi apa pun. hak dia. sbb dia artis, semua pun nak kecoh2. kalau dia rasa tu yg terbaik, siapa yg lain2 nak bising2.

    0

    0
  35. chenta2012 says:

    biarlah die masuk apepun,itu hak die sbg rakyat..mcm korg jgk,sume plih suara masing2,same la mcm die..
    ape2pn,sokong afdlin,support UMNO..hanya yg pndai saje tahu kebenaran yg tsirat..peace.. :)

    0

    0
  36. hafiz says:

    ramai tambah dosa dalam blog nara ni..suka hati dia la nk pilih politik mana pun…bob lokman masuk pas pun heboh jugak..yang tu taknak kutuk ke?..sama2 melayu, berdamai la skit..cina india tengok tepuk tangan

    0

    0
  37. ....... says:

    pelik lh.. lantak lah dia nak masuk mana2 pown… e2 pown nak kecoh2 ker?? pasl dye speaking, lantak dia lar..klu x fhm x pyh baca and x pown g translate habis citer… xpyh nk bising2 kta x cntakan bahasa melkayu lah apa lah…

    0

    0
  38. Wan Z says:

    Apa yg poyo sangat ni? Masoklah parti apa2 pun, kalau niat btul…btul lah. Yang bria2 nak defend diri dia masok UMNO apa k hal? Tak sincere k?

    0

    0
  39. Peace says:

    Nape semua kene berfikiran negatif? Islam xajar kita berfikiran negatif, setiap tindakan dia mestilah ada sebab yang dia rasakan betul, siapa kita untuk judge hidup dia, dan JANGAN LAH keluarkan fakta masuk Umno =neraka and Pas= Syurga..be matured please. Sejahat-jahat manusia di mata Manusia pun boleh masuk syurga..kenapa? sebab ada kebaikan di mata Allah S.W.T yang kita xtahu dan DIA tahu, sebab DIA Maha Mengetahui. Saya bukan kategori warak, just nak bagi pandangan je, jangan mengutuk orang, tp kutuk perbuatan, janganlah mengutuk mana2 parti and pemimpin, tp kutuk tindakan yg salah je, Setiap parti ada pro and con ..kalau u guys rasa pemikiran korang betul then sebarkan pemikiran positif , berdebat la dengan bahasa yg elok, Islam kan Indah. -Peace-

    0

    0
    • peace no war says:

      sgt suke komen awak ‘peace’..good job..:)

      0

      0
    • jon says:

      anyway…kite cume diskas motif dan tujuan je….seriesli xkan la xde secubit rase ingin tahu didalam sekelumit hati tu kot…
      …kite diskas based on fakta and tgk justifikasi paling relevan je lah…boleh kot…agak2 islam bg tak?

      …well dlm Islam ade ‘was was’ kn……hihi…

      0

      0
      • noni says:

        tapi dalam islam tak ada ajar ‘syak wasangka’ kan. hihi

        0

        0
        • jon says:

          …dlm islam klu xde dlm Quran kite bleh gune sistem syura’…diskusyen….so kite diskusi lorrr…(boundary? everybody got their personal boundary)

          0

          0
        • Peace says:

          Xsalah berbincang, and mmg setiap kes, kalau betul adab berbincang tu InsyaAllah hasilnya baik. So sebab tu la..adab2 berbincang/berdebat pun ada, jangan menimbulkan syak wasangka as noni said tu betul..Xsalah berbincang, tp jangan kita sebarkan syak wasangka kita tanpa kesahihan fakta yg SANGAT2 perlu kita titik beratkan, sebab zaman sekarang ni, terlalu senang penyebaran syak wasangka berlaku which later on akan mendekati unsur Fitnah, ^_^ eh, ini pendapat peribadi saya, harap xde yg tersinggung, no offence..as i said earlier, sy xwarak, kalo ada slh maaf..masih banyak sy kene belajar lagi hehee -Peace-

          0

          0
      • Peace says:

        Terima Kasih ^_^

        0

        0
  40. me myself says:

    adooiii ni pun nk jadi isu ke??biarla dia nk masuk parti apa pun..hak dia kan?yg ada nk meroyan tu nape nyer?sgt tak phm..pasal politik pun bleh jd smpai nk putus kwn,putus sedara n putus minat!ceh!!!!cmna bangsa nk maju ni wei kalo benda kecik gini pun org nk amik port?lantak dia la..

    0

    0
    • chenta2012 says:

      tahu xpe..padahal sesame melayu..sibuk nak crik mane satu yg terbaik..kalau bergabung kan bagus,islam sesame islam,melayu sesame melayu,baru la negara maju,snang nak hidup..tundukkan sikit cina n india tu..adohai..

      0

      0
      • me myself says:

        tu la pasal…sibuk sgt nk bergadoh sama sendiri..yg tepuk tangan nye nanti sape?bangsa2 lain yg bkn muslim tu kan?jgn sampai dorang yg memerintah udah..langsung abis bangsa melayu nanti.nauzubillah….

        0

        0
  41. terry89 says:

    ske ati die la weh..klu korang x ske..pg la pgkh parti korang plak..nk judge die wtpe..hak die..korang kesah ape..bkn korang bg die mkn pon..aiya..aku x sokong parti mane2..aku cbe pkir parti mane yg merdekakan mesia neh..parti mane bine umah aku..skolah aku dr zamn kecik smpai beso..hhuhuhuh..

    0

    0
  42. nita says:

    tak kisah dia nk masuk parti mana pun..tu hak dia tp seeloknya bnda2 peribadi camni tak perlu gtau semua org kan…
    dan macm pelik,tetiba je lepas MLM dorg bedua ni sibuk2 isu politik.dulu tak dengar cita pa pe pon sal politik dorg bedua ni..tul x

    0

    0
  43. zbm says:

    negara ni bebas merdeka jd afdlin berhak nk pilih parti mana pun tp seyes aku sian kat wardina dlu….kena kutuk gila…..bg aku x de salahnya kalau diundang utk menyampaikan ceramah kat mana2 parti pun….cthnya ceramah motivasi……tp melihatkan gambar AS n HSB kat atas tu……aku cam x berkenanlah sbb mmg nmpak cam promote sgt2…..kalu dia masuk pembangkang lg kena hentam gila…..moral msuk jelah mana2 parti pun…undi tu kan rahsia w/pun satu mesia tahu undi kita bukan rahsia pun………

    0

    0
  44. kutu rayau says:

    si afdlin ni dah kureng laku…kalau takde Johan, Zizan boringlah ceritanya…dah lah huduhhh…hihihi

    0

    0
  45. ahaaa.. says:

    aku sokong umno.. ada bantahan???

    0

    0
  46. Peace says:

    Aku sokong ko Afdlin Shauki ! Peace. 1 Malaysia

    0

    0
  47. makcik seekers says:

    mengikut ramalan mimpi makcik la kan… rezeki afdlin tahun ni akan mencurah2..aset afdlin akan berkembang. perlu jaga kesihatan sbb nak kena handle byk projek pd 2012 ni……status juge mungkin akan bertukar… gud luck afdlin..permulaan tahun baru yg bagus utk anda.

    0

    0
  48. Kaki Lepak says:

    Apa yg afdlin luahkan itu ada byk betulnya. Beliau berhak utk join mana2 parti politik. Sapa kita utk question dia.
    Tapi persoalan timbul, kenape skrg? Kenape sekali dgn Harun Salim Bachik? Kenape time boboi tgh popular giler? Kenape nak kene publish kat paper yg dia nak masuk umno?
    Sebab aku ada terbaca kat paper ari tu, yg kenyataan bermaksud lebih kurang “kemasukkan mereka menjadi ahli umno adalah utk menaikkan sokongan golongan2 remaja & dewasa kpd umno”. Kenyataan spt ini seolah2 mcm Boboi ni dibayar utk masuk umno. Dgn erti kata lain, utk menaikkan populariti umno. Ini pandangan aku je.
    Satu lagi komen aku … kenyataan afdlin kat ni mcm “very well written by someone else” except the last paragraph baru nampak mcm tulisan afdlin sendiri. Tak caya, korg baca lagi statement afdlin utk chef wan before final, english afdlin agak kureng compare yg kat atas ni.
    Whatever it is, kita kene respect afdlin. Itu hak dia. Aku tetap support afdlin walau parti mana yg dia join.

    0

    0
    • haa says:

      hahaha….
      Macam-macam korg fikir..
      suka hati la, asal semua org bahagia..
      Tapi cara ko tulis ni, mcm fitnah pun iye jugakk..
      Fikirkan lah…

      0

      0
  49. tukang ajar budak says:

    ala kaki lepak..efdlin ni dulu belajar kt us kalu tak silap aku..english dia mmg power ler..x payah nak suh org tolong tulis..agak2 ler..semua pon tak kena dgn korg nih..mcm2…

    0

    0
  50. Arshad Mahmood says:

    Pagi-pagi pergi mencuci,
    Masa mencuci ternampak kera,
    jgnlah anda mengutuk mencaci,
    Tepuk dada tanya lah selera

    http://www.diskaun.my

    0

    0
  51. jackie chun says:

    kat umno ada datin maimun

    0

    0
  52. kiki says:

    Astagfirullah al-azim…cam2 komen dlm ni..cm ni la..masing2 de hak nk msk parti politik ke pe ke..hak die memilih parti t’sebut..knp2 kite sibuk2 nk judge org ye..mslh nyer diri kite pn x sesempurna mane..org yg judge aflin pn x sehebat mane kn..so bia la die memilih n itu hak die..klau sehebat mane pn kalian..kite perlu jge adab dlm menulis n b’kate2..x perlu bersikap emosional..Pendapat saye saje..wallahualam…

    0

    0
  53. cool says:

    to adlin~

    m oso afraid of what party shud i choose..m afraid if i choose d wrong leader, what shud i answer to The Al-Mighty one day..diz Q keep play around in my mind.. eventhough i choose d opposite party, tht doesnt mean tht i shud hate people who x hv same political view as me..thts not a clever thinking i think~ thts selfish..
    i believe, tht as human we hv rite to choose our leader n each person hv their own political view’s opinion.. kebenaran ttp akn tbukti suatu hari nanti, sape yg btul or sape yg slh..sape yg lyk or sape yg x lyk..
    so, wateva u choose its up to u..u cannot make all people satisfy 4 wat u do..u cannot make people happy with u everyday..u r not a doll anyway~ so lets them behind, just go stret of what u think its rite..

    -citizen of democracy-

    0

    0
    • melo says:

      perlu ke aku komen penulisan kau ni? sigh

      0

      0
      • ermmm says:

        uiks, nape lak ko xmo komen melo? btol ap dia ckp.. sampai bila2 pun kta xdpt nak puaskan hati semua org..
        x kesahla dia pilih apa pon, dah tu pandangan dia, nak buat goner? kalau semua orang bsatu hati, xkn adanya fahaman politik bbeza..kalau orag semua satu kepala, pemikiran sama, xkn adanya perang kat dunia ni.. hidup semua perfek..aq pun teringin gak nak hidup kat dunia mcm tu..tp mslhnya dunia tu x ade

        0

        0
  54. Cik_Chenta says:

    masuk senyap2 sudah~

    0

    0
  55. mak ngah says:

    org2 yg syg bangsa melayu pasti sokong umno..

    0

    0
    • NUR AMINA says:

      klau yg sygkan islam nk sokong parti mana? tlg bgtau sy 1st time nk ngundi ni.

      0

      0
      • Dhamam says:

        DAP

        0

        0
      • ermmm says:

        aahh..tu la tu..aq pon kompius ni..kalo sokong islam nak msk parti mn ea??? bkn ap, tkt lak nanti ttb ada soklan cepumas kat akhirat tentang kenapa kita x memilih ketua yg tinggi ilmu agamanya dan jauh pemikirannya..
        free2 je nnt kena tolak markah~

        0

        0
      • noni says:

        kalau sokong islam, pilih la yang mana pun janji diri sendiri teguh pada ISLAM ye.

        tak semua akan berubah kalau pemimpin hanya pandang aspek akhirat semata atau dunia semata. kan dalam islam dah ajar, PERLU SEIMBANG. dunia dan akhirat. so, korang buat lah parti sendiri, yang perjuangkan dunia dan akhirat. sbb aku nak sokong UMNO, kurang pada islamnya, aku nak sokong PAS kurang pada aspek dunia.

        ko rasa kalau PAS pgg, apa jadi ngan kaum-kaum lain? tak rs ke dorg ,memberontak. dah lah sekarang etnik minoriti lagi ramai dari etnik kita ni..then nnt ada pulak campur tgn politik luar such as China, India sbb nak tolong etnik dorg kat sini.

        0

        0
        • pizza says:

          PAS mendahulukan Islam dan menolak konsep monopoli Melayu keatas kedudukan pemimpinnya. Org Cina, org India atau Iban sekalipun betah diangkat sbg pemimpin jika mempunyai kualiti dan penghayatan Islam yang tinggi. Non-Muslim jadi taboo dgn Islam sbb pemimpin UMNO sendiri yang memomokkan mereka dgn ketakutan tehadap Islam. Kan Tun kita dulu pernah kata kalau Malaysia amalkan Hudud, habislah rakyat suma kudung tangan sbb kena potong. Mahu x melompat depa? Yang paham Islam, contohnya the non-Muslim kt Kelantan, langsung xda bantahan ttg Hudud malah ramai yg nak berbaiah sbb rasa secure dgn undang Islam yang melindungi keselamatan mereka. Tell me, mcmana Kedah bole jatuh kt Kedah after all these years? Sbb Melayu? Piirahhh! Jawapannya, sbb Cina! Depa yang pakat2 pangkah PAS sbb marah dgn isu cukai pintu yg melampau.
          The moral here is, bila ALLAH perintahkan kita ikut hukum Islam, jangan cakap banyak! Kita lebihkan akhirat, dunia akan ikut punggung kita, nescaya x kurang apa. Tapi kalau lebihkan dunia, konpom gelap la masa depan akhirat. Perancangan dan penentuan ALLAH melebihi pemikiran cetek manusia, hambaNYA. Bukti dh ditunjukkan, non-Muslim undi pemimpin Islam. Kiamat makin hampir, tanda2 kecil spt kekerapan gempa bumi sgt jelas. Tak takutkah?
          p/s : Aku yakin aku bole mampus fail exam dlm kubur kalau jawab Tun pemimpin aku.

          0

          0
        • ermm says:

          aku setuju ngan pendapat ko..

          0

          0
  56. WarCraft says:

    he was a norm until he took an arrow to the knee..

    0

    0
  57. peluru says:

    org2 pembangkang ni mmg pemikiran sempit..

    0

    0
  58. pikir luas says:

    pembangkang otak kecik x leh pk luas siket..lau pk nnti kepale serabut..2 yg otak sumbat x leh pk positif.

    0

    0
  59. mizz malay says:

    umno terus mara untuk rakyat malaysia..DULU , KINI DAN SELAMANYA..!!! kalu rase x suke dengan kepimpinan UMNO sila blah dari malaysia..bersyukur jelah apa yang ada sekarang nih….hidup aman damai..x kan nak jadi cam negara luar sana..perang berperang….ade otak pikir jangan jadi cam lembu cucuk hidung!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! arghhhhhhhhhh lega…:p

    0

    0
    • syukur says:

      syukur sgt dpt dilahirkan dekat malaysia….syukur sbb ALLAH masih melindungi Malaysia…Syukur sbb ALLAH memberi kedamaian dan kemakmuran di bumi MELAYU ni..SYUKUR sbb KAU masih memberi kpd kami rakyat MELAYU ini Alim Ulamak sbg panduan utk kami agar kami masih berada di landasan ISLAM yg benar. Syukur kerana masih ada diantara pemimpin pemimpin kami yg masih teguh mempertahankan agama Mu YA ALLAH..Syukur YA ALLAH kerana masih ada pemimpin kami menadah tgn memohon kesejahteraan BUMI MELAYU ini…Hanya kepadamu YA ALLAH aku memanjat keSYUKURAN ini YA ALLAH….sesungguhnya kedamaian dan kemakmuran malaysia ni datangnya dari Rahmat Mu YA ALLAH. Berilah petunjuk kepada kami YA ALLAH. agar kami tidak tersalah memilih Pemimpin. Jauhilah kami dr tipu daya IBLIS…hanya KAU YA ALLAH yg mengetahui apa yg terbaik untuk kami rakyat MALAYSIA. AMIN..

      0

      0
  60. Bukan die ade parti sendiri ke?
    Parti Boboi..siap orang mengundi die lagi..haha

    0

    0
  61. SBDL says:

    tak baik sangka buruk kt dorang ni kate dorang masuk sbb ade agenda tersendiri. we dont know the truth. husnuzon la. x kesa la dorang masuk UMNO ke PAS ke, PKR ke. rakyat malaysia ade kebebasan utk memilih. sape kite utk arah2kan org lain kan? :)

    one more thing, to those who wrote UMNO as Umngok, hentikan la. please dont be too childish. okay? :)

    0

    0
  62. makcik sebelah rumah kau says:

    ni la aku x ske org msia ni. kerajaan bagi rm100 utk ank bersekolah, hambik, bg rm500 utk ibu2 tunggal, pendapatan rendah, pon hambik, bagi kemudahan yg selese, pon hambik. bile tang duit, sume hambik. x malu terhegeh2 kt dewan umno smpai sggup beratur demi DUIT, tp bile psl pentadbiran, kutuk num satu. how funny malaysian people.

    0

    0
    • huahuahua says:

      2 le dieeee kan…..bagi duit dia yg terhegeh2…pencen ujung bulan mane yg keje kerajaan tu…amek gak…kata k’jaan kafir…x segan ke,x maluuu ke bile time org dok bagi duet terkangkang gak ko berbares nak ngambek…parti politik x de satu pon sempurna tpi dengan ape yg kerajaan da buktikan, kita mampu utk hidop aman dan maseh ade peluang tuk guna tulang 4 kerat di bumi mencari rezeki..kutuk2 no satu bantuan masuk,ko gak no SATU!!

      0

      0
  63. kongkek qhuat says:

    biar la dia masuk umno..artis ja pun dia ni bkn org2 berilmu agama tinggi pun…

    0

    0
  64. atas pagar says:

    Alo2,nak tanya kpd penyokong PKR,PAS or DAP…boleh x kata Ya atau Tak video prono tu Anuar Ibrahim?

    0

    0
  65. yahoo says:

    yaaaaaa….melayu sama melayu saling bercakaran di atas sana…(tepuk2)

    0

    0
  66. no one says:

    woi! suka hati dialah nk masuk parti apa. yg korang sibuk2 nak kutuk dia apahal?! Ada dia mintak duit korang ke nk masuk umno? kalau korang nk skg pmbgkng ke krjan suka hati korglh..masing-masing punya hal lah. Org lain tk sokong parti dia nak kecoh2 pulak. POYO LOSER!

    0

    0
  67. peacemaker says:

    weii korang sume ni yg panas bontot adlin tu nk masuk umngok ke..pas ke pkr ke apa pehal..asal makhluk tu msuk parti yg korg mencik mesti korg kutuk2..professional dan matang la skit..stoopid..!..

    0

    0
  68. robin hood says:

    ngam lh afdlin oi, ko dgn sepa member ko tu, bachik ape tah nama. ngam lh korang masuk umno, umno mmg mau badut mcm korang join, dah parti tu pn mcm badut…hrp hrp lepas ni bertambah kelakar lh ye parti umno…

    0

    0
    • Hobin Rood says:

      amboi bahasa…kalau cam ni la bahasa parti yg ko sokong tu, aku yg asalnya berminat nak join terus fikir beribu kali…salah ker kalau ckp baik2?

      0

      0
  69. jon says:

    ni pendapat peribadi je ek + analisa sket…..
    1. afdlin punye film projek dr zaman buli, buli balik sampai la skarang ni misteri jln lama…..takdela untung sgt pon…aku kire2 (pki website finas) out of 8 films, 4 filem untung (+3.8mills) n 4 filem rugi (-3.4mills)
    2. klu ikotkn maybe visionworks pon tgh xde duet sgt kot sbb tu lh die join MLM hr tu…
    3. maybe die tgh cari funding utk BOBOI THE MOVIE die tu…maybe nk mintak kt umno kot since (maybe) xde kompeni nk sponsor since track record die terok (sumolah n myspy sponsored by celcom rugi total -2.5millions)
    4. umno can use some boost especially since ramai yg ske kt boboi punye brand ni….
    …..politics? meh…..its juz purely bisneh lah….

    0

    0
  70. don says:

    kalu masuk pembangkang konfem leh bagi ceramah dahhh… walaupun hanyalah bekas peserta raja lawak yang tidak popular

    0

    0
  71. Jojo says:

    Suka hati dia lah bodoh nak masuk UMNO ke apa ke. Negara ni demokrasi bangkai. Mak bapak ko tak ajar ke hormat pilihan orang.

    Pas tu dah lah parti sesat sesesat sesatnya. Ko pegi tengok pemimpin dia sekarang atas bawah semua sesat. Dah hilang dah ulama2. Suma dah kene tendang. Hassan Ali, Nasharuddin suma dah kene lenyek dgn DAP.

    PKR pulak dah macam parti babi. Si anwar tu dah lah bukan Presiden Parti, tapi boleh jadi ketua Pakatan. Apa logiknya tu? Bodoh. Penyokong pun banyak yang bodoh2, english tak tahu, suma stok2 budak2 tak berpelajaran macam adam adli. Mampu masuk UPSI je? SEDEYYYYY.

    DAP lagi lah jahanam. Nak buang org melayu dari jadi pemimpin.

    Dengarlah sini, korg yang sokong pakatan ni, satu hari akan menyesal dan anak-anak cucu cicit akan menyumpah korang selama-lamanya kerana menggadai tanah air sendiri. Biarkan luncai terjun dgn labu-labunya.

    Walaupun UMNO ada salah dan silap, tetapi jasa dan pengorbanan pemimpin UMNO aku hargai sangat. Berubahlah UMNO kepada yang lebih baik dan teruskan perjuangan mu yang tidak hipokrit, tidak gunakan agama.

    YAHOOO!

    0

    0
    • mel says:

      haluuurrr come again?? stok budak2 tak berpelajaran macam adam adli? mampu masuk UPSI je?

      haha.. make a fool of yourself.

      kadang-kadang guna english macam sedap sikit kalau nak balas kata-kata orang.. =)

      0

      0
      • Jojo says:

        Make a fool of myself? Talk to the hand douchebag. Memang sedap pun balas kata-kata guna English. Memang adam tu bodoh pasal tu dapat masuk UPSI je WAKAKKAKAKAK.

        0

        0
  72. isabell says:

    duit yang kerajaan bagi tu bukan duit pm … itu duit rakyat… cukai yang aku bayar, nelayan bayar n semua orang bayar.. tanah melayu yang diekploitasi untuk menghasilkan duit itu. so stop saying like the one who give money is saint.. lame. sesiapa pun yang jadi kerajaan ada amanah, diberi gaji untuk mentadbir negara ni. bukan untuk kepentingan sendiri.. malaysia ni bukan umno yang punya or pas or pkr or dap. malaysia adalah hak rakyat malaysia. malaysia pun bukan hak kerajaan. so stop saying siapa yang tak sokong umno boleh blah dari malaysia, retard. politic is dirty field.. tengok je la ceramah both party.. opposition n gov.. they both saying bad things to each other. yet we need to choose, so choose the better party.

    0

    0
  73. juara says:

    hahaha, xdpt pelawa juara utk masuk umno..naib juara pn boleh la..

    juara ade tulang belakang x nk masuk umno yg korup…naib juara…ade lemak aje…hahahaha

    0

    0
  74. si boroi says:

    ada aku kesah ko masuk umno ke tak??? hahha..tau la election dah dekat diam2-diamsudah…dah tak dapat juara pelawak jadi juara politik pun boleh untung-untung boleh jadi datuk…

    0

    0
  75. XPressMinda says:

    Peel perangai bebudak pro Pas & PKR ni mudah aja, artis yg tak laku masuk parti depa, depa kata itu hijrah & tanda keinsafan.. kemudian si artis tu akan angkat sebagai ustaz segera kemudian bawak keliling kampung utk buat ceramah sambil – sambil di tengah ceramah akan ada balaci bawahan tolong usung tabung, uncang & tin milo utk pau duit rakyat. Rakyat pulak yg kena sponsor pemimpin & penceramah.

    Bilamana ada artis lain masuk UMNO pulak, laju je puak Pas & PKR mengeji & maki artis tersebut dgn berbakul alasan spastik.

    Cuba kalau Afdli Shauki masuk Pas, aku gerenti dlm jangka seminggu penuh 0 lori sampah dgn pujian. Dalam tempoh 2 minggu, Afdlin Shauki akan dilantik sebagai ustaz segera selepas pi jumpa ‘nabi’ nik aziz.

    0

    0
    • d24 says:

      giler sesat ko ni…aku yg sokong PAS pn tak pernah anggap nik aziz tu nabi… adoii….apesal org pro umno sll kata nik aziz tu “nabi”? org pas sorng pn tak pernah pggil nik aziz nabi…anggap nik aziz tu pemimpin dan ulamak je…ilmuan dlm islam.

      0

      0
    • Transform1M says:

      Tak pernah aku jumpa atau dengar yg ahli2 PAS/ PKR yg mengaku nik aziz nabi ada bukti??? dah sah ko tu yg dungu berfikiran sampah…bkn setiap org dlm pas akan dipuji 24jam contoh ustaz akhil hay bila ada kontroversi dan pengakuan yg bercanggah adakah dipuji dan disanjung..

      0

      0
    • jon says:

      bro…x baik generalize org sekeliling…cube kalau orang ckp bebudak umno kejenye suke ludah orang puiiiiii…..lu marah x?
      better rakyat sponsor ceramah dr tabung tin milo…bg seikhlas hati beb..tau sumber dr sape….dpd ceramah sponsor pki duet cukai yg aku baya tiap2 taun tu…cane nk kire tu beb..

      0

      0
  76. wadio says:

    banyak sgt suasana2 kedai kopi yg pung pang lebih tp habuk pn xde. Sesama gaduh tambah dosa je.

    0

    0
  77. TehHijau says:

    Bacaan kepada mereka yang berjuang diatas nama BANGSA

    Suatu hari satu pertempuran telah berlaku di antara pihak Islam dengan pihak Musyrik. Kedua-dua belah pihak berjuang dengan hebat untuk mengalahkan antara satu sama lain. Tiba saat pertempuran itu diberhentikan seketika dan kedua-dua pihak pulang ke markas masing-masing.
    Di sana Nabi Muhammad S.A.W dan para sahabat telah berkumpul membincangkan tentang pertempuran yang telah berlaku itu. Peristiwa yang baru mereka alami itu masih terbayang-bayang di ruang mata. Dalam perbincangan itu, mereka begitu kagum dengan salah seorang dari sahabat mereka iaitu, Qotzman. Semasa bertempur dengan musuh, dia kelihatan seperti seekor singa yang lapar membaham mangsanya. Dengan keberaniannya itu, dia telah menjadi buah mulut ketika itu.

    “Tidak seorang pun di antara kita yang dapat menandingi kehebatan Qotzman,” kata salah seorang sahabat.
    Mendengar perkataan itu, Rasulullah pun menjawab, “Sebenarnya dia itu adalah golongan penduduk neraka.”
    Para sahabat menjadi hairan mendengar jawapan Rasulullah itu. Bagaimana seorang yang telah berjuang dengan begitu gagah menegakkan Islam boleh masuk dalam neraka. Para sahabat berpandangan antara satu sama lain apabila mendengar jawapan Rasulullah itu.
    Rasulullah sedar para sahabatnya tidak begitu percaya dengan ceritanya, lantas baginda berkata, “Semasa Qotzman dan Aktsam keluar ke medan perang bersama-sama, Qotzman telah mengalami luka parah akibat ditikam oleh pihak musuh. Badannya dipenuhi dengan darah. Dengan segera Qotzman meletakkan pedangnya ke atas tanah, manakala mata pedang itu pula dihadapkan ke dadanya. Lalu dia terus membenamkan mata pedang itu ke dalam dadanya.”

    “Dia melakukan perbuatan itu adalah kerana dia tidak tahan menanggung kesakitan akibat dari luka yang dialaminya. Akhirnya dia mati bukan kerana berlawan dengan musuhnya, tetapi membunuh dirinya sendiri. Melihatkan keadaannya yang parah, ramai orang menyangka yang dia akan masuk syurga. Tetapi dia telah menunjukkan dirinya sebagai penduduk neraka.”
    Menurut Rasulullah S.A.W lagi, sebelum dia mati, Qotzman ada mengatakan, katanya, “Demi Allah aku berperang bukan kerana agama tetapi hanya sekadar menjaga kehormatan kota Madinah supaya tidak dihancurkan oleh kaum Quraisy. Aku berperang hanyalah untuk MEMBELA KEHORAMATAN KAUMKU. Kalau tidak kerana itu, aku tidak akan berperang.”

    Riwayat ini telah dirawikan oleh Luqman Hakim.

    0

    0
  78. TehHijau says:

    Surah Al Ahzab,
    A’uzubillahhiminasyaitonirrojim,

    66) Pada masa muka mereka dibalik-balikkan dalam Neraka, mereka berkata (dengan sesalnya): Alangkah baiknya kalau kami dahulu (semasa di dunia) taat kepada Allah serta taat kepada Rasul Allah.
    67) Dan mereka berkata lagi: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya kami telah mematuhi kehendak ketua-ketua dan orang-orang besar kami, lalu mereka menyesatkan kami dari jalan yang benar.
    68) Wahai Tuhan kami, berilah mereka azab sengsara dua kali ganda dan laknatkanlah mereka dengan laknat yang sebesar-besarnya!

    0

    0
  79. mel says:

    come on la..

    “I am a Malaysian who loves his country just like you”

    true n pure malaysian won’t use english all the way dude. tolong lah. kita ada bahasa kita. bukan ke skg ada dasar mbmmbi. macam mana bahasa malaysia hendak dimartabatkan kalau english jugak yang terus digunakan.

    bukan anti atau menghalang penggunaan english tetapi hendak menggalakkan penggunaan bahasa kita sendiri.

    0

    0
  80. ekot suka jer says:

    “Negeri Pulau Pinang di bawah DAP, semakin maju. Dan masyarakat Melayu di sana tak tertindas pun. Lebih tertindas keadaan mereka ketika bukan aliran pembangkang yg pegang. Yg bising2 dlm tv n paper cakap masyarakat Melayu di sana tertindas sejak DAP pegang tu, smuanya agenda yg diwujudkan sendiri oleh siapa lagi kalau bukan lawan DAP”

    *pala hotak hang melayu kat penang nii takk kena tindas! hg cakap hg dok penang ka??kami dok sini kami tau laa cmna DAP memerintah..ckp len kali pikiq dlu la..jgn main buhh ja ! maii dok sini n qasa cmna??dh qasa cm dok kt singapore dh hg tau..!

    0

    0
    • penang says:

      aku duk penang jgak..takdak apa pun yg tertindas..sapa yg tindas hg..tang mana?bila?macam mana? puiii muhung kuatttt….

      0

      0
  81. suka suki bersama munchiez says:

    LIKE IF U LIKE AFDLIN & UMNO!

    0

    0
  82. lucifer says:

    PAS – Parti Asshole Sejagat
    PKR – Pungkoq Kena Rasa

    0

    0
  83. Teloq bin jobuq says:

    Lantak hang la nk sokong apa….and lantak aku la nk sokong ka marah ka kat hang….tak yah nk buat pengakuan ….ikut suka masing2.

    0

    0
  84. hello hello hello…. sbb politik pun nk gaduh…suke ati depa la nk pilih sape pun… yg kite duk sebok pesal…??? ckp psl syurga neraka tp duk ngutuk2 kt sni cnpem2 dh dpt dose… xpyh la nk memuji parti kau baik…parti tu jahat… parti tu sesat or whatsoever… sbb mnusia ni xsempurna…kita pun xsempurna.. melainkan ALLAH SWT shja… yang penting APA YANG BAIK KITA IKOT YANG BURUK KITA JANGAN IKOT… PARTI POLITIK mane2 pun xkn menjamin kite ke syurga kalo masing2 bg ceramah nak mmbrukkan org lain je… xbau syurga jgk.. sekadar peringatan… PEACE NO WAR…SAYA MAHUKAN KEBEBASAN dan TIDAK MAHU DIPANDANG RENDAH oleh BANGSA lain.. BUANG YANG KERUH AMBIK YANG JERNIH….

    0

    0
  85. Jojo22 says:

    Kau tu bodoh english sebab tu lah kau bengang tengok dgn org lain. Ko ni islam ke ape? Ade hasad dengki yang tinggi, OOOO LUPE KO MELAYU! Melayu macam ko ni memang kaki mengumpat, gosip. mesti ko keje gov kan? Minum kopi breakfast 3 jam, pastu balik sharp 5.30ptg. WAKAKKAKAKA> Nooob!

    0

    0
  86. troll says:

    sorry to say tapi hujah hujah kat sini kebanyakannya :

    a. so damn judgmental (takde kematangan langsung buat reasoning. ilmu tak ke mana nak judge org lain pirahh))
    b. tribal tahap retarded (semuanya berpaksikan pemikiran sendiri saja tanpa mengambil kira perspective sudut lain)
    c. emotional mak nenek (maki hamun sana sini)
    d. holier than thou attitude (“aku bagus, THEREFORE, org lain yg kurang tu kira tak boleh pakai”)

    padan le kita ni jaguh kampung syok sendiri. so freaking dissappointing. mental regression – reversal of evolution. keep this up, kita semua msuk balik gua batu hari hari makan dinosaur

    aku rasa kat blog gossip limit urself ckp psl hiburan je lah. tak payah komen di luar akal fikiran. baca buat tepuk dahi (facepalm) je

    malang sungguh malaysia

    0

    0
  87. sukasukijew says:

    mungkin sebab UMNO je yg sokong SANGAT industri perfileman ni tak? ENTAHLA pulak kan. Ye la, kalau disokong PAS pulak karang, die mana dapat lg produce filem yg bnyak sentoh2 bukan muhrim. Tapi, kalau sayalah, kalau pemimpin sebuah PARTI tu dah tolak hukum ALLAH, nak sokong ape nye? HUDUD tu HUKUM ALLAH tau, bukan HUKUM PAS. INGAT YERR :)

    0

    0
  88. Omprakash says:

    Tunggulah bulan Mac ini nanti siapa menang, siapa kalah, siapa rugi, siapa untung dan siapa akan jadi PM!

    0

    0
  89. Buta Tuli says:

    Saya tak pilih parti, saya pilih kualiti pemimpin. Tun M terbaek, Pak Lah, Najib hancur! TONG KOSONG!

    0

    0
  90. Howdy very nice site!! Man .. Excellent .

    . Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
    I am happy to seek out numerous useful info right here within the post,
    we need work out more techniques on this regard, thank you
    for sharing. . . . . .

    0

    0